Случаят "Франкен" - потопен от СССР танкер може да отрови Балтика

Архивен план на трюмовете на танкера "Франкен".

Архивен план на трюмовете на танкера "Франкен".На дъното на Балтийско море край Гданск лежат останките на германски танкер, потопен от руснаците през април 1945. Неговите резервоари все още са пълни с тонове гориво, които могат да отровят морето, разказва "Дойче веле".


Танкерът "Франкен" е бил плаваща бензиностанция - кораб, който е снабдявал с гориво германските ВМС по време на Втората световна война в региона на Балтийско море. Можел е да пренася до 10 000 тона гориво. На 8 април 1945 година руснаците потапят танкера в близост до полуостров Хела край Гданск. Резервоарите на кораба са били почти пълни. Според тогавашното международно право след края на войната потъналият танкер станал полска собственост.


"По онова време не си струваше да се вадят останките от танкера. Той си лежеше на дъното и не пречеше никому", казва Бенедикт Хак от Института за морето в Гданск. Той допълва, че днес ситуацията е различна и въпросът не е "дали", а "кога" ще се стигне да голяма екологична катастрофа.


Бомба със закъснител
Според последни информации, в резервоарите на танкера има още 3136 кубически метра гориво. "Въпреки че по време на нападението е изтекла значителна част от него, трюмовете на танкера все още са почти пълни", казва Бенедикт Хак. Някои от резервоарите на танкера и сега са в относително добро състояние и не пропускат. "Добро постижение на германското инженерно изкуство", казва Хак. Но и най-доброто инженерно постижение не може да отмени законите на физиката.


Под влиянието на водата корозията прояжда стоманата с по един милиметър на всеки десет години. Това означава, че седемдесет години след края на войната вече са корозирали 7 милиметра от външните стени на резервоарите, които са дебели общо 12 милиметра. Според Бенедикт Хак по-нататъшната корозия ще доведе до разпадането на танкера и до неконтролирано изтичане на горивото в морската вода. Това би имало драматични последици за околната среда. Нещо повече. Балтийско море е вътрешно море, а в момента се наблюдава необичайно бавен обмен на водни маси със Северно море.


Съвместна акция на водолази до останките на "Франкен" на 23.4. 2018 г.

Съвместна акция на водолази до останките на "Франкен" на 23.4. 2018 г.


Надежда за пари от европейските кризисни фондове


Екипът на Бенедикт Хак години наред безуспешно тропа по различни врати на безбройни институции. Според изчисленията събирането на разлятото гориво от морската ще струва между 8 и 20 милиона евро. В тази сметка са включени и разходите за застраховка и обезвреждането на боеприпасите. Полската фондация "Mare" (Море) поде информационна кампания, както и пилотен проект, спонсориран от германската фондация Baltic Sea Conservаtion. Парите обаче стигат само за неинвазивно проучване на останките от танкера и за разработването на методи за събиране на опасните отпадъци.


През февруари тази година германците все пак решиха да се включат в полския проект. На 23 април 2018 година екипажите на изследователските кораби IMOR и LITORAL започнаха своята акция от балтийската водолазна база. Водолазите прекараха под вода около 60 часа, 13 от които в останките от танкера. Инициирана бе и петиция до полското правителство за прочистване на резервоарите на "Франкен". Петицията вече е подписана от над 45 000 души.


Случаят "Франкен" - потопен от СССР танкер може да отрови Балтика


Да спасим екосистемата


"Не искаме да обвиняваме никого, а искаме да мобилизираме хората за спасяването на екосистемата в залива на Гданск", казва председателката на управителния съвет на фондация "Mare" Олга Сарна. Еколозите са надяват да получат пари от европейските кризисни фондове за изваждането на останките от танкера. Става дума за голямо начинание, което ще завърши успешно, ако всички обединят своите усилия, казва и нейният колега от фондация Baltic Sea Conservаtion Петер Торклер.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Разстроено

  къв гермаски танкер кви пет лева парите отиват за новите инженери и тяхното 20-30 членно семейство :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  А защо червените глупаци са потопили танкер с гориво ,което би било нужно за и без това рехавите им запаси от гориво по това време.....Това има връзка с други идиотски практики на съветската армия 1945: Виждайки богатите германски села и високия стандарт на живот съветските войници изпадали в такава ярост ,че изгаряли всичко до степен, че нямало къде съветските офицери да се разквартируват даже, което раздразнило отделни командващи, забележете не за убийствата на цивилни , а затова,че трябвало да спят на открито вместо в германските пухени легла.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 3. 3 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dr_Doolittle":

  Най-лошото е, че изглежда сам си вярваш… Къде го прочете това?

 4. 4 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  Е, този път, едва ли ще е виновен Путин, ама с това може да се покаже, връзката му с неговия герой/учител.

  Ето едно "заразно" заглавие(за СМИ- тата), как би могло да звучи: Сталин, олмоуст съътънли(почти сигурно), е убил "Франкен"щайн! 😉😊😎

  reductio ad absurdum...
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Струва ми се,че опасността от нефтен разлив в случая е силно преувеличена. Бритиш петролиум замърси мексиканският залив с много повече петрол,но после бързо го изчисти.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Струва ми се,че опасността от нефтен разлив в случая е силно преувеличена. Бритиш петролиум замърси мексиканският залив с много повече петрол,но после бързо го изчисти.

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  А защо червените глупаци са потопили танкер с гориво ,което би било нужно за и без това рехавите им запаси от гориво по това време......
  —цитат от коментар 2 на Dr_Doolittle


  Информация за глупаци:
  По време на война се унищожават и логистичните връзки на противника.
  В случая това прави неизползваеми корабите на нацистка Германия, които остават без гориво.
  Дали руснаците са имали рехави запаси от гориво - явно германските запаси са били по-рехави 😉

 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#3] от "tos_buratino":


  До коментар [#2] от "Dr_Doolittle":Най-лошото е, че изглежда сам си вярваш… Къде го прочете това?
  —цитат от коментар 3 на tos_buratino


  Познат от Варшава ми разказа как през 45 та руски офицер занесъл при дядо му/бил е часовникар/ стенен часовник и поискал да му направи от него три ръчни часовници......друг е въпроса че ординареца дърпал синджира на казанчето , докато офицера си миел сутрин очите....

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":

  Ти прочете ли кога е потопен този танкер?! През април 1945г.,тоест само един месец,(а може и по-малко да е било),от капитулацията на Германия!

  И друго,най-скъпата,сложна и ценна военна техника са корабите. И тогава,и днес.

 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":Ти прочете ли кога е потопен този танкер?! През април 1945г.,тоест само един месец,(а може и по-малко да е било),от капитулацията на Германия! И друго,най-скъпата,сложна и ценна военна техника са корабите. И тогава,и днес.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Доколкото знам, на 8 април Германия не е била капитулирала, а сражения са се водили по всички фронтове. По земя, въздух и вода.
  Ти имаш ли друга информация? А?
  А да знаеш кога САЩ унищожават стотици хиляди животи на деца, жени, старци и други цивилни в Япония, с обяснение че това го изисквали целите на военната кампания?
  Точно така, по-малко от един месец преди капитулацията на Япония.
  При това е унищожена не военна инфраструктура, целта са били граждански цели.
  Апропо, знаеш ли как е унищожен "Франкен"?
  Ще те осведомя - след засичане от авиацията и въздушна атака.
  Сега и ти ли ще питаш защо не са пленили танкера, при положение че той е курсирал да зарежда нацистките военни кораби, а съветските кораби не са били в зоната.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":

  Тцъ,не ти се получава. Приятно ми е да изкарваш Генералният щаб на Червената армия за сбирток от идиоти,но те все пак не са. Не всички. През април в ГЩ прекрасно са знаели,че Германия вече НЯМА сили да се отбранява. Почти всички кораби са били извадени от строя. Останали са само дузина подводници оставени на самотек. Самият танкер е било лесно да бъде пленен,защото той разбираемо не е притежавал оръжия за самоотбрана.

  Хвърлянето на атомна бомба над Хирошима е с чисто политически цели,а не военни. Така че не можем да сравняваме двата случая.

  Руснаците са постъпили безсмислено глупаво с този танкер...

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Любопитно

  До коментар [#11] от "deaf":

  А над Нагазаки с каква цел е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":Тцъ,не ти се получава. Приятно ми е да изкарваш Генералният щаб на Червената армия за сбирток от идиоти,но те все пак не са. Не всички. През април в ГЩ прекрасно са знаели,че Германия вече НЯМА сили да се отбранява. Почти всички кораби са били извадени от строя. Останали са само дузина подводници оставени на самотек. Самият танкер е било лесно да бъде пленен,защото той разбираемо не е притежавал оръжия за самоотбрана. Хвърлянето на атомна бомба над Хирошима е с чисто политически цели,а не военни. Така че не можем да сравняваме двата случая. Руснаците са постъпили безсмислено глупаво с този танкер...
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Ясно, руснаците (и съюзници) просто е трябвало да пият чай и да чакат германците да капитулират.
  Явно не си разбрал: на 8 април 1945 се води пълноценна война. Никой не е прекратявал военните действия и през следващите дни - примерно на 22 април британски самолети потапят германския товарен кораб Neukuhren, а германците потапят товарният съветски кораб "Онега".
  В предходните дни британците потапят и немските товарни кораби Dammtor, Pollux, Albert...., а самите те губят танкерите Athelduke, Gold Shell, Empire Gold, Filleigh, ...
  И значи "политическите цели" са оправдание за убийството на стотици хиляди невинни хора в Хирошима (и Нагазаки, явно имаш пропуски в "знанията" си).

 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dr_Doolittle":

  Не си прав за потапянето.
  Война и то кървава е било. Краят и се е виждал, но да оставиш бензиностанцията на врага непокътната би било непростима глупост.

  За изродщината на руснаците си прав разбира се.
  Те така са гледали и българските села при освобождението.
  Всеки решава сам дали да живее като човек или като свиня в кочина си мисля аз.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Весело

  А Русия не го разглежда като свой трофей ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "penetrating":


  А Русия не го разглежда като свой трофей ? :)
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Ако беше пълен с американски консерви от войната досега щяха да са предявили претенции руснаците.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Темата е добра за броене на платени свине.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Ще им пратим нашите специалисти, дето в момента правят същото в Черно море.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Весело

  До коментар [#17] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  :) Много свежо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Но истинско до болка.
  Десет хиляди тона месо е това. Би било.
  Щото едва ли са им пращали американците консерви с кисело зеле или постни сарми.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 694 Разстроено

  До коментар [#11] от "deaf":А над Нагазаки с каква цел е ?
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Нагасаки е абсолютно безполезно разхищение на атомна бомба. Трябваше да я хвърлят над москва.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 24. 24 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 30 Весело

  Заради това бездарно действие на руснаците, спрямо добрите хитлерисчета, сега горките полячета си страдат. Боже, колко мъка има на тоя свят...

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Който е ходил до Пърл Харбър знае, че от мемориала изграден върху потъналия USS Arizona ясно се вижда как корабно гориво се процежда към водната повърхност. Казват, че на ден изтичат по няколко литра, а общото останало гориво днес е около 2000 куб. м. Никой, никога и по никакъв начин не си е и помислял да смущава лобното място на 1102-ма американски моряци с някакви екологични операции.

  А Хавай продължава да бъде перлата с кристално чисти води и невероятна природа.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  До коментар [#22] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Това е истински шедьовър, невероятен:

  "Но и най-доброто инженерно постижение не може да отмени законите на физиката.


  Под влиянието на водата корозията прояжда стоманата с по един милиметър на всеки десет ..."

  Та интересно, не знаех че корозията е физичен процес :)
  Някой сериозно си е пропуснал уроците по химия в 6-ти клас.  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK