Руският "Амазон" стъпва на европейския пазар

Руският "Амазон" стъпва на европейския пазар

© Associated PressРуската корпорация "Яндекс" е разработила услуга за онлайн търговия в чужбина, която ще действа от октомври, съобщи деловото издание РБК.


Създадена заедно със "Сбербанк", тя ще е ориентирана към поръчки и доставки на стоки от европейски и други страни, макар повечето от доставките в Русия в момента да идват от Китай.


В основата на логистичния модел на услугата, която ще се предлага от "Яндекс.Маркет" е "опитът на "Амазон"," казва директорът на услугата, отгоарящ за международното развитие Алекс Василиев, цитиран от РБК. Това означава, че компанията "ще носи цялата отговорност за логистиката и доставката на стоки, за адаптация на съдържание на руски език и маркетинга му."
Идеята бе обявена за пръв път през август 2017 г., когато изпълнителният директор на "Сбербанк" Герман Греф каза, че целта е "на базата на "Яндекс.Маркет" да се изгради руският "Амазон"," както на вътрешния пазар, така и в международната онлайн търговия.


При това, макар 90% от трансграничните пратки в Русия да идват от Китай, услугата се ориентира към пазари като Европа. Компанията не планира да се ориенира към Китай, а вече има договорени партньорства в Индия, Япония, Корея, Турция, Израел, Великобритания и САЩ. Акцентът е върху "много силни играчи" на местните пазари, които произвеждат "качествени стоки", но не ги доставят в Русия.


Появата на новата услуга на "Яндекс.Маркет" съвпада със съобщението тази седмица за компанията на "Алибаба", две руски компании и суверенния фонд на страната - най-големия играч в онлайн търговията в Русия.


Системата на доставките ще е като тази на "Амазон" - предвижда, че продавачът доставя стоката си до склада в Европа или в партньорски логистични хъбове, откъдето стоките се насочват към купувачите. Ако по пътя възникне проблем със стоката, отговорността е на "Амазон", съответно на "Яндекс.Маркет". "Не всички продавачи са готови да се занимават с организация на доставки в Русия, особено европейски. Пазарът не им е особено известен, а излизането на него на нови играчи е рискован."


"Яндекс", набрала сили преди години с най-голямата руска търсачка, в последната година активно навлиза в сегменти, в които се опитва да се конкурира с компании като "Амазон", "Юбер" и други - със собствени устройства или услуги като споделено пътуване.


Покупките от чужбина на руски потребители са почти изцяло (90%) от Китай, а едва 3% от ЕС и 2% - от САЩ. Ако обаче критерият е не брой, а стойност, делът на китайските е значително по-малък - 53%, а този на европейските и американските - съответно 22% и 12% по данни на Асоциацията на компаниите за интернет търговия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK