Заради Украйна: война на църквите

Заради Украйна: война на църквите


Руската православна църква може да обяви Вселенския патриарх за нелигитимен. Политическите и военните битки за Украйна се пренесоха и в православната църква. Москва може да получи подкрепа и от БПЦ, коментира Константин Егерт за "Дойче веле".


"Прекъсване на дипломатическите отношения" – Волоколамският митрополит Иларион, първият дипломат на Руската православна църква (РПЦ), много точно определи решението на Светия синод в Москва. Синодът постанови, че временно спира да споменава името на Вселенския патриарх Вартоломей по време на литургии и прекъсва всякакви контакти със структури, които се председателстват от Вселенската патриаршия.


Следващата стъпка ще бъде прекъсването на евхаристичното взаимодействие, тоест – да се забрани на духовниците от двете църковни юрисдикции да участват в общи богослужения, а на вярващите – да се причестяват в храмовете под егидата на другата патриаршия. Тази стъпка е много по-сериозна от първата, защото ще доведе до нещо нечувано: РПЦ ще обяви за нелигитимен най-древния православен патриарх. Сигурен съм, че тя ще бъде предприета съвсем скоро, защото патриарх Вартоломей няма да се откаже от плановете си за автокефална Украинска православна църква (УПЦ).
В резиденцията на Вартоломей в истанбулския квартал "Фенер" смятат следното: когато през 17-и век е дал на московския митрополит правото да назначава епископи в Киев, Константинополският патриарх изобщо не се е отказал от своята юрисдикция в Украйна. В Москва обаче твърдят точно обратното: че Украйна е била предадена завинаги под юрисдикцията на РПЦ. Дискусията дали Вартоломей има право да изпраща свои екзарси в Киев във връзка с бъдещата независимост на УПЦ ще се точи години, ако не и десетилетия. Но нека да си припомним, че църковните конфликти понякога траят цели столетия.


Повечето автокефални православни църкви най-вероятно няма да оспорят решението на Вселенския патриарх. РПЦ ще се окаже в изолация - или в полуизолация, в случай че по стар обичай получи подкрепа от Грузинската, Сръбската и Българската православна църква. След това ще възникне и конфликт около църковните имоти в Украйна. Нека не забравяме, че в Украйна има достатъчно радикално настроени хора, а и провокатори на руските тайни служби. Особено пък като имаме предвид, че догодина там предстоят президентски и парламентарни избори. Опасявам се, че може да се стигне дори до масови безредици на квазирелигиозна основа. И Кремъл ще разполага с прекрасен повод да подклажда дестабилизирането на страната, с която Русия вече от пет години води война.


"Война" – това впрочем е най-важната дума в тази междуцърковна криза. Бившият митрополит на РПЦ, а сега духовен глава на самообявилата се Киевска патриаршия Филарет Денисенко още в средата на 1990-те години изпрати до Вселенския патриарх молба за църковна автономия. Тази и последвалите молби дълго време оставаха без отговор, а Вселенският патриарх не делегираше никакви екзарси в Киев. Моето лично мнение е следното: дори да не съществуваше Вселенски патриарх, въпросът за учредяването на автокефална УПЦ тъй или иначе щеше да възникне тъкмо сега.


Защото официалните говорители на РПЦ вече от четири години говорят за "руския свят", за "украинци и руснаци като един народ" и за "гражданската война на украинска земя", а това нямаше как да не предизвика ответна реакция, изразяваща се в желанието да се скъса с всичко московско и да се направи своя собствена, национална и патриотическа църква. Тъкмо тази църква, която под името "Киевска патриаршия" продължава да благославя батальоните, отправящи се към фронта, да организира болници за ранените и да събира колети за войниците. Именно логиката на войната ускори процеса на църковната независимост. Ако го кажем с езика на бизнеса: голямото украинско търсене в крайна сметка роди и предлагането откъм Истанбул.


Послушната РПЦ


Част от най-активните представители на православната общественост и духовниците в РПЦ напоследък взимат на въоръжение нов аргумент: възникването на украинска автокефалия ще предизвика разпространяването на ерес, или казано по-просто - на национализма в новата украинска църква. Но според мен, във военни условия това е просто неизбежно. Все пак доста странно е, че тези обвинения идват именно от страна на онези, които поощряваха молебените на позициите на така наречените "опълченци", призоваваха руснаците към освободителна борба и славословеха създаването на "Новорусия". Инстинктивният имперски шовинизъм, който е присъщ на голяма част от клира и вярващите в рамките на РПЦ, се сблъска с неизбежния в условията на война национализъм на бившите украински "братя".


РПЦ имаше един-единствен начин да запази влиянието си в съседната страна: тя трябваше своевременно, ясно и недвусмислено да осъди украинската политика на Кремъл или поне да се отграничи от нея. Но понеже това не се случи, автокефалията ще я бъде, а вероятно ще настъпи и разкол сред украинските православни. Още повече, че Кремъл няма да пожали сили и средства, за да го разпали. Та нали на война всички средства са позволени?


Търси се виновен


Свидетели сме на окончателното погребване на месианските претенции на руската църковна йерархия и на концепцията за някакъв "руски свят". А това може да постави началото на нещо ново в живота на православната църква. Макар че е наивно да се очаква, че клирът или православната общественост ще си направят някакви трезви изводи. Отделянето на Украйна ще бъде приписано на безпринципния Порошенко, на гръцките интриганти от Вселенската патриаршия, които завиждат на могъществото на РПЦ – и, разбира се, на американците, без които, както се знае, в света никога нищо не се случва.


Тук, при това съвсем сериозно, трябва да добавим и НАТО. Защото преди ръкополагането му сегашният патриарх Вартоломей е отбил двегодишна срочна военна служба като офицер в турската армия. Около този факт в неговата биография вече се вдигна голяма пушилка във форумите на православната блогосфера.


Църквата (заедно с по-голямата част от руското общество) и занапред ще продължи да играе вече привичната ѝ роля на жертва на някакъв световен заговор. А това означава, че тя по-скоро ще се окаже неподготвена и за неизбежно надвисващите над Русия социални и политически бури. Така, както не беше готова и за кризата около Украйна.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 647 Неутрално

  гоуем майтап!
  най-съществената разлика между православието и католицизъмъ е, че сички католици се подчиняват на папта, а православните църкви на владетеля си. Щом има путин ше си има и православен клон подвластен нему, че и православен таков в послушание на порошенко. така е по КАНОН! СОРКА, АЙДЕ БОЙ ЗА СВЕЩОЛИВНИЦАТА, АЙДЕ КРЪВ, АЙДЕ СМЪРТ НА ЕДИНИА ОТ ВЛАДЕТЕЛИТЕ И ЧАК ТАГАВА7 ОБЕДИНЕНИЕ.
  Така ше стане. бизнесплана е такъв, поне.

 2. 2 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Няма да се учудя , ако руската Православна църква обяви Бог за нелегитимен !

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  След като руските "ристиени" се опитаха, но не успяха да отровят Вселенския патриарх, сега ще го обявяват за нелегитимен.

  Разбира се, че е нелегитимен - не е офицер от КГБ и контрабандист на цигари като оня, дето наби обръчите на нашия т.нар. "президент", след като т.нар. "вицепрезидент" се беше проснала молитвено в краката му и му целуваше крадливата ръчица.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За сърбите ясно защо ще подкрепят РПЦ - не искат прецеденти с отделяне, не искат самостоятелна Македонска църква, бленуват си за Югославия. Но за БПЦ ми е интересно какъв мотив ще изтъкнат? Че не бива да се отделяш от църквата - майка? Че се покайват за отделянето от Фенерската патриаршия преди век и половина? Ще им гледаме сеира и освен да се смее човек, май не виждам какво друго може да направи.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  РПЦ щяла да обяви Вселнския патриарх за нелигитимен! Виж ти! Руските попове се изживяват като Господ! Ама кой ги бръсне за слива?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_axel":

  "Няма да се учудя , ако руската Православна църква обяви Бог за нелегитимен !"

  Руската православна църква смята за Бог бледия молец - няма опасност да го обяви за нелегитимен, поне докато е жив.

  После може и да го екскомуницика (отлъчи).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  "...екскомуницика ..." >> екскомуникира.

  Разговарях по телефона с едно вражеско посолство, та пишех с една ръка. :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Църковно-православния кагебизам е последното убежище на руския империализъм......Като се почне от Гундяеев и се стигне до последния митропололит , това са все грешници и безбожници - те служат не на Бога , а на Путин.....

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#4] от "espresso":

  "Но за БПЦ ми е интересно какъв мотив ще изтъкнат? "

  Например: obeying a direct order from a senior officer. :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Петър първи обяви Русия за империя и за третия Рим, Сталин не успя да разруши тази идея на Романови, Путин успя да го направи. Не веднъж съм споменавал кое събитие накара Петър първи да се самообявилата за император- това се е случило някъде около периода в който Константинопол е делигирал права на рпц за избор на епископи в Киев.
  Автокефалността на упц е болезнена не толкова за рпц колкото за имперските амбиции на Кремъл

 11. 11 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Мдааа.... Путин пък ще обяви за нелегитимна планетата Земя, понеже била изкривена, пък неговите военни имали оръжия само за равнинни, плоски планети.....

  Няма да се учудя , ако руската Православна църква обяви Бог за нелегитимен !
  —цитат от коментар 2 на the_axel


  Що се отнася до РПЦ и Господа, ами те вече са го направили: Бог Путьо, неговият пророк Гундяев, св. св. Ленин и Сталин... Що са православни е ясно - правилно славословят наш Путя, Господа де, ама какво общо има тук християнството не можах да разбера. Нямам информация Джизъс Крайст, Ян Гилън по нашенски, да се е писал при путинистите...

 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#4] от "espresso":

  па той, мотива ясен:
  РПЦ най-богата, ний искаме да слугуваме на богати и да ги копираме. и при нас ше капне.
  щот ако земем да се равневаме по украйнската, бедна, ограбена и незадържаща пари църква - се сгромолясва бизнесмоделът. отделно, че вартоломей кат беше тука си поиска ени ценности! наглец! къде се намира той. напрао е нелегитимен.

 13. 13 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Пътува.... големият (руски) кораб пътува...уверено към дъното, както се пееше в една песен.

 14. 14 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Вожде, ти пак първи! Ами прояви веднъж великодушие де, не е сто метра битката, цял маратон е, остави и някой от сакатите да те изпревари веднъж, та да се почувства и той велик... :)


  Себе си имам предвид, естествено.... Умрем да съм голема работа!

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Няма да се учудя , ако руската Православна църква обяви Бог за нелегитимен !
  —цитат от коментар 2 на the_axel


  Сакън!!!
  Няма как Путин да е нелегитимен!

 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Гундяев нЕма ли Топол-и?

 17. 17 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Трябва да се припомни на тукашните русороби(не че ги интересува много), че Руската патриаршия дълго време(до 1945 год, ако не се лъжа) НЕ е признавала българксата патриаршия. Първо поради руските имперски сметки, а после поради болшевишките такива. След 1945 българските попове са под пълен московски контрол, та позицията на БПЦ не ще бъде в българския народен интерес.
  Относно претенциите на московските кгб-православни може да се каже, че са абсолютно СМЕШНИ.

 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#14] от "gr52":

  Напоследък нещо и хумора не върви. Мислех да е шега, прочетох си го - тъпизъм!

 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Сравнително слаб анализ, особено в частта за БПЦ.
  Умишлено или неволно е пропуснато, че в случая Неофит е по вероятно да подкрепи Вартоломей срещу Кирил, за да бъде призната за автокефална Охридската архиепископия, съответно "църква майка" да е БПЦ, особено преди референдума в Македония другата седмица.
  От друга страна статията е нормална за Дойче Веле. Съвсем традиционното плюене е в рамките на клишетата

  Бог да благослови Америка за България!
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#14] от "gr52":

  "Вожде, ти пак първи!"

  Виж No 7.

  Като се появи подобна тема, веднага ми звънят да се включа...

  😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Заглавието ви е неправилно.
  По-правилно би било то да е "Заради Русия: война на църквите".
  Русия противопоставя отделните православни църкви заради собствените си политически интереси. И това тя го прави както срещу Украинската, така и срещуи Македонската жъркви.
  Не разбирам как една църква може изобщо да се нарича църква, след като се занимава не с Бога, а със земните тленни проблемчета!
  За кой ли път в името на собствените си имперски мераци Русия прави опити да подмени/изкриви общочовешки постановки.
  За какво е една църква, какъв е смисълът от нейното съществуване, ако тя изменя на своите най - съществени функции и предназначение и започва да се занимава с дадености на държавата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#19] от "Günther":

  Отворен ли е още въпроса за Охридската Архиепископия като произлизаща от БПЦ? Не знам как ще го изиграят този ход владиците, но да не се окаже че БПЦ всъщност произлиза от охридската църква, която пък да не е била българска...Според мен не трябва никакви такива компромиси - нема такова нещо като МПЦ до ден днешен - ако искат, да са автокефални, но от 2018-а година.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Сравнително слаб анализ, особено в частта за БПЦ. Умишлено или неволно е пропуснато, че в случая Неофит е по вероятно да подкрепи Вартоломей срещу Кирил, за да бъде призната за автокефална Охридската архиепископия, съответно "църква майка" да е БПЦ, особено преди референдума в Македония другата седмица.От друга страна статията е нормална за Дойче Веле. Съвсем традиционното плюене е в рамките на клишетата
  —цитат от коментар 19 на Günther


  Не си познал. Охридската патриаршия вече поиска да бъде дъщерна на БПЦ, също поканиха нашите попове на честванията на 1000 години от основаването. Всичко това беше пренебрегнато по заповед на майор Гундяев.
  На фона на подобно национално предателство, още ли смяташ че БПЦ е българска? И че ще се опълчи срещу господаря си РПЦ когато се отлъчат взаимно с вселенския патриарх?
  Много сте наивни русоробите, господарят постоянно ви унижава и бие, но вие все така се умилквате около него.

 24. 24 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Сравнително слаб анализ, особено в частта за БПЦ. Умишлено или неволно е пропуснато, че в случая Неофит е по вероятно да подкрепи Вартоломей срещу Кирил, за да бъде призната за автокефална Охридската архиепископия, съответно "църква майка" да е БПЦ, особено преди референдума в Македония другата седмица.От друга страна статията е нормална за Дойче Веле. Съвсем традиционното плюене е в рамките на клишетата
  —цитат от коментар 19 на Günther


  Неофит вече - не "вероятно", а именно "вече" подкрепя РПЦ. С официално писмо до Порошенко. http://bulgariaanalytica.org/2017/06/28/the-bulgarian-orthodox-church/
  Така следвайки Вашата логика (с която съм съгласен - в интерес на БПЦ и Македония е да подкрепи отделянето) идва въпросът - защо Св. Синод се отказва от автокефална Охридска архиепископия и плюе на историята на БПЦ от 19ти век. За съжаление мотивите изглеждат доста ясни, но поне ще се смеем като четем как го усукват. То май друго и не можем. Голям резил ще бъде и голям срам. За тези, дето още могат да се срамуват де.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 25. 25 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Та, наш Путьо на доктор в чужбина, "на Западе", при най големия в света пишколог. Протрил му се от много местене. "Какво мога да помогна?" - пита пишкологът. Путя разкопчава дюкяна и го показва. "Аууу" - ревва докторът. "Ще трябва да я отрежем!" Путьо изхвърча от кабинета му и отива при втория по рейтинг със същата специализация. Разказва историята с първия, показва и пита, ще може ли да бъде излекуван без да я режат. "Никакъв проблем" - отговаря вторият лекар. "Сега ще ти дам едно голямо хапче, ти ще го глътнеш и до три дена тя сама ще окапе". Та толкова за войната с оръжия и санкциите.

 26. 26 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#23:"bobyb"][/quote]

  Извинявайте, пишех докато е излязъл Вашият пост, затова се дублират.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Как е "палецът нагоре" в този форум?

 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пешката":

  Да, отворен е. Дори нашите владици уредиха преговорите на македонците с Вартоломей. От там дойде и компромиса да се смени името от "МПЦ - Охридска архиепископия" да остане само Охридска архиепископия, с което се премахват протестите на архиепископ Йероним - шефът на автокефалната Църква на Гърция.
  Общо взето нашите попове пипат внимателно.
  А, да, ако някой тук има мечти, македонската църква да се влее в българската, да забрави

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  ФЕНЕР си е повече про -турска и малко про- гръцка организация. Имало е нужда когато е имало Източна Римска Империя . Горните котки дори не знаят защо сме водили борба за ЦЪРКОВНА НЕЗАВИСИМОСТ, не знаят че тогава се заявяваме като народ , тогава се очертават границите на Българското население в рамките на ИМПЕРИЯТА. Тогава нещата са доста ЛИБЕРАЛНИ , кеф ти към ФЕНЕР , кеф ти УНИАТИ и 95 % признават българският ЕКЗАРХ. Това го прави османската държавна машина . Така се ражда мита за Сан Стефанска България ( в интерес на истината тя е по голяма) . Няма проблем да има и украинска църква , виж държавата да гони хората от храмовете или да прави неща със свещениците ( някой знае ли че са избити от Югославия 500 свещеника в Македония ), Някой знае ли че българските църкви се продават на ФЕНЕР срещу определени килограми ЗЛАТО !! И този патриарх да наоси печат на канонично /не канонично - да ходи на ..... Ние след освобожденито сме в СХИЗМА до 1953 година (ако някои не знае )

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#24] от "espresso":

  Много добро захладие в материала, който си линкнсл: БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - ИНСТРУМЕНТ НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ.

  Това нещо нито е българско, нито е православно, а за църква да не говорим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Гундяев изтърва УПЦ, но няма послушници във Вселенската патриаршия. Дали ще изтегли контингента си от Атон? Емисарите му предполагам са започнали обработката на БПЦ. Лудото Коле трябва да са го събудили.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 32. 32 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#19] от "Günther":Отворен ли е още въпроса за Охридската Архиепископия като произлизаща от БПЦ? Не знам как ще го изиграят този ход владиците, но да не се окаже че БПЦ всъщност произлиза от охридската църква, която пък да не е била българска...Според мен не трябва никакви такива компромиси - нема такова нещо като МПЦ до ден днешен - ако искат, да са автокефални, но от 2018-а година.
  —цитат от коментар 22 на Пешката


  Не е отворен. Охридската патриаршия поиска БПЦ да и бъде църква-майка, с което я признава за такава. Получиха отказ по заповед на попа с антенката, известен още като майорът от КГБ Гундяев, или патриарх Кирил.
  Никой никъде не е споменавал че БПЦ била произлизала от Охридската църква, точно обратното. И с този акт на признаване от БПЦ, Охридската църква искаше да се откъсне от опеката на Сръбската църква и да премине в лоното на Българската.
  Защо това не се случи, и кой нареди на БПЦ да откаже, мисля е крайно очевидно дори и на най-заблудените русофили.

 33. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#24] от "espresso":

  Мосю, при поповете е особено да се четат приказките поръсени с тамян.
  Доколкото разбирам цитираното от този човек (не съм виждал оригиналното писмо), приказката е "разберете се там, но номерът с "алтернативен синод".
  Но дори и буквално да се гледа текста, нашите попове работят и ще изкрънкат нещо. Например вас интересува ли ви откъде ще дойде благословията за Охрид? С подкрепата на Москва или с подкрепата на Константинопол? Или крайната цел е важна?

  Бог да благослови Америка за България!
 34. 34 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пешката":Да, отворен е. Дори нашите владици уредиха преговорите на македонците с Вартоломей. От там дойде и компромиса да се смени името от "МПЦ - Охридска архиепископия" да остане само Охридска архиепископия, с което се премахват протестите на архиепископ Йероним - шефът на автокефалната Църква на Гърция.Общо взето нашите попове пипат внимателно. А, да, ако някой тук има мечти, македонската църква да се влее в българската, да забрави
  —цитат от коментар 28 на Günther


  Точно така. Не само вливане в българската няма да се случи, дори няма да стане дъщерна църква на българската, докато БПЦ е на подчинение на КГБ и Сърбия е по-важна за Русия от България.
  Толкова е просто.

 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobyb":

  "Никой никъде не е споменавал че БПЦ била произлизала от Охридската църква, точно обратното"

  Ами никъде няма да видите това :)))) Навсякъде ще видите текст "БПЦ - произлязла от Константинополската патриаршия". Между другото същото е и за РПЦ. Нима искате да пише, че е излязла от българската патриаршия? :)

  Бог да благослови Америка за България!
 36. 36 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobyb":"Никой никъде не е споменавал че БПЦ била произлизала от Охридската църква, точно обратното"Ами никъде няма да видите това :)))) Навсякъде ще видите текст "БПЦ - произлязла от Константинополската патриаршия". Между другото същото е и за РПЦ. Нима искате да пише, че е излязла от българската патриаршия? :)
  —цитат от коментар 35 на Günther


  Координирай се с другия русороб, който вкарва такава интрига.
  А иначе РПЦ е произлязла от Киевската патриаршия, която е произлязла именно от БПЦ, провери кой е първият патриарх на Киев и откъде идва.
  Също така и книгите, богослужението и т.н. са на старобългарски, оттам и произлиза руският, а не от някакви славянски измишльотни, които дори не са съществували като понятие по това време.

 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  """"""""""""........... И Кремъл ще разполага с прекрасен повод да подклажда дестабилизирането на страната,
  с която Русия вече от пет години води война.............""""""""""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  БПЦ ще е единствения защитник на ченгето в Москва.

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#34] от "bobyb":

  Силно се съмнявам че Русия ще успее в тези си църковни напъни!
  Трябва да правите разлика между политическите и междудържавни отношения и църковните, където силата не винаги е на страната на количеството.
  Едва ли Гръцката православна църква ще отстъпи ръководството на православния свят, както е сега, на една от най-младите и най-отдалечените от центъра църкви, каквато е Руската.
  В дадения случай РПЦ се изхвърли повече от колкото са и възможностите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  А иначе РПЦ е произлязла от Киевската патриаршия, която е произлязла именно от БПЦ, провери кой е първият патриарх на Киев и откъде идва.
  —цитат от коментар 36 на bobyb


  Тука трябва да се добави че става дума за истинската БПЦ, която престава да съществува през 1945 г. и е заменена от отдел на ДС на подчинение на КГБ, с калимявки и останалата маскировка.
  По същия начин РПЦ е унищожена тотално от Ленин и Сталин, 99% от свещениците са избити а почти всички църкви сринати. Обаче през 1943 г. Сталин забелязва че робите му на фронта не вдяват комунистическия идеал, но продължават да се кръстят и да призовават Исус на помощ, при което решава да "възстанови" РПЦ, естествено не с истински свещеници а с ченгета от НКВД със съответното обучение и маскировка. Просто още един канал за контрол.

 41. 41 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#34] от "bobyb": Силно се съмнявам че Русия ще успее в тези си църковни напъни! Трябва да правите разлика между политическите и междудържавни отношения и църковните, където силата не винаги е на страната на количеството. Едва ли Гръцката православна църква ще отстъпи ръководството на православния свят, както е сега, на една от най-младите и най-отдалечените от центъра църкви, каквато е Руската. В дадения случай РПЦ се изхвърли повече от колкото са и възможностите!
  —цитат от коментар 39 на Храбър


  Не разбрах, какви напъни? РПЦ се анатемосват взаимно с Вселенската патриаршия, съответно и Гръцката църква естествено ще си остане под Вселенската, както и повечето църкви, с изключение на такива като БПЦ, които са реално ченгета на руско подчинение. Дори сръбската е по независима от БПЦ и вероятно няма да застане до РПЦ. Просто е била по-независима, като част от Югославия, съюзник, но не и окупирана държава като България, в която църквата е унищожена и заменена с банда ченгета.
  Не е ли ирония, Сърбия - вечният приятел на Русия е по-независима от България, вечната жертва на руския империализъм.

 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobyb":

  "А иначе РПЦ е произлязла от Киевската патриаршия, която е произлязла именно от БПЦ, провери кой е първият патриарх на Киев и откъде идва"

  Бате, вземи се стегни. РПЦ е Киевската патриаршия, със сменено седалище. Еми малко трябва да се чете.... Не е въпросът само да се пише...

  Бог да благослови Америка за България!
 43. 43 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobyb":"А иначе РПЦ е произлязла от Киевската патриаршия, която е произлязла именно от БПЦ, провери кой е първият патриарх на Киев и откъде идва"Бате, вземи се стегни. РПЦ е Киевската патриаршия, със сменено седалище. Еми малко трябва да се чете.... Не е въпросът само да се пише...
  —цитат от коментар 42 на Günther


  Последно като проверих Киев си е там, има си православна църква и си е патриаршия. Това че Московията е завладяла Киев през вековете и си е присвоила името Русия от Киевска Рус не ги прави точно оригинал, нито им дава правото да си местят седалище. Те произлизат от Киевската патриаршия, но тя не е изчезнала.
  Иначе ако четеш руска история можеш да им вярваш че са приемник на Рим защото дъщерята на последният император от Константинопол е била женена за някакъв руски сатрап. Може дори да вярваш, че Русия никога не е губила война, че са славяни и дори че по дъгата припкат розови понита.

 44. 44 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6286 Неутрално

  Дългата ръка на КГБ не се шегува.

 45. 45 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobyb":

  Да не би да имаш предвид Киевската митрополия от (1620 - 1688) с шеф митрополит Григорий "Българина"?
  Не мога да разбера каква история четеш.
  Пропагандните клишета ти ги пропускам

  Бог да благослови Америка за България!
 46. 46 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 774 Неутрално
 47. 47 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 511 Весело
  Най-добре малкия Вова да обяви за нелегитимни всички останали държави - те и без това са по-малки от Магучая.


  Да, българите сме велик народ !!!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobyb":Да не би да имаш предвид Киевската митрополия от (1620 - 1688) с шеф митрополит Григорий "Българина"?Не мога да разбера каква история четеш. Пропагандните клишета ти ги пропускам
  —цитат от коментар 45 на Günther


  https://www.pravoslavie.bg/България/русия-признава-св-киприан-българин-за/

 50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Войната между Вселенската патриаршия и РПЦ трае вече векове.Москва не може да преглътне Вселенската титла на патриарха в Константинопол.
  Относно Охридската архиепископия, тя ще бъде подчинена на Константинопол !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Руските попове в Украйна се държат зле с вярващите там от чисто политически подбуди. Това отблъсква миряните. Решението за самостоятелност на църквата е оздравителен процес в Украйна. Руските попове ще трябва или да преминат в новата църква или да загубят мястото си. Имотите на църквата вече са загубени още с навлизането на зелените човечета на Путин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Войната е заради Русия, ма аре.

 53. 53 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#49] от "bobyb":


  Това сега защо го слагаш? То е три века преди това, което те питам. :)
  Колкото до Св. Киприян, митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия, както му е пълната титла, той е канонизиран за светец още през 1472 г.

  http://www.pravoslavieto.com/life/09.16_sv_Kiprian_Tsamblak.htm

  Бог да благослови Америка за България!
 54. 54 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Сори..... Дневник да си пипнат сайта заради тези повтаряния

  Бог да благослови Америка за България!
 55. 55 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Руска православна църква" църква не съществува откакто болшевиките я ликвидираха и замениха служителите и (умишлено не ги наричам свещеници) с КГБ агенти.
  Когато е имало Вселенски/Цариградски патриарх, дивите руски орди не са знаели какво е религия, нямали са писменост.. и са говорели на руски диалекти (с конете на монголците).
  Украйна вече не е руска губерня и е съвсем естествено да иска да възстанови църквата си. Очевидно ще го направи преди България.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 56. 56 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#33] от "Günther":

  Никой не оспорва, че ще изкрънкат нещо, съмненията са по-скоро в чия полза ще бъде изкрънканото. За патриотизма им, като и за благочестието - всичко е възможно, но досега някак прекалено успешно ги крият.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 57. 57 Профил на Красимир Калудов
  Красимир Калудов
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Днес се върнах от поклонение в Света гора...руснаците там са по всички манастири. Пълно е с техни свещеници и поклонници. Бях изумен от това ,че повечето руснаци там са военни. Скитат из пътеките и пътищата с униформите си. Имам чувството ,че някои от тях бяха дошли от бойното поле или се канят да отиват там. В същото време едва ли толкова гърци ходят на поклонение в Москва...или по други руски градове с прочути тамошни манастири. Но това, в което съм сигурен, че никога ,ама никога, никога, никога...РПЦ няма да може да сложи ръка върху Атон и да подчини гръцката църква. Снощи един свещеник в Орестиада все пак ми каза, че поведението на патриарх Вартоломей по отношение на Русия било малко пресилено. За протокола ...в Орестиеда с 16 000 души население има шест действащи храма и строят седми. Гърците са ревностни християни и им хич даже няма да коленичат пред московския кагебист Гундяев. А Вселенския патриарх е достатъчно силен фактор, за да вземе решение в полза на признаването на Украинската църква. Нашите свети отци са изправени пред доста сложно предизвикателство. Май нямат печеливш ход.

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  От 2 години на църква не ходя. Последните 2 пъти запалих свещ в католическа църква, на запад от Сърбия.

 59. 59 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#57] от "Красимир Калудов":

  Гърците са бамбашка народ , ни се водят , ни се карат и затова руснаците нямат шанс да пробият там.

 60. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  в случая Неофит е по вероятно да подкрепи Вартоломей срещу Кирил, за да бъде призната за автокефална Охридската архиепископия, съответно "църква майка" да е БПЦ
  —цитат от коментар 19 на Günther


  За това че РПЦ се противопоставя на автокефалността на МПЦ е ясно. Кирил не харесва аналогията с УПЦ.

  Не смятам обаче че и Вартоломей ще подкрепи автокефалността на МПЦ, освен ако най-малкото тя се откаже от името Македонска. Все пак, фанариотите в Истанбул са гърци и използват БЮРМ за името на Реп. Македония. Зависи също и от позицията на Сръбската ПЦ (която настоява че има върховенство в Реп. Македония още от 60-те години, когато МПЦ обявява своята автокефалност). Ако СПЦ подкрепи Кирил срещу Вартоломей, последният ще е по-склонен да игнорира протестите им срещу автокефалността на Охридската архиепископия.

 61. 61 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#60] от "plamen_b":

  кашата е пълна , Белоруската и тя е поискала , ако мине в патакламата, и майще им мине номера . https://news.bg/world/tsarkvata-na-belarus-sashto-iska-nezavisimost-ot-moskva.html

 62. 62 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 284 Неутрално

  След като руските "ристиени" се опитаха, но не успяха да отровят Вселенския патриарх, сега ще го обявяват за нелегитимен.Разбира се, че е нелегитимен - не е офицер от КГБ и контрабандист на цигари като оня, дето наби обръчите на нашия т.нар. "президент", след като т.нар. "вицепрезидент" се беше проснала молитвено в краката му и му целуваше крадливата ръчица.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  По-наблюдателните още тогава забелязаха, че вицката гледаше смирено и коленопреклонно не само към ръчицата на светиня Му

 63. 63 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много е лошо когато вярата става жертва на политиката. Но Агнецът Божий ще ги накаже.

 64. 64 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "...Организацията наричаща се християнска църква е едно изключително древно и почтено заведение,което съществува вече почти две хиляди години. На фона на такава древност,даже комунистическата партия е дребна ерес,обещаваща рай тук и сега.
  Обаче и християнската църква,и комунистическата партия имат някои общи черти. Във всяка една от тези почтени организации,претендиращи за това, да бъдат въплъщение на Волята Божия/Историческата Неизбежност, най- възвишените идеологически разколи неизбежно са се случвали по най- егоистичните причини.
  Всеки път,когато в тези две организации се късат взаимоотношения - заради десния уклон,заради левия уклон,заради гностиците,заради донатистите-работата съвсем не е била в десния или левия уклон ,или заради гностиците,а в борбата за власт и в борба за правото да събираш мангизите на вярващите....
  ....В този смисъл днешният разкол между РПЦ и Киевския патриархат е напълно в руслото на традицията.
  За всичките си векове на съществуване църквата като институт е почивала на триединен култ- статукво,безпрекословно подчинение и мангизи. И винаги, кавгите са били обвити в лъскави теологически гирлянди. Църквата никога не нарича тези,които претендират за натрупаните от нея пари,конкуренти.Тя ги нарича еретици,схизматици и синове на Сатаната. През всичките последни години РПЦ действаше на територията на Украйна като агент на Кремъл. Тя проповядваше за сатанинската вреда на шистовия газ ;нейните свещеници отказваха да опяват двегодишни бебета,защото са кръстени в Киевската патриаршия;отказваха да опяват украински бойци( уж заради участие в братоубийствена война),което не им пречеше да опяват донбаски сепаратисти.
  Черквите ѝ служеха,едва ли не за складове за оръжие и гнезда на терористите. Неслучайно,не някой друг ,а Стрелков-Гиркин се появи на територията на Украйна в групата,която придружаваше Даровете на Влъхвите в Киевско-Печорската лавра в разгара на майдана.
  Всичко това беше безсрамно използване на църквата за изключително светски и егоистични цели."
  Ю.Латинина

 65. 65 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Нищо де, ние може да заемем мястото на украинците в Руската православна църква. За какво ни е Патриарх. И без това руснаците знаят по-добре кое е добре за нас.

 66. 66 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 286 Весело

  За тези, които не са наясно: БПЦ- българска путинска църква

 67. 67 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#40] от "bobyb":

  "По същия начин РПЦ е унищожена тотално от Ленин и Сталин, 99% от свещениците са избити а почти всички църкви сринати"

  Вярваш ли си сам на глупостите, които си надраскал?!

  Сталин е завършил духовно училище, и после е учил за свещеник, в духовна семинария.

  Едва ли дори би му дошли на акъла такива болни фантазии, дето си ги съчинил. Единствено, само болен мозък е способен, на такива извратени мисли.

  reductio ad absurdum...
 68. 68 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Колко дивизии има, Вселенския патриарх Вартоломей?

  reductio ad absurdum...
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1309 Разстроено

  [quote#34:"bobyb"][/quote]Точно така. Не само вливане в българската няма да се случи, дори няма да стане дъщерна църква на българската, докато БПЦ е на подчинение на КГБ и Сърбия е по-важна за Русия от България.

  А искрено се надявам Сърбия винаги да е по-важна за Русия от нас.Да си берат гайлето с руските пияници сърбите.
  Пияните боклуци по-далче от нас.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Дългата ръка на КГБ не се шегува.
  —цитат от коментар 44 на Peni Nikol  Напротив. В ипостаса си на ФСБ все повече се превръща в някакъв тъп клоун, които постига това, което си е наумил, но то винаги има точно обратните последици на желаните от него.

 74. 74 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#44] от "Peni Nikol":https://www.youtube.com/watch?v=QZblcAFVi-U
  —цитат от коментар 46 на Николай_1


  Мдааа.... Един момент от предлагания от Вас материал като че ли убягва на всички... Моментът с братството. Дълго време си мислех, че само на нас, българите, руската измет ни се процоцонва за "старши братя". Оказва се, че алкашите имат навика да обявяват за "младши брат" всеки народ, за който смятат, че име от господа даден за крепостни селяни: да го доят, стрижат, унижават и който е длъжен да им работи; за който е недопустимо да има мнение, различно от тяхното. Докато обаче в светските отношения "братството" се изчерпва горе-долу с това, то в духовните по големият брат задължително отравя по-малкия. Та религията им е не толкова "християнство", колкото борджианство някакво.... Най почитана при тях изглежда е света Лукреция Борджия…

 75. 75 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":

  За БПЦ Католическата църква била еретическа.

 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#62] от "Паро":

  Ми то и аз така оцених телесната й динамика: като опит за налапване. Ама онзи с антенката, марсианецът де, вероятно, като я видя зинала, реши, че това е крокодил и не реагира по православному….

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#68] от "fje35574291":

  Години наред разказвам историята със селския идиот, който се опитва да компенсира презрението, което чете в очите на другите със заплахи. Та, колко викаш дивизии има Вартоломей?

  Що се отнася до самото презрение, той, горкият, не е виновен, че е идиот - по рождение си е сбъркан, но как да уважаваш нещо, което вместо да се включи в едно нормално общуване, се плези, пули, криви, зъби и дупи насреща ти, и има навика да си удовлетворява малките, средни и големи телесни нужди само и единствено публично; за да го забележели, казват....

  Селският идиот обаче не е най-големия идиот. Най-големите идиоти са почитателите му, които с блеснали от възторг очи на олигофреничните си физиономии си преразказват един на друг подвизите му....

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  До коментар [#45] от "Günther":

  Той вероятно има предвид първия киевски митрополит след покръстването на княз Владимир и Киевска Русия - Св. Михаил /управлявал 988-992/, за когото в житието се пише, че е родом от България и е бил изпратен от Константинопол в Киев като подходящ - славяноговорящ. През 988 година Източна Бълтария вече е под властта на Константинопол както политически, така и в църковно отношение и за византия е било изгодно да разкара от покорените български земи висши, че и низши духовници и да ги прати да покръстват Русия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK