Защо македонската опозиция (не) мълчи за референдума

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

© Associated Press

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.В Република Македония и на Балканите 27 г. политиците казваха на гражданите какво да правят, а ние като политици за пръв път слушаме гражданите какво казват да направим."


Посланието, отправено в разговор с "Дневник", дойде не от представител на управляващите в Скопие социалдемократи, а заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски, чиято партия мнозина обвиняват за изолацията на Македония от евроатлантическите процеси, продължила почти 10 години.


Николоски говореше за референдума на 30 септември, на който македонците ще решат дали да приемат споразумението за името с Гърция и който поставя партията противник на договора на изпитание. Не ѝ помогна и македонският президент Георге Иванов, който от трибуната на ООН призова за бойкот в неделя.
Големите партии и "лагерите" в македонското общество обещават, че последната дума "какво да се прави" ще е на "гражданите" и от тях ще зависи и гласуването в парламента - в този вот може да се вслуша дори партията на Николоски, която е яростен противник на договора.


Труден избор или изчакване


Погледната отстрани, ВМРО-ДПМНЕ изглежда в сложна позиция. От една страна партията е твърдо против договора. От друга лидерът Християн Мицкоски призова да се гласува по съвест, а после каза дори, че ще се съобрази с волята на мнозинството. Какво мисли ВМРО-ДПМНЕ на референдума?


"Позицията на партията е ясна. Работи се за надпартиен въпрос от национален интерес - за съдбата и бъдещето на Македония и на македонския народ," каза в разговор с "Дневник" Николоски. "Затова на него не бива да се гледа партийно и не бива партиите да изразяват позиция. Напротив, трябва да оставим на гражданите сами да решат какво ще правят на 30 септември. така че позицията на партията е: гражданите сами да решат какво ще правят на 30 септември. А каквото и да решат, ние ще го уважим и ще го последваме."


Попитан за личната си позиция, Николоски отказа да я обяви. "Позицията на нашата партия е да не влияем на гласуващите. И ще оставя своята за 30 септември, за да не го правя." На тази идея на ВМРО-ДПМНЕ обаче противоречат думите на бившия здравен министър Никола Тодоров, който ден преди разговора каза, че ще излезе да гласува, но ще пусне невалидна бюлетина - не може да каже "да" за договора, но условията на допитването не предполагат и да гласува "против." Преди него 20 членове на партията, без да коментират позицията си, се заклеха "пред Бога" във "Фейсбук", че няма да подкрепят промени в конституцията, ако се стигне до гласуване, каквото и да стане на референдума.


Фотогалерия: Референдумът носи надежда в обезлюдените села на Македония >


За Николоски това е част от израза на свободна воля. "ВМРО-ДПМНЕ има 170 хил. членове, всеки от тях има свое мнение. Сега партията оставя "възможност някой да излезе и да гласува за, някои да гласува против, а някой да остане у дома и да се въздържи," смята той.


За социолога Марко Трошановски истината е друга. "Партията има няколко фракции в момента, които явно призовават за различно отношение на гласуващите. Някои неофициално, а някои официално като бившия външен министър Антонио Милошоски. А на терен партията агитира за бойкот, неофициално." Според Трошановски целта е да се задоволи "натискът на международната общност, от една страна, а от друга не искат да изгубят поддържат на гласувалите, които смятат, че договорът е лош и трябва да бъде бойкотиран."


Бившият премиер Владо Бучковски е съгласен - според него поне 3 крила на различно мнение са се оформили в месеците, след като ВМРО-ДПМНЕ предаде властта. В София обаче той припомни, че дошлите в Скопие международни представители са искали да се видят както с представители на кабинета, така и с Мицкоски. "Това дава сигнал, че при скритата дипломация може да се стигне дотам да се гласува с "да"," каза той, без да навлезе в подробности.


За Николоски твърденията за разкол са просто "стратегия на СДСМ": "Ако гледате цялата кампания едиственото, за което не се говори за съдържанието на договора за договора с Гърция. Говори се за всичко освен за договора с Гърция." Двайсетте депутати, излезли с позиция във "Фейсбук", са го направили, защото в комуникация с гражданите и слушайки гласовете и вибрацията им в изборните си райони, са се съобразили с тях.


"Страх"


По-късно Никола Тодоров, който искаше да направи бюлетината си невалидна, смени позицията си. Заедно с група известни функционери и кмета на Кавадарци Янко Бачев той призова да се гласува "против".


Сайтът НОВА ТВ съобщи в четвъртък, че към него са се обърнали представители на партията, които недвусмислено се обявяват "против", а от структурите ѝ е излязла директива срещу всяко друго мислене освен бойкот. Обявилите се заедно с него "против" бяха заклеймени като "реформисти", а известният партиен член Кристиан Яндриоски предупреди, че който отиде да гласува, ще бъде проклет заедно с роднините си до 8-о коляно. Изданието "Инфомакс", което често изразява позиции на част от ВМРО-ДПМНЕ, цитира дискусия във "Фейсбук" между партийни членове, обвиняващи реформистите, че са "насилници" и бият жените си.


Към този момент ръководството на ВМРО-ДПМНЕ не е коментирало въпроса. Тя единствено реагира гневно след коментари на генералния секретар Игор Янушев, който вчера призова македонците да устоят на натиска и да бойкотират. "Не позволявайте да ви се заканват. Снимайте ги. Документирайте ги. Информирайте ни и ще ви помогнем."


В резултат говорител на ВМРО-ДПМНЕ увери, че никой не бива да се страхува, че ще бъде сниман, докато упражнява правото си на глас. "Страхът блокира свободната воля" във ВМРО-ДПМНЕ, написа НОВА ТВ. Николоски междувременно предупреди, че свободната воля може да бъде манипулирана и заплаши кабинета да не смее да подправя вота.


Какво ще реши народът и какво ще направи Заев


Проучванията от последните дни не са толкова категорични, колкото са поддръжниците, противниците и бойкотиращите.


За Александар Николоски няма дилема: ако най малко половината гласували са "за", за ВМРО-ДПМНЕ решението е ясно. Но ако малко под 50 на сто гласуват и все пак го направят с огромно мнозинство "за" и гласуването е "на кантар"? "Няма да е на кантар," увери той.


А може би ще е, смята Марко Трошановски.


"Моята прогноза е умерена, предпазлива. Последното изследване преди 2 седмици сочеше, че 46% от гласувалите биха излезли на референдум. Това значи, че около 100 хил. гласа няма да достигнат, за да се премине прагът. От тези, които ще излязат да гласуват, 70% ще гласуват "за". 8 процента ще гласуват "против"."


Това няма да улесни продължаването на споразумението, съгласява се той. "Но кабинетът ще продължи да настоява. Ще има протести, криза в парламента, ще има проблеми."


Фотогалерия: Протест в Солун срещу новото име на Македония >


Реалистично ли е Заев да се откаже от договора и да върне спора с Гърция в изходно положение? Не и според тази прогноза.


"Реалистичното е кабинетът да продължи с договора," продължава изследователят. "Каквото и да стане с референдума, без значение дали има праг, или не, много хора ще го поддържат, повече от отхвърлилите го, и кабинетът ще продължи. Най-лошият сценарий е предсрочни избори, на които кабинетът ще опита да получи по-голямо мнозинство в парламента."


Междувременно управляващите се опитват да подходят делово, за да покажат на гражданите, че владеят положението. Вътрешният министър Оливер Спасовски обяви, че държавата ще следи за натиск по време на референдума и всеки опитал да наруши правото на глас на други избиратели ще бъде наказан.


Но изявите в публичното пространство от членове на ВМРО-ДПМНЕ и от други, които призовават за бойкот, показват, че напрежението преди вота няма да намалее лесно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Да избират или в орбитата на сърбежите или ЕС.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  А защо евробюрокрацията и САЩската администрация не мълчи за референдума - а агитира, като у тях си, че и повече!?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#1] от "КА2":

  Не орбитата на "сърбежите", а орбитата на рашистите.
  "Сърбежите" ще са в ЕС преди фиромците.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  А защо евробюрокрацията и САЩската администрация не мълчи за референдума - а агитира, като у тях си, че и повече!?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  А, ти защо агитираш за интересите на Кремъл? Защо ти да имаш право да прокарваш чужди интереси, а другите - не?

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Ами Аз не правя разлика. Сърбежите винаги са били в руско влияние и руски любимци.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":Ами Аз не правя разлика. Сърбежите винаги са били в руско влияние и руски любимци.
  —цитат от коментар 5 на КА2


  Не е точно така, по времето на Студената война не бяха в много добри отношения...

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":Ами Аз не правя разлика. Сърбежите винаги са били в руско влияние и руски любимци.
  —цитат от коментар 5 на КА2


  Не е точно така, по времето на Студената война не бяха в много добри отношения...

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#5] от "КА2":

  Руската любов е доста... тежка и задушаваща.
  Затова имам чувството, че сърбите ще кръшнат от нея.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#5] от "КА2":Руската любов е доста... тежка и задушаваща.Затова имам чувството, че сърбите ще кръшнат от нея.
  —цитат от коментар 8 на Боян Таксиров


  Стига да успеят да се отскубнат от тази "любов"...

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  А защо евробюрокрацията и САЩската администрация не мълчи за референдума - а агитира, като у тях си, че и повече!?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Не бе тавагишч!!!
  Казват им, внимавайте к'во избирате, щото после като българите ще развявате савецки знамена и ще искате европейски доходи.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#6] от "bez_ime2":

  Смяташ ли , че коминтерна е натискал родните предатели да се откажат от Македония ей така? Ами всичко е в полза на Тито.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#4:"bez_ime2"][/quote]

  Уважаеми г-н bez_ime. Тук всички сме за да правим агитация. За македонци, северномакедонци, евромакедонци и прочее т.н. милиционери от югозападна България.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#4:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 12 на Полковник за европейско развитие на България
  Уважаеми г-н bez_ime. Тук всички сме за да правим агитация. За македонци, северномакедонци, евромакедонци и прочее т.н. милиционери от югозападна България. [/quote]

  Комрад, някой да ти пречи да агитираш? Агитирай си на воля...

 14. 14 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Гражданите на Македония са изправени, както никога досега, пред драматичен избор. Изолация и задушаваща прегръдка от Русия и Сърбия, или евро-атлантическа интеграция. Ще го решават утре сами, но решението им ще е за дълго време.

  vesela
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално
  До коментар [#5] от "КА2":Руската любов е доста... тежка и задушаваща.
  —цитат от коментар 8 на Боян Таксиров


  Тоба руското не е любов, а любене
  Яко налюбване като от загорял мераклия....
  Затова Русийката НЯМА приятели по света.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Само да не стане така, че акълът да дойде отпопсле.

 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А защо евробюрокрацията и САЩската администрация не мълчи за референдума - а агитира, като у тях си, че и повече!?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Просто е. В достъпен за тебе вид - защото хората ясно показаха че искат да са част от мирния свободен свят, а не от болната агресивна Евразия, тежко заразена от имперските амбиции на умиращата Русия ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#13:"bez_ime2"][/quote]

  Той агитира, ама само голям смЕх получава в ответ ... като всеки рашки или гербав трол прочеее ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  Вмешателството на ЕС е открито и ясно, аргументирано. Вмешателството на Путин е по Гоцевски потайно и неаргументирано.
  Македонците би трябвало да се поучат от голямата ни грешка и да направят лустрация.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  До коментар [#17] от "danvan":

  И ще зачетем ли референдум - където гражданите гласуват, заплашени от чужд натиск и агресия ?

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  До коментар [#17] от "danvan":

  Такъв ''референдум'' е абсолютно невалиден !

  [email protected]
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  [quote#13:"bez_ime2"][/quote]

  Комунистите не могат да коментират на воля.
  Те винаги го правят срещу заплащане, от Москва.

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#17] от "danvan":И ще зачетем ли референдум - където гражданите гласуват, заплашени от чужд натиск и агресия ?
  —цитат от коментар 20 на karabastun


  ДА,
  ЗАщото след Референдума ще са в НАТО и там вече
  чуждите агресори ще си налягат парвалите
  ш Сърбия и Русия

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  А най-интересно за нас е КАК ще се промени отношението куъм българите в Македония след референдума!?

  [email protected]
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  До коментар [#23] от "Hawaii":

  Гледам, че си на твърдо на позицията на Велика Албания - ЩО ???

  [email protected]
 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#17] от "danvan":Такъв ''референдум'' е абсолютно невалиден !
  —цитат от коментар 21 на karabastun


  Така ли? А, кой референдум е валиден, този който е проведен от Кремъл? Като например, този в Крим, под дулата на автоматите?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  защото това е "офанзива" за демокрация ,а не намеса в избора , както постъпиха руснаците и в САЩ и в Англия и в Унгария и в Италия Благодарение на подобна обаче на подобна "офанзива" във Франция парите на Путин изгоряха

  гошо
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  До коментар [#28] от "гошо":

  Я вместо да ми пускаш дърти опорки - отговори ЗАЩО само албанците в Македония твърдо искат промяна на името и последваша естествено нова конституция!?

  [email protected]
 30. 30 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#17] от "danvan":И ще зачетем ли референдум - където гражданите гласуват, заплашени от чужд натиск и агресия ?
  —цитат от коментар 20 на karabastun


  Като в Крим ли?

 31. 31 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Нима идентичноста на Република Северна Ирландия и Република Южна Корея не са съответно ирландска и корейска ? Очевидно "аргументите" на противниците на интегрирането на Република Северна Македония в ЕС и в НАТО са манипулативно. Кой има интерес съседната ни държава да остане изолирана и дестабилизиране - Москва и Белград. Именно от там умишлено се подклаждат "националистични" страхове и неоснователни емоции сред обикновените граждани !

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#13:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 18 на danvan
  Той агитира, ама само голям смЕх получава в ответ ... като всеки рашки или гербав трол прочеее ...[/quote]

  :)

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Да видим дали истеричният национализъм ще вземе връх над разума или обратното. По-скоро очаквам обратното.

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#23] от "Hawaii":Гледам, че си на твърдо на позицията на Велика Албания - ЩО ???
  —цитат от коментар 25 на karabastun


  За ВЕЛИКА Европа съм
  Като протививес на Евразия
  Велика Европа БЕЗ ГРАНИЦИ
  Апропо
  Ако ти беше руснак - Евразиец
  щеше ли да миткаш безвизово
  напред-назад из Балканите

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  До коментар [#34] от "Hawaii":

  Всъщност , аз нямам нищо против албанците!
  Дразни ме - когато някакви бюрократи поставят условия!
  ...И м/у другото - ти би ли гласувал България да си смени името, че да започне някакви - да речем предприсъединителни преговори !?
  Честно - без шаблони и пропаганда!?

  [email protected]
 36. 36 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#29] от "karabastun":

  защото те и само те, са истинските европеици и демократи по тези земи

  гошо
 37. 37 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Добре, аз не мога да разбера, македонските сърбежи не ги ли е поне малко срам от сегашното официално име - БЮРМ? Значи им харесва да са бивша югославска република, тоест зависими от една бивша държава. Пълен дебилизъм. Искрено им пожелавам на братята да им нашокат репите на бюрмаджиите.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  Те вече направиха лустрация (преди доста години).
  ---
  Гледам тука некои другите плащат с Велика Албания...та да им река - това плашило е дърта опорка на бай ви Уйло. албанците не са проблем за нас, нито за българщината в Македония и никога не да били. Колкото до референдума, бракята ке се черпат утре...

 40. 40 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Македония е част от Балканите - географски и културно. И по традиция резултатите от избори или референдуми в региона винаги са изненадващи ,защото мнението на избиратели на битово равнище не се подчинява на политическите лозунги ,а си следва своя собствена логика. Всички анализи и прогнози по темата са медийни упражнения без реално покритие.

  Не отговарям на хейтъри.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Също така требва ясно да се знае кой предизвиква, прави, плаща и разпространява провокации срещу македонския интерес. Добре че тоя на видеото в малка Македония секи го знае с кой се среща и на кого е човек. Уйло-тв : https://news-front.info/2018/09/28/bolgary-k-makedontsam-ne-otdavajte-svoe-imya/

 44. 44 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#6] от "bez_ime2":

  Добре, че ФНРЮ нямаше обща граница със СССР. Така Тито си спаси живота.

  Иван Д. Танков
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":
  ""Сърбежите" ще са в ЕС преди фиромците."

  Сърбежите няма да са в ЕС преди Косово.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  А най-интересно за нас е КАК ще се промени отношението куъм българите в Македония след референдума!?
  —цитат от коментар 24 на karabastun


  Ти беше наскоро в Македония. Разкажи какви са настроенията на македонците към българите?

 47. 47 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Александър Северомакедонски 😈😂

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Шиптърите ще решат съдбата на референдума. Те имат по трима сина и правят къща на три етажа. Най-големият син заминава на запад да печели и праща пари. Средният остава да се грижи за стопанството. Най-малкия го пращат да учи, за да осъществи прогреса. Ще гласуват да няма пречки големия да пътува на запад.

 49. 49 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Не само албанците ще ликвидират македонците но и те сами ще си помогнат за това ! !

 50. 50 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 857 Весело

  Добре, аз не мога да разбера, македонските сърбежи не ги ли е поне малко срам от сегашното официално име - БЮРМ? Значи им харесва да са бивша югославска република, тоест зависими от една бивша държава. Пълен дебилизъм. Искрено им пожелавам на братята да им нашокат репите на бюрмаджиите.
  —цитат от коментар 37 на меншевик


  Волимо те друже Тито ! Волимо те !

  И между другото, Югославия не е просто бивша. Тя е мъртва държава.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 51. 51 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  До коментар [#28] от "гошо":Я вместо да ми пускаш дърти опорки - отговори ЗАЩО само албанците в Македония твърдо искат промяна на името и последваша естествено нова конституция!?
  —цитат от коментар 29 на karabastun


  Защото нямат комплекси от произхода си и не ги интересува, че с промяната на името фактически се отказват от "античните" си претенции.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Суверенна Република Македония е призната с това си име от повечето държави на планетата.

  Призната е и от неколко назадно изоставащи - с името БАБЮРМ
  (Бивша Автономна в Бивша Югославия...... Македония).

  Дали с представка "северна", "южна", "наша", "ненужна"...
  или с без - все едно.

  ЕС и НАТО с нетърпение чакат
  Р. Македония за в общия влак

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Заев е отвратителна фигура. Окървавиха му главата, когато неговият човек дръпна реч на албански в македонския парламент. И когато албанските депутати в македонския парламент изпяха химна на Република Албания. Все едно, депесарското войнство да изпее химна на Република Турция в БГ парламент! Шик, нали? И Заевчето си разходи “окърваввната” глава из световните медии. Ама хич, хич йок не му пукаше, че отваря врати и порти на албанците в Македония! А нашият използва българското европредседателство, за да налива вода във воденицата точно на този! Хвани единия, удари другия!

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Също така требва ясно да се знае кой предизвиква, прави, плаща и разпространява провокации срещу македонския интерес. Добре че тоя на видеото в малка Македония секи го знае с кой се среща и на кого е човек. Уйло-тв : https://news-front.info/2018/09/28/bolgary-k-makedontsam-ne-otdavajte-svoe-imya/
  —цитат от коментар 43 на voodoo_child


  Да, трябва. Ето ти още една, макар и смешна:

  "Заев плаши македонците преди референдума с предстояща българизация, ако не гласуват за ЕС и НАТО"

  «Управляващите описват заплахата, ако не бъде приет този договор с Гърция, което означава, че няма да има шанс за включване на страната в НАТО и ЕС – заплаха от някаква българизация и това беше особено подчертано от координатора на Македония за НАТО, който в едно телевизионно предаване каза:

  «Хубаво би било да бъде приет този договор и нашите македонски граждани да не се унижават толкова да кандидатстват за български паспорти, и там в документите, в заявленията, да пишат, че са нещо друго, а не това, което са – от друг етнос».

  http://bit.ly/2DEcPNq

  reductio ad absurdum...
 56. 56 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Александър Северомакедонски 😈😂
  —цитат от коментар 47 на balgariez


  Да те поправя- АлександАр!

  reductio ad absurdum...
 57. 57 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#55] от "fje35574291":

  Това, за което говори Канзуров (знаем се добре с него) е друга тема, различна от посоката в моя пример.

 58. 58 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Ако вярвам на бг статистиките,че над 100 000 македонци са бг граждани ,а дефакто са си заклети македонци в Македония вота ЗА няма да мине. Защото там могат да си гласуват НЕ и същевременно да си получават всички евроекстри през бг паспортите.

 59. 59 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "objective":

  Няма такова нещо като Република Северна Ирландия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK