Кой печели и кой губи от легализацията на канабиса в Канада

Кой печели и кой губи от легализацията на канабиса в Канада

© ReutersКанада стана днес втората държава (след Уругвай), легализирала напълно употребата на канабис за развлечение – гражданите ѝ вече имат право да си го купят от федерално лицензирани производители. Употребата на канабис там е една от най-високите в света. Канадците са похарчили около 5.7 млрд. канадски долара (4.6 млрд. щатски) през 2017 г. за медицинска и лична употреба, повечето от тях – на черния пазар.


Би Би Си обобщава кой печели и кой губи от тази мащабна реформа.


Адвокатите печелят


"Оттегляме се от забранителния режим, но вървим към много подробна регулация", казва Бил Богарт, правен експерт по наркотиците и легализацията. Това означава, че ще трябва да се обсъдят много регулаторни детайли и ще има големи "сиви зони", които да бъдат променяни или експлоатирани.
Една от тях е как полицията ще третира шофиращите под влияние на канабис и как това ще се сравнява с пилите шофьори. Вече е под въпрос технологията, използвана да засича тетрохидроканабинол (ТНС), психоативния компонент на марихуаната.


Богарт предвижда, че ще бъдат оспорвани и правилата за храните с канабис, които няма да са законни още поне една година, както и въпросът дали и как да се употребява канабис с медицински цели на работното място.


Наемодателите губят


Федералният закон вече позволява консумацията и дори отглеждането на ограничени количества канабис по домовете. Наемодателите се боят от щети, които имотите им могат да понесат от дима и растенията. Правилата за това къде консумацията е разрешена се взимат на нови провинция – например в Онтарио употребата на канабис ще бъде позволена там, където е позволена и употребата на тютюн. Консумацията на обществени места ще бъде забранена в Ню Брънсуик, Нюфаундленд и Лабрадор и Саскачуан.


Глобалните марки печелят


Пазарът на канабис се очаква да бъде голям – между 4.2 млрд. щатски долара и 8.7 млрд., а броят на потребителите в първата година – между 3.4 млн. и 6 млн.


Фотогалерия: Студенти се учат как да отглеждат марихуана >


Това предизвика интереса на глобалните играчи. "Кола-Кола" наблюдава "ръста на непсихоактивниа канабидиол като съставка" в напитки и обсъжда с канадския производител "Аурора канабис" дали да не развие такава.
Собственикът на бирата "Корона" - "Констълейшън брандс", инвестира в безалкохолна канабисова напитка.


Производителите на крафт канабис


Занаятчиите, които работят в много по-малко мащаби, на теория би трябвало да прекратят незаконното производство. Но те ще се сблъскат с проблеми – от финансиране до ограничаване на употребата на земеделска земя. Някои например имат лиценз да отглеждат само канабис за медицинска употреба, но снабдяват и черния пазар.


Кой печели и кой губи от легализацията на канабиса в Канада

© Reuters


В опит да разнообрази пазара Канада въведе специални лицензи за "микрокултиватори "и "микропроизводители". Обмисля се и идеята да се дават лицензи на хора с дребни простъпки, свързани с марихуана.


Учените печелят


Има голямо поле за изследване на темата как канабисът влияе на човешкото тяло. Досега проучванията бяха ограничавани заради статута на марихуаната като контролирано вещество, макар медицинската ѝ употреба да е разрешена от 2001 г. Финансиране се намираше трудно, достъпът до канабис бе лимитиран, много от изследванията се фокусираха върху опасността от него.


Кой печели и кой губи от легализацията на канабиса в Канада

© Reuters


Новият статут обаче ще увеличи експериментите и инвестициите в проучвания, които взимат предвид и вредите, и ползите.


Джъстин Трюдо печели


Премиерът обеща легализацията по време на предизборната си кампания и сега с основание може да каже, че е спазил думата си.


Кой печели и кой губи от легализацията на канабиса в Канада

© Reuters


Според него това ще бъде от полза за младите канадци и за държавата, която ще ограничи черния пазар. Остават обаче въпросите за здравето на граждани и безопасността. А регулацията бе оставена в ръцете на провинционалните и общински лидери, което ги раздразни и обърка.


Градовете губят


Местните власти се боят, че ще трябва да поемат основната тежест на зонирането, местата за търговия, отглеждането у дома, лицензите и регулацията за употребата на обществени места. Някои градове решиха изобщо да не позволяват създаването на магазини за канабис.


Въпреки аганжиментите обаче те не знаят какво ще спечелят от федералните данъци върху марихуаната. Правителството очаква 400 млн. долара приходи на година и е постигнало споразумение да запазва 25% от тях, останалото да връща на провинциите, които да финансират градовете.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  Дневник, видяхте че темата е активна и веднага две нови. Печели законът и хората, които го уважават. Губят дилърите и наркоманите.

 2. 2 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 698 Весело

  "Джъстин Трюдо печели.Премиерът обеща легализацията по време на предизборната си кампания и сега с основание може да каже, че е спазил думата си."

  Е,щом Трюдо печели от това,значи всичко е ОК.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Канадците пропагандират вид наркотици, това е.
  Дали е хубаво, всеки сам може да си направи изводите...
  А адвокатите винаги печелят.

 4. 4 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Преди да минат 5- 10 год. никой не може да каже кой и какво печели. Но отсега може да се посочи губещият- мафията, което само по себе си пак е някаква печалба.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#4] от "rvr12572942":

  То няма нужда от мафия при такава политика на държавата.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какви печалби може да има от наркоманизиране на населението? От столетия се води война срещу алкохолизма и тютюнопушенето,а и срещу дрогата, откачените либерали тръгнаха да наркоманизират младите и цялото население. Тази марихуана е такъв смърдялник,че един като запали и умирисва целия квартал. Тя е од за съседите и престъпление срещу децата. Плюс това си продължават изискванията на отговорна работа да се се употребяват наркотици. При катастрофа ще те проверявят да марихуана и ти ще си виновен. При наемане на работа трябва да минеш теста за наркотици. При трудова злополука веднага те пращат на тест за наркотици. При никоя отговорна работа не можеш да пушиш марихуана. Осигуриха на безделтиците и на студентите наркотик.
  Да ви кажа какво стана след легализирането й в нашия щат. Размириса се навсякъде на запалено купище, никой не ходи в магазина да купува марихуана,нелегалните продажби процъфтяват. Китайската мафия гледа законно по малко канабис, а покраъ законния произвежда още сто пъти повече неразрешени количества, пласира го нелегално, пести данъци, а пушачите не искат да ходят в магазина,защото там им снимат личните документи при продажбата и ги регистрират като пушачи. Те не искат държавата или някой друг да знае,че пушат.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Викаха, че Тръмп е медиен герой и не става за президент, но се оказва, че това важи точно за Трюдо. Безотговорно поведение на хора, които си мислят, че от тях започва светът...

 8. 8 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 721 Неутрално

  А когато беше забранено да не би да не пушеха и усмърдяваха улиците? Естествено, че е по- добре никой да не пуши, но с нормативната уредба в либералната демокрация силовото изкореняването на някои вредни навици е невъзможно. Виж в Иран и СА е напълно възможно, но пък има други неудобства. Просто трябва да приемем, че екстрата демокрация си върви с някои други неприятни екстри и животът ни ще е по- лек. Избрали сме този тип управление и ще трябва да търпим някои от негативите, които носи, защото нали никой не си мисли, че като е демокрация всичко е цветя и рози. Просто при демокрацията съотношението вреди- ползи е най- добро за хората. Поне докато не свършат парите. Но те където и да свършат се сговнясва работата.

 9. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#8] от "rvr12572942":
  все едно да кажеш, че е по-добре
  никой да не пие. ама пие.
  това е просто последния
  като възникване във времето
  стимулант.
  алкохола е къде, къде по-тежък
  наркотик, ако гледаме пристрастяването
  и последиците.

 10. 10 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всички печелят! Държавата данъци, потребителите качествена стока. губят дилърите и мафията.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  При всички положения разпространителите на дрога губят, защото няма да има нужда от тях. Губят и техните покровители във властта, които получават част от печалбата. Такива като Митъо Очите, който създаде цяла империя за разпространение на дрога, ще загубят бизнеса си. Печелят естествено консуматорите, защото дрогата ще е легална, няма да се забъркват с разни мафиоти и ще получават качествена дрога. А дали има полза от марихуааната и какви са вредите, лекарите ще кажат.

 13. 13 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#12] от "proza":

  Науката и лекарите отдавна са се произнесли колко *много полезно *е марихуаната.Но винаги и навсякъде е имало наркоманизирани отрепки.

 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  До коментар [#12] от "proza":

  лекарите и науката вече са казали до някъде, че ТHC съставката е вредна, и води до необратими последствия, особено ако си почнал да пушиш през тийнейджърските си години.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Аз познавам трима, които пушат редовно марихуана.
  Единият се напиши и уби приятелка си. Сега е в затвора. Другите двама имат очевидно мозъчни увреждания и баха изключини от университета.
  Това са лични наблюдения.

  If you are going through hell... Keep going!
 16. 16 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешката":
  Нищо подобно не е доказано, но тепърва ще се говори за положителния ефект при лечение на аутизъм и ракови заболявания.
  Примерите за лечение на деца с аутизъм вече са толкова много, че никой не може да го скрие или отрече. Разбираем е гнева на всички родители на деца с аутизъм и епилепсия, след като са отровили децата си с лекарства без положителен ефект а само няколко капки дневно са довели до драматични промени позволяващи им да водят нормален живот.

 17. 17 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Печели обществото. Губи мафията.
  А за "вредите от марихуаната", дето почти век вече се опитваме да ги докажем и все още няма нищо скандално не ми се говори.
  Само да питам, наистина ли лекарите в САЩ, Канада и по-добрата част от Европа са толква невежи или злонамерени, че вече 15 години изписват канабис за медицински цели?

 18. 18 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#12] от "proza":...особено ако си почнал да пушиш през тийнейджърските си години.
  —цитат от коментар 14 на Пешката


  Съгласен съм с Вас. Пристрастяване при тинейджърите е пагубно.

 19. 19 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Доста много хора със сериозни болести съм чувал, че марихуаната им помагала да живеят горе-долу поносимо. Ако е така, съм съгласен да се разреши употребата й за медицински цели.

 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Весело

  Губят тютюневите компании и държавата от акциза защото се води политика на зъбрата. Печелят компаниите за марихуана и евентуално държавата защото пък ще събира акциза
  с дуги думи танто за кукуриго

 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Весело

  Губят тютюневите компании и държавата от акциза защото се води политика на зъбрата. Печелят компаниите за марихуана и евентуално държавата защото пък ще събира акциза
  с дуги думи танто за кукуриго

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Весело

  типичен пример е холандия - пушенето на цигари е забранено, но ако пушиш марихуана няма проблем

 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":Викаха, че Тръмп е медиен герой и не става за президент, но се оказва, че това важи точно за Трюдо. Безотговорно поведение на хора, които си мислят, че от тях започва светът...
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Едно от президборните обещания на Тръмп е същото, и той си изпълнява предизборните обещания, вместо да обяснява защо изведнъж не можело.

  Тръмп ще легализира медицинската марихуана на федедално ниво след парламентарните избори през ноември, а легализацията за "разтуха" официално ще предостави да се решава на ниво щат.
  Което е изцяло по логиката на истинския консерватор, и противно на 'национал популистите' от рода на Обрани и Люпенки всякакви, и е поредната разделителна линия показваща кой кое е.

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  До коментар [#17] от "atropin":

  Лекарите са толкова невежи, че ползват морфин за упойка. И даже още по-невежи - защото не ползват морфина като наркотик за надрусване, а като упойка. Така де - тревата за напушване и обработената за медицински цели е едно и също и само невежа би твърдял че са различни.

  Нека е легална тревата, но да се контролира - както се контролира алкохола да не е метилов или менте; така и тревата - да е чиста и обработена както трябва.

 25. 25 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 469 Неутрално

  правителството на трюдо очевидно няма да е сред печелившите. според най-новото проучване, ако фед. избори са днес, консервативната партия ще управлява със значително мнозинство:

  https://torontosun.com/news/national/tory-majority-if-federal-election-held-today-poll-says

  колкото до легализацията, фед. п-во предостави на провинциите и муниципалитети да регулират всеки за себе си.

  тече неописуем регулационен хаос. узаконяването тече от полунощ, но кебек настоява за 21г. възраст за легални покупки на марихуана, други провинции и трюдо - за 18г. "логиката на трюдо: така черният пазар няма да продава и на 18-, 19- и 20-годишните. а какво да правим с тези под 18, които пушат pot?!

  1полицията не разполага с апарати за замерване концентрация на thc по пътищата, нито пък е ясно, каква концентрация води до проблеми със шофиране. работодателите също са в паника, защото няма стандарти за концентрация на tch на работното място.

  черният пазар: ще пострада толкова, колкото и черният пазар за цигари, чието производство е съсредоточено в резерватите на "first nations" - индианците, откъдето съвсем легално се купуват нелегални цигари или се разпространяват извън резерватите.

 26. 26 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1475 Весело

  Печелят потребителите. Кой губи не ме интересува :)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 27. 27 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "Наемодателите се боят от щети, които имотите им могат да понесат от дима и растенията. "

  просто се добавя клауза в договора, като се разширява забраната за пушене на цигари - с пушене въобще (освен цигари и марихуана се пушат още не знам колко глупости). за съжаление, поне в онтарио tenancy act е толкова в ляво след 15г. управление на социалисти, че е много трудно да се изгонват/санкционират наематели, които нарушават (не само) клаузите за пушене в договорите.

 28. 28 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Е, че на консервите им образува нерви - това е ясно. Три кила пот губят от препотяване и безсилно скърцане със зъби.

 29. 29 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  воят, идващ от "консервативно-семейно-ристиянски-ценностните", радва

  вийте, вийте =)

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пешу":

  много ясно, че им се образуват нерви

  основна част от системата за насаждане на страх у нискообразованите им избирателим е центрирана върху псевдо-"войната с наркотиците"

  отделно се губи смисъла от поддържане на силно милитаризирани полицейски части, които да водят тази псевдо-война, както и на система от затвори, чиито обитатели са основно дилъри и потребители на трева

  загуба си е за консервите отвсякъде едно такова легализиране, братче, за това плюят като озверели =)

 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешката":Нищо подобно не е доказано, но тепърва ще се говори за положителния ефект при лечение на аутизъм и ракови заболявания. Примерите за лечение на деца с аутизъм вече са толкова много, че никой не може да го скрие или отрече. Разбираем е гнева на всички родители на деца с аутизъм и епилепсия, след като са отровили децата си с лекарства без положителен ефект а само няколко капки дневно са довели до драматични промени позволяващи им да водят нормален живот.
  —цитат от коментар 16 на tri


  The team found that persistent marijuana use was linked to a decline in IQ, even after the researchers controlled for educational differences. The most persistent users — those who reported using the drug in three or more waves of the study — experienced a drop in neuropsychological functioning equivalent to about six IQ points (PNAS, 2012). "That's in the same realm as what you'd see with lead exposure," says Weiss. "It's not a trifle."

  https://www.apa.org/monitor/2015/11/marijuana-brain.aspx

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#32] от "carlosestrada":

  копърки, консерви, това е. Аз не съм против легализацията, но тя не прави продуктите по-малко вредни. Както и алкохола например. Всъщност цялата тази война срещу дрогата води до ужасно много смърт и насилие, и цели държави стават подвластни на мафията и картелите. Мексиканците трябва да се събудят най-сетни и те и да легализират наркотиците.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#32] от "carlosestrada":


  "загуба си е за консервите отвсякъде едно такова легализиране, братче, за това плюят като озверели =)"

  Стандартното желание на един от многото, които държат - поради инет анонимността - да се представи за вероятно по-глуповат/а, отколкото в действителност е.

  Г-не/г-жо, това си е Вашето здраве и живот и как ще го употребите не ме интересува. Нито как ще оправдаете с "милитаризъм" и "полицейщина" собствената си "прогресивност" (любима думичка на комунисти и културни марксисти). Само не ми се пречкайте в лицето с подобна смрад, живейте си в rundown райони далеч от мен и се тровете на воля. В Амстердам махалото на легалната марихуана отдавна се е залюляло в обратната на "прогресивана" посока, поради "приятни" странични ефекти (престъпност, западане на райони, приток на "изискана" публика и пр.):

  https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/netherlands/amsterdam/articles/future-of-coffeeshops-in-doubt-as-amsterdams-oldest-cannabis-cafe-faces-closure/

 36. 36 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "gonz0104":

  Пълен идиотизъм! А как можеше да не прекара закона при положение, че има мнозинство в парламента? Навремето си призна, че е пушил трева, а сега иска и други да се наквасят, прдимно за да покаже, че не е кой знае какво прегрешение.

  Новият закон е провал! Не е ясно как ще контролират например трафика, как ще определят кой е "high" и кой не е? С алкохола е ясно, обаче с марихуаната?

  Опитват се да направят магазин за марихуана точно до бизнеса на жена ми и ние сега водим епична битка.

  А Трюдо ще го запомнят с това. че успешно ликвидира канадската икономика, но озакони марихуаната! Федералните избори са чак след една година - интересно какбо още ще ни сервира.

 37. 37 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пешу":

  Въпросните " консерви" ще го детронират след една година и ще отиде където му е мястото. Както казваше Маркс -на бунището на историята

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Канадците са луди!

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#35] от "bellend":

  мда, предполагам, че и Елън Мъск живее в рън-даун коптор...

  ей така те искам, съвеЦко тролче - злобна и беснееща от безсилие, опитваща се с разни изсмукани от пръстите си безлични нападки, че си нещо по-добро от мен

  но за твое огромно съжаление не си

  дерзай =)

 40. 40 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешката":
  ((...Кой туй...)) Много невероятно...

  www.soundcloud.com/x2805
 41. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#31] от "carlosestrada":

  а то па щото реднеците и white trash-овете
  пушат само тутун.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK