Руската църква заплаши Вселенската патриаршия със схизма заради Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей Първи.

© Associated Press

Вселенският патриарх Вартоломей Първи.Светият синод на Руската православна църква реши да прекрати участието в работата на структури под председателството на Константинополския патриарх Вартоломей. Освен това в храмовете на Московската патриаршия прекратяват молитвеното споменаване на Вселенския патриарх в божествената литургия.


Това съобщи "Интерфакс", цитирайки митрополит Волокаламски Иларион, ръководител на Отдела за международни църковни отношения на РПЦ.


Поводът за този сериозен институционален разкол е решението на Вартоломей да назначи двама свои екзарси (представители) в Украйна - територия, в която Московската патриаршия има върховенство.
На 8 септември това решение бе определено като "груба намеса", която "няма да бъде оставена без ответни действия".


Изпращането ден по-рано на Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ и на епископ Едмънтънски Иларион от Канада се възприема като поредна крачка към признаване от Вселенската патриаршия на самостоятелност (автокефалност) на украинската църква.


През април Синодът на Вселенския патриарх разгледа молбата на Украинската православна църква да получи автокефалност. Окончателното решение се очаква да бъде взето на събор в Истанбул през октомври.


Засега РПЦ не е решила да прекъсва евхаристичното общуване (връзките) с Вселенската патриаршия, он това ще се случи, ако Константинопол продължи с "антиканоничната си дейност" на територията на УПЦ, обясни на брифинг митрополит Иларион. Това означава, че двамата патриарси и свещениците все още могат да извършват съвместни богослужения.


Московският патриарх Кирил заяви в петък, че двамата представители на Вселенската патриаршия вече са в Украйна и са пристъпили към работа за подготовка предоставянето автокефалия на УПЦ. РПЦ ще противостои на плановете на Константинопол, както го е правила в началото на ХХ век по времето на спора на патриарх Тихон с патриарх Григорий VII, заявил Кирил на зъседанието на Синода.


Ръководителят на УПЦ към Московската патриаршия Онуфрий заяви преди дни, че Вартоломей няма "нито морално, нито канонично право да се меси в делата на Украйна".


В Украйна обаче има три православни църкви и тази към Московската патриаршия е най-голяма. По данни към началото на 2017 г. УПЦ към Московската патриаршия е ръководила почти 11 400 храма в 12 328 църковни общини. Следва Православната църква към Киевската патриаршия с близо 3800 храма в 5114 общини и Украинската автокефална православна църква с 868 храма и 1195 общини.


Споменатите 11 400 храма са близо една трета от храмовете на РПЦ, но по закон те, както и другото църковно имущество принадлежат на църковните общини и те са в правото си да решат към коя патриаршия да преминат. Социологически данни показват, че едва около 20% от тези украински общини смятат Московската патриаршия за свой център.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK