Хиляди деца са били жертва на сексуални посегателства от свещеници в Германия

Щефан Акерман

© Associated Press

Щефан АкерманГерманската католическа църква заяви, че се срамува от сексуалните посегателства на нейни духовници срещу непълнолетни, за които се разбира от появил се в пресата доклад на експерти, предаде агенция "Франс прес".


"Осъзнаваме степента на сексуалните посегателства, за които се разбира от резултатите на изследването. Съкрушени сме и сме засрамени", каза вчера епископ Щефан Акерман. Според него докладът цели да внесе "повече яснота и прозрачност по отношение на тази мрачна страница от историята на църквата".


Въпреки това Акерман разкритикува факта, че този изготвен по поръчка на църквата преди четири години доклад се е появил в медиите, преди да бъде представен на насрочената за 25 септември епископална конференция. Според Акерман разпространяването на събраната информация в пресата е и "тежък удар срещу жертвите на сексуално насилие".
Изследването показа, че хиляди деца са станали жертва на сексуални посегателства от свещеници в Германия в периода 1946 - 2014 г. Най-малко 3677 деца, повечето момчета на възраст под 13 години, са станали жертва на сексуални посегателства, извършени от 1670 духовници, се казва в документа, с който са се запознали германските седмичници "Шпигел" и "Цайт".


В продължение на три години и половина консорциум от изследователи от Манхайм, Хайделберг и Гисен са проучили 38 000 досиета и документи от 27 германски епархии, които са им били предадени от църквата. Изследователите обаче не са имали пряк достъп до архивите.


Според авторите на изследването в продължение на векове църквата е унищожила и манипулирала много документи, свързани със заподозрените, и е омаловажила умишлено сериозността и мащабите на деянията.


Според доклада на изследователите обвинените свещеници често пъти са били премествани, без богомолците да са били предупреждавани за потенциалната опасност, която те са представлявали за децата. Само една трета от заподозрените са били обект на преследване по силата на каноничното право, но санкциите са били минимални, а в някои случаи и несъществуващи, констатират изследователите.


От няколко години Германската католическа църква е разтърсвана от разкрития за сексуални посегателства. През 2017 г. доклад разкри, че най-малко 547 деца от католически хор в Регенсбург са били жертви на посегателства в периода 1945 - 1992 г.


Светият престол днес съобщи, че папа Франциск свиква ръководителите на всички епископални конференции по света на среща на върха във Ватикана от 21 до 24 февруари 2019 г., предадоха световните агенции. Темата ще бъде защита на непълнолетните от посегателства, в това число и сексуални, от свещеници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK