Ще фалира ли Каталуня, ако стане независима

Ще фалира ли Каталуня, ако стане независима

© Associated PressНа 27 октомври 2017 г. тогавашният каталунски премиер Карлес Пучдемон едностранно обяви независимост от Испания, предизвиквайки най-тежката конституционна криза в страната след възстановяването на демокрацията през 1975 година.


Това стана след референдум в неспокойната област, който испанското правителство и съдебната система обявиха за незаконен. На него гласуваха два милиона души, предимно сепаратисти, въпреки голямата, а според някои, жестоката полицейска операция за възпрепятстването му.


Оттогава ключови представители на движението за независимост на Каталуня бяха хвърлени в затвора, а Пучдемон отиде в изгнание в Белгия. Кризата обаче не е отминала.
Сепаратистко мнозинство отново има контрол над каталунския парламент и, въпреки по-помирителния тон на Мадрид, испанското правителство и избирателите са все така силно против законен вот за независимост. Не е изненадващо, че продължават да се задават въпроси за бъдещето на областта. Може ли да видим един ден независима Каталуня, било то по законен или по незаконен път?


И как новата държава ще управлява своята икономика и по-конкретно търговските си връзки с останалия свят?


"Причиняване на хаос"


Каталуня има голяма икономическа тежест - тя е с най-висок брутен вътрешен продукт (БВП) от всички испански области, като нейната икономика е приблизително с размера на датската. Какво обаче ще се случи с целия този БВП, ако регионът се отцепи от Испания?


Анхел Талавера, водещ икономист за еврозоната в аналитичната компания Oxford Economics, казва, че преходът към независимост би бил "сравнително безболезнен", ако бъде предшестван от правнообвързващ референдум.
Каталунският икономист, който е против независимостта, обаче прави уговорката, че е "изключително слабо вероятно това да се случи". Според него е по-вероятно регионът да се отцепи едностранно, "причинявайки хаос".


Първо, казва той, Каталуня ще изхвърчи от Европейския съюз и ще започне преговори по правилата на Световната търговска организация с ЕС и Испания, които категорично са най-големите ѝ търговски партньори.
Талавера прогнозира също, че чуждестранните инвестиции ще намалеят и както видяхме преди референдума миналия октомври, компаниите ще започнат да преместват централите си по правни причини.


"При условие че централното (испанско) правителство осигурява много ликвидност на региона, Мадрид може освен това да спре кредитната линия за Каталуня. Възможно е той и да блокира повторното влизане (на областта) в ЕС", допълва Талавера. "Мисля, че Каталуня ще потъне в рецесия до две тримесечия", прогнозира той.


Преходи


След референдума през 2017 г. има предупреждения, че несигурността около независимостта вреди на туристическия сектор и пазара на недвижимите имоти.


Наистина през юни каталунското правителство прогнозира, че икономическият растеж на областта ще се забави до 2.9% тази година при 3.4 % през миналата, въпреки че това е в унисон с тенденцията в национален мащаб.


Областта продължава да привлича преки чуждестранни инвестиции от големи фирми като Amazon и Uniqlo. А през февруари Каталуня бе обявена за най-добрия регион в Южна Европа за чуждестранни инвестиции през 2018 г. от списание еф Ди ай (fDi), което е собственост на вестник "Файненшъл таймс".


Много икономисти - без значение дали са за или против независимостта - са съгласни, че една независима Каталуня може да има светло бъдеще, след като реши споровете си с Мадрид и ЕС.


"Преходите винаги са тежки, но в дългосрочен и средносрочен план балансът между печалбите и разходите ще е в полза на Каталуня", казва икономистът професор Сантяго Ниньо Бесера, подкрепящ независимостта, от университета "Рамон Люл" в Барселона.


"Има около 300 научни изследвания, които доказват, че независима Каталуня ще е успешна, и само около 10, според които няма да бъде", отбелязва той.


"Национален дълг"


Каталунските националисти също приемат краткосрочните проблеми от отцепването за цена, която си струва да бъде платена, за да се освободи областта от лапите на Мадрид. Те твърдят, че Каталуня винаги е имала свой отделен език и култура и се стреми към независимост от средата на XIX век. Казват също, че регионът превежда на Мадрид по-голям дял от приходите от данък общ доход, отколкото би трябвало - претенции, които са оспорвани от някои икономисти.


"В момента, когато Каталуня постигне независимост, първият проблем ще бъде определянето на дела от испанския национален дълг, който ще остане за (нея)", заявява проф. Ниньо Бесера. "От моя гледна точка Каталуня не трябва да поема нищо от дълга, защото вече е платила прекалено много", посочва той.


Всичко това, разбира се, е чисто хипотетично и много коментатори твърдят, че Мадрид никога няма да позволи на Каталуня да се отдели, да не говорим да организира референдум за независимост. Проучванията на общественото мнение освен това навеждат на мисълта, че каталунците са разделени поравно дали да останат част от Испания, а сепаратистките партии никога не са получавали повече от 48% от народния вот.


Ултиматуми


Проф. Ниньо Бесера смята, че Каталуня в крайна сметка ще се отцепи, и когато това стане, ЕС и Испания ще променят своите позиции.


"Обявяването на независимост не трябва да бъде прибързано или съпътствано с насилие. То може да бъде постепенно, като районът придобива все по-голяма автономия, докато повече няма смисъл да бъде част от Испания."


В последния залп от сагата каталунският премиер Ким Тора заплаши преди няколко дни да оттегли подкрепата в националния парламент за правителството на малцинството в Мадрид, ако то не се съгласи до един месец да разреши официално произвеждането на референдум за независимост.


Мадрид бързо отхвърли искането, но намекна, че отворен за разговори за по-голяма автономия. "Не приемаме ултиматуми", каза Исабел Селаа, която е министър и говорител на испанското правителство. "Самоуправление да, но независимост не", обобщи тя.


Сепаратисткото правителство в Барселона не отговори на многократните запитвания на Би Би Си за коментар по икономическите въпроси, повдигнати в тази статия./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Според Закона на Батъридж,
  "На всяко заглавие, което завършва с въпросителен знак може да се отговори с думата "НЕ"."

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 747 Неутрално

  да фалира- няма да фалира, макар че със сигурност ще се усети средносрочно спад във всички показатели

  най-важният въпрос е колко бързо би могла да влезе в ЕС и дали Испания ще наложи вето (ако изобщо някак се е стигнало до там и не са им пратили танкове преди това)

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#2] от "carmello":

  Не мисля, че изобщо е под въпрос дали Каталуния ще влезе в ЕС и кога. Това не е на дневен ред, защото тази област в момента е в ЕС. По-скоро въпросът е на какво основание ще бъде изключена от ЕС, без двугодишни преговори

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Тази статия е проИНДЕПЕНДИСКА....
  Не е обективна, но няма лошо, всеки има право на мнение.
  Като гледам, че авторът от Острова, ББС, може би БРЕКЗИТ И КАТАЛЕКЗИТ му изглеждат като близнаци....

  Сидо
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Нека си водят бележки какво ще стане след брекзит и после да Джак тая стара дъвка

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#5] от "danvan":

  Мосю, Каталуния не е Шотландия, че да се бори за влизане в ЕС. За разлика от Великобритания, Испания няма намерение да излиза от съюза

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Що за смешен аргумент е, че незавиасима Каталуния ще бъде изхвърлена от ЕС на който е член от ......1986 ?!
  Вече насила не става....или не би трябвало да става.Уж Европа е оставила грубата сила в миналото ! Или не е така ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Винаги могат да ошушкат пенсионните фондове...

 9. 9 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дневник, назад сте с материала. Каталуня от една година е назависима, има официална декларация за назависимост от Каталунския парламент след проведен референдум за независимост. Никой не я е отменял, а и няма как да се отмени, защото парламентът, който я гласува е разпуснат насилствено, а новият е нелигитимен, избран по чужди закони. Единственият начин да се ормени независимостта е да се проведе референдум за връщане в Испания. По всички международни закони и принципи на ООН Каталуня е независима държава и всеки испанец на нейна територия е окупатор.

 10. 10 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Май, цитирания Проф. Ниньо Бесера, много ми прилича на Волен
  Сидеров, който твърди,че България има огромни злани залежи, или твърденията на червените политици за огромните ползи от АЕЦ Белене.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 11. 11 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 553 Любопитно

  До коментар [#3] от "Günther":

  К'ви преговори, к'ви два лева...
  Като нова ДЪРЖАВА, трябва да бъде призната в ООН ... и да кандидатства на общо основание за нов член на Евросъюза..
  Попрочети дайта в Брюксел за подроностите.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 753 Неутрално
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Щом иска да има независимост да има, кво толкоз ще стане.

  Нито ограда ще има. Нито нищо. Каталунците ще плащат там данъците и ще си получават пенсиите от местните политици, а не от тея в Мадрид.

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#1] от "Günther":

  А на всяко заглавие с точка или удивителен знак как може да се отговори.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":

  Тази област е в ЕС, защото е част от Испания, а не отделна държава.

 16. 16 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#2] от "carmello":Не мисля, че изобщо е под въпрос дали Каталуния ще влезе в ЕС и кога. Това не е на дневен ред, защото тази област в момента е в ЕС. По-скоро въпросът е на какво основание ще бъде изключена от ЕС, без двугодишни преговори
  —цитат от коментар 3 на Günther


  точно това е един от основните въпроси и отговора е, че никога няма да влезе. В момента в ЕС е Испания, не каталуния - ако се отдели от Испания се отделя и от ЕС.

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 17. 17 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Каталуния ако се отдели от Испания,ще фалира и ще бъде по зле от България.Няма да имат пари за пенсии,за заплати ...Никой европеец няма да ходи там, защото няма да има роуминг,няма да има и банкова карта.Въобще ще са в перманентен фалит близките 50 години.Казвам го като човек който живее в Мадрид и е ходил много често до Каталуния.Основния трафик от стоки е към Мадрид.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 18. 18 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 284 Неутрално
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Не.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Че няма да фалира съм сигурен, но дали ще са по-добре в началото и за напред, не знам. Икономиката на Каталуня е добре развита в множество отрасли, не е като да нямат шансове.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 21. 21 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#20] от "Суджук Герберите":

  Тия отрасли и те ще фалират или ще се преместят я в Валенсия я при баските я в Сарагоса.Цялата икономика е като една кула от карти.Като бутнеш долната и всичко се срива нагоре.И печеливши бизнес ниши почват да работят на загуба и после фалит.А фалита означава по малко данъци в хазната.И влезне ли се в спиралата става страшно.А те няма как да влезнат.Рафинефиите веднага се местят.Банките вече се преместиха.Остава им един туризъм,който ще е силно редуциран.Никой европеец няма да дава маса пари за мръсотия и липса на ред и сигурност.Те са над 7 милиона а са на територия далеч по малка от България.Освен фалит,може и глад да настане.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 22. 22 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Що за смешен аргумент е, че незавиасима Каталуния ще бъде изхвърлена от ЕС на който е член от ......1986 ?!Вече насила не става....или не би трябвало да става.Уж Европа е оставила грубата сила в миналото ! Или не е така ?!
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Каталуниния никога не е била част от ЕС. В ЕС е Кралство Испания, а каталуния се възползва от привилегиите на семейството си. Ако реши да го напусне, отказва се и от тези привилегии!

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  "От моя гледна точка Каталуня не трябва да поема нищо от дълга", заявява проф. Ниньо Бесера.


  И тези започнаха да се правят на хитра лисица като британците. Искат да имат всички привилегии на ЕС, ама не искат да плащат нищо. А какво става с проектите от еврофондовете, налети в Каталуня, с испанските национални обекти там - сгради, железница... Всичко ще си платят каталунците. И дълга, и европарите ще върнат, и испанските обекти ще платят. Всичко това извън ЕС, без големи компании данъкоплатци. Защото Испания ще блокира новата държава навсякъде, където може. Без общия европейски пазар Каталуня загива. А професор Ниньо Бесера да си ги говори на шапката тези манипулации. Аз си спомням, че Фараж ги говореше същите дивотии преди референдума в Кралството, а после даде яко задна и се скри от британците. Правилото е, че където има прости гладни рибета, винаги ще се намери един рибар с кукичка и червейче да ги излови. Явно този Бесера и премиерът на Каталуня на това разчитат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 625 Неутрално

  “комсомолка редакция и текезесари разсъждават след паша за страшния живот извън тутраканската селищна система” .милиционерска живопис, 1984

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Никоя от големите държави в ЕС няма интерес от успешно разцепване на коя да е друга държава защото никой не е защитен от подобен сценарии, а кандидат отцепници винаги ще се намерят.

  Каталунските лидри знаят това и според мен то е главната причина досега да няма отцепване.

  Европа не го ще, а без Европа е обречено.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  /.../ По всички международни закони и принципи на ООН Каталуня е независима държава и всеки испанец на нейна територия е окупатор.
  —цитат от коментар 9 на Dimitar Mogilarov

  Тогава или предоставяме списък как мнозинството от членките на ООН "са признали държавата Каталуня" или публично признаваме че сме истерик живеещ в измислен свят.

 27. 27 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":
  Аз знам, че Испания е в ЕС, не Каталуня! И кво правим после? Автоматично я присъединявяме? А май не, а? А трябва и няционална валута да си изберат, конституция и прочее закони. То не е само да викаш - искам! Няма да им е хич лесно.

 28. 28 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 465 Неутрално
 29. 29 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Следва Бавария?
  —цитат от коментар 28 на alray


  Биха следвали повечето по-големи и по-развити провинции в останалите републики.

  Което е мечтата на руските лидери открай време и заради което те имат пръст в повечето разпалвани войни в Европа.

  Но с Испания няма да стане, поне в близко бъдеще.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 30. 30 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#1] от "Günther":

  А моят въпрос е:
  А ПРАВ ЛИ Е БЕТЪРИДЖ???
  Завършва с въпросителен знак, значи е грешен!

  Да разлая троловете!!
 31. 31 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#27] от "rincewind":

  Че защо да се присъединява към ЕС? Може пък да се присъедини към ЕАС!
  Кой е новият притегателен център за всички ренегати?

  Да разлая троловете!!
 32. 32 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#27] от "rincewind":Че защо да се присъединява към ЕС? Може пък да се присъедини към ЕАС!Кой е новият притегателен център за всички ренегати?
  —цитат от коментар 31 на lone wolf


  Ами да. Договарят се с Путин--"република Каталония" признава републиките Абхазия, Осетия, Донецк, Луганск, Транснистрия, Нагорни Карабах, и това че Крим е част от РФ, а РФ признава независимостта на "република Каталония". И не само РФ, но и Абхазия, и Осетия, и Донецк, и Луганск, и Транснистрия, че и Нагорни Карабах:)
  И примерно Сирия и Никарагуа.
  После, по сирийски маниер, "законното правителство на Каталония" прави две неща:
  1) моли Русия за военна помощ срещу "възможни военни провокации" и в замяна дава на Русия база в Средиземно Море.
  2) моли САЩ и Китай и нефтени шейхове за спешни инвестиции и заеми, и в замяна продава инфраструктурата си на тези играчи.

  После наистина директно си влиза в "Евроазийския Съюз", има си руска военна база и С-400, има си американски и азиатски пари--и е независима от Испания.

  Зависима е вместо това, при това тотално, от Русия, Китай, арабите и САЩ--но това е съдбата на малка държава повярвала на своите популисти че те "ще дадат свобода и ще изправят народа от колене".

  Свободата на популиста се оказва зависимост от всякакви други сатрапии, но плебса е доволен. А дори да не е доволен, сам е просрал възможността институциите да са обвързани с по-големи демократични такива, вече няма външен контрол, и на държавно ниво властта бързо се научава от Русия и Китай и арабите как да "поддържа ред" и "се оправя със саботьори и предатели".

  Свобода и Суверенитетъ!

 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#32] от "patilanskomeze":

  Огромен плюс за отличния коментар от мен. Оруел е описал много точно тези процеси в книгата си "Фермата на животните". Как от борбата за свобода се стига до пълно безправие.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  Едва ли една от най-развитите области на Испания през последните два века ще фалира, ако се отдели. Но и да се влоши отначало икономическото положение това не е основание да не иска отделянето си.
  От Освобождението до 1892 година БНП на България е спаднал с 10% а до 1910 година - с още 20% заради загубата на Османските пазари - и какво от това? Да сме си стояли в Султаната ли?

 35. 35 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Едва ли една от най-развитите области на Испания през последните два века ще фалира, ако се отдели. Но и да се влоши отначало икономическото положение това не е основание да не иска отделянето си. От Освобождението до 1892 година БНП на България е спаднал с 10% а до 1910 година - с още 20% заради загубата на Османските пазари - и какво от това? Да сме си стояли в Султаната ли?
  —цитат от коментар 34 на patsis


  Ако Султаната беше най-демократичния и толерантен обществен строй в света, а България--най-богата му част--то да, драги, да.
  Едно е да се бориш за независимост срещу азиатска сатрапия, за правото да имаш глас и идентичност и просперитет, друго е всичко това да си го имаш на тепсия, обаче да следваш модни популисти.
  Едното са "герои", другото са "чикиджии".
  В днешния свят примерно, кюрдите сепаратисти имат реална кауза. Каталонците имат чикиджийство. Фил дъ дифренс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK