Как Китай узакони "лагерите за превъзпитаване" на мюсюлмани

Как Китай узакони "лагерите за превъзпитаване" на мюсюлмани

© Associated PressКитайските власти публикуваха документ, определящ принципите за борба с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район (СУАР), където живеят мюсюлмани. С него се признава съществуването на "лагери за превъзпитание", в които според експерти на ООН са хвърлени без съд за неопределено време близо 1 милион души. Лагерите са наречени "центрове за професионално обучение и повишаване на квалификацията".


Освен това се забранява жителите на региона "да се месят в сватби, погребения и процедури за наследяване на други хора", "да се отказват от радиото и телевизията" и "да разширяват понятието халал извън сферата на храненето".


Документът, публикуван на 9 октомври, носи името "Наредба за борба с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район". Приет е от Постоянния комитет на Тринайсетото събрание на народните представители на СУАР на петата му сесия. Той определя екстремизма като "крайна проява на религиозни идеи, бойкот (на стоки, услуги и събития, организирани от властите на региона, бел. на изданието), както и намеса във всекидневния живот и общественото мнение", а също така "изказвания и действия, разпалващи омраза, дискриминация и пропагандиращи насилие чрез изопачаване на религиозни учения".
Сред описанията на конкретни примери за екстремизъм освен обичайно подразбираните неща (принуждаване на други хора да носят определен вид дрехи, да спазват религиозни канони и др.) има и доста изненади. Забранено е например жителите на СУАР "да се месят в сватбите и погребенията на други хора" (може би всъщност да им налагат шериатските ритуали), "да се отказват от радиото и телевизията" и "да разширяват понятието халал (позволено според ислямските норми) извън сферата на храненето". Забранено е също да се унищожават държавни документи, валута, знамена, снимки на китайски лидери и да се възпрепятства обучението на децата в държавни училища. Последната точка забранява и "всякакви други екстремистки действия или изказвания".


От началото на април 2017 г. в Китай действа закон за борбата с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район. Осем милиона от 21-милионното му население изповядват исляма и властите на страната правят опити да не допуснат разпространяване на радикални идеи.


Как Китай узакони "лагерите за превъзпитаване" на мюсюлмани

© Associated Press


За да изкоренят това зло, властите в региона "ще китаизират религията, ще я адаптират към нормите на социалистическото общество". Отговорните служители "ще отчитат всяка година изпълнението на задачите за борба с екстремизма", ще бъдат и награждавани за особено добри постижения в тази сфера. "За борба с екстремизма е необходимо ясно да бъдат разграничавани законната и незаконната религиозна дейност, нормалните обичаи и противоправното поведение", гласи чл. 11.


Накрая чл. 14 предписва с цел изличаване на екстремизма да се съчетава "индивидуалното образование с обучение в центровете за професионално обучение и повишаване на квалификацията". Най-вероятно се подразбират т.нар. лагери за превъзпитание, чието съществуване китайското правителство отричаше досега. В тях по данни на експерти от ООН са настанени може би към 1 милион души, които са заети с физически труд, пеят патриотични песни, гледат пропагандни филми, учат китайски и четат партийния печат. Първите данни за тези лагери започнаха да изтичат в началото на 2017 г. Създаването им е свързано с личността на назначения през август 2016 г. шеф на партийния комитет в СУАР Чън Цюанго, работил преди това в друг неспокоен китайски регион - Тибет.


Затворниците в такива лагери са най-вече уйгури и казахи. Както информира по-рано "Комерсант", според източници, запознати с обстановката в региона, човек може да бъде хвърлен там за спазване на религиозните ритуали,


за твърде чести посещения в джамиите,


за отказ да учи китайски език или наличие на роднини, заминали в чужбина, а и за много други неща. Документът посочва, че в "центровете за професионално обучение и повишаване на квалификацията" трябва да се съчетават "образование и наставничество, идеологически и психологически консултации, корекции в поведението, изучаване на държавния език и законите".


Според чл. 17 "центрове за професионално обучение и повишаване на квалификацията" могат да създават властите на всички нива от околия нагоре. Собствени задачи в борбата с екстремизма са поставени на културното, образователното, съдебното, правоохранителното и всички останали ведомства от региона. Местното здравеопазване примерно трябва да се бори срещу "подронването на политиката за планиране на раждаемостта и разпространението на екстремизъм в медицинските заведения".


В голям раздел са оформени законодателно вече съществуващи практики за контрол върху комуникациите на хората в СУАР. Чл. 28 разпорежда на телекомуникационните компании "да монтират системи за мониторинг и блокиране на екстремистко съдържание под формата на текст, аудио- или видеозаписи". Ако бъде открито подобно съдържание, то трябва да бъде "незабавно премахнато, да се запазят доказателства за разпространението му и да се подаде сигнал до съответните органи".


Има и доста точки, засягащи личните отношения между хората. Освен споменатата вече забрана за "намеса в сватби и погребения" чл. 35 изисква Комсомолът в КНР "да съдейства за смесването на всички етнически групи в Синцзян". Властите на региона се задължават "да бдят за законно регистриране на браковете и провеждане на сватби". Семействата трябва "да спазват закона". Родителите да учат децата на "уважение към науката, гражданска съзнателност, опазване на междуетническия мир".


Според ориенталиста Дмитрий Жолобов, старши преподавател в Уралския федерален университет, властите в КНР са решили да кодифицират съществуващите вече практики в района, тъй като кампанията за "превъзпитание" е добила прекалено голям мащаб. "Твърде много се заговори за нея извън Китай - посочи той за "Комерсант". - Външнополитическите минуси от мълчанието по тази тема станаха прекалено много, трябва нещо да се обяснява пред журналистите." Експертът уточни, че с оглед обема и подробната разработка на документа китайските власти явно не смятат скоро да отхвърлят политиката за "превъзпитание". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Вместо да търсят първопричината, китайците действат в стил Жика Лазич...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Не вярвах, че ще го кажа, но браво на китайците!

 3. 3 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "В тях по данни на експерти от ООН са настанени може би към 1 милион души, които са заети с физически труд, пеят патриотични песни, гледат пропагандни филми, учат китайски и четат партийния печат. "


  т.е. от ислямисти екстремисти да се "превъзпитат" в комунисти-екстремисти?

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Деветосептемврийският преврат, по-късно помпозно наречен ,,социалистическа революция”, отприщва терористичен произвол, при който загиват и безследно изчезват най-малко осемнайсет хиляди души. Противоконституционен ,,Народен съд” изпраща в затвора и осъжда на смърт общо девет хиляди обвиняеми. ,,Народната власт” прекарва през ада на десетки концентрационни лагери (,,Трудово-възпитателни общежития”) над сто и осемдесет хиляди български граждани, лишени от свобода без съдебно решение.
  А, и още нещо... Особено трогателно звучи искрената загриженост на руския ориенталист от Урал за правата и свободите на китайците. И наистина, непоносимо е, когато ретроградна съседка на една открита, демократична страна причинява такива неща на гражданите си.

 5. 5 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Весело

  Какво е един милион, за Китай?

  П.П. "Коммерсантъ" е нещо, като руски "Дневник". 😏

  "Това е водещ либерален бизнес всекидневник" Уики перифразация

  reductio ad absurdum...
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Правилно. Мюсюлманите се превръщат в заплаха за всяка друга религия по света. Но приливът се обръща.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  видиш ли лошия Китай узаконил лагери , а страни членки на ЕС бяха осъдени заради тайни затвори на доброто ЦРУ.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3412 Любопитно

  да се отказват от радиото и телевизията" и "да разширяват понятието халал извън сферата на храненето".
  ==========
  И в будизма има такива порядки.
  И на будистите ли налагат същата интеграция?

  Bukalemun
 9. 9 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Мракобесието на тоталитарната държава еволюира и става все по-голямо зло. Западът още не е подал сигнала, но Китай трябва да бъде разпаднат и ще бъде разпаднат. Англосаксонците успяха чрез Първата Световна Война да разпаднат 4 империи. ВСВ и последвалите 40 години разпаднаха още две (едната повторно). Тръмп започна една добра политика на ограничаване на Китай, което е добро начало, но ще трябват около 30 - 50 години за да се предотврати Жълтата (Китайската) Опасност (не става дума за Японци и други, Япония е част от Запада. Новият Световен Ред не предвижда глобална роля за Китай, нито пък за Русия. Европа няма капацитет да реши този проблем, но Британия и Америка могат. Китайците са достатъчно умни за да знаят това, за което пиша и тия мерки целят да намалят ефекта от бъдещото стимулиране на центробежните сили, което Англосаксонците ще предприемат в голям мащаб като част от усилията да държат Китай в неговите граници. Ние сме естествено на страната на Запада. Никой от нас не иска да живее в общество по Китайски модел с Биг Брадър, който да ти казва как да живееш. Добре, че я има АМЕРИКА!

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Така работят сатрапиите-1 милион души са преместени като предмети и са на"специален режим"!!!!

 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 757 Неутрално

  т.е. от ислямисти екстремисти да се "превъзпитат" в комунисти-екстремисти?
  —цитат от коментар 3 на Radosveta Koleva


  Те не са екстремисти и почти сигурно малка част от тях са ислямисти.
  Това е старата съветска практика на ГУЛаг. Екстремистите и въобще политическите противници се разстрелват (за по-сигурно), а лагерите се пълнят с обикновени хора.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Проблемът не е в това, че властта ги притиска, а че местните групировки се млатят едни с други на етнически принцип, при което има жертви и щети.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Тези лагери преди ги наричахме концлагери. Милиони са в китайските концлагери. Въпросът за концлагерите е поставен вече на дневния ред и Китай трябва да даде отговор.

 14. 14 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 495 Любопитно

  "... чл. 35 изисква Комсомолът в КНР "да съдейства за смесването на всички етнически групи в Синцзян". "
  ==========================================================================
  Това,как точно ще се случва?!?Комсомолски дейци ще пропагандират смесените бракове между китайци и уйгури?Или направо ще ги задължават да се женят/омъжват по комсомолско поръчение?

 15. 15 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Аз съм силно объркан - допреди седмица Дневник пишеше през ден как Китай е най-демократичната държава и пръв приятел на Европа....

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2322 Весело

  Само така срещу ислямският тоталитаризъм! Казахите и другите бивши съветски муслими дето реват как са страдали от руското иго да ги предадат на превъзпитание на китайците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  "да се отказват от радиото и телевизията"

  Иначе ще му пратят "полицията на мисълта". Как пък един тоталитарен изродски режим не измисли нещо по-различно от всичко, което Оруел разказа толкова отдавна!

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  "ще китаизират религията, ще я адаптират към нормите на социалистическото общество"

  У нас го направиха успешно - за справка ченгесарския Свети синод.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Хубаво е местните за Синдзян етнически групи да знаят китайски език, както и местните закони, все пак те живеят в Китай. И също да получават професионално образование и квалификация. Ако само това се прави в тези лагери няма лошо.

  Но не трябва да се ограничава твърде много и религиозната свобода на хората.

  При всички положения обаче е важно да се преследват местните ислямисти, които са с промити мозъци, които проповядват омраза, насилие и разделение. И които са се били на страната на ИД в Сирия и Ирак. Тези боклуци заслужават доживотен затвор или смъртна присъда, която съществува в Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5454 Неутрално

  Много детайлна наредба. като изключим лагерите има доста интересни неща :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Няма как разни либералстващи лумпени да дават акъл на цивилизация с 4 хилядна държавна традиция. Хайде холан!

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Освен това се забранява жителите на региона ... "да разширяват понятието халал извън сферата на храненето" ...

  Демек, казано с прости думи - забраняват "даренията" под всякаква друга форма.

 23. 23 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Следващите 5-10 години ще разберем дали подхода на Германия или този на Китай е бил по-правилния. С примитивите, трябва да се действа примитивно, за до могат да схванат урока, разликата в общественото развитие и стръмната крива за обучение
  често са непосилна задача за нисшите общества.

 24. 24 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Още малко правила, които китайците налагат в района:
  Мъже под 50 години нямат право да си пускат брада.
  Ако имаш брада не можеш да ползваш градски транспорт.
  Проверки на мобилни телефони на случаен принцип - дали случайно не си гледал някакви ислямистки клипове или да си търсил нещо подобно.
  За викане от минаретата има ли нужда да казвам че е абсолютно забранено?

  Един готин документален филм по въпроса:
  China's problems with the Uyghurs

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Да. Не е демократично, не е либерално, не отговаря на европейските ценности(какви пък бяха те?). Само с милване по главата и блага дума не става. Трябва твърда ръка, за да няма тероризъм и екстремистки прояви(справка - закона приет в САЩ след 11.09).Китайците ще се оправят, а ние кога?

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Либералната преса сега е в потрес кой да защитава?

  Щото и двете са малцинства и няма бели мъже да плюе срещу тях. Но усещам как китайците ще станат нов класов враг на либералната преса. :)

 27. 27 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Меркел да ходи да се учи

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 28. 28 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Всички комунистически режими имат богат опит с концлагерите.
  Дори в малка България по комунистическо имаше няколко концлагера, в които загинаха хиляди българи.

  А в комунистически Китай концлагерите са стотици, там бяха унищожени милиони китайци.
  Дори и сега, в този момент, умира някой.

  Гледам, че туземната комунистическа сган се радва на съобщението.
  И се радва не само защото то идва от руски сайт.
  Радва се, защото тези изродщини са типични, характерни за комунизма.
  Тези изродщини придават смисъл на животеца им.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 29. 29 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#28] от "b_52_strato":

  Да беше се просветил поне малко преди да се излагаш като кифладжия. Първите концентрационни лагери датират от XVIII- ти век и нямат нищо общо с комунизма (който пък няма почти нищо общо с времената, които споменаваш, по простата причина, че поне на днешния цивилизационен етап е само една утопия)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 30. 30 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Китайците постъпват много правилно, че си бранят интереса. Стискам им палци да преодолеят тази заплаха към родината си и да продължат похода си напред и нагоре. Аз съм убеден, че един ден, когато дойде правилният момент, двете държави с Тайван ще се обединят под философията на Конфуций, а комунизмът ще бъде отречен.
  Просто ще стане постепенно.

 31. 31 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  Либералната преса сега е в потрес кой да защитава?Щото и двете са малцинства и няма бели мъже да плюе срещу тях. Но усещам как китайците ще станат нов класов враг на либералната преса. :)
  —цитат от коментар 26 на realguru


  Може китайците да бъдат считани за алтернативно бели. Все пак, неолиберална преса е, не я подценявай. Никога не спира да копае, вече е много под дъното.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 32. 32 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Няма как разни либералстващи лумпени да дават акъл на цивилизация с 4 хилядна държавна традиция. Хайде холан!
  —цитат от коментар 21 на psihodesen


  4 - хилядна държавна традиция на фараонски стил робовладение не допринася НИЩО за цивилизованото обществоизграждане. Америка със своите 230 години има най-старата действаща КОНСТИТУЦИЯ на тая земя, а Западът като цяло, ако и да са били варвари, създаде най-успешните общества и което е най-важното - има и държи единствения в света на различните цивилизации вътрешен двигател към развитие, който ОТСЪСТВА в останалия свят. И светът днес се развива по Западен, в частност Американски модел, а не по Китайски или Руски робовладелчелски модел, който няма бъдеще и нищо добро не носи на човечеството. Имайте пред вид и друго - държавността на Китай е свързана с Бялата Раса - повечето династии в Китай от 2000 години насам са с Тюркски корени. Особено тия в Пекин! Както и Чингис Хан изобщо не е жълт, както Китайците си го присвояват и рисуват, а е бил ЧЕРВЕНОКОС със ЗЕЛЕНИ очи. Чингис е чист ТЮРК. Така че, не ми говорете за Китайска държавност - в имперският си вид е взета от ТЮРКИТЕ!

 33. 33 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Америка ще ги научи, че всяка жаба да си знае гьола. Като му дойде времето, ще се активират малцинствата в Китай. Надявам се най-сетне Тюрките да си върнат ИЗТОЧЕН ТУРКЕСТАН (това, което Китайците наричат Синцзян и въобще Западен и Северен Китай са ИСКОННИ ТЮРКСКИ ЗЕМИ!). Западът ще извади тази карта, когато Китай вземе че стане по-нахален от допустимото.

 34. 34 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Америка ще ги научи, че всяка жаба да си знае гьола. Като му дойде времето, ще се активират малцинствата в Китай. Надявам се най-сетне Тюрките да си върнат ИЗТОЧЕН ТУРКЕСТАН (това, което Китайците наричат Синцзян и въобще Западен и Северен Китай са ИСКОННИ ТЮРКСКИ ЗЕМИ!). Западът ще извади тази карта, когато Китай вземе че стане по-нахален от допустимото.
  —цитат от коментар 33 на transvaal


  Който копае гроб другиму, сам пада в него. Много преди да гъкнат малцинствата в Китай, тези в Америка ще я сринат с латиноцоциализма, който си носят в гените. Древната империя ще съществува и много след като либералите и борците за социална правда потънете в забрава.

 35. 35 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аз съм силно объркан - допреди седмица Дневник пишеше през ден как Китай е най-демократичната държава и пръв приятел на Европа....
  —цитат от коментар 15 на mirohero


  Линк и цитат или чемодан вокзал.

 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  сатрапския режим в пекин трябва да падне.

 37. 37 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Единият вариант е феодалният на Путин--залага на местно царче (Кадиров) и му казва да поддържа пълен ред, и в замяна му дава пълни феодални права в съответната територия.

  Другият е централизирано имперски на другаря Си--описаното в статията.

  Трети вариант засега няма, защото няма друга голяма държава с регион с няколко милионно исконно мюсюлманско население.

  Русия "решава въпроса" феодално, а Китай--централно имперски. Да видим кое как ще проработи в крайна сметка. Едното се крепи на отношения между инвидуални играчи (Путин и Кадиров), друго на "системен политбюро подход" който обаче както може да е признак на стабилност, така и на нестабилност (къде е СССР днес?).

  Но освен друго, през уйгурите минава новият копринен път, а след тях--през Централния Азия, с южни разклонения през Пакистан и арабите към Африка. Т.е. в момента Китай пробва стратегии не само за себе си, за обезопасяване на жизнено-важен геополитически инфраструктурен проект, но и стратегии които после да обучава и дори "асистира" на други държави със сходни "проблемни райони" през които ще минава инфраструктурата.

 38. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Единият вариант е феодалният на Путин--залага на местно царче (Кадиров) и му казва да поддържа пълен ред, и в замяна му дава пълни феодални права в съответната територия.

  Другият е централизирано имперски на другаря Си--описаното в статията.

  Трети вариант засега няма, защото няма друга голяма държава с регион с няколко милионно исконно мюсюлманско население.

  Русия "решава въпроса" феодално, а Китай--централно имперски. Да видим кое как ще проработи в крайна сметка. Едното се крепи на отношения между инвидуални играчи (Путин и Кадиров), друго на "системен политбюро подход" който обаче както може да е признак на стабилност, така и на нестабилност (къде е СССР днес?).

  Но освен друго, през уйгурите минава новият копринен път, а след тях--през Централния Азия, с южни разклонения през Пакистан и арабите към Африка. Т.е. в момента Китай пробва стратегии не само за себе си, за обезопасяване на жизнено-важен геополитически инфраструктурен проект, но и стратегии които после да обучава и дори "асистира" на други държави със сходни "проблемни райони" през които ще минава инфраструктурата.

 39. 39 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#14] от "objektivist96":

  Това го правят отдавна - разселват Хан етнос навсякъде, помагат им за започване и финансиране на бизнеси, дават им ръководни административни постове. Всички други етноси - без работа, без бизнес, без финансиране от банки и т.н. докато изчезнат. Уйгурите са 20ина милиона, ще ги изтрият до едно -две поколения. В Тибет е същата история. "Копринения път" е продължения на същата философия - държавата изгражда инфраструктура - бързи жп връзки, самолетни линии и т.н. , за да може етноса хан да се разселва навътре и да претопява местните. Правят същото и в Мианмар, Виетнам, Таийланд и Малайзия - доколкото могат де, щот местните ги мразят. Но така или иначе вече са към 30% в тези държави, за по-малко от 50 години, и етнически хан китайци общо взето са най-богатите и държат всички стратегиески едри бизнеси в Южна Азия извън Китай.

 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#39] от "mirohero":
  +++ Благодаря !

 41. 41 Профил на Rienzi_18
  Rienzi_18
  Рейтинг: 274 Неутрално

  много разумни законодателни инициативи... Китай в частност, а и най-вече светът като цяло ще спечели много от озаптяването на рязаната общност

 42. 42 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 469 Неутрално

  важно да се преследват местните ислямисти,които са се били на страната на ИД в Сирия и Ирак.
  —цитат от коментар 19 на Иво

  Ако има чалъм-да ми обясниш как в една тоталитарна комунистическа страна могат няколко десетки хиляди уйгури безнаказано да преминат границата,да минат през още няколко страни за да идат да се бият за ИДИЛ??Само да вметна че китайската граница се охранява като българската през соца тук-пиле не може да прехвръкне и се стреля на месо.Или май имаше малко подпомагане от самата държава да минат нелегално границата,а!?

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 43. 43 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Същото междувпрочем важи с пълна сила и за избирателната пропускливост на границата на Чечения и околните и райони.Путин разбира се стигна и по-далеч,като ООН си затвори очите пред това че някой даде на ИДИЛ достъп до сталелити за телефония и криптиран софтуер за целта.Като тоя същия софтуер се ползва само на още едно място по света-от донецките и луганските сепаратисти...Сега вече войната в Сирия свърши,ненужни са им тия уйгури и с тях се случва най-логичното-отиват в концлагери.


  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 44. 44 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Абсолютно правилна китайска политика. Ислямът е опасна религия и трябва, ако не да се заличи, то поне да се държи под здрав контрол, особено средноазиатският ислям. Лошият пример са бившите съветски републики, които - някога напълно цивилизовани, сега се върнаха обратно в средновековието. навремето СССР ги превъзпитаваше точно по същите методи и ги бе очовечил, сега "демокрацията" съсипа всичко. Познавах китайци, дето отидоха в една от тия републики и бързо се върнаха - арестували ги, защото - в жегата - излезли на улицата по къс ръкав - говоря за мъже, не за жени !!!

  Китай има пълното право да вземе мерки за охрана на правовия ред на територията си, тия талибани са ДЛЪЖНИ да владеят официалния език на държавата и да не пречат на останалите граждани. Абсурд е някакви мишки и довчерашни диваци да дават акъл на държава с хилядолетна цивилизация !!! За справка - върховният комисар по правата на човека на ООН е някакъв ислямист, дето баща му сигурно е рязал глави на неверници навремето !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK