На Запад е трудно, но в България се задушавам

Снежана Митова

© DW

Снежана МитоваОт пет години Снежана Митова е болногледачка в чужбина. "Много е тежко. Но въпреки трудностите, ще продължа да работя навън. В България се задушавам", признава тя. Ето какво разказва за работата си в Германия и Австрия пред Вилдан Байрямова за "Дойче веле".


От 2014 година насам Снежана Митова е болногледачка в чужбина. Намерила работата чрез българския офис на една полска фирма, наемаща болногледачи за Западна Европа. Преди да замине, 57-годишната жена изкарала курс по немски език.


През първите две седмици в Германия тя обгрижвала една неподвижна възрастна германка в село до Улм. След това била изпратена в Аугсбург, където се грижела за собственик на хотел, който бил в инвалидна количка. Спомените на Снежана от времето, прекарано в Аугсбург, не са особено хубави. Два пъти била удряна и блъскана от мъжа без причина - в присъствието на неговата съпруга, която пък незабавно поискала нова гледачка. "От фирмата ме посъветваха да пусна жалба заради насилието. Направих го, но и до днес не съм получила отговор", разказва тя.
Третата ѝ спирка в Германия била Льовенщайн в провинция Баден-Вюртемберг. Там в продължение на четири седмици обгрижвала онкоболна жена - помагала ѝ да се придвижва от количката на леглото и обратно.
Така минали първите два месеца в Германия, след които Снежана се върнала у дома в софийското село Лозен. Зачакала фирмата да я потърси за нов ангажимент.


Когато човек издъхне в ръцете ти


Позвънили ѝ обаче едва седем месеца по-късно - през април 2015. Казали ѝ, че още на следващата сутрин трябва да тръгне отново за Германия. "Този път имах късмет. Грижех се за един възрастен мъж. Семейството му беше много добро и пожела да остана по-дълго", разказва 57-годишната жена. "Работих там една година, разкошни хора бяха", спомня си тя.


По-късно Снежана намерила друга фирма, набираща подобни кадри. Тя обаче предлагала работа в Австрия и условията били доста по-различни. Договорите били за по два месеца, след които болногледачът трябвало да се прибира в родината си и да чака ново позвъняване. Когато отишла за трети път в Австрия, болният човек, за когото се грижела, починал в ръцете ѝ. Преживяла тежък стрес. Събрала куфара и пак се прибрала у дома. Снежана още няколко пъти заминавала и се връщала в България. "Болногледачът е смазан от стреса, страшно е да гледаш умиращия в очите и да не можеш да помогнеш", казва 57-годишната жена.


През март тази година се наложило да обгрижва възрастна жена в Инсбрук с много напреднала деменция. Обяснили ѝ, че при всяко излизане задължително трябва да изключва бушоните, за да не стане беля, ако на бабата ѝ хрумне да включи тока. "Замисляли ли сте се колко в България могат да си позволят да плащат за денонощна грижа за родител с това заболяване? В нашата страна това е голям проблем", коментира Снежана.


Болногледачката е работила и в дома на българка. Въпросната жена била 4-годишна, когато родителите ѝ избягали на Запад, сега е на около 82. "Да не попадаш при българи! Мъжът ѝ също е българин, а синът им беше получил инсулт. Тя се държеше ужасно с мен, непрекъснато вдигаше скандали, искаше да съм денонощно чистачка, перачка, гладачка и да съм постоянно около сина ѝ", разказва Снежана. Там била принуждавана да мие прозорците и пода всеки ден. И редовно била обвинявана, че нищо не прави. Болногледачката не издържала и поискала фирмата да я освободи от ангажимента. Отново се прибрала у дома за месец и пак се върнала в Инсбрук, този път да обгрижва старец.


За безизходицата в България


"Какво ли не съм работила в България - всичко! Когато дойде демокрацията, работех в предприятието "Книгоразпространение" в София. Бях управител на склад за учебници за техникумите. Но складовете се разпродадоха през 1992 и ме съкратиха", разказва Снежана. Продавала дини на пазара, после няколко месеца работила в едно кафене, след което и на вестникарска сергия.


"По време на целия безкраен преход към демокрация съм работила какво ли не, хващах се и на смени. Добре, че родителите ми навремето ми помагаха с децата", разказва тя. Често получавала откази заради това, че има и деца. Накрая научила за професията на болногледачка, заела се да учи немски език. "Бях готова да сменям памперси, да чистя къщите, но в замяна на това да получавам свестни пари, с които да помагам на семейството си. По договор ние нямаме задължението да хигиенизираме целия дом на болника, а само помещението, където се намира той, но от всички семействата изискват това - плюс пране, готвене, гладене", уточнява тя.


През октомври Снежана пак поема към Инсбрук. Няма намерение да се отказва от прелитанията натам и насам. "Въпреки всички трудности, навън се чувствам много по-добре, отколкото в България", признава тя. Сега за нея най-важното е да се намери добра работа за 20-годишния ѝ син, който е назначен на минимална заплата в един магазин. "Заради него тръгнах да гледам чуждите старци в Европа - знаеш ли какво е момчето ти да е на 14 години и да не можеш да му дадеш левче да излезе с приятели? Стоеше си сам у дома като затворник, това една майка не може да го понесе", горчиво отбелязва тя. Дъщеря ѝ завършила Музикалната академия в Пловдив, но днес работи като фризьорка. "И какъв е смисълът да имаш висше образование в България? Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България", казва Снежана.


"Въпреки всички трудности в чужбина, там дишам. В България безизходицата ме задушава", признава с болка 57-годишната болногледачка.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Тази жена е права!Това за мене е един вид"капан" за всички които работим навън!Искаш д си в родната България,но опредлено е по-целесъобразно да си навън!

 2. 2 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 210 Неутрално

  За трудната си съдба тази жена трябва да е „благодарна“ на онзи некадърен икономист Иван Костов.

  А БСП е благодарна (без кавички) на Иван Костов, че разби демократите на части и от първа политическа сила в НС сега са партия-пародия.

 3. 3 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Как не разказахте и за един успял българин в чужбина?! Все някакви долнопробни гастарбайтери ни тикате.

 4. 4 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Най-тежкото в живота на такива хора е, че се чувстват жертви. Цял живот жертви. В България има повече хора с психология на жертви отколкото в Индия и Пакистан .

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Квалификацията, която е успяла да даде на детето си е за продавач в магазин. Поне английски знаят ли децата и? Дори да няма пари за уроци, ако заляга с тях над учебниците от училище, ще придобият едно добро ниво. Дъщеря и явно се справя.


  “ Сега за нея най-важното е да се намери добра работа за 20-годишния ѝ син, който е назначен на минимална заплата в един магазин. "Заради него тръгнах да гледам чуждите старци в Европа - знаеш ли какво е момчето ти да е на 14 години и да не можеш да му дадеш левче да излезе с приятели.”

  Статията е за сложните отношения майка-син.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 6. 6 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Дааам, светът е голям о спасение дебне от всякъде!
  А можете ли да си представите задушаването през комунизма!?

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#4] от "half truth":

  в Индия всичко живо щъка, бръмчи, пърпори и бучи за някъде или пък лежи и щрака с пръсти. Няма време и възможност за лошо настроение.

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Най-тежкото в живота на такива хора е, че се чувстват жертви. Цял живот жертви. В България има повече хора с психология на жертви отколкото в Индия и Пакистан .
  —цитат от коментар 4 на half truth


  ———
  Именно, жената чака “да се намери” работа за сина и. Той бил “назначен”... той не си е “намерил” работа, като продавач, а бил “назначен”. После, той не си “търси” работа, а трябва “ да му се намери”. Това е манталитет на хора, които чакат някой друг да им помогне. Дъщеря и се справя, тя се справя.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Това е положението МИНКЕ . Работиш да изхранваш семейство ..., докато не вземеш и него нататък .Това ходене насам/натам вече изчерпва потенциала - за какво да се грижа в България ?

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  Дойче веле ,какво искат да ни обяснят, колко са гадни немските старци ли или това ,че Снежана Митова е болногледачка ,а Вилдан Байрямова журналистка в "българската" редакция на Д.В. ,може би като компенсация за "възродителния " процес

  гошо
 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  ‘’в Индия всичко живо щъка, бръмчи, пърпори и бучи за някъде или пък лежи и щрака с пръсти. Няма време и възможност за лошо настроение.’’
  До коментар [#7] от "Нинов":

  Ми в Индия могът да си кажат ‘каквото бог дал’ и да си гледът кефа. Тази жена има работа има и свободно време. Но тя е жертва, защото такъв и е погледа на живота.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Два пъти била удряна и блъскана от мъжа без причина - в присъствието на неговата съпруга, която пък незабавно поискала нова гледачка. "От фирмата ме посъветваха да пусна жалба заради насилието. Направих го, но и до днес не съм получила отговор", разказва тя."

  това как се е прокраднало в материала? я да чуем как в белите държави ..., как закона ...., как Ганьо ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#11] от "half truth":

  значи според моите наблюдения причината се дължи на рязката смяна на системата през 1990 год.
  Преди това предприемчивостта и собсвената инициатива се наказваше, а се изикваше хората да следват начертания път от Партията, грижеща се за тях.
  След това изведнъж стана така, че всеки трябваше сам да се грижи за себе си, което се оказа доста труден преход за поколенията родени след 1945 год., непознаващи друго освен байтошовата България.

 14. 14 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":

  Защо забрави да споменеш за Луканов и Белчо Белчев, за Стоян Александров и Румен Биков, за Жан и Румен Гечев, за Бърборино и Милен Велчев, за Орешарски и любителите на Карл Май?
  Костов некадърен, пък всички изредени - кадърни.
  Ай хола де....
  Добре, че бяха Костов и Муравей, та не се случи пълен разпад.

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  ‘’Тази жена е права!Това за мене е един вид"капан" за всички които работим навън!Искаш д си в родната България,но опредлено е по-целесъобразно да си навън!‘’
  До коментар [#1] от "bat_plamen":
  Вие изглежда сте напуснали България по-късно. Аз напуснах веднага след училище. Първата година две чувствах такава мъка по Родината, после се свиква. Но това е мъка, която не се забравя.
  Сега съм ок навсякъде , където е работата и семейството ми. Даже не ме свърта на едно място. От целия патриотизъм ми е останало чувството, че съм българка. По никакъв начин не допускам да ме объркат с някаква друга.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  "Въпреки всички трудности в чужбина, там дишам"

  - Нищо по различно от призива на Стати Статев - "Като не ви харесва в България – емигрирайте!"
  Алтернативата е да останеш и да се изправиш срещу десара Стойновски!
  Камъкът тежи на мястото си. Другото е дърво без корен.
  Лустрацията върви и без закон.

 17. 17 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Това са съвременните роби.Едно време са ги продавали и карали да работят безплатно,но те са се бунтували,което е нормално.
  Сега разрушават системата на цяла държава,като социалистическа България и гладните хора са съгласни да слугуват на Запад.

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Биячите в белите страни не са по- малко от другаде. На този му стига кесията да бие гледачката. А има и една категория биячи дето се женят за чужденки. Докато не получи паспорт от ‘бялата’ страна, тя е принудена да търпи. Но иначе сте прав, че обикновено представят чужденците като насилници.

 19. 19 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 496 Любопитно

  До коментар [#8] от "hope":

  Не само за сина й, а и за нея самата.

  Не мога да разбера, защо след толкова години, не си търси САМА работа в Германия, а чака на някаква си полска фирма да й намери?!

  reductio ad absurdum...
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тази жена е права!Това за мене е един вид"капан" за всички които работим навън!Искаш д си в родната България,но опредлено е по-целесъобразно да си навън!
  —цитат от коментар 1 на bat_plamen


  Особенно за такива като теб. Живееш на острова, ползваш се от всички облаги, но не преставаш да плюваш против Великобритания. Написах го и преди, като си толкова против всичко което става тук, хайде събирай си багажа и довиждане. "По целесъобразно"?? Това за мен е чизта доза изпозване. Но рано и ли късно всичко се връща.....

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  За трудната си съдба тази жена трябва да е „благодарна“ на онзи некадърен икономист Иван Костов.А БСП е благодарна (без кавички) на Иван Костов, че разби демократите на части и от първа политическа сила в НС сега са партия-пародия.
  —цитат от коментар 2 на kpu14575282


  До коментар [#2] от "kpu14575282":

  Икономиката на паяка при Беров и Виденов, изсмукала финансите на държавата и хората, и последващата приватиация от "точните" хора - това са двете страни на една и съща монета. Това беше планът на БКП&ДС за нашият преход, довел до наглото заключение на "Иван Хаджийски" - "Преходът свърши". Не, не е.

 22. 22 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Разказът е правдив. Всеки е впечатлен от различни неща в него. За мен най-важното е това, което казва за дементно болните -"В България кой може да си позволи да плаща за болен родител с това заболяване", за да осигури адекватна 24-часова грижа. Това заболяване е тотален кошмар, напълно неглижирано в нашата страна.

 23. 23 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всичко е относително!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#15] от "half truth":

  +++

  Много точно казано. Аз самият съм точно така от 30 години. Самоопределението ми е 100% Българин, но "мъка" и "носталгия" няма. Там където е семейството, там е домът, подреден, спокоен, без драма и несигурност за утре. Преди години се прокрадваха мисли, че един ден ще се върна в България. Сега....колкото повече чета новините и особенно мнението на различни Български форуми, толкова повече тази мисъл ме напуска. негативноста и злобата която се прокрадва на всякъде е по отблъскваща от всичко останало. Хората стават все по големи "зверове". Къде остана Българското гостоприемство и благ характер??? (Риторичен въпрос)

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 25. 25 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Няма да чуете за германци, австрийци или французи гледащи стари хора. Всички са от източния блок. И винаги ще бъде така ако българина не започне да работи здраво, а само скатава.

 26. 26 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":Костов некадърен, пък всички изредени - кадърни.
  —цитат от коментар 14 на gmbh


  Ами Костов получи една партия, която като правеше митинг, хората се нареждаха до х-л „Плиска“. Със Костов тази партия изпадна от НС. На такъв, „кадърен“ ли е?
  Казвам, че Костов е получил СДС защото той не е от основателите на движението. Когато СДС се появи, Костов работеше за „Работническо дело“.
  Добре че е г-н Иво Прокопиев да подкрепи „Да България“ и Христо Иванов.

  До коментар [#14] от "gmbh":

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":Защо забрави да споменеш за Луканов и Белчо Белчев, за Стоян Александров и Румен Биков, за Жан и Румен Гечев, за Бърборино и Милен Велчев, за Орешарски и любителите на Карл Май?Костов некадърен, пък всички изредени - кадърни.Ай хола де....Добре, че бяха Костов и Муравей, та не се случи пълен разпад.
  —цитат от коментар 14 на gmbh


  Не споменавай името Костов! Тези, предните "ангели", пък и следващите нищо не могат да поправят, защото Костов... подкара държавата по правия път! БХ спря да се оправдава с него и да повтаря колко пъти го е бил на избори :-), защото сега е "люта битка с комунистите", Нинова и Румен Радев! Това, че пътищата убиват, "народа" произвежда цигари дома, амфетки, ракия, "пет тона суджуци не ям, имам високо кръвно", временно откриват и после по нашия си начин.
  Какъв Костов??!!??

 28. 28 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 496 Любопитно

  Има и други интересни моменти, в статията.

  Как е възможно, някой да "избяга", от свободна държава, каквато е била България преди зловещата дата 09.09.1944?!

  Тази българка, на която семейството й е избягало, когато била на 4г.(а сега е на 82), трябва да е напуснала страната, през 30- те години на миналия век. Демек, избягали са от свободата, за да отидат да живеят при нацистите?! Нещо ме съмнява...

  П.П. Имам един въпрос, извън темата, който ме гложди напоследък, и ще го задам, с риск (пак) да ме баннат: Възможно ли е, "Дневник" да е станал собственост на ДВ, или просто на "Дневник" му се плаща, да препечатва статии на "Немската Вълна"?

  reductio ad absurdum...
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  тоест да си наляга парцалите, ако смята да изказва мнение, критика, позиция ... довиждане. до преди 30 години дали не си ползвал всички облаги в същата България която сега те отблъсква . ето същия аршин с довиждането.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Аз предлагам да спрем с тия глупости и изповеди. Наистина, никой не написа за успял специалист на запад. Това е, защото специалистите си стоят тук и си работят, а не като цветарки да бягат назад напред. Който има образование в дадена специалност, намира ниша с доволна заплата. Децата ми се преместиха от София при нас, щерката е графичен дизайнер и още преди да си дойдат се свърза с подобна фирма на неин съученик и почна на часа. Зетя също като поддръжка в КТМ, с хилядарка. Аз познавам доста музиканти, дето работят друго, но като кандидатстваш къде мислиш за реализация и заплащане.Наистина са лошо платени, учи друго, зъболекар, икономика... Тя е дълга,тая женица не е изключение, ама чак задушаване...

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":тоест да си наляга парцалите, ако смята да изказва мнение, критика, позиция ... довиждане. до преди 30 години дали не си ползвал всички облаги в същата България която сега те отблъсква . ето същия аршин с довиждането.
  —цитат от коментар 29 на дерибеев


  Между изказване на мнение и "плюване" пълно с ненавист и злоба има голяма разлика. Отворете всяка една статия за Великобритания и сам ще се убедите в помията която се излива от коментарите.... България не ме отблъсква....хората са тези които ме карат да не си помислям за България.....разликата е малка НО съществена.

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 32. 32 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 377 Неутрално

  В България се задушава? Не думай. След близо 30 години обливане с евроценности не можем да мръднем от позицията слуги на западноевропейците. На които това не пречи да ни изискват евросолидарност за щяло и не щяло. Обаче като стане дума за пари и интереси, богатите държави се стискат егоистично.

 33. 33 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#14] от "gmbh":

  Донякъде е прав човекът, защото другите си бяха комкопелдаци, а Иван Костов излъга надеждите на тези, които вярваха в него. А девизът му през 1997г. беше: Ние няма да ви излъжем. Да имаш цялата власт и да се провалиш по този начин не е най-добрият атестат за можене. Не напразно го наричаха "Командира". Огромно его, с малко покритие, както се оказа по-късно. Дребнав и отмъстителен.

 34. 34 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 210 Неутрално

  последващата приватиация от "точните" хора
  —цитат от коментар 21 на plebs


  Точно тази приватизация от "точните" хора беше направена от Костов. Освен това той раздели демократичните сили и се съгласи комунистическа партия като Герб да стане член на ЕНП. Даже Костов даде гласът си в НС за да може Б.Б. да е премиер в „Борисов-1“.
  А сега…Сега пак ще повторя: „Добре че е г-н Иво Прокопиев да подкрепи „Да България“ и Христо Иванов.“

  До коментар [#21] от "plebs":

 35. 35 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2425 Неутрално


  До коментар [#26] от "kpu14575282":

  "Ами Костов получи една партия...."

  Това ли прави - "онзи некадърен икономист" ?
  Или приватизацията започнала още при Беров, скрита и явна, а после и при Жан.
  Некадърен икономист се доказва с документи, числа и факти.
  Каква партия е получил си е друга тема.
  Тук става въпрос за бягащите зад граница българи. Естествено е всички да не са щастливи и въпреки това в родината им е ...

 36. 36 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 496 Любопитно

  "И какъв е смисълът да имаш висше образование в България? Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България", казва Снежана

  Смисълът не е/беше за нас, а за Запада, който наготово се сдоби със специалисти от Соц блока. И продължава. Както и почти без пари се сдоби с активи на страните от СИВ. Да не говорим за НАТО, бази, евтина работна ръка(както при нас, така и у тях).

  Затова и имаха бум, през 90- те, и в началото на нулевите години(2000+), за разлика от нас.

  reductio ad absurdum...
 37. 37 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#30] от "man_un":

  Наистина да спрем с тези глупости. Познавам много специалисти, работили и работещи на Запад, никога няма да ги чуете да се оплакват. Тази жена е била началник склад при соца, т.е. някаква лесна работа без физическо и умствено напрежение. Болногледачеството виж ти било "много тежко", трябвало да переш и чистиш, а и да гладиш, все дейности, извършвани от всяка домакиня. Работих 10г. "на запад", като специалист. Имаше години, в които ми се събираха над 80 полета, без да съм пилот, плюс работата, която трябваше да върша. Животът е приключение, приемете го най-после и живейте.

 38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Най-тежкото в живота на такива хора е, че се чувстват жертви. Цял живот жертви. В България има повече хора с психология на жертви отколкото в Индия и Пакистан .
  —цитат от коментар 4 на half truth


  Az пък не виждам да се оплаква въпбще нито да си мисли че е жертва. Напротив, работи тежка работа и пак се чуства по-добре отколкото в БГ. ЛКато жертви се чустват тези които нищо не правят и само мрънкат. Точно тази жена не е от тези.
  Проблемът и е че няма добра квалификация и затова е принудена да върши сравнително ниско квалифицирана работа. Това е доста типично за много БЪлгари. Америка е пълна със завършили Българска филология или История или Музикалното училище. В Соца такива лакърдии вървяха. Сега и на Запад не.
  Аз пък се възхищавам че тази жена без език и квалификация е направила това усилие и по един или друг начин е направила нещо по-продуктивно с живота си.

  California Über Alles
 39. 39 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  "Хората стават все по големи "зверове". Къде остана Българското гостоприемство и благ характер??? (Риторичен въпрос)"

  Реторичен отговор: Остана, в гадната социалистическа държава, наречена "НРБ". Или, просто се върна във времената на чорбаджиите, изедниците, шарлатаните, и останалите "елити", каквито ни ги описваха писателите, поетите, историците и другите съвременни свидетели на тогавашната реалност.

  reductio ad absurdum...
 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2386 Весело

  ...А сега…Сега пак ще повторя: „Добре че е г-н Иво Прокопиев да подкрепи „Да България“ и Христо Иванов.“
  —цитат от коментар 34 на kpu14575282


  До коментар [#34] от "kpu14575282":

  Медийното лице на "Преходът свърши":

  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

  Христо Иванов
  - позволява ли биографията му да е алтернатива на БКП&ДС?
  - застава ли за думите на Панов "прокуратура, равно отдалечена от трите власти", президентска ли е такава прокуратура и кому е нужна използваната йезуитска формулировка?
  - в отношенията му към досегашните главни прокурори атакува ли Филчев и Цацаров и казва ли нещо за Борис Велчев?

  Със здраве.

 41. 41 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Женицата жива да я ожалиш, и не е представителна извадка - без никаква осъдителност, просто фактологически ясно и явно е, че не е от най-висококвалифицирания работен сегмент.
  И не че в България икономическата конюнктура - най-вече благодарение на прокълнато малоумното управление на мутрафоните - не е каша с гомна, но ако някой има познания, умения и идеи би могъл да опитва и тук, без чак да се задушава. Задушаването идва в онези пазарни сегменти, които са оплетени от мутромафията, но светът е просторно многоизмерен и има ниши, където мутрафоните не достигат, най-вече защото не им достига интелект хаха :D
  Сиреч, има начин и тук, и там, и някъде си, изобщо-въобще. Статията е класическия дневничарски посредствен пълнеж - искат да кажат нещо, ама не казват нищо, тез реклами немаасештракатсамия !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bgИзползваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Като изключим натрапеното ни от журналячката "задушаване" и задължителният за либералната пропаганда мотив за жертвата, какво друго остава? Ами жената се бори с живота колкото и както може. Което е похвално. Няма срамна работа. Колко от онези, които скимтят, че сме били роби и слуги, колко от тях биха тръгнали (на 57 г.) САМИ из Европа, при непознати хора, обичаи и нрави. Съжалявам да го кажа, но който се хваща да коментира сина на жената или за Костов, просто си търси някакво оправдание, айде да не отгатвам за какво. Под вола теле няма.

 43. 43 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":


  До коментар [#19] от "fje35574291":

  По принцип сте прави, но не всеки е с манталитет на предприемач. Тук не става въпрос дали разчита на някой друг да му търси работа. Не всеки е склонен безпардонно да "рекламира" себе си и да си набутва "качествата" в очите на работодатели. Някои хора се нуждаят да бъдат проучени от евентуалните работодатели и самите работодатели да преценят с какво този човек може да им е полезен.Не всеки познава пазара на труда в чак такива подробности, за да намери пазарна ниша и за себе си, без да разчита на обяви за работа, за търсене на работа и други подобни.Не всеки разполага с финансови и времеви ресурси, за да може да напусне града, в който живее, и сам-самичък да отиде в друг град или държава, за да си търси работа, без да разчита на никого. Несъмнено, има хора, които могат да направят всичко това, но има и такива, на които не им е в кръвта. Особено за досегашни тясно профилирани бивши работещи в отрасли, които замират или вече са замрели. Едно е да се отидеш в друга фирма в същия бранш и в същия град, а съвсем друго на 57 години да започваш от нулата.С други думи искам да кажа, че това, да имаш трудности с намирането на нова работа, не винаги е плод на мързел, неграмотност и несамостоятелност, а и на шанс. Днес "жертва" е гореспоменатат жена и семейството и, а утре "жертви" може да сме ние и нашите семейства.

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Впечатлен съм. Някаква лична драма и още на втория коментар Костов е виновен. Дерзайте, комуняги!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Най-после едно разумно и смислено мнение под тази история.

 46. 46 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Това са съвременните роби.Едно време са ги продавали и карали да работят безплатно,но те са се бунтували,което е нормално.Сега разрушават системата на цяла държава,като социалистическа България и гладните хора са съгласни да слугуват на Запад.
  —цитат от коментар 17 на Сд


  Айде по-леко с БЪлгарите дето слугуват на Запад. На Запад слугуват тези Българи които слугуват и в България! Тези които имат добра квалификация в България и знаят езици и имат сили и желание постигат много повече извън България отколкото в България.
  Не ми казвай че лекар, инженер или икономист със защитена диплома в Америка например ще е по-зле отколкото в България. Ако си бетонджия или певец или поет или пък си учил История на поезията .... тогава може и да ти се наложи да гледаш стари хора или да сервираш някъде.

  California Über Alles
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  Истории има всякакви по света. Трудно е да се обобщава. Който може да чете, нека се учи. Разликата между умния и мъдрия ли беше:
  Умният се учи от грешките си, мъдрият - от грешките на другите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 496 Любопитно

  "България не ме отблъсква....хората са тези които ме карат да не си помислям за България.....разликата е малка НО съществена"

  Въпросът е: Как(от какво) изведнъж се промениха, и станаха такива, да те отблъскват?

  Сам се питаш, в предишния си коментар, за благостта и гостоприемството на българите.

  Да не би да е от (смяната на) системата, случайно?

  reductio ad absurdum...
 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Най-после едно разумно и смислено мнение под тази история.
  —цитат от коментар 45 на Мондиана


  Мерси. You are too kind!
  Всеки се опитва да разионализира решенията които взима в живота си. Аз все си казвам извън България е по-добре. Който е в България пък си казва - камъка си тежи на мястото, тук съм по-добре. Всеки трябва да си решава за себе си. Сега поне имаме до някъде право на избор. Това че всички в чужбина мием кенефи е пълна глупост. Точно както е пълна глупост че в България всички са мързеливи или некадърни.
  Навсякъде има успехи и неуспехи. По принцип далече от роднини и приятели е малко по-трудно. Но едно е важно - всеки трябва да носи отговорност за себе си. Всеки трябва да прави всичко възможно да подобрява знанията и квалификацията си, доколкото му позволява здравето и възможностите. Всичко друго е говорилня.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  донякъде си прав, но това са статиите за Брекзит от една характерна групичка "европейци" , под статии за Скрипал същата групичка със същата злоба подкрепят Великобритания. не вади заключения от тях , далече са от представителност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Лоша работа, синът и без образование, дъщерята работи като фризьорка, въпреки, че е завършила Музикалната Академия (всъщност някои фризьори печелят доста).
  Ако си беше при децата, можеше те да са по-добре.
  В момента в България почти няма безработица, заплатите се дигат, а синът и разчита майка му да му намери работа?

 52. 52 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  [quote#26:"kpu14575282"][/quote]

  Ей , льольо. Костов остави СДС с рейтинг над 20 процента и то въпреки появата на царя . Срива на СДС дойде под мъдрото ръководство на Гаражната Надка, ама не тебе явно не ти изнася да си го спомниш.

 53. 53 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 674 Весело

  До коментар [#2] от "kpu14575282":

  „За трудната си съдба тази жена трябва да е „благодарна“ на онзи некадърен икономист Иван Костов.“

  Педе//рас! Мнения и съвети от такива не приемаме.

 54. 54 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "Аз пък се възхищавам че тази жена без език и квалификация е направила това усилие и по един или друг начин е направила нещо по-продуктивно с живота си"

  Така е, евала. Но, не е била без език: "Преди да замине, 57-годишната жена изкарала курс по немски език".

  Аз, например, бях без език, когато отидох в Германия, в началото на 90- те, и там го научих, и то "на улицата", дет се вика. И така изкарах 2 и 1/2 г. там.

  Но си прав. И аз съчувствам на такива хора. Но ми е и гневно, защото ги принудиха, да стигнат до това ниво.

  reductio ad absurdum...
 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  "България не ме отблъсква....хората са тези които ме карат да не си помислям за България.....разликата е малка НО съществена"Въпросът е: Как(от какво) изведнъж се промениха, и станаха такива, да те отблъскват?Сам се питаш, в предишния си коментар, за благостта и гостоприемството на българите. Да не би да е от (смяната на) системата, случайно?
  —цитат от коментар 48 на fje35574291


  "Случайно" хората станаха алчни, нагли, злобни, гневни, изнервени, объркани.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 56. 56 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Напълно сте прав с едно доуточнение. Аз останах в България, но не мисля, че тук е по-добре. Най-близките ми приятели, които са тук, също не мислят, че тук е по-добре. Но всеки е останал по някакви си свои причини, най-вече, защото демокрацията ни завари на възраст, на която е нито да останеш, нито да се изселиш. Поне за себе си мисля, че, ако 10.11. беше настъпил 10 години по-рано, почти със сигурност щях да емигрирам.
  Другото доуточнение е, че непрекъснатото "подобряване на знанията и квалификацията" тук важи предимно за хората, които с честен труд си изкарват прехраната. За останалите важи усъвършенстване на шуробадажанашките/мафиотските взаимоотношения.

 57. 57 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 467 Весело

  Абе, и аз се задушавам... като си представя ежедневието на тази жена. :)

 58. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  "България не ме отблъсква....хората са тези които ме карат да не си помислям за България.....разликата е малка НО съществена"Въпросът е: Как(от какво) изведнъж се промениха, и станаха такива, да те отблъскват?Сам се питаш, в предишния си коментар, за благостта и гостоприемството на българите. Да не би да е от (смяната на) системата, случайно?
  —цитат от коментар 48 на fje35574291


  Българите никога не са били благи или гостоприемни! Не са сега не бяха при Соца. Това е.
  Аз често разказвам една случка от моя живот като имигрант. Първата Коледа в Америа една колежка която познавах само от здравей и здрасти е на тази работа бях работил по-малко от 2 месеца ме покани за прекарам Коледа със семейството и. На вечерята ме попитаха дали ще се обидя ако кажат молитва. След което молитвата беше - Господи, благодарим ти за благополучието и храната. Днес с нас е нов приятел който е далеч от семейството си. Помогни му да сполучи в тази нова държава.
  Имал съм и след 30 години още имам случаи когато абсолютно непознати хора са ми помагали с услуги, пари, работа .. ей така от добрина без никакви задни мисли.
  На фона на тази история, ще ти припомня за Соц гостоприемството ни. През 70те и 80 в София "внесоха" Виетнамци. Живееха в съседния блок до нашия. Как не се намери един гостоприемен, благ Българин да покани един Виетнамец на гости просто защото е сам и далеч от роднини и семейство. Иначе познавам един съсед, който беше много "гостоприемен". Въртеше се около гарата да хване някой Сърбин да се сприятели с него че да му праща дънки и гуми от Сърбия. Толкова се беше вживял в гостоприемството си че научи Сръбски и знаеше наизуст всички песни на ... Мохарем Мохаремович или който и да беше там сръбски простак, чалгар. Гостоприемство по БЪлгарски нали.
  Виждам че плачеш по Соца но Соца унищожи Българския селянин. Това бяха 80% от хората в България. С това унищожи и всичко хубаво е добро в Българският народ. Насилсвено изкоренените селяни отидоха в града и бяха наблъскани в бетонни кошери За да бъдат контролирани по-добре. От това пострадаха и гражданите и селяните. Може да имало благост и гостоприемство но не и след 1944г. Не и след масовите убийства, след концлагерите, след издигането на подлеци, доносници и садисти за лидери на държавата и икономиката ни. Не и след като ни караха насила да си пишем писма с незнайни Руски другарчета. Смисъла на приятелство и гостоприемност бяха поругани и изменени.

  California Über Alles
 59. 59 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#30] от "man_un":
  Аз познавам доста музиканти, дето работят друго, но като кандидатстваш къде мислиш за реализация и заплащане.

  Ами не познаваш истинските музиканти, реализирани в запада!!!!!
  Професори са в най-реномираните университети, концертмайстори на водещи оркестри по света. Човек е хубаво да говори за неща, които познава, а не дочуто в кръчмата!
  Какво знаеш например за професор Миню Балкански?
  Изгради нова къща на местото на бащината си и плаща на френски светила да провеждат майсторски класове!
  Съжалявам тази жена, притисната от мизерията, но толкова е нейният хоризонт!
  Да оцелява. Жалко съществуване!
  Както написах, има и други, наистина успели!!!

 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  Из форумите бъка от всякакви хора с психични проблеми и обикновени неудачници. Така, че те не могат да бъдат представителна извадка на българския народ.

 61. 61 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#43] от "writer6":

  Не си ме разбрал правилно. Не става въпрос да е предприемач, а с опита който вече е придобила(5г.), да се опита сама да си търси/намира работа. Знае и езика.

  Защо трябва да се оставя, да я експлоатират, някакви си "фирми", като с опита, с който вече разполага, може и сама да се оправи. Да, трудно е на тези години, но в Германия(поне за момента) работа бол.

  Да не говорим пък , за насилието което получава като "бонус", от клиентите.

  reductio ad absurdum...
 62. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  мъжа сигурно е някакъв алцхаймер, никой няма да го съди, а това си част от риска да прислужваш на болни хора. Мислиш ли, че ако е болногледачка в някое българско село ще е по-добре.

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 63. 63 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сд":

  а това са съвременните идиоти... да си стои жената болногледачка или мед. сестра в България, при такива като вас

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 64. 64 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#32] от "niki7":

  говори за себе си. който е бил слуга на ссср/партията си остава слуга за цял живот

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Навсякъде има успехи и неуспехи. По принцип далече от роднини и приятели е малко по-трудно. Но едно е важно - всеки трябва да носи отговорност за себе си. Всеки трябва да прави всичко възможно да подобрява знанията и квалификацията си, доколкото му позволява здравето и възможностите. Всичко друго е говорилня.
  —цитат от коментар 49 на Pontif New Dnevnik SUCK

  Да, така е. В България има успели въпреки по-трудните условия, а в чужбина има неуспели и маргинали въпреки по-добрите възможности.
  Жената вероятно се е борила и се бори сама да изкара хляба на семейството, дано синът и дъщеря й успеят да си намерят мястото в живота независимо дали в България или чужбина.
  Вече и в София гледачите на възрастни хора и деца изкарват сравнително добри доходи. За гледане на едно дете се плаща 1000 лева за 8 часа. Плюс храна по време на работа. Предполагам, че за жени, работещи в чужбина може да бъде по-изгодно ако не плащат квартира и другите разходи са по-ниски. Освен това са и при семействата си.

 66. 66 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Отврат!
  Не съм съгласен, че е липсата на пари може да бъде причина човек да търпи такива унижения.

  Обща, неквалифицирана работа има и в България.

  Сезонната работа по морето е добре платена - вярно, часовете са много, но ако живееш като отшелник и нищо не харчиш( както на практика живее тази жена) - спестяваш по 1000-1500 на месец.
  5 месеца лятото на морето и 3-4 месеца зимата по курортите - връзваш бюджета - ако можеш да си позволиш да си далеко от дома - а тази жена, очевидно може.

  Да си гастарбайтер в чужбина е оправдано само ако:
  1. Учиш, и ти трябват някакви доходи, докато завършиш.
  2. Временно - докато научиш езика и се преквалифицираш.

  Не, не всеки става за меринджей - но и в гастарбайтерството трябва да има някакви граници - недопустимо е да се търпят обиди и унижения - има предостатъчно черна работа без тези "екстри".
  Ако допускаш да те мачкат - никой не ти е виновен. Това, че някой някъде те задушавал са приказки за лузъри ......

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Пък и децата са различни: едно бедността в семейството го амбицира да учи и да се квалифицира за да живее по-добре, друго чака майка му от чужбина да му изпрати пари за да си живее безгрижно без да мисли утре, като майка му остарее какво ще прави. Вече е пълно с "деца" по на 30-40, че и повече години живеещи вкъщи с родителите си с минимален или никакъв трудов стаж, защото... им предлагали само тежка и нископлатена работа.

 68. 68 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Изцяло съм съгласна.

 69. 69 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Напълно сте прав с едно доуточнение. Аз останах в България, но не мисля, че тук е по-добре. Най-близките ми приятели, които са тук, също не мислят, че тук е по-добре. Но всеки е останал по някакви си свои причини, най-вече, защото демокрацията ни завари на възраст, на която е нито да останеш, нито да се изселиш. Поне за себе си мисля, че, ако 10.11. беше настъпил 10 години по-рано, почти със сигурност щях да емигрирам.Другото доуточнение е, че непрекъснатото "подобряване на знанията и квалификацията" тук важи предимно за хората, които с честен труд си изкарват прехраната. За останалите важи усъвършенстване на шуробадажанашките/мафиотските взаимоотношения.
  —цитат от коментар 56 на Мондиана


  Разбирам те добре. Хора сме. Не може имиграция на всяка цена. Има хора с малки деца с болни родители. Самите те може да са болни. Аз имам приятел който се върна за да догледа баща си.
  На мене баща ми почина преди 14 години и през цялото време криеше че е зле за да не ми навреди на плановете. По това време вече имах семесйство и дете така че връщането ми щеше да бъде много трудно. Но повярвай ми, няма ден в който да не мисля за това и да не чувствам липсата на близките си. Не чуствам липсата на България въобще! Липсват ми роднините и някои приятели.
  Но в голямата си част хората не емигрират за себе си а за децата си. Това образование което получи сина ми и тази работа която работи сега никога нямаше да я има в България. Виждам го че манталитета му е като на свободен, уверен в себе си човек. Човек който гледа с оптимизъм напред. За мене това е важно. Научил съм го да говори перфектно Български. Може да чете и да пише на ниво 8 клас. Познава си историята на България и дори по негов си начин е Български патриот. Когато беше малък всяко лято го пращах в България. Майка ми и баща ми го водеха поне на една екскурзия в Европа. Беше задължително да прочита по една страница на Български и да я преразказва на Български на един лист. Листа ми се факсваше всеки ден. .... още ги пазя. Сега си познава и обича роднините и България но за него родина е Калифорния. Като го питам дали иска да отиде до България - определено не му се иска и не му е интересно. Казва че всеки винаги е в някаква криза и никой не се усмихва ... общо взето това е което виждат повечето чужденци. Аз съм си Българин и виждам съвсем други неща.
  Понякога решенията ни се налагат от живота и нямаме много избор. Човек не може да мисли какво би било ако е емигрирал или не. Но човек може да бъде свестен навсякъде. И най-важното според мен а да даде на децата си най-доброто от себе си. Тази женичка в Германия го прави по своя си начин, аз по моя, сигурен съм че и ти го правиш. Ако опцията за емиграция не е за тебе по различни причини, това не значи че не е възможна за децата ти. Говоря за образование в чужбина или добро образование в България. След това от тях си зависи къде искат да живеят и как. Не е необходимо да заминават завинаги, важното е да имат избор и свобода да го направят този избор.

  California Über Alles
 70. 70 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  +++++++++
  Ти си един истински положителен и ценен човек и до голяма степен напускането на такива като тебе прави нещата в България да се случват толкова бавно (ако оптимистично приемем , че тук наистина вървим напред). Искрено ти желая всичко хубаво по твоя път!

 71. 71 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "знаеш ли какво е момчето ти да е на 14 години и да не можеш да му дадеш левче да излезе с приятели? Стоеше си сам у дома като затворник"

  Моля ???? И какво от това ? Като си седеше вкъщи поне да беше научил нещо, а не сега да работи в магазин на минимална заплата. На мен майка ми може да ми даде левче, но аз не исках да излизам с другите по кафенета. Сега не пуша, имам добра работа, която съм започнал на 20 г., но не като продавач в магазин, и не мисля как да си платя следващите сметки.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  Геройство е не да бягаш, а да останеш и да се помъчиш да промениш нещо.

 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Като гледам някой хора сега разбират че има бедни и богати, че има добри хора и боклуци, че животът има край и този край не е измислен както хората. Често умираме в самота и мъки.

  Че някои предпочитат да работят 5-6 месеца в годината. но в чужбина, вместо цяла година в България. Че някои хора въпреки че живеят на село и имат големи дворове, които могат да ги изхранват, предпочитат да ходят да работят на друго място.

  Различни хора, различни неща правят.

 74. 74 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Мисля, че всичко излишно се драматизира. Такава е конюнктурата - болни западноевропейци са обгрижвани от други източноевропейци. Най-вече от поляци, още повече че Германия има официални договори специално с Полша. Плащат се осигуровки, фирмите са коректни.
  Имам позната, която от две години започна да работи като болногледач в Германия. Преди това беше началник отдел в едно министерство, но я махнаха. За протокола: самотна майка с малко дете във втори клас. Пробва после тук и там, не се получиха нещата и реши изцяло да смени попрището. Дори започна да учи за медицинска сестра, имайки предвид недостига на кадри в Германия. Междувременно отива да гледа възрастни хора в Германия за по 3 месеца. Доволна е. Не се оплаква.

  Т.е. изводът е, че всичко е въпрос на характер и на нагласа. На воля и на психика.
  И в тази връзка, никак не схващам "кардиналният" извод и послание от подобни изповеди. Какво ми внушавате? Че е много трудно да се живее ли, да се работи, да се бориш?
  Ами никой не ни е обещавал, че животът ще е лесен и е песен.
  Честит празник на всички!

 75. 75 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Не, не всеки става за меринджей - но и в гастарбайтерството трябва да има някакви граници - недопустимо е да се търпят обиди и унижения - има предостатъчно черна работа без тези "екстри".Ако допускаш да те мачкат - никой не ти е виновен. Това, че някой някъде те задушавал са приказки за лузъри ......
  —цитат от коментар 66 на г-н Саранди Говедаров

  За лузърството и задушаването си напълно прав.България не и е виновна как се чувства.Но не и е лесно на женицата и прави каквото може.А пък израза "най-важното за нея е да се намери добра работа за 20-годишния ѝ син" просто казва всичко.Но пък младо е момчето може и да се измъкне от ситуацията "назначен на минимална заплата в един магазин"


 76. 76 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В България няколко фондации за истанбулска конвенция са запушили МОН с програмите си за борба с насилието и над 10 години задушават всякаква възможност образованието да намери друг път за подкрепа на всички деца и развитие и да стане нормална основа за бъдещ по-добър живот на цялата държава.

  Промяна към по-добро у нас не се очаква.

  Както каза министъра на образованието сега, той обещава до 10 години .... а до 2060 .....

 77. 77 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В България няколко фондации за истанбулска конвенция са запушили МОН с програмите си за борба с насилието и над 10 години задушават всякаква възможност образованието да намери друг път за подкрепа на всички деца и развитие и да стане нормална основа за бъдещ по-добър живот на цялата държава.

  Промяна към по-добро у нас не се очаква.

  Както каза министъра на образованието сега, той обещава до 10 години .... а до 2060 .....

 78. 78 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":+++++++++Ти си един истински положителен и ценен човек и до голяма степен напускането на такива като тебе прави нещата в България да се случват толкова бавно (ако оптимистично приемем , че тук наистина вървим напред). Искрено ти желая всичко хубаво по твоя път!
  —цитат от коментар 70 на Мондиана


  Мерси. Сполука и на теб!

  California Über Alles
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Според мен това, което разделя емигрантите от останалите в България е отношението към родителите. Пълно е с изоставени възрастни хора.
  Никой не искам да упреквам, всеки си носи кръста сам.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 81. 81 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  От форуми не можеш да добиеш представа за нещата в БГ. Има много хора като Снежана, които се чустват жертви и се оплакван от всичко и всички - половината в този форум са такива също. България в момента е новата американска мечта, но може да бъде и задушевно място за живеене - зависи от мирогледа.

  А като видиш и ДойчеВеле под статията трябва да ти е ясно че ще има мощно плюене срещу всичко българско.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Е, как да не е от тях? А ако имаше квалификация, нямаше ли възможност според теб да си нареди живота и в България? Може би точно за това е и заминала? Значи една женица, продавачка на будка за вестници не можала да се справи в БГ, и видите ли, сега е по добре в чужбина.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 84. 84 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#3] от "rumen5252":

  Животът е шарен, има от всичко. Трудните съдби са повече, младостта е кратка.

 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3873 Любопитно

  До коментар [#18] от "half truth":

  Интересно за коя "бяла стана" пишете че съпруг може да бие жена-чужденка и тя да трае до уреждане на имиграционното си положение? Това е опасна глупост, например в САЩ при насилие от страна на съпруга регистирано в полицията подобна жена си остава като кандидат за постоянно пребиваване, законът я защитава (съответно се образува наказателна процедура срещу бияча).
  Казвам "опасна глупост" защото подобни заплахи са обикновено дело на съпруга-тиранин към жена незапозната със закона и приемаща казаното като истина.

 86. 86 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Е, как да не е от тях? А ако имаше квалификация, нямаше ли възможност според теб да си нареди живота и в България? Може би точно за това е и заминала? Значи една женица, продавачка на будка за вестници не можала да се справи в БГ, и видите ли, сега е по добре в чужбина.
  —цитат от коментар 83 на Пешката


  Напълно си прав,но колегата имаше предвид че и се възхищава за това че бори и прави каквото може,въпреки никаквата си квалификация,а че се задушавала милата б Бг.Защо не се пробва да живее в Германия.Там няма ли да се задушава с тая квалификация и също да търси да назначат сина и някъде?

 87. 87 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Как не разказахте и за един успял българин в чужбина?! Все някакви долнопробни гастарбайтери ни тикате.

  —цитат от коментар 3 на rumen5252

  И какво, ако ви представят успял на Запад специалист българин ? Той пак е избягал от комунистическата кочина тук продължаваща вече 74 години без никакви европейски реформи и дори без тенденция нещо в България да се доближи до нормалните европейски държави . Пак не си правите изводи.....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 88. 88 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Впечатлен съм. Някаква лична драма и още на втория коментар Костов е виновен. Дерзайте, комуняги!
  —цитат от коментар 44 на Darth Plagueis


  Предполагам , че троловете преди да ги назначат на тази работа ги инструктират с повод и без повод да не изоставят темата Костов и да продължават да го хулят и клеветят. Има и не малко полезни идиоти, повлияни от безспирната антикостовска пропаганда. Такива срещам извън форума и те не са никак малко. Така населението се зомбира до степен да харесва да го командват мутри и всякакви други отрепки.

 89. 89 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#28] от "fje35574291":
  "Тази българка, на която семейството й е избягало, когато била на 4г.(а сега е на 82), трябва да е напуснала страната, през 30- те години на миналия век. Демек, избягали са от свободата, за да отидат да живеят при нацистите?! Нещо ме съмнява..."

  Малко известен факт е , че по време на ВСВ хиляди българи доброволно са отишли в Германия да работят в германските фабрики и заводи. Някои от тях са били със семействата си. В Германия те работят до края на войната и голяма част от тях остават там и след войната. Тези , които се връщат в България под комунистическо управление съжаляват после цял живот.

 90. 90 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нинов":

  Нинов,
  ти не си бил в България по времето след 1989 и не знаеш какво се случи. През 1990 един 3-стаен панелен апартамент струваше 18,000 лева. През 1992 един хладилник Мраз струваше 22,000 лева. То инфлацията в германия през 20-те години бледнее. Последва втори финансов удар 1996. 1$ = 3500 лева. Пенсия 14$ месечно. След това последва масова нищета и демографска криза. Но ти в това време си си сменил ГДР-ейския паспорт със западно-германски в Хановер ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 91. 91 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Имаше един доцент в СУ, добър специалист и преподавател. Та изкарваше той 900 лева като доцент и 2400 на второ работно място в западна фирма като човек знаещ английски и с добри ИТ познания. Но навърши човека 66 години и Университета взе че го уволни поради старост. Така ли каза доцентът? И си намери работа в германия за 65,000 годишно бруто, а след това за 70,000. Сега специалиста е с навършени 72 години ... и продължава да си работи. Имало глад за ИТ специалисти в германия. А сега има глад за готвачи, сервитьори и строителни работници. Съдържателката на единствения немски ресторант в района между Нюрнберг и Фюрт ми каза че търси готвач и сервитьор. Меркел е решила да построи 1.5 милиона социални жилища и се търсят строителни работници. Та ... не знам кой знаещ немски, а дори без немски ще остане да крепи България. А доцентът сам аз ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 92. 92 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нинов":Нинов, ти не си бил в България по времето след 1989 и не знаеш какво се случи. През 1990 един 3-стаен панелен апартамент струваше 18,000 лева.
  —цитат от коментар 90 на vxa15365434

  Ти познаваш ли някой доброволно продал тристаен в София за 18 000 през 1990?

 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#91] от "vxa15365434":

  Аз ще Ви разкажа за друг пенсионер, с когото наскоро се запознах в китно предбалканско село. Набор Ви е. Със съпругата му са продали жилището си в София, разделели са наследствените имоти между двете деца. Имат 5 внука. Всяко лято ги взимат при тях на чист въздух за няколко месеца. Садят зеленчуци, плодове, зимнина, за имат децата и внуците хубава храна. Малко стопанство. Казват, че не им трябват пари, имат си всичко.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 94. 94 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Поредния нескопосен опит за плуене по България. Нищо ново.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 95. 95 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не бива прибързано да съдим госпожата дали е жертва или сама се смята за такава. Такива бяха реалностите след 1990-та. Тези поколения бяха лишени от възможност за кариера и достойна работа. В момента има работа, но за жени и мъже на 57 има възрастова дискриминация, която уж в ЕС я няма, но у нас си я има.

  malart.blog.bg
 96. 96 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Късмет и здраве й желая на жената! Успяла е да се пребори с предразсъдъците на поколението си. Поколение което хвана и от фалшивия социализъм, и от дивия капитализъм. Поколение което трудно се пренастрои че срамен труд няма, че никой не е длъжен да ти даде работа само защото си мислиш че заслужаваш да ти плащат без да правиш нищо.

 97. 97 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  НВ момента има работа, но за жени и мъже на 57 има възрастова дискриминация, която уж в ЕС я няма, но у нас си я има.
  —цитат от коментар 95 на malart

  За хора с квалификация възрастова дискриминация няма.Ако искаш да се разхождаш с папка,да за тая работа се предпочитат момиченца и млади жени.

 98. 98 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":

  идиот

  поручик Т.
 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3493 Неутрално
  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "...Не чуствам липсата на България въобще! Липсват ми роднините и някои приятели. ..."

  Роднините и някои приятели, вероятно тези с които си израснал, или от училище. Даже не и университетските. Всъщност Родината е близките хора, някои приятели, и всичко останало са едни високопарни фрази. Ако един ден си намеря друго място, някъде в Южна Европа, нито улицата ще ми липсва (а тук съм се родил), нито разбитите тротоари, нито съседите повечето от които се появиха преди десетина години

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Познавам лично 3 жени, които заминаха като гледачки на възрастни хора. Едната с висше, икономика, втората с колеж по туризъм, третата - май не зная какво е завършила. Двете са средностатистически пенсионерки, а вишистката даже материално е добре. И трите са хукнали на лов за имоти, да им ги прехвърлят срещу гледане, и да се установят там, до края на дните си. За подобни случаи не се говори в статия, а ги има. Познавам три, и трите са там за наследяване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK