Гостът от Южна Корея донесе на Ким зрелищния театър, от който той се нуждаеше

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун гледа към южнокорейския президент Мун Дже-ин, докато той произнася реч в Пхенян

© Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун гледа към южнокорейския президент Мун Дже-ин, докато той произнася реч в ПхенянАко севернокорейският лидер Ким Чен-ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже-ин може би му предоставя уникална възможност.


Мун смята, че сериозното му ангажиране със Северна Корея е решаващо след страховете от война миналата година, когато Вашингтон реагира с ярост на вълната от все по-мощни севернокорейски оръжейни изпитания. Той настоява, че подобряването на връзките със Северна Корея ще помогне на южнокорейците и на региона, като разреши конфликта заради стремежа на Севера към ядрен арсенал, предназначен да вземе на прицел континенталната част на САЩ.


Но неговите усилия за ангажиране, които включват довеждане на някои от най-влиятелните южнокорейски бизнес магнати в севернокорейската столица Пхенян, изумява някои наблюдатели, според които това също така засилва позициите на Ким в момент, когато той се опитва да покаже на своите граждани, че прави завой към икономическо подобрение и - което е решаващо, макар и неизказано - въздига своята бедна нация към нивото на Южна Корея, след като миналата година заяви, че е завършил изграждането на ядрения си арсенал.
През първия ден от своето тридневно посещение в Северна Корея южнокорейският лидер беше забелязан да се усмихва широко, когато двамата с Ким се радваха на възторженото посрещане в Пхенян. Градът, изглежда, беше боядисан, излъскан и стъкмен така, че да бъде във възможно най-добрия си вид, както поне показа видеото, което южнокорейските медии, пътуващи с Мун, заснеха и излъчиха обратно в Сеул.


Да вземем една впечатляваща сцена, не много след пристигането на Мун вчера, когато камерите уловиха Ким и сестра му Ким Йо-чен, която действа като главен пропагандатор на своя брат,


да наместват Мун така, че да има идеална видимост


и да може да бъде идеално виждан на мястото, откъдето наблюдаваше заедно с Ким маршируващите войници от почетния караул, преминаващи покрай тях с парадна стъпка и въоръжени с пушки с щикове.


Малко по-късно Мун навлезе сред тълпата от отбрани севернокорейски граждани, изведени да го посрещнат, и се ръкува с някои от тях, а после ниско се поклони под бурни аплодисменти. Дори мястото на една от срещите между лидерите - централата на управляващата Корейска работническа партия, където Мун се разписа в книга за гости близо до карта, на която беше изобразена единна, неделима Корея, ще бъде добре прието от доволната севернокорейска общественост.


Начинът, по който посещението на Мун в Пхенян се представя пред публиката, "напомня за китайския император, който приема делегации на свои васали, с общокорейски етнически националистически особености - Небесният син, който благосклонно приема варварския пратеник, смайвайки посетителя с разкош, изящество и сила", заяви специалистът по Корея във факултета "Флетчър" на университета "Тафтс" Сун-йон И.


Той каза, че Северна Корея представя всички посещения на чуждестранни държавни глави като отразяващи "множеството добродетели на Великия вожд", а това е особено вярно за "поклонение в Пхенян на лидера на нелегитимната корейска държава" на юг.


Канцеларията на Мун омаловажи тревогата, че Северна Корея може да използва посещението му като пропаганда, казвайки, че въодушевеното посрещане на Мун би трябвало да се "разглежда просто както си е".
Кадрите,


показващи как Ким развежда Мун из Пхенян,


вероятно ще бъдат подбрани, редактирани и многократно излъчвани по севернокорейската държавна телевизия.


Посещението на Мун също така ще се превърне в централен елемент за севернокорейските специалисти по пропагандата, които популяризират идеология на основан върху расата национализъм, определящ хората в Северна и Южна Корея като една нация, временно разделена, заяви експертът по Северна Корея в Корейския университет в Сеул Нам Сун-уок. Северът многократно е използвал тази идеология, за да подкрепи своето искане Югът да прекъсне съюза си със Съединените щати. "Пищното посрещане на Мун ще бъде използвано, за да се прокара образ на двете Кореи, представящ ги като принадлежащи към една нация, и да се предизвика отдалечаване между Вашингтон и Сеул", каза Нам, който е бивш служител на южнокорейското разузнаване.


Канцеларията на Мун заяви, че Сеул и Вашингтон постоянно поддържат близка комуникация за Северна Корея.
Нам каза също, че посещението ще помогне за връщането на гордостта на севернокорейците, на които е обещано икономическо благополучие след опустошителния глад през 90-те години на ХХ век и постоянно съсредоточаване върху изграждането на армията.


Специалистът по Северна Корея в Масачузетския технологичен институт Випин Наранг каза, че усилията на Ким тази седмица съответстват на неговия нов стратегически курс. "Ядрените оръжия и балистичните ракети


дискретно се произвеждат в голямо количество,


но Ким няма да парадира с тях. Цялото внимание и фокусиране е върху икономическото развитие", каза Наранг.


Има предположения, че политическият театър може да стане още по-внушителен днес, във втория ден от срещата на върха, на която Северна Корея може да организира един от своите огромни масови спектакли за Мун (спектакълът бе организиран малко след публикуването на текста - бел. ред). Северът получава почерпка от видни представители от света на влиятелните южнокорейски бизнес лидери, много от които можеха да бъдат видени как се редят да се качат на самолета на Мун за Пхенян вчера, а някои изглеждаха леко изненадани от това, че личните им документи се проверяват от служител по сигурността.


Междувременно при посрещането си в Пхенян Мун изглеждаше "като дете в магазин за бонбони - с широко отворени очи, целият сияещ, покланящ се на севернокорейците, събрани на летището, и със свита (от бизнес лидери), горяща от желание да прави подаръци за милиарди долари", каза експертът по Корея И от "Тафтс". "Всичко това е внушителен театър в севернокорейски стил." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  И у нас беше така при Живков! Хиляди шопи посрещаха важни гости и им се плащаше за това!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 751 Неутрално
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  Много ясно, че дебелото царче Ким-чо III ще използва визитата на президента Мун за пропагандиране в страната си колко велик е той. От години лъжовните севернокорейски медии определят техният господар като водещ световен лидер. В тази мрачна диктатура е така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Хиляда думи изписани за несъществени неща и нито една,че Ким се съгласява на ядрено разоръжаване и демонтиране на ядрените съоръжения,нито една,че иска втора среща с Тръмп. Еврейската либерална преса се стреми колкото може да прикрие и омаловажи успехите в разведряването на Корейския полуостров. Иначе трябва да признаят заслуги на Тръмп

 5. 5 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Мацката вляво на дебелото- жена ли му се пада, или другарка по партийна линия?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 6. 6 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хиляда думи изписани за несъществени неща и нито една,че Ким се съгласява на ядрено разоръжаване и демонтиране на ядрените съоръжения,нито една,че иска втора среща с Тръмп. Еврейската либерална преса се стреми колкото може да прикрие и омаловажи успехите в разведряването на Корейския полуостров. Иначе трябва да признаят заслуги на Тръмп
  —цитат от коментар 4 на gozambo


  Като си прав- прав си.

  "Каймакът" на тази сгляда е задния ход с ядрените простотии, но за нЕкои медии това не е важно.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 7. 7 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Мацката вляво на дебелото- жена ли му се пада, или другарка по партийна линия?
  —цитат от коментар 5 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Това е жена му на Ким Ир Сен 3 младши.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  "...със свита (от бизнес лидери), горяща от желание да прави подаръци за милиарди долари".  Започва се...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Канцеларията на Мун заяви, че Сеул и Вашингтон постоянно поддържат близка комуникация за Северна Корея."

  Биг Брадър не спи. Биг Брадър бди!

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 925 Разстроено

  писано ,писано и накрая нищо не написано или накратко статия стил Албена Вулева

  гошо
 11. 11 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 482 Любопитно

  "усилията на Ким тази седмица съответстват на неговия нов стратегически курс. "Ядрените оръжия и балистичните ракети дискретно се произвеждат в голямо количество,но Ким няма да парадира с тях."
  ============================================================================
  Е,явно усилията ще дадат резултат! "Дискретно произвеждани ядрени оръжия"!?!:))))) Ноооо,без никакви паради и показности! И всички са доволни!:))))
  Любопитно е ,южнокорейският президент Мун Дже-ин ,"полезен идиот"ли е или играе някакъв негов театър?!?При фантасмагоричното обединение на двете Кореи,Южна ще приеме ли идеите "чучхе"?:))))

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Всичко е само игра, всичко е само спектакъл!"
  Много им си иска на некои другаре и това да е театър. Защото в противен случай изглежда подозрително политнекоректно. Даже много подозрително. Ама не е. Никой не го бие Мун по главата да го принуждава да се прави на учтив, вежлив и благоразположен. Каквито и да са целите на севернокорейците, Мун очевидно има мисия. След като Корея беше на ръба на катастрофата, за него оцеляването на корейския народ е без алтернатива. А пътят е един - сътрудничество до дупка и... обединение. Мун изпълнява своя патриотичен дълг. Той е истински патриот, за разлика от нашите патреотари-лапнишарани.

 13. 13 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Мацката вляво на дебелото- жена ли му се пада, или другарка по партийна линия?
  —цитат от коментар 5 на Дедов'та Колюуа Унукя!

  Сестра. Ким Йо-чен

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Мацката вляво на дебелото- жена ли му се пада, или другарка по партийна линия?
  —цитат от коментар 5 на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Сестра. Ким Йо-чен"
  [quote#13:"objektivist96"][/quote]

  Готина е!

 15. 15 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на корейците! Да се оправят като те си знаят и без намесата на САЩ. Янките да си се приберат на континента. И без друго от тях останалата част на света добро не може да очаква.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  Театър с полезни идиоти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Браво на корейците! Да се оправят като те си знаят и без намесата на САЩ. Янките да си се приберат на континента. И без друго от тях останалата част на света добро не може да очаква.
  —цитат от коментар 15 на Venelin Velev


  Принципът е "Ако не си с нас си против нас и ще те бием през пръстите". Мун внимава.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "При фантасмагоричното обединение на двете Кореи,Южна ще приеме ли идеите "чучхе"?:))))"
  До коментар [#11] от "objektivist96":
  То не е останало ти да го измисляш.
  Има три начина:
  1. Конвергенция
  2. Пълно поглъщане
  3. Пълна разруха
  При нас се реализира третия, най-проклетия, но корейците са хора мъдри и със здрав морал.

 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5590 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Шопите не са верни партизани, предани на партията. София се напълни точно с такива, и те посрещаха, но не бяха от шопите. Шопите и турски не са проговорили. Та, те така!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Хиляда думи изписани за несъществени неща и нито една,че Ким се съгласява на ядрено разоръжаване и демонтиране на ядрените съоръжения,нито една,че иска втора среща с Тръмп. Еврейската либерална преса се стреми колкото може да прикрие и омаловажи успехите в разведряването на Корейския полуостров. Иначе трябва да признаят заслуги на Тръмп
  —цитат от коментар 4 на gozambo


  Тръмп успя да се скара с повечето от традиционните на САЩ партньори, с онази немалка част на американския бизнес, която има интерес от търговия с Китай, загуби най-близките си съветници, вкл. личния си адвокат, и използва Туитър повече не просто от всеки друг топ политик в света, ами дори повече от рода Кардишян (дано съм го написал правилно).

  Не можеш му вземеш заслугите на такъв.
  При такъ

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Сближаването с Южна Корея ще подкопае невъзвратимо комунистическия режим в Северна Корея в сегашния му вид. Ким Чен-ун не може да не знае това. Знае го. Въпросът е как точно е решил да го бастиса - както Горбачов или както Дън Сяопин.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Сближаването с Южна Корея ще подкопае невъзвратимо комунистическия режим в Северна Корея в сегашния му вид. Ким Чен-ун не може да не знае това. Знае го. Въпросът е как точно е решил да го бастиса - както Горбачов или както Дън Сяопин.
  —цитат от коментар 21 на Един препатил


  Нищо няма да подкопае. Вече има достатъчно опит в това отношение. Ние сме живия пример за негативно решение. Туй дето светът го сънува, китайците вече са го измислили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK