Турската централна банка рязко вдигна лихвите въпреки призивите на Ердоган

Турската централна банка рязко вдигна лихвите въпреки призивите на Ердоган

© Associated PressИзбори 2022

Турската централна банка реши рязко да увеличи едноседмичната репо лихва, от 17.75 до 24 процента, предаде Анадолската агенция.


Това е повече, отколкото очакваха повечето анализатори, на фона на притеснения заради обезценяването на лирата от началото на годината. Изненадата е още по-голяма предвид съпротивата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу високите лихвени проценти, според него пораждащи инфлация.


Часове по-рано днес Ердоган публично поиска лихвите да бъдат намалени и това удари курса на лирата, а анализатори прогнозираха, че ще последна най-голямото ѝ обезценяване за последните две седмици. Противно на схващанията на повечето икономисти той повтори идеята си, че за рекордната инфлация от миналия месец (почти 18% на годишна база, невиждана от 15 г.) е виновна именно "грешната" парична политика - но защото по думите му лихвите са твърде високи.
През пролетта и по-голямата част от лятото турската централна банка отново бе подлагана на натиск да не увеличава лихвите. Очакваше се тя да го направи още на срещата си през юли, но това не се случи. Решението ѝ, заедно с напрежението между Анкара и Вашингтон по няколко теми, се отрази и на курса на турската лира, която загуби близо 40% от стойността си от началото на годината, а в средата на август прескочи за кратко психологическия праг от 7 за долар.


Днешните новини, обратно, подпомогнаха лирата, която от 6.476 за долар скочи до 6.0151 минути след съобщението.


Какво се променя


Лихвите по репо сделките засягат продажби с ангажимент за обратно изкупуване на ценни книжа в много кратки срокове, в случая една седмица. Увеличението с 625 базисни точки (6.25 процентни пункта) е доста над предвидените в анкета на "Блумбърг" и прогноза на инвестиционната банка RBC Capital Markets около 325 точки и близо до очаквания от инвеститорите според събеседници на "Ройтерс" скок с между 7 и 10 пункта.


С последното увеличение едноседмичната репо лихва отчита скок с общо 1125 точки (11.25 процентни пункта) от края на април, когато централната банка реши за пръв път да я повиши тази година. Турски медии съобщиха тогава, че Ердоган е бил против стъпката, но е бил убеден от министри в тогавашния си кабинет, че решението е правилно.


Според валутния стратег на "Рабобанк" Пьотр Матис, цитиран от "Блумбърг", макар рационалното при сегашната ситуация да е "поне 1000 базисни точки", съпротивата на властите срещу подобно решение подтикват гуверньора Мурат Четинкая да избере по-малко увеличение.


Днешното решение по думите му е "важна стъпка, за да се възстанови доверието на пазара в лирата. Това е ключово за намаляване на риска от пълномащабна финансова криза, която би била последвана от продължителна рецесия."


По-рано днес Турция обяви, че сделките с недвижими имоти вече трябва да се извършват само в лири като допълнителна мярка за овладяване на курса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK