Направи ли Западът лоша услуга на Македония преди референдума

Американският министър на отбраната Джеймс Матис и македонският премиер Зоран Заев в Скопие.

© Associated Press

Американският министър на отбраната Джеймс Матис и македонският премиер Зоран Заев в Скопие.На 30 септември македонците ще гласуват "за" или "против" договора с Гърция при необичайни условия. Или няма да гласуват. "Лагерите" не приличат на тези при други референдуми в Европа, а в международни медии по-често се свързват с големите държави на запад и изток, отколкото с политическия елит в Скопие.


Най-явна (и единствена държавно финансирана) е кампанията "За" - негласно, но недвусмислено подкрепяна от Запада. Тази "Против" не съществува, а "Бойкотирам", която иска да убеди над 900 хил. избиратели да останат у дома, се смята за неформална, водена от единствено от малки партии и неправителствени организации, но свързвана от експерти с влиянието на Русия.


За няколко седмици в страната пристигнаха канцлерите на Германия и Австрия, поне още трима германски министри, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и няколко висши представители на американската администрация и ЕС.
Видеопослания в подкрепа на гласуването записаха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и френският президент Еманюел Макрон, както и Столтенберг в допълнение на визитата си. Подкрепа за референдума на практика изрази и президентът на САЩ Доналд Тръмп.


Как дипломатическата офанзива от запад и много обсъжданото, но никога публично влияние на Русия се отразяват на кампанията и защо България - най-малкото на думи застъпник на македонската интеграция в ЕС и НАТО - избра да стои встрани?


Направи ли Западът лоша услуга на Македония преди референдума

© Петър Карабоев


Точка на насищане или нужна подкрепа


И сред тези, които подкрепят гласуването с "да" на референдума, и сред други, които не са обявили позицията си - а особено сред тези, които бойкотират - този наплив поражда безпокойство. Причините обаче са различни.


"Външният натиск чрез изявите на международните представители вече има контрапродуктивен ефект. Мисля, че трябва да спре и хората да се оставят сами да решат", каза за "Дневник" Марко Трошановски, президент на изследователския център "Институт за демокрация Социетас цивилис - Скопие". Според него "за част от хората решението има силно емоционален компонент".


"Те правят жертва и се отказват от част от правото на човек да се определя както иска в името на по-добро евроатлантическо бъдеще. Всеки допълнителен натиск може да предизвика обратен ефект и хората да се чувстват ощетени."


Александар Николоски, който стана заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ през януари, направи по-сдържана оценка. "Македония има много международни приятели. Разбира се, имаме и ние и говорим с всички, които идват. Оценяваме подкрепата им и тя е за уважение и за приветствие", каза той в разговор с "Дневник", но уточни, че и чуждите гости като всички други "гледат от собствената си перспектива."


"А тяхната е, че има спор между Гърция и Македония и има решение за техния спор. Но те не навлизат в съдържанието на договора, защото ние сме тези, които ще живеят с него."


Нe един македонски сайт предлагаше на читателите си такъв "избор" в последните дни: едновременно в горния ляв ъгъл рекламен банер на кампанията "за", а под лентата с категориите - банер на "Бойкотирам".

© mkd.mk

Нe един македонски сайт предлагаше на читателите си такъв "избор" в последните дни: едновременно в горния ляв ъгъл рекламен банер на кампанията "за", а под лентата с категориите - банер на "Бойкотирам".


"И през 2001 г. нямаше толкова международен интерес към нас", каза преди дни по време на дискусия в София бившият премиер и министър на отбраната Владо Бучковски. Някогашният председател на СДСМ имаше предвид напрежението между етническите македонци и албанци в страната, довело до въоръжени сблъсъци, прекратени с Охридския рамков договор. "Но предвид манталитета в Скопие никога не знаеш дали накрая това поведение ще е продуктивно или контрапродуктивно."


На въпрос на "Дневник" дали става дума за инат, присъщ не само на мнозина македонци, той не изключи това, но имаше предвид и риска дипломатическата офанзива да замести кампанията на кабинета "от врата на врата". А тя, смята Бучковски, е най-ефективна. "Част от гласуващите, които са "за", може и да кажат: "Идва Меркел, работата е опечена! Британците, които бяха за ЕС, останаха у дома. И направиха Брекзит. Невероятно е. От това се плаша." Бившият премиер същевременно добави, че в серията посещения други, които имат нужда да видят подкрепата за страната им, са видели сигнала, който са очаквали, за да излязат и гласуват.


Дали тези изяви дават полезна насока, или по-скоро объркват, ще е сигурно едва след запечатването на урните. За Запада обаче те са необходими. Според Берлин, Брюксел и особено Вашингтон за вниманието на македонския избирател се бори и неопределен (и затова още по-опасен) противник: кампанията, която призовава за бойкот.


Кой бойкотира


Гостите в Скопие формално не вземат страна. С подкрепата си за "демократичното право" на гласуване обаче те недвусмислено застават зад премиера Зоран Заев - различни проучвания сочат, че между 70% и 80% от тези, които отидат до урните, ще подкрепят договора, а повечето противници ще го бойкотират. Това породи опасението, че референдумът може да бъде осуетен от друг проблем - липсата на достатъчна (50% плюс един глас от избирателите) активност, която да го прави валиден.


Затова и втората най-силна кампания преди референдума - "Бойкотирам" - използва присъствието на лидери от Запада като аргумент срещу гласуването. "27 години ни пренебрегваха", гласи рекламен банер на "Бойкотирам", който може да се види на някои македонски сайтове. От двете страни на тази фраза са символите на ЕС и НАТО. Следващото изречение: "Дойде твоят ден на 30 септември. Пренебрегвай ги ти!". Освен в сайтове и социални мрежи тя присъства и "офлайн": активисти обикалят с каравани, за да убеждават избирателите, че договорът е капитулация, а заради него македонският език и народ ще изчезнат.


Зад тази кампания не стои нито една голяма партия. Неин поддръжник е обаче е "Единствена Македония" - бившето Народно движение на Македония, чиито представители бяха сред участниците в редица протести срещу сегашните политики към България и Гърция, а и в "кървавия четвъртък" в парламента в Скопие.


През януари движението на бившия разузнавач Янко Бачев смени името си и се обяви недвусмислено за съюз с Русия и членство в Евразийския съюз. Яростен противник е на членството на Македония в НАТО, какъвто е и Москва, но отива още по-далеч, защото нарича алианса, САЩ и ЕС "нови хитлеристи... които искат унищожаването на славянския свят". Нейни представители бяха на официални посещения в Русия през изминалите месеци, а македонски медии писаха за визити и на руски "политически технолози" в Скопие, поискали на срещи с граждани защита на македонската идентичност срещу НАТО.


Под публикацията с митинг на "Бойкотирам" във Валандово, Ютоизточна Македония (13 септември), от която е част и тази снимка пише: "Кризисният щаб против референдума във Валандово. Бойкот значи не излизам на референдум. МАКЕДОНИЯ - БОЙКОТИРА!"

© Facebook @Edinstvena Makedonija

Под публикацията с митинг на "Бойкотирам" във Валандово, Ютоизточна Македония (13 септември), от която е част и тази снимка пише: "Кризисният щаб против референдума във Валандово. Бойкот значи не излизам на референдум. МАКЕДОНИЯ - БОЙКОТИРА!"


"Единствена Македония" използва аргумента, че външните фактори упражняват натиск върху хората, за да се откажат от идентичността си", смята Марко Трошановски. Както за партията обаче няма никакви доказателства за връзки с Русия, "същото може да се каже и за медийната пропаганда. Има много белези на координирана, структурирана активност, включително откъм послания. Засега аргументите са само от авторитети като дипломатически и разузнавателни източници."


Русия не крие, че не иска Македония да влезе в НАТО. Затова и референдумът (който при "да" ще доведе до членство) не е в неин интерес, отбелязват западните наблюдатели. Каза го и американският министър на отбраната Джеймс Матис, който беше в Скопие по-рано този месец. Матис обаче обвини Русия в опити за намеса пред журналисти в самолета на път за македонската столица - не и на пресконференцията с американския гост. В съвместната изява темата дори не се спомена, а предния ден по време на дискусия Заев предупреди, че няма никакви доказателства за руска намеса.Кабинетът внимава да не провокира нито македонците (част от които симпатизират на Москва), нито Русия. Скопие "разбира голямата игра и знае, че Русия може да мисли лошото на Македония", смята Владо Бучковски. "Заев каза първия ден за протестите срещу договора, че ги организира руски олигарх в Солун (известният бивш руски депутат Иван Савиди - бел. ред.). Обаче спря с това бързо. Едно е да споменеш велика сила, която е зад теб, друго - ако е срещу теб."


Направи ли Западът лоша услуга на Македония преди референдума

© Петър Карабоев


Александар Николоски не пожела да коментира конкретни примери за руска намеса. Изтъкна, че ВМРО-ДПМНЕ е била "първата прозападна партия" на фона на комунистическото наследство на СДСМ. "Разбира се, забелязва се известно руско влияние в целия регион. Ние като ВМРО-ДПМНЕ най-остро се съпротивляваме... И затова осъждаме всякакво влияние и вярваме че то е вредно и за Македония, и за целия регион."


Колкото и Москва да отрича, тя води информационна война и в Македония, отбелязва в друга публикация радио "Свободна Европа", като цитира скорошен доклад на фондация "Конрад Аденауер". В документа се припомня и че понякога е достатъчно да се демонстрира подкрепа за евроскептични партии или пък високопоставен руски представител да отправи заплаха като тази на бившия руски посланик в Скопие Олег Шчербак: "Ако Македония влезе в НАТО, ще е легитимна цел на Русия за ответен удар. Дали това ви трябва - на вас и вашите деца?"


Наследникът му на поста същевременно е много по-сдържан в дните, откакто зае мястото на Шчербак, и се ограничи да каже, че референдумът е исторически и ще определи съдбата на Македония.


От руски произход или не, движещите сили зад част от кампанията за бойкот изпращат послания от фалшиви профили. Във "Фейсбук" според местни медии се създават близо 40 профила всеки ден, за да насърчат бойкота. Това според проучване на института "Отворено общество" в София, цитирано от радио "Свободна Европа", е опасно за македонците, които са на последно място в европейска класация на 35 държави за медийна грамотност.


По-рано този месец Трошановски каза за няколко македонски и американски медии, че "информационната война" става все по-интензивна, а целта е да се докоснат най-тънки струни в съзнанията на македонците и те да са податливи на манипулация.


А България?


За разлика от големите западни държави България, изглежда, е част от стратегията да не се нагнетява напрежението. По време на западната дипломатическа офанзива нито един български политик не пристигна в Скопие.


Коментира ли се в това в Македония? Не, смята Марко Торошановски. "Очаквано е, защото България, Сърбия и съседите не би трябвало да се месят, а може би да поддържат реформаторските процеси." От друга страна, София се ангажира да помага на Скопие в евроинтеграцията и това е първият случай, в който тя не е демонстрирала поддръжка за кабинета на Заев. Попитан дали според него бездействието на София е умишлено, той каза: "да".


"Голяма роля играе страхът на нашите политици от евентуален отрицателен ефект, ако дойде български представител, поради деликатността на въпросите около идентичността. Може би беше много добро и конструктивно това, че България поддържа Македония по време на председателството на ЕС. Но в случая с референдума въпросът е много чувствителен. Присъствието на български, сръбски или гръцки политик в Македония би било погрешно разбрано. Може да предизвика повече щети, отколкото да направи добро."


Фотогалерия: Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха Гоце Делчев >


"ВМРО-ДПМНЕ не е споменавала България" по време на кампанията, казва Николоски, чиито предшественици в ръководството често критикуваха договора между София и Скопие. "Смятаме, че имаме добри отношения с България, това да го уважаваме, винаги сме почитали страната и хората ѝ, но този въпрос не се отнася до България, а до Гърция. Мълчанието (на София) прави впечатление и мисля, че така е правилно. Тези въпроси са вътрешни. И всички, които са ни приятели, мисля, че оставят на нас ние да вземем решенията за себе си и уважавам това."


Бившият премиер Владо Бучковски е на друго мнение. "Ясно ми е, че нашите приятели от България мислят тактически и изчакват според мен ненужно, и не участват в кампанията. А по време на шестте месеца Бойко Борисов и Екатерина Захариева бяха като македонски премиер и македонски външен министър. Дали от тактически причини или заради пререканията след Илинден, не знам. Но мисля, че е погрешна преценката, че изява на Борисов и Захариева би била контрапродуктивна. Напротив, нужно е да се публикува българската официална политика."


За ролята на македонската опозиция в референдума четете във втората част на статията в петък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Единствено се надявам братята македонци да проявят здрав разум в референдума, повечето от тях си дават ясна сметка, че с досегашния си инат нищичко не постигнаха и че изолацията от ЕС и НАТО няма да ги доведе доникъде.
  Както казват старите хора - дано са им уврели главите, независимо кой за какво агитира.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Бойкотиращите май нямат отговор на въпроса - и какво после?

  Еретик
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  има намеса която макар и брутална е ценност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  За да прави някой /западът/ лоша услуга, трябва да има и някой, който да предлага "добра" услуга.
  Статията не казва кой е този предлагащ добрата услуга.

 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Дано макетата проявят здрав разум.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Подобни "многозначителни" размисли относно това
  правят ли ЕС, НАТО и БЕЛИТЕ БОГАТИ ДЪРЖАВИ "лоша" услуга,
  ПОДКРЕПЯЙКИ МАКЕДОНИЯ
  ЗА
  нейния ЕВРОПЕЙСКИ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР,
  обслужват само и единствено Сърбославия и Русия.
  Крайно време е вече, МАКЕДОНИЯ и нейният избор
  да започне да се свързва с ЕС, ЕВРОПА и НАТО,
  а не с досегашното й СЪРБОСЛАВСКО МИНАЛО

  ПОДКРЕПАТА НА ЕВРОПА еднозначно е добро за МАКЕДОНИЯ

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  има намеса която макар и брутална е ценност
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Дрогарьо, не всички са интернационалисти като Гошо Тарабата, приемайки че да си гражданин на Великата савецка страна е най-великата ценност.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Бойкотиращите май нямат отговор на въпроса - и какво после?
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Имат те, имат....
  После - вегетиране в режим на МИЗЕРИЯ
  в орбитата на СЪРБОСЛАВИЯ и РУСИЯ

  Досегашните "УСЛУГИ" на СЪРБИЯ и РУСИЯ

  доведоха МАКЕДОНИЯ до това дередже до което е сега.

  МИЗЕРИЯ, ИЗОЛАЦИЯ и БЕДНОСТ

 9. 9 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Само преди няколко дни Дневник заклеймиха правителството за това, че не помага активно на Заев за референдума. Още тогава ме изуми колко елементарни хора могат да работят в медия, която претендира да представлява нас - умните (и красивите :-)))

 10. 10 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#5] от "galapagas":

  На територията на днешна Република Македония не живеят "макета". Живеят роднини на около 600 000 преселници - бежанци, заселени в България, т.е. наши сънародници. Реалните гласоподаватели са не повече от 1500000, от които около 450 000 албанци и 120 000 турци. Защо тези (непрекъснато намалявщи) около милион души се лутат и не могат да се определят? Сложен въпрос. Но отговорът няма да се намери с обиди, високомерие и десетилетия грешна политика.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ДНЕВНИК, защо толкова много акцент на "Бойкотираме"?
  Стотинки?

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ...която претендира да представлява нас - умните (и красивите :-)))
  —цитат от коментар 9 на Petak

  според вас останалите са тъпи и грозни ли?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Бойкотиращите май нямат отговор на въпроса - и какво после?
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  И аз БОЙКОтирам! Не ям 🎃

  П.П. Вчера точно това коментирах(за западния натиск), и обрах сума ➖ и, а днес даже и те пуснаха статия за същото!?

  http://bit.ly/2DxWRV9

  reductio ad absurdum...
 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Никой не може да спаси един народ от собствената му глупост. Брекзит е един от последните знакови примери.

  Македонците този път наистина сами решават... това в доста случаи се оказва проблем... но да почакаме и ще видим.

 16. 16 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Вчера говорих с едни македонци. Ние сме били живеели добре, и те искали нови коли. Обяснявам им, че цената която ще платят е твърде висока. Не чуват. Храната обаче са забелязали, че в България не струва. Викат, че ядеме боклук. Питах ги как ще спрат индустриализацията на селското стопанство. Как ще спрат новите сортове пшеница, царевица, новите породи прасета и бройлери. Не знаят.
  Вчера една позната пък сподели, че като купила някакви бройлери и обяснили да не ги държи на слънце, защото ще умрат и тя позабравила този детайл от сделката. Всички умрели. В лабораториите ги правят да растат за 20 дена, при това на тъмно, в стопанските постройки.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всеки народ получава това, което заслужава.
  Да си решават, но после да не мрънкат.

 19. 19 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Македонците този път наистина сами решават... това в доста случаи се оказва проблем... но да почакаме и ще видим.
  —цитат от коментар 15 на niakoi_si


  Да бе, сами. Този натиск на Запада, нищо ли няма да повлияе? Не мисля, че хвърлят средства, само за тоя дето духа.

  Да, много ще зависи от навиячите, ама #КОЙ има повече доу($тесто$), дет викат бракята мириканци?

  reductio ad absurdum...
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Ако македонците пропилеят историческият си шанс да излязат от блатото на шовинизма, корупцията и сърбизма и да станат част от Европа няма да има на кого да се сърдят ! Сърбия и Русия ще са доволни, но бъдещето на страната им ще бъде на карта - последвалите деструктивни процеси просто може да разцепят държавата им ! Дано разума и далновидността победи !

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Защо си мислиш, че братята македонци са много по-умни от нас?

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Вчера говорих с едни македонци. Ние сме били живеели добре, и те искали нови коли. Обяснявам им, че цената която ще платят е твърде висока. Не чуват. Храната обаче са забелязали, че в България не струва. Викат, че ядеме боклук. Питах ги как ще спрат индустриализацията на селското стопанство. Как ще спрат новите сортове пшеница, царевица, новите породи прасета и бройлери. Не знаят.Вчера една позната пък сподели, че като купила някакви бройлери и обяснили да не ги държи на слънце, защото ще умрат и тя позабравила този детайл от сделката. Всички умрели. В лабораториите ги правят да растат за 20 дена, при това на тъмно, в стопанските постройки.
  —цитат от коментар 17 на hope


  Тавариш,
  ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИЗБОР на БЪЛГАРИЯ и дай Боже на МАКЕДОНИЯ
  води само и единствено до
  СВОБОДА НА ИЗБОРА.
  Ако те влече - яж бройлери,
  ако те влече - купувай си слънчеви кокошки
  ако те влече - отглеждай си ги сам кокошките и прасетата.
  Въпрос на избор.
  НЕ Е КАТО ПРИ НЕПРЕЖАЛИМИЯ от такива като теб СОЦ
  КУЧЕШКА РАДОСТ, клисав хляб и бира от един вид с парцали в нея,
  банани и цитруси - само на Нова Година,
  агнешко - в Ирак и Сирия, тук - НЕ.......
  Македонците като се чудят какви "боклуци" ядем,
  да не се чудят.
  "Боклуците" са само в ОПОРКИТЕ на РУСКО-СРЪБСКИТЕ НИКОВЕ.
  В действителност ТУК ИМА ИЗБОР.
  Който го влече - да яде бройлери,
  който не го влече - по горе съм го написал какво да прави....
  Панимайш ?!?!

 23. 23 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 687 Разстроено

  Безкрайно некоректно заглавие. Западът в случая се свързва с лоша услуга, но кремълският коминтерн (и то доста преди запада) свърши черната работа, създавайки и раздухвайки т. нар. "македонски въпрос". Нямам илюзии, че гласът народен ще е определящ на това мероприятие. Има всички основания да смятаме, че ще спечели бойкотът, имайки предвид кой стои зад него. И кой, в края на краищата има интерес от вечно бедни и нестабилни Балкани.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  Да бе, сами. Този натиск на Запада, нищо ли няма да повлияе?
  —цитат от коментар 19 на fje35574291


  Ха-хааааа
  Бъди сигурен, че и ДЕЦАТА НА РУСКИТЕ и БЪЛГАРСКИТЕ ПУТИНИСТИ

  СА ДАЛИ И ТЕ ЕДНО РАМО на "натиска на Запада"

  ВСИЧКИ ДО ЕДНО СА "на Запад"

  Като се почне от НА ПУТИН, ЛАВРОВ.....и Компания ДЕЦАТА,

  та се свърши СЪС СИНА НА КУРНЕЛИЯ НИНОВА

  НАТИСКАНИ СА, горкичките ДЕЧИЦА ДА ВЪРВЯТ НА ЗАПАД

  че даже СА СМАЧКАНИ от НАТИСКАНЕ.....

  Само, че сега ТАТКОВЦИТЕ и МАЙКИТЕ ИМ

  НЕ ДАВАТ НА МАКЕДОНЦИТЕ да припарят до същия този ЗАПАД

  ПУТИНИСТИЧЕСКО ЛИЦЕМЕРИЯ му се вика на това !!!!!!!!!!!!

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  Има всички основания да смятаме, че ще спечели бойкотът, имайки предвид кой стои зад него. И кой, в края на краищата има интерес от вечно бедни и нестабилни Балкани.
  —цитат от коментар 23 на Йоаникий


  Стига с тази ОПОРКА НА КРЕМЪЛ - за ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОТО ПОРАЖЕНИЕ.

  Пълна мобилизация "ЗА" европейското БЪДЕЩЕ на МАКЕДОНИЯ,

  блага дума и малце кютек за колебаещите се - и ВСИЧКИ "ЗА"

  Обратното означава поне още половин век СРЪБСКО-РУСКА МИЗЕРИЯ

  като ДОСЕГАШНАТА.....

 26. 26 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  "...Храната обаче са забелязали, че в България не струва. Викат, че ядеме боклук...."

  Вчера бях в Лидл, и забелязах, че никой не купуваше от качествените немски и австрийски колбаси и шунки - ами бяха горе-долу 2 пъти по-скъпи от масовите български (т.е. с германски и австрийски цени). Дори имаше 2 рускини, добре облечени, си купиха от промоциите, и си отидоха с едно скъпо Infiniti Q50

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  За евентуален провал на ререферендума, мурзилките напъват да изкарат виновни най-вече Боце, който си трае, а после останалите лидери в ЕС, защото не си траели... А истинските виновници, всъщност са тези, които ръкопляскат на изказвания, че азбуката ни идва от македонските земи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Може би не си запознат, но ще ти дам поне един прост пример...
  Пак за това с какво се храним. Защото продължителността на живота расте, но това са хора, които не са се хранили с химия. Младите жени е могат да износват деца, масово се използват процедури за забременяване. Диабета сред децата се е увеличил многократно. Жалко, че не направят статистика.

  Та за примера. Навремето в пшеницата протеините са били над 15%, сега са 5-8%. Същото се отнася за всички минерали и витамини. Може през соца да сме яли по-малко, но е била много по-качествена храна.
  Сега пилешкото мирише на риба, краставиците миришат на риба. Доматите са като камъни. Всичко това е създадено за да има по-високи добиви, за повече печалби, а не да доставя полезни вещества в организма.
  Ти се бълнувай за Русия, но ти препоръчвам да си направиш кръвни изследвания на всички основни витамини, десетина на брой, желязо, магнезий и цинк, и ще видиш за какво ти говоря.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":Защо си мислиш, че братята македонци са много по-умни от нас?
  —цитат от коментар 21 на historama


  Поне една идея са по-умни.
  46 години в Титова Югославия
  са имали една идея по-голяма интелектуална свобода,
  имали са свободата на придвижване по света и в Европа,
  има поколения, които са видели кой кой е....
  И най-важното.
  НЯМАТ СИ РУСКИТЕ НПО-та
  НЯМАТ СИ ПАРТИИ НА РУСОФИЛИСТИЦИТЕ
  Има и други разлики, но това са по-важните.
  Плюс всичкото и нямат носталгията по "онова време"

 30. 30 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Бойкота е гадно-по този начин ще може руската и сръбската агентура да контролира и притиска гласуващите със заплахи и изнудване.Защото ако някой влезе стаята за гласуване не се знае как ще гласува, а бойкота е твърдо против и по лесно се манипулира.

 31. 31 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 255 Неутрално

  и че изолацията от ЕС и НАТО няма да ги доведе доникъде.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Напротив! Изорацията ще ги доведе до етнически конфликти и разделение и реално изчезване на държавата им.

 32. 32 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 229 Неутрално  До коментар [#25] от "Hawaii":

  Големият въпрос е : Ако Македония гласува ЗА ЕС и НАТО, дали македонците ще станат наистина европейци или ще продължат да мразят съседите си, да се изживяват като чистокръвни антични македонци, които гледат отвисоко на монголотуркотатарите и да точат сълзи и сополи по югославия и всичко сръбско...?

 33. 33 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Тук не си прав- 45 югославски години означават 45 години в месомелачката, в която пускаха българи, а излизаха "македонци", за които най-черното, грозно и омразно нещо на този свят беше думата "българин".

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Навремето в пшеницата протеините са били над 15%, сега са 5-8%. Същото се отнася за всички минерали и витамини. Може през соца да сме яли по-малко, но е била много по-качествена храна. .
  —цитат от коментар 28 на hope


  Стига с тези тъпи чершени ОПОРКИ, бре....
  За качеството на пщеницата и царевицата благодари
  на ИНСТИТУТИТЕ за ГЕННО МОДИФИЦИРАНЕ като този
  в КНЕЖА който го има от поне 50 години

  А за качестшената ха-хааааа храна през СОЦа го кажи
  на наборите на Българите живели тогава.
  САЛАМЪТ КУЧЕЩКА РАДОСТ от онова време
  НАМА АНАЛОГ ПО ГНУСНОСТ днес !!!!!
  И не е само той !!!!

 35. 35 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":Може би не си запознат, но ще ти дам поне един прост пример...Пак за това с какво се храним. Защото продължителността на живота расте, но това са хора, които не са се хранили с химия. Младите жени е могат да износват деца, масово се използват процедури за забременяване. Диабета сред децата се е увеличил многократно. Жалко, че не направят статистика. Та за примера. Навремето в пшеницата протеините са били над 15%, сега са 5-8%. Същото се отнася за всички минерали и витамини. Може през соца да сме яли по-малко, но е била много по-качествена храна. Сега пилешкото мирише на риба, краставиците миришат на риба. Доматите са като камъни. Всичко това е създадено за да има по-високи добиви, за повече печалби, а не да доставя полезни вещества в организма.Ти се бълнувай за Русия, но ти препоръчвам да си направиш кръвни изследвания на всички основни витамини, десетина на брой, желязо, магнезий и цинк, и ще видиш за какво ти говоря.
  —цитат от коментар 28 на hope

  Тавагишч, можеш ли да ПОКАЖЕШ, поне ЕДНО изследване на някакъв хранителен продукт, за да ни убедиш за качеството на храната???
  Тавагишч, имаш ли данни какви химически елементи се съдържаха в зелето, което се садеше в селата до Кремиковци, в зеленчуците добивани до КОЦМ-то до Пловдив, в пшеницата до АТЗ Стара Загора, или го караш по опорки???

 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "fje35574291":

  Като гледам противниците на "Запада" са доста по активни, реципрочно доста повече пари хвърлят. Или си мислиш, че тия билборди и митинги се организират безплатно?

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  Па като са ти малко протеините в пшеницата, яж соя, там протеина е в излишък.

  Точно протеина в днешно време е даже предозиран в храната. Погледни една опаковка свинско филе на етикета, то основно протеин, какво ли е това прасе без мазнини, незнам, ама .....

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  ...:Защо си мислиш, че братята македонци са много по-умни от нас?
  —цитат от коментар 21 на historama

  Все балканци! само гърците са малко по-умни, или по-хитри!

 39. 39 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Храната обаче са забелязали, че в България не струва. Викат, че ядеме боклук.
  —цитат от коментар 17 на hope

  Аз лично боклук не ям. В България има избор - има и боклук има и качество. Всеки сам решава какво и откъде да купува и какво да яде.

 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Когато бежанската криза беше в разгара си и Македония сама, без чужда помощ, спря балканското трасе, никой не отиде поне едно “благодаря” да им каже. Когато в Смилковци и Куманово албански сепаратисти убиха македонци и страната беше на ръба на гражданска война, никой не се сети да посети страната. Когато албанските депутати в македонския парламент изпяха химна на република Албания, никой не ги порица. А сега цяла кохорта западни политици от най-висш ранг направи пътека, за да агитира най-открито и безцеремонно за изхода на вътрешнодържавен референдум. Голи факти.

  Мърфи е оптимист!
 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Любопитно

  ДНЕВНИК, защо толкова много акцент на "Бойкотираме"?Стотинки?
  —цитат от коментар 11 на historama  До коментар [#11] от "historama":

  Или копейки?

 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "избиратели да останат у дома, се смята за неформална, водена от единствено от малки партии и неправителствени организации, но свързвана от експерти с влиянието на Русия."

  - Не е с влиянието на Русия. С влиянието на КГБ-ейските путинки като Гундяев е!

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  .... Младите жени е могат да износват деца, масово се използват процедури за забременяване. ....
  —цитат от коментар 28 на hope

  А младите жени по време на ВСВ бяха готови на всичко за малко хляб и маргарин, и нямаха никакви проблеми да забременеят през гладните месеци след края на войната. Само че тогава голите пъпчета и кръстчета бяха модни само на плажа, а не през последните години младите миски у нас да са с голи коремчета дори и през ноември. Да не говорим за плодовитостта на жените от ранното средновековие от варварските племена, които преживявали с някакви коренчета и изсъхнал хляб, в който имало колкото брашно, толкова и пясък.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Един объркан от десетилетни влияния народ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ами то затова българските политици предпочетоха да си замълчат преди референдума - защото най-добре познаваме българският чепат характер на македонците и знаем на какво се дразнят.
  Обаче журналистите на Дневник преди няколко дни излязоха с критика, за това, че сме си мълчали...

 46. 46 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Разбира се „Няма такова нещо като добра война или лош мир“, както бил казал Бенджамин Франклин.
  Понякога обаче ми се струва, че тази сентенция не е валидна за нашите братовчеди в Македония. Понеже за нас успешният Референдум в песимистична прогноза може да се окаже не толкова добър.

  Никакво доверие не може да се има на Заев. Нито пък на Вучич. Шест месеца, след като Македония влезе в НАТО Заев ще започне с провокациите срещу България. Причините:
  1. Македонското общество е дълбоко разединено. Албанците ще искат да се валидират предизборните договорености, които изравняват на практика правата на „македонци“ и албанци, а в албанските райони (Тетово, Гостивар, Дебър, Струга) отварят пътя за безогледна албанизация.;
  2. Заев знае, че каквото и да приказват лидерите на албанските партии, все едно целта им е в крайна сметка отделяне на албанските територии и присъединяване с Албания.
  3. В момента върви пазарлъкът на Сърбия за размяна на Северно Косово срещу Прешево и Буяновац и позицията на Запада омеква, демек прави го възможно. А това прави и отделянето на албанските територии на Македония възможно.
  4. За Заев естественият електорат винаги ще са „македонците“. Единственият начин за тяхното консолидиране и отклоняване на вниманието им от реалния проблем, албанците, е изнамиране на нов (стар) враг , към когото албанците са индиферентни – или ние, или гърците. Ние сме по-удобни и по-безопасни.
  5. Една агресивна креслива Македония, равноправен член на НАТО винаги ще бъде инструмент за натиск срещу нас от страна на Турция, Германия или друг член, по старото римско правило.
  6. Въпреки своето членство в НАТО Македония винаги ще сервилничи на Сърбия и заедно с това на Русия, която ще може да ни изнудва в полза на „македонските земи, откъдето била дошла азбуката“.

  Затова ми се струва, че неуспешният референдум би бил също добър вариант за нас. Тогава албанците най-вероятно ще се разбунтуват и Западът няма реагира. В Западна Македония ще започне дребна партизанска война, както през 2001. „Македонците“ ще изхвърлят Заев на бунището и ще се наточат за война. Това ще даде козове на Сърбия в преговорите и в крайна сметка всички, в т.ч. и Западът, и Русия ще кандисат на една малко по-голяма Сърбия, една много по-голяма Албания и една много малка Северна Македония, или една поделена между съседите Македония. И едно огнище на напрежение по-малко за България.
  От друга страна започне ли война, я камилата, я камиларя...

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  Според мен липсата на витамини най-вече се отразява на интелектуалното ниво на съгражданите, и невероятното повишение на нивото на наивност, и тъпота. както и легендите за здравословността на клисавия хляб, и кренвиршите с пълнеж от соя и тоалетна хартия.

 48. 48 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ние сме подкрепили името Македония, срещу Гърция. Това е достатъчно. С личен пример сме посочили другото. Дори показваме как да си в двата съюза,но и да не гониш руски дипломати. Македонците не са слепи. Нека само изберат.

 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Поредния материал, който отразява нечие мнение и няма нищо лошо в това.
  Знаем как беше и продължава да е у нас - по всеки дискусионен въпрос се сблъскват най-малко две мнения и основните от тях са в двете противоположни посоки - про ЕС и про Русия, въпреки че вече ( и слава Богу) сме членове на ЕС и НАТО.
  Представям си какво е напрежението в двата лагера и остава надеждата хората да проявят благоразумие.Даже ако искат да хвърлят едно око в Сърбия, дето уж е много про Русия, ама колк0о хубави неща са построени и санирани по европейските програми, докато руснаците им закупиха и са собственици на газовата мрежа, ама това е само по една причина. много обичат да помагат на братята славяни:).

 50. 50 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Както беше казал един полски десидент (забравих му името) "Най-лошото на комунизма е това, което идва след него".
  Та, същото се отнася за целия източен блок, и в случая, още повече за Македония.

 51. 51 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ....Македонците този път наистина сами решават... това в доста случаи се оказва проблем... но да почакаме и ще видим.
  —цитат от коментар 15 на niakoi_si


  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Македония е територия на хибридна война. От най ожесточените. Западняците открито и ясно казват позициите си. И да, правят пропаганда. КГБ-ейците обратно, прокарват интересите си през техните си мрежи от агенти. Като Гоце примерно, а може би и като Георге Иванов, за когото няма да се очудя, ако скоро излезе агентурното му име. Манталитет...

 52. 52 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ....Македонците този път наистина сами решават... това в доста случаи се оказва проблем... но да почакаме и ще видим.
  —цитат от коментар 15 на niakoi_si


  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Македония е територия на хибридна война. От най ожесточените. Западняците открито и ясно казват позициите си. И да, правят пропаганда. КГБ-ейците обратно, прокарват интересите си през техните си мрежи от агенти. Като Гоце примерно, а може би и като Георге Иванов, за когото няма да се очудя, ако скоро излезе агентурното му име. Манталитет...

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Ето Ви данни за диабета сред децата. Резултат от вафлите, сникърса и постоянните реклами върху децата:

  "През 2015 година в световен мащаб заболелите от захарен диабет са 415 млн. Очаква се през 2030 г. техният брой да достигне близо 500 милиона. България не е изключение от общата тенденция. Докато през 1992 г. сме имали около 3% заболеваемост, което е около 250 000 души, вече гоним 8,8%, което е половин милион българи."

  Прочети още : https://www.actualno.com/healthy/trevojno-povishenie-na-broja-na-bolnite-ot-diabet-u-nas-news_634193.html
  © Actualno.com

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "Што ни е гайле што не ни признават! Постоиме!"
  (вижда се на втората снимка)

  Как да не му стане мило на човек от хубавия български език. Е, сложили едно j вместо й - заслуга на 100 години сръбско изкривяване на езика, ама ще го преглътнем.

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Разстроено

  За разлика от големите западни държави България, изглежда, е част от стратегията да не се нагнетява напрежението. По време на западната дипломатическа офанзива нито един български политик не пристигна в Скопие.
  =======
  Тъжна картина..... много тъжна.....
  У моя съсед ще гори и гърми и трещи, а аз ще си седя в дома, все едно нищо не се е случило...... НИКОГА.....
  Гърците реагират всячески, въпреки примката им около врата, струважбща 335 милиарда долара.......

  Bukalemun
 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Имат отговор.После-същото.Те това и искат.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Лиша услуга е,доколкото мобилизира югоносталгиците да гласуват напук.А,такива в Мкедония има много.

 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Всъщност какво да влизаме в детайли.
  Като влизаш в съюз с някой много по-силен икономически, и с финанси, и с технологии,
  е ясно, че местните собственици ще се превърнат в работници на най-ниската в ЕС заплата.
  За образованието да не отварям тема. На западна европа и трябват неграмотни и необразовани бачкатори.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petak":

  Аа,медията ги предствлява.Просто е умна колкото тях.Т.о.е. не много..?

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#17] от "hope":

  Бля,бля?Храната тук не струва от живково време.Още тогава се е произвеждало палмово сирене и кремвирш с хартия.В Мк. храната е просто по нормални стандарти.Затова е качествена.И тук има такава.Но,тук има хора,които десетилетия не са яли истинско сирене,те не познават вкуса му.Като им дам истинско,просто не го харесват.

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#45] от "cristo_n":

  Те журналята в Газетата са като Иванчо с краствицата.Каквото и да пишат,накрая виновен им е Бойко Борисов.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИЗБОР на БЪЛГАРИЯ и дай Боже на МАКЕДОНИЯ
  води само и единствено до
  СВОБОДА НА ИЗБОРА.
  Ако те влече - яж бройлери,
  ако те влече - купувай си слънчеви кокошки
  ако те влече - отглеждай си ги сам кокошките и прасетата.
  Въпрос на избор.
  ======
  Стига с тая свобода, бе гаспадине.....
  Не поамериканчвайте смисъла на тая дума......
  Когато в Русия заравяха западните салами и кашкавали, веднага обърнахте плочата...... колко гладен бил руснака......
  Оставете свободата на Балканите да е балканска, а не внесена от Пентагона......
  Знам че ви е трудно..... Македония няма морски граници.....
  Иначе до сега сто пъти щяхте да я демократизирате....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#60] от "yanne":

  Надявам се правиш разлика между технологиите за извличане на палмови мазнини и за хидрогениране на мазнините, има 20 години разлика.

  А по живково време се произвеждаха боклуци, но суровините бяха в пъти по-добри от сегашните.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#39] от "asdas200":

  И аз до скоро смятах така. Само, че се оказа че био храните са само отглеждани без химия, НО хранителните стойности са същите като на другата помия.
  Мога да дам пример с био бразилски орех и дивоотглеждан такъв, във съдържанието на селен, два пъти е разликата.
  Същото се отнася за култивираните лешници.

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#58] от "hope":

  Така го представяте,все едно преди да влезем в ЕС сме били богати.Като глупостите на Софиянски,че п Боросов сме били 3-4 пъти по-бедни от фалиралите гърци..Все едно по негово време не бяхме 20 пъти по-бедни от тях..

 66. 66 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Бабината им трънкина ! Всичко това е следствие от забърканите глупости на Коминтерна. Всички тези помии и разединение. Следователно Цементовите Глави с ориентация Масква да разберат, че тяхната логика ни докара до тук. А Честито.

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  А по живково време се произвеждаха боклуци, но суровините бяха в пъти по-добри от сегашните
  ========
  Това е.....
  Днес, много от лъскавите опаковки и станиолчета на отделните продукти, струват повече от опакованото.....
  Но политиката на конкретното капиталовложение оправдава това мини разхищение и стоката се появява на пазара..... Лъскава и приятна за гледане.....

  Bukalemun
 68. 68 Профил на kdn56577335
  kdn56577335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички тук пишат че македония била в изилация. Имам въпрос защо македония е в изолация къде е сгрешила кой налага тази изолация. Налагат я западните сили не Русия. ДЕМОКРАЦИ ТОВА ОТ ЗАПАДА НЕЕ ДЕМОКРАЦИЯ. ИЛИ СИ С МЕН ИЛИ ТЕ КАРАМЕ ДА МИЗЕРУВАШ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕЧУПИШ. Незнам русия да е налагала санкции. но добрия запад да. Запада какво печели от малка македония печели няколко бази на НАТО евтина работна ръка даване на кредити и заробване. Просто политиците на македония са като техните братя от българия измекяри крадливи. Не поведаха държавата по правилния път твърди закони вдигане на окономиката на крак. едни боричкания ненужни. кой повече да крадне що има и е останало. Целия запад се изреди в македония защо и русия да не каже какво иска нали е демокрация съвеста на всеки един решава кое е добро а за мем ЗАПАДА Е ЕДИН ДЯВОЛ ПИЯВИЦА С ИНТЕРЕСИ.

 69. 69 Профил на kdn56577335
  kdn56577335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички тук пишат че македония била в изилация. Имам въпрос защо македония е в изолация къде е сгрешила кой налага тази изолация. Налагат я западните сили не Русия. ДЕМОКРАЦИ ТОВА ОТ ЗАПАДА НЕЕ ДЕМОКРАЦИЯ. ИЛИ СИ С МЕН ИЛИ ТЕ КАРАМЕ ДА МИЗЕРУВАШ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕЧУПИШ. Незнам русия да е налагала санкции. но добрия запад да. Запада какво печели от малка македония печели няколко бази на НАТО евтина работна ръка даване на кредити и заробване. Просто политиците на македония са като техните братя от българия измекяри крадливи. Не поведаха държавата по правилния път твърди закони вдигане на окономиката на крак. едни боричкания ненужни. кой повече да крадне що има и е останало. Целия запад се изреди в македония защо и русия да не каже какво иска нали е демокрация съвеста на всеки един решава кое е добро а за мем ЗАПАДА Е ЕДИН ДЯВОЛ ПИЯВИЦА С ИНТЕРЕСИ.

 70. 70 Профил на kdn56577335
  kdn56577335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички тук пишат че македония била в изилация. Имам въпрос защо македония е в изолация къде е сгрешила кой налага тази изолация. Налагат я западните сили не Русия. ДЕМОКРАЦИ ТОВА ОТ ЗАПАДА НЕЕ ДЕМОКРАЦИЯ. ИЛИ СИ С МЕН ИЛИ ТЕ КАРАМЕ ДА МИЗЕРУВАШ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕЧУПИШ. Незнам русия да е налагала санкции. но добрия запад да. Запада какво печели от малка македония печели няколко бази на НАТО евтина работна ръка даване на кредити и заробване. Просто политиците на македония са като техните братя от българия измекяри крадливи. Не поведаха държавата по правилния път твърди закони вдигане на окономиката на крак. едни боричкания ненужни. кой повече да крадне що има и е останало. Целия запад се изреди в македония защо и русия да не каже какво иска нали е демокрация съвеста на всеки един решава кое е добро а за мем ЗАПАДА Е ЕДИН ДЯВОЛ ПИЯВИЦА С ИНТЕРЕСИ.

 71. 71 Профил на kdn56577335
  kdn56577335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички тук пишат че македония била в изилация. Имам въпрос защо македония е в изолация къде е сгрешила кой налага тази изолация. Налагат я западните сили не Русия. ДЕМОКРАЦИ ТОВА ОТ ЗАПАДА НЕЕ ДЕМОКРАЦИЯ. ИЛИ СИ С МЕН ИЛИ ТЕ КАРАМЕ ДА МИЗЕРУВАШ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕЧУПИШ. Незнам русия да е налагала санкции. но добрия запад да. Запада какво печели от малка македония печели няколко бази на НАТО евтина работна ръка даване на кредити и заробване. Просто политиците на македония са като техните братя от българия измекяри крадливи. Не поведаха държавата по правилния път твърди закони вдигане на окономиката на крак. едни боричкания ненужни. кой повече да крадне що има и е останало. Целия запад се изреди в македония защо и русия да не каже какво иска нали е демокрация съвеста на всеки един решава кое е добро а за мем ЗАПАДА Е ЕДИН ДЯВОЛ ПИЯВИЦА С ИНТЕРЕСИ.

 72. 72 Профил на kdn56577335
  kdn56577335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички тук пишат че македония била в изилация. Имам въпрос защо македония е в изолация къде е сгрешила кой налага тази изолация. Налагат я западните сили не Русия. ДЕМОКРАЦИ ТОВА ОТ ЗАПАДА НЕЕ ДЕМОКРАЦИЯ. ИЛИ СИ С МЕН ИЛИ ТЕ КАРАМЕ ДА МИЗЕРУВАШ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕЧУПИШ. Незнам русия да е налагала санкции. но добрия запад да. Запада какво печели от малка македония печели няколко бази на НАТО евтина работна ръка даване на кредити и заробване. Просто политиците на македония са като техните братя от българия измекяри крадливи. Не поведаха държавата по правилния път твърди закони вдигане на окономиката на крак. едни боричкания ненужни. кой повече да крадне що има и е останало. Целия запад се изреди в македония защо и русия да не каже какво иска нали е демокрация съвеста на всеки един решава кое е добро а за мем ЗАПАДА Е ЕДИН ДЯВОЛ ПИЯВИЦА С ИНТЕРЕСИ.

 73. 73 Профил на kdn56577335
  kdn56577335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички тук пишат че македония била в изилация. Имам въпрос защо македония е в изолация къде е сгрешила кой налага тази изолация. Налагат я западните сили не Русия. ДЕМОКРАЦИ ТОВА ОТ ЗАПАДА НЕЕ ДЕМОКРАЦИЯ. ИЛИ СИ С МЕН ИЛИ ТЕ КАРАМЕ ДА МИЗЕРУВАШ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕЧУПИШ. Незнам русия да е налагала санкции. но добрия запад да. Запада какво печели от малка македония печели няколко бази на НАТО евтина работна ръка даване на кредити и заробване. Просто политиците на македония са като техните братя от българия измекяри крадливи. Не поведаха държавата по правилния път твърди закони вдигане на окономиката на крак. едни боричкания ненужни. кой повече да крадне що има и е останало. Целия запад се изреди в македония защо и русия да не каже какво иска нали е демокрация съвеста на всеки един решава кое е добро а за мем ЗАПАДА Е ЕДИН ДЯВОЛ ПИЯВИЦА С ИНТЕРЕСИ.

 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Каквото сами си направят, никой друг не може да им го направи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  Европейската пряка намеса във вътрешните работи на Македония е пидкрепа, а руската предполагаема и не явна подкрепа е намеса във вътрешните работи.

  Аз съм за Македония в ЕС, но тези гьобелсови хватки са ми смешни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#58] от "hope":Така го представяте,все едно преди да влезем в ЕС сме били богати.Като глупостите на Софиянски,че п Боросов сме били 3-4 пъти по-бедни от фалиралите гърци..Все едно по негово време не бяхме 20 пъти по-бедни от тях..
  —цитат от коментар 65 на yanne


  А какво е богатство за теб? Да имаш нова кола, ваканционен имат или детето ти да е здраво. Затваряме си очите за това колко много млади хора са болни и все повече се разболяват. Първо се разболяваме, но всъщност се радваме, че имаме пари да се лекуваме.
  Инфаркти, инсулти, покосяват във все по-млада възраст. За психическите заболявания да не говорим. Те най-много си личат докато шофираме.

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Нищо по различно от порядките на руската пропаганда унас когато кара хората д ане гласуват за да може да ни управляват техните агенти от ДПС.............
  също и просташкото посланите те 27 години не ни приеха сега се разсърдете и не гласувайте..

 78. 78 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  а радев няма ли да призове македонците да не гласуват. Руските интереси го изискват все пак.

 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Произвеждали боклуци с качественинсуровони.по живково време.Къде ви намират,бре?!Единствено качествена храна имаше по селските домове.Щото си отглеждаха независимо от държавата.Държавата произвеждаше боклуци.От хляба до колбасите.

 80. 80 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#10] от "pon01565019":

  Както руската пропаганда тука кара много хора да се чувстват съветци вместо българи и да гласуват за руски партии и президенти така руската пропаганда в македония ги кара да се самоопределят като сърби и югославци........

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#71] от "kdn56577335":

  Мк е изолирана. От сръбската агентура.Защото изолацията е необходима за да се запази сръбското влияние?

 82. 82 Профил на Балканджи Йово
  Балканджи Йово
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Е как сами бе, колега! То не бяха каубои, фрицове и други представители на западните ' демократични"ценности. Ако беше някой руснак отишъл, можеш ли да си представиш какъв вой щеше да нададе форумното братство за намеса във вътрешните работи. Ама сега се спотайват като гърмяни зайци:-)...

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#76] от "hope":

  Предполгам,че сте възрастен човек,пенсионер,който обвинява демокрацията,че сега няма перчем и онази му работа не ства.Е,не от това,от възрастта е.Има си статистика.Тя казва с колко се е увеличила продължителността на живота за последните 20-30 години.А да вярвате,че някой е бил щастлив,щото в бил затворен в лагер(буквално) и не е могъл да види как живеят нормалните хора,та да не може да се сравни,е най-малкото малоумно.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#78] от "rdb41527334":

  Радев си трае,щото се видя,че не става за пропаганда?Само го ползваха за опита да спрат договора с Македония.

 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#83] от "yanne":

  Не позна. Имам деца в ученическа възраст и работя за себе си / от 15 години/. А сърбите и руснаците меко казано не понасям. Споделям такава лична информация не защото ми е приятно, а за да накарам поне един човек да се замисли малко и да излезе от коловоза в който се е вкарал.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Макетата са дървени глави и колко по ги кандардисваш е по-зле, тоя социолог си ги знае.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Резултатът от референдума ще е 100% против. То това е и целта на занятието... от там следва оставка на Зайко и радиккализиране на албанските партии... заедно с нарасртващото нашрежение в Косово както и нарастващата агресия на истинският господар на албанците - Турция и у нас вероятно този път ще се гърми...

 90. 90 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 284 Весело

  Единствена Македония == Единна Русия? :-))

  ... водена от единствено от малки партии и неправителствени организации, но свързвана от експерти с влиянието на Русия.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Експерти в какво?.. В задкулисие?

  .. бившия разузнавач Янко Бачев смени името си и се обяви недвусмислено за съюз с Русия и членство в Евразийския съюз.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Бивш разузнавач, настоящ ... "експерт" ?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 91. 91 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 277 Неутрално
 92. 92 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Направи ли Западът лоша услуга на Македония преди референдума

  Дреме му на Запада за услугата , която прави на Македония . Първо не прави нищо на Македония . Такава държава не съществува , че да се ползва от услуга . Запада прави услуга на себе си . Както е било винаги , така е и сега . Единственото , което го вълнува , е да има възможно най- голям СИГУРЕН пазар . За това е и зорлъка за разширяването - да се изпреварят останалите чакали , които се навъртат около стадото . Макетата и останалите ще усетят и меда , и жилото на ЕС на собствения си гръб . Чак тогава ще разберат къде точно са попаднали и дали Вишеградската четворка ще стане и техен пристан . Но това са сетнешни деяния . Сега Зайчето , както и нашичкия , мисли за собствения си просперитет , а не на държавата без име . Но все пак - наслука .

 93. 93 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Вчера говорих с едни македонци. Ние сме били живеели добре, и те искали нови коли. Обяснявам им, че цената която ще платят е твърде висока. Не чуват. Храната обаче са забелязали, че в България не струва.
  —цитат от коментар 17 на hope


  Опитвате се да кажете, че храната ни е ниско-качествена, защото сме в ЕС? Единствената причина по време на социализма в България да не е имало толкова генно-модифицирани "бройлери" е, че властта не е могла да си го позволи нито финансово, нито технологично. Това е добре известен факт - може да проверите в речите на конгресите на БКП след 1980. Днес всеки българин има право да консумира или произвежда каквото иска. Макар и бавно, все повече хора могат да си позволят да правят избор не само съобразно цената и хилядите био и органични български продукти са доказателство. Освен това, европейския пазар е един от най-добре регулираните по отношение качеството на продуктите, така че съм убеден, че Македония и македонците като потребители имат само какво да спечелят.

 94. 94 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  [quote#28:"hope"]До коментар [#22] от "Hawaii":Може би не си запознат, но ще ти дам поне един прост пример...Пак за това с какво се храним. Защото продължителността на живота расте, но това са хора, които не са се хранили с химия.

  Може би Вие не сте запознат, но причината през социлизма да не е имало толкова "химия" е било финансовото и техническо затруднение на властта в България, а не грижа за здравето на населението. Живков с много интерес е следял тенденциите в тази област (наричал ги е "зелена революция") и е искал да ги излолзва за масовата индустриализация на храни, които са били нужни на българина, но стопанството все не е могло да смогне да произведе за всички. За съжаление, тогава не е имало как да си направите изследване за липса на някакви вещества, тъй като дори и излишъка на радио-активните такива не са били нещо, за което властта е сметнала за необходимо да ни информира. Масово българите нямахме културата на хранене, която днес все по-добре възпитават у себе си и децата си и това е очевидно от променящия се облик на храните, които се предлагат в по-развитите ни градове.

  Не е срамно тогава да не сте знаел защо определена политика се е случвала или не, но е срамно днес, че за 30 години, не сте намерил време да се поинтересувате от документите на БКП, а изграждате фалшиви митове, които вероятно споделяте и с невинни по-млади хора.

 95. 95 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#39] от "asdas200":

  това за което съм съгласен с македонците е, че ако говорим за балканска кухня, в техните дори непретенциозни кръчми, храната е доста по-вкусна отколкото в доста български кръчми. Не знам на какво се дължи, може би имат някакви запазени традиции ососбено в балканската кухня. У нас съм свидетел как на едно място в протежение на десетина години 3-4 пъти правят заведение, то фалира и идва следващия меринджей решил да прави ресторант... Явно смятат че това е лесно и просто.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  И всички правят пици и спагети :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 97. 97 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":Големият въпрос е : Ако Македония гласува ЗА ЕС и НАТО, дали македонците ще станат наистина европейци или ще продължат да мразят съседите си, да се изживяват като чистокръвни антични македонци, които гледат отвисоко на монголотуркотатарите и да точат сълзи и сополи по югославия и всичко сръбско...?
  —цитат от коментар 32 на rsw37525595


  Ще са необходими няколко поколения и това ще се изчисти, ако има нормализация в образованието и медиите, в съчетание с бизнес и туризъм през границата, както и ключовата програма Еразъм. През нашия живот едва ли ще има пълна нормализация, но е възможно да има чувствителна разлика. Франция и Германия; Португалия и Испания имат сходен опит. При младите им поколения, враждата е прерастнала в шеги по по-болезнените теми, а хилядите смесени бракове и чести турситически посещения водят до взаимно уважение.

 98. 98 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 689 Любопитно

  Има два фактора за въздействие върху всеки народ - надеждата за по-добре живот и умишленото подклаждане на различни страхове. В случая зад първия фактор стои Западът (ЕС и САЩ), а зад втория - руските и сръбските интереси. Успехът на референдума зависи преди всичко от активността, а тя зависи от интелигентнистта и комплексите на масовия избирател. Щом интелигентността на масовия избирател в една Великобритания се оказа толкова ниска за Brexit, какво да очакваме от народ, съзнанието на който е формирано повече от 2 поколения от сърбите, от политиката на Тито и от машината на УДБА ? Ако има надежда за положителен изход, то тя е в албанският етнос, който е единен в отстояването на
  свободата и независимостта си от сърбите ! Що се отнася до сдържаноста на България, тя е съвсен уместна. Би било контрапродуктивно за нашите македонски братя да даваме храна на противниците на референдума за националистически спекулациии да дразним излишно Москва ! Дано да успеят ! Желаем им успех !

 99. 99 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#92] от "papуre":

  Македония е голям и сигурен пазар :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 100. 100 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#92] от "papуre":

  Не подозираш къде си прав... "западът" иска Македония да се причисли към него, т.е. правейки услуга за себе си прават услуга и на Македония. И как да се подсигури, че Македония е добър пазар, освен като се гарантира просперитет, диогне се стандартът на живот, така че да са платежособони :)

  Сега може да кажете и за "бежанците" с които ще ги напълни запада.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK