Американският министър на отбраната отива във Виетнам за втори път тази година

Американският министър на отбраната отива във Виетнам за втори път тази година


Като посети два пъти Виетнам тази година - нещо рядко - министърът на отбраната на САЩ Джим Матис дава знак колко усилено администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да противостои на военната настъпателност на Китай, като приласкава по-малки държави в региона, споделящи американската предпазливост към китайските намерения.


Визитата, която започва днес, показва също колко са напреднали отношенията между САЩ и Виетнам от бурните години на Виетнамската война.


Матис, генерал от запаса, който влиза в корпуса на морската пехота по време на Виетнамската война, но не е служил там, посети Ханой през януари. Тази визита бе направена броени дни преди 50-ата годишнина от офанзивата "Тет" през 1968 г. "Тет" стана повратна точка, като северновиетнамските бойци нападнаха голям брой ключови обекти в Юга, изненадвайки Вашингтон и подхранвайки антивоенните настроения, въпреки че офанзивата на Севера се оказа тактически военен провал.
Три месеца след посещението на Матис военният самолетоносач на САЩ "Карл Винсън" акостира за кратко в Дананг. Това беше първо подобно посещение от войната насам и напомняне към Китай, че САЩ имат намерение да укрепят партньорствата си в региона в


противовес на нарастващата китайска военна мощ.


Най-яркото изражение на китайската настъпателност е превръщането на спорни островчета и други развития в Южнокитайско море в стратегически военни предни постове. Администрацията на Тръмп критикува остро Китай за разполагането на ракети земя-въздух и други оръжия на някои от тези предни постове. През юни Матис каза, че поставянето на тези оръжия е "пряко обвързано с използването на военна сила за сплашване и принуда".


Този път Матис ще посети Хошимин - най-многолюдния град във Виетнам и негов икономически център. Известен като Сайгон през периода преди комунистите да превземат Република Южен Виетнам през 1975 г., градът беше наречен на името на мъжа, оглавявал виетнамското националистическо движение.


Матис планира да посети също виетнамската военновъздушна база "Биен хоа" - голямо летище, управлявано от американските сили през войната - и да се срещне с министъра на отбраната Нго Суан Лит.


Визитата идва на фона на преход във властта след смъртта през септември на виетнамския президент Чан Дай Куанг. По-рано този месец управляващата във Виетнам комунистическа партия номинира своя генерален секретар Нгуен Фу Тронг и за президент. Очаква се той да бъде одобрен от Националното събрание. Макар че Виетнам стана редовно място за посещения за американските министри на отбраната,


две визити за една година е нещо изключително,


а град Хошимин рядко е част от маршрута. Последният ръководител на Пентагона, посетил град Хошимин, беше Уилям Коен през 2000 г.; той беше първият министър на отбраната на САЩ, направил визита във Виетнам след войната. Официалните дипломатически отношения бяха възстановени през 1995 г. и през 2016 г. САЩ вдигнаха оръжейното си ембарго, датиращо от времето на конфликта.


Пътуването на Матис първоначално трябваше да включва визита в Пекин, но то беше отменено на фона на нарастващото напрежение заради търговски и отбранителни проблеми. Наскоро Китай отхвърли искане американски военен кораб да спре в Хонконг, а миналото лято Матис отмени поканата Китай да участва в големи морски учения в Тихия океан. През септември Китай отказа неговият командващ флота да посети Пентагона и настоя Вашингтон да отмени продажбите си на оръжие за Тайван.


Тези напрежения изтъкнаха потенциала на по-силно партньорство на САЩ с Виетнам.


Джош Курланцик, старши сътрудник и специалист по въпросите на Азия в Съвета за международни отношения, каза в интервю, че през последните години Виетнам е преминал от външна и отбранителна политика, която предпазливо балансира отношенията с Китай и САЩ, към към такава, която клони към Вашингтон.


Шапките на високопоставени военни стоят на закачалка по време на срещите на Матис с виетнамски представители в Пентагона през 2017 г.

Шапките на високопоставени военни стоят на закачалка по време на срещите на Матис с виетнамски представители в Пентагона през 2017 г.


"Виждам Виетнам като много твърд привърженик на някои от политиките на Тръмп", каза той, като имаше предвид това, което администрацията нарича своя "свободна и открита стратегия в Индийско-тихоокеанския регион". Тя набляга на гаранциите, че всички държави в региона са освободени от принуда и поддържат морските пътища, особено спорното Южнокитайско море, отворени за международна търговия.


"Виетнам, като оставим настрана Сингапур, е страната, която е най-скептична към политиката на Китай в Югоизточна Азия и става най-естественият партньор на САЩ", каза Курланцик.


Близостта на Виетнам до Южнокитайско море го прави важен играч в споровете с Китай


за териториални претенции към островчета, плитчини и други малки парчета земя в морето. През 1979 г. освен това Виетнам имаше война с Китай за границата.


Традиционно предпазлив към огромния си северен съсед, Виетнам също като Китай има еднопартийно управление. Виетнам прилага все по-сурови мерки срещу срещу дисидентите и корупцията, а множество високопоставени чиновници и служители бяха осъдени на затвор от 2016 г. под надзора на Тронг.


Широкообхватните икономически промени през последните 30 години отвориха Виетнам за чуждестранни инвестиции и търговия и го направиха една от най-бързо развиващите се икономики в Югоизточна Азия. Комунистическата партия обаче не търпи предизвикателства към еднопартийното си управление.


Дори и при това положение обаче администрацията на Тръмп полага целенасочени усилия да се сближи с Виетнам. Когато си тръгна от Ханой през януари, Матис каза, че визитата му е дала да се разбере, че американците и виетнамците споделят интереси, които в някои случаи предхождат мрачния период на Виетнамската война.
"На никой от нас не му харесваше да бъде колонизиран", каза той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Добър министър. Дано не реши да напуска.
  Виетнам има нужда от САЩ, а и света има нужда от сигурност в Южно Китайско море — най-натовареният търговски път.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10028 Неутрално

  Тръмп е постоянно със запушен нос...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Пече се нещо...Жилав парньор ухажват, доказан боец, отлична демография, желязна дисциплина, големи амбиции. Имат опит и в ”пуцането” с китайците.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Социалистически Виетнам е незаобиколим фактор и регионална сила в Индокитай - пример за просперираща страна = в случая относно Южнокитайско море има съвпадение на интересите със САЩ и още 14 страни от региона. Виетнам продаде няколко концесии на Газпром и на Индия в спорни територии. Войните в Украйна и Сирия имат за цел отлагане на конфликта за Южнокитайско море , чиито енерго ресурси са жизнено важни за комунистически Китай. Там се решава дали Китай ще е Първа сила или една от десетина водещи страни в един "споделен свят". МНОГО Е СЛОЖНО и НИКОЙ не може да отстъпи .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Трудно ми е да оценявам външната политика на държава като АЩ, но все пак ми се струва, че да си разваляш преднамерено отношенията с Китай и да компенсираш с Виетнам, някак не ми прилича на много голям външно-политически успех.

 6. 6 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Отношенията с Китай вече са доста обтегнати.
  Няма нужда да станат непримирими, за да търсят още съюзници Щатите.

  Не знам, китайците какви съюзници ще намерят... Всички около тях ги недолюбват.

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#4] от "dark'star":

  Забрави да завършиш с "Венсеремос!" или "Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами"

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Китай реши да заграби Южнокитайско море с морски територии на всичи съседни държави. Съответно съседите на Китай се обръщат към САЩ за помощ и закрила. Това едното. Другото е, че Тръмп призовава американските компании да напускат Китай и да преместят производствата си или в САЩ, или другаде. Една от дестинациите е Виетнам и Тръмп подготвя с политически връзки и търговски договори с Виетнам почвата. По всички линии отношенията са срещу Китай.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Трудно ми е да оценявам външната политика на държава като АЩ, но все пак ми се струва, че да си разваляш преднамерено отношенията с Китай и да компенсираш с Виетнам, някак не ми прилича на много голям външно-политически успех.
  —цитат от коментар 5 на tsvetko_51  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Хората и държавите НЕ могат да си избират враговете. Китай е този,който почна първи да се отнася все по-враждебно към САЩ.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Весело

  И Дневник тези шапки на втората снимка им викат фуражки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK