Как бившият клон на "Ал Кайда" в Сирия овладя Идлиб

Снимка от 2013 г., когато бившата "Джабхат Фатах аш Шам" още се наричаше "Ан Нусра" и бе известна като сирийския клон на "Ал Кайда".

© Ройтерс

Снимка от 2013 г., когато бившата "Джабхат Фатах аш Шам" още се наричаше "Ан Нусра" и бе известна като сирийския клон на "Ал Кайда".Джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам", които контролират по-голямата част от провинция Идлиб, бяха призовани да се оттеглят до понеделник от районите, в които ще бъде създадена "демилитаризираната зона", за която се договориха Русия и Турция.


Постигнатото на 17 септември споразумение позволи да се избегне офанзива на режима срещу последния бастион на бунтовниците и джихадистите в Сирия, намиращ се в северозападната част на страната близо до турската граница.


Групировката "Хаят Тахрир аш Шам" няколко пъти смени името си, но твърдото ѝ ядро е от бившия сирийски клон на "Ал Кайда". Тя винаги бе изключвана от споразуменията за примирие под егидата на ООН или Русия във воюващата страна.


Кои са "Хаят Тахрир аш Шам"?
Групировката "Хаят Тахрир аш Шам" първоначално, от януари 2012 г., бе известна като "Джебхат ан нусра". Така продължават да я наричат сирийското правителство на Башар ал Асад и неговите съюзници от Русия.


Определена от Вашингтон, Европейския съюз и ООН като "терористична" организация, тя води началото си от иракската "Ал Кайда". Нейният ръководител Абу Мохамад ал Джолани първоначално се сражаваше в Ирак. През 2013 г. групировката продължаваше да декларира вярност към "Ал Кайда", но през юли 2016 г. обяви, че къса с нея и се преименува на "Джебхат ан нусра аш Шам". В началото на миналата година "Джебхат ан нусра" се саморазпусна и формира основната членска маса на "Хаят Тахрир аш Шам".


"Хаят Тахрир аш Шам" е съставена предимно от сирийски джихадисти. Организацията наброява около 30 хил. души, от които близо 10 000 са чужденци, твърди Сирийският център за наблюдение на човешките права. Става дума за "доста добре организирани и опитни джихадисти", твърди експертът по Сирия Фабрис Баланш. Според анализатора от Института за Близкия изток Чарлс Листър чуждестранните бойци са най-вече от Йордания, Саудитска Арабия, Тунис, Египет или Централна Азия.


Каква е властта ѝ?


Организацията контролира 60 процента от провинция Идлиб. Тя установи там гражданска администрация, която събира мита на границата с Турция и данъци от търговците.


Влиянието на "Хаят Тахрир аш Шам" се дължи до голяма степен на факта, че групировката контролира вноса и износа от Идлиб, което ѝ помага да се финансира и така й предоставя повече мощ от тази, с която по принцип разполага", заяви в началото на месеца Никълъс Херъс, изследовател от Центъра за нова американска сигурност.
Когато режимът започна да си връща изгубеното влияние, бойците на "Хаят Тахрир аш Шам" в Южна Сирия и в близост до Дамаск бяха евакуирани в Идлиб.


Организацията стана мишена за ударите на Русия и на водената от САЩ антиджихадистка коалиция. Няколко от нейните висши ръководители бяха убити.


Какви са отношенията на "Хаят Тахрир аш Шам" с бунтовниците и с "Ислямска държава"?


"Хаят Тахрир аш Шам'' влезе през 2017 г. в кървави сблъсъци за надмощие с някогашните си съюзници от влиятелните ислямистки групировки "Ахрар аш Шам" и "Нуредин аз Зинки", които обявиха в началото на 2018 г., че се сливат в едно под егидата на Турция. Двете организации привлякоха към себе си през август още четири бунтовнически фракции и формираха заедно с тях нова коалиция - Сирийски фронт за освобождение.


"Хаят Тахрир аш Шам" освен това извърши редица нападения срещу "спящи клетки" на съперниците си от "Ислямска държава", които поеха отговорност за убийствата и атентатите срещу ръководители на групировката през последните месеци.


Двете джихадистки организации вече се бяха сблъскали и на други места в Сирия.


Какво бъдеще чака "Хаят Тахрир аш Шам"?


На 22 август Джолани потвърди решимостта на групировката да се съпротивлява при евентуално нападение на Дамаск срещу Идлиб.


Русия настоява за разпускане на "Хаят Тахрир аш Шам". Турция обаче, която покровителства бунтовническите формации и определи "Хаят Тахрир аш Шам" за "терористична" организация, сключи на 17 септември споразумение с Москва, което ѝ позволи да предотврати офанзива, която би дестабилизирала границата й и довела до идването на нови мигранти на нейна територия.


Споразумението започна да бъде изпълнявано с изтегляне от страна на бунтовниците и джихадистите (включително и "Хаят Тахрир аш Шам") на тежкото въоръжение от бъдещата "демилитаризирана зона" от 15 - 20 км на предвидената в споразумението дата.


"Хаят Тахрир аш Шам" не взе отношение по споразумението, но близки до организацията източници потвърдиха, че тя е изтеглила тежкото си въоръжение. Създаването на "демилитаризирана зона" няма да бъде осъществено преди евакуацията на джихадистите от зоната, което според споразумението трябва да стане до следващия понеделник. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  И тези 30хил. после ще заживеят мирно вкупом в някое кътче от Сирия ли, ще се разпръснат по родните си места ли?
  Изтребване и затвор или ще си ги пазят за следващ арабски сценарий?

 2. 2 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Ми то си го пише как- с помощта на Турция:

  reductio ad absurdum...
 3. 3 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3281 Любопитно

  Ми то си го пише как- с помощта на Турция:
  —цитат от коментар 2 на fje35574291


  reductio ad absurdum...
 4. 4 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3281 Весело

  Ми то си го пише как- с помощта на Турция:
  —цитат от коментар 2 на fje35574291


  Има и трети път:

  ("Хаят Тахрир аш Шам'' влезе през 2017 г. в кървави сблъсъци за надмощие с някогашните си съюзници от влиятелните ислямистки групировки "Ахрар аш Шам" и "Нуредин аз Зинки", които обявиха в началото на 2018 г., че се сливат в едно под егидата на Турция. Двете организации привлякоха към себе си през август още четири бунтовнически фракции и формираха заедно с тях нова коалиция - Сирийски фронт за освобождение)

  reductio ad absurdum...
 5. 5 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3281 Любопитно

  "Русия настоява за разпускане на "Хаят Тахрир аш Шам". Турция обаче, която покровителства бунтовническите формации и определи "Хаят Тахрир аш Шам" за "терористична" организация, сключи на 17 септември споразумение с Москва, което ѝ позволи да предотврати офанзива, която би дестабилизирала границата й и довела до идването на нови мигранти на нейна територия"

  Това, нещо не е много ясно. Хем Турция покровителства "бунтовническите" формации(били под нейната егида), хем я обявила за терористична организация, хем и позволило да предотврати офанзива?

  Какво се е опитал да каже авторът?

  reductio ad absurdum...
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  пак продължаваме с клетите опозиционери и кървавия режим в Дамаск. успех.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3281 Любопитно

  И тези 30хил. после ще заживеят мирно вкупом в някое кътче от Сирия ли, ще се разпръснат по родните си места ли?Изтребване и затвор или ще си ги пазят за следващ арабски сценарий?
  —цитат от коментар 1 на One Hour


  Плюс това "от които близо 10 000 са чужденци". Колко ли са от (западна) Европа, където могат да се върнат?

  reductio ad absurdum...
 8. 8 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3281 Весело

  пак продължаваме с клетите опозиционери и кървавия режим в Дамаск. успех.
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Имеет си хас: "Тони Гамал-Габриел, Франс прес"

  А и Сирия е бивша френска колония. Франсетата, и те настаниха своя войска там.

  reductio ad absurdum...
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ''Споразумението започна да бъде изпълнявано с изтегляне от страна на бунтовниците и джихадистите (включително и "Хаят Тахрир аш Шам").Създаването на "демилитаризирана зона" няма да бъде осъществено преди евакуацията на джихадистите от зоната, което според споразумението трябва да стане до следващия понеделник''


  манджа с грозде. бунтовници,джихадисти,мама си трака.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12191 Неутрално

  Всичко ще се развие зле след края на войната...
  Просто няма държава

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5194 Любопитно

  Определена от Вашингтон, Европейския съюз и ООН като "терористична" организация, тя води началото си от иракската "Ал Кайда".

  Защо терористична е в кавички!????? Някой съмнява ли се, че изродите членуващи в тази група са терористи!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2406 Разстроено

  Това театро с изтеглянето на тежкото въоръжение и връщането му след това се е разигравало многократно в Донбас и тук ще е същото! След като Путя капитулира пред Ердоган турчинът ще прави каквото си иска. "Хаят Тахрир аш Шам" спокойно ще могат да нарушават всички споразумения защото не са страна по тях, а Турция ще се оправдава че не ги контролира от друга страна пък няма да позволява да бъдат атакувани защото щели да пострадат мирни граждани и щяла са има бежанци към Турция! Така че Путя сам се набута в улица без изход!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тая сган трябва да се изтреби до крак, всяко друго решение е половинчато !!!

 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Защо терористична е в кавички!????? Някой съмнява ли се, че изродите членуващи в тази група са терористи!?
  —цитат от коментар 11 на Иво

  Никакви съмнения+++
  И като иранските ходжи :)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Това театро с изтеглянето на тежкото въоръжение и връщането му след това се е разигравало многократно в Донбас и тук ще е същото! След като Путя капитулира пред Ердоган турчинът ще прави каквото си иска. "Хаят Тахрир аш Шам" спокойно ще могат да нарушават всички споразумения защото не са страна по тях, а Турция ще се оправдава че не ги контролира от друга страна пък няма да позволява да бъдат атакувани защото щели да пострадат мирни граждани и щяла са има бежанци към Турция! Така че Путя сам се набута в улица без изход!
  —цитат от коментар 12 на Julian Mall


  Аз мисля, че в уллица без изход е Ердоган, който прати прати редовна турска армия в подкрепа на ХТШ и не постина много а времето му изтича в понеделник. Западните сили вместо да помогнат на Турция само ръкопляскаха

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5194 Любопитно

  До коментар [#14] от "venci4":

  Тъй ли било? И за коя държава Иран е терористична държава!? Със сигурност НЕ е за нашата България и нашият ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2406 Любопитно

  Точно обратното е! Не знам дали следиш действията на Ердоган в Сирия които са абсолютно последователни! В момента той окупира Идлиб, а Путя в отговор изрично обеща че няма да напада Идлиб при никакви обстоятелства! Изобщо не вярвам чу руснаци ще бъдат допуснати в Идлиб под различни поводи най-баналният от които е че никой не може да гарантира безопасността им!
  До коментар [#15] от "madridchanin":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK