Защо германските турци обичат Турция повече от Германия

Защо германските турци обичат Турция повече от Германия


Живеят в демократична Германия, но се идентифицират в много по-голяма степен с автократично управляваната Турция на Ердоган: германските турци се отдалечават все повече от Германия и нейния ценностен ред. Ето причините:


"Културната война на Ердоган в Германия" - под това заглавие вестник "Ди Велт" публикува обширен анализ от Йоахим Вагнер, писан по повод предстоящото посещение на турския президент в Германия. В анализа, част от който цитираме, става дума за нагласите на хората с турски произход, живеещи в Германия.


"Носят в гърдите си две сърца"


Снимките, които германските футболни национали Йозил и Гюндоган си направиха с турския президент Ердоган, за пореден път показаха, че мнозинството турци в Германия живеят с двойна идентичност, че "носят в гърдите си две сърца", както се изрази Йозил. Допитванията сочат, че 47% от турците в Германия се чувстват свързани с Турция, само 20% с Германия, а 31 на сто - и с двете страни.
Телефонът, телевизорът и интернет осигуряват на турците в Германия непрестанна връзка с Турция. Така те на практика живеят в два свята. Едно изследване на фондация "Ханс Зайдел" показва, че в Бавария мигрантите от Турция гледат най-малко германска телевизия и четат най-малко германски вестници в сравнение с всички останали мигрантски общности. Причина за това е и целенасочената дезинтеграционна политика, водена през последните осем години от турския президент Ердоган, смята авторът Йоахим Вагнер. По-нататък в статията му четем:


"Ефектът от тази политика е проучен от социолозите. От 2010 година насам сред турците в Германия се забелязва все по-силна ориентация към Турция и нарастваща дистанция спрямо Германия. () А разломът между хората с турски произход и коренното германско население никога не е бил по-голям. През 2016 година в две различни проучвания над 80% от германците се обявиха против приемането на Турция в ЕС - рекордно висок процент в сравнение с предишни подобни допитвания.


Отношението между турците в Германия и местното население започна да се влошава след две събития през 2010 година. Първото беше речта на Ердоган в Кьолн, където той заяви, че "асимилацията е престъпление срещу човечеството". А второто - вдигналата много шум книга на Тило Сарацин "Германия се самоунищожава", която повечето хора с турски произход приеха като сигнал, че не са добре дошли в Германия. По същото време 81% от турците в Германия смятат, че са дискриминирани - рекорден показател в историята на турската общност в тази страна. Тъкмо този вакуум използва правителството на Ердоган, което през 2010 създаде специална служба за турците зад граница. Тази служба има за цел да насърчава връзките и идентификацията на турците с тяхната родна страна и да се противопоставя срещу дискриминацията и изолирането им."


"Братя и сестри"


Пред вестник "Ди Велт" експертът Хаджи-Халил Узлуджан коментира, че Ердоган е съумял да създаде у турците в Германия "чувството за гордост, че принадлежат към една все по-силна Турция". С помощта на няколко държавни, партийни и религиозни организации Ердоган изгради една структура, чрез която силно обвързва турците към своята държава, твърди експертът пред "Ди Велт".


"Там, където има дори един наш сънародник, там сме и ние" - така Ердоган описва ролята на Турция като закрилник и гарант на интересите на турците. Тази негова политика към диаспората, пише по-нататък "Ди Велт", има и други проявления: Ердоган призовава своите сънародници да учат турски, ласкае ги с обръщението "братя и сестри" и непрекъснато ги насърчава към повече национализъм и патриотизъм. През 2012 година той им осигури избирателни права в Турция, а преди последните избори за Бундестаг призова турците с германски паспорти да не гласуват нито за християндемократите, нито за социалдемократите и Зелените, защото всичките били "врагове на Турция".


"Ди Велт" цитира редица изследвания, които сочат, че по показателя "социална интеграция" (училища, професионално образование, трудов пазар) турците в Германия имат най-сериозни проблеми в сравнение с всички останали групи мигранти. Същото важи и за културната им интеграция, за отношението им към правния и ценностен ред в Германия. По този повод авторът припомня, че близо две трети от турците в Германия, които имат право на глас в родната си страна, са гласували за трансформацията на Турция от демокрация в автократична президентска република. В края на статията четем:


Турция си остава тяхната родина


"Очевидно и третото поколение турци, които са родени тук, нямат особен напредък в сближаването с Германия. Според мюнхенския социолог Детлеф Полак, те дори са по-малко склонни да се нагаждат към германската култура и повече държат на това със самочувствие да защитават своята собствена култура. А едно още непубликувано изследване на Института по криминология в Долна Саксония за интеграцията на турските подрастващи, редом с някои добри новини, стига и до един обезкуражаващ извод: в сравнение с другите мигрантски групи, при турските подрастващи културната интеграция (най-вече през езика) е най-ниска. Турските подрастващи в Германия имат сравнително най-малко германски приятели и в най-ниска степен се идентифицират с Германия.


Центърът за турски изследвания обяснява тази тенденция "на първо място с усещането за дискриминация, с липсващите икономически перспективи и с нарастващото влияние на религията". Второто и третото поколение турци разглеждат Германия като свой дом, но Турция си остава тяхната родина. Политиката на Ердоган явно е попаднала върху благодатна почва, констатира в края на анализа си Йоахим Вагнер.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално
 2. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 821 Неутрално  Не не! Кръвта на вода не става и това е добре така. И аз обичам България по вече от Германия.

 3. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  "Защо германските турци обичат Турция повече от Германия"

  ама се натискат да живеят в Германия.

 4. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  В България трябва да си зададем въпроса , защо някои българи обичат Русия повече от България?

 5. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "Носят в гърдите си две сърца"

  И три гънки на мозъка

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  Колко я обичат се вижда по това, къде живеят.

  Бивш tww09306483.
 7. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  Практиката показва, че тия наши сънародници, дето много обичат Русия, децата и парите им са обикновено, доста по-на запад... :)

  Бивш tww09306483.
 8. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  За тебе е нормално - обаче много ме съмнява, че внуците ти - 3-то поколение - родено и живеещо в Германия ще се идентифицира като българи и няма да е научило 500 думи немски.

 9. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  "Защо германските турци обичат Турция повече от Германия"
  - Твърде много германци има в германия. Все още.

 10. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Е, ами ако Германия се отнася към турците като към куче, което храни за да изпълнява определена подчинена функция, то логичто е те да обичат повече отечеството си повече от нея!

 11. 12 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Реджеп си е диктаторче, но не мисля, че дистанцирането от Германия е започнало от него. И предните поколения турци в Германия са си били такива изолирани.

 12. 13 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Щото са комплексари с ориенталски манталитет, които са в Германия единствено заради помощите и по-високият стандарт който Германия им осигурява. Но мразят и ненадвиждат Европейската култура и християнската култура.

 13. 14 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 788 Неутрално

  В България трябва да си зададем въпроса , защо някои българи обичат Русия повече от България?
  —цитат от коментар 5 на tacheaux


  Защото Русия ги е освобождавала 2 пъти:
  1. Турско робство
  2. Фашистка окупация

 14. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Турците все пак не правят зулуми в Германия, ама с най-новопристигналите от Африка и Близкия Изток какво правим?
  Че те колко сърца имат, а и колко любов към неверниците таят в сърцата си...

  Panta rhei....
 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 17 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  Много са !

 17. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Хората изповядващи ислям нямат толкова дълбоко усещане за родина,каквото имат християните. Затова ме съмнява германските турци да обичат повече Турция,отколкото Германия. На тях им е все едно къде живеят,стига да им е добре.

 18. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Неутрално

  Защо слугите едно време са предпочитали родния си дом, макар и да са го посещавали само по Димитровден /или съответния друг есенен ден, когато по традиция в цяла Европа се е давало възможност на на слугите да си идат вкъщи и да си сменят господаря, ако желаят/? Макар, че в родния им дом често е нямало какво да се яде, а в господарската къща са получавали заплата, храна, облекло и подслон, ба, често са и яли на една маса със стопаните, те все пак са чувствали, че там са само временно и господарите не ги смятат за истински членове на семейството.
  В същото положение са и турците в Германия - повикани някога за да работят като "гастарбайтери", като гурбетчии, а не като постоянни жители и стопани на страната. И това отношение на немското общество към тях продължаваше съвсем доскоро.

 19. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  "Причина за това е и целенасочената дезинтеграционна политика, водена през последните осем години от турския президент Ердоган, смята авторът Йоахим Вагнер."

  Да бе, Ердоган им виновен.

  Другите от Сирия, Ирак и Афганистан дето не са турци да не би да са по-добре интегрирани. На тях кой им води дезинтеграционната политика? :)

  Аман от анализатори :)

 20. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  . Причина за това е и целенасочената дезинтеграционна политика, водена през последните осем години от турския президент Ердоган, смята авторът Йоахим Вагнер.
  =======
  Въртят го сучат го..... и пак Ердо им е виновен.....

  Bukalemun
 21. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#3:"von_seeckt"][/quote]

  А савецкия саюз повече от България!

 22. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Ети да каже дали българските турци обичат България повече от Турция.

 23. 24 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Проблемътъ е много сериозенъ, защото нѣма рѣшение. Можемъ единствено да го изслѣдваме и да прѣдскажемъ какви ще сѫ послѣдствията му. Явно причината не е въ нѣмската държава, иначе проблемътъ щѣще да е срѣдъ всички имигранти. Явно Ердоганъ има роля. До какво ще доведе това шизофренично поведение на нѣмскитѣ турци?

 24. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Турците в България са от 6 века, даже е съмнително дали точно са турци, но още смятат Турция за своя родина.

 25. 26 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Най-малка интеграция в сравнение с всички групи? Включително африканци, араби и други такива? Изненадана съм.

 26. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално


  В България трябва да си зададем въпроса , защо някои българи обичат Русия повече от България?
  —цитат от коментар 5 на tacheaux

  Защото Русия ги е освобождавала 2 пъти:
  1. Турско робство
  2. Фашистка окупация
  —цитат от коментар 14 на eyd13372645


  Ти си от тези българи, които обичат Русия повече от България, нали?
  Ха ха! Как се издавате.
  Браво! Откровен си! Щото някои мурзилки се правят на патриоти.

 27. 28 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Ти си от тези българи, които обичат Русия повече от България, нали?
  Ха ха! Как се издавате.
  Браво! Откровен си! Щото някои мурзилки се правят на патриоти.
  —цитат от коментар 27 на tacheaux


  Едва ли има Българин който да обича Русия повече от България.
  Просто не всички Българи сме коне с капаци, който гледат на света през сламка за кока кола, и МИСЛИМ преди да почнем да плюем по Русия първосигнално когато ни подадат сигнал.
  Панимаеш?

 28. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Турците живеещи в България не трябва да бъдат притискани с този въпрос.
  Той е провокационен.

  Bukalemun
 29. 30 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  От западните държави често ни даваха акъл как да интегрираме малцинствата, главно циганите, но вече се вижда, че точно те не се справиха в интеграцията на гастербайтерите и техните деца и внуци.

 30. 31 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 306 Весело

  Самият факт, че ги наричат "германски турци", а не "турски германци", съдържа отговора.
  Да не почваме, че както ние не сме се "интегрирали" в Османската турска империя, така и те не са се интегрирали у немско и очевидно нема и да се интегрират в обозримо бъдеще.

 31. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  И какво излиза сега?Уж щяхме да интегрираме 1.5 милиона новопристигнали мигранти,уж"ще се справим",а то третото поколение турци още не можем .

 32. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Никой не ви притиска с нищо, ефенди. Участвете във всяко българско правителство. Имате си фирми и доход. Можете да пътувате като останалите българи, както и да заемате работни места съвместно с колеги етнически българи. Даже никой вече не любопитства кой от вас е помак, гагаузин и кой турчин. Ти самият имаш солиден рейтинг в този форум.
  Не виждам проблема, уважаеми, но ако ти го виждаш би могъл да го изясниш тук.

 33. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Неутрално

  До коментар [#31] от "balgariez":
  Всъщност, има мнооого интегрирали се в османската империя. И сега са убедени, че са турци.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 34. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2690 Весело

  Льош Тило,льош!!!Ако не беше написал пустата книга,сега турците в Германия нямаше и да си спомнят за "ана ватан"(майката родина) и щяха да са по немци и от Ханс и Гюнтер.Крайно десните ксенофоби популисти са виновни !!! " А второто - вдигналата много шум книга на Тило Сарацин"

 35. 36 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Не е само при германските турци. Това е характерно за повечето икономически емигранти, те не споделят западните ценности, те са там за пари. За децата им обаче новата държава е дом и са си ОК в повечето случаи. Проблемът при хората от консервативни общества като Турция, е че се страхуват от либералния запад, капсулират се и така децата им израстват в общества, близки до тези в които самите те са израстнали.

 36. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  В момента Ердо говори на живо от Ню Йорк...... и дава отговор на въпроса /заглавие....

  Bukalemun
 37. 38 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#14] от "eyd13372645":
  нито едното ,нито другото

  Тиква под наем.
 38. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Какво виждат германците? Турци. Какво вижда турците? Германци. Без значение от поколенията. Затова и няма асимилация...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 40 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":Турците живеещи в България не трябва да бъдат притискани с този въпрос.Той е провокационен.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Съгласен съм с Ети.

 40. 41 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Естествено, това е техен дълг! Не са семкаджии като нас, българина в чужбина като види 2лв и първото което мисли за България е да цъка с език и да вика колко са били прости да търпят. Изроди неземни сме ние, а не турците.

 41. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Защото никога не можаха да се адаптират в немското общество.Немците също имат вина !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#40] от "stedim":

  Нужно е нещо елементарно.
  Всеки трябва да уважава и зачита територията върху която стъпва, независимо къде се намира.

  Bukalemun
 43. 44 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Вече повече от половин век , мюсюлманите живеещи в свободните страни , не успяват да се интегрират в западните общества. Те полагат усилия и нямат нищо против да се модернизират , възползвайки се от всички материални достижения на западната цивилизация , които им се предоставят.
  Да се модернизират? Да . Но не и да се европеизират! Животът е доказал , че мюсюлманите в Европа ментално си остават същите , каквито са били и прадедите им в началото на 8-ми век . Това е причината те да се окажат и след много десетилетия , неспасяемо неинтегрируеми в западните общества. И това е причината те досега да не могат да осъзнаят , че тази интеграция е двупосочна улица , като в едната посока усилията за приобщаване трябва да са само техни и че интеграция не означава асимилация.

 44. 45 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Навремето преди преименуването през време на соца имаше израз: Няма по-лошо нещо от турчин-комунист.
  Очевидно сега в Германия може да се каже: Няма по-лошо нещо от турчин-ислямист.
  И в двата варианта,които са от далеч различно време и политическа система има нещо общо.
  А по същия въпрос,кое е по-лошо, може да се попитат и кюрдите,или арменците,да не продължавам.
  Всеки може да си прави изводите,разбира се без ети.

 45. 46 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 602 Неутрално

  "чувството за гордост, че принадлежат към една все по-силна Турция"
  Тук е ключа на бараката! Колко наши сънародници имат това чувство,а дори някои и да го имат,тук пишещите против това ли сте да си обичат родината тези наши сънародници?!

 46. 47 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Сънародници които са в чужбина.

 47. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  "Очевидно и третото поколение турци, които са родени тук, нямат особен напредък в сближаването с Германия. Според мюнхенския социолог Детлеф Полак, те дори са по-малко склонни да се нагаждат към германската култура и повече държат на това със самочувствие да защитават своята собствена култура.
  ========
  И къде е проблема тук?
  В какво се състои учудването на социолога, една общност да си съхранява и помни ценностите и културата?

  Bukalemun
 48. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай_1":

  , неспасяемо неинтегрируеми
  =======
  Живеем в свободни времена......
  За когото интеграцията е "спасителен пояс", нека се подлага на такава.......
  Турците не щат..... това също е избор.....

  Bukalemun
 49. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  "Културната война на Ердоган в Германия" - под това заглавие вестник "Ди Велт" публикува обширен анализ.....
  =======
  Това си е проблем на Ди велт......
  Ердоан не води война с никого.......
  Единствено припомня на турците, че е редно да си пазят традициите и ценностите...........

  Bukalemun
 50. 51 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Пак тъпни от Веле-то... Дали само Бг-редакцията е така, или генерално??? Аман, да се пуйчиш днес на културната пропаст е безмозъчно! Мулти-култи наяве!!! Преди доста години живях в Бон, току след преместването на столицата. В трамвая от периферията към центъра, последователно нахлуваха малки дечица от две училища. Периферно - от доминиращо турско, и по централно - от нормално немско... Неописуемо... Два свята без допирни точки... На километър дистанция. Те са там само физически и икономически! ДУХОВНО И МОРАЛНО - НИКОГА!!!

  roo
 51. 52 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  Добър въпрос който не мога да си го обясня все още,как може човек да харесва повече друга държава повече пред собствената си.

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Правото на избор,разбира се е основно право,и естествено всеки трябва да има право на такова.
  Примерно: В нормалния свят ти се осигурява право на избор: Или се интегрираш в обществото,и спазваш неговите ценности и закони,или обратно в миризливия анадол.
  Толкова.
  А на който не му харесва да си стои в анадола,да се кланя на който си поиска.

 54. 55 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Аз забелязвам,че вече държавите гледат да разкарат мюсюлманските малцинства .Пример-рохиджите в Мианма,в Китай-1 милион мюсюлмани.
  Когато българските роми се интегрират,тогава и германските турци ще станат германци.

 55. 56 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "В България трябва да си зададем въпроса , защо някои българи обичат Русия повече от България????
  И трябва бързо да си отговорим:
  Те обичат идеологема насадена лично и генетично.
  А, ако ги питаш колко са прекарали там, (изключвам краткотрайни туристи и партийни активисти), и дали говорят руски - пълен сбръч...

  roo
 56. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#36] от "L Glassman":

  Проблемът при хората от консервативни общества като Турция, е че се страхуват от либералния запад,
  =======
  В това има една доза истина......

  Bukalemun
 57. 58 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Очевидно и третото поколение турци, които са родени тук, нямат особен напредък в сближаването с Германия. Според мюнхенския социолог Детлеф Полак, те дори са по-малко склонни да се нагаждат към германската култура и повече държат на това със самочувствие да защитават своята собствена култура.========И къде е проблема тук?В какво се състои учудването на социолога, една общност да си съхранява и помни ценностите и културата?
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Няма проблем. Общност от боклуджии - затворени за външния свят. Само пречат по магистралите :) Понял?

 58. 59 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Ердоган не само припомня на турците , живеещи в чужбина да си пазят традициите и религията, но и припознава територии, които са части от чужди СУВЕРЕНИ държави като част от неговото сърце и сърцата на турците (из официална негова реч)!
  Ердоган никак не стимулира турците да се интегрират в обществата , където живеят и от чиито блага се ползват, а напротив. За бнего е много по-важно турците в Германия да не са интегрирани, за да се чувстват в някаква степен заплашени от тамошното общество-нещо, което той умело използва, за да укрепва авторитета си сред тях- факт!

 59. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#54] от "anty":

  Преди около 60 години не беше така.....
  Германските работодатели сами са идвали в тогавашна Турция, и са подканвали хората да емигрират.....
  Особено по турските села.....
  Тогава никой не ги е предупреждавал така и така.... с интеграцията.

  Bukalemun
 60. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#28] от "eyd13372645":
  "Едва ли има Българин който да обича Русия повече от България."

  Има. Това сте българските русофили или както тук ви наричаме мурзилки. Ти си един от тях. Не се прави на патриот.

 61. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#58] от "cybersas":

  Общност от боклуджии -
  =======
  Ехеее.... тук е вече спорно.... кой боклукчия и кой не..... :)
  Меркел например е на друго мнение.....
  Систематично и безотказано приема бежанци от БИ.....
  Нека вземе украинци например..... хем са по близо......
  А де.... 😛.....!!!

  Bukalemun
 62. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Това не важи за българите :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 63. 64 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#26] от "nemeria":

  Чак пък толкова изненадана... Живея в Германия и тези африкаци (от по-южните), които дойдоха от 2015-та години вече масово говорят приличен немски и се ориентират към интеграция (което не е много лесно, понеже немците принципно са скептични към хора с по-тъмна кожа). Турците, дори и родени тук, масово не говорят езика като хората, въпреки че много от тях са светлокожи и светлооки и без проблем биха минали за местни, ако не беше този езиков проблем. Та да, точно турците се интегрират по-малко и от африканци и от араби. Определено турците не желаят да се интегрират и затова са по-малко интегрирани от групите с много по-слаби предпоставки за интеграция. Не съм забелязал други мюсюлмани, например пакистанци, иранци или араби, така силно да отказват да се интегрират като турците. Оттук смятам, че не ислямът, а турчеенето е проблемът в случая....

 64. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":Турците живеещи в България не трябва да бъдат притискани с този въпрос.Той е провокационен.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Съгласен, но аз попитах теб лично. Ти не живееш в България , а в Турция.
  Разбира се не си длъжен да отговаряш. Може би и за теб този въпрос е провокативен. Но фактът , че участваш активно в български форум означава , че България не ти е безразлична.

 65. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#14] от "eyd13372645":
  "В България трябва да си зададем въпроса , защо някои българи обичат Русия повече от България?
  —цитат от коментар 5 на tacheaux

  Защото Русия ги е освобождавала 2 пъти:
  1. Турско робство
  2. Фашистка окупация"
  ===================
  Статията е за турците в Германия. В "Дневник" обаче, дори за фламандска живопис да се говори, се стига до такива диалози.
  Призовавам към сдържаност.

  Еретик
 66. 67 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Когато си в дадена държава си длъжен да спазваш законите и порядките в тази държава,да уважаваш ценностната система на обществото което на практика ти е дало препитание,което в миризливия ибрикчийски анадол си нямал.
  Няма никой да търпи група биологични единици с начин на мислене от средновековието да налага своите навици и ислямизъм в развита европейска държава.
  Само е въпрос на време нормалните общества да вземат мерки срещу ислямската напаст.
  Не може да се мъчиш да налагаш своя начин на живот и мислене в общество в което си пришълец,и когато не ти се позволи да се налагаш,да крещиш,че това общество е нацисти,фашисти,ционисти и т.н.
  Още по-лошо е когато точно индивиди изповядващи религия-военна доктрина,за чиято кауза режат глави публично и не само,провеждат геноцид срещу другите крещейки: Неверници и аллах е велик. Та същите тези да твърдят,че са дискриминирани е меко казано нагло.

 67. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Не мога да разбера като няма да се интегрират, като толкова си държат на тяхното си, какъв го дирят там?

 68. 69 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Защо германските турци обичат Турция повече от Германия?"
  ============================================================
  "Те живеят в Германия, но непрестанно я обиждат."
  Германците са безсърдечни, гонят децата си щом навършат 18, вкарват родителите си в старчески домове – така говорят много германски турци за германците.
  Туба Сарица е германска писателка от турски произход. Родена е през 1987 година. Израства в малко градче близо до Кьолн. Още като тийнейджърка тя разбира, че дори и в много от модерните семейства от турски произход, каквото е и нейното, очакват от дъщерите да спазват определени норми на поведение. Например: да се омъжат непременно за турчин и да възпитават децата си в мюсюлманската вяра. Това паралелно общество, за което германски експерти предупреждават толкова много през последните години, отдавна е реалност, казва Сарица в интервю за германския вестник "Ди Велт".
  Госпожо Сарица, можете ли да си представите да се омъжите за германец?

  Това е много вероятно. Все пак живея в страна, в която германците представляват мнозинството от населението, тук се срещам с повече германци, отколкото с турци. Ако трябва да избирам бъдещия си съпруг само измежду турците в Германия, както правят повечето млади момичета от турски произход, това би означавало умишлено да си търся мъж по етнически признак. А за мен това е расистско мислене.

  Какво биха казали родителите Ви, ако се омъжите за германец?

  Семейството ми имаше достатъчно време, за да свикне с това, че не съм като другите момичета от турски произход. Майка ми и баща ми вече са свикнали с мисълта, че техният зет може би ще е германец. Но това не винаги е било така. Спомням си, че когато с майка ми започнахме да си говорим за връзките ми с момчета, тя се стряскаше дори и само когато споменавах имена, които не бяха турски.
  Вие говорите за турски расизъм?

  Да, той съществува, само че никой не говори за това. Обсъжда се само расизмът сред мнозинството германци, но се премълчава за расизма в паралелното общество на германците от турски произход. И това ме смущава.

  Срещу кого е насочен този турски расизъм?

  Срещу немюсюлманите, срещу Запада, гърците, алевитите, евреите. Но най-подло ми се струва това, че съществува една особена враждебност спрямо местните хора и страната, в която живеем - Германия и германците.

  По какво се различават германският и турският расизъм?

  Познавам добре и двете култури. Още от дете познавам германците като извънредно толерантни хора. Да, темата за расизма също присъства и при тях, но обществото се опитва да разпознае това явление и се бори срещу него. Расизмът в турското паралелно общество не бива разпознат като проблем, изобщо не се говори за това. Когато пред мои близки съм повдигала въпроса за тяхната враждебност към чужденците, те винаги са отричали. Мнозина се крият зад фасадата на своята модерност и интегрираност. Моите наблюдения са, че германските турци са много по-големи расисти от германците.

  Знаем, че хората от турски произход наричат германците "картофи". Бихте ли дали и други примери за обидни или подигравателни реплики, които се използват по адрес на германците?

  "Gavurlar" (неверници) е доста разпространено нарицателно за германците. Обидно е също така да кажете на някого, че се е "погерманчил". Сред турските общности тази дума носи много силен негативен заряд. Мисля, че това казва много.

  Тоест, възможно е Вие да се омъжите за един "неверник"?

  За мен това не е никакъв проблем. Самата аз съм атеистка.

  А какво харесват турците у германците?

  Нищо, говори се само лошо за тях.

  Тогава ще зададем въпроса така: какво не харесват турците у германците?

  Германците са смятани за безсърдечни. Турците не могат да разберат например това, че германците изпращат своите възрастни близки в старчески домове, където "не се грижат добре за тях". Същото, впрочем, важи и за родителите, които "изхвърлят" децата си от вкъщи, щом те навършат 18 години. При турците виждаме другата крайност: родителите държат децата им да останат да живеят при тях чак докато се задомят и не им позволяват никаква самостоятелност.

  Забелязвате ли у турците чувство за превъзходство над германците?

  Да, защото ги чувам как презрително говорят за германците. Те са убедени, че германските ценности са лоши, а турските - добри. В техните представи германците не струват нищо. Не съм сигурна обаче дали трябва да отдадем това на някакво чувство за превъзходство или по-скоро на комплекс за малоценнност.

  Но въпреки това германските турци се чувстват добре в Германия. Вашите познати потвърждават ли това?

  Разбира се, Германия е прекрасна страна. Турция може и да си остава "родина" за първите гастарбайтери, пристигнали в Германия - което е разбираемо, защото тези хора са родени и са израснали в Турция. Но при хората от трето поколение турци в Германия - тези, които са родени и израснали тук - забелязвам, че те се самозалъгват, наричайки Турция своя родина. Много често те развиват имагинерно усещане за носталгия по "родината", а Германия за тях е гурбетчийска страна, т.е. чужбина, нещо далечно.

  Как в турската общност гледат на онези турци, които полагат усилия да се интегрират напълно в германското общество?

  В турското паралелно общество изобщо не гледат с добро око на интегрираните. Всеки, който казва нещо добро за Германия и германците, бива отлъчван от тяхната общност.

  Турците в Германия сякаш са по-големи почитатели на Ердоган, отколкото хората в самата Турция. На какво се дължи това?
  Ердоган се обръща към турците в Германия като към свои сънароднци, включително и към родените в Германия, които обаче са възпитавани в турски дух. Ердоган им казва: Вие сте турци! С което ги окуражава да не се интегрират. И това се възприема добре от голяма част от турците в Германия, защото винаги е по-лесно да си останеш такъв, какъвто си бил, вместо да полагаш усилия да се интегрираш. Ердоган легитимира отказа от интеграция и затвърждава техния авторитарен стил на възпитание, както и тяхната ксенофобия.

 69. 70 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#41] от "deutschland":

  "Естествено, това е техен дълг! Не са семкаджии като нас, българина в чужбина като види 2лв и първото което мисли за България е да цъка с език и да вика колко са били прости да търпят. Изроди неземни сме ние, а не турците. "
  ================
  Странен пост...... Българин, нарекъл се Дойчланд, дава акъл как националното трябва да се отстоява и плюе по нас, сънародниците.

  Еретик
 70. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  "Защо германските турци обичат Турция повече от Германия"

  И се започна една.......

  "Защо германските българи обичат България повече от Германия"

  И ще се започне една....... ама точно обратната!

 71. 72 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Храни куче да те лае.
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Еми да перифразираме,
  Бохча, тиран(демек влак), Диарбекир 😁

 72. 73 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#14:"eyd13372645"][/quote]

  Чимадан, вакзал, москва да им благодариш.😁

 73. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  Съгласен, но аз попитах теб лично
  =======
  Ти какво разбираш под "лично теб".....?
  Тук, както въпросите така и отговорите са виртуални.....
  В такава виртуална среда, контекста [лично], никога не може да е сто процентов......

  Bukalemun
 74. 75 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Турчина, където и да иде носи със себе си анадолата. Което да кажем, не е лошо. Обаче съберат ли се 3-4 такива в чужбина, те почват да си организират анадола,в която да си живеят. Капсулират се и им е през чалмата, че оттатъка къде живеят и какви са местните порядки. От там нататък анадолата почва да се мултиплицира до квартал, в който колят кочове по улиците и почти никой не говори на езика на местните.

 75. 76 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  "Носят в гърдите си две сърца"И три гънки на мозъка
  —цитат от коментар 6 на venci4


  Много са!

  Една им е достатъчна да ядат и сер@т!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 76. 77 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#75] от "disorg":

  Турчина, където и да иде носи със себе си анадолата. Което да кажем, не е лошо. Обаче съберат ли се 3-4 такива в чужбина, те почват да си организират анадола,в която да си живеят.....
  —цитат от коментар 75 на disorg


  Е, на вас, българите точно това ви е най-лошото. Хем Горно Нанадолнище не излиза от вас, хем не можете да се организирате. Нито в чужбина, нито в България.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 79 Профил на mi6o74
  mi6o74
  Рейтинг: 233 Неутрално

  това на снимката хорали са

 79. 80 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защото никога не можаха да се адаптират в немското общество.Немците също имат вина !
  —цитат от коментар 42 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Немците видят децата на децата на гастарбайтерите хора с мигрантски произход. Така ги водят в детската градина.

  Доскоро не им даваха паспорти - на децата на децата на гастарбайтерите.

  Не се чудете, защо турците не обичат Германия. Има си обективни причини за това.

  А оня, дето по-горе е написал за ценностите, първо да обясни, кои ценности не споделят турците в Германия.
  Аз лично не се сещам. Турците в Германия работят, Дами и Господа!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 80. 81 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  . =======Въртят го сучат го..... и пак Ердо им е виновен.....
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Виновни са малкото гънки на горния етаж!

  Ама в случая е безнадежно!!!

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 81. 82 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  Панимаеш?
  —цитат от коментар 28 на eyd13372645


  Това на родния ти език ли е?

  Мухахахахахааааа


  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 82. 83 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#23] от "tacheaux":Турците живеещи в България не трябва да бъдат притискани с този въпрос.Той е провокационен.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Провокационен е за ердомалките подлоги и ибрикчии !

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 83. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#65] от "tacheaux":

  Турците в Германия сякаш са по-големи почитатели на Ердоган, отколкото хората в самата Турция. На какво се дължи това?
  ========
  Това е извадка от дългия пост 69,където е отговорено някак си..... вяло.
  А причините са съвсем други....
  Те са доста, но най голямата е, едва когато се намира извън Турция, един турчин вижда изцяло на какъв външен рекет му е подложена родината.
  Информацията която получава е вече на два или три езика.

  Bukalemun
 84. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#80] от "EP":

  Не се чудете, защо турците не обичат Германия. Има си обективни причини за това.
  =======
  Да, но много от отговорите на зададените в прости в пост 69 са субективни......

  Bukalemun
 85. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Като че ли преди Ердоган турците в Германия се чувстваха германци. Ми не е само негова вината, Дойче веле.

 86. 87 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Да ама си седят там, не искат при Ердоган !!!

 87. 88 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ТУКАШНИЯ МУСЛИМАНИН ЗАДРЪСТИ ФОРУМА

  Само Ердоган му е в устата. А представяте ли си, ако беха двама или трима. Ето това е муслиманската наглост.
  А по въпроса, какво представляват турците в България, това го е обяснил още преди 150 години, Митхад паша, ...

 88. 89 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#77] от "Един препатил":

  Написаното от теб означава че ти никога не си общувал и виждал българи в чужбина. Живял съм в няколко държави и никъде не съм видял българите да са "капсулират".Ако има някакъв наш празник се събират да хапнат и пийнат,но да живеят по начина по който го правят турци,цигани и др. това го няма никъде.

 89. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#30] от "voyko":

  Че те не са си докарали гастарбайтери за да ги интегрират, ами за да им работят!

 90. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  На капиталиста общности не са му нужни - нужни са му разединени работници, които да експлоатира - те това е проблемът!

 91. 92 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#90] от "patsis":

  Ама им дадоха германско гражданство.

 92. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Неутрално

  До коментар [#64] от "minusm":

  С други думи обобщавам изказването Ви - турците имат изградено национално съзнание, което имигрантите от другите ислямски страни нямат, защото такова там не се е развило.

 93. 94 Профил на elg59578471
  elg59578471
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защото са турци, затова!

 94. 95 Профил на elg59578471
  elg59578471
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Комунистите навремето бяха същите-обичаха западния живот, парите,модата,стоките, културата, но в България пропагаднираха друго!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK