Заради климатичните промени бирата няма да достига и може да поскъпне много пъти за 80 г.

Заради климатичните промени бирата няма да достига и може да поскъпне много пъти за 80 г.

© Associated Press



Всички зловещи прогнози за климатичните промени може да не променят отношението към темата, но нов доклад за производството на ечемик може и да има такъв ефект, пише "Ню Йорк таймс".


Прогнозата на екип изследователи от Китай, Великобритания и Съединените щати, публикувана в доклад на сп. Nature Plants , прави недвусмислен извод: ще има недостиг на бира.


Заради сушата и високите температури реколтата от ечемик няма да е достатъчна, а в най-лошия сценарий обемът на доставките до САЩ може да достигне 20% или цените да скочат над два пъти на бутилка в Ирландия (или дори до 143-193%), продължават учените. В Чехия разликата между сегашната цена и тази след 80 г. може да достигне 6 или 7 пъти.




В резултат потреблението в световен план може да намалее с 16% до 2100 г. при подобен сценарий (в драстични случаи като Аржентина - 32%). В САЩ предлагането може да намалее с до 20%, в Китай - с до 10%. По-вероятен обаче е спадът в добива с между 3 и 17%, смятат те.


"Луксозни стоки от първа необходимост"


"Климатичните промени може да не засегнат хляба ни, но ще се отразят на бирата," казва Дабо Гуан от университета "Цинхуа", участвал в изследването. Той има предвид страните с повече възможности от много развиващи се икономики и според него докладът е насочен именно към богатите държави, смятащи, че климатичните промени не се отнасят за тях.


Според учения идеята за изследването дошла в бар, където учените стигнали до разговор за ефекта на климатичните промени - първо за храната, после и за бирата. Създали математически модели за ефекта от промените върху реколтата от ечемик, от който 17% се използва за бира в глобален план, а остатъкът - основно за фураж.


За бирата, кафето и шоколада (последните две могат да станат обект на бъдещи доклади) и други стоки те дори измислил термин: луксозни стоки от първа необходимост, които не са нужни за оцеляване, но при определено натрупано богатство се нуждаеш от тях, продължава Гуан.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5931 Весело

    Бравос !
    Удобен повод за Човечеството
    да подобри банкетната си култура,
    преминавайки на вино.

  2. 2 Профил на batzdravo
    batzdravo
    Рейтинг: 2780 Неутрално

    За фураж на добитъка - 80%, а за другия добитък, само 17%! Ми не е чес'но!😰😩🍻

  3. 3 Профил на Nike
    Nike
    Рейтинг: 226 Весело
  4. 4 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1677 Весело

    "Според учения идеята за изследването дошла в бар, където учените стигнали до разговор за ефекта на климатичните промени - първо за храната, после и за бирата. "

    Ако конференциите се провеждаха по интернет това проучване нямаше да види бял свят :-)

  5. 5 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3103 Неутрално

    Отново се захванаха с климата и напъват като при запек. Няма да стане работата! Няма да делегираме извънредни права на глобалистите, за да ни спасяват от...климатични промени! Да забравят! Цял живот слушам,че ако до година-две не се вземат мерки и после е късно,край, умираме. И още нито се вижда края, нито умираме от глобално затопляне.

  6. 6 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4538 Весело

    Голяма загуба за прогресивното човечество. Разплитам си чорапите.😱

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  7. 7 Профил на ham
    ham
    Рейтинг: 557 Неутрално

    Непрофесионален коментар!

  8. 8 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    Аз за това инвестирам в бира. Всеки ден по две три:D

  9. 9 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    A бирата вече е в остър недостиг. Говоря за бирата, не за царевичните произведения по магазините

  10. 11 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1704 Неутрално

    Е бива, бива, ама цял вол за мезе не бива:).
    С такива страшни прогнози до инфаркт ще ни докарат - спри му на човека бирата и топлата вода и лятото ще стане пълен ужас.

  11. 12 Профил на john_3volta
    john_3volta
    Рейтинг: 622 Неутрално

    А отчели ли са изследователите ефекта на добавената стойност: когато ечемикът започне да недостига, производителите ще предпочетат да правят уиски от него и така за бира ще има още по-малко. В резултат, може да се окаже че цената на бирата ще скочи 20, а не 7 пъти.

  12. 13 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1446 Неутрално

    Ще страдат много хора - и тези които се напиват с бира, и тези които изтрезняват с бира.

  13. 14 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2143 Неутрално
  14. 15 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1671 Разстроено
  15. 16 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 529 Любопитно

    За фураж на добитъка - 80%, а за другия добитък, само 17%! Ми не е чес'но!😰😩🍻
    —цитат от коментар 2 на batzdravo


    Производството на месо изисква огромни водни, хранителни и енергийни ресурси, а търсенето, вместо да намалява, се увеличава. Това, че производството не е sustainable ще се отрази много сериозно на живота ни като цяло и то в не много далечно бъдеще. Ще се наложи да преминем на по-разумни хранителни ресурси.

    Stef
  16. 17 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 902 Неутрално

    Споко говедата може да ядат и друг фураж, за бира ечемик винаги ще се намери !!!

  17. 18 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 953 Неутрално

    Не отказвам биричка, но предпочитам вино. Да му мислят чехи, немци, белгийци и на Острова.

    За мериканците ми дреме, то тяхното не е бира а п...я.

  18. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12474 Весело

    Опит да се влезе на първа страница в новините :)
    Няма лошо.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 20 Профил на yannart
    yannart
    Рейтинг: 428 Неутрално

    А пържените картофки ще достигат ли?

  20. 21 Профил на Yotce
    Yotce
    Рейтинг: 1101 Неутрално

    Голяма драма, просто малко по малко пиячите ще свикнат да пият бира, произведена от нещо друго. Ерзац-питие но с тези темпове на нарастване на населението, едва ли липсата на бира ще е най-големия проблем.

  21. 22 Профил на batzdravo
    batzdravo
    Рейтинг: 2780 Весело

    ...а търсенето, вместо да намалява, се увеличава. Това, че производството не е sustainable ще се отрази много сериозно на живота ни като цяло и то в не много далечно бъдеще. Ще се наложи да преминем на по-разумни хранителни ресурси.
    —цитат от коментар 16 на stef

    До коментар [#16] от "stef":

    Човекът, по същество, е хищник! Хиляди години е консумирал месо, така че, не иждам как ще се научи да пасе!;)

  22. 23 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3945 Неутрално

    От няколко години бирата поскъпва, или по-точно появиха се някакви марки от малки предприятия доста по-истински, и добри. А в Испания намериха и добър вариант за лятно вино - добавят му някакви плодове, плодови сокове, лимон, лед, газирана вода и стават чудесни летни коктейли на винена основа (ферментирал гроздов сок), с по-ниско алкохолно съдържание. Да не говорим за новите леки вина до 7 градуса с плодов аромат, или газираните вина на Бъблас също с плодов аромат и с по-нисък градус.
    А Европа си произвежда достатъчно бира, и някакво леко увеличение на консумацията ще е добре дошла за производителите.

  23. 24 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3945 Неутрално

    [quote#22:"batzdravo"][/quote]

    "...Човекът, по същество, е хищник! Хиляди години е консумирал месо, така че, не иждам как ще се научи да пасе!;)..."

    Един приятел бе сполетян от подагра, и докторите му дадоха голям списък какво да яде, и най-вече какво да не яде. Той наистина се притесни, но намери изход - просто яде 2 пъти по-малко. Нещата се пооправиха, но по-любопитното бе, че не отслабна много!

  24. 25 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1372 Весело

    "Учени" ??,изследване и прогниза за 80г. ???-абсолютен фалшификат.ХАха а някой се вързал та публикувал.
    Дами и господа,бирата която пиете от супермаркетите и в повечето заведения мнооооого отдавна преди 10-15г. престана да се прави от хмел.Тези бири са Кока Кола с вкус на това което си спомняте от бирата и са разтворими газирани прахчета.
    Но така или иначе тази новина е само смешна и не ме докосва по никакъв начин.
    А ето и подхода на учените:

    http://glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/nauchniyat-skandal-na-godinata-ucheni-pishat-falshivi-izsledvaniya-za-da-razoblichat-psevdo-naukata

  25. 26 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2635 Неутрално

    Създали били матемотически модел! И аз мога да създам матемотически модел, който да доказва, че ако не се вземат мерки и не ми платят няколкостотин милиарда, след 50 години дъждовете по света ще са от бира! Наводненията ще са от бира, а свлачищата ще са от кашкавал! Град ще пада от лешници, а снегът ще е от сладолед!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  26. 27 Профил на heavymetal
    heavymetal
    Рейтинг: 438 Неутрално

    До коментар [#16] от "stef":

    Наскоро един много интересен човек каза нещо, за което малцина се замислят:
    "В момента човечеството е достигнало такава степен на прогрес, че повече хора по света умират от преяждане, отколкото от глад"
    Цитирам по смисъл.

    Who Is John Galt?
  27. 28 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10526 Разстроено

    Е сега какво да го мислим какво ще стане през 2100 година.... да му мислят тогавашните хора.

  28. 29 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8498 Неутрално

    Все ще измислят нещо дотогава.

  29. 30 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
    Антикомунист и антиГЕРП
    Рейтинг: 778 Весело

    Добре, че ще съм умрял тогава :D

    Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
  30. 31 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3022 Неутрално

    Пийте докато има бира, и е евтина. Че след 80 години?

  31. 32 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 738 Неутрално

    До коментар [#22] от "batzdravo":

    Човекът, по същество, е хищник! Хиляди години е консумирал месо, така че, не иждам как ще се научи да пасе!;)
    —цитат от коментар 22 на batzdravo

    Има значение и какво месо се консумира - общо взето колкото по-голямо е животното, толкова по-лошо е съотношението между вложени ресурси и получена белтъчна маса. А в най-развитите страни се приема най-много говеждо, което всъщност е най-неефективно (хаби се най-много фураж, а същевременно животните замърсяват най-много с тор и метан)

  32. 33 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1809 Неутрално

    До коментар [#18] от "olimpipanov":

    що сметаш тъй?

  33. 34 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1227 Неутрално

    ....А Европа си произвежда достатъчно бира, и някакво леко увеличение на консумацията ще е добре дошла за производителите.
    —цитат от коментар 23 на historama

    като няма бира квас ще пием!

  34. 35 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3095 Неутрално

    НЕ ми пука, аз вече почти не пия.
    Само супер спешъл крафт бира и то отвреме на време.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK