Задава ли се световна шоколадова криза

Задава ли се световна шоколадова криза

© Юлия Лазарова



Стойността на световния пазар за шоколад продължава да поставя нови рекорди и може би до 2025 г. ще се удвои спрямо равнището от 2015 г. Консумацията е тласкана нагоре основно от ползите за здравето, приписвани на шоколада, като забавяне на стареенето, антиоксидантно действие, намаляване на стреса, регулиране на кръвното налягане и други.


И така, къде са най-големите шокохолици?


Традиционно над половината от всички произвеждани количества шоколад се изяждат в Западна Европа и Северна Америка. Най-лакомата за шоколад страна в света е Швейцария, с над 8 килограма шоколад на човек през 2017 г.


Нови пазари за шоколада




Макар развитите пазари да са на предната линия в шоколадовата страст, бъдещите възможности за растеж може би са другаде.


Едната посока води към Китай и Индия, всяка от които има население от над един милиард души. Бързата урбанизация, нарастващата средна класа и промяната в потребителските вкусове провокираха нарастващ апетит за шоколад.


Индия в момента е сред най-бързо растящите пазари на шоколад, като търсенето стабилно расте през последните години. През 2016 г. там са били изядени над 228 000 тона, което е увеличение с 50% спрямо 2011 г. Индийците си падат по всичко сладко и шоколадът стана едно от любимите им изкушения, като мнозина го възприемат като здравословен и не се сдържат да го похапват.


Фотогалерия: Пътуване, любов и шоколад >


Колкото до Китай, след икономическите реформи в началото на 80-те години шоколадът бе считан за рядък деликатес. Оттогава страната изостава по потребление на шоколад, като средният китайски потребител изяжда средно под 1 кг годишно.


Това обаче се промяна с навлизането на нови тенденции като "културата на кафето", което се отразява на начините, по които шоколадът бива използван и консумиран. Освен това милиони състоятелни китайци пазаруват онлайн висококачествени чуждестранни деликатеси, което кара търговски платформи като Alibaba да преосмислят бизнес моделите си, за да останат начело в играта.


Производството на шоколад е в опасност


Производителите на шоколад обаче са в затруднение. Какаото, деликатното растение, от чиито плодове се прави шоколадът, има нужда от влажен тропически климат и сянката на дъждовните гори, което ограничава районите, където може да бъде отглеждано. Най-подходящите региони са в Западна Африка, като само от Кот д'Ивоар и Гана идват над 50% от цялото световно производство.


Фотогалерия: Шоколад, макарони и още шоколад >


В резултат от глобалното затопляне обаче производството на какао в тези райони се очаква буквално да тръгне нагоре - да бъде преместено към по-висока надморска височина, за да се запазят оптималните условия за отглеждане на какаовите дървета.


Достъпните земи обаче са ограничени, тъй като земеделието в много от тези райони е забранено или те могат да не са подходящи за културата.


Болести и алтернативни продукти


Враговете на какаовите дървета се появяват в различни форми и размери, като два от тях са болестите и вредителите. Според оценки тези напасти могат годишно да причинят загубата на 30 до 40% от общото световно производство на какао.


През юни тази година Кот д'Ивоар обяви, че ще трябва да унищожи цяла какаова плантация от 100 000 хектара, заразена с опасен вирус, за да попречи на по-нататъшното му разпространение. Ще бъдат необходими поне пет години, преди в района отново да могат да бъдат засадени какаови дървета.


Фотогалерия: Облечени с шоколад в Цюрих >


Заради природните рискове, съчетани с ценовите колебания, фермерите, отглеждащи какао, обмислят дали да не се пренасочат към алтернативни насаждения, които са по-доходоносни и лесни за отглеждане.


Индонезия, третият по големина производител на какао в света, отбелязва спад в производството на какао от 2010 г. заради лошите метеорологични условия и остаряването на какаовите дървета. Поради това някои фермери преминаха към производство на царевица, каучук или палмово масло.


Производителите гледат в източна и южна посока


Тези общи заплахи и силното търсене от нови пазари изпращат ясен сигнал до големите производители на какао.
Гана, вторият по големина доставчик на какао в света, гледа на Азия и най-вече на Китай като следващата "голяма работа". За да увеличи годишното си производство на какао, Гана се опитва да си осигури кредит от 1.5 милиарда долара от китайската Eximbank. Сътрудничеството има подкрепата на правителствата от двете страни, като взаимният интерес е очевиден, отразен в потенциала на китайския пазар за шоколад.


Други "горещи дестинации" са Близкият изток и Африка.


Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия са лидери в консумацията на шоколад на глава от населението, надминавайки значително средното равнище за региона. Потребителите на тези пазари възприемат шоколада като символ на богатство, което засилва търсенето на луксозни марки.


Фотогалерия: Шоколад, шоколад, шоколад >


Производителите на шоколад отчитат добро представяне и в Алжир, макар и благодарение на различна причина. Според Euromonitor алжирците гледат на шоколада като на енергиен стимулатор, което води до процъфтяване на индивидуалното потребление, особено сред младите хора, докато правенето на шоколадови подаръци е по-слабо застъпено.


Реално ли е устойчивото производство на шоколад?


Най-големите производители на шоколад активно участват в инициативи за устойчивост като Rainforest Alliance, UTZ и Fairtrade.


Американският концерн Mars Wrigley Confectionary, водещият световен производител на сладки изкушения по чисти продажби през 2017 г., отдели 1 милиард долара, за да подпомогне създаването на по-топлоустойчиви какаови насаждения. Освен това през 2009 г. Mars бе първият голям производител на шоколадови изделия, който обеща до 2020 г. да използва 100% сертифицирано какао. Примерът му бе последван от неговите конкуренти Hershey's, Ferrero и Lindt.


Mondelez International иска цялото какао, което използва, да е произведено по устойчив начин. Milka е последната от марките му, която се присъедини към кампанията Cocoa Life, започната през 2012 г. с цел да засили позициите на фермерите, отглеждащи какао.


Макар тези инициативи да са страхотен скок напред, основните участници в производствената верига признават, че те не са достатъчни, за да бъдат изведени фермерите от бедността, което е сред основните проблеми.
Пример е Кот д'Ивоар, водещата страна - производител на какао в света.


Фермер, отглеждащ какао с UTZ сертификат, ще спечели само 84-134 евро (99-158 долара), или само с около 16%, повече годишно от производителите, които нямат сертификат.


Появяват се и други проблеми, като например ограниченият обхват на сертификацията. За да се възползват максимално от процеса, фермерите трябва да са членове на кооперативи. В случая на Кот д'Ивоар в момента само около 30% от фермерите членуват в кооперативи. Друго затруднение е да се гарантира, че в цялата производствена верига не е използван детски труд - нещо, което е практически невъзможно за контрол.


Производителите на какао в Африка имат собствени планове, обявявайки инициатива, подобна на ОПЕК. Те искат да имат по-голямо влияние върху световните цени на какаото чрез по-добро координиране между страните на производствените равнища и политиката на продажби. Това може да защити по-добре малките фермери, които са уязвими от ценовите колебания на световния пазар.


Макар твърденията за задаващ се "шококалипсис" засега може би да са преувеличени, рисковете са реални и трябва да им обърнем внимание.


Източник на оптимизъм е наблюдението, че основните участници в процеса на производството на шоколад са единодушни за необходимостта да направят собствен принос. Остава да се види дали това ще бъде достатъчно, за да се подсигури бъдещето на шоколада.


*Йована Станислевич е професор по международен бизнес в Grenoble Ecole de Management (GEM). /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Да му мислят тия които не знаят как се прави шоколад от соя.

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Разстроено

    колко хубаво,че у нас почти няма истински шоколад.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на Radosveta Koleva
    Radosveta Koleva
    Рейтинг: 1400 Весело

    "Най-лакомата за шоколад страна в света е Швейцария, с над 8 килограма шоколад на човек през 2017 г."


    Ей, ненаядоха се, бе...

  4. 4 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 4285 Весело

    колко хубаво,че у нас почти няма истински шоколад.
    —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


    Какъв истински марципан имаше при комунизЪма!!!
    При това чист, не като сегашните боклуци.

  5. 5 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1643 Весело

    За шоколада не знам, но за алкохола не се притеснявам, че ще свърши. Прави се от най-различни суровини:))

  6. 6 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Неутрално

    И шоколадът, и кафето вървят към доста сериозни перспективи за увеличаване на цените, особено в елитните брендове в които се използват добри суровини. Като казвам това близката перспектива е ръст на масовата консумация, оттам на сортове "робуста" - виж https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/coffee-market.
    За какаото дста активно се опитват да се намесят Караибските страни. Засега разбира се доминират развитите страни, но Китай върви с бързи крачки към инвестиции в този сектор в Африка - виж статистиките на https://www.statista.com/topics/1638/chocolate-industry/ , и една по-глобална картина на пазарната сегментация на https://www.reportlinker.com/market-report/Processed-Food/1878/Chocolate?utm_source=bingads_usa&utm_medium=cpc&utm_campaign=Food&utm_adgroup=Chocolate_Industry_Reports&msclkid=368aa21b973018408a64f9b751746f8e&utm_term= +chocolate +industry +segmentation&utm_content=Chocolate Industry Reports

  7. 7 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Благодарение на гениалната прозорливост на БКП и лично на др. Тодор Живков, в България още преди 50 години изгради специалисти по производството на ерзатц-шоколад от соя, а също така и хора на които това да им харесва.

  8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 4364 Неутрално

    колко хубаво,че у нас почти няма истински шоколад.
    —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


    У вас със сигурност няма. У нас има.

    Gunter glieben glauchen globen
  9. 9 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 4364 Неутрално

    колко хубаво,че у нас почти няма истински шоколад.
    —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


    У вас със сигурност няма. У нас има.

    Gunter glieben glauchen globen
  10. 10 Профил на bgkurshum
    bgkurshum
    Рейтинг: 776 Неутрално

    Една яка кампания за вредите от шоколада ще реши и този проблем, ако е проблем, разбира се.

    Никога повече мутри начело на България.
  11. 11 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#10] от "bgkurshum":

    Проблемът с подобна кампания е, че засега изследванията показват че шоколадът е добър за здравето и психиката. Подчертавам, шоколадът, не ерзаци с високо захарно съдържание. Е, тя и соята е полезна сама по себе си, но не в комбинацията със захар и мазнини от нерастителен или неживотински произход :-)

  12. 12 Профил на kapitalcho
    kapitalcho
    Рейтинг: 471 Неутрално

    До коментар [#10] от "bgkurshum":Проблемът с подобна кампания е, че засега изследванията показват че шоколадът е добър за здравето и психиката. Подчертавам, шоколадът, не ерзаци с високо захарно съдържание. Е, тя и соята е полезна сама по себе си, но не в комбинацията със захар и мазнини от нерастителен или неживотински произход :-)
    —цитат от коментар 11 на daskal1


    Захарта убива всичко полезно нещо за шоколада.И полезен е черния шоколад,който се консумира много малко.

  13. 13 Профил на lubomir1
    lubomir1
    Рейтинг: 1028 Неутрално

    До коментар [#6] от "daskal1":


    Много добър анализ, благодаря Ви.

    Да, българите сме велик народ !!!
  14. 14 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 1072 Неутрално

    Производителите на какао в Африка имат собствени планове, обявявайки инициатива, подобна на ОПЕК.

    А бой?

  15. 15 Профил на lubomir1
    lubomir1
    Рейтинг: 1028 Неутрално

    ... също така и хора на които това да им харесва.
    —цитат от коментар 7 на blondofil


    Няма ги хората. Отидоха ли някъде ??

    Да, българите сме велик народ !!!
  16. 16 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    До коментар [#15] от "lubomir1":

    Мъчат се и чакат да се върне шоколадът от соя

  17. 17 Профил на dichfromthebeach
    dichfromthebeach
    Рейтинг: 471 Неутрално

    "Консумацията е тласкана нагоре основно от ползите за здравето, приписвани на шоколада, като забавяне на стареенето, антиоксидантно действие, намаляване на стреса, регулиране на кръвното налягане и други."

    Само завършен идиот може да напише такава глупост. Преди да се пишат идиотизми е редно малко да се поусведоми драскача, какви точно са съставките на шоколада и защо захарта създава зависимости. 99% от хората не значт какво е антиоксидант па камо ли да си купуват сладкиши богати на какао заради тях.

  18. 18 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Неутрално

    До коментар [#12] от "kapitalcho":

    Аз лично консумирам шоколад от 90%-92%, с минимум подсладители и мазнини. Затова и пиша за истински шоколад, а не ерзаци.

  19. 19 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2346 Неутрално

    До коментар [#18] от "daskal1":

    "Аз лично консумирам шоколад от 90%-92%, с минимум подсладители и мазнини. Затова и пиша за истински шоколад, а не ерзаци."
    ==============
    Не вярвам да намеря истински шоколад в нашите магазини и просто го пропускам.

    Еретик
  20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Неутрално

    До коментар [#9] от "Alarmstufe: Rot":

    Нормално - щом не живееш в Бг.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Неутрално

    До коментар [#18] от "daskal1":

    За по-сигурно дъвчи какаови зърна - веднага ще усетиш разликата и ще си ми благодарен.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  22. 22 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4793 Неутрално

    До коментар [#11] от "daskal1":

    За соята и по—специално за тофуто, твърди се, че има изследвания, че при продължителна консумация повлияват недобре (не ме кефи думата ”негативно”) на мъжете.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  23. 23 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":
    Нека ти благодаря предварително :-)

  24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Весело



    Апропо
    До коментар [#18] от "daskal1":

    Даскале, малко не си осведомен за мазнините. Искаш ли малко обучение ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  25. 25 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#22] от "DDR":

    Четох публикацията за евентуалното негативно влияние на изофлавоните на соята върху пред-менопаузални жени и мъже https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11880595.
    Засега мнението е че това са три изолирани случая и липсват по-достоверни данни, но не е лошо да не се прекалява. Реално, вредно е да пиеш много вода :-)

  26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Весело

    До коментар [#23] от "daskal1":

    Пробвай наистина. няма да съжаляваш. после ще се запалиш да си правиш домашен шоколад. Винаги(почти) така става.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Весело

    До коментар [#25] от "daskal1":

    Мога ли да си позволя да предположа, че не си даскал по химия?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  28. 28 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":
    Можеш :-)

  29. 29 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Жена ми прави понякога (рядко, когато се запали като страничен продукт при правенето на торта "гараш" за колежките). Аз даже ракия не си правя, катеричките и птиците изяждат плодовете в градината. Виновен....

  30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Весело

    До коментар [#29] от "daskal1":

    Тури една снимка на тъщата. Аз така разгоних птичките. Може и на някой политик.
    За шоколада ти трябва да си мелиш сам каковите зърна. всичко друго е с много въпросителни.
    А за мазнините - в самото какао има ПРЕдостатъчно и мазнини и захари.
    Истинския шоколад се топи при телесна температура около36-38 градуса целзий. задай си въпроса какво стабилизира тозии, който ядеш(истинския) та не се топи при тази температура.Има какво да научиш от стария мармот !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  31. 31 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

    :-)

  32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Весело

    До коментар [#31] от "daskal1":

    Сега се сетих- ако сложиш снимка на слънчо можеш да спестиш и от осветлението нощно време. Тази зима в Бг масово така ще си светим и ще се топлим !
    И По ЕДНО Какаово зърно днево за разкош !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  33. 33 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3375 Неутрално

    Язе обичам да си хапвам шоколадец за десерт на обяд (основно черен), а понякога и сутрин, като течен такъв. :-)

  34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6203 Любопитно

    До коментар [#33] от "Читател":

    заралийски мурафети ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  35. 35 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 2189 Неутрално

    Китайците и индийците да си ядът собствената кухня. Вместо да се поддават на западната и да стават обези.
    Шоколада е полезен, а китайската национална кухня не е ли?

  36. 36 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1575 Неутрално

    ...ползите за здравето, приписвани на шоколада, като забавяне на стареенето, антиоксидантно действие, намаляване на стреса, регулиране на кръвното налягане и други.

    Глупости на търкалета. Шоколада е бъкан със захар, най-голямата отрова на планетата, а производителите правят милиарди от човешката глупост и липса на самоконтрол.

  37. 37 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1575 Неутрално

    До коментар [#23] от "daskal1":Пробвай наистина. няма да съжаляваш. после ще се запалиш да си правиш домашен шоколад. Винаги(почти) така става.
    —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


    Абе стига с това тъпкане. Четете книги, чукайте жените си или любовниците си, спортувайте, пътувайте. Има толкова много здравословни начини за забавление.

  38. 38 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Неутрално

    До коментар [#35] от "half truth":

    Коя "китайска национална кухня", такава няма, те са много регионализирани? Сечуанската например е много люта и солена. Да, в миналото ястието се е ползвало за да овкуси ориза, в много малки количетва, но днес китайците също се хранят доста нерационално, оттам заплашително нарастващият процент затлъстели деца.

  39. 39 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Човекът започва с "язе", какви "заралийски" мурафети?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK