Японските наборни служби се борят да привлекат все по-малкото млади хора

Японските наборни служби се борят да привлекат все по-малкото млади хора

© ReutersДокато японска наборна служителка седи търпеливо на щанда си до супермаркет в северно Токио през един от последните уикенди, тя посреща един-единствен посетител, гимназиста Кадзуаки Мацумура. Мацумура, който възнамерява да влезе в университет, обаче не е там, за да се запише. На него просто му е любопитно.


"Има кадри в медиите, които предизвикват интерес към Японските сили за самоотбрана (ЯСС)", каза 16-годишният младеж, имайки предвид японската армия, и добави: "Има обаче и кадри, които показват, колко е трудно това и аз не смятам, че мнозина искат да се запишат. Те предпочитат да вършат други неща."


Празните щандове за набиране на войници и незаинтересованата публика стават все по-разпространени що се отнася до ЯСС, след като демографските проблеми и силната икономика на Япония са създали онова, което някои хора от армейските среди наричат "тиха криза" в набирането.
На фона на най-ниските досега темпове на раждаемост, броят японци на възраст от 18 до 25 години, ядрото на наборния контингент, е намалял до 11 милиона от 17 милиона през 1994 г. Прогнозите са тази група да се стопи до 7.8 милиона през следващите 30 години.


Това не позволява на ЯСС да попълнят наборните квоти от 2014 г. Общо взето армията е успяла да набира само около 77% от 9734 заплануван персонал от низши чинове, която е търсила да набере през годината, завършваща през март. "След 20 години, освен ако не успеем да заместим значителен брой от хората с роботи, ще бъде трудно да поддържаме настоящото ниво на военни способности", каза Акихиса Нагашима, бивш парламентарен заместник-министър на отбраната и независим консервативен депутат, и добави: "Японската ситуация (със сигурността) няма да стане по-мирна, затова смятам, че това е наистина сериозно".


Критичното положение с личния състав може да принуди японската армия да прави тежък избор относно бъдещите мисии, опитвайки се да сдържа китайската морска експанзия и да се справя с неустойчивото положение на Корейския полуостров.


"Недостигът на жива сила ще се отрази на ефикасността на операциите", каза Хидеши Токучи, бивш заместник-министър на отбраната, който някога оглавяваше кадровия отдел на министерството, и добави: "Това е голямо главоболие. Съществуват повече задачи за решаване, но от по-малко хора и не считам, че има някакво лесно решение".


Трудна задача


С подобряването на икономическите условия безработицата спадна до най-ниско ниво от около 25 години. Повече абитуриенти се насочват към колежа. Това е добра новина за страната, но прави набирането още по-трудно.


"Въпреки че бюджетът ни е достатъчен, не можем да покрием отпуснатите места за военнослужещи", каза Кенджи Вакамия, бивш заместник-министър на отбраната, който ръководи експертната група на управляващата партия за отбранителната политика.


Япония отпусна бюджет за 247 154 души военен персонал на ЯСС в годината до март 2018 г., но армията привлече само 226 789 души. Най-големият недостиг е в низшите чинове на рекрутирания персонал, които бяха близо 26 процента под предвидените в бюджета нива.


Тъй като военната повинност се счита за противоконституционна, армията се опитва да набира повече жени и от следващия месец максималната възраст за новите попълнения ще бъде вдигната на 32 години. Възрастта за пенсиониране може също да бъде вдигната.


"Имаше време, когато се смяташе, че младежта означава сила, но ако помислите добре . . . опитът и уменията станаха още по-важни за днешните ЯСС", каза Рицуко Хироши, директор на звено "Човешки ресурси" в министерството на отбраната.


Инициативата за привличане на жени в армията, обявена миналата година, цели да удвои процента на жените в ЯСС от 6.1 процента през 2016 г. до най-малко 9 процента до 2030 г. Това е спрямо дела от 15 процента в САЩ и 10 процента във Великобритания.


Въпреки че японските жени могат да изпълняват по-широк кръг военни задачи отколкото преди, на тях все още се възлагат небойни функции, казаха служители и експерти. "Това обикновено са длъжности, които традиционно са възприемани като запазени за жени . . . всичко, което не изисква носенето на оръжие", каза Сабине Фрущук, професор в Университета на Калифорния, в Санта Барбара.


По-привлекателен имидж


Скорошните, свързани с поп културата кампании, като плакатите с анимационни герои тип "манга", помогнаха да се придаде по-привлекателен имидж на ЯСС сред обществеността, но влиянието върху набирането остана ограничено, казаха експерти.


"Едва ли някой се записва, защото той или тя са видели плакат. Те са насърчени да се запишат от родителите, роднините или от учителите си, който преди са служили в ЯСС", каза преподавателката от университета "Хитоцубаши" Фумика Сато, която изследва набирането.


Необходими са близо 5000 служители на ЯСС, мнозина от тях в регионалните центрове, за набирането на 14 000 нови военнослужещи всяка година.


"Това е отнемаща много време и трудоемка работа", каза Токучи и добави: "Наборните служители трябва да достигнат до гимназиите и родителите, за да обяснят какво трябва и може да се прави в армията . . . и след това да заведат юношите на прояви, организирани от силите за отбрана и да ги убедят да се явят на изпита".


Министерството на отбраната иска 5.8 процента ръст на военния бюджет за набиране на персонал за годината от април с 2.4 милиарда йени (21 милиона долара).


Миналата година ЯСС използваха реклама чрез Интернет, която доведе до тройно увеличение на посещенията на тяхната електронна страница за набиране на персонал, каза майор Йошиаки Хаяшида от канцеларията на звеното "Човешки ресурси" на щаба на Сухопътните сили на Япония.


Близо 90 процента от обществеността има положително отношение към ЯСС, показват проучванията, до голяма степен благодарение на операциите за овладяване на бедствия, извършени от армията, но това не означава задължително, че те искат да служат, казаха служители по набирането и експерти. "Хората искат да се запишат, заради предизвикателството, поради това, че работата е стабилна и защото искат да бъдат полезни", каза полковник Шудзо Йошида, началник на наборното звено в щаб-квартирата на токийското областно командване.


Двайсет и четиригодишният Хироки Хашимото, който е учил във военен техникум и в Националната военна академия бе по-откровен по въпроса. "Много хора се записват в ЯСС или учат в техникума ѝ, защото са бедни. Това е факт", каза Хашимото, който не се записва в армията.


Следвоенната привързаност към пацифистки идеи също затруднява набирането. "В сравнение с времето от преди 10-20 години, сега ЯСС стоят по-здраво в обществото", каза Нагашима и добави: "Но тъй като в Япония има травма от поражението във войната и мнозина японци загинаха, смятам, че ще отнеме 100 години (тези настроения да се променят). /БТА

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Войните вече не са на мода. Хората не желаят да се жертват за интересите на политици и богаташи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Премиерът Абе е решил да променя пацифистката конституция на страната , което ще позволи на Япония да изгражда военноморски сили. Когато започне да строи самолетоносачи, интересът към военната професия ще нарасне. Япония не може вечно да разчита на САЩ за своята сигурност.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#3] от "tacheaux":

  Вече и САЩ имат трудности с личния състав. Назначават всякакви. Критериите са тотално занижени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално


  От една страна звучи парадоксално, но от друга е напълно нормално войните да отмрат поради липса на желаещи да воюват.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  Премиерът Абе е решил да променя пацифистката конституция на страната , което ще позволи на Япония да изгражда военноморски сили. Когато започне да строи самолетоносачи, интересът към военната професия ще нарасне. Япония не може вечно да разчита на САЩ за своята сигурност.
  —цитат от коментар 3 на tacheaux  До коментар [#3] от "tacheaux":

  Не само за отбрана и трябва на Япония ВМС. Нужни са и само няколко десантни кораба с които да си върне Курилските острови. Това може лесно да стане в момента,когато Русия почне да се разпада.

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "Романтичния 18-ти век на Франция. Животът беше хубав, жените красиви и лесни, а мъжете се занимаваха с любимото си хоби-войната."Така започва филмът "Фанфан Лалето",/с Жерар Филип, сниман 50-те/, където младият Фанфан, желан от всички местни хубавици, решава дилемата "брак или армия", като постъпва в кралската войска. Запознава се с мадам Помпадур, която му дава знаменития прякор, и кралската дъщеря, за която му предсказват, че ще се ожени. И т.н.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  От една страна звучи парадоксално, но от друга е напълно нормално войните да отмрат поради липса на желаещи да воюват.
  —цитат от коментар 5 на Един препатил  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Колкото по-продължителен е мирът,толкова по-кървави са войните след него.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  За кои войни ти е думата, защото светът не е останал без конфликти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  77%

  Не е само, а много даже.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":


  От една страна звучи парадоксално, но от друга е напълно нормално войните да отмрат поради липса на желаещи да воюват.
  —цитат от коментар 5 на Един препатил


  Китайците забравяш и азиатската паплач като цяло.

  Тия си говорят за около 230 000 наборници....доколкото схванах.
  БАрмия беше 180 000 по мое време. Колко са японците, колко бяхме ние?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1806 Любопитно

  До коментар [#6] от "deaf":

  с прираст -500 000 на година по скоро трябва да се притеснява от С.Корея
  С. Корея средно 3 деца, Ю Корея средно 1 дете, Япония е водеща в региона може би и в света 0,7 деца на 1 жена.
  След едно поколение без емиграция Северна и Южна Корея ще са с равно население, но С.корейците емигрират в япония и там вече има 2 милиона

 13. 13 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както винаги недоразбрал.

  Япония. Статия за армията и.
  Е за колко войни може да става въпрос бе каскет?
  Афганистанската не се брои. Нито тази на твоите дето ви гътна сесесерето, нито тази на американците сега.

  Две са войните. Дано останат две.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Войните вече не са на мода. Хората не желаят да се жертват за интересите на политици и богаташи.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  И в Сев. Корея ли?
  Или пък в Китай?

  Войните никога не са били на "мода".
  "На мода".
  Баси тъпото изказване за война.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#3] от "tacheaux":Вече и САЩ имат трудности с личния състав. Назначават всякакви. Критериите са тотално занижени.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  И това го знаеш от????????????

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Япония хомогенна страна, там практически няма чужденци и етнически не-японци. Освен това Япония е защитена от море. За какво им е голяма армия?

  Да му мислят държавите, които имат много "малцинства" и сухопътна граница със сатанинския свят.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чудесен коментар. Това е истината. Докато разни воюват, развитите си създадоха битов ежедневен рай. Тъй като вече има телевизия и интернет, по разните псевдопатриотични държавици, хората гледат и разбират, че май са ги измамили. Защото Люксембург, Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия и Исландия не водят и не искат войни и дори не искат да участват във вербални конфликти........

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  ами нормално , младите никъде по света не се интересуват от терзанията на ВПК и кой не скача е червен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Доста бъркаш. Опитай се да влезеш във военно училище на ВВС или Флота и ще разбереш. За Уест Пойнт виждаш - випускник сега е министър на Външните работи.

 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  На Кмета въобще не му дреме за японската армия и драмата и с кадрите.
  За него е важно САЩ да са зле и ГЕРБ. Може и България също, ако Русия печели от това.

  Виж, че се укри след въпроса ми.
  Просто ги пляска опорни всякакви.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Да търсят мюсюлмани и да им обещаят Рая , пълен с девственици.

 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":


  В Уест Пойнт се подготвя елита на армията, във флотската академия също, ама от там излизат по 2-3000 на година. Проблемът е по-скоро сред младшия състав, имаше някакви изследвания според които затлъстяването сред подрастващите, особено в южните щати, затруднява набирането на войници.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#22] от "vesolr":

  Остава да кажеш че става въпрос за афро-американците и преминаваме към изборна политика :-)

 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":Доста бъркаш. Опитай се да влезеш във военно училище на ВВС или Флота и ще разбереш. За Уест Пойнт виждаш - випускник сега е министър на Външните работи.
  —цитат от коментар 19 на daskal1


  Е, в България си имаме даже президент, който е випускник на Долна Митрополия, ама при войниците има 20% недокомплект.

 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "usero":

  За въздушното училище в Долна Митрополия се бореха по четири, пет човека за едно място.
  Курсът за гражданска авиация беше за човек на от министър нагоре. Недостижимо.
  За военни пилоти беше малко сбъркано. Първо математика, а после стола. "Стола" е стол наистина, на който те въртят три минути за да се види как е вестибуларният ти апарат. Пълнички момченца получаваха шестици на изпита и не влизаха, защото повръщаха на стола и падаха.

  Богоизбраните бяхме такива като резидента. Да, и за себе си говоря. Тия, които идвахме от аероклубовете. Знаеха точно кои сме и дори при тройка на изпита сме вътре. Аз се отказах в последният момент. Имах връзка, която може би можеше да ме вкара в гражданските авиация. Пробвах задачите, но разбрах, че повече от четири половина няма да изкарам. Изтрих всичко за да не получа тройка, а двойка и си тръгнах.
  Историята има продължение, но не е много интересно.

  Та резидента наистина е добър пилот. Жалко, че му е изпилен мозъка до червено.
  Иначе с него имаме еднакви съдби/биографии до 18-тата си година.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "usero":

  Недоокомплект имаше и по бойните части и не откъм войници, а откъм команден състав. Младите офицери си намираха скатани длъжности в Северна България, където бойни части няма.
  Затова аз след шест месечна танкова школа, година след това ме пратиха в школата за запасни офицери във Враца. Мен и още 149 човека от триъгълника на смъртта по време на казармата, а не след това като запас. Бойните поделения на първа линия на трета армия нямаха нужните офицери на най-низше ниво, взводни командири.
  Нужни им бяха нашите нашивки за да правим това, което и без друго правехме, но в противоречие с правилата на БНАрмия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Написал съм го ясно - занижени критерии за наемния личен състав а не команден. Чети внимателно. Никой не иска да е пушечно месо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Виж джендърите например.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#20] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Надай се . В някой друг живот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбирам, но нека малко се коригираме. Първо, целият личен състав на американските въоръжени сили е наемен, затова генерализациите подкопават логиката. Ако се говори за редовия състав, а не за сержантския или за офицерския, и там не е толкова просто. Например, един Ф35 има нужда от екип от 8 до 12 техници по поддръжката и нормативи за часове труд на 1 летателен час. Подготовката на техниците е именно от редовия състав, като доста искат да останат на работа след първичния договор. Подобна е ситуацията и в другите родове войски, като разбира се пехотата е с най-екстензивно използване на човешките ресурси и може да има по-ниски критерии, но не и за кадрите изискващи специална подготовка, като рейнджъри и т.н.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има много интелигентни, смели и патриотични хора които са с нетрадиционна ориентация, не бих обобщавал. Относно текста ми към колегата мога да кажа, че е в кръга на шегата в която има и болезнени истини заложени от историческите корени на робството, например храненето. Примерно един "полски работник" (за разлика от домашния) е получавал около 7 хиляди калории, основно сланина и хляб, за да работи от сутрин до залез. Традицията на подобно хранене за съжаление е запазена, оттам наднормено тегло, сърдечни заболявания, високо кръвно и т.н.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Пак не си схванал написаното но няма значение. Мен ме касаят проблемите на България а не на САЩ в частност. Гледай малко по-глобално на темата.Още поддържам тезата, че дори в САЩ критериите са занижени в сравнение със същите преди 30 години например.
  Продължавай да си пишеш с оня, според който войните са само две.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#15] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Истината не винаги е във виното !!!
  https://dariknews.bg/novini/sviat/samoubijstvata-v-armiqta-na-sasht-sa-poveche-ot-zhertvite-915098

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#15] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Четенето няма да те убие, за разлика от скоросмъртницата !
  https://infobalkani.wordpress.com/2013/04/16/митът-за-армията-на-сащ/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  Няма нищо чудно, че японските младежи предпочитат да отидат да учат в гимназии и след това в университети отколкото да се присъединят към местната армия. Абсолютно нормално е да бъде така. Освен това както пише в самата статия огромната демографска криза в Япония логично засяга негативно и местната армия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2744 Весело

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Нямам представа каква е разбивката по раси, но силно се съмнявам, че само афро-американците страдат от затлъстяване. Говоря от позицията на човек живял в библейския пояс.
  И пак да уточним, става дума за масовия "войник", не за командири, не за специални части, щото твоите примери за качествен подбор засягат нищожен % от целия личен състав на въоръжените сили.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#1] от "Virgin":

  Че какво да е?
  Или тук младежите на възраст 18-25 години са се увеличили спрямо 1994 година?
  Как не - броят им е намалял не с една трета, ами двойно!
  Да не говорим, че заради влошаването на жизнените усровия през 1990-те години ръстът им е намалял, та преди две години бе намален критерият за служба в гвардията от 178 на 175 см - не можеха да се намерят гвардейци за пред президентството!

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Има разлика между наемници и професионалисти. леко си се объркал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK