Майкъл Игнатиеф, ректор на ЦЕУ: Очаквах ЕС да е по-ефикасен срещу Орбан

Майкъл Игнатиеф.

© CEU

Майкъл Игнатиеф.Съдбата на Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща зависи от това дали европейците ще се намесят в полза на европейските ценности и дари Съединените щати ще успеят да убедят Унгария, че е лоша идея съюзник на НАТО да изхвърли американски университет от европейска държава.


Това каза ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиеф по време на Фестивала на хуманитарните науки във Виена в края на миналата седмица. "Дневник" разговаря с него преди лекцията му "ЦЕУ: Битката за академична свобода през 21 г.".


Преди година и половина спорен закон, свързван с конфликта на премиера Виктор Орбан с американския милиардер Джордж Сорос, заплаши бъдещето на финансираната от Сорос институция. ЦЕУ се обърна към властите в щата Ню Йорк за помощ и те договориха сделка с Будапеща, но кабинетът на Орбан отказва да я подпише. През пролетта университетът обяви, че ще отвори кампус във Виена, и породи въпроса дали напускането на Будапеща не е неизбежно, макар тя (за разлика от фондация "Отворено общество) да твърди, че не е.
Игнатиеф призова канцлерите Ангела Меркел и Себастиан Курц и френския президент Еманюел Макрон да кажат на Орбан "някоя дума за християндемокрацията в Европа, върховенството на закона и академичната свобода," преди се наложи ЦЕУ да напусне Будапеща след няколко месеца.


Г-н Игнатиеф, фестивалът започна с представяне на книга, озаглавена "Пътят към несвободата". Решението ви да отворите кампус във Виена "пътят към спасението" ли е?


- Път към възможности е. Виена е международен град, тук има международни изследователски организации и институции. Искаме да поддържаме централата си в Будапеща, защото сме там от 25 г. и за нас е въпрос на принципи. Искаме да останем и да сме лъч светлина там. Мисля обаче, че отварянето на нов кампус ни дава възможност да се разраснем и да се възползваме от това, което прави Виена столицата на този регион.


Но предвид мълчанието на правителството в Будапеща колко вероятно изглежда в момента кампусът във Виена да се превърне в централа?


- Битката тече 15 месеца. Гордеем се, че отстояваме позициите и интересите си. Не мисля, че е приключила. Унгарското правителство може да иска да изпрати сигнал, че е част от християндемократическото семейство, вместо да излезе от него. В такъв случай ще ни позволи да останем. Ако иска да изпрати друг сигнал, няма да останем.


Този спор винаги е бил политически. Няма нищо общо с образователните ни квалификации, тъй като правителството не е казвало подобно нещо, напротив. Всички признават, че сме сериозна и добра академична институция. Заложници сме в политически спор между правителството и г-н Сорос и все още мисля, че има шанс правителството да разбере, че не е добре за Унгария, а и за самото него да ни изгонят. Ще видим. Има време до Коледа. Но ако не я подпише, от 1 януари няма да можем да приемаме нови студенти.


Говорите за политика, а министър от кабинета на Орбан го нарече по друг начин - "дипломация". Дипломация между кого и кого? Изглежда, в процеса участват и политически лидери, не само Джордж Сорос.


- Сегашното законодателство изисква да имаме двустранно споразумение между щата, от който идваме, и унгарското правителство. В нашия случай това е щатът Ню Йорк. Губернаторът му състави екип, направиха го и унгарците. Нас ни нямаше на масата, преговорите бяха между държава и (щат) четири месеца миналата година. Договори се споразумение, на масата е и единственото, което иска, е подпис. Получим ли един подпис от унгарското правителство, всичко е уредено. Но те не са го подписали, а минаха близо 14 месеца, откакто договориха решението.


Какво друго очакват от вас?


- Искат да имаме образователни дейности в щата Ню Йорк и ние казахме: "Добре". Така че предвиждаме ЦЕУ да стане университет с три кампуса - в Ню Йорк, Будапеща и Виена - но искаме централата да остане в Будапеща.


Въпросът е дали кабинетът на Орбан очаква още отсъпки от вас и затова не подписва.


- Ще видим. Според мен няма какво повече да искат от нас. Ние сме качествена, сериозна академична институция с добра репутация. Носим добро на Будапеща и Унгария и позицията ни е: "Оставете ни на мира!"


Унгарското правителство обяви, че ще наказва "миграционната пропаганда" със сериозни глоби, а вие спряхте изследователски проект за мирацията. Това протегната "маслинова клонка" към кабинета на Орбан ли е?


- Не. Адвокатите ни посъветваха, че сме изложени на голям риск. Това е много сериозен закон, който криминализира всичко, което насърчава миграцията. Адвокатите и данъчните ни съветници ни казаха, че има риск за бюджета ни и докато не изясним какъв е точно, трябва да спрем операции. Но не мисля, че ако това беше "маслинова клонка", би имало значение, а и не го замисляхме така. Просто защитавам институцията.


Майкъл Игнатиеф, ректор на ЦЕУ: Очаквах ЕС да е по-ефикасен срещу Орбан

© Associated Press


Поканихте Орбан да посети лекции по социални изследвания на пола. Получихте ли отговор?


- Исках да намаля температурата. Г-н Орбан направи нещо изключително - по време на речта си в Европейския парламент той каза, че е гледал сайта ни. Помислих си: "Премиерът е гледал уебсайта ни. Чудесно!" Бяхме донякъде поласкани. Помислих си: ако гледа сайта, защо не дойде в университета да посети някои от нашите лекции, бихме го приветствали. Особено предвид че мислим изследванията на пола за добра дисциплина и той може да я намери интересна.


Може да не сме съгласни за много неща, но той винаги е добре дошъл. Премиерът е зает човек, не очаквам да се появи скоро. Поканата обаче остава и беше сериозна, а не шега.


Говорейки за ЕП, какво очаквате да направи ЕС? Наскоро критикувахте европейските институции, че не правят достатъчно и така рискуват бъдещето ви.


- Очаквах европейските институции да са по-ефикасни, отколкото бяха. Затова няма да се извиня, че бях критичен. Това е скандална ситуация. Европейска страна членка, която сериозно затруднява работата ни и може да се наложи да напуснем столицата и да отидем другаде. Не трябва да се случва нито в София, нито във Виена, нито в Париж, нито другаде. Това е заплаха: ако едно правителство го направи, може да го стори всяко от другите. Докъде ще стигнем? Затова понякога съм много остър в оценката си. Мисля, че това е тест на европейските ценности и е важно да се приложат европейските ценности.


По тази логика може да сте в опасност във Виена някой ден, ако възходът на популистки партии продължи.


- Да, но това само подчертава същността на академичната свобода като въпрос в цяла Европа. Разбираме, че има определени проблеми във Виена, но и извън Австрия - в Германия, Франция, Великобритания. Важно е да се отбележи, че преди 5 или 6 г. заплахата за европейските ценности беше тази срещу медийния плурализъм и върховенството на закона. Сега все повече е срещу автономията и независимостта на университетите, а следователно - и на независимата мисъл. Това е проблем за цяла Европа. Г-н Орбан води, но всеки може да го последва и всяка държава трябва да наблюдава с безпокойство, включително България.


Може ли сегашната администрация в САЩ да направи нещо?


- Всъщност те ни оказват изключителна помощ през цялото време. Ясно показаха, че искат тази американска институция да остане в Будапеща и ние сме им благодарни. И, да, става дума за администрацията на (президента Доналд) Тръмп и сигналите, които изпраща в Будапеща, са ясни.


Случващото се отразява ли се на ежедневната работа в ЦЕУ?


- Имам възможност да назначавам - току-що го направих с 10 нови преподаватели. Мога да задържа служителите - не е имало напускания отвъд нормата - и имаме нов курс от 89 държави. Ние сме най-плуралистичната институция в Европа - сигурен съм, че имаме и от България, обичаме и вас и искаме още от вас.


Това са основните признаци на живот за един университет - колко души може да наеме, колко да задържи и колко студенти да приеме. По тези показатели сме добре. Но това не може да продължи, имаме нужда от стабилност. Създава напрежение за всички, които работят там, а и несигурност.


Стигаме до последното действие на тази история. Ако правителството не промени законодателството, не мога да приемам нови студенти в Будапеща след 1 януари. Все още се надявам, че можем да достигнем споразумение с правителството, този въпрос да бъде изчистен и всички да се върнем към работата си. Ще отворим кампус във Виена, каквото и да се случи, но искам да мога да оставя централата в Будапеща.


Фотогалерия: Хиляди унгарци подкрепиха Централноевропейския университет >


Виждате ли заплаха и за други дисциплини в Унгария освен социалните изследвания на пола?


- Не, но правителството взе мерки срещу академията на науките и пое политически контрол върху част от бюджета ѝ. Това е проблем за Централна и Източна Европа, защото способността за осъществяване на изследвания от световна класа зависи от капацитета за независимост от политическа намеса.


Ако на г-н Орбан всичко това му се размине, ударът ще е не само по унгарската наука: Ще е прецедент за цяла Цeнтрална и Югоизточна Европа. Не става дума само за нас - причина да получаваме подкрепа от академичните институции в Унгария е, че те си мислят, че ако днес тръгнат срещу ЦЕУ, утре ще го направят срещу тях. Битката ни е за унгарския академичен живот като цяло и се гордея, че се боря и от името на други. Имам нужната независимост, за да го правя - не получавам нищо от унгарското правителство. Като частен университет мога да си го позволя, но говоря и от името на други институции, защото те са наши партньори, приятели, непрекъснато идват при нас, заемат книги от библиотеките ни, посещават наши конференции.


Това означава ли, че другите университети ви защитават?


- Имаше много смели декларации от шест или седем унгарски университета, от академията. Седем хиляди души демонстрираха по улиците на Будапеща на 27 май 2017 г., стана много известна, най-голямата демонстрация в Унгария от много време. Не ги организирахме, те просто излязоха. Но бяхме трогнати. Мисля, че много хора в Будапеща биха искали да останем, както го искаме и ние.


Две години сте президент и ректор на ЦЕУ. Промени ли се унгарското общество за това време?


- Медиите се промениха. Има само 2-3 свободни и не говоря за либерални издания. Второ, и това не е политическо изявление, отчайващ е начинът, по който се иззема възможността за състрадание. Режимът иска да убеди унгарците, че дори един бежанец да приемат, е проблем и че не унгарците не дължат нищо, никакво състрадание или солидарност, милосърдие - все християнски ценности - на никого извън границите.


Последиците за обществото са сериозни дългосрочно. Политиката има огромен ефект върху емоциите на хората. Това означава, че щедростта се свързва с предателство към нацията. Ужасно е - няма причина, ако си щедър към непознат, да предаваш страната си, но така се свързват нещата, срамно е. Женен съм за унгарка, идвам в страната от 25 г., привързан съм към нея и имам огромно уважение към интелектуалните ѝ традиции, произвела е изключителни учени, икономисти, математици, музиканти. Би било ужасно, ако нещо от това се изгуби.


При целия си опит като политик, журналист, преподавател, писател, ректор вярвате ли, че само правителството на Орбан отговаря за тази "точка на кипене"? Или в обществото имаше и други фактори, които допринесоха за това?


- Има унгарски елемент в случващото се. Например слабостта, изтощението и разделението на опозицията, преходът от елита на прехода през 90-те към друго поколение, много по-националистически елит. Орбан не просто развива тези тенденции - той е на власт и остава там, защото ги разбира, той е много изкусен политик.


Ставаме свидетели обаче и на глобални тенденции. Светът отговаря на ужаса на 11 септември 2011 г., финансовата криза от 2008 г., политическите ефекти на неравенството, които се натрупват от 70-те г. насам. Политиката на консенсуса, довела Меркел на власт, рухна. Политическите системи са неспособни да сдържат гнева и разочарованието, създадени от икономическата нестабилност, неравенството и страха от "другия", задействан не само от масовата миграция, но и от тероризма с много жертви. Ако съберете всичко това, на либералнодемократичните системи е трудно да се адаптират.


Добавете най-голямата комуникационна революция след Гутенберг. Тя отнема от властта на всички посредници - политически партии, редактори, вестници, съдилища, университети - всеки, който посредничеше и контролираше знанието. Властта тръгна към хората, които имат това устройство в ръцете си. Системата на авторитетите вече не е същата. Как да сме изненадани, че политиците ни са изправени пред толкова трудности? Дори не споменах климатичните промени.


Но не вярвам, че демокрацията е мъртва, нито че либералните алтернативи на консерватизма са мъртви. Бях в политиката, не се справих много добре, но се уверих, че трябва да се намерят решения, които да отговарят на сегашните нужди на хората.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Аз мисля, че Орбан ще отстъпи, той също си избира битките и в никакъв случай не е глупак. От битката с университета няма какво да спечели - ще настрои срещу себе си САЩ, Европа - която и без това е настроена, но много вероятно и академичната общност в собствената си държава.
  Да видим.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Да живее Библиотекарският!!!
  Той е пряко подчинен на Москва и у нас никой не повдига темата за съществуването му.


 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Орбан да си гледа мигрантската тематика. Там е силен.
  Политиците по природа да малоумници и нямат работа в университетите.

  подпис
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Какъв е смисълът да остават в Унгария, ако ще спират изследователски проекти и ще правят компромиси с един антидемократичен и антихристиянски закон, режим и общество?

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  Игнатиеф призова канцлерите Ангела Меркел и Себастиан Курц и френския президент Еманюел Макрон да кажат на Орбан "някоя дума за християндемокрацията в Европа,
  ======
  Нека му кажат.....
  Но именно за християндемокрацията, а не за християнството и демонстрацията поотделно.... щото са две антагонистични неща.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Разстроено

  Г-н Орбан направи нещо изключително - по време на речта си в Европейския парламент той каза, че е гледал сайта ни. Помислих си: "Премиерът е гледал уебсайта ни. Чудесно!" Бяхме донякъде поласкани.
  =======
  За съжаление такъв е света в който живеем.....
  Има една прослойка от журналисти, интелектуалци, десиденти и темподобни..... имунизирани и привилегировани да се майтапят по този начин.... дори и със държавни глави......
  И как тънко се подиграва господина в случая.....!!!

  Bukalemun
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  ...европейците ще се намесят в полза на европейските ценности и дари Съединените щати ще успеят да убедят Унгария, че е лоша идея съюзник на НАТО да изхвърли американски университет от европейска държава."

  и в недалечната 2012г
  "Наистина ли искате да кажете, че не искате компания като "Шеврон", която ще инвестира милиони долари и ще отвори работни места."

  Орбан да пита Борисов какво последва

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  "Ако на г-н Орбан всичко това му се размине...…"

  В този университет насърчават миграцията и различните роли на пола. Това не е желана политика на унгарските граждани, за това вече трети път избират Орбан.
  А тези искат да работят в обратна посока.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Може Орбан да е популист, но никой не иска да признае, че на мнозинството в ЕС му писна от политкоректност, толерантност, икономическо развитие и просто искат сигурност.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Като цяло не харесвам Орбан и глупостите му, обаче тоя конкретно и аз бих го изгонил (Майкъл ИгнатиеФ имам предвид) Меркел и Макрон и щата Ню Йорк ще кажат на Орбан разбираш ли, какво да прави

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Това е пропаганден университет, както и нашият в Благоевград.
  Не може да нямаш база в собствената си държава и да се наричаш американски такъв.
  Подкрепям Орбан, закривай.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Точно и от това ги е страх, ако Орбан пръв хвърли камък, утре и други ще посмеят да го направят. Трябва да подкрепим Унгария, дори и да не се налага, ясно е че гласовете на Полша и Чехия стигат. Въпросът е на принципи.

 15. 15 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  “...дали европейците ще се намесят в полза на европейските ценности и дари Съединените щати ще успеят да убедят Унгария, че е лоша идея съюзник на НАТО да изхвърли американски университет от европейска държава...”

  Разплаках се...
  След такова араламбене няма смисъл да се чете нататък.

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "Поканихте Орбан да посети лекции по социални изследвания на пола. Получихте ли отговор?"

  Ха ха ха .

  Дрендерастите нямат спирка....

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "Адвокатите ни посъветваха, че сме изложени на голям риск. Това е много сериозен закон, който криминализира всичко, което насърчава миграцията. "

  Ми нелегалната миграция си е престъпление.
  Тия що подпомагат криминални дейности?

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Комрад Игнатиев горчиво съжалява, че се е изпарила "властта на всички посредници - политически партии, редактори, вестници, съдилища, университети - всеки, който посредничеше и контролираше знанието". Е-ееех, какво изтеание!

  Властта тръгнала "към хората, които имат това устройство в ръцете си. Системата на авторитетите вече не е същата". Пълна покруса!

  Няма-кой-да-КОНТРОЛИРА-знанието бе, разбирате ли!

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  Тръмп затова е крив, спира кранчета...

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  В такива времена живеем и такива хора избират "мъдрите" народи - Орбан е живо доказателство. Ако му се проследи политиката в годините ясно се вижда какъв пирует е направил, но след като 9 и ако???) унгарците си го харесват, нека си го избират и нашия народ си харесва Бойко и си го избора.
  Въпроса е наистина докога ЕС ще търпи подобни мъдри избори и като начало да затвори кранчето, та да се види колко са полезни на народа си такива въртиопашки, дето и с двете очи гледат към Путин.

 21. 21 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Това е пропаганден университет, както и нашият в Благоевград.Не може да нямаш база в собствената си държава и да се наричаш американски такъв.Подкрепям Орбан, закривай.
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Брей че си запознат с образованието в България. Я ни разкажи повече за този пропаганден университет в Благоевград. Какво и как пропагандира, какво е качеството на образованието, има ли някаква статистика за реализацията на завършилите го? Наистина е добре да се сравни примерно с библиотекарския или някой друг правоверен университет и да се види кой върши работа, кой е пропаганден и т.н.
  А че подкрепяш Орбан няма нужда да го декларираш постоянно. Знаем, че българските граждани с руско самосъзнание подкрепят всичко, което им се каже от Кремъл.

  No Pain No Gain
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  “Но не вярвам, че демокрацията е мъртва, нито че либералните алтернативи на консерватизма са мъртви. Бях в политиката, не се справих много добре, но се уверих, че трябва да се намерят решения, които да отговарят на сегашните нужди на хората.”
  ========
  “Либералната алтернатива”, както я наричате, е пълно отрицание на консерватизма, негова противоположност. А демокрацията не предполага с външно влияние да наложите нежелана институция.
  “Социални изследвания на пола” , “изследователски проект за миграцията” - това ли е центърът на научната дейност на университета? Това фундаментална наука или гореща политика е, г.ректор? И това, че политическата ви дейност не е била успешна, не е релевантно за ректор на международен университет. Там съществена е академичната кариера, а за нея не прочетох нищо. Или ми е убягнало?

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":Точно и от това ги е страх, ако Орбан пръв хвърли камък, утре и други ще посмеят да го направят. Трябва да подкрепим Унгария, дори и да не се налага, ясно е че гласовете на Полша и Чехия стигат. Въпросът е на принципи.
  —цитат от коментар 14 на НеКой


  Да, точно от това ги е страх не само при Орбан, а и при Путин - ако днес Путин безнаказано анексира чужда територия, утре може и друг да реши да го направи. Принципите за това са принципи, за да се спазват. Унгария е приела принципите на ЕС, като е кандидатствала за членство и или ще ги спазва или ще изхвърчи от съюза. Но разбира се, вашата пропагандна гледна точка е ясна - да настройвате хората едни срещу други и всички заедно срещи ЕС и НАТО. Това е единственото ви оръжие, но и въоръжени с него, пак няма да ви доведе до светло бъдеще, защото не можете да предложите алтернатива на западните ценности, които да работят по-добре на практика. А накрая човек решава със стомаха си - на празен стомах трудно се живее и рано или късно системата се сменя. Виждали сме го многократно, ще го виждаме и в бъдеще.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#9] от "aleks ivan":

  Такива у нас се подвизават като пастьори, джурналисти, полу пияна интелигенция..... има даже и една защитника на природата.....
  Приказките им са от един и същ род......
  "вие сте изостанали, прости, неуки..... ние сме умни и напреднали"......
  За разлика от преди, днешното правителство не им цепи басма......

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#23] от "Умнокрасив":

  защото не можете да предложите алтернатива на западните ценности, които да работят по-добре на практика.
  =======
  Аз западни ценности не използвам..... и нито стомаха ми не е празен, нито душата....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Миличкият, не му е кеф, че властта тръгнала към хората. Жив да го ожалиш него и "демократичните" му идеи...

 27. 27 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Игнатиеф се опитва да се представи като някакъв академичен интелигент, необвързан от политиката, но това е лъжа и
  пълна мимикрия.
  Напротив, това е типичния соросоиден комсомолец, лансиран именно в политиката още от младежките му години.
  По типичния за "отровеното общество" кариерен канал, инфилтриран в различни по вид институции.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Утрото започва добре. Статия против Тръмп и статия против Орбан. :)

  Още 2-3 такива до вечерта и планът е изпълнен. :)

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Силна позиция, само че Орбан е яростен срещу тези, които са го учили. :)
  Това положение между Орбан и Сорос много ми напомня на ситуацията между Ердоган и Гюлен ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Имайте в пред вид, че много млади хора подкрепят хората с различна сексуална ориентация. Не мога да разбера от къде идва това вече изградено мнение. Мода ли е, от певци и певици ли?

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  До коментар [#29] от "penetrating":

  И какво е общото между тях? Имат коренно противоположни възгледи за света, икономиката, културата, възпитанието, ценностите.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Весело

  До коментар [#31] от "hope":

  Нима не е очевидно?
  И двете двойки са били съмишленици, а сега са смъртни врагове (при това еднопосочно) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Въпросният Майкъл, както всички други, които са на хранилката на Сорос, защитава топлото си местенце и изобщо не го е грижа за демокрация и ценности.
  Орбан е напълно прав да ги гони, защото те развиват прикрита подривна дейност за разлагане на унгарското общество и ликвидиране на унгарската идентичност.
  Това е политиката на САЩ навсякъде по света - натрапване с кръв на техните разбирания за демокрация и налагане на ценностите на долара, насилието, лицемерието и бездуховността.
  След като Австрия ги е приела (до кога ли?), да си живуиркат там, а който желае да учи при тях - да върви във Виена.

 34. 34 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Законът си е закон.

  Факултет за джендър работи
  Department of Gender Studies

  The Department of Gender Studies meets the growing demand for expertise in gender issues by providing both Master's and doctoral level programs in gender studies, as well as serving as a base for non-degree studies and other activities in the field.
  https://www.ceu.edu/academics/schools-departments

 35. 35 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Департаментът отговаря на нарастващата нужда от експертиза по джендър работи.

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Хубавото е чв несвободните държави се изчерпват с Унгария и още няколко Източноевропейски държави. Затова Сорос се кинцентрира там. Няма да вземе да осбове университет в Тел Авив я. Там вече отдавна има свобода. И проблем с емигрантите няма. Просто не им хресва да емигрират в Израел.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Ректор-ястреб с българска фамилия защитава соросовата си заплата. Колко романтично и възхитително!

 38. 38 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  това не е американски университет, а на сорос. сорос тласка тълпите с гъжви към европа, сорос разрушава америка като финансира леви организации и всякакви маймуни, които искат да превърнат страната в кочина. прав е орбан с кампанията си „да изтрием усмивката на сорос“. а този дето се жалва, е просто служител на чифутина и си гледа интереса.

 39. 39 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Хаха, "социални изследвания на пола", хааххахах. Аз си мислех, че това е само някакъв американски мем, а то действително имало такава специалност. Жалка (и смешна) история.

 40. 40 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "Ако на г-н Орбан всичко това му се размине, ударът ще е не само по унгарската наука"

  Другари стипендианти, социалните иъследвания на пола НЕ Е наука. Освен в праъните глави на дичевците и всички, които нямат капацитет да се занимават с истинска наука.
  Набийте си го в чугунените левундерски картуни и си намерете истинска работа.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Интересно, защо Орбан така се промени. Или през цялото време е бил същото, но се е прикривал.

 42. 42 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Майкъл Игнатиев-провален канадски плитик, либерал , естествено.
  До тук спирам...

 43. 43 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "futurika":


  Майкъл Игнатиев-провален канадски плитик, либерал , естествено. До тук спирам...
  —цитат от коментар 42 на futurika


  Политик, извинете.

 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#37] от "Judjuk":ректор ,с българска фамилия
  ......»»А бе има българска връзка, ама не е точно фамилията.:)М.Игнатиев е праправнук на небезизвестния граф П.Н.Игнатиев...този, който поискал турците да обесят Левски и заточил българските свещеници в Диарбекир.(според форумните капацитети). Граф, експерт по джендаризма...звучи добре.:)

 45. 45 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умнокрасив":защото не можете да предложите алтернатива на западните ценности, които да работят по-добре на практика. =======Аз западни ценности не използвам..... и нито стомаха ми не е празен, нито душата....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  значи остана главата да е

  No Pain No Gain
 46. 46 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Интересно, защо Орбан така се промени. Или през цялото време е бил същото, но се е прикривал.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Защото когато си на хранилката и искаш да се задържиш по-дълго там, е хубаво да намериш общ и ако е възможно - външен враг, който да всява страх сред населението и по този начин да ги карат да избират по-малкото зло. Орбан е тарикат, който успешно се възползва от безплатната за него руска пропаганда, която насажда страхове от световна конспирация, масони, юдеи, рептили, соросоиди., либерасти и т.н. за да си намери удобния враг - Сорос.

  Същата тактика приложи ПутКин през 2014-та, когато рейтинга му започна да спада - анексира Крим, обяви украинците за фашисти, направи една масирана дезинформациона кампания и руснаците се обединиха в защита на родината.

  Същата тази путинова пропаганда се използва успешно и у нас, за подклаждане на страхове и разделение - бежанците идват, ще ни превземат, в Истанбулската конвенция ще въведе трети пол и ще направи децата на хомосексуални, има световен заговор срещу KLETA MAJKA BALGARIQ който цели да ни унищожи, изнасят от България злато за трилиони долари (да се неначуди човек защо преди да се даде на концесия, находището в Челопеч не е донесло трилиони на родния бюджет, а е трупало само загуби, но чугуните мълчат по тая тема) и подобни измислени "новини", които обаче се разпространяват във все повече сайтове, фейсбук групи, блогове и печатни и електронни медии, с финансовата подкрепа на другаря Путкин. Използват ги всички путински партии у нас.

  No Pain No Gain
 47. 47 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Орбан знае какво се крие в "семената" на Сорос докато в България въобще не подозират и $$$$ които им дава са чиста корупция от която никой не отказва.

 48. 48 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  А демокрацията не предполага с външно влияние да наложите нежелана институция. “Социални изследвания на пола” , “изследователски проект за миграцията” - това ли е центърът на научната дейност на университета?
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева


  Верно ли всички български граждани с руско самосъзнание сте специалисти по демокрация? Да се неначуди човек къде сте ги усвоили практически тези знания, като демокрация сте виждали само на снимки в нета. Чини ми се обаче, че ама хич не сте в час с основополагащите принципи на демокрацията, без които тя се изражда в нещо друго, но не и демокрация.

  Повтаряте както развалени грамофони "народ това; народа онова", като си мислите, че демокрация означава диктатура на мнозинството. То е видно, че разбирате само от диктатури и то винаги поставяте себе си на страната на диктатора, а несъгласните са обект на диктат. Просто сте в грешка, драга.

  No Pain No Gain
 49. 49 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Марш да си изследваш пола, Майкъл...

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Естествено че "университета" на Сорос ще се премести във Виена, общоизвестната столица на русият шпионаж на Запад. Краставите магарета през девет баира се подушват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Демагогът Орбан, вживял се като спасител на европейската цивилизация е отворил широко границите си за руски и китайски мафиоти, представяни като бизнесмени, които срещу заплащане получават и унгарски паспорти. Наскоро стана известен фактът че Унгария е издала паспорти на фамилията на шефа на руското разузнаване, за да могат като граждани на страна от ЕС да пътуват безпрепятствено. Освен това големият пазител на християнството бе единственият европейски лидер( освен Радев) който присъства на инаугурацията на Ердоган. Прояви се и като жалък подлизурко наричайки Тръмп "икона", макар че последният е настроен враждебно към Китай и едва ли е очарован от тесните връзки на Орбан с тамошния режим. Да припомня, че преклонението на един друг виден антиемигрантски към Тръмп - президентът на Чехия - Земан, наскоро се изпари като дим, когато Стъвън Банън е нападнал пред него Китай.

 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#36] от "blondofil":

  Напротив, Израел също има проблем с емигрантите и дори Натаняху наскоро бе решил да екстрадира част от тях, но общественото мнение му попречи.


 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лео":

  Който избира сигурност пред свобода, накрая губи и двете. А иначе Орбан не предлага никаква сигурност а чист егоизъм като иска да прехвърли отговорността за мигрантите върху граничните държави, каквато е и България. Не случайно в Италия песнопенията, които му отправяха от Северната лига, нещо позаглъхнаха, когато се оказа, че плановете на Орбан фактически натоварват Италия с мигрантската тежест.

 54. 54 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Майкъл Игнатиев е правнук на руския дипломат граф Игнатиев.

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#48] от "Умнокрасив":
  Аха. А какво точно самосъзнание трябва да имаш, за да си сложиш Джони Деп за аватарче отпред, а отзад да лееш измислици, обиди и клевети? Е, ако той споделя възгледите ти и си е дал благословията, е друга работа.

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Искаме да останем и да сме лъч светлина там./Будапеща/"
  ----
  Т.е човекот иска да им свети на унгарците, независимо те самите дали предпочитат да си седят на тъмно или не. Руската му благородническа кръв го кара да бръкне в пазвата и да последва примера на Данко ... да поведе заслепените нанейде. ... както се опита преди 10-тина години да поведе непросветените канадци на война към Ирак да го освобождават от Садам ... пък те взеха, че го изритаха като мръсно коте. Историята, май се повтаря. Когато си удивително тъп, понякога и две сребърни лъжички в дупето при раждането може да се окажат недостатъчни.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#54] от "antonio_vivaldi":
  Колега, чудя се дали изобщо сте прочели постинга ми 44 в който съм написал същото нещо:-ИгнатиеФ е праправнук на граф Игнатиев, онзи лошия. Той е и правнук на друг известен граф, който е бил и министър на образованието на Русия.
  М. Игнатиев има право на графската титла ( наследствена е), но като канадски гражданин е възпрепятстван да се представя като такъв.Само особи от английска кралска кръв притежавали това право в Канада.

 58. 58 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#54] от "antonio_vivaldi":

  Значи е досата глупаво човече, което е успяло да се уреди само в някакъв несериозен унивеситет.

 59. 59 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Какви ДРУГИ дейности се развиват покрай университетските... е отделна тема...

  Има два-три интересни факултета... другото е плява и пълнеж...

  Проблемът е, че уж е частен университет, но преследва далеч по-различни цели от това да се обучава там студенцията...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 60. 60 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ако е вярно, че около 80% от всеки народ (нация или етнос) съставлява неговото т.нар. простолюдие, а останалите около 20% са неговия национален (или етностен) елит, то защо досега тези национални елити, както и техните съответни простолюдия, не са се обединили в името на някаква основна европейска кауза, например като тази, за която говори в това интервю ректора на ЦЕУ? - отговорът според мен е доста прозаичен - те се мразят помежду си, или най-общо казано - не се обичат, именно защото са национални, а техните елити, за които по принцип не са присъщи силните чувства (като любов, омраза, ненавист, например) се презират хладно и пресметливо (като гърмящи змии са, но със заглушител). В такава среда, както знаем, много лесно избуяват всякакви маргинални и популистки течения.

 61. 61 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":
  В крайна сметка законите трябва да се спазват, колкото и безумни да са. Когато са достатъчно безумни трябва да се иска промяната им по всички възможни начини, включително и с протести.
  В случая с пректа, за който се говори в статията ако се противопоставят на инат, ще си навлечат наказания и големи глоби, които ще доведат до пробелими и евентуална необходимост да закрият университета по финансови причини (което вероятно е тактика на Орбан). По-добре е да запазят университета с този компромис и дадат голяма гласност защо го правят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 62. 62 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#10] от "hope":

  Университетът не насърчава никого за нищо. Там се обучават хора, които сами са пожелали да отидат там, дават свои пари за това и са издържали изпит за да са там.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#15] от "мики маус":

  “Разплаках се...След такова араламбене няма смисъл да се чете нататък.
  —цитат от коментар 15 на мики маус

  Тогава защо пишете, след като отказвате да четете?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 64. 64 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  Комрад Игнатиев горчиво съжалява, че се е изпарила "властта на всички посредници - политически партии, редактори, вестници, съдилища, университети - всеки, който посредничеше и контролираше знанието". Е-ееех, какво изтеание!Властта тръгнала "към хората, които имат това устройство в ръцете си. Системата на авторитетите вече не е същата". Пълна покруса!Няма-кой-да-КОНТРОЛИРА-знанието бе, разбирате ли!
  —цитат от коментар 18 на Lemmy

  "Комрада" е пропуснал лекарите от списъка. Та предполагам, че изпитвате голям кеф, че можете да се лекувате сам с помощта на Гугъл. Например да си извадит сам възпален апендисит.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 65. 65 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Ректор-ястреб с българска фамилия защитава соросовата си заплата. Колко романтично и възхитително!
  —цитат от коментар 37 на Judjuk


  Виждам, че тулса вече ти е обяснил кой е и на кой наследник е ИгнатиеФ. Така, че той е по-скоро от вашите, а не от нашите. Като россиянин и то потомък на българомразеца граф Игнатиев, днешният Майкъл може да си го подондуркате с любоФ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK