Украйна има право на независима църква, заяви Вселенският патриарх

Епископ Иларион от Едмънтън (Канада) връчи на 17 септември акредитивните си писма на президента Петро Порошенко. Седналият е вторият екзарх - -Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ. Двамата изпълняват функциите на посланици на Вартоломей за подготовка самостоятелността на украинската православна църква.

© Associated Press

Епископ Иларион от Едмънтън (Канада) връчи на 17 септември акредитивните си писма на президента Петро Порошенко. Седналият е вторият екзарх - -Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ. Двамата изпълняват функциите на посланици на Вартоломей за подготовка самостоятелността на украинската православна църква.Украйна скоро ще се сдобие със собствена православна църква, независима от Москва, тъй като има подобно право. Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей, цитиран от гръцкото издание "Катимерини".


Патриархът потвърждава намерението си да признае автокефалност на Украинската православна църква - нещо, което толкова разгневи Руската православна църква, че тя заплаши с голям разкол в православния свят. "Не ни е страх от заплахи", коментира по този повод Вартоломей и припомня, че самата Русия е минала през подобен процес през XVI век.


Той казва, че "сега дойде ред на Украйна" и дава пример как Московската патриаршия е признала самостоятелност на Православната църква на Чешките земи и Словакия през 1951 г., а базираната в Константинопол патриаршия - чак пре 1998 г. Сега това е "най-младата ог автокефалните църкви, намираща се под защитата на Вселенската патриаршия", допълва Вартоломей.


В Руската православна църква смятат, че той грубо се меси на нейната канонична територия и в делата ѝ. В Украйна са вече двама специални пратеници на Вартоломей, които да подготвят Украинската православна църква за самостойтелност. Москва протестира и заради това, че в Украйна са около една трета от храмовете ѝ. Разкол с Константинополската патриаршия би означавал разделяне приблизително на две по брой на населението на страните в православния вят.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Украйна има право на автокефална църква.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Да, Украйна трябва да има независима Църква.
  От къде на къде московията ще разпорежда каква да бъде Църквата на една независима държава?
  Кагебешниците отвориха още един фронт във противопоставянето си на Света. Честито.

  пп А каква е позицията на нашата Църква по този казус?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Най-големият национален позор ще е когато нашите ДС-владици поведат БПЦ след руските кагебисти. Тогава вече ще трябва да има разкол и в българската църква.

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  "Не ни е страх от заплахи", коментира по този повод Вартоломей "

  Вартоломей е гърмян заек. Опитът на ченгето Гундяев да го отрови не успя. Но Вартоломей трябва да продължи да се пази. Руснаците са известни със своята отмъстителност.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Весело

  Какво ли ще направи Гундаев.
  Да постави в затвора Всленският патриарх, както направи с Пуси Райът не ми се вярва.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Весело

  Да му изпратят Искандер.

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Весело

  Предлагам Путин и Ердоган да се спазарят.
  Путин да изгони Асад а Ердоган да изгони Всленският патриарх

  подпис
 9. 9 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 249 Любопитно

  Всеки има право да бъде самостоятелен и да защитава своя народ и достойнство от посегателствата на агресори, та били те и преоблечени в църковни одежди.

  Москалите паднаха толкова ниско да водят необявена война срещу братята си православни християни, за които и в момента нагло богохулстват, че били един народ.

  Сложили са си за патриарх едно компрометирано ченге влюбено в лукса и покварения живот, което дори си позволи да направи лично опит за убийство на Вселенския Патриарх.

  Нали никой не е забравил за 'инцидента' при който служител на кгб първо попречи на гадняев да пие от определена чаша в последния момент, а после предложи същата на Вартоломей??

  Греховете им се изплащат ежедневно в човешки жертви и все по-тежко оскотяване на ходещите консумативи за водене на война, претенциозно наричащи се руски 'хора'.

 10. 10 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  А да видим нашите каква русоугодна позиция ще вземат.
  Разбира че и в Грузия са русугодници. Да чакаме и там събития.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Македония също има право на такава ! А руснаците останаха сами да дълбаят надолу в блатото на злобата, братоубийството, агресията, лъжата , предателството като са се превърнали в Каин за украинската държавност и църква ! Но нека всеки, който вижда в Русия " християнство" да си спомни думите на Спасителят:
  " По плодовете ще ги познаете . Бере ли се грозде от тръни или смокини от репеи? Също така всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове. Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове !"

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Съветизацията на християнската религия превърна българската православна църква в нещо, дето не е нито българско, нито православно, а най-малкото е църква - в поделение на Отдела за идеологическо възпитание на КГБ. Висшият клир, съставен почти изцяло от хора с доситета и документирани ДОНОСИ, получава указанията си от Метрополията, точно както Тодор Живковското Политбюро навремето.

  Това не може да бъде църква.

  Понастоящем БПЦ е едно търговско дружество с окачени на видни места ЦЕНОРАЗПИСИ за УСЛУГИ: кръщене - толкова и толкова, опело - толкова и толкова, "освещаване" на офис - толкова и толкова; предлага се дори "освещаване" на лимузина, като тарифата (чувам) зависела от кубатура, конски сили и т.н.

  Христос не си е представял така нещата.

  От такава "църква" аз не очаквам рационално, още по-малко ХРИСТИЯНСКО поведение по казуса с Украинските братя. Дали ще си затраят от приличие, или ще се покрият с още позор, за мен няма значение. Знам със сигурност, че каквото и да решат, няма да е християнско.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  "Москва протестира и заради това, че в Украйна са около една трета от храмовете ѝ. "

  Тук е най-голямата болка на Москва. Това са огромни приходи за нея, които ще изгуби. Плюс влиянието.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#9] от "minuva4a":

  "... дори си позволи да направи лично опит за убийство на Вселенския Патриарх."

  Да това беше мегаскандал, напомнящ за Средновековието, от което руските "Божии служители" явно не са излезли и никога няма да излязат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#10] от "zz_s":
  “Разбира че и в Грузия са русугодници.”

  Преди 2 дни се върнах от Грузия и ти гарантирам, че народа там много мрази руснаците заради отнетите територии и убитите хора във войната отпреди няколко години.
  Много руски туристи ходят в Грузия, но ги търпят само защото им носят пари.
  Ако заговориш грузинец на руски език много често ти отговарят на грузински, правят се че не те разбират, но като кажеш, че си от България всичко се оправя и стават сърдечни и разговорливи.
  За седмица бях в Тбилиси и няколко градчета в околностите и много ми прилича на България, но у нас земята е много по-залесена.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  "Разкол с Константинополската патриаршия би означавал разделяне приблизително на две по брой на населението на страните в православния вят."

  Съмнявам се. Все още не е ясно ще има ли църкви, които ще застанат на страната на Москва и кои ще са те. Към момента Сръбската църква е изпратила доста остро писмо на Вартоломей по този повод. Много вероятно е Грузинската и Антиохийската да подкрепят по някакъв начин Москва. Интересна ще е позицията на БПЦ, от една страна като се има предвид, че застава по всички важни въпроси досега зад Москва, от друга, че все пак въпросът за Македонската църква ги кара поне досега да мълчат и да изчакват.
  Не съм сигурен коя от страните има по-силни аргументи по въпроса. Доволно дразнещо е поведението на московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който сякаш до последно не вярваше, че това ще се случи. Когато вече нещата напреднаха лично отиде при Вартоломей, за да се опита да въздейства. Сякаш има едно дразнещо имперско поведение. От друга страна Вартоломей от 1990 г. до сега признаваше УПЦ към Московската патриаршия за единствена легитимна църква в Украйна. Какво се промени, та тръгна да дава автокефалия на друго образование, което явно тепърва ще се образува в основата си от две нелигитимни организации. Положението в Украйна е същото, каквото беше от 1990 до сега. Как изведнъж се сети, че това е канонична територия на Вселенската патриаршия? За съжаление действията му, както и обидата, която ще има в Москва ще доведат до разделение в православния свят. Може би София няма да признае Вартоломеевето творение като канонична и автокефална църква но ще продължи общението си с Вселенската патриаршия. Ако заеме по-остра и крайна позиция ще е окончателно в орбитата на Москва

 17. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Да не забравяме и колко интриги са произвели "братята" руснаци, за да не допуснат независима българска православна църква пред т.н. Освобождение. Иларион Макариополски и другите двама основни борци за независимост са ходили два пъти на заточение под натиска на граф Игнатиев, дето сега сме му кръстили една от най-хубавите софийски улици. Макар и по техни си политически причини, турците са подписали фармана за независимост, на което руснаците са скочили.
  И за да не ми напише някой умник, че това го чета във Фактор, има отделна глава в "Строителите...", където Симеон Радев е описал подробно цялата руска мръсотия в подробности.

 18. 18 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Сегашна Расия е агресивна и фашизирана сатрапия и московският КГБ-отдел за религиозна идеологическа война наречен за заблуда 'Руска православна църква' действа от позиция на путлеровата агресия за да налага властта на бащицата.
  Могат да се посочат достатъчно канонични доводи и прецеденти в полза на автокефална УПЦ, но руските нацисти най-малко се интересуват от това. Техните методи са тровене, убийства и 'залени човечета'.
  И да сме наясно: това което тук се нарича БПЦ е нищо по различно от зависими от Москва ДС-доносници.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ...пп А каква е позицията на нашата Църква по този казус?
  —цитат от коментар 2 на skara


  До коментар [#2] от "skara":Позицията на БПЦ-то по този въпрос е наведена!
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  - Запопените кагебейски десари в синода ни се снишават. И "тайно" работят за "Гинка" /ЧЕЗ/.

  По темата:
  "Руското влияние в БПЦ от промените насам" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ruskoto-vliyanie-v-bpts-ot-promenite-nasam

  Пътят на православието - от България през киевските митрополити до покръстване на руските княжества... Които измислят глупостта "Императора в качеството му на „Краен съдия на цялата колегия“"...
  "Християнството идва по руските земи през 9 век от България, а официалното покръстване на древните руски княжества става през 988 година. От 988 до 1454 г. Цариградския патриарх ръкополага в сан киевските митрополити. След разгрома на Киевската Рус постоянното седалище на руската църква се премества в края на XIII в. в град Владимир, а след 1325 г. – в Москва. От 1454 до 1589 година руската автокефална църква се управлява от московските митрополити.

  От 1589 до 1700 година Руската православна църква вече се управлява от московските патриарси, а от 1721 г. до 1917 година от Светейший Правителствующий Синод с Императора в качеството му на „Краен съдия на цялата колегия“." - Уики

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":
  "Да това беше мегаскандал, напомнящ за Средновековието"

  който беше скрит от нашите продажни медии. Нито съобщение , нито коментар за този пореден резил на руските служби и руската ченгеджийска църква. Коментарите бяха само в социалните мрежи и по интернет форумите.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#15] от "mop36557620":

  Гузинците мразят руснаците не само заради агресията им към тяхната държава , но и заради това , че бяха 200 години под руско робство. Те също бяха "освободени" от руснаците със създаване на грузинско княжество, но са нямали нашия късмет да имат княз като Батенберг, отстояващ независимостта на българското княжество от руските попълзновения. Техния княз Мингрели след няколко години князуване "доброволно" присъединява грузинското княжество към руската империя.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#15] от "mop36557620":
  "Ако заговориш грузинец на руски език много често ти отговарят на грузински, правят се че не те разбират, но като кажеш, че си от България всичко се оправя и стават сърдечни и разговорливи."

  Доколкото знам в Грузия вече не се изучава задължително руски език и много от младите грузинци действително не го знаят. В България е същото. Младите българи не знаят руски.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  "... който беше скрит от нашите продажни медии."

  Това е вярно. Ако не бяха линковете, които проследих благодарение на колеги от този форум, и аз нямаше да знам за него.

  А това е, може да се каже, скандал, който в миналото би довел до война. Става въпрос за документиран опит на руската ченгесария да ОТРОВИ главата на Православната църква. Прави чест на Вселенския патриарх, че не раздуха случая, защото очевидно е зает с по-важни неща: да осигури плавното и безконфликтно отделяне на Македонската и Украисктата църкви от отровната прегръдка на Москва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Руската православна църква не е признавала и Българската от 1870 до 1945 г. Именно защото се е отделила и е станала независима. Руснаците не обичат такива работи - някой да се цепи от властта. Признават я чак 1945 г., когато пак ставаме част от империя.
  Като сметне човек - 75 години БПЦ не е била признавана от руснаците и е била относително независима, сетне пак толкова е признавана и надали някой би я нарекъл самостоятелна.
  За любителите на куриози - Руската църква в центъра на София е построена по настояване на тогавашния пасоль, за да има къде да се черкуват истинските православни руснаци, да не ходят при схизматиците българи.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  "Младите българи не знаят руски."

  Мога да го потвърдя. Моят син, който знае перфектен идиоматичен английски и е доста напреднал с немския, не разбира практически нищо, когато чета на майка му цитати от руската преса. Вика: Тате, какъв е тоя смешен език?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Вселенският патриарх що не си гледа вселената, ами се занимава с дреболии...???

  [email protected]
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  В Руската православна църква смятат, че той грубо се меси на нейната канонична територия и в делата ѝ. В Украйна са вече двама специални пратеници на Вартоломей, които да подготвят Украинската православна църква за самостойтелност.
  _________
  Вселенския патриарх не е много читав-факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#26] от "espresso":

  Което означава "Мйната му на борбата за църковна независимост" . Въпрос с повишена трудност за ТИКВИ ! Срещу кого се бори България в тази битка за църковна независимост ?
  а) Русия
  б) Турция
  в) Фенер ( патриаршия в Констатинопол)

 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Забравете за Крим, забравете за Абхазия, преднистровието и Донецк. Нищо от изброеното не може да компенсира загубата на УПЦ от Кремъл. Не, това не е болезнено, това е краят. Рпц вече е наполовина, и ако Русия ту се разширяваше, ту разпадане, то РПЦ само се разширяваше. От деня в който бъде обявена автокефалността на УПЦ, то руската православна църква автоматично губи 2/3 от храмовете си и почти половината си миряни.

 32. 32 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ами и българите са се отделили от Цариградската патриаршия преди 150 години. Това Славейков, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Раковски, Антим Първи - и тях ли ще ги разжалваме сега като рушители на православната общност?
  Шегата настрана - хубавото е, че с "православната общност" става същото, както със "славянската общност" (с любезното съдействие на поляци и чехи) - отива при другите пукнати презервативи на руската пропаганда.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":
  "Тате, какъв е тоя смешен език?!"

  Руският език действително звучи смешно в българските уши. Често за да прозвучи нещо по-комично използваме русизми или при разказване на вицове , те изглеждат по-смешни , ако някои фрази се произнесат на руски.
  Ако искаш да се изразиш по-грубо или просташки , тогава се употребяваш турцизми.
  Българският език е богат със своите чуждици от различни езици.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#32] от "espresso":

  "Шегата настрана - хубавото е, че с "православната общност" става същото, както със "славянската общност"..."

  Хаха, каква ирония! Аз пиша в този форум от 10 години и тогава руските тролове ни залъгваха с разни фантасмагории като "евразийски съюз", "православна дъга" и прочие абсурдни етнорелигиозни конструкти, които изтекоха в канализацията също като ИБРИК.

  Сега единствените славянско-православни съюзници на Путин са техеранските чалми и Хизбула. :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  В допълнение на поста си, когато руснаците детронират Александър Батенберг, в създадената политическа криза на безкняжие, предлагат за нов княз българите да изберат внука на грузинския княз Мингрели , който предава Грузия на руснаците, за да стане провинция на руската империя. Целите им са били прозрачни , но Стамболов не се съгласява на това тяхно предложение и тогава почват да търсят княз от Европа.

 36. 36 Профил на dunav545
  dunav545
  Рейтинг: 214 Весело

  До коментар [#28] от "karabastun":
  Защото не е бастун, като теб.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Той ако беше читав, нямаше да го изгонят от България, преди две-три години !

  [email protected]
 38. 38 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#32] от "espresso":"Шегата настрана - хубавото е, че с "православната общност" става същото, както със "славянската общност"..."Хаха, каква ирония! Аз пиша в този форум от 10 години и тогава руските тролове ни залъгваха с разни фантасмагории като "евразийски съюз", "православна дъга" и прочие абсурдни етнорелигиозни конструкти, които изтекоха в канализацията също като ИБРИК.Сега единствените славянско-православни съюзници на Путин са техеранските чалми и Хизбула. :)))
  —цитат от коментар 34 на Norman Granz


  Оооо, не. Няма да са шиитите. Скоро ще видим Рамзан ибн Кадиров, имам на Ичкерия и всея Руси

 39. 39 Профил на oli06580104
  oli06580104
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":"Младите българи не знаят руски."Мога да го потвърдя. Моят син, който знае перфектен идиоматичен английски и е доста напреднал с немския, не разбира практически нищо, когато чета на майка му цитати от руската преса. Вика: Тате, какъв е тоя смешен език?!
  —цитат от коментар 27 на Norman Granz


  Е, и ?

 40. 40 Профил на oli06580104
  oli06580104
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вселенският патриарх що не си гледа вселената, ами се занимава с дреболии...???
  —цитат от коментар 28 на karabastun


  Този е един господин Никой. Може да приказва каквото си иска, но американските номера няма да минат. Че тия в Украйна, който са православни преобладаващо са руснаци. Нищо няма да излезе от тая работа. На глава с руснаците никой не е излязъл - справка Наполен и Хитлер. Та един брадат ли ? Впрочем - защо за Украйна да може църквата да е еди-каква си, а за Македония да не става ?

 41. 41 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Накрая ще им се наложи на путинославните да се примирят. Може и да убият първия автокефален украински патриарх, или отново дори да се опитат да направят покушение срещу Вселенския Патриарх, но срещу съдбата не могат да риитат. Убедииха украинците, че не само не са един народ, но и че са неприятели. Автокефалната Църква ще е само логичната последица.

  E PLVRIBVS VNVM
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#41] от "PavelCZ":

  "Убедииха украинците, че не само не са един народ, но и че са неприятели."

  Да, това следва да се запише и изучава в училищата като историческата заслуга на Путин: разбиването и окончателното затриване на руската империя.

  :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Както са тръгнали делата, московската патриаршия може да стане митрополия към киевската. Гордоста е един от смъртните грехове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ортодоксалната традиция е църква в държава. Няма много за умуване. Важи и за Македония. Въпрос на чест е правилното и почтено формиране без нападки и обвинения с признаване на общата история.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  НА ВАРТОЛОМЕЯ МУ СЪРБАХМЕ ПОПАРАТА ГА БЕШЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ ТУКА , НА ТОЯ НИ МУ ИМАМ УВАЖЕНИЕ НИ МУ ВЕРВАМ , А ОТНОСНО ЦЪРКОВНИТЕ РАБОТИ НА УКРАЙНА ТОВА Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР НА УКРАИНЦИТЕ ТАМА , АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЧАКАТ СУЛЬО И ПУЛЬО ДА ИМ КАЗВАТ КАКВО ДА ПРАВЯТ , ЩЕ СТАНЕ КАТО ТУКА, НЕ ЧЕ ТЕ НЕ СА ФАНАЛЕ НАШИЯ ПЪТ

 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Москалите паднаха толкова ниско да водят необявена война срещу братята си православни християни, за които и в момента нагло богохулстват, че били един народ.
  —цитат от коментар 9 на minuva4a


  Наглостта им отива значително по-далеч. На въпроса какво мисли другата половина от този народ - украинците, те отговарят: "тях пък кой ще ги пита!"
  .............................
  Между другото - Вие ги обявявате за братя, но украинците категорично декларират абсолютното си нежелание да са им братя - "даже доведени"

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормалното е голяма страна като Украйна да има своя църква, а що се отнася до Вселенския патриарх, това е най-старата титла в православната вяра. Смешно е последният наследник на Византия да се сравнява с човек, известен главно с контрабандата на тютюневи изделия!

 58. 58 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Весело

  всеки има право да бъде независим от Масква

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#55] от "gr52":

  "Правилно, многоумнико."

  Тоя бих го определил като "алтернативно умен".

  Украинската православна църква се стреми към САМОСТОЯТЕЛНОСТ, пък той разбрал, че Вашингтон се опитва да я придърпа към себе си.

  Важингтон на коя православна църква беше седалище, че не се сещам? Виждаш ли с какви кръгли идиоти си налага да се надпираме по форумите?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Къде са ДАНС, НСБОП и Прокуратурата?https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/paravoenni-nabirat-obviniteli-i-sadii-za-nov-naroden-sad
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  И аз питам за същото. Огромното количество пари, които им изсипват, засега дават резултати от порядъка на изтрепаните от един набеден за луд кротък човечец командоси в Лясковец.

 61. 61 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Весело

  резидентите форумни русороби не разбират...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 62. 62 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Малаките пак ни изпревариха. После да няма сърдити.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 63. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Ау! За "алтернативно умен" не се бях сетил! Страхотно е!
  ……………………..
  Оттеглям си кандидатурата за вожд на племето и ще призова електората си да гласува в твоя полза!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Гневно

  Къде са ДАНС, НСБОП и Прокуратурата?https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/paravoenni-nabirat-obviniteli-i-sadii-za-nov-naroden-sad
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Чакат да се включат в тези образувания.

 66. 66 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Да, това следва да се запише и изучава в училищата като историческата заслуга на Путин: разбиването и окончателното затриване на руската империя.:)))
  —цитат от коментар 43 на Norman Granz


  Преди Путя Късий, Рашистан имаше своята ОНД, с гравитиращи около Москва васали-автократи. 20 години по-късно само Кадиров и Лукашенко останаха верни на Матушката, ама последният все повече го играе НЕнаш. Евала, звезда!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Весело

  Както са тръгнали делата, московската патриаршия може да стане митрополия към киевската. Гордоста е един от смъртните грехове.
  —цитат от коментар 44 на korc


  Товарищ Гундяев - дистрибутор папиросами и алкоголя, по совместительству - московский митрополит.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#53] от "gr52":

  "Яко са ти го набутали, щом крещиш с цяло гърло."

  Като се заредят почивни дни, една част от пациентите на по-лек режим ги пускат в домашен отпуск.

  Казват, че така спестявали от храна и консумативи...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Весело

  "Москва протестира и заради това, че в Украйна са около една трета от храмовете ѝ. "Тук е най-голямата болка на Москва. Това са огромни приходи за нея, които ще изгуби. Плюс влиянието.
  —цитат от коментар 13 на Jessika


  Ъъъъъъ! С извинения за неподходящия пред дами език... На Гундяев му го начукаха. За кой път - не мога да кажа, защото не знам кой каква сексуална роля е играл при краткия им - негов и на Пръдлев, безкамерен и безстенографен престой на тъмно...

 70. 70 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Къде са ДАНС, НСБОП и Прокуратурата?https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/paravoenni-nabirat-obviniteli-i-sadii-za-nov-naroden-sad
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  пРезидента рУмен нали се кипреше на предизборна среща с тези ходещи мезета... Пак ли ще мълчи и маха с уши като на среща с един дядка в черна нощница и бала каска с антенка?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 71. 71 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":

  Какво мислиш за замяната на прекалено фанфарния израз "човек на Путин" - като обозначение на феновете му, с простонародното "путка човек"?

 72. 72 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Товарищ Гундяев - дистрибутор папиросами и алкоголя, по совместительству - московский митрополит.
  —цитат от коментар 67 на gr52


  А най-тъпото (или смешно) е, че Путин и Гундяев пропуснаха уникален шанс да пресекат завинаги опитите за украинска църковна автономия. Просто трябваше да изиграят любимата кагебейска пиеска Баце-Корни или рУмен-Цецка... Къде беше Решетников да им подскаже, че ако след Майдана, Путин го играеше "лош" и против Украйна, Гундяев трябваше просто да се покаже като "добър" и обединител на всички православни в Раша и Украйна. Да, ама не - РПЦ подкара войнствената кремълска пропаганда и си мушна ефектен автогол. Вселенският патриарх само стоеше на тъча и чакаше украинският отбор да поиска "прекратяване на срещата". Получилось как всегда...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 73. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#53] от "gr52": ТИ НА КЛАРА МАРИНОВА КСАЧАЛ ЛЕ СИ НА ФОРДА ВЪРХУ КАПАЦИТЕ , СЪЛЗЛИВ ГАЗ МЕТКАЛЕ ЛИ СА ПО ТЕБЕ КОМУНЕТАТА , НА ДОЛО ЧЛЕН ПЪРВИ БИЛ ЛЕ СИ , КОМУНЕТА ТУКА АЗ СЪМ ГИ СВАЛЯЛ , ЗАСАРАМИ СЕ И МЛЪКНИ, ПРОМИТ МОЗЪК , ЗАЩО НЕКОЙ ОТВЪНКА ШЕ ИМ НАРЕЖДА НА УКРАИНЦИТЕ , ТЕ НЕЩО СЛАБОУМНИ ЛИ СА КВО ЛИ
  —цитат от коментар 64 на reply


  Ясно. Активен борец срещу социализъма и комунизъма…. Ами - не се сърди, ама чета ти постингите и честно казано, не ти вярвам. А на украинците не толкова им нареждат, колкото им пречат сами да изберат. Руснаците им пречат. Що се отнася до събитията през 1990-1991 и през зимата на 1997, ами там имаше и много лумпени, които си идваха главно за скачането и крякането - без тях нямаше как да съберем толкова много народ. Проблемът ни беше, че и преди, и след това, те си гласуваха за поредния мошеник, дошъл "да ги оправя" - за Виденов, за Симеонча, за св. св. Сидеров и Борисов...

 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#2] от "skara":

  Винаги с Русия. Там знаят най-добре кое е най-добре за нас.

 75. 75 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Разбира се, че трябва да е независима, защо още се бави процедурата. Независима държава , със зависима църква, няма логика. Руснаците винаги са изнудвали, и сега не са изневерили на престъпната си традиция. Само че, има Бог и тази им заигравка с имперските им амбиции много солена може да им излезе.

 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#72:"c.b.o."][/Товарищ Гундяев - дистрибутор папиросами и алкоголя, по совместительству - московский митрополит.
  —цитат от коментар 67 на gr52


  А най-тъпото (или смешно) е, че Путин и Гундяев пропуснаха уникален шанс да пресекат завинаги опитите за украинска църковна автономия. Просто трябваше да изиграят любимата кагебейска пиеска Баце-Корни или рУмен-Цецка... Къде беше Решетников да им подскаже, че ако след Майдана, Путин го играеше "лош" и против Украйна, Гундяев трябваше просто да се покаже като "добър" и обединител на всички православни в Раша и Украйна. Да, ама не - РПЦ подкара войнствената кремълска пропаганда и си мушна ефектен автогол. Вселенският патриарх само стоеше на тъча и чакаше украинският отбор да поиска "прекратяване на срещата". Получилось как всегда... quote]

  Струва ми се, че искаш прекалено много от човека. Ами той си е продавач на цигари и алкохол - пролетарий на умствения труд, тъй да се каже, не дипломат там някакъв или политик, или духовник по призвание... :)
  ……….
  Това за "пролетария на умствения труд", го изплагиатствах от Илф и Петров, разбира се, но и досега имам съмнения относно смисъла му. Освен двете си работни глави друго си няма ли? Или точно обратното - другите си го имат капитала за умствен труд - интелект, образование и т.н., и т.н, пък той горкия - нищо си няма! При Илф и Петров, персонажът, който се обявява за такъв е "дворник"; това, предполагам, нещо като портиер ще да е...

 77. 77 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Това с ценоразписа не е правилно. Поповете трябва да работят като търгоците на картофи по пътя към Самоков.
  Цената според клиента.

 78. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#33] от "tacheaux":

  Ами... това че сме кръстопът за много и много култури определено не е негатив. За да оцелеем, се е налагало да бъдем по-умни от всяка от тях поотделно. И да използваме всичко, оставайки себе си. Затова за нас изборът "цивилизация, а не варварство" не беше проблем, а за руснаците и сега е като язовирна стена за гол охлюв...

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":Това с ценоразписа не е правилно. Поповете трябва да работят като търгоците на картофи по пътя към Самоков. Цената според клиента.
  —цитат от коментар 77 на blondofil


  Ха, ха, ха! Поздравления, колега! Тогава техният си Христос с бича ще им се яви като оня от общинския съвет, дето с един тефтер с касови бележки им събира пазарна такса....

 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#53] от "gr52":"Яко са ти го набутали, щом крещиш с цяло гърло."Като се заредят почивни дни, една част от пациентите на по-лек режим ги пускат в домашен отпуск.Казват, че така спестявали от храна и консумативи...
  —цитат от коментар 68 на Norman Granz


  Пак добре щ е, ако пациентите на свой ред не започнат (като бащата на Путин) да спестяват и от презервативи... Ще решим проблема с демографския фактор, но IQ-то на нацията ще падне под руското и ще се наложи да кандидатстваме не за Шенген и Еврозоната, а за зеленчуци. Да ни признаят за такива, имам предвид.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Това прави чест на Вселенският патриарх Вартоломей. Нашият, както винаги, чака, какво ще каже Китил и тогава ще го подкрепи, вероятно.

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Крайно време е...
  Тук БПЦ може да черпи опит за това как се прави с македонската църква. Там сръбската играе ролята на руската, а ние може да сме в ролята на вселенския патриарх, (ако ни стиска и не искаме да сме васали на руската)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Странно деградира "руский мир". В стремглавия си морален и психически упадък развива нова форма на човеконенавистно управление, характеризиращо се с православно-ислямски фашизъм и фанатичен нацизъм. Обикновено при тях подобни турбуленции завършват с масово кръвопролитие и затъване още по-дълбоко в Кочината на Злото.

  Укрепването и усъвършенстването на отбранителните способности на НАТО са единствената ни гаранция срещу тази заплаха. Естествено и логично е процесът на разширяване и пряко следене на изолираната Кочина да продължава с все по-нови и по-близки до границите ѝ народи. Религиозната и църковна независимост са паралелен ефект на тези процеси.

  Navigare Necesse Est
 84. 84 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най-добре е краткото и изчерпателно: Путьо!До коментар [#71] от "gr52":

 85. 85 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  На руските попове ще им окапят брадите от яд!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 86. 86 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#85] от "lz2":

  Мани ги тия от Фенер. Само пречеха на търговията с осветени чудотворни икони на Св Св Сталин и Путин.

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално
 88. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#40] от "oli06580104":

  Знаеш ли какво пишеше през 1968 г. - време на позор за България, защото и тя участва, по стените на сградите в Прага, когато руските танкове влизаха там?

  Пишеше:

  "КАКВО ТЪРСИШ В ДОМА МИ, МРЪСНА РУСКА СВИНЯ?"

 89. 89 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Много добра новина за Украйна. Лоша за Русия, съответно добра за България.

  Пазете се от доносника vesolr
 90. 90 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Разбира се, че трябва да е независима, а Гундяев какво иска или не да си гледа руската църква.

 91. 91 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":"Младите българи не знаят руски."Мога да го потвърдя. Моят син, който знае перфектен идиоматичен английски и е доста напреднал с немския, не разбира практически нищо, когато чета на майка му цитати от руската преса. Вика: Тате, какъв е тоя смешен език?!
  —цитат от коментар 27 на Norman Granz
  Този смешен език е българския от 681 - ва година а и преди това.
  Просто ние сме си развили езика а росиянете са си останали в първите години на новата ера .
  Първообразът на този език е санскритския , развит от траките който след 325-та година се преименова на български .
  Така è на росиянете сме им дали и езика си .Те казват è са наследници на санскритския , само и само да не кажат è е български.
  Така è стария български език се говори àк до Америка .
  Поне това добро дело росиянете са свършили за нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK