Как "Туитър" може да замести главния редактор в медиите и защо това е опасноДнес фразата "всеки може да създава съдържание в интернет" е азбучна истина и това понякога скрива редица проблеми.


На медиите се падат много от тях и често причиняват повече щети от фалшивите новини. Един от най-очевидните и прости, но нерешими въпроси: как онези, които са говорили пред обществото, а то рядко им е отговаряло, да продължат да го правят, когато то реагира непрекъснато? Как да обясняваш и да слушаш едновременно и еднакво добре?


От двете страни на океана отгворите са различни. Опитът, който споделиха журналисти на дискусия във Виена, обаче показва, че вариантите са три: или съобразяване с вселената на потребителите, или постоянно взаимодействие с нея, или и двете. Да не им се обръща внимание, е немислимо. За журналистите обаче това може да е истинско изпитание.


"Правилните позиции"
Американският журналист и писател Томас Чатъртън Уилямс пише първата си книга, Losing My Cool, през 2010 г. и в нея опитва да обясни какво е да си чернокож в Америка. "Бях решил да публикувам в момент на оптимизъм, заради (избирането на президента) Барак Обама и по други причини. Три години по-късно Black Lives Matter станаха много активни и накараха хората да преоценят живота на афроамериканците в САЩ. Приемливо стана да се говори за това сред публиката, редактори и издатели," обясни той на дискусия за силата и безсилието в медиите по време на Фестивала на хуманитарните науки във Виена в края на септември.


С втората му книга не му е толкова лесно. Идентичностите и от двете страни на барикадата се изострят и това го притеснява. "Продължих да мисля за расовата идентичност, но този път давах аргументи срещу нея, срещу балканизацията на идентичностите," обясни Уилямс, който публикува в списанието на "Ню Йорк таймс" и в изданието за литература, наука и култура The American Scholar.. "През последните 10 г. толкова дълбоко влязохме в идентичностния есенциализъм, че много хора се изтощиха в търсене на алтернатива... А това е отвъд консенсусната позиция. Затова редакторите идваха и казваха на агента ми, че написаното вдъхновява и искат да го публикуват, но е в разрез с общоприетото - това не са правилните позиции в момента и трябва да се въздържат."


По-късно, когато пише за крайната десница, решава да предложи на сп. "Тайм" статия, която съдържа и репортаж от град Прато - едно от най-важните места в текстилната история на Италия, днес с около 10% китайско население. Въздържа се от коментари, излага очакванията и притесненията на местните жители, с които разговаря, разказва и за страховете от демографските промени, иска да остави заключенията на читателя. "Редактирайки, разбрах, че ако текстът се публикува, тази част ще отпадне. Казаха ми: не е ясно къде са симпатиите ти."


Не всички издания са такива и не всички опити като този на Уилямс завършват с неуспех. За някои редактори обаче най-притеснителен се оказва въпросът: какво ще кажат социалните мрежи? Ще има ли отпор, ако изданието, което трябва да отразява мненията им, всъщност ги изненада и те реагират емоционално?


Много от големите консервативни издания в Европа и САЩ реагират по този начин. Либералните обаче невинаги действат различно и фестивалът на сп. "Ню Йоркър" миналия месец бе добър пример.


"Ще интервюирам Стив Банън", обяви главният редактор на списанието Дейвид Ремник преди фестивала. Бившият главен стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп трябваше да е специален гост на събитието, да му бъдат задавачи критични въпроси на сцената от главния редактор на издание, което далеч не споделя неговите възгледи. Читатели, гости на фестивала и журналисти от списанието обаче се възпротивиха, а важни лектори светкавично отказаха да участват. трябваха едва няколко часа, за да се откаже.

В самоопровержението си, близо страница и половина, той обясни защо трябва да го покани и да разговаря. Но завърши с обяснението, че е премислил, говорил с колегите си и решил да оттегли поканата. Реакцията на Банън не закъсня - в изявление той обясни: "Причината, поради която приех, беше проста: щях да застана пред един от най-безстрашните журналисти в поколението му. Бих нарекъл решаващ момент това, което последва, Дейвид Ремник показа, че няма кураж, когато застане пред ревящата тълпа."


Случаят раздели мненията. Няколко издания защитиха окончателното решение на Ремник, други изтъкнаха, че "Ню Йоркър" е специално списание за множеството ляво ориентирани, високообразовани космополитни негови потребители и реакцията на читателите е разбираема (гостуването на Банън на събития на "Файненшъл таймс" и "Икономист" далеч не предизвика такъв отзвук). За "Ню Йорк таймс" обаче Брет Стивънс написа: "Сега "Туитър" редактира "Ню Йоркър". Уважаваното списание предаде юздите на дигиталната тълпа... На практика това означава, че Ремник вече не е редакторът на "Ню Йоркър", а "Туитър"."


Труден баланс


Има и други начини за справяне с новопридобитата власт на медийните потребители в дигиталната ера. За някои те са непосилни, за други носят нови възможности.


"Трябва да останем независими от читателите си," каза Елизабет фон Таден, редактор в германския седмичник "Цайт", по време на същата дискусия. Зад тази съсем очевидна фраза обаче се крие промяна, която според нея само преди няколко години щеше да е немислима - отваряне към духа на времето, към набрали сила нови и стари идеи, но (най-вече) към обществото. А за "елитарно" издание, както се възприема 72-годишният центристки и либерален седмичник с 2 млн. читатели (най-голям тираж в тази категория), изпитанието се оказва огромно.


В малко държави в Европа политическите и обществени нагласи се повлияха от миграцията толкова, колкото в Германия, и процесът далеч не е завършил. Мненията остават разделени, затова много от влиятелните издания избраха да заемат позиция, често в подкрепа на миграцията. Други следят тенденциите и взимат решения. "Отворихме страниците си за по-консервативни възгледи, за да направим темите по-дискусионни, да дадем възможно най-силен глас на противоречията."


Спомня си дебатите около решение, оказало се спорно за склонното към политически и икономически теми издание и станало възможно само заради ефектите на миграцията и проблемите на дезинформацията. "Решихме основната ни статия да е за изнасилване на германка от бежанец. Изпратихме 8 журналисти за седмици и месеци, за да разследват това." Две години след момента, за който тя говори, се появи и материал за спасяванията на мигранти в Средиземно море. Заглавието пита дали пък те не трябва да бъдат оставяни да загинат. Материалите по темата са три: един обзор, един коментар "за" и един - "против". "Читателите ни реагираха с истински скандал. Бяха бесни. Заради заглавието," спомня си Фон Таден. "И за пръв път в историята на нашия вестник главният редактор се извини."


Изданието избира да търси повече прозрачност в работата си: и при тази спорна история в хартиеното издание има и малка статия за прозрачност, в която се обяснява с кого е разговарял и с кого не е успял да разговаря екипът, колко време е отнела историята и колко - работата с трудни събеседници. Не всички приемат това, с аргумента, че ще е твърде голяма стъпка към читателя, а "докторът не казва на пациента всичко, което прави, а пази някои неща за себе си," продължава редакторът. Контрааргументът в редакцията от няколкостотин души: това всъщност помага за продаване на продукта, а и не подменя, а само увеличава и допълва работата, която екипът продължава да върши. "Първо пишем, едва след това публикуваме и обсъждаме."


Някои анализатори се опасяват, че свободни медии на запад често се оказват цензурирани от неочаквани сили като общоприетото мнение или читателите.

© Associated Press

Някои анализатори се опасяват, че свободни медии на запад често се оказват цензурирани от неочаквани сили като общоприетото мнение или читателите.


Друга промяна, по-плавна, върви от над десетилетие. Между 2005 и 2014 г. се появяват специални издания за Австрия, Швейцария, Източна Германия и Хамбург (където е основната редакция)Междувременно местните издания. "Локализирахме работата си


Дали това е просто защитен механизъм на вестника или решение за постоянно, което дори е закъсняло? "Качествената преса бе толкова силно предизикана, че правим каквото можем и ще се налага да продължим да го правим," смята Фон Таден. Всичко случващо се променя работата в "Цайт". Същевременно "започнахме да бъдем дишащ вестник и сме в постоянна дискусия с читателите... Вървим към тях и подкрепям тази нова стратегия, но тя си има цена. Решихме да станем и актьор на демократичната сцена, да сме участник в дебата. Затова идвам от конференция, където поканихме 2000 читатели и обсъждахме с тях не само какъв трябва да е вестникът, но и например какво означава добър живот. Критично да четем с тях нови книги. Имаме чувството, че е нужно да общуваме с тях и извън дигиталния свят, да спорим с тях оживено, да слушаме какво имат да кажат и така да се връщаме към самото начало на преддемократичното, предпросвещенско време в Европа."


Читателските конференции не са патент на "Цайт": през последните години подобни събития са организирали вестници като "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и "Зюддойче цайтунг" или седмичното списание "Шпигел". Дискусиите винаги са различни: за политиката, климата, миграцията, науката,


За това, признава Фон Таден, трябват пари и двойно по-голям екип и време, което често не е достатъчно. За сериозните издания обаче изборът може да е въпрос на оцеляване. "Идеята и надеждата ми е, че петата власт може да укрепи авторитета на вестниците. Щом решенията ни са взети, прозрачни, добре обосновани, щом сме дебатирали, авторитетът ни ще е още по-голям и укрепен."


Дали новите читатели, които се вливат на пазара, са готови за такъв диалог? Отговорът на този въпрос ще реши дали надеждите на Фон Таден ще останат напразни.

Ключови думи към статията:

Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Obama's usage of the wider Internet has often since been compared to Franklin D. Roosevelt and John F. Kennedy's adaption of the radio and television mediums respectively in the history of communication between the White House and the American Public.

  А как се радваха на свободата на социалните медии , сега станаха опасни.

 2. 2 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А как се радваха на свободата на социалните медии , сега станаха опасни.
  —цитат от коментар 1 на Иван К.


  Нека позная: не си прочел статията, нали?

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  "материал за спасяванията на мигранти в Средиземно море. Заглавието пита дали пък те не трябва да бъдат оставяни да загинат"
  =================
  И заглавието е било манипулативно!
  Никой не бедства, просто едни хора се отделят от плажа с лодки, а едни кораби на НПО ги "спасяват" и отвеждат в Европа, след което се връщат за още. Ако ги върнат в Африка, която е по-близо, "бедстващите" ще изчезнат и ще останат само моряци и рибари.
  Спрете да ни будалкате!

  Еретик
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Весело

  ми то видно от практиката гугъл транслейт и ключова дума могат да заместят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Извод: медиите вече не са свободни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Хареса ми статията.Повдига важни въпроси!
  Имах възможността да наблюдавам огромното въздействие на социалните мрежи от първа ръка в реално време.Играя активно GW2 и съм част от общноста в официалния форум и в туитър.И имено в последната мрежа един GW2 game def. публикува един много любопитен и добре формулиран пост за работата си и процеса за изграждане на player character.Естествено бързо се създаде дискусия и не можех да повярвам колко бързо темата се измести и стана истинска лаиняна буря.В рамките на 24 часа съответния деф и още един негов колега бяха уволнени/напълно правилно защото се държаха отвратително/.Случаят стана известен , няколко авторитетни интернет саита направиха статии и дори Пюдипай коментира скандала.
  Макар в този случай нещата да завършиха положително , уволнението беше правилната стъпка , много хора останаха стъписани от влиянието на социалната мрежа.Това е " тълпата" на нашето поколение.
  Покрай дискусиите срещнах една фраза: "If twitter wants you fired , you would get fired"
  И проблемът не е Туитър ако не е той ще е друга мрежа.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Тази статия само потвърждава страховете на всеки нормален човек, че медиите са най-вече инструмент за пропаганда. А когато тази пропаганда е мотивирана от тълпа развилнели се либерали, които не допускат чуждо мнение , (оксиморон!), положението е близо до катастрофа. Всъщност всеки може да види до какво доведе това по отношение на мигранти и бежанци.
  И накрая един въпрос за всеки „виден” либерал: Колко от влезлите през последните години от Африка и Азия (вклч. Близкия Изток) четат либерални издания? Така де, в Италия „Интернационале” например струва 4 евро. Те ако онези четяха реално, нямаше да се стига до такива разпади в държавите им.

 9. 9 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И заглавието е било манипулативно! Никой не бедства, просто едни хора се отделят от плажа с лодки, а едни кораби на НПО ги "спасяват" и отвеждат в Европа, след което се връщат за още.
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов


  Източник на информация?

  А, да: от форумите на побеснелите нео-консерви.

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2045 Весело

  За "Туитър", не знам, но съдейки, по писъците на тролчетата, тук, относно политиката за публикуване на матриали, новини и анализи, мога спокойно да кажа, че те са "Главните редактори" на "Дневник"! ;)
  Ама и няма лошо. Така се чувстват значими, а това не е никак за пренебрегване! ;)

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Значи човекът написал каквото му казали хората от улицата, но редакторите на "либералните" медии отказали да го публикуват. ахахах Не е по партийната линия другари, не може! :-) Нищо, че е истината, нищо че е актуално, не внушава правилните неща. Не може! :-) Много е смешно! "прогресивните" се страхуват да дебатират. Страхуват се, защото знаят, че внушенията им са въздух под налягане и са толкова жалки, че нямат никакъв шанс при истински дебат. Да, обаче сега искат не искат в социалните медии дебат се получава и "високо образованите леви прогресисти" изведнъж осъзнават, че "прогресивните" неща, които лявоболшевишката преса им пробутва са откровени глупостите и манипулации. :-) Голям рев срещу дебат и свобода на словото. ахахах Баш от "демократични и прогресивни" "медии". :-) ахахах :-)

 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#7] от "КошмарътНаКретените":

  Толкова сте нагли, че си мислите, че имате монопол въху демокрацията и си я присвоихте /поне така си мислите явно, ахахах/ бе другари лявоболшевики. При това искате да си я присвоите с болшевишко момунистически методи на пропаганда, запушване на устите на оипонентите си и очернянето има с лепене на етикети /които Вие не пропуснахте в поста си, разбира се/. Да ама вашата пишмандемокрация не се харесва на нормалните хора. Успявате да заблудите разни маргинали, но и те взеха да се усещат вече, за безумията, които правите. :-)

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Сигурно e вече , че Мрежата се превръща в медиен доминатор спрямо всякакъв вид печатни издания и най-вече телевизията , която явно почва да демонстрира своята слаба ефективност за влияние върху американското обществото – тенденция , с която Уолстрийт и други спонсори на Левицата ще трябва все повече да се съобразяват.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  Целият проблем идва от сбърканото възпитание. Няколко поколения вече (според мен от тези родени 70-те насам), голяма част от родителите, с огромната подкрепа на разни шарлатани "психолози" и "педагози" и непрекъснато преекспонираният пример на световни "звезди" с откровени психически проблеми с егото, създават едни човешки пародии, които смятат, че светът се върти около тях, че най-важното нещо е как се чувстват те персонално, че всеки, който не им харесва по някаква причина е "лош" и заслужава да бъде наказан, дори ако нищо всъщност не е направил, че имат "човешкото право" да растат в ехо-камера, където да бъдат обект единствено и само на това, което искат и им харесва да чуват и виждат. Не случайно леваците измислиха нонсенса "your feelings are valid" за да окуражават тия поколения да затъват все повече в някакво състояние близко до хронична депресия и постоянна бойна готовност да бъдат "обидени". В момента в който нещо, което не им харесва стане факт, или по-зле - нещо, което те желаят не се случи - изпадат в дива ярост, която изливат върху света с помощта на социалните медии. А левашките издания не само подклаждаха този тип неврастенично поведение, ами и редовно се възползваха от него, насъсквайки побеснялата интернет тълпа да ходи да тормози хора и да иска уволнението им (както е споменато и в статията). Сега обаче, понеже виждат, че тази вълна от безумие започва да удря и тях и съвсем не е ясно къде ще свърши - изведнъж ревнаха. Много типично за марксистите. Първо омажат нещо, после започват да плачат какво е станало, а накрая помнете ми думата - ще обявят консерваторите за този "феномен". В левичарските пропагандни рупори не можеш да видиш никаква статия различна от левашка пропаганда, CNN си канят собствените водещи като "гости" в предаванията, където вече е като в СКАТ - трима души с абсолютно еднакви позиции се състезават кой ще оплюе повече Тръмп, GOP или който там е на позорния стълб днеска. Тъкър Карлсън например във всяко предаване вика разни леваци (включително абсолютни пародии като Crazy Cathy - дива и абсолютно ненормална феминистка) за да могат зрителите му да видят и другата гледна точка и наистина да са информирани. Десните не изпадат в нервна криза, когато чуят различно на тяхното мнение. Феноменът описан горе си е левичарска креатура и левичарски проблем. Просто почти всички медии са превзети от възпитаници на нео-марксистките хуманитарни факултети и съответно най-много страдат ако "сбъркат". Въпросният "The New Yorker" и "The New York Times" са като американски вариант на "Правда" и "Работническо дело" - там можеш да публикуваш само статии следващи Партийната линия и нищо друго. Демек - пропаганда.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Това е най-смисленият коментар, който съм прочел в Дневник от много години. :-) Поздравления.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#8] от "Elysium":

  Тази статия само потвърждава страховете на всеки нормален човек, че медиите са най-вече инструмент за пропаганда.
  =======
  Хо Хо..... страха от статии...... горките нормални хора.....
  Ма нали ревете да е имало свобода на медиите, бе....!!!
  ♠️🎲🕵️.... Представям си как всяка статия ви са явява като ИК, докато я четете....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Не случайно леваците измислиха нонсенса "your feelings are valid" за да окуражават тия поколения да затъват все повече в някакво състояние близко до хронична депресия и постоянна бойна готовност да бъдат "обидени".
  =======
  Тюфлек, ама призна си......
  Сложи ръка на сърцето си и се изповядай....

  Не ги ли обичхате до преди 30 години, барабар с медиите им като Дойче Веле и т. н.....?
  Дори ги боготворяхте, държейки лозунги в ръце с надпис "ДЕ МО КРА ЦИ Я"..... докато ви събаряха Берлинската стена.....!

  Bukalemun
 20. 20 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Целият проблем идва от сбърканото възпитание. Няколко поколения вече (според мен от тези родени 70-те насам), голяма част от родителите, .
  —цитат от коментар 16 на Тюфлекчия


  Само дотук си позволих да си загубя времето с този дълъг, но зле форматиран коментар, който очевидно ще съдържа типичните генерализации и стереотипи на Тифлека, които както знаем имат около 0.0001% достоверност.

  Както знаем, Тифлека се мисли за нещо средно между Шерлок Холмс и Нострадамус, "разсъждаващ" на принципа: знам един такъв, значи всички са като него.

  Просто смях. Ако го беше поформатирал този дълъг пост, можеше и да го прочета за да се посмея, но сега просто няма как да си го причиня.

  Само едно мога да добавя към предния си пост: тукашните консерви, освен с мантри, много обичат да си служат с генерализации и стереотипи за хора, които не познават. То това е в основата на сбърканото им мислене. Примерно, щом един арабин е терорист, то всички са. Щом един арабин разчита на социални помощи, то всички го правят. И т.н. и т.н.

 21. 21 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#13] от "КошмарътНаКретените":

  Личи си що за човек си от два написани реда. За никакъв дебат не си готов, след като във всяко твое изречение се съдържа обида за инакомислещи. Единственото, за което си готов, е да спускаш опорка след опорка.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Туитър и Фейсбук наскоро са затворили няколко консервативни акаунти и страници с милиони последователи. Цензурата от тяхна страна вече не се трае. Против регулации съм. Но трябва да има някакви правила за тея големите.

  https://medium.com/ @caityjohnstone/internet-censorship-just-took-an-unprecedented-leap-forward-and-hardly-anyone-noticed-e6ae2d8adaf2

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Горния линк че да може да се клика.

  https://bit.ly/2OTMY8V

 24. 24 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Ти на глупав ли се правиш или ей така, просто да кажеш нещо? Хората не се страхуват от статията, а от съдържащото се в нея. Хора, симпатизиращи на диктатори, няма как да го разберат обаче.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#20] от "КошмарътНаКретените":

  Само дотук си позволих да си загубя времето с този дълъг, но зле форматиран коментар
  =======
  Ааааа, няма "не искам".....
  Ти си май от ония първите дето побързахте да отхапете от червената ябълка..... на демократичните промени....
  Сега няма да мрънкате, че е червива.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  Само дотук си позволих да си загубя времето с този дълъг, но зле форматиран коментар,
  —цитат от коментар 20 на КошмарътНаКретените


  "Готовността" на Стюпида да дебатира par excellence.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  [quote:]Имаме чувството, че е нужно да общуваме с тях и извън дигиталния свят, да спорим с тях оживено, да слушаме какво имат да кажат и така да се връщаме към самото начало на преддемократичното, предпросвещенско време в Европа.[/quote]
  И аз имам чувството, че се връщат в Средновековието, ама друго си е сами да си признаят.
  А иначе са трогателни в желанието си да се изживяват като пророци, без обаче да го осъзнават.
  И щото помним как в пред интернетните времена многообразието на различни гледни точки уж беше фундамента на "свободните медии", но все пак си требеха девизи да материална медия - хартия, честота и оборудване или поне си купиш мегафон на батерии (за които също трябват кинти) да говориш на площада или поне да платиш на някъв ван да дудне на площада цитати от фейса както свалиха Боко последния път.
  И сега, когато всеки, буквално всеки който не го мързи, изразява мнение в Мрежата медийните бонзи и набедени пророци олекнаха.
  Осъзнаха, че нито са пророци, нито разполагат с власт. И в идейната си безпътица се размечтаха да се върнат в преддемократичните и предпросвещенските времена.
  Още по-назад трябва да се върнат - към древните гърци, когато са спорили на агората за субективния идеализъм, но да не забравят че на агората все пак не можело всеки да взима думата.
  Само свободните граждани.

 28. 28 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#2] от "КошмарътНаКретените":

  Не се мъчи да познаваш прочетох я, ама и да не бях , това го предвих отдавна , ляво либералните медии скъсаха връзка с кораба майка отдавна и вече позициите им не се котират дори сред либерално настроената им аудитория, тези които са либерално настроени , но пък им се живее , а не да отдадат живота си за някви утопични войни и борби , каквато една малка част се опитват да им втълпят , че е задължителн, ако са истински либерали . И в момента тече разцепление на тесни и широки социалисти .....

  До коментар [#7] от "КошмарътНаКретените":
  А ето тук загатваш и за още нещо , което предвидих започване на другата фаза търсене на врага с партиен билет.

 29. 29 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "КошмарътНаКретените":

  Хубаво би било като си се кръстил така поне да си наясно с елементарната терминология, която коментираш. Неоконсерватори не е някакъв термин, обозначаващ консерваторите в съвремието/модерната епоха. Няма да те образовам, щото все пак няма и как кретен да образова възвишена личност като теб. Само ще спомена, че голяма част от неоконите, да не кажа почти всички, подкрепиха Хилъри срещу Тръмп на последните избори.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Весело

  Читателските конференции не са патент на "Цайт": през последните години подобни събития са организирали вестници като "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и "Зюддойче цайтунг" или седмичното списание "Шпигел". Дискусиите винаги са различни: за политиката, климата, миграцията, науката,
  =========
  😖..... какво..... рейтинга ли ви падна.....?
  А, Дер Шпигел?
  Лесно ли беше когато на корицата на списанието ви имаше успокоителен пейзаж със залеза на слънцето зад аефеловата кула..... а същия ден се водиха улични войни в Париж?

  Bukalemun
 31. 31 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#26:"Тюфлекчия"][/quote]

  Тифлек, моля рефървай към моя коментар #13, последното изречение.

  Извинявай, ама като почнеш с гръмката фраза "Целият проблем идва от сбърканото възпитание" и то веднага става ясно, че пак ще говориш глупости. Защото, Тифлек, ти нямаш идея какво е възпитанието на хората, чат ли си?

  Пък и "целият проблем". Кой "проблем" бе, Тифлек? Това, че редакторите на изданията се влияят от туитовете на потребителите си ли?

  Нали знам много добре, че после си изсипал един самосвал глупости. Само видях, че пак си говорил за "левичари". То няма такова нещо реално бе, Тифлек. Има хора със всякакви разбирания. Ей го, примерно, аз нямам нищо против да викат твоите идоли Банън или Майло където и да било. Кво да направя, че има някакви хора, които не искат? Мислиш, че тесногръдите ти схващания за света стават по-верни от тая работа ли? Ами не, не стават.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#24] от "Elysium":

  Ти на глупав ли се правиш или ей така,
  =======
  Ама аз съм прост, и се върнах в 16 век.....
  Не ме ли помниш....?

  Та по темата :
  Как стана така, че изведнъж ви хвана шубе от свободата на словото?

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#29] от "yannart":

  Е отде да ги знае той тези неща. А самите понятия са много изменчиви , сега в момента тези са либерали , но ако бяха победили и техните цености властваха наследниците им щяха да се наричат консерватори, борещи се за запазване на модела , който е доминиращ и властвал . Най показателен е пример с България . Затова и комунистите в България са консерватори , а преди 1945 бяха прогресивни либерали.

 34. 34 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#31] от "КошмарътНаКретените":

  Според вас в Полша , Унгария , ГДР , България и тн , всички беди за джендърите и идиологията им идват от лошо възпитание и образование .

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#31] от "КошмарътНаКретените":

  В смисъл редакторите не могат да бъдат толкова турболиберални, колото им се иска в някои случаи или пък в други пък не могат да си позволят умерена позиция и диалог с Тръмп , заради турболиберални читатели , които ги изкарват предатели.

 37. 37 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "КошмарътНаКретените":Според вас в Полша , Унгария , ГДР , България и тн , всички беди за джендърите и идиологията им идват от лошо възпитание и образование .
  —цитат от коментар 34 на Иван К.


  Изказването ти няма никакъв смисъл. Такова нещо като "джендъри" няма. Говорите глупости, после искали да дебатират. Почнете да наричате имената с истинските им неща и бъдете конкретни, тогава може и да има някакъв дебат. Но с измислените ви понятия, изфабрикувани за по-лесно мразене, просто нямате какво умно да ми кажете.

 38. 38 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "КошмарътНаКретените":В смисъл редакторите не могат да бъдат толкова турболиберални, колото им се иска в някои случаи или пък в други пък не могат да си позволят умерена позиция и диалог с Тръмп , заради турболиберални читатели , които ги изкарват предатели.
  —цитат от коментар 36 на Иван К.


  В смисъл, не. Не знам откъде ти дойде тоя нов брътвеж.

 39. 39 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Но в България не е много популярен, даже няма задаване на локация "България".

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#27] от "k_":


  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Исторически ФАКТ е,че силни и щастливи хора се раждат и живеят предимно в страни с авторитарни или (полу)диктаторски режими. Например,Царска България след Освобождението. С особена сила важи това за изкуството! На него демокрацията му действа като катран на мед. Лично мнение.

 41. 41 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#35] от "hhhuuunnnn":

  Не бих казал , че става въпрос за лошо образование , става въпрос за фанатизъм , той си фанатик просто сега е либрал , утре може да стане християнски фанатик, а може и да си умре като либерален фанатик , но ще умре като фанатик ... Имам една леля , тя е същата фанатичка , първоначално беше комунистка фанатичка , после се отказа от комунизма и го удари на източна философия , мистика , космология , извънземи и тн , сега в последите 15 години откри православието , и се отдаде с пълна сила да води православен джихад.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Весело

  "Трябва да останем независими от читателите си," каза Елизабет фон Таден, редактор в германския седмичник "Цайт", по време на същата дискусия. Зад тази съсем очевидна фраза обаче се крие промяна, която според нея само преди няколко години щеше да е немислима - отваряне към духа на времето, към набрали сила нови и стари идеи,.....
  ======
  Ех.... но умната, Елизабет..... 👈.... че той, духът на времето е един особен в последни времена......
  Отрезвявайте, но бавно.....
  Читателите ви от десетилетия са зомбирани.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#31] от "КошмарътНаКретените":

  Очеизвадно е, че ти е доста трудно да разбираш писан текст и чужди идеи, поради което единственото, което можеш да направиш е да обявиш, че всички останали пишат глупости и това за теб е "дискусия". От къде, ако не от възпитанието идва мирогледът, описан от мен? Или мислиш, че подобно отношение към света се получава ей така - от нищото. Какво значи че някой не искал да канят някъде Банън и Майло? Този "някой" когото ти визираш нито има право да забранява подобни събития, нито някой го кара да ги посещава, че да има думата. Самият факт, че въпреки това винаги когато някоя дясна фигура бъде поканена да говори някъде има не само кански рев в социалните медии, но и насилие на живо (помниш Бъркли, нали), показва, че много хора имат напълно погрешно схващане за това какво е демокрация и човешки права. Ти си типичен пример - нямал нищо против Майло да говори някъде, ама ако другите имат, да трошат и палят, да пръскат с лютив спрей и т.н. Е - ако някой направи подобен цирк преди реч на Обама, тогава ще е друго, нали? Я си признай спокойно - ние си те знаем.
  Но да се върнем на темата. Тука твоите хора, нео-марксистките пропагандисти от крайно лявата преса в САЩ и Европа плачкат, че тълпата им иззема правомощията, не се оплакват Fox или Breitbart - казвам ти ако не си забелязал. Усетиха се, че май ще отидат курбан на олтара на Революцията, която от години се опитват да предизвикат. Не може всячески да се опитваш да радикализираш тълпата, а после да се оплакваш, че тя те хвърля на кладата понеже в един момент решава, че не си достатъчно ревностен или пък си извършпил непростим грях. Погледни последните изказвания на абсолютният социопат Дон Лемън по CNN и ще разбереш за какво говоря. Тоя не се посвени да нарече Кание Уест "предател на расата" и да намеси починалата му майка, понеже въпросният Уест не играе по свирката на демократите и на CNN. Тази риторика прилича на събрание на ККК, не на "уважавана медия". После същия Лемън ще се чуди защо няма право да кани когото реши в предаването си и ще т5репери да не стъпи накриво, че а го е направил - а тълпата го е уволнила и ще трябва да работи за ефирна телевизия покриваща селските райони на щата Вашингтон до края на дните си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#37] от "КошмарътНаКретените":

  Е добре , да те питам нещо , имам ли право да не ми харесват блондинки, нещо не ме кефят признавам.

 45. 45 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Говориш за Венецуела и С. Корея, предполагам? Там със сигурност се раждат силни и щастливи хора. Като толкова ти харесват авторитарните режими и диктатурите - чемодан, вокзал и в Москве.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Любопитно

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Гледам, че горе- долу си взел да ги схващаш нещата, ама има още хляб да ядеш.

  "Много типично за марксистите"

  Кое е типичното? Какво общо имат тука марксистите?!? Наясно ли си изобщо, какво означава тая думичка(МАРКСисти)? Също и "левичар"(ство, ски, ска), "левашко/а"...

  "Феноменът описан горе си е левичарска креатура и левичарски проблем"

  Явно мешаш думи, без да ги разбираш, или ги обръщаш, само и само, да ги използваш за обидиш/принизиш противника си. Което си е доста ЛЕВАШКО(в същия смисъл, който влагаш- "обратно" поведение), поначало. 😏

  reductio ad absurdum...
 48. 48 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":

  Нормално за всяка революция е в един момент да се обърне срещу врага с партиен билет. То още от Френската е така. Дантон, Марат, Робеспиер, Кутон и още ред знайни и незнайни революционери, свършили на гилотината или убити от ръката на някой "съмишленик". И тука ще е така, а такива като въпросния Дон Лемън ще са от първите жертви, когато нещата излязат съвсем извън контрол.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Любопитно

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":Това е най-смисленият коментар, който съм прочел в Дневник от много години. :-) Поздравления.
  —цитат от коментар 17 на xox55541929


  Разбираш ли английски?

  reductio ad absurdum...
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":Говориш за Венецуела и С. Корея, предполагам? Там със сигурност се раждат силни и щастливи хора. Като толкова ти харесват авторитарните режими и диктатурите - чемодан, вокзал и в Москве.
  —цитат от коментар 45 на Chung Kuo  До коментар [#45] от "Chung Kuo":

  Реагираш първосигнално като кучето на Павлов! Комунизмът,(Северна Корея),го оставяме настрана,защото той е смъртоносна болест,а не политически режим.
  Човекът поставен в условията на демокрация,(тоест,когато е напълно задоволен и включително може да се изказва свободно),бързо деградира. ТОВА исках да кажа.

 53. 53 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  И, "Времето е Наше"!

  Сега, пак не било тяхно, ми на някакви си там...не били вече демократи и либерали, а стАнали "левичари" "нео- марксисти", и не нам още кви...

  Няма го и СДСто, веке.

  reductio ad absurdum...
 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#51] от "КошмарътНаКретените":

  Ама не ги чети бе. Аз за разлика от теб не се възприемам като ментор на форума и не изисквам, нито дори очаквам някой да чете и да се ангажира с мнението ми. Ако на някой му е интересно - чете и дискутира. Ако не - хубаво, всеки решава сам какво да чете. Аз например избягвам да чета Горянина, Гирляндата и други герои, щото пишат само едни и същи глупости. Ти поне си забавен и те чета. Също и ти отговарям, щото като подпалиш и подивееш става много смешно, а все пак повечето хора сме във форума за забавление, не за себеутвърждаване. Ако не си разбрал все още.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тюфлекчия":

  Аз съм си говорил с възпитаници на елитни университети от бръшляновата лига , чел съм статии от възпитаници , гледал съм диспути с тях и мога да заявя , че разлика между тях и стюпида не виждам , нито като аргументация , нито като виждания и защитата им. Е може и да си е самоук , кой го знае.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Не са само медиите. Заразата е повсеместна и човек само може да се чуди да се смее ли, да плаче ли, но с уклон към плача.

  Академичните статии на недоволството и корупцията на научната дейност
  https://areomagazine.com/2018/10/02/academic-grievance-studies-and-the-corruption-of-scholarship/

  Фалшиви статии: лошата, абсурдна и неетична страна на академичните среди
  https://www.irishtimes.com/life-and-style/people/hoax-papers-the-shoddy-absurd-and-unethical-side-of-academia-1.3655500

  И на български:

  Научният скандал на годината: Учени пишат фалшиви изследвания, за да разобличат псевдо-науката
  http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/nauchniyat-skandal-na-godinata-ucheni-pishat-falshivi-izsledvaniya-za-da-razoblichat-psevdo-naukata

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Доста вярно според мен. Истинския проблем при либералите идва от разликата между вярванията, психологията и интереса. Нищо при тях не е нормално поради простата причина, че като деца са били подлагани на насилие затова са станали обикновени очилати шматки, които виждат в аутсайдерите, емигрантите и други изпаднали групи себе си. Интересното е, че те няма да оцелеят и ден в обществото на изпадналите групи орки - негри, цигани, мексиканци, които защитават, там властва грубата сила. Това е генезиса на либерала.

  Интереса на либерала е да запази сегашния си статус, тоест да има по-малко орки, които да го тормозят за да може да изразява свободно "прогресивните" си възгледи. Излиза, че консерваторите го пазят от орките за да може той да ги защитава, което си е чист параграф 22. А като намесим лявото и дясното цирка става пълен, голямата каша е, че възрастните хора са консервативни по убеждение защото се страхуват от прекалено бързото темпо на развитие на технологиите, които влияят и на обществените отношения. Затова нашите леви баби са консервативни, а десните им внуци са либерали. Ако намесим и класовите отношения, леви трябва да са бедните, средната класа и богатите според интереса си трябва да са десни. Да не говоря, че за България всичко това е с главата надолу - левите лидери са най-бесните олигарси… Ако намесим и възпитанието, сексуална ориентация, пол ще се окаже, че хората робуват повече на комплексите си отколкото да успеят да дефинират и защитават интереса на класата и обществото към което принадлежат.

  Затова според горе казаното е лудост да се променя дневния ред на обществото само заради шепа търсещи внимание индивиди. Друг е въпроса дали не се задава грешната посока от журналистите, дали елитите не използват интелигенцията за да вменяват на ошашавения бедняк колко добре живее и как трябва да приема всичко либерално, което му се подхвърли и да се остави да го водят за носа хитреците.

 61. 61 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  П.П. В УСА ли си? Може и да не ми отговаряш, ако не ти е удобно.
  —цитат от коментар 58 на fje35574291


  Хахахахаха. Виж сега, какво "може" и какво "не може" решаваш единствено до прага на къщата си или в рамките на бизнеса си, ако имаш такъв. Освен това защо пък трябва да ми е "неудобно" да отговоря на прост въпрос къде живея? Виж - Стюпида и Гирляндата им беше бая неудобно да си признаят, че вече не живеят в САЩ вече (ако въобще са живели някога), ама като ги изобличи един форумец дето ги познава им се наложи. Та понеже се вълнуваш - не, не живея в САЩ, в България живея. Други въпроси имаш ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 62. 62 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  Проблемът на сегашните...не знам вече как да ги наричам, десни ли, демократи ли, либерали ли, е, че и те вече не знаят за какво се борят.

  Мислят си че са различни, че са на противоположни места на барикадата, а всъщност не са. Всичките те са, за атлантическите(западните) ценности, само дето не могат да се разберат, кой е по- демократичен.

  reductio ad absurdum...
 63. 63 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#61] от "Тюфлекчия":

  Имах предвид, да не се срамуваш, че/ако си там. Да не си се прибрал и ти, или въобще не си бил там(това ми беше другият въпрос 🙂).

  reductio ad absurdum...
 64. 64 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#61] от "Тюфлекчия":

  Имах предвид, да не се срамуваш, че/ако си там. Да не си се прибрал и ти, или въобще не си бил там(това ми беше другият въпрос 🙂).

  reductio ad absurdum...
 65. 65 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#61] от "Тюфлекчия":

  Имах предвид, да не се срамуваш, че/ако си там. Да не си се прибрал и ти, или въобще не си бил там(това ми беше другият въпрос 🙂).

  reductio ad absurdum...
 66. 66 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  Айде пак копията се разхвърчаха! Дневник, какво става бе?!?

  #64, #65 😏

  reductio ad absurdum...
 67. 67 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#59] от "Тюфлекчия":

  И твоите наблюдения са верни , че такива като стюпида са рядкост сред елитните университети, въпреки властващият марксизъм там. Сега като се замисля , ако беше завършил елитен университет , пак можеше и щеше да ги плещи тези глупости , но никога нямаше да се върне тук , все щеше да си намери някаква работа там и да остане, освен ако тук не е някой от основните грантаджии,. Защото Ристо официално получи 1.2 милиона лева грант от САщ, с които уж ще прави програма за борба с корупция , а това му дава позици и осигурява стандарт на живот повече отколкото 99 процента от завършилите Харвард получават като условия на труд след завършването си, за какво му е на Ристо да ходи да блъска по 100 часа на седмица за 200 000 долара на година.

 68. 68 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#56] от "КошмарътНаКретените":

  Попитах те за блондинките , но ти не отговори. Та и те като твоите любимци негри и гейове , се раждат такива не са виновни, че така са се родили , тоест нямаме право да не ги харесваме, не говоря за насилие и принуда над тях , но не те виждам да ги защитаваш и тях , нито феминистките съм чул да опрделят вицовете за тях като сексизъм, дори по скоро феменистките не харесват блондинките .

 69. 69 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  До коментар [#40] от "deaf":Говориш за Венецуела и С. Корея, предполагам? Там със сигурност се раждат силни и щастливи хора. Като толкова ти харесват авторитарните режими и диктатурите - чемодан, вокзал и в Москве.
  —цитат от коментар 45 на Chung Kuo


  И на Ерик Робърт му харесало, и нямал против да вземе руско гражданство. Така се чува, поне. 🤷‍♂️😎

  reductio ad absurdum...
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "КошмарътНаКретените":Попитах те за блондинките , но ти не отговори. .
  —цитат от коментар 68 на Иван К.


  Не ми се водят разговори на ниво 4-5 клас.

 72. 72 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И твоите наблюдения са верни , че такива като стюпида са рядкост сред елитните университети, въпреки властващият марксизъм там.
  —цитат от коментар 67 на Иван К.


  Кефи ме как някои хора тук приемат за изходна позиция някакви абсолютно недоказани, и реално недоказуеми неща, като това, че в елитните универсистети властвал "марксизъм".

  Къв "марксизъм" властва бе, птичко? Можеш ли да обясниш мантрата декомпозирана на съставни части. Да дефинираш какво е марксизъм, къде го има конкретно, в кой университет, и как се изразява? Можеш, ама друг път.

 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#61] от "Тюфлекчия":Имах предвид, да не се срамуваш, че/ако си там. Да не си се прибрал и ти, или въобще не си бил там(това ми беше другият въпрос 🙂).
  —цитат от коментар 63 на fje35574291


  Защо пък някой трябва да се срамува, че живее някъде?!? Нещо ми звучиш като типичен партиен секретар от времената на Тошо Цървула - и те така все очакваха хората да се срамуват, най-вече от роднините и предците си. Сега нео-марксистите в САЩ пък очакват хората да се срамуват от цвета на кожата си ако са бели. Кой ви е казал на вас, че вие решавате кой да се срамува и кой не? По принцип мен ме е срам единствено, че някои екземпляри говорят същия майчин език като мен, което показва провалът ни като общество. Примерно русофилистиците.
  А относно поредният ти тъп въпрос свързан със скромната ми личност - бил съм в САЩ, но никога с идеята да оставам. Ходил съм по работа само. Надявам се че с това приключваме разпита, защотоо на повече лични въпроси няма да ти отговоря.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#72] от "КошмарътНаКретените":

  Ами това, че там основно се изучават разни като тоя дето измисли тая глупост с "декомпозирането" дава отговор на въпроса ти. Не че ще ме разбереш де.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Медиите, без оглед политически уклон или степен на "сериозност", по нищо не се различават от киното - същата достоверност, същите спонсори ...приемете ги ,като шоубизнес и нищо повече

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#77] от "КошмарътНаКретените":

  Ама ти не знаеш кой формулира метода на "декомпозиране" ли бе приятел? Ясноо - аграрен университет, плюс много "Уикипедия".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 79 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#76] от "КошмарътНаКретените":

  Айде, айде - не се прави. Бая хора видяха постовете, когато оня ви изтипоса цялата банда, дето си се виждате извън форума. Всичките мълчахте като бити джендъри след това и вероятно си отдъхнахте, когато модератора му изтри всичките постове. Вероятно някой е звънял на пожар в редакцията да се моли, хахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 80. 80 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "КошмарътНаКретените":Ама ти не знаеш кой формулира метода на "декомпозиране" ли бе приятел? Ясноо - аграрен университет, плюс много "Уикипедия".
  —цитат от коментар 78 на Тюфлекчия


  Да, Тифлек, не знам. Ама явно и ти не знаеш, щото вместо да ми отговориш, пак взе да сипеш редовните си обиди. Винаги се стига дотам с теб, Тифлек.

 81. 81 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#72] от "КошмарътНаКретените":

  Вместо да се радваш , че марксизма и левичарството са победили в САщ , поне на ниво университет , те ме караш да декомпозирам . Дори и тук твоите колеги , се хвалят за и дават като доказателство за правотата на идеите си , които са либерално маркситки , че най будната и умна част от американското общество унивесрситески преподаватели и студенти ги споделят , което няма как да се случи, ако не са верни щом тези умници от САщ мислят и те така. Тоест според теб преподавателите либерали марксисти, преподават анти марксизъм на студенти марксисти , защото са принудени , най вероятно заради Тръмп

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "КошмарътНаКретените":Вместо да се радваш , че марксизма и левичарството са победили в САщ , поне на ниво университет , те ме караш да декомпозирам . Дори и тук твоите колеги , се хвалят за и дават като доказателство за правотата на идеите си , които са либерално маркситки , че най будната и умна част от американското общество унивесрситески преподаватели и студенти ги споделят , което няма как да се случи, ако не са верни щом тези умници от САщ мислят и те така. Тоест според теб преподавателите либерали марксисти, преподават анти марксизъм на студенти марксисти , защото са принудени , най вероятно заради Тръмп
  —цитат от коментар 81 на Иван К.


  Чудя се, наистина, защо участвате в тоя форум, след като говорите само глупости.

  Не, според мен "неомарксизма" и "марксизма" у университетските преподаватели е измислица за ей такива камилчета като теб. Празна мантра, измислена от шепа нео-консерватори, за да може да мобилизират тифлеците.

  И невъзможността ти да обясниш какво имаш предвид под "марксизъм", и другите въпрости дето ти зададох за пореден път показват, че съм прав.

 84. 84 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  Да, Тифлек, не знам. Ама явно и ти не знаеш, щото вместо да ми отговориш, пак взе да сипеш редовните си обиди. Винаги се стига дотам с теб, Тифлек.
  —цитат от коментар 80 на КошмарътНаКретените


  Кое точно е обида бе приятелю? Виж - ти че сипеш обиди в два от три поста е вярно.

  Иначе относно това, което преди години написа онзи човечец за бандата ви - нямам никакви причини да не вярвам, при условие, че напълно се припокрива с впечатленията ми от вас във форума. Озлобени и комплексирани душички, които сте се хванали за тоя форум като удавник за сламка, опитвайки се да придадете чрез него някакъв смисъл на съществуването си. То и за това звучите като някакви улични оратори-пропагандисти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 85. 85 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 940 Неутрално

  [quote#82:"КошмарътНаКретените"][/quote]

  Не знам, кой е самотен и кой не, но като ти гледам безкрайните безсъдаржателни драскулки ти по ми мязаш на такъв.

 86. 86 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  И невъзможността ти да обясниш какво имаш предвид под "марксизъм", и другите въпрости дето ти зададох за пореден път показват, че съм прав.
  —цитат от коментар 83 на КошмарътНаКретените


  Хахахахахахахахаха. Този тип аргументация в Станфорд ли го научи или в MIT?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Любопитно

  Айде, стига толкова, че вече се уморих, а и става безинтересно...

  Само ще спомена, че оня ден гледах една отлична нова лекция, на един от най- добрите американски журналисти(за мен), Крис Хеджис, който описва не само сегашното положение/състояние в САЩ, ами и изобщо западната система, като цяло. Защо се стигна дотук. Причините.

  Обяснява и нещата описани в статията. Както и какво можем да очакваме, в недалечно бъдеще, ако се запази сегашния тренд. Изобщо, засяга болезнените теми на съвременното (западно) общество.

  Видео: https://youtu.be/ZBcOyv8LZ8s

  На английски е, но има и автоматичен превод(СС бутона).

  Сигурно този пост ще бъде изтрит, защото за много това (ще) е неудобно- точно както е описано в статията. Айде- Оувър енд Аут! 😎

  П.П. Споменава(изненада ме) и за нашата журналистка, както и за саудиарабина, в посолството в Туция.

  reductio ad absurdum...
 89. 89 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#76] от "КошмарътНаКретените":

  С вашите драсканици бързате да го докажете , дори и да не е истина , се държите точно така. Ама какво значение има вече , джендър глупостите ви са тотално натирени от България ,на гей парада ходят по 20-30 човека и ти самият определи гейовете в България като предатели , защото не отишли на парада и едва ли не са някаква безграмначна измет , а Тръмп ще спечели втори мандат и Кавано ще ви бърка в .... години наред. А на вас ви остава да леете злоба по форумите.

 90. 90 Профил на КошмарътНаКретените
  КошмарътНаКретените
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хахахахахахахахаха. Този тип аргументация в Станфорд ли го научи или в MIT?
  —цитат от коментар 86 на Тюфлекчия


  Що, какъв е проблемът с този тип аргументация? Можеш ли да обясниш, или викаш, да блъскаш дълги "хахаха"-та, е по-лесно.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Хаха, "правилните позиции"... стигнах дотук и реших да си почина. Някои го казват по-осукано - "политкоректно", "език на омразата"...

  А същността е една и съща, цензура. Която се опитват /и успяват/ да я издигнат до самоцензура, тогава вече става наистина страшно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#83] от "КошмарътНаКретените":

  https://www.americanthinker.com/articles/2013/03/we_have_ted_cruzs_list_harvard_law_really_islittered_with_communists.html

  Dan McLaughlin, a law school classmate of Cruz, confirms that the senator "is absolutely right on the basic point here: there were multiples more Marxists on the Harvard Law faculty at the time than open Republicans."

  Read more: https://www.americanthinker.com/articles/2013/03/we_have_ted_cruzs_list_harvard_law_really_islittered_with_communists.html #ixzz5Tu4iQT2B

  Дори и лебарлите не го отричат това явление , просто пишат , че просто има много повече в пъти повече комунисти и марксисти , но то нищо не означавало, освен, че имало повече . Все едно да твърдим , че СССР не е бил комунистическа държава , а просто е имаоа повече комунисти сред населението и управлението.

 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#88] от "fje35574291":

  Не съм особено впечатлен. Някакъв мразещ Израел обяснява как никой в САЩ не работел повече от бедните. Нормално де - вероятно живее в богато бяло предградие и никога не е виждал бедни или гетари на живо...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#88] от "fje35574291":

  Все едно гледам Валентин Вацев , но малко по флегматичен. Предполагам , защото не ми се гледат глупости разпространява и фалшивата новина за нашата журналистка като доказателство за правотата си , че я е убила по поръчка някаква корумпирана корпорация , а не дрогираният Сайлядин от Русе.

 95. 95 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#93] от "Тюфлекчия":

  Малко като Бърни Сандърс , който докато критикуваше единият процент най богати американци се првърна в един от тях, лошо няма капитализъм купуват му хората книгите , но започна и да се държи като тях поне финансово.

 96. 96 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Джендърите са досадни , понякога забавни - те и съветофилите така безобидно са изглеждали на останалите, докато Трети украински фрон не се появил на северната ни граница. Така , като гледам , колко са настървени - като нищо ще организират един "народен", в случая "демократичен", съд за фашистите-консерватори, стига някой да им помогне. Те са международни, не признават националосност и народност - още една морална пречка отпада.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 97. 97 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Весело

  До едно време циврещите левандури много се радваха на туитър понеже си правеха мобове и ехо стаи и по едно време направо се нахъсваха да създават потери за преследване на всеки който само дръзне да не пее пунктуално по техните утопично човекомразки партитури. Мада Нейча обаче така е вортекснала нещата че ВИНАГИ двама можем играта и в момента в който циврещите левичари почнаха да инкасират мощни воллета в собствената си врата по мръсните правила на собствената си игра почнаха да правят това дето могат най-добре - жалкарски злобни циврежи, ей тука Ступида е постър чайлд на явлението :)

  Use your Illusion
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 672 Любопитно

  мейнстрийм медии контролирани от разни милиардерчета и прокарващи техните интереси ли са свободната преса /Безос, Мърдок, АТТ, Слим, Бъфет, Рокфелер, Сорос..../ :) примерно Иво Прокопиев ли прави свободна преса, като всеки ден бълва пропаганда в полза на демократите? защото за това получава грантове от Америка за България.

  -voxy
 100. 100 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 369 Разстроено

  Вчера четох една интернет дискуси, в която една г-жа с що годе прогресивни разбирания спомена една безспорна истина: "в лявото пространство има безспорно хора тъпи като тухли" (както е изразът на английски).Благодарение на такива хора, ловките манипулатори - неоконсерватори се опитват да хвърлят кал връз всички демократично-либерални настроени хора.Разликата е, че да си консерва по принцип издава, че си леко тъпичък, или поне лош човек. Консервативната идеология е назадничава.Консерватори са били великата инквизиция и робовладелците. Консерватори са ислямския тероризъм, Путин, Ердоган.
  —цитат от коментар 7 на КошмарътНаКретените


  Спри за момент и се замисли - да наречеш една огромна група хора (консерватори) тъпи е равносилно да наречеш черните мързеливи.

  'progressives' is the politically correct word for communists
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK