Карлос Сория ще атакува за девети път Даулагири

Снимката е от профила на алпиниста в "Туитър"

Снимката е от профила на алпиниста в "Туитър"Испанският алпинист на 79 г. Карлос Сория отново се намира в базовия лагер под връх Даулагири (8167 м). Това е девети опит за него да изкачи този връх след поредния неуспех през пролетта заради лошото време. През миналата година ветеранът също направи неуспешен опит за осемхилядника, когато Боян Петров успя да го изкачи.


При успех Сория планира през пролетта на идната година да се насочи към Шиша Пангма (8027 м), за да изпълни проекта си - изкачване на 14-те осемхилядника на планетата - всички след като е навършил 65 г. Повече по темата четете тук.


Доскоро Сория бе подкрепян финансово от една от испанските банки, но това вече не е така и за тази експедиция той използва своите и на семейството си спестявания, разказва пред испански медии. Това е и причината екипът му да е малък.
Сория е придружаван от алпиниста и фотограф Мигел Луис Сориано, който от есента на 2011 г. е участвал във всички експедиции на ветерана. Екипът ще ползва помощта и на четирима шерпи.

В интервю пред испански медии Сория все пак посочва, че има нужда от спонсор, за да завърши проекта си. Ако плановете му се изпълнят, ще се е сдобил с така наречената Хималайска корона, след като е навършил 80 г.


"Странното е, че сега, когато станах толкова известен, останах без финансова подкрепа, но това е положението. Разбирам, че парите са проблем за много хора и компании", казва той.


Разказва, че напоследък като част от подготовката си за експедицията е карал много колело, основно в планински участъци, защото това се отразява добре на коляното му, което му създава проблеми.


Досега Сория е достигал няколко пъти много близо до най-високата точка на Даулагири, но се е налагало да се откаже. Казва, че по други доста по-трудни трасета е успявал да се справи по-бързо и с по-малко опити.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK