Изчезването на саудитския журналист застрашава отношенията между Рияд и Вашингтон

Изчезването на саудитския журналист застрашава отношенията между Рияд и Вашингтон

© Osman Orsal, ReutersПод натиска на Конгреса правителството на Тръмп се изправя пред дилема: как да реагира на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашокжи, като същевременно се гарантира, че евентуалните наказателни действия няма да отблъснат Рияд, основен съюзник на Щатите срещу Иран.


Водещи сенатори вече ясно изразиха недоволство от Саудитска Арабия. Сенатор Боб Коркър заяви пред "Ройтерс": "Не може да убиваш журналисти." Отричането от страна на Саудитска Арабия, че има нещо общо с изчезването на Хашокжи, не бе чуто в Конгреса. Близо една четвърт от сенаторите предизвикаха американско разследване по случая.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който, след като встъпи в длъжност, си изгради близки отношения със саудитския престолонаследник принц Мохамед, също изразява все повече притеснение.
Ако се предприемат категорични действия срещу един от най-твърдите съюзници на Тръмп, това ще е в ярък контраст със сравнително мълчаливата позиция на правителството за водената от кралството война в Йемен и строгите мерки срещу инакомислието във вътрешен план.


Коркър, председателят на комисията за външни работи на Сената, призна, че случаят - ако се потвърди отговорността на Саудитска Арабия - може да затрудни стратегията на САЩ за възпиране на


Иран, който се опитва да придобие влияние в целия Близък изток.


"Може да се отрази на повече от едно неща, по които работим с тях и които са много важни", заяви вчера Коркър, добавяйки, че отношенията на Сената със Саудитска Арабия са в "много, много ниска точка".


Срещу Рияд така или иначе имаше бурни реакции в Конгреса, където расте гневът заради цивилните жертви в кампанията в Йемен на коалицията начело със Саудитска Арабия.


Вчера, седмица след изчезването на Хашокжи на 2 октомври, Белият дом заяви, че високопоставени американски представители са разговаряли с престолонаследника, а Тръмп определи случая като "много сериозна ситуация".


Възмущението сред конгресмените и от двете основни партии в САЩ, включително сред републиканските съюзници, външнополитически анализатори, бивши американски официални представители и водещи медийни коментатори, познаващи Хашокжи, засили натиска върху Белия дом да възприеме твърда линия.


Хашокжи, който през последната година е живял в САЩ, за последно е бил видян да влиза в саудитското посолство в Истанбул. Турската му годеница Хатидже Дженгиз, която чакала отвън, заяви, че той така и не излязъл. Турски източници изразиха мнение, че е бил убит в сградата, твърдения, които Рияд отхвърли като безпочвени.


Вчера сенаторът републиканец Линдзи Греъм, който в края на миналата седмица игра голф с Тръмп, предупреди, че "ще бъде ужасно", ако се докаже отговорност на Саудитска Арабия.


"Ако са толкова безочливи, това показва незачитане, незачитане на всичко, на което ние държим, незачитане на отношенията. Не искам да издавам предварително присъди, но ако нещата се развият по начина, от който се опасявам,


незачитането ще бъде посрещнато с незачитане", каза той.


По-късно през деня вчера близо една четвърт от членовете на Сената написаха писмо до Тръмп, което предизвика американско разследване по случая. То може да доведе до санкции срещу саудитски физически лица по силата на американското законодателство за правата на човека.


Засега саудитското посолство няма коментар.


Нед Прайс, бивш официален представител при управлението на Обама, заяви, че не "прогнозира стратегическо преориентиране" в американско-саудитските отношения, освен ако Конгресът не принуди правителството да действа против волята си.


"Ако събитията се разиграят така, ще станем свидетели на значителни тактически промени в отношенията, които до голяма степен ще бъдат предизвикани от законодателната власт", заяви той. Възможно е Конгресът да ореже средствата за подкрепа от Пентагона за коалицията в Йемен, водена от Саудитска Арабия, и да настоява за санкции, добави Прайс.


Тези бурни реакции може да се засилят, ако демократите, които застанаха начело на критиките срещу Рияд, спечелят едната или и двете камари на изборите за Конгрес на 6 ноември.


Въпреки това те ще трябва да имат предвид нуждата от сътрудничеството на Саудитска Арабия за постигането на външнополитическите цели на САЩ, включително мир в Близкия изток, доставки на петрол и продажби на системи за противоракетна отбрана, заявиха анализатори.


"Рияд е единственият ни разумен (арабски) партньор, защото е съгласен с повечето от нашите дългосрочни цели", каза Хусейн Ибиш от вашингтонския Институт за арабските държави от Залива. "Така че демократите ще трябва да оставят вратата отворена, но въпреки всичко може да използват това, за да навредят сериозно на външната политика на Тръмп", добави той.


"Имаме общ интерес да ограничим разпространението на иранското влияние в региона, а върху това ще има отражение. Но има въпроси като правата на човека и нормите в международната дипломация, които винаги са с предимство", заяви пред "Ройтерс" сенаторът от републиканците Марко Рубио.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1315 Любопитно

  Я сега някой от нашите "корифеи" да обясни как саудитския журналист всъщност не е журналист....
  !

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Двойни стандарти. Ако беше убит журналист от вражески режим щяха да последват санкции, плюене. Заплахи. Ама саудитците хем купуват оръжие за милиарди, хем са и бизнес партньори на зетчето.

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1673 Любопитно

  Честно казано не знам къде им беше акъла на саудитците да направят тази простотия. Може би след спора с Канада си помислиха че всичко ще им се разминава. Впрочем Саудитска Арабия оттегли кандидатурата си да стане част от фракофонските държави, дали тихомълком Канада не си го върна?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Е как, оранжевия ще пази арабите с нефта.
  Нищо няма да се случи.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Ще изнудят Саудитска Арабия да намалява цените на петрола,а не да бута цената нагоре,както сега. Конгресът ще е лошото ченге, Тръмп доброто и резултатът разнобой в ОПЕК.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Весело

  Ако се предприемат категорични действия срещу един от най-твърдите съюзници на Тръмп, това ще е в ярък контраст със сравнително мълчаливата позиция на правителството за водената от кралството война в Йемен и строгите мерки срещу инакомислието във вътрешен план.
  =======
  А де..... а късмет....!
  На това даже и израел би се ядосал....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Мдам, и там като у нас - всеки си приписва заслуги всякакви.

  А истината е, че САЩ са с такава тежест, че просто могат да си го позволят.
  Да си позволят да наритат вербално саудитите и онези пак да са им в торбата.
  Тръмп също е в подобна позиция.

  И още нещо - някой да си спомня съвсем наскорошните "подмятания" от Щатите, че могат да натиснат саудитите за добива?
  Ми този случай също е удобно вдигната топка за натиск ... Всякакъв ...

  И накрая - тия лакардии, че можели да тласнат Рияд към Техеран са или арогантна пропагандна лъжа - или израз на пълна некомпетентност!
  Дори да се озоват сам-саминки двете в замръзналия Ад - пак няма да се сближат ...

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Честно казано не знам къде им беше акъла на саудитците да направят тази простотия. Може би след спора с Канада си помислиха че всичко ще им се разминава. Впрочем Саудитска Арабия оттегли кандидатурата си да стане част от фракофонските държави, дали тихомълком Канада не си го върна?
  —цитат от коментар 3 на Jalis Ironhammer  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":

  Защото арабите/мюсюлманите имат различна от европейската култура и физиология! Например тяхната втора сигнална система в мозъка е много по-слабо развита от тази на европейците. Затова те,(саудитците),не могат да разберат,че територията на посолството е неприкосновена,но СЪЩЕВРЕМЕННО и не е! Няма как да им се обясни. Те действат предимно първосигнално - щом сградата на посолството е наша територия,значи можем да правим каквото си искаме в нея! Еми не е така...

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Весело


  "Рияд е единственият ни разумен (арабски) партньор, защото е съгласен с повечето от нашите дългосрочни цели", каза Хусейн Ибиш
  ======
  Но в случая както се вижда.... Не е...!
  Ще има и още издънки в двустранните отношения.....
  Света искаше в СА да има радикални промени и демокрация..... и в много скоро време ще ги види.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  В недалечното минало СА безусловно подкрепяше ИД. Същевременно режимът се разправи жестоко с всички свои противници, които имаха смелостта да огласят позицията си. По същия безцеремонен начин, без съд и присъда са се разправили и с този журналист, защото ако беше отвлечен и бе жив, СА щеше да обяви това. Сега Доналд Тръмп ще трябва да обяви санкции срещу СА, защото този журналист няма да се появи.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  По-интересно е да дадеш на форума линка от публикацията с имената, снимките и длъжностите на 15-те от екипа, включително и патологоанатома. Заинтересуваха ме твърденията на турските власти че Кашоджи е разчленен с хирургически трион във вилата на консула. Откъде такива сведения?

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  А марката на машинката за кайма не искаш ли?

 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  До сега подобно на САЩ и Турция си мълчеше. Ама сега е притиснала здраво Салман, че и Тръмп. Америка евентуално може да смени Салман с нов ‘’реформатор‘’ , някой с по-голяма подръжка 😏 Салман и без друго има повече врагове отколкото подръжници в СА.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  https://youtu.be/pVMSnKHgUa4
  =======
  За сега имам това....
  Този е пратен да заличи всички улики на престъплението.... ако има такова.....
  Турската страна рядко е толкова настоятелна в твърденията си.
  А това означава само едно..... че има много по съществени улики и доказателства, макар и неофициално изложени......
  Аз все още не съм сигурен че човека е спрял да живее.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Сега Доналд Тръмп ще трябва да обяви санкции срещу СА, защото този журналист няма да се появи.
  До коментар [#10] от "voyko":

  А Турция непременно трябва да предизвика международно разследване. За да не могът после да поставят под съмнение резултатите от разследването. Турция също е под въпрос за запада като страна, която отвлича десиденти от територията на чужди държави. Това не трябва да засенчи разследването на саудитския случай. Разследването трябва да е напълно прозрачно.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#13] от "half truth":

  Ти, сутрешното видео дето го пуснах преслуша ли го?
  В арабското общество са настъпили доста промени след идването на Салман на власт.....
  Даже и събирането на хора, повече от десет на брой, е било забранено на обществени места....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":
  Като те гледам как си се възбудил - май се надявате да изместите Рияд и заемете мястото му на любима жена на чичо Сам в регионалния му харем?

  Съмнявам се ...

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Любопитно

  До коментар [#15] от "half truth":

  Вчера турските разузнавателни служби създадоха специален отдел за случая с Джемал Кашъкчъ.....
  Явно тая работа ще се проточи.....
  Днес, Чаушоглу бе на визита в Ирак.....
  На пресконференцията голяма част от въпросите се въртяха около убийството.....
  Явно Кашъкчъ е по голяма клечка отколкото се знае.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Като теглим чертата изводът е само един. Големите сили са си нарочили приятели и врагове в тази част на света. И подкрепят и въоръжават режимите на “приятелите”. Което прави региона взривоопасен, а от там и целия свят. Нивото на култура, демокрация, човешки права там е на такова ниво, че ако ги оставим да се бият помежду си с камъни и тояги всички ще спечелим (включително и туземците).

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Да слушах го. Казаха че положението в СА било по- тежко даже от това в комунистическа България. (Можеме да се гордееме, че сме се наложили като международна мярка за репресивна диктатура. ) Салман няма подкрепата дори на най-близките си. Преди няколко месеца това дето уж сваляше дрон 4-5 часа си беше опит за преврат, ама всички си мълчаха.
  Затова мисля че, ще го сменят и Турция вече е получила зелена линия в случая с журналиста.

  Дано да сте прав и да не е убит. Аз не вярвам ама дано.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 881 Весело

  СА и Русия си приличат.
  СА преследва своите противници в чужбина , Путин също.
  СА се намесва във войната в Йемен , Русия се намесва във войната в Сирия.
  В СА не се зачитат правата на човека , в Русия също.
  СА и Русия са държави бензиностанции, които се стремят да повишават цените на петрола.
  Има и разлики между двете страни.
  Нашите мурзилки обичат Русия и мразят СА.
  Путин по-успешно отстранява своите противници , като ги трови с новичок и други отрови, а СА за сега само ги "изчезва".

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 881 Весело

  До коментар [#16] от "eti mehter":
  "В арабското общество са настъпили доста промени след идването на Салман на власт..... "

  В руското общество също настъпиха доста промени след идването на Путин на власт.
  И в турското общество настъпиха промени след идването на Ердоган на власт.

 23. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Ей, язък. Що пара потрошиха за имидж, що медии захраниха за години напред, да им мият образа от уахабитска радикална феодална държавица, до реформиращ се лидер в Близкия изток...

  Ама то как да кажеш на принца дето дава парите- терорист и убиец? :)
  Не, той е реформатор... той е доброто, а Иран злото. Иран в който има избори, парламент с жени депутати, с еврейска партия представена в парламента и със свободно изповядване на ВСИЧКИ религии...

  Ма не, принцът е реформатор... :)

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Благодаря, Ети.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Ети, според "Индепендънт" турският "Сабах" е публикувал имената на 15-тимата.
  https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/jamal-khashoggi-latest-saudi-arabia-turkey-sabah-newspaper-istanbul-erdogan-a8576781.html

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  До коментар [#12] от "Таралеж":

  Да съм Ви питал нещо?

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2095 Неутрално
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Неутрално

  До коментар [#27] от "half truth":

  Благодаря, този източник ми липсваше.

 29. 29 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Рияд, както и всеки друг сериозен производител няма изгода да повишава количеството, което предлага на световните пазари респ. и добива, защото всички знаят, че простотиите на Биби и Абу Ал Иванка ще повишат цената на над 100$ за барел и то още до края на 2018-та ! Освен това ако говорим конкретно за Арамко - те бяха изненадани от събитията от май месец насам и все още не са готови с плановите ремонти, подмени и модернизации по добивната инфраструктура, които започнаха още през 2017-та...Към настоящият момент Арамко трябва да доставят всеки ден по сключените дългосрочни договори по едни 11.75 милиона барела на ден, но успяват да добият и осигурят само 10.6 милиона барела...Кувейт и ОАЕ правят каквото е по силите им, увеличавайки съответно добива на 2,75 и 3,23 милиона барела на ден, но от останалите 6 производителя от Топ 10 - Русия, Канада, Иран, Бразилия, Китай и Мексико не очаквай да си мръднат пръста...Те просто добиват и продават, колкото да си изпълняват договорите...

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Любопитно

  До коментар [#25] от "daskal1":
  До коментар [#20] от "half truth":
  ======
  За мен голямата интрига е:
  Как може някой да е първо съветник на старото Саудитско управление.
  После(след идването на Салман), отива в САЩ и става елитен журналист, критикуващ открито новото Саудитско управление.
  Управление което печели лоялността на Вашингтон......
  И накрая има куража да влиза в Саудитско консулство.....!!!

  За да се направи всичко това, не е достатъчно единствено смелост.


  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  https://m.ahaber.com.tr/
  Ето го и моя канал.

  Bukalemun
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Добави и "да се развежда съ саудитка и да се жени за туркиня" - отишъл е в косулския отдел за да оформи развода си.
  А иначе си прав, най-вероятно Кашоджи е свързан с групата милиардери която държаха в Ритц докато не платиха 35 милиарда на младия Салман.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  До коментар [#29] от "dr_al_hussaini":

  Цената над 100 долара за барел не е изгодна за световната икономика, и това всички го знаят, след кризата през 2008-ма. Явно 80-85 долара е средната приемлива, при която и тези от шистовите фирми са доволни, и икономиката не се задъхва.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#32] от "daskal1":

  Кашоджи
  =====
  Кашъкчъ е оригиналната му фамилията.....
  Идва от Кашък или кашик...... лъжица....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Сиреч "кашик", пехотинец (идва от лъжицата с изкривена дръжка която са носели в ботуша си като бойна готовност :-))

 36. 36 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#35] от "daskal1":

  Винаг съм си мислел че произтича от думата "каша", като храна.
  Виж ти...

  Common sense !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK