Ракетата, свалила боинга в Украйна, е там още от 1986 г., заяви Москва

Останки от ракета бяха изложени на пресконференцията в Холандия за представяне на заключенията на екипа от Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна

© Reuters

Останки от ракета бяха изложени на пресконференцията в Холандия за представяне на заключенията на екипа от Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и УкрайнаРакетата, с която бе свален малайзийският пътнически самолет през лятото на 2014 г. над Украйна, е била изпратена в Украйна през 1986 г. - още преди разпадането на бившия СССР в края на 1991 г.


Тази нова версия посочи днес представител на руското министерство на отбраната по време на пресконференция.


Ведомството, което в началото тиражираше и твърдения, че украински боен самолет бил стрелял по боинга от полет МН17, сега заявява, че ракетата от комплекс "Бук" е била изпратена на 29 декември 1986 г. в зенитната част 20152, разположена тогава в Прикарпатския военен окръг в Тернополската област на Украинската съветска република. След това не била регистрирано ракетата да е връщана на територията на Руската федерация.
Международната разследваща група (JIT), работеща от Холандия, обяви през май, че зенитно-ракетният комплекс "Бук", от който е стреляно, принадлежи на 53-та зенитна бригада от руската армия, базирана в Курск. Москва категорично отрича подобни системи да са прекосявали украинската граница.


Днес говорителят на министерството Игор Конашенков каза, че въпросните доказателства на JIT били фалшифицирани, а Украйна не само носи отговорност за трагедията, но и е виновна за манипулиране на следствието.


Групата разследващи журналисти "Белингкат" обърна внимание в публикация през юни, че ракета за "Бук", която би трябвало отдавна да е унищожена, е била използвана от руската корпорация "Алмаз-Антей" през 2015 г. за тестовете ѝ, целящи да докажат, че малайзийският самолет не е свален над Източна Украйна от оръжие, принадлежащо на армията на Русия.
На 25 май министерството на отбраната обяви, че след разпадането на бившия СССР в края на 1991 г. не е доставяна на Украйна нито една ракета за някой от нейните 20 зенитни дивизиона с комплекси "Бук". В това съобщение се обясняваше и кога и защо се унищожават ракетите за тези комплекси.


"Гаранционният срок за експлоатация на дадения тип зенитни ракети е 15 години, предприятието производител може да го удължи с още 5 години, но не повече от два пъти. След 25 години експлоатация всички ракети за комплекси "Бук" без изключение подлежат на снемане от въоръжение и утилизация. По-нататъшното използване на дадените изделия носи пряка заплаха за живота на военнослужещите най-вече заради небезопасността на барутните заряди на двигателите."


По руските изисквания тя би трябвало да е снета от въоръжение и унищожена не по-късно от 2011 г. Руското министерство казва, че такива ракети може да са използвали украински военни, но следствието, което все още не твърди, че демонстрираните в Холандия отломки са именно от ракетата-убиец, не е установило движение на подобен зенитен комплекс в района в дните преди и след катастрофата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK