"Гугъл" спира мрежата Google+ след открита възможност за изтичане на лични данни

"Гугъл" спира мрежата Google+ след открита възможност за изтичане на лични данни

© ReutersКомпанията "Гугъл" (Google) е допуснала в продължение на години да има външен достъп д олични данни на стотици хиляди потребители на социалната ѝ мрежа Google+. След като е научило за проблема, ръководството е решило да не го разгласява отчасти поради опасения, че веднага ще последва проверка и натиск от регулаторните органи.


Това твърди в."Уолстрийт джърнъл" в публикация, позоваваща се на източници, пожелали анонимност.


Малко след това от "Гугъл" обявиха, че затварят Google+ за потребители, като това ще стане в срок от 10 месеца - до следващия август, за да могат хората да изтеглят или преместят публикуваното в тази социална мрежа.
"Проверката ни потвърди това, което вече знаехме - че макар екипите ни да вложиха много усилия в изграждането на мрежата през годините, тя не постигна широк прием сред потребители или разработчици (...). Потребителската версия на Google+ е с ниско ниво на употреба - 90% от потретилеските сесии в нея траят по-малко от 5 секунди."


Компанията на практика потвърди публикацията на "Уолстрийт джърнъл" и уточни, че освен потенциален достъп до името, адреса в интернет, професията, пола и възрастта на потребителя, но не и до каквато и да е друга информация от типа на съдържание на публикациите в социалната мрежа, разменяните съобщения, телефонни номера и т.н.


Първоначално нямаше реакция от компанията, освен принципното изявление на говорителя, че "когато би могло да е засегната информация за потребителите, действаме отвъд законовите изисквания към нас и прилагаме няколко критерия, фокусирани върху потребителите ни при определяне на това дали да ги информираме". Акциите на нейния собственик "Алфабет" (Alphabet) поевтиняха след публикацията с над 2%.

Става дума за софтуерен недостатък, позволил на външни разработчици да имат достъп до частни профили в Google+ между 2015 г. и март 2018 г. Тази пролет вътрешно разследване открило проблема и го коригирало, допълва изданието, като цитира документи и хора, запознати с инцидента. Авторите на "Уолстрийт джърнъл" казват, че компанията ще обяви мащабни промени в работата с лични данни, сред които ще бъде и закриване на цялата функционалност на потребителите в Google+.


По-късно от "Гугъл" обясниха, че "установихме, че никой разработчик не е знаел за този бъг, няма злоупотребили". В официалното съобщение се допълва, че близо 500 000 профила в Google+ може да са засегнати, поради което компанията закрива социалната си мрежа.


Документ, подготвен от правния отдел на "Гугъл" и разпространен сред високопоставени ръководители, предупреждава, че обявяване на инцидента вероятно ще предизвика "незабавен интерес от регулаторите" и ще накара мнозина да направят палалел с изтичането на лични данни от "Фейсбук" към компанията Кеймбридж аналитика" (Cambridge Analytica).


Според "Уолстрийт джърнъл" изпълнителният директор Сундар Пичай е бил информиран за плана да се премълчи за инцидента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK