Как Китай шпионира "Амазон" и "Епъл" чрез чипове колкото оризово зърно

Как Китай шпионира "Амазон" и "Епъл" чрез чипове колкото оризово зърно

© Edgar Su, ReutersЧрез "чипове шпиони" в дънни платки, произведени в Китай, военното разузнаване в Пекин осъществява шпионска дейност в Съединените щати. Това съобщава "Блумбърг" в дълго разследване, чиито твърдения замесените компании отричат, но не и 17 събеседници на агенцията, които работят в някои от компаниите, нито настоящи и бивши представители на американските власти.


Става въпрос само за част от дънните платки, а следите водят към доставчика на части и водещ в света продавач на този компонент Super Micro Computer Inc., регистриран в Силициевата долина. Тази компания, която работи актимно с доставчици от Китай, е имала над 900 клиенти в 100 държави към момента, в който са открити следи от шпионажа.


Служители на "Амазон" и "Епъл" открили такива чипове в дънни платки. Те били поставени така, че да могат да получат достъп от разстояние до паметта на компютрите. Така според "Блумбърг" китайските действия са засегнали близо 30 американски компании.
За "Амазон" всичко започва с придобиването на орегонски стартъп на име Elemental Technologies, който произвежда софтуер за компресиране и форматиране на видео и е използван за онлайн стриймига на олимпийски игри, връзка с Международната космическа станция е предаване на видеоданни от дронове към ЦРУ.


По това време "Амазон", подобно на Elemental, вече изпълнява обществени поръчки - облачната ѝ услуга Amazon Web Services например изгражда облак с висока степен на сигурност за ЦРУ. При придобиването на Elememtal обаче външната компания, която анализира сигурността на стартъпа, открива проблеми в сървъри, които са ключов продукт на компанията и които се сглобяват от Super Micro Computer Inc.


Микрочипът в дънните платки, използвани за сървърите, не е по-голям от оризово зърно. "Амазон" докладва на американското правителство и информацията се оказва опасна за Вашингтон - сървъри на Elemental например могат да се открият в министерството на отбраната. А при това Elemental е само един от стотици клиенти.


Разследването, което започва и продължава до днес в свръхсекретни условия, показва, че извършителите на атаката имат чрез чиповете достъп до която и да е мрежа, с която устройствата могат да се свържат. Източници, запознати с въпроса, твърдят, че разследващите са намерили мястото, където микрочиповете се появяват в дънните платки - това се случва в самата фабрика в Китай.


"Като атака срещу целия свят"


Хардуерните атаки се правят трудно, но изглежда в случая на Китай са възможни, стига компютърното оборудване да се промени още във фабриката (както предпочита Пекин), а не по пътя към клиента (както работят САЩ според документите на Едуард Сноудън). За Китай това не е тежка задача, тъй като в страната се произвеждат според някои оценки 75% от мобилните телефони и 90 на сто от компютрите. Все пак за подобна атака са нужни обширни познания за дизайна на устройството и възможности за достъп до компнентите още във фабриката пише "Блумбърг".


В конкретния случай, според разследващите, чиповете са добавени от специално звено на Народната освободителна армия (въоръжените сили) на Китай. Сред засегнаите клиенти е била най-ценната компания в света, "Епъл", кято планирала поръчка на 30 хил сървъра за нова глобална мрежа от центрове за данни. Според високопоставени източници от компанията обаче "Епъл" прекъснала връзките си със Supermicro през 2015 г. по несвързани със случая причини. Според високопоставени служители на компанията тя съобщила на Федералното бюро за разследване, че има проблем, свързан със сървърите, но дори на вътрешнокорпоративно ниво не разгласявала какво точно е открила.


И "Амазон", и "Епъл" твърдят, че не са имали никаква представа за случващото се. Властите в Пекин пък обясняват за "Блумбърг", че Китай също е жертва на кибератаки. Високопоставени правителствени служители - както действащи, така и бивши - обаче твърдят, че още преди няколко години "Амазон" е сътрудничила на разследването, започнало по случая.


Същевременно последиците от атаката още се забелязват - например компютърният и мрежови хардуер е в списъка в вносните мита върху стоки от Китай, обявен от администрацията на президента Доналд Тръмп, пише агенцията.


Агенцията разказва и че Supermicro, която има силна връзка с Китай (по-голямата част от персонала ѝ в Сан Хосе са китайци и тайванци), е нещо като "Майкрософт" в хардуерния свят според бивш представител на американското разузнаване, запознат с бизнес модела на компанията. "Атаката срещу дънните платки на Supermicro е като атака срещу "Уиндоус". Като атака срещу целия свят," обяснява той.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "чиповете са добавени от специално звено на Народната освободителна армия (въоръжените сили) на Китай" . Либералните АРГУМЕНТИ свършиха . Вчера Русия ,днес Китай ,утре Виетнам ....Защо СЛУЖБИТЕ на уж развити държави изпаднаха в толкова СРАМНА СИТУАЦИЯ, и да виждат руснаци и китайци навсякъде?? Това е съществения въпрос . Имам отговор .... поспани 20- 30 години ( НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ ) ......докато другите се развиваха. Сега ни сервиран толкова КОФТИ СПЕКТАКЛИ , които подлагат на изпитание всеки НОРМАЛЕН УМ. Да не си руски или китайски симпатизант - ще станеш , по логиката на ТРОЛОВЕТЕ ТУК. Те са платени слуги ,....и тяхното мнение е малко интересно . Лошото е че службите на САЩ /Англия лансират такива версии. Това сече показва ниво на тези служби, което допълнително подсилва АНТИ АМЕРИКАНИЗМА. Но кои сме ние да мислим за службите на ВЕЛИКИТЕ.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4143 Неутрално

  Добра компилация на публикуваните вчера статии, включително и на този от Блумбърг. Проблемът е сериозен, и за някои от увлечените в кампанията по оплюването на САЩ и възвеличаването на Китай като новия месия за световното развитие е нелошо да се позамислят.

 3. 3 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "Хардуерните атаки се правят трудно, но изглежда в случая на Китай са възможни, стига компютърното оборудване да се промени още във фабриката (както предпочита Пекин), а не по пътя към клиента (както работят САЩ според документите на Едуард Сноудън)."

  Това ли е главната разлика между спецслужбите на Китай и САЩ?

  Eddie lives... somewhere in time!
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Параноя. Каквото сееш това ще пожънеш.

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Всъщност и трите компании излязоха със становище, че отричат подобни обвинения. Та цялата статия излиза, че е "упражнение", ако се вярва на техните думи.

 6. 6 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 221 Весело

  Хехе, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ: дневничари почнали да ползват линкове към източниците !??!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  разбира се, че проблема е сериозен , но не мислиш ли, че е по скоро отговор на вече правен проблем.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Добре де, редакцията, толкова ли е трудно да сложите една въпросителна зад това: "Как Китай шпионира "Амазон" и "Епъл" чрез чипове колкото оризово зърно"?
  Вътре, в кавичките, го сложете този знак!
  Та да има мегдан за шикалкавене после, че не пръскате фейкнюз..
  И трите цитирани компании категорично отричат това да се е случило, а първоизточникът публикува и опроверженията: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-04/the-big-hack-amazon-apple-supermicro-and-beijing-respond?srnd=premium-europe

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Весело

  Тези чипове не били за шпиониране. Те просто така си били сложени на платките, механично, без умисъл, с декоративна цел...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4143 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Не съм сигурен че разбирам въпроса правилно, в смисъл "правен" като "юридически" или като практика. Но, бих желал да отбележа, че мнозина живеят с идеите за "смирената поза на Китай" от миналото, без да реализират, че през последните няколко години се наблюдава една много агресивна китайска политика реализирана чрез създадения с помощта на Запада и да, именно на САЩ , мощна икономика от изнесени производства. Изборът който се налага е дали искаме да се асоциираме с един мощен Китай с тоталитарно, леко парфюмирано, еднопартийно управление или с демокрацията на развития капитализъм. Резултатите от първия избор са ни познати, до втория не сме стигнали именно поради изкривеното мислене от годините в една тоталитарна моноидеологическата система.
  И, оказва се че грубото събуждане на САЩ от илюзиите на хармонията с Китай е полезно като момент на преосмисляне на стратегията.

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":

  Нито една компания няма да потвърди в момента подобна намеса, най-вече за да си спести огромни неприятности в бизнеса. Кой би ползвал услуги, компрометирани от най-голямата автократична държава на планетата ? Хората започнаха да си отварят очите какво всъщност значи да дадеш монопол в технологиите на една тоталитарна държава.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  Да, предположим, че това е вярно. Не прави ли същото обаче САЩ чрез техните разузнавателни служби и американски компании. Нека си спомним само за разкритията на Едуард Сноудън и американските методи за шпионаж по цял свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Да, вчера точно ти отвори дума за тази статия и новина на Блумбърг. И ето, че от Дневник я публикуваха днес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Браво...статията се появи в Капитал 5 часа след като прочетох оригинала...впечатляващо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ами, че те това и ЦРУ го прави, преди малко повече от година ги хванаха с една добре известна американска компания:

  https://www.extremetech.com/internet/246203-300-cisco-switches-models-vulnerable-cia-hack

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Весело

  До коментар [#3] от "tigervi":

  Хахаха.... така изглежда маи. :-D +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Всички хостинг доставчици в България ползват техни сървъри.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#11] от "Индиана":

  Но виж Индиана, Китай няма монопол в технологиите. САЩ също нямат монопол в технологиите. Истината е, че всички големи и богати държави се стремят да се развиват технологично и няма нищо по нормално от този стремеж.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Всеки дебне всеки, а се наведеш и ... .

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Проблемът на атакуващият е, че наличието на хардуерна кибератака винаги оставя неизличими следи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 867 Неутрално

  :) не мое да бъде, Ктайските компартийци шпионират "врага"....Супермикро са тайванци, ама две трети от персонала е от континента...и отделно , там още преди десетилетие не можеше да се припари , ако не говориш мандарин. А платките им ги прави Тиан, т.е. Митак, и малко става въпросително кой е предателя и къде и т.н. , щот тези са тайванци, т.е. би трябвало да са от "наште"....
  Може би има причина защо федералните преминаха от Амазонския облак към Гугълския преди 18 месеца, и може би има причина защо клауд бизнеса на Гугъл расте с по милион процента на година :) :) И че всякакви институции с поне един долар връзка към федерални агенции подмениха всички чаркове на СуперМайкро и мигрираха "чувствителна дейта" от Амазон и Епъл допреди месец -два...
  Какви съвпадения само, ама сигурно са ама съвсем случайни :)
  Както казвах - БГ трябва да се ориентира кои са й приятелите овреме, да не остане пак от нашамарената страна...

 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":

  https://www.supermicro.com/newsroom/pressreleases/2018/press181004_Bloomberg.cfm

  Вероятно е доста по-лесно да хакнеш някой, вместо да му продадеш част, която да има вградено устройство, било то и колкото ориз, по простата причина, че тия компи и сървъри се сглобяват от хора и всеки може да го забележи, при положение, че са сглобявали стотици вече. Дори техник, който му прави профилактика.

 23. 23 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Е па пуснете една снимка на това "зърно"......

  От сратията:
  "И "Амазон", и "Епъл" твърдят, че не са имали никаква представа за случващото се. "

  От изявлението на "Епъл"

  През последната година Блумбърг се свързва с нас няколко пъти с твърдения, понякога неясни и понякога сложни, за предполагаем инцидент по сигурността в Apple. Всеки път ние провеждаме строги вътрешни разследвания въз основа на техните запитвания и всеки път не намираме абсолютно никакви доказателства, които да подкрепят никоя от тях. Многократно и последователно сме предложили фактически отговори, записани на практика, които опровергават почти всички аспекти на историята на Блумбърг, свързани с Apple

  Баси фейка...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това е от алчност. За да пестят разходи си прехвърлиха производството в китай. В момента европа няма ноу-хау за индустриално производство на облекла примерно. Всичко се шие в Китай. За електроника да не говорим. Що е чип, що е платка, от китай идва. И работни места отиват там, и ноу-хау. Е, идва време да се берат плодовете от тази безразсъдна политика!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Добър ден"!!!!
  Някой се събуди за очевидният отдавна факт, че Китай е световен лидер в индустриалният шпионаж.
  Те просто копират онова, което Япония е правила след Втората световна война.
  Без да инвестират в образованието и науките си крадат технологии и с дъмпингови цени съсипват световният пазар!

 26. 26 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Нямам против САЩ да подлушва, това е добре за света, но когато престъпни комунистически държави го правят е съвсем друго.

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Как си го представяш Амазон да признае възможна намеса? Нали утре акциите и ще са на 5 годишно дъно, а борсата ще трябва да я спре от търговия, заради масови самоубиства на държатели на акции. :)

 28. 28 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 441 Любопитно
  Xaĸepcĸaтa aтaĸa нa Kитaй cpинa тexнoлoгичнитe мy aĸции, Lеnоvо e нaй-пoтъpпeвшa

  Aĸциитe нa ĸитaйcĸитe xapдyepни ĸoмпaнии пaднaxa pязĸo в пeтъĸ, вoдeни oт пpoизвoдитeля нa ĸoмпютpи Lеnоvо Grоuр, ĸoйтo изгyби нaд 1/5 oт cтoйнocттa cи. Цeннитe ĸнижa изпpaщaт тeжĸa ceдмицa, a нoви paзĸpития дoпълнитeлнo влoшиxa нeщaтa, пopaждaйĸи пpитecнeния зa тexния бизнec в CAЩ.  Texнoлoгичният индeĸc МЅСІ АС Аѕіа Расіfіс Іnfоtесh дocтигнa нaй-ниcĸaтa cи cтoйнocт oт юли 2017 г., тъй ĸaтo инвecтитopитe peaгиpaxa нa инфopмaциятa нa Вlооmbеrg Nеwѕ, чe Πeĸин e пpoниĸнaл в aмepиĸaнcĸитe ĸoмпютъpни мpeжи, изпoлзвaйĸи миĸpoчип, cъздaдeн oт нeгoвитe шпиoни.  Hoвинaтa идвa cъщия дeн, ĸoгaтo вицeпpeзидeнтът Maйĸ Πeнc paзĸpитиĸyвa ĸитaйcĸия иĸoнoмичecĸи, тъpгoвcĸи и диплoмaтичecĸи фpoнт.


  Koнфpoнтaциятa мeждy двeтe нaй-гoлeми cвeтoвни иĸoнoмиĸи пocтoяннo ecĸaлиpa, a пocлeднитe cъбития пoвдигaт пo-шиpoĸия въпpoc зa мяcтoтo нa Kитaй - и aзиaтcĸитe мy дocтaвчици - във вepигaтa зa дocтaвĸи, ĸoятo ce зaxpaнвa oт aмepиĸaнcĸия пoтpeбитeл.  Haй-пoтъpпeвш ce oĸaзa eдин oт нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa ĸoмпютpи в cвeтa - Lеnоvо Grоuр, ĸoйтo пpeживя 23% cpив нa aĸциитe - нaй-гoлeмия cпaд oт пoчти 10 гoдини.  Цeннитe ĸнижa нa тeлeĸoмyниĸaциoнния пpoизвoдитeл ZТЕ Соrр, ĸoйтo пpeживя тeжĸa дpaмa c aмepиĸaнcĸитe влacти, зaгyбиxa пoвeчe oт 14%. Kлючoвият дocтaвчиĸ нa aĸycтични ĸoмпoнeнти зa Аррlе - ААС Тесhnоlоgіеѕ пaднa c пoвeчe oт 5%.


  Ocнoвнитe индeĸcи cпaднaxa из цялa Aзия. Taйвaнcĸият Таіех изгyби 2.1%, a пo-шиpoĸият индeĸc МЅСІ Аѕіа Расіfіс ce нacoчвa ĸъм нaй-лoшaтa cи ceдмицa oт мapт.  "Eлeĸтpoниĸaтa, пpoизвeждaнa в Kитaй, мoжe дa ce paзглeждa ĸaтo oпacнa зapaди тaзи нoвинa, a тexнoлoгичнитe aĸции пaдaт ĸaтo цялo пopaди тoвa", ĸaзa пpeд Вlооmbеrg aнaлизaтopът нa СGЅ-СІМВ Ѕесurіtіеѕ Ноng Коng Peй Kyoĸ.  Aĸциитe нa пpoизвoдитeлитe нa пoлyпpoвoдници пo cвeтa вeчe бяxa пoд нeпpeĸъcнaт нaтиcĸ тaзи гoдинa, зapaди oпaceниятa, чe циĸличнaтa индycтpия e дocтигнaлa cвoя вpъx нa фoнa нa зaбaвящитe ce пpoдaжби нa cмapтфoни.  Wаlѕіn Тесhnоlоgу Соrр. cпaднa c 9.4%, Wіn Ѕеmісоnduсtоrѕ Соrр. зaгyби 8.3%, a Rеаltеk Ѕеmісоnduсtоr Соrр. пoeвтиня c 6.7%. Таіwаn Ѕеmісоnduсtоr Маnufасturіng Со. пoeвтиня c 1.8%.


  Lеnоvо мoжe дa бъдe ocoбeнo yязвимa, зaщoтo гeнepиpa пoвeчe oт 30% oт пpиxoдитe cи oт Ceвepнa Aмepиĸa и 75% извън Kитaй пpeз пocлeднaтa финaнcoвa гoдинa.  Koмпaниятa yĸpeпи чyждecтpaннитe cи пpoдaжби чpeз пpидoбивaния. Lеnоvо ĸyпи бизнeca c ĸoмпютpи нa ІВМ пpeз 2005 г., вĸлючитeлнo мapĸaтa лaптoпи ТhіnkРаd, a cлeд тoвa пpидoби и бизнeca й cъc cъpвъpи oт ниcъĸ ĸлac пpeз 2014 г.  Tя ĸyпи и Моtоrоlа Моbіlіtу oт Gооglе пpeз 2014 г. в cдeлĸa зa 2.9 млpд. дoлapa, зa дa yĸpeпи бизнeca cи cъc cмapтфoни.  "Дoĸлaдът зa xaĸвaнeтo нямa нищo oбщo c Lеnоvо, нo тъй ĸaтo Lеnоvо пpoдaвa ĸoмпютpи и cъpвъpи тaм, няĸoи инвecтитopи мoжe дa имaт пpитecнeния нa нивo нa нacтpoeния. Tвъpдe тpyднo e дa ce пpeдcĸaжe ĸaĸ щe ce paзвият нeщaтa", ĸaзa Дeниc Гyaн, cтapши aнaлизaтop в еFuѕіоn Саріtаl.  Зaгyбитe в Aзия пocлeдвaxa тeзи oт CAЩ. Texнoлoгичният индeĸc Nаѕdаq 100 oтбeлязa нaй-гoлeмия cи eднoднeвeн cпaд oт юни нacaм, ĸaтo Аmаzоn.соm и Аррlе - ĸoмпaнии, пocoчeни ĸaтo зaceгнaти oт ĸитaйcĸия xaĸepcĸa aтaĸa, oтcтъпиxa c пoнe 1.8%.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 29. 29 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Най- ми е чудно , че някои се надяват компаниите да признаят, че са шпионирали! Както и вчера СМИ-тата тръбяха, че Русия отричала за хванатите в Холандия хакери. Представяте ли си да признаят? Това е равносилно на смърт!

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1539 Весело

  До коментар [#25] от "selqnin":


  Добър ден"!!!!Някой се събуди за очевидният отдавна факт, че Китай е световен лидер в индустриалният шпионаж.
  —цитат от коментар 25 на selqnin


  А не може ли статията да е част от "конкурентната борба" силно светеща през девиза на Тръмп - Make America Great Again? Между другото, със статията са ударени две компании, които са "любими" на Доналд. Амазон и Ейпъл...
  Попътно и тайванците, но тази ще я пишем у графата "колатерални жертви".

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Китайците отдавна слязоха от дърветата, преживяха японската инвазия през ІІ Световна война и кОлтурната революция на Мао и вече не само делят мегдан с мериканците, но и от време навреме ги подбъзикват, да не говорим за това, че ако китайците си изтеглят доларовите авоари от американските банки, янките съвсем ще я закъсат!

 32. 32 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#25] от "selqnin":

  "Без да инвестират в образованието и науките си крадат технологии и с дъмпингови цени съсипват световният пазар!"

  Без да ивестираш в наука и образование можеш единствено да достигнеш до нивото на България, където разни selqni пишат глупости по форумите. Поровете се в бази данни, за да видите процентът на китайски автори на научни статии. Имат и големи традиции, независимо дали говорим за преди 3000 г. или за близките 100. Преди няколко години една китайка спечели Нобелова награда по медицина.

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  "В конкретния случай, според разследващите, чиповете са добавени от специално звено на Народната освободителна армия (въоръжените сили) на Китай."
  Ти да видиш - седят едни китайчета и лепят чипове в някое тъмно мазе. Звучи добре за феновете на Тръмп, но за всеки с поне елементарни познания по компютърна архитектура е ясно, че на такова ниско хардуерно ниво изискванията за съвместимост са ужасно високи, а постигнатите резултати клонят към нула. Виж, друго си е софтуера. А съвсем трето - облачната структура. В днешно време всеки си качва данните в някой "облак", което било уж най-защитеното, но всъщност е най-незащитено, защото нямаш физически контрол върху достъпа...

 34. 34 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Китай винаги е бил агресивен, включително и срещу Щатите, но преди възможностите му бяха доста скромни.
  ,

  Е па пуснете една снимка на това "зърно"...... Баси фейка...
  —цитат от коментар 23 на DS


  Това е (пореден) изстрел в икономическата война м/у Щатите и Китай. Без значение дали е вярно или не, във всеки ще се породи съмнение в китайската електроника. За обикновенния потребител софтуерните методи за кражба на информация звучат доста отвлечено, но чип като "оризово зърно" е нещо което всеки може да си представи. Впрочем, ако китайците имат такава технология, позволяваща в такъв малък обем да се вкарат такива възможности, значи светът се е променил необратимо.

  Eddie lives... somewhere in time!
 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  До коментар [#27] от "niakoi_si":

  Мислиш, че е по-изгодно днес да излъжат, а от Блумбърг да им извадят дъно с чип, инженерен проект и доработката на китайците?
  А аз си мисля, че трябва да четете по-внимателно някои добавки из статиите, които се явяват после и с внимание.
  Като това:
  "Bloomberg LP has been a Supermicro customer. According to a Bloomberg LP spokesperson, the company has found no evidence to suggest that it has been affected by the hardware issues raised in the article." :)

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Отдавна единственото, което потребителят на електроника може да направи при покупка на съответна "джаджа" (и то ако разполага с достоверна информация), е да избере от коя страна/континент предпочита да го шпионират ;)

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Не прави ли същото обаче САЩ чрез техните разузнавателни служби и американски компании.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Нищо не разбираш! САЩ шпионират демократично, заради твоята сигурност. Китай шпионират комунистически заради тяхната сигурност.

 38. 38 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 446 Весело

  До коментар [#8] от "Graf":

  Китайското правителство отрича, затова видиш ли, новината според теб е фейкнюз. Браво. И компаниите отричали, ами ще отричат, защото е тотален провал от тяхна страна и кой ще им има доверие сега на пробитата инфраструктура. Хардуер не се оправя с ъпдейт.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#23] от "DS":

  Мерси за този коментар, беше хубаво да видим и каква е позицията по тази тема и на другата засегната страна, в случая Apple.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Весело

  До коментар [#37] от "Лео":

  Хахаха.... харесва ми тънката ирония в коментара ти Лео. Ако питаш мен лично, аз не искам никой да ме шпионира, нито САЩ, нито Китай, нито нашето българско разузнаване (доколкото има такова), но пита ли ме някой мен за това дали искам или не....??? :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Недей да говориш наизуст Султанке. Отдавна големите западни компании за дрехи прехвърлиха основното си производство в Бангладеш (днес това е шивачницата на света). Имат и много фабрики в Пакистан и Индия. А, пък фирмите, които произвеждат обувки например отидоха във Виетнам. Там има стотици фабрики от компании в цял свят, които произвеждат там и след това продават при нас в Европа и също в Северна Америка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#36] от "naskotop":

  Не мисля че обикновенния потребител има избор. Основните операционни системи са американски, най-популярната позиционираща система американска, паричните потоци се контролират от Америка и т.н, и т.н.

  Eddie lives... somewhere in time!
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  До коментар [#38] от "anona":


  До коментар [#8] от "Graf":Китайското правителство отрича, затова видиш ли, новината според теб е фейкнюз. Браво. И компаниите отричали, ами ще отричат, защото е тотален провал от тяхна страна и кой ще им има доверие сега на пробитата инфраструктура. Хардуер не се оправя с ъпдейт.
  —цитат от коментар 38 на anona


  Не видях да се позовавам някъде на "китайското" правителство. Позовал съм се на засегнатите от Блумбърг компании и на публикацията на самия източник, линк към който в статията няма.
  Да попитам само. Не е ли по лесно за китайското военно разузнаване да промени записите в ROM-а на някой от чиповете по проект(нарича се firmware), вместо да ръга чипове извън инженерния проект на платките, та да се вижда от Луната?

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#25] от "selqnin":

  А, тебе кой те излъга, че Китай не инвестира в развитието на образованието и технолигиите в своята държава!????

  Всъщност селянино, Китай от години инвестира стотици миларди долари в развитие на своето образование и технологии, ето нещо и по тази тема:

  Първо за образованието:
  https://www.jllrealviews.com/industries/how-chinas-investment-in-education-is-paying-off/

  https://www.oecd.org/china/Education-in-China-a-snapshot.pdf

  https://thediplomat.com/2017/12/chinas-education-boom/

  Второ за технологиите:

  http://bruegel.org/2017/08/china-is-the-worlds-new-science-and-technology-powerhouse/

  https://www.ft.com/content/5dfffdf2-f6f9-11e7-a4c9-bbdefa4f210b

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На маймуни ги направиха тези китайци:)))

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Весело

  До коментар [#26] от "Ох леле":

  Ох леле.... хахаха.... значи, си окей, ако янките те подслушват, но не и ако китайците правят същото. :-D Много странна логика и виждане по темата имаш Ох леле. :-) Аз лично имам против да ме шпионира който и да е. Даже и приятелката ми ако ме шпионира (да ми гледа телефона без мое позволение или да чете с кои си пиша в различни чат приложения) няма да ми стане приятно. :-D

  П.П. Хубав никнейм си избрал за себе си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Отдавна е забранено в армията на САЩ да се използват рутери произведени в Китай. Един американец продаде на армията фалшифицирани рутери Сиско и получи 5 години затвор и трябваше да кихне 2 милиона долара.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 48. 48 Профил на Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Рейтинг: 214 Весело

  " Super Micro Computer Inc., регистриран в Силициевата долина."

  О, нее, сша и шпиониране??? Шокиран съм!!!

  Думите сша и шпиониране са като скачени съдове, няма спор тук.

 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#33] от "Лео":

  Рутерите не са само хардуер. Те иматб и софтуер със съответни -подобрения- който комуникират с хардуерните -подобрения- Затова министерството на финансите на САЩ отказва доставки на лаптопи и десктопи на Леново, макар че сглобяването им е в САЩ.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#33] от "Лео":

  Рутерите не са само хардуер. Те иматб и софтуер със съответни -подобрения- който комуникират с хардуерните -подобрения- Затова министерството на финансите на САЩ отказва доставки на лаптопи и десктопи на Леново, макар че сглобяването им е в САЩ.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Много хитри са китайците.

 52. 52 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Неутрално
 53. 53 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "tigervi":

  "Това ли е главната разлика между спецслужбите на Китай и САЩ?"

  Разликата е малка но съществена - китайският тавариш влиза в която и да е китайска ЧАСТНА компания и директно им казва - слагайте това.
  В САЩ това не може да се случи, освен ако компанията не пожелае да съдейства, което е малко вероятно, защото впоследствие евентуалния репутационен риск би бил убийствен. За бай китаец не съществува подобна дилема, защото не може да откаже, иначе престава да съществува.
  Следователно крадливата китайска търговска политика не само има за цел бързо да преодолее технологичното си изоставане, но и да даде нови възможности за имперските амбиции на другаря Си.
  За това говорихме вчера под статията за отказа на Китай да купува щатски петрол.
  Аналогията с промишления шпионаж на Япония също не е съвсем точна - Япония е съюзник на Запада. Китай е противник. Западът макар и бавно прогледна за тези неща. западът по принцип е бавен, защото системата е демокрация - не можеш просто така да кажеш на частни компании не инвестирайте в Китай, не се съгласявайте на техните условия за китайски контрол върху джойнт венчъра и трансфер на технологията в китайски ръце. Но леко полеко това се променя и аз нямам абсолютно никакво съмнение, че Китай ще бъде озаптен от колективния запад - в това отношение няма абсолютно никакви противоречия между САЩ и Европа, като изключим разни корумпирани периферни страни като България и Гърция. Италианци, немци французи в последните няколко години спряха редица ключови придобивания на западни технологични компании от страна на китайци.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 54. 54 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  В конкретният случай става дума за сървъри локейтнати в Китай. Никой не може да каже къде са им добавени чиповете, а и самите Амазон и Ейпъл отричат да има такова нещо. Супермайкро не се произвежда в комунистически Китай, а в Република Китай, която е по-известна, като Тайван. Сървърите им предлагат най-добро съотношение качество/цена и по тази причина и аз ползвам почти само техни изделия. Ако се вярва на статията в Блумбърг, китайската добавка е лепната върху модулите памет, които пък нито се произвеждат в Китай, нито се слагат във фабриките на Супермайкро. Изначало тези сървъри са тип "барбон" и процесор, памет и дискове се слагат в партньорските фирми на Супермайкро, а не в заводите, в които се произвежда основата.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 55. 55 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#53] от "меншевик":

  "Разликата е малка но съществена - китайският тавариш влиза в която и да е китайска ЧАСТНА компания и директно им казва - слагайте това.
  В САЩ това не може да се случи, освен ако компанията не пожелае да съдейства, което е малко вероятно, защото впоследствие евентуалния репутационен риск би бил убийствен. "

  От това, което сте написали буквално следват три неща:
  1. В Китай властите могат да влезнат във всяка компания и да им кажат: " слагайте това". Тук всеико е ясно - няма това онова
  2. Ако в САЩ властите отидат в дадена компания и има кажат: "слагайте това" могат да се случат две неща: а) компанията съдейства, т.е. властите получават това, което искат или б) компанията не съдейства и тогава, по вашите думи, властите го налат (вашите думи са следните: " В САЩ това не може да се случи, освен ако компанията не пожелае да съдейства").

  Сега, моля, сравнете резултатите 1 и 2, т.е. в Китай и САЩ и ми пояснете каква е "малката, но съществена разлика"!

 56. 56 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1134 Весело

  Основната задача за умнокрасивите сега е да свържат Русия с тези атаки.
  Просто съм потресен, че мозъчният тръст още не се е изказал. Може би четат още биографията на Мъск :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#55] от "grajdanin1":

  Ако не можеш да схванеш очеизвадната разлика , не мога да ти помогна. Властите в САЩ НЕ МОГАТ да наложат на компанията да слага нещо, което тя не иска да слага в съответната архитектура на компа. В Китай разстрелват на площада забрави ли?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 59. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Много хитри са китайците.
  —цитат от коментар 51 на The Island


  Е както се вижда не са много хитри.САЩ при Тръмп им стъпват на шията на крадливите китайски комуняги!

  shlshlshlshl
 60. 60 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ох леле":Ох леле.... хахаха.... значи, си окей, ако янките те подслушват, но не и ако китайците правят същото. :-D Много странна логика и виждане по темата имаш Ох леле. :-) Аз лично имам против да ме шпионира който и да е. Даже и приятелката ми ако ме шпионира (да ми гледа телефона без мое позволение или да чете с кои си пиша в различни чат приложения) няма да ми стане приятно. :-DП.П. Хубав никнейм си избрал за себе си.
  —цитат от коментар 46 на Иво


  САЩ кога са крали технологии от Китай бе китайофиле????Ти изобщо знаеш ли какво е изпортил Сноудън????Говориш наизуст,и продължаваш да адвокатстваш на твоите крадливи китайски комуняги начело с най-големия мошенник и крадец диктатора Мечо Пух!!!!!!!!!!!!!!!!

  shlshlshlshl
 61. 61 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Китайските производители са контролирани от китайското разузнаване и проникването е тотално. При изпълнение на проект от китайци, партиините секретари са лесно различими със своята некомпетентност и наглост. Инвестицията в подслушване изчаква момента когато китайската КП реши да се намеси в съсипване на "загниващият капитализъм" и това ще бъде тотално. Намирането на алтернатива на китайският технологичен парк е жизнено важно за избягване на програмиран хаос заложен в китайчетата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 62. 62 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#58] от "меншевик":

  "Властите в САЩ НЕ МОГАТ да наложат на компанията да слага нещо, което тя не иска да слага"

  Грешка. По закон в САЩ нямаш право да кодираш данните така, че ЦРУ и други подобни да не могат да го дешифрират.- т.е. може да им каже какво да НЕ слагат, освен ако не предадат кода на службите. И правителството на САЩ има огромни пълномощия, всключително и в частния сектор по закона с борбата с тероризма, приет от Дж. Буш след 11 септември.

  А сега още веднъж проверете

 63. 63 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Някой в САЩ още си представя че това което се случи със ZTE е възможно и на Леново и Хуавей...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 64. 64 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#62] от "grajdanin1":

  Лъжа. Пробвай пак, може някой да ти се хване.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 65. 65 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#34] от "tigervi":

  Много ясно, че е статията е част от икономическата война м/у двете държави. Щом се използва скритата тавтология Китайци-оризово зърно е ясно, че в написването на статията имат пръст психолози, после доказвай дали е вярно или не. Само така можеш да накараш някой да купи 2-5 пъти по-скъпите продукти произведени в САЩ, там шпионските чипове ще са с големината на царевичен кочан или зърно, или пък соев стрък, те напоследък ги имат много, останаха им за спомен от санкциите :)

 66. 66 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Много ми е интересно защо изтриха всички статии от Гугъл за американски шпионски чипове в оборудването за японските атомни централи? Явно Тръмп е бил напълно прав, когато ги сгълча, че в търсачката има само негативни новини за него на преден план. Което е изгодно му дават връх, другото се потулва.

 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Срещу китайските технологични компании трябват яки санкции. А не като Тръмп - тръгна да спасява ЗТЕ.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 68 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Дори и да е лъжлива, такава информация ще ограничи продажбите в Америка на електроника произведена извън пределите й. Новината работи в посока на целта на Тръмп да върне тези производства в Америка. Това едновременно ще вдигне потребителските цени и ще ограничи печалбите на производителите. В името на какво?

 69. 69 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#11] от "Индиана":Но виж Индиана, Китай няма монопол в технологиите. САЩ също нямат монопол в технологиите. Истината е, че всички големи и богати държави се стремят да се развиват технологично и няма нищо по нормално от този стремеж.
  —цитат от коментар 18 на Иво


  А с Русия как стоят нещата? Тя как е с технологиите (компютърните)? Щото да се стремиш е едно, а да успяваш е съвсем друго.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  Без да инвестират в образованието и науките си крадат технологии и с дъмпингови цени съсипват световният пазар!
  —цитат от коментар 25 на selqnin


  То и ние в едно с нашите "ромляни" не инвестираме в образование и наука, ама нещо кражбите на технология никак не вървят. Дори и производство няма, па каму ли да се пласира на дъмпингови цени.

  Да не е обратното - инвестират в образование и наука вместо да "крадат" патенти както САЩисаните са направили с немските патенти през 30-те години?

 71. 71 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Китайците отдавна слязоха от дърветата, преживяха японската инвазия през ІІ Световна война и кОлтурната революция на Мао и вече не само делят мегдан с мериканците, но и от време навреме ги подбъзикват, да не говорим за това, че ако китайците си изтеглят доларовите авоари от американските банки, янките съвсем ще я закъсат!
  —цитат от коментар 31 на Дедо Либен


  И защо не си изтеглят доларовите авоари от американските банки? От любов към американците ли?

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#69] от "Паро":

  Ми, това което аз знам по темата Паро, е че Русия в това отношение седи доста зле. Че имат добри хакери това стана ясно вече на цял свят, но технологично тази страна не върви добре според мен. Според мен там не се инвестира достатъчно в развитието на образованието и технологиите, както правим това ние тук в Европа, както го правят американците, китайците, японците и всички други народи, които мислят за добруването на техните държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Ами китайците са нямали възможност да ползват немски учени, затова крадат, откъдето могат.

 74. 74 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#62] от "grajdanin1":Лъжа. Пробвай пак, може някой да ти се хване.
  —цитат от коментар 64 на меншевик


  Пробвай да си купиш Циско некст генереатион фиревал с висока степен на криптиране на ВПН и ще разбереш, че не те лъже. Може да започнеш от тук:
  "https://www.cisco.ком/c/en/us/products/collateral/security/asa-5500-series-next-generation-firewalls/prod_qas0900aecd805a1273.html "

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 75. 75 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#32] от "grajdanin1":

  Проверете внимателно, може да откриете партийната повеля: Поднебесната да е на първо място по статии в научни издания. Количествените натрупвания обаче, не водят до качествени изменения. Като резултат много учени от "белия свят", отказват да са пиър рецензенти на статиите на китайски такива.

 76. 76 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#43] от "Graf":

  е по лесно - Леново например още преди няколко години, веднага след като купиха лаптоп бизнеса на АйБиЕм, точно това и направиха. Бяха хванати, уж го оправиха, щот било изолиран случай извършен от частни лица на ограничен брой партиди - ползвали били хака за копане на криптовалути....Леново беше най-продаваната корпоративна марка в САЩ. В момента никой свързан с федерални пари или с критична информация не купува лаптопи Леново корпоративно - купува Дел или Епъл. Или ти си мислиш, че акциите им ей така случайно падат, щот на Уол Стрийт са глупаци и пасат трева ? Даже и дребните потребители не купуват, щот от некадърния фирмуеър хак освен воени шпиони се възползват и всякакви криминални азиатски боклуци и компа е бъгав до състояние на неработене.
  После стана малката история с "интернета на нещата" , където се оказа, че във всяка видеокамерка или дрон, чипсета директно праща на китайското разузнаване целия видео поток и позиционни данни. Забрави се бързо...
  Ти как мислиш работи компания, която няма собствено производство - от офиса в САЩ възлагат на изпълнителя в Тайван да им разработи сървър на цена Х за бройка. Тайванските шефчета пращат задачата на фабриките в Китай, и там заданието се изпълнява под взора на локалните за провинцията/града партиен секретар и шефа на Партийната Нравствена Комисия. Те пък си получават как се организира производство по нарежданията от Политбюро и разузнаването/армията.
  В САЩ получават едни контейнери с едни хардуери, изпълнени по спецификация. Софтуера по тях, писан и проверен от местните софтуерни гении работи по спецификация, т.е. на всеки според парченцето проджект дето си го знае, никой не знае цялото как работи. Отдел маркетинг прави рекламни кампании, отдел продажби продава. Тези американски служители са 50% китайци, 50% индийци междувпрочем, включително всички мениджъри, така че даже и да знаят нещо, си траят. А то не се знае и колко от тях работят или са ги хванали за гърлото от компартията, така че дреме им за Америка - имат имоти и коли в САЩ, работят си за джобовете.
  Тъй че, освен ако някой бял като пуканка роден девето коляно офицер от Пентагона и безусловен патриот до мозъка на костите си не разгледа всяка една дънна платка или силиконов чип, няма кой да каже, че има шпионаж. Такива хардуерни спецове с божествен капацитет да огреят навсякъде не съществуват. Софтуеристи виж има, ама те хардуер не знаят. Даже и тогава Епъл и Амазон на секундата ще отрекат енергично, щот ще им паднат капитализациите наполовина, тоест Уол Стрийт ще изгуби трилиони за секунди.

 77. 77 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#55] от "grajdanin1":

  Малката разлика е, че в Китай не се оборудват с американско произведен хардуер, за да не ги шпионират, докато в САЩ си го внасят такъв от Китай - за което по принцип един ден наказанието на вносителиъте ще е увисване на въже. Просто едва сега започва сезона за лов на вещици :)

 78. 78 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Supermicro е сбъдната американска мечта за китайските основатели и сбъдната мечта за Китай в Америка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK