Във Вилнюс папата критикува онези, "които експулсират другите" и похвали толерантността на литовците

Във Вилнюс папата критикува онези, "които експулсират другите" и похвали толерантността на литовците

© ReutersМалко след пристигането си в литовската столицата Вилнюс - първа спирка в четиридневната му обиколка в балтийските страни - папа Франциск разкритикува, без да ги назовава, онези, "които експулсират другите" и похвали толерантността и гостоприемството на литовците, предаде Франс прес, съобщава БТА.


Папата даде преобладаващо католическа Литва за пример на международната общност и особено на Европейския съюз. Критиките му изглежда бяха насочени главно към страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), чиито власти отказаха да приемат бежанците и икономическите мигранти, пристигнали масово в Гърция и Италия, отбелязва публикацията.


В слово пред президентския дворец в присъствието на властите и дипломатическия корпус Светият отец говори за "гласовете, които всяват разделение и противопоставяне", използвайки като инструмент несигурността или конфликтите, които "твърдят, че единственият възможен начин да се гарантира оцеляването на една цивилизация е усилието за елиминиране, заличаване или експулсиране на другите".
В това отношение вие, литовците, казвате нещо оригинално: "да приемаме различията". С диалог, отвореност и разбиране тези различия могат да се превърнат в мост, свързващ Източна и Западна Европа, изтъкна папата. Той припомни, че в историята си балтийската страна е приемала различни народи и вероизповедания. "Тази земя е станала дом за много хора: литовци, татари, поляци, руснаци, беларуси, украинци, арменци, немци, за католици, православни, мюсюлмани и юдеи", припомни понтификът и изрази възхищение от способността на Литва да съхрани търпимостта, уважението и солидарността въпреки всички перипетии в историята на 20-ти век, посочва ТАСС.


Папа Франциск засегна и един от основните проблеми в балтийските страни - емиграцията на младите хора. Той призова литовците да обърнат "специално внимание на най-младите, които са не само са бъдещето, а и настоящето на страната си, ако останат свързани с корените на народа".


Следобед на площада с катедралата в столицата папата ще се срещне с младежи, родени след като Литва става отново независима.


Посрещайки Франциск, литовската президентката Далия Грибаускайте му благодари за посещението в страната в годината, когато се отбелязва стогодишнината от обявяването на независимост и припомни, че Ватиканът - сред първите, признали литовската държава - никога не е приел окупацията й от СССР. Тя отбеляза като особено символичен факта, че Франциск е в Литва в деня, когато страната почита жертвите на нацисткия геноцид над евреите.


Ватиканът е сключил "временно споразумение" с Китай за назначаването на епископи
Ватиканът обяви днес, че е подписал "временно споразумение" с Китай за назначаването на католически епископи - пробив в продължителен спор между Светия престол и Пекин, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА. Десетилетия наред Китай настояваше да одобрява кандидатурите на епископите, което влизаше в разрез са абсолютната власт на папата да назначава висшите духовници по места. Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза пред репортери във Вилнюс, че целта на споразумението "не е политическа, а пасторска" и то позволява на вярващите "да имат епископи, които са в единение с Рим, но същевременно признати от китайските власти". Бърк не съобщи подробности за споразумението, оповестено едновременно във Ватикана и Пекин малко след началото на четиридневното посещение на папа Франциск в Литва. Китайското външно министерство обяви, че двете страни ще продължат да поддържат комуникацията и да работят за подобряването на отношенията. Ватиканът съобщи по-късно в комюнике, че папата е признал седем китайски епископи, назначени от китайските власти без неговото съгласие.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Неутрално

  Баш в обезлюдената Прибалтика ли намери Папата да сее мигранти!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Папата да не са го приели в ЕНП?

 3. 3 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Този папа наистина изглежда Божи човек и му приляга да напомня за милосърдие, солидарност и пр. Обратното би било много грозно.
  Човек обаче се съобразява с много фактори, когато взема решения. Ролята на папата е да напомни за милосърдието, на друг - за целесъобразността, на трети - за приоритетите на местните хора.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  Алекс Алексиев: Дали може да се спаси Католическата църква:

  https://www.youtube.com/watch?v=VxZKZYw4k7E

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Литовците наистина са много добронамерени към чужденците. Разказваха ми, че се дължи на факта, че още от съветските времена във всяка къща е имало или моряк или гурбетчия из останалите части на съюза. Та за тях е нормално, човек да пътува в търсене на по—доброто. Не на същото отношение обаче са се радвали евреите и немците. Евреите са били масово избивани и имуществото им ограбвано от съседите им по време на ВСВ. Сега на много места по пътищата в Литва могат да се видят табели с надпис ”Жиду геноциду” които отвеждат към местата на масовите разстрели извършени от местните или СС. До ВСВ в Литва е имало значително немско население. След войната, това, което е оцеляло от погромите на победителите е изселено в това, което е останало от Германия. На гарата в Клайпеда има един много силен паметник. Прегърбена бабичка влачи един куфар а до нея едно уплашено момиче. Мисля, че композицията (в човешки ръст) се казваше Сбогуване или нещо подобно. Иначе в Клайпеда има турски и арабски ресторанти и са добре посетени от местните. Около Тракай има оцелели и караими. Много интересна кухня имат.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  Интересно, дали и този път папата ще посети хълма на кръстовете край Шаулияй. При предишното си посещение отслужи там литургия. Платформата от която служи, мисля, че още си стои.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Това за толерантността. ......таковата......в Литва ли имаше голям процент от населението, родено, израснало и живеещи там - наречено "неграждани", лишени от елементарни граждански права?
  Или бъркам?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1939 Любопитно

  Два въпроса имам:

  1. Защо непрекъснато ни се натяква, че мюсюлмани имало от незпомнени времена навсякъде по света, така че да се изкара, че навсякъде си е "тяхно"? Колко мюсюлмана е имало в Литва преди да влезе в ЕС?!? Сигурно стотина, от смесени бракове между републикте. Не знам де - някой да каже ако знае.

  2. Какво каза папата за извращенията на подопечените му "свещеници" и прикриването им от други такива? Пак ли, че обвинените са като "Исус Христос преди Разпятието", за което сравнение би трябвало да бъде изгонен моментално от католиците, ако бяха истински християни де, а не култ към личността на патриарха на Рим, създаден някъде през Средновековието.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#7] от "г-н Саранди Говедаров":

  Бъркаш, в Латвия са. Просто не желаят да се интегрират, не учат официалният език и не могат да издържат изпита по език при кандидатстване за гражданство.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#7] от "г-н Саранди Говедаров":

  Бъркаш. Става дума за т.нар. апартди, лица без гражданство.

  1. Те си имат всички базисни граждански права, в т.ч. паспорти, с които да пътуват в чужбина.
  2. За да получат гражданство, на тези апатриди им трябва да издържат нещо като матура по литовски език. Само и само това.

  Това, че местните руснаци не искат да учат литовски си е техен проблем. Това, че РФ не им дава руско гражданство също си е техен проблем.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#11] от "8th_ball":

  ”Това, че местните руснаци не искат да учат литовски си е техен проблем. Това, че РФ не им дава руско гражданство също си е техен проблем.”
  Имал съм разговори с такива хора и повечето това положение ги урежда идеално. Избягват ходенето в руска казарма и могат относително свободно да работят и пътуват из ЕС (при над 90 дена им трябва виза, която не е особен проблем). Не знам само до Русия дали могат да ходят, тези с които имах контакт там не бяха стъпвали.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#7] от "г-н Саранди Говедаров":

  Изобщо проблемът с апатридите е голям и двустранен. От една страна РФ твърди - те са родени там - никакви руски граждани не могат да бъдат. От друга страна литовците казват - добре, ще им дадем гражданство, но да научат езика.

  ПС Интересно, как РФ припозна за свои родените в Украина жители на Крим.

 14. 14 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Имам приятелка, рускиня, от Естония. Седна си на задника и го научи езика за няма и толкова. А естонският е къде-къде по-сложен от литовския.

 15. 15 Профил на Орловец
  Орловец
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Да ги приема във Ватикана тогава...

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#14] от "8th_ball":

  В Естония и Литва мисля, че не е задължително, когато вземеш гражданство да си смениш и името, но в Латвия мисля, че е. В Литва имах двама сътрудници братя, единият си беше сменил имената, другият не и от време на време ги бъзиках, защото промяната на името обикновенно е като се добави едно ”с” накрая, та единият беше станал Олегас Пахомовас а другият си беше останал Сергей Пахомов, но в Латвия имах сътрудник със променени имена които звучаха така Сергеис Суховс. От Естония си бяха с руските имена.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Виж, за това нямам никаква представа...

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Това за толерантността. ......таковата......в Литва ли имаше голям процент от населението, родено, израснало и живеещи там - наречено "неграждани", лишени от елементарни граждански права?Или бъркам?
  —цитат от коментар 7 на г-н Саранди Говедаров


  Бъркате! В Литва почти всички рускоезични (през 2011 г. около 5,9% от населението) са литовски граждани. За разлика от Естония и Латвия, след възстановяването на независимостта на Литва всички живеещи на територията и са получили гражданство на Литовската република:

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Русские_в_Литве?section=5 #Участие_в_политике

 19. 19 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Бъркате! В Литва почти всички рускоезични (през 2011 г. около 5,9% от населението) са литовски граждани. За разлика от Естония и Латвия,

  До коментар [#18] от "plamen_b":

  Благодаря.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 20. 20 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Бъркаш, в Латвия са. Просто не желаят да се интегрират, не учат официалният език и не могат да издържат изпита по език при кандидатстване за гражданство.

  До коментар [#10] от "DDR":

  Благодаря за разяснението.
  Нещо ми убягва това - ако въпроса опира само до това да издържиш изпит по латвийски?!
  Не го разбирам - къде е проблема.

  Но това веднага поражда един друг въпрос:
  Как в Германия, родените там от турски произход са граждани?
  А как е у нас - много от българските турци и цигани не могат да издържат изпит по български.
  Ако ги обявим за "неграждани" - ще бъдем ли демократи като латвийците? Или за тях може, за Германия и България - не може?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Нещо ми убягва това - ако въпроса опира само до това да издържиш изпит по латвийски?!Не го разбирам - къде е проблема.
  —цитат от коментар 20 на г-н Саранди Говедаров
  Но това веднага поражда един друг въпрос:Как в Германия, родените там от турски произход са граждани?А как е у нас - много от българските турци и цигани не могат да издържат изпит по български.Ако ги обявим за "неграждани" - ще бъдем ли демократи като латвийците? Или за тях може, за Германия и България - не може?[/quote]

  Случаите в Прибалтика, Германия и България са много различни.
  В Прибалтика нещата седят така- След обявяването на независимостта си, мисля, че и трите държави заявиха, че всички, които са били техни граждани към датат преди присъединяването към СССР автоматично при тяхно желание могат да си възстановят гражданството. Това се отнася и за техните наследници, които към този момент не са били родени или са били малолетни (деца, внуци, правнуци). Това се случва независимо от етноса, стига да може да докажеш, че ти или предците ти по пряка линия са били съответните граждани. За останалите, заселилите се след анексията счита се, че присъединяването към СССР е окупация от чужда сила и всички, които са се заселили след датата на присъединяването са колонисти, тоест, хора които са докарани, за да променят етническият състав и да укрепват руското респективно съветското влияние. Още повече, че тези хора са живели в затворени общности, ходили са на руски училища и повечето са потомци на съветски военни. Много малка част от тях, да не кажа нищожна е имала представа, какво е да живееш извън твоето "гето" или общност ако звучи по-добре и какво е това да имаш съседи литовци, латвийци или естонци. И до сега в Литва има един град, Игналина се казва, където е атомната централа и там са предимно руснаци. В Мажейкиай, където е рафинерията работата е смесена но там са ходили само на руско училище. Та тези хора за да вземат гражданство, трябва да докажат, че понякакъв начин се идентифицират с тази държава, един от начините е като покажеш владение на официалният език. Правят им курсове и т.н. Някой ходят на тях, другите зяпат само руска телевизия и си работят в рускоезична среда. На такива хора, как да им дадеш право да определят съдбата на държавата. Ясно е как ще я определят.
  Относно Германия - немците не раздават гражданство на килограм, има си определени условия като продължителност на пребиваване, владеене на езика и как се издържаш. Второто поколение емигранти са родени вече там, ходили са на училище и владеят много добре немски. Така, че издържат изпита.
  Относно България - след възстановяването си, Княжеството е било задължено да даде поданство на всички, които живеят на неговата територия към момента на създаването му (същото важи и за след Съединението относно жителите на Източна Румелия). Там вече, не е играела (и не е можела да играе) роля, владеенето на български език. По същият начин Югославия след като анексира Кулско, Царибродско, Босилеградско и Струмица е задължена да даде гражданство на всички български граждани от тези регионио, независимо от това, че не владеят сръбски.
  Та случаите са много различни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Хм,
  Не знаех, че латвийците гледат толкова назад - анексиране от СССР?
  Не ми се правят справки, но сигурно е било преди 80-90 години
  Гледната им точка е разбираема, мисля.

  Някой друг спомена, че "руснаците" в Латвия ги устройвало това положение - сучат от две майки, но избягват военната служба в Русия - което също е разбираемо.

  Както и да е - благодаря. Беше ми интересно, и наистина научих нещо ново.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Този папа наистина изглежда Божи човек и му приляга да напомня за милосърдие, солидарност и пр. Обратното би било много грозно. Човек обаче се съобразява с много фактори, когато взема решения. Ролята на папата е да напомни за милосърдието, на друг - за целесъобразността, на трети - за приоритетите на местните хора.
  —цитат от коментар 3 на espresso


  Остваи клетите да акат на воля ... толкова са предсказуеми тукашните тролове, че просто им подминавам постовете. Жалко че няма възможност да ги филтрирам.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 25. 25 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Казано е по горе - ако му ги пуснат във Ватикана - ко прайм??? Подсилват курията с конгрегация на мохамеданите??? На войните на Аллах? Католическото лицемерие не прощава дори на "готин" Папа...

  roo
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Ватикана ептен на комунизъм го удари :)

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  До коментар [#22] от "г-н Саранди Говедаров":

  Било е през втората световна война :)
  Връщането на независимостта става с разпада на СССР през 1991, т.е, 46 години, което е поколение и половина. Окупаторите са били живи и на място към момента на възстановяване на независимостта на страните :)
  Никак не е отдавна, не е нужно да имаш памет на слон, а да погледнеш в очите съседа, настанил се твоето жилище...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#11] от "8th_ball":”Това, че местните руснаци не искат да учат литовски си е техен проблем. Това, че РФ не им дава руско гражданство също си е техен проблем.”Имал съм разговори с такива хора и повечето това положение ги урежда идеално. Избягват ходенето в руска казарма и могат относително свободно да работят и пътуват из ЕС (при над 90 дена им трябва виза, която не е особен проблем). Не знам само до Русия дали могат да ходят, тези с които имах контакт там не бяха стъпвали.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  Хм. Това много напомня на 1-2 милиона корейци в Япония, с тази разлика, че при тях наистина няма никакви ограничения в сравнение с местните и говорят перфектен японски. Просто не искат да бъдат японци и това е.

  "Да, България"
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Любопитно

  До коментар [#7] от "г-н Саранди Говедаров":

  От кои "елементарни права" са лишени тези граждани на Литва, които отказват да научат езика на страната, в която живеят? Лишени ли са от правото на труд? Или от правото да се предвижват в целия ЕС? От кои права са "лишени"?

 31. 31 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Два въпроса имам:1. Защо непрекъснато ни се натяква, че мюсюлмани имало от незпомнени времена навсякъде по света, така че да се изкара, че навсякъде си е "тяхно"? Колко мюсюлмана е имало в Литва преди да влезе в ЕС?!? Сигурно стотина, от смесени бракове между републикте. Не знам де - някой да каже ако знае.
  —цитат от коментар 9 на Тюфлекчия

  Има към 3 000 литовски татари още от времената Батий и Угедей,но те са като руснаците бачкат си,водката и свинското си вървят нормално.
  А умно-красивите,като пишат статии поне да ги съгласуват.Аз прочетох съвсем различна статия за литовците в друга либерална медия.


  https://www.dw.com/bg/защо-в-литва-не-искат-чужденци/a-45598849

 32. 32 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Папата каза ли нещо за изнасилванията на бели жени и мушкането с ножове масово практикувано от новите ни братя по мултикултура?
  Жертвите нямат ли елементарното право на нормален живот и правото да не бъдат клани и насилвани? Кое има по-голяма сила - правото на пришълците да се държат така, както е в техните държави или правото на месните да живеят нормално и да не са нападани?

  Двуличие и евтин папски популизъм.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Папата не трябва ли първо да помисли за християните?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Защо не вземе да си ги обгрижва във Ватикана, комипапата? Каква война има в повечето държави от където бягат мигрантите? Става въпрос за нелегално пресичане на държавни граници, целенасочена политика за подмяна на коренното население и култура на Европа! Не успяха Арабите и турците чрез война, но май тия муслита ще успеят отвътре...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Папчето го разкарват наляво-надясно ,като циркаджийска мечка - да сее пропаганда.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK