Различията между Западна и Източна Германия се задълбочават 28 г. след обединението

Берлинската стена, символ на разделението между изток и запад, може да е в историята, но различията остават, сочи проучване на германски институт.

© Associated Press

Берлинската стена, символ на разделението между изток и запад, може да е в историята, но различията остават, сочи проучване на германски институт.Разликите между Западна и Източна Германия не само остават 28 г. след обединението, но може и да се задълбочат. Това сочи докладът на агенция "Прогнос" Deutschlandreport, цитиран от германски медии. Според него независимо от усилията на властите и милиардите марки и евро, вложени в бившата ГДР, икономиката на източногерманските провинции не се доближава до нивото в Западна Германия.


Районите, които някога формираха Федерална Република Германия и Германската демократична република, дори ще задълбочат икономическата пропаст помежду си, ако не се вземат политически мерки срещу това. Разликите към 2045 г., смятат авторите от "Прогнос", може да се върнат към нивото от 2000 г.


"Дълго се казваше, че Изтокът и Западът се сближават", пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Сега това може да се постави под въпрос: изследователи изчислиха, че разликата между тях може да се задълбочи в бъдещето и един фактор е особено важен."
Става въпрос за обезлюдяването на изтока и то не само в абсолютни стойности (територията на бившата ГДР е два пъти по-малка). "Миграцията връща изтока назад", тъй като много хора го напускат, отбелязва онлайн изданието на сп. "Шпигел". Данните в доклада са от федерални и провинциални статистически служби.


Населението


Днес се навършват 28 г., откакто демократичният запад и комунистическият изток се обединяват в една държава (формално това става с договор от 15 март 1991 г. - бел.ред.). Процесът се описва на немски с дума, която означава "повторно обединение на Германия".


За това време населението на Германия се е увеличило с 3 млн. - от 79.9 млн. до 82.8 млн. Зад тези числа обаче се крие обезлюдяването на изток. Населението на бившия "запад" се е увеличило за този период от 61.6 до 66.6 млн., докато това на изток е намаляло от 18.2 до 16.2 млн.


И на запад, и на изток населението ще намалява между 2018 и 2060 г. На запад спадът е по-голям в абсолютни стойности (с 6 млн. души за този период), но като дял от населението е по-голям този на изток с почти 3 млн. души.


В Саксония-Анхалт населението ще намалее с 20% до 2045 г., Мекленбург-Предна Померания и Саарланд "ще загубят всеки седми жител". Берлин е единственото изключение, тъй като ще достигне 4 млн. души (при около 3 млн. сега).


Икономиката


Случва се тъкмо обратното на очакванията да за икономическо сближаване, се казва в Deutschlandreport. Макар действително изтокът да е наваксал икономически, ръстът му е бавен в сравнение със запада и това всъщност води до изоставане. Производителността на изток (с изключение на Берлин) е едва три четвърти от тази на запад, а до 2045 г. ще спадне до две трети от западните провинции.


В провинции като Хамбург, Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг (на запад), а и Берлин, БВП може да се увеличи с 50% с този период, а Саксония-Анхалт и Мекленбург-Предна Померания да отбележат слаб ръст.


Нивата на заплатите и икономическата активност на бившия изток остават по-малки от тази на запада, продължава докладът. Отбелязва се, че на изток няма централи на големи компании, а местната индустрия още не е реализирала потенциала на експортния си пазар. Различията остават структурни и се забелязват дори по въпроси като научноизследователска дейност и по-малко застъпен международно присъствие.


По-голям е и делът на хората в риск от бедност в провинциите от "Източна Германия" (17.8 на сто) в сравнение със "Западна" (15.3%), макар изоставането да е отчасти наваксано. Този процес е продължил и миналата година - делът на хората по този паказател е спаднал с 0.6 процентни пункта на изток и с 0.3% на запад.


Скоростта на промяната обаче не е голяма - преди десетилетие този показател на запад и изток е бил съответно 12.9% и 19.5%.


В какво е сближаването


Същевременно някои прилики между Източна и Западна Германия се задълбочават. Например друго проучване на социологическия институт Ifo сочи, че жителите им оценяват сходно икономическата ситуация в Германия, но тези на изток са все по-малко доволни от нея в сравнение с тези на запад, пише ФАЦ.


Политическите възгледи също стават все по-сходни (и това се забелязва например в отношението към партии като "Алтернатива за Германия"), но все пак на запад жителите остават по-малко скептични към чужденци. Това може да е свързано и с факта, че източногерманците са по-малко доверчиви от тези на запад.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  Там, където насилствено е наложен комунизъм и е стъпил Хомо Совиетикус, населението е генно-модифицирано.

  Иначе казано - ГМО.

  Източните германци не могат да станат ГЕРМАНЦИ вече 28 години - едно цяло поколение, а тук някои фантазират как двете Кореи ще се обединят и ще вземат "най-доброто" от двете системи...

  Какво "добро" има в съветската система - гледайте ГЕРМАНЦИТЕ и си правете изводите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1204 Весело

  .Иначе казано - ГМО.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  И то създадено от савецки учЕни, като Мичурин и Лисенко, безаналогово рии"ш ли!!!

 4. 4 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  След 45 години руска окупация трябва да минат още 4 пъти по толкова, за да започнат наченки на нормален живот. Заразните руски мързел, некадърност, демагогия, лъжливост, крадливост и най-вече завист се лекуват дълго и трудно.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  а тук някои фантазират как двете Кореи ще се обединят и ще вземат "най-доброто" от двете системи...
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  С Кореите нещата са уникално страшни
  Там обединението е практичшски невъзможно.
  Това е като ОБЕДИНЕНИЕ НА КОНЦЛАГЕР с УНИВЕРСИТЕТСКИ КАМПУС
  С този на University of Oxford, например.
  За добро или за лошо сега ПУТИНИЗМА копае
  ЦИВИЛИЗАЦИОННА ПРОПАСТ
  между Русия и Нормалния свят

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Половин век съветска окупация не се преодоляват толкова лесно.
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Ами самите Форумни ПУТИНИСТИ ни го доказват
  повтаряйки как Украина била "ПРОВАЛЕНА ДЪРЖАВА"
  Ами как няма да е ПРОВАЛЕНА ДЪРЖАВА
  СЛЕД ЦЯЛ ВЕК СЪВЕТИЗЪМ

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Много тенденциозна статия. В тези милиони "увеличаване" на населението на Запада никой дори не намеква количествата мигранти от Турция, Източна Европа и къде ли не, защото ще излезе, че не само в Източна, но и в Западна Германия немското население намалява.

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  [quote#5:"Hawaii"][/quote]

  "....За добро или за лошо сега ПУТИНИЗМА копае
  ЦИВИЛИЗАЦИОННА ПРОПАСТ
  между Русия и Нормалния свят..."

  Което не му пречи да включва целия си научен потенциал за конструирането на хиперзвукова крилата ракета с ядрен заряд, която да достигне всяка точка на ЕС, заобикаляйки ПРО.
  Научиха се от КИМ - оня заплашва света, а след това светът го храни.

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  "но все пак на запад жителите остават по-малко скептични към чужденци. Това може да е свързано и с факта, че източногерманците са по-малко доверчиви от тези на запад"

  Не става въпрос за доверчивост, а за идеологическо изкривяване – колкото по е комунистически увредено едно общество, толкова е по-ксенофобски и по-националистически настроено.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Всичко е м моделите на КУЛТУРАТА и нейните контексти!!!
  Изобщо не става въпрос САМО за пари, въпреки, че без пари НИЩО не става!!

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Хи, хи, хиий, ми тя източна Гелмания е неглижирана, какво остава за източна Европа?! А за България даже не си струва да се говори. Много лоша статия за евроатлантическите демократични ценности. Пускайте гайдата с комунистическите гадории, дано ви олекни.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Матриал. Едните са немци, другите.... гедерейци. Толкоз си могат.

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Тая тема просто не подлежи на коментар, за кой ли път доказва, че една система, която се е развивала, не може да бъде догонена от лепка като ГДР. Ако преди години някой им кажеше на гедерейците, че глупаво дълбаят под стената, за да стигнат златния храм, нямаше да повярват. Уйлям Голдмън го е написал "няма златен храм, приятелю", освен ако сам не си го построиш. Проблемите в Германия са умалено копие на проблемите с емигрантите от бивша соц Европа.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  Някои колеги са ти наслагали минуси, а всъщност аналогията ти е добра.

  Четох преди близо година един анализ в Стратфор, според който Путин не просто се е примирил с, а е напълно доволен от образа си на световен бандит (rogue), който го освобождава от необходимостта да се съобразява с каквито и да било норми на цивилизовано съжителсство.

  За него не е важно да го уважават, още по-малко обичат - той държи цивилизованите нации да се боят от него.

  Това беше смисълът и на привидно безсмислената атака с Новичок в Солзбъри.

  Руските тролове врещяха в един глас: Защо му е на Путин да ползва Новичо, като е можел просто да прати някого да застреля/удуши/заколи Скрипал и дъщеря му?

  Отговорът е много прост: ЗАРАДИ ЗРЕЛИЩНОСТТА.

  Новичокът е оръжие на терористи и с него Путин държи да покаже на света, че ако бъде притиснат, е готов да го използва не само срещу Скрипал в Солзбъри, а срещу пътниците в Лондонското метро, например. Или на летището в Атланта. Или на Октоберфест.

  Аз съм световният терорист, но за разлика от гащниците от ИДИЛ, аз имам бойни отровни вещества, ядрено оръжие и мощна разузнаватерна мрежа от посолства с дипломатическа поща зад гърба си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Там където мирише на комунизъм почвата е отровена и няма растеж. Дори комунистите (и най-вече те) бягат от земите, управлявани от комунисти.

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално  празните герм. села на източната граница се заселват от хора, идващи от Западна Полша, чието освободено място се попълва от заселници от Източна Полша, освобождаващи място за украинци.

  Тоест в момента има голямо преселение от изток на запад.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Това което става в Германия доказва за пореден път, че дори и в рамките на една държава, нормалността на западната и част привлича кадърните и предприемчиви хора и остават промитите мозъци, които живеят с лозунга 'хубаво си беше".
  И има ли причини да се чудим защо милиони българи си търсят късмета извън нашата страна- причините са същите, росто разликата е много по-голяма в сравнение с ГДР територията и западната част на Германия.

 18. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално


  възход и упадък на населени места е нещо напълно нормално, погледнато от историческа гледна точка.

  По отоманско време Русе (Русчук) е бил топ-локация, а Никопол по римско.

  В днешна Б-я освен Сф има доста малки градове като Банско, Созопол и Св. Влас, в които яко свири музиката.

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Това показва, че капитализмът не е най доброто решение и не води до изравняване на показателите, а напротив, "по силният взима всичко" както е приказката. Това води до концентрация на капитали, активи, власт.

  Германия трябва да се погрижи за източните си прониции, на които 30 години не им стигат да се възстановят от 45 години съветско управление.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  Иначе АфД - Първа Сила на изток!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  във ФРГ освен миграция изток-запад, в западната част от половин век има и север-юг.

 22. 22 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Мигрантската престъпност промени дневния ред необратимо.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Смятайте каква страшна зараза е това комунизма - на народа на Мойсей са били необходими само 40 години за да се отърси от спомена за робството в Египет, а при нас може и 400-тин да не стигнат.

 24. 24 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":
  "от половин век има и север-юг."
  +++++++++++
  Това е глобалният и значим процес, другото са флуктоации и щрихи от пейзажа. В "Сблъсъкът на цивилизациите " Хънтингтън, просто е описал това, което обективно се и ще се случва и в бъдеще, ако цивилизациите на "север" не предприемат адекватни мерки. Меркел показа на целия свят, че го знае най - добре.

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  В Източна Германия бяха наляти стотици милиарди, много повече от колкото за цяла Източна Европа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#24] от "subaru":

  значи в конкретния казус става дума за миграция на хора от северните герм. провинции Шлезвиг-Холстайн, Долна Саксания, Северен Рейн към южните Хесен, Баден-Вюртемберг и Бавария.... дори и към Швейцария и Австрия.

 27. 27 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 282 Весело

  Комунизмът в никакъв случай не е виновен.

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Любопитно

  Помня аз как едни немкини 88 -ма на плажа ми разказваха, че източните са различен народ от западните - и на , оказаха се прави след 30 години !

  [email protected]
 29. 29 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Нормално ... там където е минал комунизъма всичко е разрушения и беднотия. Материални и духовни!

 30. 30 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Смятайте каква страшна зараза е това комунизма - на народа на Мойсей са били необходими само 40 години за да се отърси от спомена за робството в Египет, а при нас може и 400-тин да не стигнат.
  —цитат от коментар 23 на dorn


  +++
  Написал си всичко. Само да добавя, че библейската мярката '40 години' е била валидна при друга средна продължителност на живота :)) Освен това комунизмът (и източногерманският му варант) е може би по-страшен от глезотиите на Моисей :)

 31. 31 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Смятайте каква страшна зараза е това комунизма - на народа на Мойсей са били необходими само 40 години за да се отърси от спомена за робството в Египет, а при нас може и 400-тин да не стигнат.
  —цитат от коментар 23 на dorn


  +++
  Написал си всичко. Само да добавя, че библейската мярката '40 години' е била валидна при друга средна продължителност на живота :)) Освен това комунизмът (и източногерманският му варант) е може би по-страшен от глезотиите на Моисей :)

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  След толкова инвестиции на Изток (равняващи се на кражбите от СССР и немските комунисти) хората ги наляга умора и нетърпение да видят резултати. Все пак те имат един живот, който соц. строят прахоса и го използва за социални експерименти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Това показва, че капитализмът не е най доброто решение и не води до изравняване на показателите, а напротив, "по силният взима всичко" както е приказката. Това води до концентрация на капитали, активи, власт.Германия трябва да се погрижи за източните си прониции, на които 30 години не им стигат да се възстановят от 45 години съветско управление.
  —цитат от коментар 19 на Боян Таксиров


  Ето тези тедайли често се пропускат, сега ще обвинят за всичко източногерманците - оситата. Те са виновни за всичко, кпд-то им ниско и т.н. Много ми е интересно как го мислят това да вземеш на някой брадвата и да го поставиш в свободна конкуренция с този с автоматичния трион? Ако искаш изравняване му дай трион и го остави да го изплати с работа, а после да работи за себе си. Но не това е идеята, защото така губи пазар този, който вече има трион. Та затова 3 млн. източногерманци са отишли в западна Германия, където поне брадва да намерят. Процесите са естествени!

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нинов":

  Той този процес е вървял още преди ПСВ - населението на тогавашните Отвъделбия земи се изселвало в по-развития Запад, а на негово място са идвали да работят в големите имения поляци от Росийската империя.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":

  Че какво - анкета сред северокорейците, избягали от КНДР показва, че за 76% от тях най-близка и мила страна е Китай, а само за 19% най-близка и мила е Южна Корея. Като причина са посочвали различните жизнени ценности, различията в начина на живот, дори различията в жизнения стандарт и избирателната система не ги провличали, а ги отблъсквали.

 36. 36 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 279 Неутрално

  След 45 години руска окупация трябва да минат още 4 пъти по толкова, за да започнат наченки на нормален живот. Заразните руски мързел, некадърност, демагогия, лъжливост, крадливост и най-вече завист се лекуват дълго и трудно.
  —цитат от коментар 4 на FourOhFive


  Това е само едната страна на нещата. Проблемът е икономически и ако погледнеш БГ ще видиш, че реално не може да се реши. Колкото и пари да наливат, когато имаш разлика в заплатите (нормално да имаш разлика), но в същото време цените на продукцията са еднакви се отваря голяма ножица между хората. От там ти разправят едни прекрасни приказки, че чрез инвестиции тази ножица се свивала. Е да ама те тия инвестиции се правят именно заради евтината работна ръка. От там се получава реален икономически растеж, но в същото време го имаш и в запада (ножицата остава същата).

 37. 37 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":

  При все това си остава и разликата между Нийдерзаксен и Мекленбург, нали?

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#34] от "patsis":

  ами дядото на Ангела Меркел е поляк, заселил се в Берлин преди стотина години сменяйки си фам. име на Кастнер.

  Това излезе наяве преди няколко години и беше изненадващо за самата нея, която не може да изговори предишната полска фамилия.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  празните герм. села на източната граница се заселват от хора, идващи от Западна Полша, чието освободено място се попълва от заселници от Източна Полша, освобождаващи място за украинци.Тоест в момента има голямо преселение от изток на запад.
  —цитат от коментар 16 на Нинов


  Немой да са разбере ората бегат ли от ценностите или одат да ги гушкат.

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#26] от "Нинов":

  Разбрах, уважаеми колега! Не става дума за "конкретния" казус в една отделно взета страна. Просто само и единствено словосъчетанието "север -юг" използвано от Вас, ме подсети за Самюъл Хънтигтън и неговите тези. Нищо повече. Сега се сетих и за разликите между севера и юга в Италия. Аз лично харесвам и предпочита италианския юг пред италианския север.
  Въпрос на вкус. Това обаче, също няма нищо общо с Хънтингтън.
  Успешен ден!

 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#37] от "dasho":

  да, разлика има и затова има миграция от Мекленбург към Долна Саксония, от където пък ходят в трите южни провинции и Швейцария.

  Моят миграционен път е подобен.
  По документи съм от Тюрингия, но съм израстнал в Плеен (дъге). От там 1990 г. отидох в Хановер (Долна Саксония) след което през 1998 г. се преместих във Франкфурт а.М. (Хесен).

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":

  Поляците се заселват в Източна Германия, заради евтините цени на имотите. Често са на 30 - 40 км. от местожителството в Полша.
  На новото място си говорят на полски и на немски ако се наложи.

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Комунизмът в никакъв случай не е виновен.
  —цитат от коментар 27 на Ох леле


  Агитката ругае мрачното минало за да оправдае гадното настояще. Тя няма други аргументи и средства. Западната пропагандна машина даде фира и нищо ново не измисля, за да помогне.

 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Някой от “компетентно изказвашите се” да е живял в германия? Да знае поне езика? Да има впечатления от първа ръка? Такива абсолютни глупости са написани, че ум да ти зайде! Гдр живееха в държава-затвор. Това беше достатъчно, за да се обезстойностят дори и положителните неща, които ги имаше - много добро образование, здравна система, детски заведения. Но да не те пускат да мръднеш, да стрелят, ако искаш да отидеш в другата германия, обезсмисляше всичко. Те не вярваха нито дума на пропагандата. Гледаха само западна телевизия с изключение на дрезден (там не се хващаше). И идеализираха всичко, което е от другата страна. Когато дойде обединението, дойде и отрезвяването. Няма и дума, че днес добре образованите и с добър занаят са много по-добре. Но, от друга страна, точно те се шокираха от покровителствено-всезнайковско-назидателно отношение на сънародниците си от западната страна. Разделиха се на “осита” и “весита”. И веситата просто не можаха да схванат, че ако си живял в диктатура, но честно и почтено, не си станал доносник, търсил си с фенерче информацийка, различна от партийната пропаганда, това само разширява и интелект, и хоризонт. Тук изключвам доносниците на щази. Които не бяха малко. Те проблеми нямат. Пребоядисват се на секундата! В какъвто и да било цвят! Само далавера да има! Познато, нали?

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  Така е. Най-доброто решение е комунизмът. Трябва комунизмът да се настани и в Западна Германия и тогава ще има изравняване и идилия, нали така?

 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Осито малко прилича на шопите, бая дървена му е главата.

 47. 47 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#42] от "Нинов":

  Случайно или не, но в Германия дори много по-стари различия изглежда не са заличени... Провинциите, които са били част от Римската империя са най-развити, изконно германските (на север) са по-слабо развити, а последно германизираните (на изток) бивши славянски области са най-неразвити... Но то и в България е подобно: най-развитите антични градове (Сердика, Филипополис и Одесос) и днес са си най-развити. Та даже и в Италия бившите етруски провинции на север са много по-развити от гръцките на юг (тази разлика е с още 1000 години по-стара)...

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#38] от "Нинов":

  Не бих се учудил.
  Сещам се за един приятел, който ни беше омръзнал с приказките си против "юдомасонската конспирация". Взехме, че направихме проверка за фамилията му в Интернет - оказа се, че е от местата, отдето твърдеше, че произхождала. Само че тази рядка фамилия я имали там и юдеи и християни, а тъй като юдеите често са се покръствали, а обратното е голямо изключение, ставаше явен еврейския му произход.
  А въобще в началото на 20-ти век Кирил Христов пише, че около една трета от населението на тогавашния Райх има славянски произход, но малцина го знаят.

 49. 49 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 461 Любопитно

  Ем, едните хранят другите - за какво сближаване може да се говори?

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#48] от "patsis":

  Ами да, дефакто голяма част от сегашните немци са германизирани славяни.

 51. 51 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#38] от "Нинов":Не бих се учудил. Сещам се за един приятел, който ни беше омръзнал с приказките си против "юдомасонската конспирация". Взехме, че направихме проверка за фамилията му в Интернет - оказа се, че е от местата, отдето твърдеше, че произхождала. Само че тази рядка фамилия я имали там и юдеи и християни, а тъй като юдеите често са се покръствали, а обратното е голямо изключение, ставаше явен еврейския му произход. А въобще в началото на 20-ти век Кирил Христов пише, че около една трета от населението на тогавашния Райх има славянски произход, но малцина го знаят.
  —цитат от коментар 48 на patsis


  Имаше едно доста преувеличено(според мен) твърдение, че 'прусаците са германизирани славяни'. Въпреки всичко има известна истина.

 52. 52 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  значи си ксенофоб когато изречеш на глас-Убиха съседа ми,направете нещо.Вече в източна германия и да се оплакват ли нямат право,къде ви е е демокрацията бе,бивши приватизатори от бкп?демокрация има само в Истанбул май ,не и в Дрезден или Кемниц

 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#47] от "minusm":

  тази теория куца малко, защото преди 150 год. Прусия е била икономически осем път по-мощна, от следващата по ред Бавария. На трето място е била Саксония.

  Тоест Прусия е най-големият губещ от ВСВ, както териториално, така и икономически.

 54. 54 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1200 Весело

  Политическите възгледи също стават все по-сходни (и това се забелязва например в отношението към партии като "Алтернатива за Германия")

  Така е за щастие. Отношението напоследък започва леееко да клони към все по-открита симпатия, даже и в западната част. Хубаво е.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#47] от "minusm":

  до 1970 год Бавария е била зле и е получавала помощи от другите западни провинции.

  Най-силни в момента са трите южни провинции, не защото са били част от Римската империя, а защото са били в америк. окупационна зона.
  После идват тези от британската, френската и съветската зони.
  Американците са се наложили над британците Франкфурт а.М. да стане финансов център, а не Хамбург, както и да заеме мястото на Лайпциг като панаирен град, както и да има тлъсто л-ще.
  Франкфурт а.М. е бил абсолютният фаворит за столица да ФРГ, но в последния момент Аденауер се е наложил с кирливия Бон, от където идва.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Комунизмът не прощава на никого.

 57. 57 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1779 Весело

  Само до преди няколко седмици,
  когато написах, че разделението в
  Германия е огромно и дори заплатите
  в самия Берлин са различни за шофьорите на градския транспорт
  защото са разделени по оста "изток -запад",
  ме заливаха с минуси!
  Един даже ме обвини,
  че това е "гнусна комунистическа лъжа"!
  Сега гледам пак има 'буря в чаша вода",
  ама сега са виновни "оситата",
  а не ония дето за една и съща работа
  им плащат по-малко от на "западняка"!
  Ами естествено е да има миграция
  към "западните провинции".
  Кой е този, който ще се съгласи
  да си стои в родното място и
  да работи същата работа, за една трета по-малко пари отколкото
  ще получава в друга, по-заплатена област на Германия?!?

 58. 58 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Разстроено

  До коментар [#44] от "султана глаушева":

  Много изопачена гедеронска гледна точка... Живея с известни прекъсвания от 18 години в Германия, където и следвах та имам малка представа от страната. Но живея в югозападната част де. И да ти кажа от край време откакто съм там най-често чуваният коментар за обединението е че е било голяма грешка. Обикновено длго споря по въпроса защото това е позиция която можеш да заемеш удобно само ако си роден от правилната страна на стената, но откровено казано с всяка следваща източногерманска изцепка става все по трудно да противореча.
  Само да напомня че западногерманците не драпаха и не се натискаха да се обединяват на всяка цена, а именно оситата бяха тези които драпаха като луди за обединение със западна Германия. Обединението струва астрономически суми на западногерманците и то през 90те и първите години на новото хилядолетие, когато и западна Германия имаше икономически проблеми и съвсем не плуваха в пари като сега. Това беше доста болезнено, особено в региони като Баден-Вюртемберг (където живея), където Швейцария, Австрия или Франция са и географски и като усещане много по-близо отколкото източна Германия, и където грамадните инвестиции в новите провинции бяха за сметка на неосъществени инвестиции на запад. Още повече че никой не пита швабата, пфелцера или вестфалето дали иска да се обединява с гедеронците и да плаща за тях над два билиона евро.
  Е всички тези загуби могат и да се преглътнат като нужни, но на техния фон е адски дразнещо тези които най-много намазаха от обединението да реват, че не се чувствали дооценени и респектирани. Все едно не бяха тотално фалирали и разкапани - за това ли да бъдат оценявани?

  П.П. Единственото от изброените "предимства" на гедерето което наистина го имаше беха детските ясли (и то само факта че съществуваха за разлика от западна Германия; соц педагогиката беше отвратителна дори и за най-малките деца). Но и здравеопазването и образованиято (особено университетското) беше не години а десетилетия зад западното особено в технологичен план. Не случайно след обединението се наложиха не само несметни финансови инвестиции в тези сектори, но и цялостна реформа на системата и особено в университетите и научните институции цялостна преоценка на научния персонал за да отсеят и изхвърлят партийните кариеристи. Хайде да сме малко поне обективни...

 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#58] от "antikommunist":

  До коментар [#58] от "antikommunist":
  В гдр съм следвала. В гфр докторат. След това работих в австрия, но повечето с швейцарски, немски и лихтенщайнски компании. Освен това синът ми учеше в австрия(htl и после уни) и покрай него имам поглед и от австрийската образователна система. Смея да твърдя, че имам поглед. Но това е моят, не твоят поглед.За качеството на образованието не съм съгласна. Дисертация, която по никакъв начин нямаше да мине на изток, си минаваше на запад като слънце. Говоря за техническа специалност. За хуманитарните нямам поглед. Детските градини в гдр бяха върхът. От личен опит. На здравеопазването не знам какво не му харесваш. Но, както казах, всичко това се обезсмисляше, потади липсата на свободно пътуване. За обединението говориш точно като веситата. Колко пари е струвало. Това е много грозно и бакалско, когато се говори за сънародници. А и едностранчиво. Много от гфр направиха големи пари в гдр, отвориха се нови и гладни откъм стоки пазари, а и немалко хиени се насочиха нататък. Знаеш историите с шрот-имобилиите, дето струваха много на много хора, които се подлъгаха да инвестират в тях. От друга страна, добре работещи гдр-ски пресприятия бяха затворени. Дори институции, които не са ориентирани към голо консуматорство, престанаха да съществуват. Визирам културпаласта в Берлин. Това беше едно орекрасно място, където можеш неделя да отидеш, концерти имаше, ревюта, не си задължен да комсумираш, но прекарваш прекрасно времето. Защо го разрушиха? Азбест имало, вреден бил за здравето. Защо ли не го вярвам? За хората:източните немци (свестните, не щазитата) аз лично ги намирам за по-критични и по-чувствителни на тема свобода и фасон. А и по-интересни като хора, с по-широки интереси, по-ларж. Както ти казах, твоето виждане си е твое, моето си е мое. Няма лошо. Ще е скука, ако всички гледаме с едни очи на света.

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално  ГДР освен при мокавените двутактови автомобили, за които се чакаше ред от 10 до 20 години, също беше водещо в парните локомотиви, отоплението на въглища, градове с мухлясала инфраструктура и пътища с дупки.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Ми то ясно. В източна Германия гласуват за антисистемни партии, щото са отвратени от системата. Те са буквално "прелъстени и изоставени". Бил съм в ГДР и твърдя, че хич не бяха зле по това време. Те бяха витрината на лагера. Сега не знам как са, ма то е ясно. Малко по-добре от нас.

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#61] от "Judjuk":

  да, ама гедерецът не го беше еня дали е витрината на източния блок, а повече как живеят роднините му във ФРГ, които му идваха на свиждане с дебеле бенцове.

  Това беше болният момент в уравнението.

 63. 63 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ох леле":

  "Комунизмът в никакъв случай не е виновен."

  Ми да! Виновни са Сорос и Костов!

 64. 64 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#60] от "Нинов":

  "ГДР освен при мокавените двутактови автомобили, за които се чакаше ред от 10 до 20 години,"

  Айде сега. Живели сме тогава и помним. За трабант се чакаше по малко от 1 година. За лада се чакаше 10 + години.

 65. 65 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#64] от "George Svinarov":

  В НРБ Трабант се купуваше даже без ред.

  В ГДР обаче се чакаше 10 год за Трабант и 20 год за Вартбург.

  По този начин източногерманските власти целяха ограничаването но консумацията на бензин, поради недостиг на нефт.

 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#64] от "George Svinarov":

  иначе в ГДР можеше направо от магазинта да си купиш мотоциклет MZ и мотопед Simson, които бяха окей.

  В НРБ не беше лесно да се сдобиеш с тях.

 67. 67 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#65] от "Нинов":

  Не знам дали е така. Не вярвам. Бил съм в ГДР и помня как обикновените им магазини ми изглеждаха като корекоми и имаше банани през лятото в кварталните им плод зеленчуци. Ще потърся инфо и ако си прав, ще ти се извиня. Ако обаче намеря информация противоречаща на твърденията ти.....

 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#67] от "George Svinarov":

  ами поразрови се малко в мрежата и ще видиш.

  Българчетата много се впечетляваха от гедерейските магазини за обувки и кльопачка, които бяха от стратегичско значение за задържането на населението.
  Даже във всеки супермаркет имаше отдел "Деликат" със западно кафе, шоколади и сладкиши.

  Петте живеещи в Плевен германки направо побесняваха от недостига на читаво кафе в НРБ. Като ги гледах си виках: "Егое Хонекер, знае как държи хората си хепи!"

 69. 69 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинов":

  Мдааа.. Има такива статии. Не са сигурен източник но със сигурност явно в ГДР се е чакало значително повече отколкото в НРБ. В поста ти не ставаше ясно, че визираш ГДР (за чакането), но въпреки това ти се извинявам за критичния коментар който написах.

 70. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#67] от "George Svinarov":

  има кузузи от ГДР дет след 20 год чакане през 1989 си купиха Вартбург.

  Няколко месеца по-късно се изядоха с парцалите от яд.

 71. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#69] от "George Svinarov":

  ами аз самият съм източногерманец, израстнал в Плевен и затова знам много добре как стояха нещата не само в НРБ, но и в ГДР.

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  ".....да, ама гедерецът не го беше еня дали е витрината на източния блок, а повече как живеят роднините му във ФРГ"
  До коментар [#62] от "Нинов":

  Не са виновни, издуха ги "вятърът на промяната" като нас. Западът беше по-уреден, защото беше по-добре финансиран. Те това го знаеха, но не можаха да устоят на стихията на демократичните ценности. Сега голата истина лъсна с цялата и красо....., пардон, грозота. Проблем е, че вдъхновението и ентусиазмът се превърнаха в разочарование и отврат. И при нас е така.

 73. 73 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Разстроено

  Но това е моят, не твоят поглед.За качеството на образованието не съм съгласна. Дисертация, която по никакъв начин нямаше да мине на изток, си минаваше на запад като слънце. Говоря за техническа специалност. За хуманитарните нямам поглед. Детските градини в гдр бяха върхът. От личен опит. На здравеопазването не знам какво не му харесваш.
  —цитат от коментар 59 на султана глаушева


  Значи има едно голямо източноевропейско и специално българско недоразбиране по отношение на образованието, че едва ли не строгост=качество...
  Нямам никакво съмнение че в ГДРто са били далеч по-големи зверове при оценяването и са късали с много по-голям кеф за дреболии. Но това не е основното... Оборудването им беше под всякаква критика и такива и резултатите. Лабораториите след падането на стената на практика ги правиха нови, защото това което беше там не беше на нивото на времето (и то не с малко). И другият голям проблем както при техническите и природни така и при хуманитарните специалности: достъпа до научна литература беше ужасен да не кажа невъзможен. Много лесно се вижда като вземеш да прочетеш някоя научна публикация от 80те от гдр-то и друга на подобна тема от западна Германия: вижда се че онези не познаваха актуалната литература и съответно не бяха на висотата на актуалната наука. Това със строгост и дисциплина не се компенсира. И плюс това естествено партийните кариеристи които ставаха и научни големци ама за не съвсем научни заслуги...
  Същото беше и в медицината де. Познавам хора от Лайпциг чиито роднини си отидоха 80те години от рак, срещу който в западна Германия терапията вече е била нещо нормлно, от източната страна беше друго.

  За всичко това източно германците естествено не беха виновни, но идеализирането на гдерето ми идва определено в повече. Аз като българин откровено им завиждам, че западна Германия ги пое и не само няля несметни пари там да им направи инфраструктурата и обществения сектор, че и да им субсидира стандарта на живот, но им изпрати и западни политици които да ги управляват вместо бившите партийни секретари. Те естествено квичат против тази "колонизация", ама на дали щяха да са по добре ако както у нас или в други бивши соц страни ги управляваха старите кратуни от щази и СЕД...

 74. 74 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Те, точно Западногерманците не са никакви "германци", ама хайде...
  При Източногерманците е останало нещо пруско все още.

 75. 75 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#44] от "султана глаушева":Много изопачена гедеронска гледна точка... Живея с известни прекъсвания от 18 години в Германия, където и следвах та имам малка представа от страната. Но живея в югозападната част де. И да ти кажа от край време откакто съм там най-често чуваният коментар за обединението е че е било голяма грешка. Обикновено длго споря по въпроса защото това е позиция която можеш да заемеш удобно само ако си роден от правилната страна на стената, но откровено казано с всяка следваща източногерманска изцепка става все по трудно да противореча.Само да напомня че западногерманците не драпаха и не се натискаха да се обединяват на всяка цена, а именно оситата бяха тези които драпаха като луди за обединение със западна Германия. Обединението струва астрономически суми на западногерманците и то през 90те и първите години на новото хилядолетие, когато и западна Германия имаше икономически проблеми и съвсем не плуваха в пари като сега. Това беше доста болезнено, особено в региони като Баден-Вюртемберг (където живея), където Швейцария, Австрия или Франция са и географски и като усещане много по-близо отколкото източна Германия, и където грамадните инвестиции в новите провинции бяха за сметка на неосъществени инвестиции на запад. Още повече че никой не пита швабата, пфелцера или вестфалето дали иска да се обединява с гедеронците и да плаща за тях над два билиона евро.Е всички тези загуби могат и да се преглътнат като нужни, но на техния фон е адски дразнещо тези които най-много намазаха от обединението да реват, че не се чувствали дооценени и респектирани. Все едно не бяха тотално фалирали и разкапани - за това ли да бъдат оценявани?П.П. Единственото от изброените "предимства" на гедерето което наистина го имаше беха детските ясли (и то само факта че съществуваха за разлика от западна Германия; соц педагогиката беше отвратителна дори и за най-малките деца). Но и здравеопазването и образованиято (особено университетското) беше не години а десетилетия зад западното особено в технологичен план. Не случайно след обединението се наложиха не само несметни финансови инвестиции в тези сектори, но и цялостна реформа на системата и особено в университетите и научните институции цялостна преоценка на научния персонал за да отсеят и изхвърлят партийните кариеристи. Хайде да сме малко поне обективни...
  —цитат от коментар 58 на antikommunist


  Ясно. Значи, западно-германците не са искали източно-германци, но нямат нищо против араби, африканци и турци.

  Ми не знам, какво да кажа вече. Явно източно-германците са някакво много ниско качество хора - по-зле от араби и африканци.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 76. 76 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 558 Гневно

  До коментар [#53] от "Нинов":

  Куца, само ако се гледа фрагментирано на нещата, тоест като се прави моментно сечение или една цяла държава се приравнява към столицата. Но всъщност по това време Прусия включва и най-развитата по римско време част на днешна Германия: долините на Рейн и Рур... То и София преди 150 години е потрошена от земетресения и после пожари, но въпреки това днес отново си е развит град, както през Античността и Средновековието. Всъщност аз само исках да допълня Вашето изказване и е доста простовато вместо да приемете допълнението да се опитвате да го "оборвате", при условие че Ви липсват съответните познания. Аз например не разбирам достатъчно от акции и пазари и никога не бих си позволил да коментирам Ваше твърдение в тези области, та е изненадващо, че Вие не се въздържате от коментари по исторически теми...

 77. 77 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#55] от "Нинов":

  Да, това определено е сравнение на ябълки с круши. От едната страна стоят факти (относително развитие на регионите през Античността и днес) от друга страна интерпретации (защо регионите са така, а не иначе развити). Не е интересно, защо смятате, че в момента южните и западните провинции са добре, а как обяснявате факта, че он дъ лонг рън, тоест от поне 2000 години насам, тази картинка винаги си е така, дори и за кратко (при катаклизми итн.) да се е променяла....

 78. 78 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 558 Любопитно

  До коментар [#75] от "EP":

  Този феномен (по-добре араби и африканци, нежели гедерейци) наистина съществува или поне съществуваше допреди масовото нашествие от последните години. Обяснението е просто: Гедерейците са заплаха за работните места, създават конкуренция на пазара на труда, а другите са "само" тежест за социалната система. За някои хора рискът "гедереец да им вземе работата" е по-осезаем отколкото фактът, че африканците изсмукват социалната система... Ако африканците искаха и можеха да работят, щяха и тях да ги разглеждат като заплаха... :-) Западногерманецът се бои предимно за заплатата, а не за идентичността си. ;-)

 79. 79 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#77] от "minusm":

  основният фактор са окупационните зони след 1945 год., формирали бъдещата ФРГ и ГДР.
  По темата има многобройни подробни анализи.

  Американците са били бизнес ориентирани и като най-мощната икономика в света са създали хъбове за своите фирми в тяхната зона.
  Освен това са променили местното законодателство, улеснявайки правенето на бизнес в сравнение с британската и френската зона.
  Великобритания и Франция на са били толково значим икономически фактор по това време, както и не са били заинтересовани да развиват бившия победен традиционен враг. Те също са демонтирали в наачалото производствени мощности по подобие на руснаците.

 80. 80 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#79] от "Нинов":

  ;-) Никой не ги отрича тези неща. Но това по никакъв начин не обяснява дългосрочното развитие на нещата. Все пак американците не са създали икономическо благоденствие екс нихило. То, ако така ставаше, днес Ирак и Афганистан също щяха да са развити държави. За да се получи това, което Вие вярно описвате, е необходимо да е имало някакви предпоставки все пак. Може би по-дългите периоди Ви затрудняват, затова да вземем Хамбург. Какво го прави успешен град и най-богата провинция в Германия? Защо още от времето на Ханзата там по Вашите думи "свири музиката"? Може би е мястото и хората, носещи традициите на това място все пак... Хамбург в това отношение е по-лесен, тъй като античните пристанища в региона са залети при покачването на нивото на Северно море и можем да го разглеждаме (ако се концетрираме върху конкретното място, а не върху широката околкост) като развит от средните векове насам регион... :-)

 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#80] от "minusm":

  преди войната обаче източните територии са били по-богати, а Бавария е била беден аграрен регион даже до 1970 год.

 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#80] от "minusm":

  Бавария става някой едва след Олимпиядата в Мюнхен през 1972 год.

  Преди войната Силезия е била много по-мощна.

 83. 83 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#75] от "EP":Този феномен (по-добре араби и африканци, нежели гедерейци) наистина съществува или поне съществуваше допреди масовото нашествие от последните години. Обяснението е просто: Гедерейците са заплаха за работните места, създават конкуренция на пазара на труда, а другите са "само" тежест за социалната система. За някои хора рискът "гедереец да им вземе работата" е по-осезаем отколкото фактът, че африканците изсмукват социалната система... Ако африканците искаха и можеха да работят, щяха и тях да ги разглеждат като заплаха... :-) Западногерманецът се бои предимно за заплатата, а не за идентичността си. ;-)
  —цитат от коментар 78 на minusm


  Благодаря за коментара.

  Действително, прави смисъл.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 84. 84 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#82] от "Нинов":

  Когато работим с деситилетия, виждаме описаната от Вас картина. Когато погледнем към хилядолетията преди това, виждаме друго. Аугсбург, Регенсбург и Нюрнберг са несравнимо по-значими от Вроцлав промерно... :-) Може ли Вроцлав да се сравнява да речем с Хайделберг, Виена, а дори и с Аугсбург или Кьолн в академично отношение??? Вие виждате едно моментно благосъстояние на някои региони и заключавате, че едва ли не това си е нормалното състояние, което само войната е променила... Нито Прага ще стане Воронеж, ако недай-си Боже руснаците отново завладеят Източна Европа, нито Воронеж ще стане Прага, ако американците завладеят Русия....

 85. 85 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#84] от "minusm":

  Ами не трябва да се гледа как изглеждат градовете днес, а какви са били някога.
  Данциг (Гданск) е бил по-як от Мюнхен, Кьонигсберг също със своята хилядолетна история. Там например е пуснат вторият в света трамвай.
  Лайпциг и Дрезден също са били яки парчета.
  Както и Хановер.
  Важна роля играе не Римската империя, а кои бизнеси са секси за момента.
  Преди 300 год. развити са били региони (като моят роден Грайц) намиращи се до сребърни мини, после въгледобивът играе роля (Германия по подобие на днешна Русия е изнасяла суровини).
  После идва стоманодобив, тежка индустрия, автомобили и технологии.
  Бавария е използвала шанса да скочипна новия тренд преди половин век.
  Този успех не трябва да се преувеличава в исторически мащаб. И те са били не по-малки диваци и варвари :)

 86. 86 Профил на Eva Evtova
  Eva Evtova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Що американската и немската,как се преодоляват?

 87. 87 Профил на Eva Evtova
  Eva Evtova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Верваш ли си?Защо не пишеш ,където американския ботуш е стъпил,е пустиня?

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#53] от "Нинов":

  Индустриалните области на Прусия преди 100 години са Горна Силезия, Бранденбург /заради Берлин/ и Райнланд. Това е било определящо за нейната водеща роля в германската икономика по онова време. Останалите пруски области са били аграрни.
  Саксония е била много по индустриализирана от Бавария, но по-малка няколко пъти по население от нея.
  Но реално Прусия най-много губи от двете световни войни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK