Какво ще промени "Форт Тръмп" в Полша

Президентите на Полша и САЩ, Анджей Дуда и Доналд Тръмп.

© Brian Snyder, Reuters

Президентите на Полша и САЩ, Анджей Дуда и Доналд Тръмп.Присъствието на американски войски в Източна Европа може да се увеличи - президентът на Полша Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара.


За предложението си Дуда разказа на пресконференция във Вашингтон след среща с американския президент и посочи, че във Варшава вече са измислили име за базата - "Форт Тръмп".


Доналд Тръмп, критикувал преди време европейските страни заради недостатъчното им според него включване в колективната отбрана на северноатлантическия алианс в Европа, изтъкна специално финансовото участие на Полша в проекта. "Щом те се канят да платят, естествено ще обсъдим нещата", заяви той.
Полският президент заяви, че разширеното присъствие на американски войски на територията на страната е необходимо, за да я брани от евентуални експанзионистки действия на Русия. "Присъствието на американски сили в региона е абсолютно оправдано. Убеден съм, че няма по-ефикасен начин за предотвратяване на война, отколкото да се демонстрира решимост за отразяване на атака във всеки момент", каза Анджей Дуда.


Засега изобщо не става дума за конкретни срокове, нито дори само за положително решение по въпроса, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис. "Нещата не опират само до база, а и до тренировъчни полигони, сервизна инфраструктура в самата база - куп подробности, които трябва да се договорят с поляците", цитира го агенция "Ройтерс".


Европейският контингент на САЩ


В съседна с Полша Германия са разположени на постоянна основа близо 33 000 американски военни, но в най-близко бъдеще този контингент ще нарасне с 1500 души. В Източна Европа днес са развърнати освен това четири батальонни тактически групи, една от които, формирана от американци, е разположена в Полша. Тези групи са разположени на ротационна основа - сменят се през няколко месеца.


През лятото на 2018 г. ВВС на САЩ проведоха в полската въздушна база Кшешини учение за оперативно развръщане на военно летище.


За пръв път в Европа бе тестван комплексът DABS (Deployable Air Base System - мобилна система за базиране на авиация), който включва контейнери с временни разглобяеми постройки, летищно оборудване, портативни генератори, транспортни средства и т. н., без да забравяме и медицинските модули.


По време на различни учения, провеждани в Европа от страните-членки и партньори на алианса, бе установено, че транспорната инфраструктура в държавите, граничещи с Русия, не е напълно готова за война.


През юни в. "Вашингтон пост" публикува обширен материал, в който писа, че подкрепленията може да се забавят заради бюрократични и юридически несъответствия в различните страни и разлики в техническите стандарти, засягащи транспорта, но най-вече заради неразвитата транспортна инфраструктура.


Сред основните задачи на частите, дислоцирани днес в Европа на ротационна основа в рамките на програмата на НАТО "Разширено изнесено напред присъствие", е да задействат тиловите механизми от военната машина на Северноатлантическия съюз в Европа - всяка тяхна ротация представлява учения по разполагане и прехвърляне на войски.


Има ли нужда Европа от още една дивизия?


Полша вече няколко пъти е отправяла към САЩ молба да увеличат военното си присъствие на нейна територия и тази идея се възприема в Европа и Щатите по най-различни начини.


Генерал-лейтенант Бен Ходжис, командвал до края на 2017 г. американските войски в Европа, публикува през юни в онлайн изданието Politico.eu статия, в която подробно представи аргументите си против такава база.


По думите на американския генерал от резерва, една голяма база в Източна Европа ще осигури на руските политици повод да заявяват, че сигурността на Русия е застрашена, и да настояват за по-високи военни разходи. Такава база ще подхранва руските страхове пред заплахата откъм Запад, било то реални или не, пише Ходжис.


Подробности от полското предложение вече изтекоха в печата тази пролет. Според тези данни Варшава разчита в базата да бъде разположена американска бронетанкова дивизия.


Бен Ходжис твърди, че за разполагане на голям контингент в Европа на постоянна основа (той пише за бригада, а не за дивизия) ще трябва или да се увеличи съставът на въоръжените сили на САЩ, или да се предислоцира някое съединение от Щатите в Европа, а Конгресът едва ли ще одобри това.


Накрая, по думите му, постоянната ротация е важно упражнение сама по себе си, защото представлява и тренировка по прехвърляне на войски.


Кой е по-силен?


При все това, смята руският военен експерт Павел Фелгенгауер, Полша полага всички усилия, за да издейства увеличение на американския контингент.


"От западна страна виждаме едно нищо - четири-пет батальонни тактически групи. Началникът на [руския] Генщаб се похвали през месеца, че ние имаме 126. Постоянно готови батальонни тактически групи. Това е съотношението, едно към трийсет. И ето, за да имат предно базиране, те искат да получат цяла американска дивизия. А една американска дивизия е много нещо, това са 20 хил. души. Не е като нашите дивизии", казва Фелгенгауер.


Според руския експерт поляците имат шансове, но при всяко положение решението ще се вземе лично от Доналд Тръмп. "Те, поляците, са го разбрали що за човек е. Той е суетен, значи това (предложението базата да носи неговото име) може да е съществен фактор."


Русия надали ще нападне Полша, съответно последната няма нужда от американска дивизия, смята военният експерт Александър Голц. "Тук ще направя уговорката, че точно по същия начин не виждах никакви основания Русия да присъедини Крим. А той бе присъединен", напомня аналитикът.


Но според Голц, въпреки че "директна заплаха за Полша няма, тук прозира интерес да остане във фокуса на общото внимание - и в НАТО, и в САЩ, и в Европа". Освен това, по думите му, издръжката на една американска дивизия най-вероятно ще надхвърля двата милиарда долара, споменати от полския държавен глава.


При всяко положение, посочва Голц, съотношението на боеспособните сили между Русия и страните от НАТО в Европа не бива да се измерва според броя на тактическите батальонни групи в източноевропейските държави и из цяла Русия. "Говорим за 126 батальона по територията на цялата Руска федерация. А НАТО реши на срещата си на върха в Брюксел да има 30 батальона в 30-дневна готовност. Има съществена разлика", изтъква експертът. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4640 Весело

  Тръмп ще навири още повече нос, това ще промени!

  klimentm
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Не може за черногорци да не може, ама за поляци да може :)))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Как ли ще се чувства форумната вата? Уж Тръмпнаш а база в Полска на негово име. Шах

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Ако са хитри, поляците могат да ги избият, тия $2млрд., с реклама.

  Могат да започнат да канят компании, като Туитър.

  Какво ще каже Дудата, за това?

  reductio ad absurdum...
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Поляците ще кажат на немците и руснаците ”Ну, погоди!”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 6. 6 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Всичко това е резултат от окупацията на Крим и Източна Укройна.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4382 Любопитно

  Американска база в Полша трябва да има ...и ще има!Толкоз!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  И ватна тишина....

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3706 Неутрално

  "Таргет до таргета, мила моя майно льо!" Бъдещата война се очертава все по-кървава и по-разрушителна. Най-войнствените първи ще са в Ада.

 10. 10 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Весело

  Как ли ще се чувства форумната вата? Уж Тръмпнаш а база в Полска на негово име. Шах
  —цитат от коментар 3 на КА2


  1. Едва ли ще стане. По- скоро това е само едно мазнене, и за вътрешна употреба.

  Полша вече усеща пресъхването на кладенеца, в който наливаше вода(манги) Западът. Тя беше най- облагодетелстваната страна, от бившия Соц лагер. Не помня колко стотици $млрд. глътна досега, за да я ползват като показуха, за останалите бивши членки на СИВ.

  2. Хайли лайкли ➡️ "Запад 2.0- 2019"?

  reductio ad absurdum...
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#10] от "fje35574291":

  На мен ми е по-интересно как новите десни(бивши комунари) се в защита на Орбан а Полска която е в същото положение спрямо ЕС не им е любимка. Това не е ли смутена менталност?

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  Поляците знаят кой е ГЛАВНИЯТ ВРАГ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.

  Сърбали са му попарата, знаят му мръснишките номера.

  Червените им изклаха офицерите при Катин, нападнаха ги от две страни заедно с Хитлер, убиха им президента.

  Накрая им писна и казаха: БАСТА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2654 Весело

  Да вземаме пример от поляците и вместо да искаме наем за американските бази да инвестираме милиарди в тях за да могат американците чрез космическите си войски да ни пазят от марсианците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 427 Весело

  Днеска в Полша база на НАТО, утре в Украйна и Грузия, а вдругиден в Беларус.

  Който разбрал - разбрал.

  А иначе в ада първи кипри заминават ихтамнетите, гарантирано от грешника гадняев.

 15. 15 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Всичко това е резултат от окупацията на Крим и Източна Укройна.
  —цитат от коментар 6 на dlagnikov


  Би ли да дефиниция, за "окупация"?

  Ако имаш нужда:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Military_occupation

  reductio ad absurdum...
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Ако ти светкат лампички ,събори покрива да си хортувате по-лесно.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":


  ... да ни пазят от марсианците!
  —цитат от коментар 13 на Julian Mall


  От марсианците не зная, но от вежливи зелени човечета ни пазят...

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":Ако ти светкат лампички ,събори покрива да си хортувате по-лесно.
  —цитат от коментар 16 на КА2


  На вас май ви светкат лапичките с измислената руска заплаха която за България е равна на нула затова пък турската е 100%

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#17] от "pavian":

  Както всички знаем Марсианците са зелени человечки.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall"От марсианците не зная, но от вежливи зелени човечета ни пазят...:
  —цитат от коментар 17 на pavian


  Сериозно? Да не са като хуманоидите които са посещавали САЩ ?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Президентът на Полша Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база.... "

  Тръмп го изгледа отегчено и зарея поглед в далечината.

  "....Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара.."

  Тръмп внезапно се оживи и каза: " Great ! Чудесна идея! Нека да я обсъдим!"

 22. 22 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Днеска в Полша база на НАТО, утре в Украйна и Грузия, а вдругиден в Беларус.Който разбрал - разбрал.А иначе в ада първи кипри заминават ихтамнетите, гарантирано от грешника гадняев.
  —цитат от коментар 14 на minuva4a


  За база на НАТО ли иде реч, или за база на САЩ? Или няма разлика, викаш?

  П.П. Какво стана с ракетния щит?

  reductio ad absurdum...
 23. 23 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Не, като тези, които посетиха Крим. После получиха държавни награди от главнокомандващия си.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Весело

  До коментар [#11] от "КА2":

  Що, бе, аз харесвам полските граждани, от женски пол.

  reductio ad absurdum...
 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#25] от "fje35574291":

  Че кой не ги харесва?

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 748 Неутрално
 28. 28 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Весело

  До коментар [#17] от "pavian":Както всички знаем Марсианците са зелени человечки.
  —цитат от коментар 19 на КА2


  И са...без пагони. 👽🤢

  reductio ad absurdum...
 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2654 Любопитно

  До коментар [#20] от "Julian Mall":Не, като тези, които посетиха Крим. После получиха държавни награди от главнокомандващия си.
  —цитат от коментар 23 на pavian


  Ако руснаците не си бяха върнали Крим, рано или късно и той щеше да стане американска база! Сигурно защото и украинците като поляците трябвало да бъдат защитени от Русия?! Сякаш Крим украинците са го освобождавали от Османската империя?! И по това време не е имало кьорав украинец не само в Крим но и в цялата Руска империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2504 Весело

  Форт Сенсей Доналд Покровител и умнокрасивцев възпламенител би било чудесно име. Хем ще пази от зелени гьонове, хем ще е против умнокрасиво уроки, пълен щит

  Use your Illusion
 31. 31 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Весело

  До коментар [#24] от "Sheila Penney":

  Малко ме съмнява, такава заплата, (само) за платонична дейност!?

  reductio ad absurdum...
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Весело

  Русия постига наистина невероятни "успехи" в опитите си на ограничи НАТО по границите си ...
  Полша скоро може да стане новата Германия по наситеност на американски войски :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#32] от "penetrating":

  И за това си требе талант.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  До коментар [#32] от "penetrating":

  "Русия постига наистина невероятни "успехи" в опитите си на ограничи НАТО по границите си ..."

  ... и в обединението на славянските нации...

  В момента единствени "славяни", с които се родее, са чалмите от Техеран и Хизбула.

  Га-гааааа...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Ще промени няколко неща. Първо ще ни съдерат задниците с още данъци за да го финансираме. Второ след като импийчват Трамп ще трябват още пари за да сменят надписите с името, освен ако не боядисат табвлите с водни боички. Трето, Путин ще има още един повод да плаши руснаците с лошите американци. И не на последно място ще се убедим Що за стока са поляците.

 36. 36 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Весело

  До коментар [#20] от "Julian Mall":Не, като тези, които посетиха Крим. После получиха държавни награди от главнокомандващия си.
  —цитат от коментар 23 на pavian


  Нищо не са "посещавали"!? По договор от 90- те, Русия има право на 25 000 зелени/вежливи човечета в Крим.

  Доколкото разбрах, към него момент, там са били около 18 000. Смяташ, че не са им били достатъчни, и са повикали подкрепления, от Мадърленд?

  reductio ad absurdum...
 37. 37 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#29] от "Julian Mall":

  Надали. Стратегическото значение на Крим е силно надценявано. За руската армия полуостровът е важен, защото там е развивана инфраструктура с десетилетия, и ако се лиши от нея, ще трябва да започва от нулата на голо поле. Което не чак непостижимо, но е много скъпо и би забавило други военни програми. За американците въпросната инфраструктура би била по-скоро бреме.
  Обаче ми е интересна логиката Ви: Русия напада приятелска държава, защото без това тя (приятелската държава) щяла да има нужда от защита от Русия?!
  Апропо, "освобождава" не е коректна дума, когато една империя отнема територия от друга империя. Надявам се това е лапсус, а не кремълското препокриване между "освобождава" и "завладява"?

 38. 38 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#36] от "fje35574291":

  Към него момент за Путин беше важно руската морска пехота в Крим да си стои в казармите, а полуостровът да се овладее от въоръжени сили без опознавателни знаци, симулиращи "сили за самоотбрана". Само не бяха съобразили да свалят номерата на автомобилите си, по което ги идентифицираха като части от псковската дивизия. Както личи от името ѝ, тя е дислоцирана в Псков, който град не е в Крим. Така че точно "посещение" си е :)

 39. 39 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Тръмп ще бръкне в здравето на Путин!Но,с Тръмп шега не бива,Ердоганчо вече го разбра!

  AGAINST CHINA
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  До коментар [#32] от "penetrating":

  Идеята е да се поемат базите за логистична поддръжка в Германия плюс военните такива. Издръжката на тези бази в Полша е далеч по-ниска, но разбира се остават политическите съображения и дислокацията.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3706 Неутрално

  "Червените им изклаха офицерите при Катин, нападнаха ги от две страни заедно с Хитлер, убиха им президента."
  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Абе Гранц, вярно ли е, че ВСВ била по вина на Полша. Щото тъй разправят. А жертвите не са 6000 а 50 милиона.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  До коментар [#4] от "fje35574291":


  Не зная дали знаеш, но европейският офис за контрол на Фейсбук е в Полша.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  А, там са начело още от времето на голодомора :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":


  Нормално, но има и друго. Полша е много по-ентусиазирана в приема на американски бази и бази на НАТО в сравнение с Германия. Изключвам някои местни общности в Германия, които отчитат ограничени икономически загуби...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Весело

  До коментар [#33] от "КА2":

  Гениални са наистина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  До коментар [#44] от "penetrating":

  хм, все пак Полша е част от коалицията победила Хитлерова Германия и с армията на Андерс, и с тази на Ярузелски :-)

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  "Какво ще промени "Форт Тръмп" в Полша"

  Ще скапе настроението на шайката в Кремъл.

 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#10] от "fje35574291":


  " По-скоро, това е само едно мазнене ... "


  Баси мазненето !
  С 2 милиарда долара ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Весело

  До коментар [#4] от "fje35574291":Не зная дали знаеш, но европейският офис за контрол на Фейсбук е в Полша.
  —цитат от коментар 42 на daskal1


  Не знам, какво общо има това, къде се намират? Не е важно, от къде точно ще дойдат парите на компаниите. Важното е да имат нещо свързано с името "Тръмп", за да си рекламират стоката/дейността.

  Имах предвид нещо от сорта на, да кръстят някои полигони, стрелбища, и др. инфраструктури в базата, на имената на тези компании, срещу заплащане.

  reductio ad absurdum...
 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#48] от "niksan1":

  До коментар [#10] от "fje35574291":" По-скоро, това е само едно мазнене ... "Баси мазненето !С 2 милиарда долара ?
  —цитат от коментар 48 на niksan1


  Че това пари ли са? Няма и за едно виолончело!

 51. 51 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Любопитно

  До коментар [#38] от "pavian":

  По- евтино би било, намиращите се там, просто да си махнат пагоните, отколкото да пращат други чак от Псков(на 743 км. северно от Москва). Няма логика. Нерде Крим, нерде Псков?!

  Защо не от някой по- близък район до Крим? Мисли!

  А, това с номерата, може би си има и други обяснения. Колко(броя) коли са "засекли", с такива номера? Къде по- точно, и т.н. Има много въпросителни.

  Изобщо- it doesn't make any sense to me(няма никакъв смисъл, за мен).

  reductio ad absurdum...
 52. 52 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 542 Любопитно

  До коментар [#50] от "Един препатил":

  Мазнене е, за да изкрънкат някакъв сигурен бизнес/поминък. Колко са $ 2 млрд., за едно такова дългогодишно, и мащабно начинание.

  Чете ли статията? Те искат цяла дивизия(20 000 души) там. За колко време ще стигнат тези пари? Това, еднократна сума ли е, или годишна/на петилетка вноска?

  Това просто е червеят на кукичката, за да хванат (голям) шаран. Ама Тръмп не е будала, особено в това отношение. Това му е специалността, така да се каже.

  От статията:

  "Според тези данни Варшава разчита в базата да бъде разположена американска бронетанкова дивизия"

  "...те искат да получат цяла американска дивизия. А една американска дивизия е много нещо, това са 20 хил. души. Не е като нашите дивизии"

  "Нещата не опират само до база, а и до тренировъчни полигони, сервизна инфраструктура в самата база - куп подробности, които трябва да се договорят с поляците"

  П.П. На мен ми е интересно и друго. Тези пари техни ли (ще) са, или се надяват на ЕС?

  reductio ad absurdum...
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#37] от "pavian":

  За Русия за която Черно море е единственото южно море Крим винаги е бил от стратегически значение! За САЩ наистина Черно море не е толкова важно, затова пък за Турция превръщането му отново в турско езеро е стратегическа цел!
  Колкото да освобождението на Крим за християнското му население си е било Освобождение!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#51] от "fje35574291":

  Вече казах: трябваше да изглежда, че руснаците нямат нищо общо. Затова кримският контингент си стоеше в казармите.
  Не става дума за цивилни автомобили, а за военни машини. Така или иначе спорът е излишен - Путин официално награди участниците за „отлично проведената операция”.
  А по-евтино щеше да излезе, ако Русия не си беше навлякла санкции от целия свят :)

 55. 55 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Татарите в Крим са християни? Ти да видиш!
  Темата ни не е дали Черно море е важно за Русия, а дали Крим потенциално би имал стойност като американска военна база. Мисля, и двамата сме съгласни, че по-скоро не. Турция пък съвсем няма общо в случая...

 56. 56 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 743 Любопитно

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  Бре, подлого, къде се намира Черна Гора и къде е Полша?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 57. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#56] от "Captain Shakespeare":

  Нима мислиш, че товето лично мнение кой къде се намирал има каквото и да било значение?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK