Най-скъпото уиски е продадено за почти 1 млн. евро

Най-скъпото уиски е продадено за почти 1 млн. евро

© BonhamsАукционната компания "Бонамс" продаде на търг в Единбург бутилка уиски за рекордните 848 хиляди паунда (почти 956 хиляди евро), с което подобри рекорда, поставен през май в Хонконг. Тогава за бутилка уиски бяха платени 814 081 паунда.


Предварителната оценка на специалистите бе, че бутилката би трябвало да постигне в наддаването цена между 700 хиляди и 900 хиляди паунда.


Става дума за напитка, която е наричана "Светият граал" на уискито. Това е Macallan Valerio Adami 1926 - изключително рядка серия, която е престояла в бъчва 60 години, след което е бутилирана.
Валерио Адами е един от двамата художници, на които компанията Macallan възлага да нарисуват по 12 етикета за всяка от ексклузивните 24 бутилки. Освен известният в средите на поп арта италианец, другият художник е сър Питър Блейк. На търга през май в Хонконг бе продадена и една бутилка с етикет от Блейк срещу 751 703 паунда


Бутилката от днешото наддаване е в специално поръчана опаковка от дърво и месинг, като досегашният собственик я е купил през 1994 г. директно от спиртоварната на Macallan срещу неизвестна сума.


Не е известно колко от 12-те бутилки с етикети на Адами са оцелели до днес. Знае се, че една е унищожена в земетресение в Япония през 2011 г. и се предполага, че поне една друга е била отворена и изпита.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK