Опасният залез на социалдемокрацията

Опасният залез на социалдемокрацията

© Associated PressВъзходът на Доналд Тръмп бе шокиращ, но той не е изолирано явление. Силите, които го докараха на власт, имат аналози и в други демократични страни, където страховете от имиграцията, интровертният национализъм и недоволството от икономическата глобализация тласкат все по-големи сегменти от електората към крайната десница.


За американските прогресисти е особено притеснително, че социалдемокрацията, едно от най-хуманните политически движения през миналия век, губи терен почти повсеместно. Какво ни подсказва този залез?


Социалдемокрацията се оказа присъща на свободните общества, защото отстоява своите принципи и в същото време сочи практически начини за постигането им. Подобно на движения, намиращи се още по-наляво, социалдемократите настояват за по-голямо икономическо равенство и за овластяване на маргинализираните. Те обаче приемат пазарните принципи, ако са правилно регулирани в полза на интересите на обществото.
Социалдемократите се борят срещу неравенството чрез социалното осигуряване (включително гарантирано здравно обслужване) и инвестиране в социални помощи, а също в инфраструктурата и образованието.


В САЩ никога не е имало водеща социалдемократическа партия, но историкът Ричард Хофстатър правилно разглежда Новият курс (на президента Франклин Рузвелт през 30-те години - б.р.) като социалдемократически нюанс в нашата политика.


Тъй като социалдемократите са така важни като един от фундаментите на демокрацията, всички американци трябва да се чувстват обезпокоени от залиняването на това движение на много места в Европа. Последният удар срещу него дойде с изборите в Швеция на 9 септември. Доминиращата отдавна в страната Социалдемократическа партия успя да се задържи начело, постигайки само 28.4% от гласовете - рязък спад от нейния пик от 45.3% през 1994 г.


Вярно е, че този резултат на социалдемократите бе малко по-добър от очаквания и че дясната партия "Шведски демократи" се представи по-зле. Резултатът на антиимигрантската партия обаче е почти с 5 процентни пункта по-добър от този на предишните избори. Спечелените от нея 17.5% са изненадващ ръст на фона на онези само 0.4 на сто при дебюта й през 1998 г.


След победата на Александрия Окасио-Кортес (на първичните избори в САЩ - б.р.) коментаторката Елизабет Брюниг обясни (във "Вашингтон пост" - б.р.) защо демократичният социализъм слиза от сцената.


Социалдемократическите партии претърпяха неуспехи в избори и на други места, по-специално в Германия, Италия и Холандия. Във Франция социалистическата партия бе практически заличена от президента Еманюел Макрон, чиято центристка партия привлече значителна част от бившите социалистически избиратели. Само в Португалия и до известна степен в Испания има нещо като възраждане на социалдемокрацията.


В Швеция, както и на много други места, антиимигрантските настроения бяха главният фактор, привличащ гласове към крайната десница. Швеция бе изключително гостоприемна към бежанците, а през 2017 г. се оказа, че 18.5 процента от хомогенното някога население на страната са хора, родени в чужбина (за сравнение - в САЩ този процент е 13.7).


Делът на (крайнодесните) "Шведски демократи" се оказа ограничен, защото останалите големи партии в хода на кампанията възприеха по-твърд тон по въпроса за имиграцията. Но Шери Берман - анализатор на социалдемокрацията от колежа "Барнард", отбеляза, че това не бе достатъчно да ограничи бягството на някогашни социалдемократически избиратели към крайната десница. Екзитполове показаха, че най-много "бегълци", гласували на предишните избори за социалдемократите - точно една трета от тях - са отишли при крайнодесните "Шведски демократи". Има и друг значим факт - партиите наляво от по-умерените социалдемократи също печелят терен. В Швеция Лявата партия също отбеляза ръст от 5.7 на 8%.


Берман посочи в интервю парадокса, пред който се изправя център-лявото (в Швеция): много бегълци към крайната десница са поддръжници на (т.нар.) "държава на благоденствието" - точно както избирателите на Тръмп подкрепят социални програми като "Социална сигурност" и "Медикеър".


Но тези заклети фенове на "държавата на благоденствието" често обвиняват чужденците, че "подяждат" техните социални услуги, макар че тяхното орязване в най-честия случай е резултат от политика на строги икономии или на приватизация, провеждана от умерената десница в отговор, да отбележим, на нарастващата нетърпимост на по-консервативните избиратели от средната класа към традиционните структури на държавата на благоденствието.


Намаляването на броя на фабричните работни места също има двоен отрицателен изборен ефект като свива социалната база на ориентираните към трудовия електорат левоцентристки партии, а в същото време подклажда негодувание сред онези, които някога са заемали тези работни места. Много от тях преминаха към крайната десница в Европа и към Тръмп в САЩ.


Онова, което става в Европа, разкрива защото дебатът в Демократическата партия (в САЩ) е толкова болезнен. Левицата в нея с основание твърди, че избирателите от работническата класа (независимо от расата им) се чувстват измамени от новата икономика и от неспособността на правителството да им предложи някакво облекчение. В същото време онези, които искат модернизиране на партийното послание, акцентират върху нуждата да се намери отговор на чувството за "културно изключване", което много от същите тези избиратели изпитват в период на бързи промени. Има ли изход от този омагьосан кръг?


Този път враждебността към Тръмп може да се окаже достатъчна, за да помогне на демократите (в изборите) през 2018 г. Но подобно на левоцентристките партии другаде, те трябва в по-далечен план да успеят да се справят със силите, които тласкат бившите фенове на следвоенното социално устройство в ръцете на десните националисти. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 491 Весело

  Време е!
  Европа (и особено ИЗТОЧНА Европа) НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА за цялата ЧОВЕШКА МЪКА по света!
  Социалдемокрацията си ОТИВА с бързи стъпки!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Работническо дело. Както от известно време повтарям - виж ми подписа!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Браво дневник пореден бълвоч

 4. 4 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  За пръв път чета опит за анализ на политическите процеси в западните демокрации. Предполагам не случайно е пропусната политиката на идентичността, у нас известна кат джендър идеология, радикалният феминизъм, и особената симпатия към исляма, които се налагат десетилетия наред в развитите икономически държави и особено агресивно в последните 5 години. Това създаде сериозен културен сблъсък с хората с традиционни ценности и бих добавил "здрав разум", който отприщи сериозна съпротива срещу тези процеси и подкрепа на антиимигрантски партии, тъй като Християн-демократите вече не защитават християнските ценности, а се превърнаха в про-ислямски либерални формации (особено в Германия).

 5. 5 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1171 Весело

  Браво дневник пореден бълвоч
  —цитат от коментар 3 на bobo59


  дори и превода е супер некадърен - американските прогресисти? Ко речИ? Или пък писаното за американската политика като за "наша" въобще, гранто-печатницата върви с пълни обороти. Видя се, че на свободния медиен пазара не могат да се състезават...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 6. 6 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#4] от "oziris7":

  ХристиянДЕМОКРАЦИЯТА все още има добри БАСТИОНИ, но не и в Германия!
  Из Европа има НОВА вълна на КРАЙНОДЕСНИ - и те ЯХНАТА АНТИМИГРАНТСКИТЕ настроения и ще ПЕЧЕЛЯТ още и още и още!
  Орбан и Качински, например, ЩЕ ПАДНАТ от власт, когато си ОТИДАТ от тоя свят...или когато се откажат :)

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Весело

  Сбогом социалисти- социопати!!!
  Няма да липсвате на никой😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Що е соц все е вреден! Обърнаха Европа на циганска маала! Ама им дойде края! Следва да има и Нюрнбергски съд!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Работническо дело. Както от известно време повтарям - виж ми подписа!
  —цитат от коментар 2 на hhhuuunnnn


  Оказва се и в Америка правили демократичен социализъм. Ти да видиш.

  "След победата на Александрия Окасио-Кортес (на първичните избори в САЩ - б.р.) коментаторката Елизабет Брюниг обясни (във "Вашингтон пост" - б.р.) защо демократичният социализъм слиза от сцената."

 10. 10 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 263 Неутрално

  И Вашингтон поуст, и Дневник не могат да се примирят с факта, че не разпределят порциите. Дотолкова, че вече нямат връзка с действителността...

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Работническо дело. Както от известно време повтарям - виж ми подписа!
  —цитат от коментар 2 на hhhuuunnnn  Браво дневник пореден бълвоч
  —цитат от коментар 3 на bobo59


  Дневник заприличва на Работническо дело , но все пак анализът не е на редакцията на вестника , а на Вашингтон пост. Добре , че Дневник публикува подобни "бълвочи", за да се запознаем с мисленето на западните левичарски медии и със съжаление да констатираме , че то е на нивото на Работническо дело.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Трудно е да се напише по-кашава статия. Социалдемокрацията я унищожават левите радикали. Т.нар. прогресисти в САЩ са радикализирани малцинства, които се борят за техни си малцинствени интереси. Гейове и лесбийки се борят за разпространение на хомосексуализма, а в последните години на Обама и за масовизиране промяна на половете. Това е най-активното крило в либералното движение и прогресивните сили на Демократическата партия, заедно с феминистките-лесбийки, които се борят за разрушаване отношенията между мъже и жени. Какво общо има социалдемокрацията с гейовизацията и феминацитата? Социалдемокрацията се унищожава и от болшевики и комунисти. Сандерс издърпа партията в посока комунизъм, а неговите последователи още по-наляво към латинокомунизъм. Отделно глобалистите,чиято цел е унищожаване на нациите и всичко национално, включително националните социалдемократически партии. Никакви работници не се защитават, всички работници са при Тръмп. Демократическата партия стана партия на безработни лентяи, на индоктринирани колежани, на политизирани малцинства и нелегални. Нормалните умерени демократи отиват при Тръмп. Преди 2 години Стиив Банън каза, че Демократическата партия не може да спре процеса на олевяване и радикализаране и това ще я погуби. В момента виждаме как между ляв радикал и умерен кандидат печели левият, как все по-леви и все по-радикални реформи се издигат. Ръководството на демократите не може да спре този процес и е принудено да се остави на течението.
  По същия начин се унищожава и социалдемокрацията в Европа.

 13. 13 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За американските прогресисти е особено притеснително, че социалдемокрацията, едно от най-хуманните политически движения през миналия век, губи терен почти повсеместно.

  Американските, а и не само, т.нар. "прогресисти" нямат нищо общо със социалдемокрацията, така че не е ясно какво толкова ги притеснява. Това са си чисти комунисти, сиреч именно хората, които убиха социалдемокрацията с безумните си ултралевичарски изпълнения.

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  "Подобно на движения, намиращи се още по-наляво, социалдемократите настояват за по-голямо икономическо равенство и за овластяване на маргинализираните. "
  *
  И от какъв зор ще овластяват маргинализираните? Те не могат да се оправят със собствения си живот, какво ли остава да определят политиката на държавата.
  Правилната политика е да се демаргинализират маргиналите, да им се даде шанс (чрез обучение и квалификация) да могат да управляват живота си. А не да им дават помощи, с които да ги демотивират да си търсят работа. По-лошото е, че подобен манталитет се възпроизвежда и при децата им.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#4] от "oziris7":

  За пръв път чета опит за анализ на политическите процеси в западните демокрации
  ======
  И аз.....
  Приятната изненада ме накара да прочета статията още два пъти.
  Западния идеологически соц е под критика..... това е революционна маневра на медиите.....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#12] от "gozambo":

  Т.нар. прогресисти в САЩ са радикализирани малцинства, които се борят за техни си малцинствени интереси. Гейове и лесбийки се борят за разпространение на хомосексуализма, а в последните години на Обама и за масовизиране промяна на половете. Това е най-активното крило в либералното движение и прогресивните сили на Демократическата партия, заедно с феминистките-лесбийки, които се борят за разрушаване отношенията между мъже и жени. Какво общо има социалдемокрацията с гейовизацията и феминацитата?
  =======
  Прочети как се е зародила френската революция.....
  Сякаш си цитирал от там.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Драма ви казвам, голяма драма. Либералболшевизъма, който разбира се няма нищо общо със социалдемокрацията, бил залязвал навсякъде. Щъ сЪ разплача.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  За американските прогресисти е особено притеснително, че социалдемокрацията, едно от най-хуманните политически движения през миналия век, губи терен почти повсеместно. Какво ни подсказва този залез?
  =======
  Ха ха..... Дека е американския 'Карл маркс'.... да разсее безспокойствата?
  Да не би да е онзи Банън, който се е зарекъл да броди из Европа и да одумва европейските народи......
  Със самолетоносачите беше някак си по практично, бе..... 😉.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Социалдемокрацията е тънка работа и не е за всеки. Поляризациите в съвр. общества стават все по-големи и е въпрос на време на леки и не толкова леки сблъсъци....

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#5] от "Пешката":

  А "държава на благоденствието", а? Всъщност "welfare state", превеждано откакто се помня като "социална държава". "Дневник" явно са минали на стажанти-ученици, щото даже илитератите в Журналистическия го знаят това.

  Иначе както казват и повечето коментирали - социал-демокрацията я убиха комунистите, не някакви тъмни "крайно десни". Още когато свалят кайзера в Германия и на власт идва социал-демократическо правителство, първите които хващат оръжието и вдигат бунт са комуняките на Либкнехт и Роза Люксембург, не някакви нацисти - по онова време Хитлер е в болница доколкото си спомням. Та поредният журналист-левичар пак просто е преписал всичките опорки и е забравил да добави истината.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 642 Неутрално
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  А залеза хич не е опасен.....!!!
  Това е близо 230 годишна болест която върлуваше по света.....
  Човечеството не успя да намери сигурен лек срещу нея, но тя в момента се само затрива......
  Ще бъде заместена най вероятно от изкуствения интелект......
  Защото човечеството не е в състояние да е вечно предано на идеите които е създало......

  Bukalemun
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Намаляването на броя на фабричните работни места също има двоен отрицателен изборен ефект..."

  Необузданият глобализъм, който замести макар и също отчасти спорния, но къде по-приемлив "континентализъм", отне работното място на безброй европейци и ги направи "социал-просяци"- те няма да го простят на лъже-демократите, които сега и помощите им искат да дадат на мигрантите.
  Недоволството бавно набира сила, както преди цунами океана за кратко се отдръпва, за да придойде в последствие, помитайки всичко...

 24. 24 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Къв залез?
  У Демократическата партия сега това е на мода. Даже губернатора на Ню Йорк и бъдещ кандидат президентин каза колко е прогресивен, мда. А Бърни и Кортез са 'бъдещето на демократическата партия. Стига стези фалшиви новини. Даже и наскоро сенаторката Покахонтас предложи законопроект работнически колективи да участват в управлението на големите корпорации. И тези корпорации първо да се грижат за локалното населени, после работниците, пък ако остане нещо да дадат и на акционерите, тез дебели котараци. 25. 25 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Получавам уртикария при възхваляване на социална държава и твърдения за равенство!

  Да разлая троловете!!
 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Доста добър опит да се вникне в дивия капитализъм сравнен с социалдемокрацията. Исторически Америка и американците винаги са били на принципа всеки за себе си и затова дивият капитализъм процъфтява. Обратно на Европа където хората вярват че за да си ти добре всички трябва да са добре. И единият и другият модел имат предимства и недостатъци. Американския див капитализъм е много по конкурентен, привлича най-добрите от цял свят с високо заплащане. В Европа пък хората живеят Пи-спокоен живот.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Весело

  Деветте най-ужасяващи думи в английския език са: "Аз съм от правителството и съм тук да помогна"

  https://www.youtube.com/watch?v=xhYJS80MgYA

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  Поредната твърде черногледа прогноза за европейската социалдемокрация! Съгласен съм, че има криза, но европейската демократична социалдемокрация, която даде толкова много добри неща на Европа и светът НИКОГА няма да изчезне от политическия хоризонт!

  Европейците с демократично мислене ще продължат да подкрепят европейската социалдемокрация!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Любопитно

  Какво прави снимка на Шведски демократи в статия от социалисти за социалисти.

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Хората гласуват за крайнодесни партии и кандидати за да имат повече социална държава и по сигурен живот, а десните като дойдат на власт им таковат м*амата.
  Това прави Тръмп.
  Това прави Орбан.
  Това правят всички популисти.

  Проблемът е в избирателите. Те са като децата. НЕ мислят. Водят се от страхове, други емоции и инстинкти. Затова, хората са като овцете, които гласуват за вълците, надявайки се последните да ги спасят от страховете им.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK