Днес Канада става втората държава, легализирала марихуаната

Днес Канада става втората държава, легализирала марихуаната

© Associated PressМат Берен и приятелите му имали навика, преминавайки с кола край обширните оранжерии на южната канaдска провинция Британска Колумбия, да се шегуват колко трева биха могли да отгледат там.


Години по-късно това вече не е шега. Стръковете домати и тютюн, изпълвали навремето някои от тези парници, вече са заменени от ново насаждение, обещаващо големи печалби - марихуана. Берен и други фермери, по-рано извън закона, помагат за култивирането ѝ. Купувачите вече не са нелегални дилъри или съмнителни медицински пунктове за раздаване на медикаменти. Техен клиент е канадското правителство.


На 17 октомври Канада ще стане втората и най-голямата страна в света с легален национален пазар за марихуана. Уругвай започна законни продажби миналата година след неколкогодишно планиране.
Това е дълбока социална промяна, обещана от канадския премиер Джъстин Трюдо и подхранена от желанието след близо вековна забрана черният пазар да бъде превърнат в регулирана, обложена с данъци система.


Тази позиция е в контраст с подхода на САЩ, където федералното правителство поставя марихуаната извън закона, докато повечето щати разрешават употребата й за медицински или развлекателни цели от хора над 21-годишна възраст. Националният подход на Канада позволи на освободената от оковите индустрия да използва банкови услуги, да прави доставки на канабис между отделните провинции, да обработва онлайн поръчки, да използва пощенски доставки и да привлича инвестиции за милиарди. Националната забрана в САЩ блокира по-силното разрастване на сектора.


Хана Хецър, която следи международната политика за марихуаната за нюйоркската организация Drug Policy Alliance, определя решението на Канада като "изключително значително", предвид че около 25 държави вече са легализирали медицинската употреба на марихуаната или са декриминализирали притежаването на малки количества. Няколко, включително Мексико, се изразили интерес към регулирането на употребата за развлекателни цели.


"Това ще промени световния дебат за политиката към наркотиците. Няма друга страна, която в момента да обмисля легализацията за немедицинска употреба на канабиса. Според мен обаче Канада ще разреши на други да направят крачка напред", казва експертът.


Днес Канада става втората държава, легализирала марихуаната

© Associated Press


Най-малко 109 законни магазина за канабис се очаква да бъдат отворени в цялата страна с население 37 млн. души днес, а в бъдеще вероятно ще заработят още много, сочи проучване на "Асошиейтед прес" в канадските провинции. Засега те ще предлагат изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а идната година се очаква да започнат продажбите на храни с добавка на марихуана и концентрати.


На провинциите е възложено да следят разпространението на марихуана. За някои, включително Британска Колумбия и Алберта, това означава да купуват марихуана от лицензирани производители, да я съхраняват в складове, след което да я доставят до магазини за търговия на дребно и онлайн клиенти. Други като Нюфаундленд оставят производителите да доставят директно до магазините или по пощата.


Федералните данъци ще бъдат 1 долар на грам, или 10%, което е повече, отколкото за други стоки. Федералните власти ще прибират една четвърт от тези постъпления, а остатъка ще връщат на провинциите, които могат да включат собствени надбавки. Потребителите ще плащат и местните данъци върху продажбите.


Някои провинции избраха да управляват собствени магазини, подобно на държавните магазини за алкохол в САЩ, а други дадоха зелена светлина на частните търговци. Повечето разрешават на гражданите да отглеждат до четири растения в домовете си.


Най-населената канадска провинция Онтарио няма да позволи откриването на каквито и да е магазини до април догодина, след като новото консервативно правителство отхвърли плана за държавни магазини в полза на частните. Дотогава единствената законна възможност за снабдяване за гражданите на Онтарио ще бъдат доставките по пощата - перспектива, която не се харесва особено на дългогодишния привърженик на тревата, 48-годишния Райън Бос.


Днес Канада става втората държава, легализирала марихуаната

© Associated Press


"Пушачите на трева не са прочути с голямо търпение. Когато искат трева, те си я искат. Да чакат два или три дни за доставка по пощата? Не съм сигурен, че мнозина ще го направят", казва той, след като е купил половин унция (около 14 грама - бел. прев.) от незаконен пункт за разпространение на марихуана в Торонто.


Британска Колумбия се радва на широко разпространена "култура на марихуаната" от 70-те години на миналия век, когато американци, бягащи от повиквателни за войната във Виетнам, се установяват на остров Ванкувър и в югоизточните планини на провинцията. Промяна в правителството миналата година обаче забави плановете за разпространение на канабиса там и до сряда в провинцията ще има само един готов магазин - държавен магазин в Камлопс, на няколко часа с кола от Ванкувър. За сравнение, провинция Алберта очаква 17 магазина да отворят врати тази седмица и 250 до една година.


Министерството на обществената безопасност на Британска Колумбия сформира екип от 44 инспектори, които да изкоренят незаконната дейност, като конфискуват продукция и налагат глоби. Те ще отговарят за провинция с население 4.7 милиона души и територия, два пъти по-голяма от Калифорния, където черният пазар все още силно надхвърля легалния, който бе обявен през януари.


Крис Клей, дългогодишен канадски активист за легализиране на марихуаната, управлява центъра за разпространение Warmland Centre в стар търговски мол в Мил Бей на остров Ванкувър. Той затваря магазина си, докато получи лиценз, страхувайки че, че перспективите му ще бъдат застрашени, ако продължи да работи и след легализацията. Междувременно някои от осемчленния му персонал вероятно ще трябва да кандидатстват за помощи при безработица.


Днес Канада става втората държава, легализирала марихуаната

© Associated Press


"Това ще бъде стресиращо, но като цяло съм развълнуван. От десетилетия чакам това", казва Клей. Федералното правителство отпусна лицензи на 120 производители, някои от които са огромни. Canopy Growth, която неотдавна получи инвестиция за 4 милиарда долара от концерна Constellation Brands, сред чиито продукти са бирите Corona, вината Robert Mondavi и уиски Black Velvet, получи одобрение за 520 000 кв. метра производствени площи из цялата страна. Двата й най-големи парника са близо до границата със САЩ в Британска Колумбия.


Берeн, производител с 23-годишен опит, е консултант на Canopy. "Непрекъснато се шегувахме, когато пътувахме до Ванкувър и минавахме покрай големите оранжерии край магистралата. Нещо като "леле, човече, някой ден (. . .) Ще бъде толкова страхотно да можем да отглеждаме канабис в един от тези парници". Сега минаваме с колата и си казваме "о, това вече става", разказва той.


До парника на Canopy в Делта е разположено друго огромно съоръжение, Pure Sunfarms, което е съвместно дружество на дългогодишния производител на домати Village Farms International и лицензирания производител на марихуана Emerald Health Therapeutics.


Днес Канада става втората държава, легализирала марихуаната


Работници изкорениха последните стръкове домати миналата зима и се хванаха да модернизират парника за отглеждане на марихуана, инсталирайки оборудване, включващо лампи и клапи за контрол на миризмата на растенията. Дружеството се надява до 2020 година да доставя над 75 000 килограма годишно.


Някои дългогодишни нелегални производители, които работят в много по-малък мащаб, се тревожат, че няма да получат лицензи или ще бъдат изтласкани от много по-големите производители.


Провинциите могат да издават разрешителни за "микропроизводители", но в Британска Колумбия, където малките производители на марихуана допринасяха за поддържане на икономиката в селскостопанските райони на фона на кризата в минодобива и лесовъдството, периодът за кандидатстване все още не е обявен.


Сара Кемпбъл от браншовата организация Craft Cannabis Association в Британска Колумбия разказва, че множество малки оператори си представят ден, когато ще могат да приемат посетители, на които да предлагат обиколка из производствените помещения и изпробване на продукта, както правят винарните.


Представители на властите заявяват, че възнамеряват да се погрижат за малките производители, но първо трябва да гарантират, че има достатъчно канабис за покриване на търсенето след легализацията. Краткотрайните проблеми са неизбежни, отбелязват те.


"Да се остави на всяка провинция да решава какво е най-добро за нейните общини и техните граждани е нещо хубаво. Ще можем да проследим дали всеки закон е успешен, или дали можем да се справим по-добре в определени области", отбелязва Джийн Маковски, министър от провинция Саскечеван, която упражнява надзор над службата за алкохол и хазарт


Министърът на безопасността на Британска Колумбия Майк Фарнуърт казва, че е научил два основни урока от посещенията си в Орегон и Вашингтон - два американски щата, които са разрешили марихуаната за развлекателни цели.


Единият е да не гледа на сектора като на дойна крава, от която да се възползва незабавно, тъй като е необходимо време за изместване на черния пазар. Другият гласи да се започне със сравнително строги регулации, които след това да се смекчат при необходимост, защото постфактум е много по-трудно да се въведат по-строги изисквания.
Легализацията ще бъде по-скоро процес, отколкото дата, подчертава Фарнуърт.


"Денят 17 октомври всъщност няма да бъде по-различен от предишните", допълва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Неутрално

  За мен е грешно решение. Особено след доста лицемерната "борба" с тютюнопушенето...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Никога не съм опитвал и едва и ще опитам марихуана, но съм съгласен, че либерализацията и узаконяването е за предпочитане пред нелегалния бизнес. По-добре тези пари да изсветлеят и да се се влеят в икономиката, отколкото да останат в сивия сектор, защото, поне според мен, този порок няма да бъде скоро изкоренен.

 3. 3 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Моите наблюдения по познати хора са, че тревата скапва мозъка, а пущещият не го забелязва и отрича.
  Щеше да е интересно да се спомене в статията дали има правителствена образователна програма за вредите от продукта, както е за цигарите и алкохола.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Явно засилва действието на други лекарства тая марихуана.

 5. 5 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 213 Любопитно

  За мен е грешно решение. Особено след доста лицемерната "борба" с тютюнопушенето...
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Интересно ако си дръпнеш какво ще ти е мнението ?!?!

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Голям успех за Трюди. Нява извратеност,която да не е лансирал в Канада.

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Така е - симптомите са подобни на алкохолизма. Пушещия отначало нищо му няма - но след редовно пушене три години - спомените са едни и същи за всяка минала ситуация, а знанията са пет страници и свещената книга, в която с приказки и картинки се описва как тревата е билка и индустриално растение и как проскубания груб коноп е по-добър от памука, а конопеното масло лекува всичко и става за филии и салати. Като се задръстят с подобен тип булшит, само клиниката помага. Иначе познавам хора, веднъж в седмицата опънат един, два пъти и толкова - тях не им влияе и си остават с разума и знанията. Пушенето на трева трябва да се забрани при шофиране, опериране с опасни машини и да не се прекалява - защото води до неадекватност и вършене на глупости - абе, както е при алкохола - не всеки може да пуши трева, та да не прави идиотщини напушен (к'вито ги правят неносещите на пиене). Ако тревата ти влияе зле, не пуши. Сега дилърчета и зарибени рибоци се опитват да я изкарат едва ли не най-лековитата билка, защото видиш ли на болни от рак им позволявали да пушат медицинска марихуана вкъщи, значи трябва да се напушат като говеда на публично място и да действат като идиоти, без някой да може копче да им каже. Иначе скачат да се възмущават срещу пиянките.

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1976 Весело

  Колко малко му трябва на човека, за да е "щастлив!😇

 9. 9 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 311 Неутрално

  2-та държава след Уругвай ?

  Явно Холандия не я броите за държава, може би е нечия провинция продаваща такива изделия доста отдавна...

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Когато, рано или късно, и в България бъде разрешена, ще се продава само в пунктовете на Л.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Глупаво и погрешно решение, какво следва...легализиране на педофилията????

 12. 12 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 213 Весело

  Глупаво и погрешно решение, какво следва...легализиране на педофилията????
  —цитат от коментар 11 на selqnin


  Май си прекалил с марихуаната!???!

 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  ...освен това при легализация (след напълно провалилата се международна борба с нелегалното производство&търговия с дрогата) ще има гаранция, че към "тревата" няма да са примесени напр.синтетични изключително вредни наркотици от дилърите за "зарибяване".

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  До коментар [#7] от "Deaddark":

  То и кафето трябва да е на пангара —също създава зависимост (колко хора не могат сутрин без кафе), липсата му предизвиква раздразнение, сънливост, прекомерната употреба води до превъзбуда или рязко спадане на тонуса. При уморени хора (например шофьори) изцежда и последните резерви на организма а това може да има опасни последици при шофиране или обслужване на машини. Отделно силно натоварва сърцето и бъбреците.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на pustiniak
  pustiniak
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Ами твоите наблюдения са ограничени в твоите си познати, които съдейки по теб, едва ли са много интелигентни. Да, прекалена е тенденцията да се изкарва марихуаната за панацея, но поне не убива. И в общества, в които убийци като никотин, алкохол, транквиланти, антидепресанти, захар, сол, изгорели газове от автомобили са напълно или частично разрешени и достъпни, е повече от нелепо преследването и демонизирането на тревата.

 16. 16 Профил на rfq56520721
  rfq56520721
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Днес Канада става втората държава, легализирала марихуаната.
  Това заглавие незнам до колко е правилно, при положение , че и в Чехия,Холандия и Швейцария е легално от доста време.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#16] от "rfq56520721":

  Ако не греша, в гореизброените от теб страни, не можеш да търгуваш законно с марихуана.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Трюдо би разрешил абсолютно всичко.
  Канада е пример за управлението на крайния либерализъм.
  Да се оправят, далече ни са...

 19. 19 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Какво ви пречи да е легално?

 20. 20 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Изостанали и прогнили канадци, бате. Много са зле тея.
  Ние тука в БГ сме много по-напред! Половината нация е на кристали и пико, останалите на домашна ракия. Ние сме номер ено. И мутрите ни са номер ено, и дилърите ни.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 21. 21 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Тревата трябва да се декриминализира и да се разреши ползването и за медицински нужди.

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Това ако го направят в България ще трябва да въведат сух режим - за да възтановят финансовите щети на мутрите, както и за да може МВР да арестува келеши с кенче бира в парка, че иначе не може да си оправдае бюджета.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Най-умното (и единственото) полезно действие на Шарения чорап Трюдо..

 24. 24 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 662 Неутрално

  2-та държава след Уругвай ?Явно Холандия не я броите за държава, може би е нечия провинция продаваща такива изделия доста отдавна...
  —цитат от коментар 9 на sv3tli0


  Холандия е много "интересен" случай. Всъщност е "нелегална" по закон, но се продава напълно свободно и държавата си прибира данъци - около 400-500млн евро на година.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Време е да прекръстят Ванкувър на "Северна Тихуана".

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#14] от "DDR":

  Да, трябва - цигарите отказах, кафето не мога дори за ден - получавам главоболие и не минава с аналгин. А като изпия кафето в 12 в полунощ - главата минава за секунди и заспивам.

  Тревата, също като цигарите, удря в мозъка и някои успокоява, други прави нервни, но е зависимост, дори и без л****ни добавки. Но с алкохолик, наркоман, тревоман и пушач не може да спориш на тема зависимост и вреди от тези пороци.

 27. 27 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Няма значение дали е легална или не. Печалбата винаги отива в "държавата"

 28. 28 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  редовното пушене на трева води само до едно - затъпяване и безразличие, никакви цели, никакви интереси, нищо... освен чакане до следващото напушване.

  -voxy
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Резултатите от подобно легализиране няма да закъснеят и затъпяването и физическото увреждане особено на младежите в момента, когато им се изгражда организма в подрастващата възраст ще стане факт. Не че и сега много от тях са особенно умни.....Проблемът си е на канадците !

 30. 30 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментари [#3] [#7] от "Deaddark": Г-н Траут, Г-н Деддарк: това го пишете на база дългогодишният си личен опит в употребата на марихуана / сте невролог/фармаколог / ръководител или лекар с опит в клиничните изследвания на лекарства с активна съставка THC/CBD, научни изследвания, които бихте така добри да цитирате тук като източници, или типично по български просто сте компетентни по всички въпроси ?

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#26] от "Deaddark":

  Е! Като гледам, колко ди праведен предполагам, че и секса си отказал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 456 Весело

  До коментар [#7] от "Deaddark":То и кафето трябва да е на пангара —също създава зависимост (колко хора не могат сутрин без кафе), липсата му предизвиква раздразнение, сънливост, прекомерната употреба води до превъзбуда или рязко спадане на тонуса. При уморени хора (например шофьори) изцежда и последните резерви на организма а това може да има опасни последици при шофиране или обслужване на машини. Отделно силно натоварва сърцето и бъбреците.
  —цитат от коментар 14 на DDR


  Същото е и с липсата на секс :)

 33. 33 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Е така се проваля държава. Пътят към ада е постлан с добри намерения. Или привидно добри.

 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  На много места в САЩ е елегализирана! Демократите, ХИлари, Сорос-те са все за това!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 713 Неутрално

  По-добре легална отколкото в ръцете на криминални организации с цялата съпътсваща престъпност и корупция.
  Изключително учудващо е как хората настъпват една и съща мотика много пъти?!
  Малко ли е опита от 'сухия режим' претърпял фиаско от Америка до СССР, малко ли е лицемерната 'борба' срещу наркотиците?!
  Това което трябва да напраи държавата е да дава пълна гластност на възможните рискове и последствията от употребата, както на цигари, алкохол, така и на марихуаната и т.н.
  Решението трябва да е ЛИЧНО и се остави на хората.

 36. 36 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Гледам тука, много хора се подиграват на канадския премиер, къв бил, що бил..
  Сигурен съм, че за същите тези коментатори митьо очите, златко баретата, борисов и всякакви мафиоти, наркодилъри и трафиканти са еталон за успех, престиж и репутация. Тази държава е обречена, до 2075та вече няма да я има.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 37. 37 Профил на Цветанка Маринова
  Цветанка Маринова
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Ако се легализира, ще се смята за безвредна. И Холандиая не я давайте за пример- депресии и самоубийства

 38. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ако се легализира, ще се смята за безвредна. И Холандиая не я давайте за пример- депресии и самоубийства
  —цитат от коментар 37 на Цветанка Маринова


  Това пък откъде ти дойде на акъла?!
  Това че нещо е легално НЕ означава, че е безвредно. Пример: цигари, алкохол, хазарт..

 39. 39 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ееех, Канада :)
  Иначе по темата - в никакъв случай не трябва да се рекламира като едва ли не безвредна, както и да се ограничава пушенето й на обществени места. Като цяло има доста ползи от легализацията - превръща се в сериозен бизнес с добри доходи и стриктен контрол от страна на държавата. Постъпленията от данъци също не са за подценяване.
  Който си пафка, ще си продължи - просто така захранва мафията, защото каквото и да си говорим почти всички, които се занимават с продажба са си живи дилъри, от които можеш да си купиш и други, вече доста по-сериозни неркотици.

 40. 40 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Пуша доста години(двуцифрено число) и какво от това? Бас хващам, че на тест за интелигентност ще Ви бия на 90%. Отделно и повечко пари взимам от Вас. Браво на Канада. Канадците тревата не е пасат и правят цивилизован избор. Легализирайте билката, ВЕДНАГА!

 41. 41 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":

  Кат гледам холандците как са затъпели... айде, айде. Едни от най-добрите инженери и архитекти там си пушат най-редовно. Изобщо не знаете за какво говорите.

 42. 42 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 484 Неутрално

  редовното пушене на трева води само до едно - затъпяване и безразличие, никакви цели, никакви интереси, нищо... освен чакане до следващото напушване.
  —цитат от коментар 28 на voxy


  Имам няколко познати тревомани...мани,мани! Инфантилни дебили на по 40+ години...Нищо смислено не можеш да говориш с тях,дървени философи, по всички теми компетентни и експертни,а гащите си не знаят как да изперат...Гнус! В мозъците им е само и единствено как да се напушат отново,та си и отглеждат по терасите "бебета".
  И всичките са големи радетели за идеята да се декриминализира тревата,разбираш ли...

  Дневник-токсичният сайт
 43. 43 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#42:"kashpirovska"][/quote]

  то и колко алкохолици има, брои нямат, около 5 милиона са май само в България. :) и карат блъскащи се колички, завиждат и са нещастни. Познато нали?

 44. 44 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#42:"kashpirovska"][/quote]

  то и колко алкохолици има, брои нямат, около 5 милиона са май само в България. :) и карат блъскащи се колички, завиждат и са нещастни. Познато нали?

 45. 45 Профил на julia_says
  julia_says
  Рейтинг: 222 Любопитно

  Първата снимка подозрително прилича на хмел. Какво са ѝ направили, на горката трева?

 46. 46 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 484 Любопитно

  [quote#42:"kashpirovska"]
  —цитат от коментар 44 на Tod
  то и колко алкохолици има, брои нямат, около 5 милиона са май само в България. :) и карат блъскащи се колички, завиждат и са нещастни. Познато нали? [/quote]

  Мхм,да! Е,и?..

  Дневник-токсичният сайт
 47. 47 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 264 Неутрално

  То и аз мисля ,че от Биг Брадър хората затъпяват и не се развиват нито интелектуално ,нито морално , но не драскам по форуми с препоръки за криминализиране употребата + джобене по улиците стил всичко на капака..да проверяват телефоните за следи от употреба на Биг Брадър.. или най-сладкото .. гледаш си Биг Брадърчето у вас си ,щото те отпуска и ти е гот.. влизат качулките , хеликоптери хвърчат над блока и съседите доволно гледат как прибират с белезници поредния употребяващ Биг Брадър.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално
 50. 50 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#48] от "Deaddark":

  Гледал съм едно клипче преди време .. ретро анти-кампания за марихуаната.. приятелче предлага на друго да си дръпне 'само веднъж' .. той си дърпа и главата му се пръска на хиляди парчета .. И ти май някво такова ДОКАЗАТЕЛСТВО си гледал за вредата , зависимоста , ефектите и т.н... Сладурин

 51. 51 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Да легализираш наркотик с икономическа цел - това е отвратително. По същата логика могат да се узаконят бюрата за наемни убийци - така и така ги има, поне да плащат данък.

 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  Ми то без марихуана нямаше да има и Трюдо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Весело

  До коментар [#31] от "tribiri":

  Човек без пороци няма. Сексът не съм го отказал, отказали са го тревоманите - тревата удря в либидото. Същото е с бирата - тя има джендърски хормони (естроген), и правят мъжа на жена:
  Пиенето на бира води до порасваме на ц*ц*
  До лошо шофиране
  До разсеяност.
  Който пие три бири става като Тейлър Суифт.

 55. 55 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 213 Гневно

  ПРЕСЛЕДВАНЕТО НА ХОРА, ИМАЩИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ЦВЕТЯ, Е СРЕДНОВЕКОВНО МРАКОБЕСИYEAH !!!!!!!!!!!!!!!!1111111111111

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Кои са потенциалните нови потребители на марихуана-естествено,че младежите.Няма някой на 40 години тепърва да става наркоман.Чрез легализиране на притежанието и продажбата на марихуана все едно им се казва,че е нещо, което не е опасно за здравето.Същото е и с цигарите и алкохола-ако не бяха разрешени за употреба,много малко младежи щяха да ги употребяват.

 57. 57 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Изостанали и прогнили канадци, бате. Много са зле тея.Ние тука в БГ сме много по-напред! Половината нация е на кристали и пико, останалите на домашна ракия. Ние сме номер ено. И мутрите ни са номер ено, и дилърите ни.
  —цитат от коментар 20 на Суджук Герберите


  Уау, а какво е това пико?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ако се легализира, ще се смята за безвредна. И Холандиая не я давайте за пример- депресии и самоубийства
  —цитат от коментар 37 на Цветанка Маринова


  Спомням си преди да кажем 18г или малко по-малко НДСВ като реши да забрани "личната доза трева". И дори Бойко--тогава шеф на МВР--им казваше "аре да определим коя е личната доза. Една цигара? Един грам?"
  А те "не! Да спасим децата от октопода!" и прочий патос. Сега човек да ги намери и да каже: "е, спасихте ли децата, лекенца?" Както и да е. Та един от жълтите министри тогава, цял живот ще го помня, каза, съвсем искрено, като нещо супер очевидно: "Нали не искаме България да стане като Холандия?"
  Това през примерно 2001г.
  Тогава наистина разбрах за първи път че БКП е начин на мислене и че този начин на мислене е жив навсякъде из татковината.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#45] от "julia_says":

  Защото и двете растения са от едно исъщо семейство - Cannabaceae

 62. 62 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Край! Канада няма да я има след 10-15 години. Това е пътят към ада. Сега канадските градове ще се напълнят с хора шмъркащи марихуана и боцкащи се със хашиш. Ще се търкалят по улиците и ще умират от студ (в Канада е студено). Ще шофират напушени и ще убиват канадските деца по пешеходните пътеки.
  За разлика от България. Тук сме само целеустремени към съвършенство трезвеници. Затова цъфтим. Няма мизерия, няма търкалчщи се хора по улиците...въобще, съвършенство.

 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  [quote#59:"patilanskomeze"][/quote]

  Личната доза наркотик се използваше от наркодилърите.Щото повечето улични дилъри са наркомани и нарочно носеха със себе си наркотици за по една доза и като ги хващаха полицаите заявяваха,че са за лична употреба.Та това беше добро решение.И сега в Наказателният кодекс за маловажни случаи при притежание на наркотици се предвижда глоба.Така че ако хванат някой неосъждан младеж с една цигара трева минава само с глоба и то се води след това неосъждан.

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#50] от "cgo29545709":

  Като студент съм ги виждал агитка от 30 човека - само двама се отърваха, единия спря да употребява, другия само веднъж седмично, но то и преди не му влияеше негативно. За три години - само двама от тази група стигнаха трети курс. Може и да не е достатъчно за научно твърдение, но е доста по-добре от клипче с анимации в Ютюб или от книжката, която ми дадоха да прочета в полза на билката - "култови" лафове и левашки твърдения.

 65. 65 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ЦИГАРИ НЕ МОЖЕ А ГАНДЖА МОЖЕ, ТИЯ И АМЕРИКАНЦИТЕ СА ТОТАЛНО СБЪРКАНИ,

 66. 66 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#50] от "cgo29545709":Като студент съм ги виждал агитка от 30 човека - само двама се отърваха, единия спря да употребява, другия само веднъж седмично, но то и преди не му влияеше негативно. За три години - само двама от тази група стигнаха трети курс. Може и да не е достатъчно за научно твърдение, но е доста по-добре от клипче с анимации в Ютюб или от книжката, която ми дадоха да прочета в полза на билката - "култови" лафове и левашки твърдения.
  —цитат от коментар 64 на Deaddark


  Ама разбира се ..какво са някакви си научни изследвания правени с години ..пред твоята "агитка от 30 човека".
  Какво е фактът ,че няма документиран случай за свръх доза и смърт причинена пряко от употребата на марихуана за теб ?
  Ако аз ти дам пример за - 30 човека употребяващи бира ,футболни хулигани ? Това означава ,че трябва да забранят бирата и да арестуват всеки ,който пие бира ?
  Ако ти дам пример за 30 алкохолика киснещи зимата пред кварталния магазин и наливащи се с наливно вино ? Какво ? Трябва да влизат с качулките във всеки ресторант и да просват по очи всеки дето си пийва винце?

  Абе много можем да си пишем по темата ,но когато човек е незопознат , а в същото време предубеден ,но всезнаещ е много много трудно да се получи дебат.
  Из Варна , главно по спирките навсякъде има едни залепени плакати-рисунки на (хаха) ДЯВОЛА и послания от сорта на "Не слушайте гласовете!" , " направете еди какво си за да не горите във вечни мъки в адския огън" и тн.. някой от които са наистина много забавни признавам. Откачена история, но съм на 90% сигурен ,че не са СЕКТА а просто някоя БГ МАМА е тръгнала да бори дявола след като е приключила с марихуаната или някоя видео игра.

 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#66] от "cgo29545709":

  Сигурен съм че не можеш да дадеш научни изследвания, че тревата е безвредна. Най-много да опреш до лъжливото анимирано клипче на фалшивите учени в Ютюб или подробната книжка. Но може и да бъркам, дай подобно изследване на Масачузетския университет примерно!

 68. 68 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално
 69. 69 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6459 Неутрално

  Като медицинско средство добре, но в никакъв случай да не се позволява продажба на деца под 18 години.

 70. 70 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Още няма умрял от Марихуана за разлика от милионите умрели от цигари и алкохол!
  Да не говорим че CBD не те прави хай и можеш да го ядеш, пиеш или пушиш колкото си искаш. Само те успокоява и най-много да заспиш. THC e което има дрогиращ ефект.
  CBD се дава дори на деца за да не повръщат в колата. Дава се на болни от рак по време на химио терапия за да не повръщат. МОжеш да го взимаш за спане и със сигурност е по безвредно от Диазепам или Занакс.
  В Калифорния може да си купиш бонбонки с точно определено съдържание на CBD към THC. Популярно е 18:1 и много хора го взимат със закуската си. Намалва стреса. Вечер може да сапнеш едно бонбонче 18:5 и да се чувстваш чудесно. В БЪлгария хората за да се отпуснат джасат ракия. Повярвайте ми, много по-лошо е за здравето, много по-скъпо е и много по-пристрастяващо. За последиците от алкохола да не говорим. Още няма извършено убийство, побой или изнасилабено спед употреба на марихуана. Докато Алкохола е най-популярния катализатор за такива деяния.

  California Über Alles
 71. 71 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Моите наблюдения са, че хората с такова мение нямат никаква идея - въпреки че винаги познават една леля, която познава една жена, която е чувала една друга да казва, че е гледала по един филм как един разква, че двама пушат...

  www.soundcloud.com/x2805
 72. 72 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#42] от "kashpirovska":

  Аз такива съм чел и виждал в интернет - пият рикия и викат бай Тошо е велик...

  www.soundcloud.com/x2805
 73. 73 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Няма случай на умрял от свръх доза алкохол, докато избити от пушили трева шофьори, умрели и те в катастрофата - много. И Вие, като колегата по-горе, оневинявате простотиите извършени от тревоманите, но скачате на пиянките - колко предсказуемо. А какво Ви е мнението, вместо тревата да се пуши навсякъде, пиенето да се ограничи до умерено в определени заведения - примерно до две питиета?

 74. 74 Профил на Jonathan Dale
  Jonathan Dale
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Няма случай на умрял от свръх доза алкохол, докато избити от пушили трева шофьори, умрели и те в катастрофата - много. И Вие, като колегата по-горе, оневинявате простотиите извършени от тревоманите, но скачате на пиянките - колко предсказуемо. А какво Ви е мнението, вместо тревата да се пуши навсякъде, пиенето да се ограничи до умерено в определени заведения - примерно до две питиета?
  —цитат от коментар 73 на Deaddark


  ако си пристратен към алкохол и нямаш достатъчно в оргранизма можеш да умреш.. прочети го набързо в уикипедия , кенефче необразовано, освен това е невъзможно да умреш от канабис

 75. 75 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Няма случай на умрял от свръх доза алкохол...?
  —цитат от коментар 73 на Deaddark


  Няма случай на умрял от трева!

  www.soundcloud.com/x2805
 76. 76 Профил на Jonathan Dale
  Jonathan Dale
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Няма случай на умрял от свръх доза алкохол, докато избити от пушили трева шофьори, умрели и те в катастрофата - много. И Вие, като колегата по-горе, оневинявате простотиите извършени от тревоманите, но скачате на пиянките - колко предсказуемо. А какво Ви е мнението, вместо тревата да се пуши навсякъде, пиенето да се ограничи до умерено в определени заведения - примерно до две питиета?
  —цитат от коментар 73 на Deaddark


  цял ден пишеш глупости и не си направи труда една статия да прочетеш папагал нещастен

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  И без това не са спирали да го употребяват. Поне да е легално.

 79. 79 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#75] от "dj x2805":

  А на умрял в следствие пушене на трева - то и пияния шофьор сблъсъка го убива, не алкохола в кръвта.

 80. 80 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Цигарите и Алкохола са доказано по вредни от марихуаната, но са навлезли в по либернални времена и сега са се превърнали в нещо нормално.

 81. 81 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#80] от "patrokalche":

  Защото тревата е все още труднодостъпна, че да се прекалява с нея. Всеки може да си купи два литра концентрат и да се осмърти или да се натрови с три кутии цигари за осем часа - я купи двайсет джойнта наведнъж. Като стане легална, проблемът ще е като при алкохола и цигарите - в злоупотребата.

 82. 82 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Честито на Канада! Една наистина голяма победа за всички! Ехх само можем да си мечтаем да сме като тях...

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 83. 83 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 363 Весело

  Честито на КанаБа : )))

  Настроение - задължително весело!

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 84. 84 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Когато нещо е незаконно само подхранва мафията. Сега е момента и България да влезе в историята. За тревата е късно, но дайте да узаконим КОРУПЦИЯТА!

 85. 85 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#80] от "patrokalche":Защото тревата е все още труднодостъпна, че да се прекалява с нея. Всеки може да си купи два литра концентрат и да се осмърти или да се натрови с три кутии цигари за осем часа - я купи двайсет джойнта наведнъж. Като стане легална, проблемът ще е като при алкохола и цигарите - в злоупотребата.
  —цитат от коментар 81 на Deaddark


  И какво казваш ? По-добре да забранят алкохола за да можеш да си купиш домашен концентрат Х ..на тройна цена ? Ами не ..нека е легален ..18+ и само лицензирани производители ..нищо ,че алкохол не пия и мисля ,че е адски вреден.. всеки сам си решава,забраната не помага (само сваля качество и вдига цена).

  И пич последно да ти кажа само.. Не изглеждаш просто момче. Свали капаците .Прочети 1-2-3 статии по темата от гугъл си харесай няма аз да те насочвам.. Сравни информацията ЗА и ПРОТИВ .. анализирай , реши за себе си кое ти се струва по-достоверно.. Изгради си мнение на база факти и чак тогава ела тук и пиши какво мислиш по въпроса. И да си промениш мнението след проучването не е срамно. Даже е за похвала..
  Ама сега с тези глупости само за смях ставаш..доводите ти са на ниво: "този е шмъркал трева"..
  Чуваш ли се нямало свръх доза алкохол ,а на тревата имало ама скъпа била и не може да я докарат наркоманчетата..
  Искаш ли да се съберем и ти да изпиеш 3 бутилки водка ,аз ще изпуша 3 коза и да видим кой-къде ще е след няколко часа. Аз ще ти кажа..
  Аз ще съм хапнал нещо и ще гледам филм преди лягане , ти ще си в най-добрия случай в токсикологията..ако не стигнеш до там познай къде ще си ..
  Използвай си 2те мозъчни клетки и приеми нещата каквито са.

 86. 86 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Няма случай на умрял от свръх доза алкохол, докато избити от пушили трева шофьори, умрели и те в катастрофата - много. И Вие, като колегата по-горе, оневинявате простотиите извършени от тревоманите, но скачате на пиянките - колко предсказуемо. А какво Ви е мнението, вместо тревата да се пуши навсякъде, пиенето да се ограничи до умерено в определени заведения - примерно до две питиета?
  —цитат от коментар 73 на Deaddark


  Няма умрели от препиване!? Сериозно?
  Някаква статистика за колко загинали има от пияни шофьори? Това поне лесно се намира. Хайде сега за убити в катастрофи от някой който е изял две бонбонки CBD?
  Ти правиш ли разлика между тези неща? Бих ти намерил всички статистики но имам усещането че си чвор за който фактите нямат значение и затова няма смисъл да споря с тебе. Никой не бил умрял от препиване, от какво е умрял John Bonham, барабаниста на Zeppelin .... ако друго не знаеш поне това да се надяваме че знаеш .. или ти май слушаш само Муслим Магумаев и Йосиф Кобзон?

  California Über Alles
 87. 87 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Няма случай на умрял от свръх доза алкохол, докато избити от пушили трева шофьори, умрели и те в катастрофата - много.
  —цитат от коментар 73 на Deaddark


  Говориш глупости с апломб:

  https://www.cdc.gov/vitalsigns/alcohol-poisoning-deaths/index.html

  BohrMottelson
 88. 88 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Горното е към Deaddark

  BohrMottelson
 89. 89 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Моите наблюдения по познати хора са, че тревата скапва мозъка, а пущещият не го забелязва и отрича.Щеше да е интересно да се спомене в статията дали има правителствена образователна програма за вредите от продукта, както е за цигарите и алкохола.
  —цитат от коментар 3 на kilgore


  Алкохолът е В ПЪТИ по-гадно нещо от марихуаната.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 90. 90 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Ако се легализира, ще се смята за безвредна. И Холандиая не я давайте за пример- депресии и самоубийства
  —цитат от коментар 37 на Цветанка Маринова


  Това е от времето. И в Калифорния е легална марихуаната, но няма депресии, защото слънцето грее целогодишно.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 91. 91 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 729 Любопитно

  Да легализираш наркотик с икономическа цел - това е отвратително. По същата логика могат да се узаконят бюрата за наемни убийци - така и така ги има, поне да плащат данък.
  —цитат от коментар 51 на ambros


  Нещо за тютюна и алкохола да споменете?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 92. 92 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#85] от "cgo29545709":

  Дай да го направим равно - аз пия едно кило ракия, ти пушиш едно кило трева. Трева и аз съм пробвал - няколко пъти и не ме хвана, казаха че рядко, но се случва и някой да не му влияе. Та аз съм пил и кило и триста ракия - за 15 часа; ти може ли за толкова да удариш кило и триста трева - къде ще си тогава? Правиш много неправдободобни сравнения - никъде не съм казал че от умерено пушене се умира - но влияе на разсъдъка - то и пилия си мисли че не го е хванало. Тука ми скачате от яд, че не смятам тревата за полезна билка и че конопа е кой знае каква индустриална революция. Аз не смятам и пиенето за полезно, дори и в умерено количество - дори 50 грама, защото каквото полезно има в 50 грама ракия, го има десет пъти повече в 50 грама плодов сок. Бирата също не е полезна, пие се за кеф. Пушете си за удоволствие, само не претендирайте как като се напушиш, си действаш нормално, все едно си хапнал една салата. А защо тревата някои натъжава, други разсмива, трети прави агресивни - защото си играе с емоциите - и ако ти си от тези, които не стават опасни пушейки (аз съм от тези, които не стават опасни пиейки - една глупост нямам на пила глава, а да се напивам не допускам), то пуши си - но нека тези, на които тревата не им понася или им влияе зле след употреба да не пушат. Виждал съм хора след два коза се смеят, виждал съм и след две дръпки от същата трева да стават агресивни - както при алкохола - от една бутилка пием, мен ми става весело, на един авер му се скача на бой.
  Затова е хубаво да се вземат предвид и фактите и да се правят точни сравнения - тревата е слаб наркотик - то и кафето и кока-колата са такива (малко по-слаби, ала като удариш няколко чаши не са за подценяване), внимателната употреба може да доставя удоволствие, а организмът да се справи с отрицателните ефекти. Между другото единият от здравите тревомани почина отдавна - мисля не се хранеше редовно, но пушеше всеки ден и то доста. Не съм сигурен от какво точно почина, не питах, а на слухове че е от трева не вярвам - все пак имаше стаж над 5 години и изкарваше като художник и от малки скулптори.

  Та за медицинската марихуана си прав - за чистата също - но аз съм убеден че при нашия калпав контрол, такава няма да има. Ще видиш в Канада как ще забранят карането пушил и работата с опасни машини - ще има подобни забрани като при употребата на алкохол. А относно "парфюма" на марихуаната - ще бъде забранен в обществени сгради, както "парфюма" на цигарите.

  Точно затова писах под другата статия, че искам да я легализират - но всеки да си носи отговорността - както има културни пиячи и пиянки на ментета; така ще има културни пушачи и такива на кофти смески. И като направиш някакъв гаф под влияние на тревата - признаваш си и си поемаш последствията, без да се оправдаваш с това че си пушил - никой не те задължава и сам трябва да си прецениш можеш ли и колко да си позволиш.

  Приятна вечер!

 93. 93 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#86] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ти се хвали как работиш в Силикон Вали и не знаеш к'во е силикат, не се занимавай с кой к'во слуша, след като при мен е видно. Като не може да пие барабаниста на Лед Цепелин - що пие. Бон Скот и той така е умрял - пиян се задавил в повръщаното си. Троленето в отоговор на твоето, го спирам до тук.

  Идеята ми бе, че тревата ВЛИЯЕ на разсъдъка на някои хора в НЕБЛАГОПРИЯТЕН аспект - и затова трябва да има ограничения в употребата й - на обществени места и при опериране с опасни машини (като шофирането).

  Хайде да направим един експеримент - ти вземи три хапчета, като са толкова леки; аз ще изпия 150гр. ракия; ще намерим един трезвен и ще направим експеримент как се променя концентрацията на човек след употреба на трева, на алкохол и без да ги употребява. И няма да е лошо да са десет човека, за повече достоверност - гледах днес едно клипче как инструктор тества пушили трева - не че човек с отговорност ще кара пушил или пил, но тревата забавя реакциите - при бавно каране няма проблем, но когато трябва да се реагира - никой не се справи пушил, а преди се справи всеки.

  И моля те - интелигентен човек си - направи разлика между чист екстракт и тревата в найлонка, както се продава на черно; както и уменията да се отглежда и пригажда за пушене от любители - бих се обзаложил че под 10% от тях го правят както трябва.

 94. 94 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Весело

  До коментар [#88] от "BohrMottelson":

  Знам че са глупости - просто да се види отстрани глупостта как тревата не може в никакъв случай да отнеме живот - е, може. Другата глупост е как тревата на никой не може да влияе негативно - е, може. Затова го и казах - като не ти понася, не употребяваш - както е при алкохола. Не забеляза обаче глупостите с апломб в защита на "най-добрата билка" - защо? Недей отговаря - ако имаш "два грама мозък" ще си съгласен с горното, ако не - няма да го разбереш.

 95. 95 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Весело

  До коментар [#89] от "FourOhFive":

  Чашка истински алкохол - 50-100 грама се равнява на няколко дръпки истинска трева. И както има менте алкохол, така има и менте трева - и двете са гадни, но ги има - а при калпав контрол и безхаберие, както при нас, ментетата са около 90%.

 96. 96 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#89] от "FourOhFive":Чашка истински алкохол - 50-100 грама се равнява на няколко дръпки истинска трева. И както има менте алкохол, така има и менте трева - и двете са гадни, но ги има - а при калпав контрол и безхаберие, както при нас, ментетата са около 90%.
  —цитат от коментар 95 на Deaddark


  Мисля че с днешните по-силни сортове канабис е по-скоро съотношение 1 малка бира/малка водка=1 дръпка. Ама не 1 водка за един час, а една водка на екс. Т.е. една-две дръпки приповдигат, а след 5-6 дръпки вече почва да насича филма, освен ако човек не е ежедневен пафкач.

 97. 97 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Весело

  До коментар [#96] от "patilanskomeze":

  Не знам - виждал съм човек да пие стотачка на екс - направо откачи. Аз съм пил бира на екс - не ми повлия много. Шотове текила също не ме събарят. Но все пак стотачка на екс е много - дръпката да е най-много 30-50 грама и то 40 градусова ракия. Така го преценявам. А от четири облака по 100 грама и на мен ми е насичал филма - станах да играя волейбол на плажа и пропусках половината кадри от движението на топката (хем в университета бях при създаването на отбора по волейбол).

 98. 98 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 998 Неутрално

  САЩ трябва да вземат адекватни решения. Ситуацията няма да е както по време на "сухия режим " но пак ще има дисбаланс и преливане на стока и пари насам натам !

 99. 99 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 283 Весело

  До коментар [#66] от "cgo29545709":Сигурен съм че не можеш да дадеш научни изследвания, че тревата е безвредна. Най-много да опреш до лъжливото анимирано клипче на фалшивите учени в Ютюб или подробната книжка. Но може и да бъркам, дай подобно изследване на Масачузетския университет примерно!
  —цитат от коментар 67 на Deaddark


  Официално лекарство, извлечено от марихуана.
  https://www.webmd.com/drugs/2/drug-9308/marinol-oral/details

 100. 100 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#96] от "patilanskomeze":Не знам - виждал съм човек да пие стотачка на екс - направо откачи. Аз съм пил бира на екс - не ми повлия много. Шотове текила също не ме събарят. Но все пак стотачка на екс е много - дръпката да е най-много 30-50 грама и то 40 градусова ракия. Така го преценявам. А от четири облака по 100 грама и на мен ми е насичал филма - станах да играя волейбол на плажа и пропусках половината кадри от движението на топката (хем в университета бях при създаването на отбора по волейбол).
  —цитат от коментар 97 на Deaddark


  Хахаха, бях забравил "облак" като питие. Много подмолно нещо:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK