Този ислям няма място в Германия!

Този ислям няма място в Германия!

© ReutersЕрдоган ще открие в Кьолн новата Централна джамия на турско-ислямското сдружение "Дитиб". Само че ислямът, проповядван от имамите му, няма място в Германия, коментира Сейран Атеш и обяснява защо в "Дойче веле".


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подложен на остра критика по много въпроси. И то не от вчера. Например заради погазването на човешките права в неговата страна и задържането на критици на режима и представители на опозицията, включително на чуждестранни правозащитници и журналисти; заради военната намеса на Турция в конфликта в Сирия и в Югоизточна Турция; заради кризата, в която изпадна турската икономика; заради ръководената от него партия, която залага на политическия ислям и няма нищо против да приема дарения от чуждестранни ислямистко-екстремистки кръгове. Днес този президент пристига на официално държавно посещение в Германия. И не само това. Именно той ще открие Централната джамия на турско-ислямското сдружение "Дитиб" в Кьолн.


Особено изненадващо е, че този толкова оспорван държавник е поканен и на официален прием, подготвен от високопоставени германски политици. Eдин диктатор бива посрещан с всички държавни почести - с лицемерния аргумент, че трябвало да се работи за подобряване на отношенията между двете страни и за повторно сближване с Турция. И повечето медии приемат тази логика напълно безкритично. Нима някои определени представители на германската политическа сцена още не са разбрали, че с диктатори не се сяда - нито на празнична трапеза, нито дори на чаша чай? Подобни държавници заслужават най-много чаша вода - за да не умрат от жажда. И нищо повече


"Дитиб" - удължената ръка на Анкара


"Дитиб" е пряко подчинена на държавната турска Дирекция по религиозните въпроси ("Дианет"), която пък от своя страна се контролира от турското правителство. Колко още трябва да го повтаряме? В случая изобщо не става дума за някакъв безпроблемен ислямистки съюз в Германия. На фона на актуалните военни конфликти, в определени джамии на "Дитиб" се държат борбени политически речи в духа на турския национализъм и военната пропаганда.
В Турция проблемите с равноправието между половете, антисемитизма, хомофобията, пропагандирането на политически ислям и много други критични теми също стоят в пряка връзка с "Дитиб" и "Дианет". Идеологическата основа за тази дейност се осигурява директно от Анкара, т.е. от Дирекцията по религиозни въпроси. Ужасяващ пример в това отношение е комиксът за деца на "Дитиб" и "Дианет" от 2016 година, който възхвалява мъченическата смърт.


Накратко: повече от очевидно е, че в Германия "Дитиб" и "Дианет" водят политическа пропаганда за турското правителство. И можем само да приветстваме това, че в момента Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) проучва дали "Дитиб" трябва да бъде поставена под наблюдение.
Разбирането на Ердоган, "Дитиб" и "Дианет" за исляма, в комбинация с турския национализъм, изобщо не се вписва в ценностната система на ЕС и противоречи на германската конституция. Затова те нямат място нито в Германия, нито в Европа. Агитацията на "Дитиб" и "Дианет" разделя германските турци на две - привърженици на Ердоган и негови противници. Едни срещу други биват изправяни "добрите мюсюлмани", т.е. избирателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), срещу "лошите мюсюлмани" - нейните противници.


Срамно петно за Германия е това, че сега един авторитарен, ислямистки властник като Ердоган ще открие новата Централна джамия в Кьолн. В прав текст това означава следното: с освещаването на новата джамия на "Дитиб" и "Дианет" политическият ислям и турският национализъм тържествено си проправят път към обществото. Тази джамия ще бъде място, на което религиозната свобода ще се разбира само като свобода на собствената представа за религия и на собствения национализъм. А цялото представление се легитимира от една страна от присъствието на турския държавен глава и неговите привърженици, които, ако не са от групата на безкритичните му сипматизанти, в мнозинството си са жадни за власт ислямисти; а от друга страна събитието бива легитимирано от онези официални германски представители, които подкрепят целия този спектакъл и изолират (политически) всички критични гласове.


Какви ще бъдат последиците за интеграцията в Германия?


В много джамии на "Дитиб"/"Дианет" се пропагандира едно разбиране за исляма, което противоречи на германската конституция и на Общата декларация за човешките права. От гледна точка на интеграционните усилия, които полага Германия, това е напълно неприемливо, контрапродуктивно и ще създаде нови проблеми, вместо да реши съществуващите. Не беше ли достатъчно обезпокоителен фактът, че на турския референдум за конституцията, провел се през миналата година, толкова много турци, живеещи в Германия и в други страни от ЕС, дадоха гласа си за един автократ? Трябва ли сега и ние в Германия да се кланяме на този човек и да му предоставяме трибуна, която той да изполва за политическата си пропаганда?


Приветствам и искрено се радвам на всички онези смели хора, които няма да откликнат на поканата за "причастие" с Ердоган в петък. Ако аз, като носителка на Ордена за заслуги на Федерална република Германия (първа степен), бях поканена да уважа това събитие, също щях да откажа. Вместо това ще се включа в контрадемонстрацията в петък в Берлин. Защото когато става дума за престъпници, човек не бива да се примирява с положението, а трябва да действа.


Сейран Атеш е адвокатка по професия, авторка на текстове и активистка-правозащитничка от турско-кюрдски произход. Тя е инициаторка и съоснователка на откритата през 2017 година джамия Ибн-Рушд-Гьоте в Берлин, която се застъпва за светски и либерален ислям.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Горките германци! Те станаха по зле от нас. Нашите мюсюлмани напоследък се обявяват по-смело и осъзнато за български граждани а и България си им е родина. А немските турци са си ялова ашлама!

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Много скоро на немците ще им писне от безогледната ислямизациа!И ...тогава времената на Адолф ще върнат!Въпрос на време.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "Този ислям няма място в Германия!"

  Тези думи са много подходящи за име на политическа програма. Сега се търси политическа сила, която да напише програмата.

  подпис
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  С кой акъл давате на чужда държава и чужд ръководител да строят цитадели и да разпръскват турскоазиатско мракобесие в центъра на Европа. Нали се разбра и от децата вече, че дитиб е разузнавателно ударно звено, което държи , следи и наказва всеки мюсюлманини, който счита , че ердоган и турция не са най- великото нещо на света. Дано обществото срине тая сграда, при пръв удобен повод.

 5. 5 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 474 Неутрално
  Корабът на ЕС завива, бавно но сигурно - а исламският клир няма да се съгласи да изгубят позицийте си.

  Задава се конфликт.


  Да, българите сме велик народ !!!
 6. 6 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Горките германци! Те станаха по зле от нас. Нашите мюсюлмани напоследък се обявяват по-смело и осъзнато за български граждани а и България си им е родина. А немските турци са си ялова ашлама!
  —цитат от коментар 1 на Мавродинов


  И най - умният си е малко прост.

  Да, българите сме велик народ !!!
 7. 7 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Така е била разрушена Османската империя, чрез строежи на църкви и манастири на Балканите.

  Eddie lives... somewhere in time!
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  "Този ислям..."

  Че колко "Ислями" има ?! 😈

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Горките германци! Те станаха по зле от нас. Нашите мюсюлмани напоследък се обявяват по-смело и осъзнато за български граждани а и България си им е родина. А немските турци са си ялова ашлама!
  —цитат от коментар 1 на Мавродинов


  Ние, залитнахме в друга крайност. Християните започнаха да вярват на Третия Рим.

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ако джамията не се откриваше от Ердоган, съм убеден, че щяхме да четем възторжени възгласи за коректност и интеграция от дойчовелевците. :-) Сега ни пускаът лицемерна статийка. Доообре другари. Исляма ма Турция е лош, а на нашите съюзници от залива е хубав, чак прекрасен, мда. Исляма не е религия, а политическа доктрина, и след като толкова години мисюлманите не успяха да разделят религия от политика /съвсем съзнателно разбира се/, то европейските държави трябва да вземат мерки за тази религия, все едно е особено опасна секта.

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  Европа е Европа щото там не е имало ислям. Дворци, катедрали, картини, хубава музика, ред и красота.
  Ние на Балканите дето сме били под властта на исляма, 140 години след тая средновековна чума не можем да се оправим.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Гневно

  Изобщо ислямът няма място в Цивилизования Свят и да си ходи в Ориента!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Весело

  До коментар [#8] от "balgariez":

  има лош на Ердоган , Иран , има добър на СА , ал кайда, има полезен на ИД , има невидим боко харам ..... много има

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Сърбат каквото са надробили.

 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ето историческата реч на Орбан, от която всеки либерален толераст вдига температура и получава световъртеж:

  https://m.facebook.com/586723008175618/posts/1064264717088109/

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Кой е този "ТОЗИ" ислям?
  На Ердоган или на Гюлен???

  За "ислямът" на Гюлен има подозрения:
  ""Opponents of the movement point to a video which surfaced in 1999, in which Mr Gulen seemed to tell his followers that they should deliberately attempt to infiltrate mainstream structures:
  "You must move within the arteries of the system, without anyone noticing your existence, until you reach all the power centres.
  "You must wait until such time as you have got all the state power, until you have brought to your side all the power of the constitutional institution in Turkey."" - http://www.bbc.com/news/world-13503361

 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Интересни мисли ми навява тази статия.

  Първо, къде са всичките тролове, които постоянно обявяват Дойче Веле за либерално меки китки , ЛГБТ защитници и т.н.?

  Ето една съвсем не толкова правозащитна позиция.

  Второ, авторката дали не подценява прекалено германските служби за сигурност?
  Дръж приятелите си близо, а враговете си - още по-близо казва старата мъдрост.
  Един такъв обект работи в две посоки...не само внася религия, но и позволява по-лесно тя да бъде наблюдавана и ако щете контролирана. Турция, естествено, също е наясно с това.
  Но пък и турците правят компромиси за Германия, които не са им приятни.
  Всичко е оплетено.

  Последно, аз лично съм за опростената и ясна позиция на авторката по отношение на почестите към Ердоган.
  Нека си правят джамия и нека полицията следи какво се прави вътре и не позволява речи на омраза; изолацията никога не е довела до нищо добро в дългосрочен план.
  Обаче това с Ердоган идва в повече.
  Той е диктатор и не трябва да му се оказват публично почести.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  DW, направо бръкна в здравето на пропадналото ислямистче Ердоганчо!

  shlshlshlshl
 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1526 Весело

  Ето историческата реч на Орбан, от която всеки либерален толераст вдига температура и получава световъртеж:https://m.facebook.com/586723008175618/posts/1064264717088109/
  —цитат от коментар 16 на venci4


  +++++++++++++++++++++++++++....!!!!!....БРАВО на ОРБАН.......!!!!!......УНИКАЛЕН ДЪРЖАВНИК.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Този ислям няма място в Германия!"Тези думи са много подходящи за име на политическа програма. Сега се търси политическа сила, която да напише програмата.
  —цитат от коментар 3 на Иван К  До коментар [#3] от "Иван К":

  "Този ислям няма място в Германия!" си баш лозунг на Гюленистите... :)

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Весело

  Немците взеха да се осъзнават. Добро начало

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 26. 26 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#16] от "venci4":

  Проблемът на орбан с ЕС не е това, а а че е корумпиран, крадлив и се задържа на власт ограничавайки свободата на словото и върховенството на закона в Унгария. Като цяло много скоро целия ЕС ще въведа обща антиемигрантски политика, дните на Меркел са преброени

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЕССР, загниващата и загиваща империя. Римската империя така се е разпаднала, под калъчите на далече по-малко цивилизовани племена, които обаче явно не са били поддръжници на типичните "ценности" на имперците(хомосексуализъм, педофилия, наркомании и разврат от всякакъв друг тип)

  мурзилка
 28. 28 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Колев":

  Не търси логика в трола. Те действат по ОП без да мислят какво пишат

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Хубав текст за позиция, която подкрепям.
  Германия на това противопоставя реалполитик. Жалко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#16] от "venci4":Проблемът на орбан с ЕС не е това, а а че е корумпиран, крадлив и се задържа на власт ограничавайки свободата на словото и върховенството на закона в Унгария.
  —цитат от коментар 26 на danvan


  Това е безспорно. Но ще ти кажа от практическа гледна точка как виждам нещата- корупцията, кражбите и ограничаването на свободата на словото са явления, които с времето се изкореняват, налагат се санкции, нови избори, малко рокади във властта и всичко или почти всичко си идва по местата. Ако обаче се допусне глупавата грешка благодарение на самоубийствената политика на либерастите една християнска държава да се напълни с неуки, агресивни, мързеливи и неблагодарни мюсюлмани дошли предимно не да се интегрират, а да ни интегрират- това с времето няма да се оправи. Държавата заминава. Затова казвам, че Орбан е най- добрата, дори временна, алтернатива..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Колев":
  Мъдрост, сентенция, максима, ... Или просто популярно клише. Дали трябва да се приема за правило? Враговете бяха допуснати съвсем близо. Видяхме какво стана. Видяхме какво правят. Вие не виждате ли?
  П.П. Не упреквам специалните служби. Разбирам деликатността на ситуацията.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Весело

  Брей! Значи кюрдският ислям бил добър, но турският - не. Почти винаги когато някой в DW пищи на умряло, нормалните хора се подхилкват. Все едно кюрдския еквивалент на Александър Андреев пита: "това ли са българите/турците в чужбина"

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Никакъв ислям няма място нито във Германия нито във останалия цивилизован
  свят, това не е религия това е военна доктрина !!!

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Въпросната джамия, която някои толкова я хвалеха, прилича на бетонен бункер. Турски бетонен бункер в центъра на Кьолн, близо до готическия шедьовър - Кьолнската Катедрала, чийто изящни кули вероятно гледат с отвращение към гладкия стъклено бетонен купол на новопоявилия се "храм".

  Ислямът има блестящи примери в архитектурата, но архитектите са предпочели семплостта на бетона.

  Приликата на джамията с бункер е илюстративна за политиката на Ердоган по отоншение на Европа. Той води война с Европа, с нейните ценности, с нейните свободи, с нейната философия и дух. И не толкова, защото е мюсюлманин, а защото е ДИКТАТОР, използващ Исляма за реализиране на своите лични властови амбиции.

  Ислямът е факт. Той ще съществува още дълго. Като цяло той е чужд на европейските ценности, но може да има мирно съжителство, ако различни диктатори не го използват като средство за укрепване на своята власт и налагане на теократични диктатури. Ердоган не е сам в това отношение - компания му правят и саудитските шейхове, и иранския режим. И цяла плеяда по незначителни ислямски диктатури.

  А за справка - най многолюдната ислямска държава е ...Индонезия. Която почти по нищо не се различава от останалите държави в Югоизточна Азия, т.е. там Исляма е навсякъде, но не е толкова осезаем и забележим.

  Значи Ислямът става опасен най вече когато се използва като средство за постигане на политически цели и власт.

  Но днешните популисти и консерватори не правят ли същото, използвайки християнството като инструмент?
  Неслучайно единственият европейски държавник(доколкото ми е известно), присъствал на церемонията по превръщането на Турция в президентска република бе...

  Защитникът на Християнска Европа, Рицарят Кръстоносец Виктор Орбан!?!?!?

  Орбан често хвали Ердоган и критикува ЕС.

  На пръв поглед няма логика и е странно и необяснимо.
  Но всъщност и двамата са си лика прилика.
  Защото често религията, каквато и да е тя, се ползва просто като инструмент за налагане на власт и мачкане на човешките права, а диктаторите в цял свят си приличат, независимо коя религия или идеология използват за постигане на своите цели. Те търсят път към "умовете и сърцата" и виждат този път в това, в което хората вярват. Те стъпват върху вярата на хората с калните си ботуши, потъпкват го и продължават напред към абсолютната власт!

  И затова статията е съвсем на място. Ердоган не бива да бъде толериран НЕ защото е мюсюлманин, а защото е диктатор!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#30] от "venci4":

  Не съм съгласен. Пораженията, които тълпите неграмотни диваци биха могли да нанесат са несравнимо по-малки от пораженията от корумпирането и опошляването на обществото. Бих сравнил мигрантите с вирус: чуждо тяло, срещу което организмът се бори. Възможно е реакцията да е мъчителна, с висока темература, спазми, повръщане, може да се наложи тежко лечение. В крайна сметка, обаче, тялото изхвърля чуждия елемент. Корупцията, липсата на демокрация, отнемането на свободното слово са като рак. Болни клетки, срещу които тялото няма съпротивителни сили, не може да изхвърли или изолира. Те разболяват клетките около себе си и увреждат органите, докато в те спрат да функционират правилно и тогава организмът загива...

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Очакваше се - след като в Германия мюсюлманите са поне 20 % от населението!

  [email protected]
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мавродинов":

  Нашите мюсюлмани са български мюсюлмани - а онези в Германия са турски и арабски !

  [email protected]
 38. 38 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 354 Гневно

  Европа никак, ама никак не се е поучила от грешките си.
  Навремето Франция даде политическо убежище и трибуна на аятолах Хомейни да ръководи опозицията срещу шаха. Тогава Иран беше светска държава и жените ходеха облечени по европейски. В резултат на което беше извършена ислямска революция и Иран потъна в средновековие.
  През 60-те и 70-те години във Франция се разпространяваха всякакви ултралеви насилнически идеологии, вкл. и маоистката. Пол Пот като френски възпитаник и "вожд" на камбоджанския народ приложи такава идеология на практика и изби 2 милиона души.
  Иначе Европа се занимава само с националистите които били много, ама много вредни. И то без да се прави разлика между откровени призиви за насилие, проповядвани от крайните нацита и умерения национализъм, според който безразборното приемане на голям брой неитнегриращи се чужденци, религиозни фанатици и с чужда на Европа култура е заплаха за обществения интегритет. Радикалните нацита са някакъв мижав процент от популацията и до един се водят на отчет от властите, докато никой не е в състояние да определи броя на радикалните ислямисти и техните връзки се разкриват пост фактум след като извършат поредния атентат. И най-жалкото е, че в повечето случаи това са получили бежански статус мигранти, живеещи за сметка на данъкоплатците.
  Така се неглижира радикалният ислямизъм, отговорен за всички атентати с многобройни жертви в Западна Европа.

 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#36] от "karabastun":


  Очакваше се - след като в Германия мюсюлманите са поне 20 % от населението!
  —цитат от коментар 36 на karabastun


  Това от РИА Новости ли го разбра?

  Ето ти още един източник, малко по достоверен:

  https://religionnews.com/2017/11/29/europes-muslim-population-growing-but-wont-be-a-majority-anytime-soon/

  5-6% са.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 553 Неутрално

  В Кьолн бяха нападнати над хиляда местни жени, а сега е издигната нова джамия. Звучи сякаш нашественици успешно са завоювали града. Има някои неща, които не бива да се допускат заради символиката и нова джамия в Кьолн е сред тях.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Има и такива мюсюлмани, като тази жена.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  . Почти винаги когато някой в DW пищи на умряло, нормалните хора се подхилкват
  ========
  Тази реакция на ДВ, е в резултат на снощната реч на Ердоан в Германия........
  Защо речта му не е медийно достояние?
  В нея, Ердоан цитира даже и Бисмарк, и то на развален немски.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Любопитно

  До коментар [#36] от "karabastun":
  20% прави 16 500 000 човека.
  Не знаех, че са толкова.
  Или, може би някой лъже?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  До коментар [#43] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Броят на мюсюлманите в Германия нараства с всяка изминала година

  В последните две десетилетия общият брой на мюсюлманите расте с около 1% на 5 години.

  [email protected]
 45. 45 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  ... Защо речта му не е медийно достояние?...
  —цитат от коментар 42 на eti mehter


  Ети, в Европа не отдаваме толкова голямо значение на речите. Не, че е без значение какво казват лидерите или политиците, но не го приемаме за алфа и омега. Други неща са решаващи за нас.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#45] от "pavian":

  в Европа не отдаваме толкова голямо значение на речите
  ========
  Ваша воля!
  Имах предвид друго......
  Толкова много се гордеете, че медиите ви са свободни, а нещата са съвсем други.....
  Дали сте свобода на медиите си, свобода която ви държи в мъгла за текущото случващото се......
  Щом сте така щастливи, вие си знаете......

  Bukalemun
 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 373 Неутрално

  "В прав текст това означава следното: с освещаването на новата джамия на "Дитиб" и "Дианет" политическият ислям и турският национализъм тържествено си проправят път към обществото."
  Ислямизирането на Германия в действие. Откриват тържествено джамии, вместо да ги закриват. Ще дойде ден, когато ще си скубят косите заради тази неразумна политика. Подценяването на исляма е най-глупавата политика, която ще доведе в по-късен етап до пълното ислямизиране на Европа. Умните глави в ЕС да се поучат от делата на граф Игнатиев след освобождението на България. Като губернатор на София той заповядва да се разрушат всички джамии в София за една нощ. Така с един замах изтрива това, което е наслоявано тук в течение на векове.

 48. 48 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Свободата на медиите наподобява този форум. Има мнения (на пишещи), които не си струва да бъдат четени. Има и такива, с които не съм съгласен, но ми дават информация или различна гледна точка. Понякога споря, за да установя чия истина е вярната.
  Всичко това не би се случвало, ако са позволени единствено "правилните" мнения.
  И не си прав, че оставаме неинформирани. Актуалните теми винаги стават достояние на хората. Просто предпочитаме разните "авторитети" да не ни обясняват какво трябва да мислим.

 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":Така е била разрушена Османската империя, чрез строежи на църкви и манастири на Балканите.
  —цитат от коментар 7 на tigervi


  Църкви и манастири на Балканите е имало векове преди появата на Османската империя.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#48] от "pavian":

  Всичко това не би се случвало, ако са позволени единствено "правилните" мнения.
  ======
  Кое е правилното мнение.... единствено това което е медийно открито ли?
  Тогава няма какво да обсъждаме повече.....
  Живейте си в измисления паралелен свят, без да се стряскате на реалностите

  Bukalemun
 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Този ислям няма място в Германия!"
  =====================================
  Ами,няма,но се вре там ,където не му е мястото...

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  Разбирането на Ердоган, "Дитиб" и "Дианет" за исляма, в комбинация с турския национализъм, изобщо не се вписва в ценностната система на ЕС и противоречи на германската конституция.
  ======
  На германската конституция противоречат и други неща.... като свободното движение на членове на Пкк, терористична организация, призната от германските власти като такава.....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Ти май се взимаш много на сериозно?

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  Срамно петно за Германия е това, че сега един авторитарен, ислямистки властник като Ердоган
  ========
  Дойде Веле са медия губеща трудно равновесие......
  В случая обаче не е така..... има бол епитети и квалификации, употребявани охолно и целенасочено......
  Нека критикуват Щайнмайер.... той е поканил Ердоан в края на краищата.......
  Явно въпросната немска медия е неподготвена за случая......

  Bukalemun
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  Особено изненадващо е, че този толкова оспорван държавник е поканен и на официален прием,
  ========
  Жалко е че Башар Ал Асад е окопиран и в нелегалност.....
  Ако той бе на визита в Германия, как ли щеше да откликне Дойче Веле.....?
  ...... пристигна "светския виктатор"..... ли щяха да кажат....?

  Bukalemun
 56. 56 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 459 Весело

  DW започва да отразява косвено залязващата популярност на меркелизма с такива материали - гъвкава и хлъзгава медия ,която бърза да хване промяната на вятъра.

  Не отговарям на хейтъри.
 57. 57 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Оня с мустачките с колко ли оборота се върти във виртуалния си гроб?

 58. 58 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Нали това обяснявам, бе, чедо на Анадола! При вас медиите са контролирани, затова получавате само "правилното" мнение. Ние получаваме всички гледни точки и си съставяме собствено мнение. Вас ви събират на площада като овце и ви обясняват кое как е. Ние преценяваме какво вършат авторитетите и вземаме решенията си сами.
  И да ди кажа за реалния свят: може и да не ни харесва, но живеем в него. На теб свят ти се вие да се въртиш според актуалното в измислената ти действителност. Допреди три месеца пригласяше на султана колко фашистка била Европа. А сега, когато соколджията пак се надупи на Танте, как ще го извъртиш, а?

 59. 59 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Кюрди,турци, правилен, неправилен ислям - част от мултикултурното богатство ..идилия отвсякъде .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#58] от "pavian":

  Точно така.....
  У нас свободата на медиите не е фактор.....
  Приоритет е медийната отговорност която пък на запад липсва....!
  Ако топ новината е посещението на държавен глава, пише се на първа страница......без никакви импровизации и аналитични екстри.....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#58] от "pavian":

  . Вас ви събират на площада като овце и ви обясняват кое как е.
  ========
  :)..... А вас не могат.....
  Не им се отдава пряката демокрация......
  У нас, стига да е обичан, лидера може с един джобен телефон да събере цялата нация по улици и площади..... 🎖️🎖️🎖️
  При вас, тая работа се постига с финансови примамки и Евро фондове.

  Bukalemun
 62. 62 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  У нас медиите предлагат на обществото теми, които ги интересуват. Когато никой не се интересува от посещението на второстепенен диктатор, тогава има кратка дописка на четвърта страница и толкова

 63. 63 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  Ети, пряка демокрация практикуват швейцарците. До нея ние не сме дорасли. Вие пък съвсем. Вашето е овча демокрация. Събират ви по мегданите да ви тълкуват събитията, щото ако ви ги напишат - не ги разбирате.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#62] от "pavian":

  У нас медиите предлагат на обществото теми, които ги интересуват
  ========
  Браво, започваш да ми харесваш......
  Приятните за ухото медии са последната тенденция в така наречените свободни медии.....
  Всичко е розово.....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#63] от "pavian":

  Събират ви по мегданите да ви тълкуват събитията, щото ако ви ги напишат - не ги разбирате.
  =======
  Никой никого не кара насила..... всичко е естествено и спонтанно....
  Тази вечер да има анонс, пак ще тръгнем.....
  Всичко е взаимно.....
  Хайде със здраве...... не ги усещаш тия неща.....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  Не съм казвал това :))) Но приемам, че имаш затруднения с езика.
  Казах, че медиите обръщат внимание на темите, които са важни за обществото. Маловажните ги отразяват за информация, но не акцентират на тях.
  При вас друг определя кое е важно и какво трябва да мислите по въпроса. А ти го наричаш "пряка демокрация". Вече и до учебници ли нямате достъп?

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#66] от "pavian":

  Е..... това вече е друго....
  Предния ти коментар е различен от този.
  Макар че в предния си казал горивата истина, а после официалната лъжа.....

  Bukalemun
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#66] от "pavian":

  При вас друг определя кое е важно и какво трябва да мислите по въпроса. А ти го наричаш "пряка демокрация".
  =======
  Това е.....
  За какво ми е да знам какво става в Мисисипи..... когато срещу държавата в която живея, се подготвя военен преврат......?

  Bukalemun
 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  A може би Германия нарочно поощрява турския национализъм и ислямизъм на собствена територия?

  Благодарение на това една част от туците се завръщат обратно в Турция след като се наработят.

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#69] от "half truth":

  A може би Германия нарочно поощрява турския национализъм и ислямизъм на собствена територия?
  =======
  Наблегна се на Исляма.....
  Преди малко в речта си, Ердо почти не спомена нищо конкретно за турците.

  Bukalemun
 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Наблегна се на Исляма
  До коментар [#70] от "eti mehter":

  Вживява се водач на халифата той. Ама за Германия няма проблем. Няма да се откажат от работата за Германия, заради парите. А после и за Германия и за Турция е добре да си ходят.

  Германия изнася и собствените си пенсионери в чужбина. Предпочита да им плаща здравеопазването в Испания. Хитро.

 72. 72 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti mehter":

  Не съм видяла турчин да се е завърнал в Турция и после да не съжалява. Дават им малко налични пари и право да се пенсионират рано, ако се върнат. Някои от тях работят на хубави позиции в Германските фирми в Турция. Ама не е като в Германия😂

 73. 73 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Има и такива мюсюлмани, като тази жена.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Нещо подобно на секуларните "евреи"?

  reductio ad absurdum...
 74. 74 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#32] от "Lemmy":. В нея, Ердоан цитира даже и Бисмарк, и то на развален немски.....
  —цитат от коментар 42 на eti mehter


  Кой цитат използва- този за споразуменията и хартията? 📝🙂😎

  reductio ad absurdum...
 75. 75 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Гледам, че нещо форумът се снишил, по въпроса за Джамията. 🕌Западните медии, я назоваха като най- голямата в Германия, и една от най- големите в Европа. 🕌

  Тука нещо се ослушват. Съвсем друго бе/е отношението, при откриването на джамията в Москва. 🕌 Нали? 😏

  reductio ad absurdum...
 76. 76 Профил на mwe56578044
  mwe56578044
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига плакахте на "турски гробища" за Германия.
  НИМА НЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ ТУРСКАТА ДЪРЖАВА ОФИЦИЛНО ЧРЕЗ СЛУЖБА "ДИАНЕТ" ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ НА ХОДЖИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
  ЗА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО МЪЛЧИ.
  НАЛИЧИЕТО НА"ДИАНЕТ"Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНО.
  ТА НЕ ПЛАЧЕТЕ ЗЗА ГЕРМАНИЯ-ОПРАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ

 77. 77 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Авторката би трябвало да знае, че ислямизмът и национализмът са две взаимно изключващи се идеологии. Автократи, като Путин и Ердоган отчаяно се нуждаят от някаква държавна идеология, поради което вкарват в употреба всичко, което им скимне. В Русия мешавицата е още при-невероятна: национализъм, комунизъм и царизъм. Такъв идеологически тюрлюгювеч няма как да изтрае дълго време.

 78. 78 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":
  "Приоритет е медийната отговорност която пък на запад липсва....!"
  ........................
  Демек, цензурата липсва на запад. Ашколсун! Интересно е да се наблюдава отстрани как Турция се превръща в тоталитарна държава. А водата в тенджерата с жаби се подгрява бавно и те един ден няма да се усетят, че са сварени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK