Австралийският щат Куинсланд узакони абортите след 50-годишна кампания

Парламентът в Куинсланд

© Associated Press

Парламентът в КуинсландПарламентът на австралийския щат Куинсланд узакони абортите след продължила половин век кампания, която премахна вековен закон за морала, предаде "Франс прес".


Парламентът на този най-консервативен щат на Австралия прие с 50 на 41 гласа текст, който разрешава на жените да извършват аборт до 22 седмици бременност. След този срок абортът трябва да бъде одобрен от лекар.


Законът въвежда и периметър за сигурност около клиниките за аборти, в който се забраняват протестите срещу абортите. Лекарите, които отказват тази процедура, са длъжни да дадат направление за друг лекар.
Защитниците на абортите се бореха от 70-те години на миналия век за премахването на закон от 1899 г., от времето на британския колониализъм, в който абортът се смята за "оскърбление към морала".


Въпреки това жените, които са извършвали аборти, рядко са били съдебно преследвани.


След това решение на парламента на Куинсланд единственият австралийски щат, който все още забранява абортите, е Нов Южен Уелс, но този негов закон рядко се прилага.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Абортът наистина е "оскърбление към морала".

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  На мястото на освободеното жизнено пространство ще дойдат с удоволствие онези чаршафосаните.....

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Прави впечатление семплия вид на парламента, а и на английския и пълен антипод на българското мешере!

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Много добре!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  50 години се канят да узаконят абортите и най-накрая успяват, голямо постижение. Да караш жените да раждат нежелани деца си е направо издевателство и гавра над основните им права. Скоро станах свидетел на един протест против абортите в един американски град. На протеста почти всички жени бяха да пенсионна възраст, което веднага ги изключва от числото на потърпевшите от такава политика. Направо цирк.

 6. 6 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#5] от "proza":

  Абортът не е право.

  Човек има 3 основни права: право на живот, собственост и свобода.
  Когато правото на свобода накърнява или направо отнема, както в случая, правото на живот на някого (именно на нероденото дете, защото го лишава от възможността да бъде родено), то вече не е право.

  Изумително е коравосърдечието на хората в днешно време... който не иска да ражда деца, да не ги прави, а не да ги убива преди да бъдат родени...

  Върховно е и моралното лицемерие на някои хора, които определят убийството на бременна жена като "двойно убийство", обаче за аборта казват "мога да правя с тялото си (!?) каквото си искам".

 7. 7 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "текст, който разрешава на жените да извършват аборт до 22 седмици бременност"

  Поддръжниците на правото на аборт дали се замислят какво означава това и как точно се прави аборт в 22 седмица?

 8. 8 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 440 Разстроено

  Ето какво значи аборт в 20 седмица:

  https://www.youtube.com/watch?v=1lS9G7K9QfI

  На всички, които ликуват от това прогресивно решение, честито!

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  който не иска да ражда деца, да не ги прави, а не да ги убива преди да бъдат родени...
  —цитат от коментар 6 на conventi0nal

  Който е против абортите да не прави аборт.
  Освен това децата не се правят само от жената, но тя носи последствията.
  През цялата история на човечеството винаги са се правили аборти, така че който смята, че като ги забранят няма да се правят жестоко се заблуждава. Ще продължават да се правят дори с риск за здравето и живота на жените.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1821 Весело

  "Австралийският щат Куинсланд узакони абортите след 50-годишна кампания"

  Аз пък го разбрах погрешно като

  Австралийският щат Куинсланд узакони абортите след 50-годишна ВЪЗРАСТ

  подпис
 11. 11 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#9] от "pamela":

  Желанието и личните чувства на човек относно това дали да направи или да не направи аборт не прави същия морално приемлив или неприемлив.

  В основата си проблемът е морален.

  Ако приемем човешкия живот за нещо скъпоценно и имащо абсолютна стойност, ние не бихме го пожертвали пред олтара на личния комфорт, независимо какво би ни коствало това. Факт е, че 98% от абортите не са поради изнасилвания, инцест и подобни причини, които хората обичат да изтъкват, а поради чиста безотговорност и нежелание на хората да платят цената на това да имат дете (а именно да изгубят част от комфорта си). Тоест това е правилото, а другото изключението.
  Освен това, дори и да не иска да отгледа детето (отново най-вероятно поради лична или на нейния партньор безотговорност), майката е свободна да го даде за осиновяване.

  Единственото изключение от правилото за морална неприемливост на аборта е ако животът на майката е застрашен.


  Обратното, ако поставим личния си комфорт пред стойността на човешкия живот, ние бихме търсили всякакви оправдания пред собствената си съвест и пред обществото, за да убием нероден човек, стига само да не "носим последствията", както Вие услужливо споменахте. Това е зло.

  Вопиющ егоизъм и "Всеки да прави каквото си иска" не е морално адекватен императив и никога не е бил. Свободата идва с цена и тази цена е отговорността към другите и към себе си.


  П.П. В никакъв случай не умаловажавам ролята на безотговорните мъже, които не са готови да поемат ролята на баща. Смея да твърдя в много случай те играят дори по-голяма роля от жените.

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Учудващ е консерватизма във развити държави, някои живеят със век назад !!!

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#6] от "conventi0nal":

  След това пространствено изявление, трябва да имаш много точна дефиниция кога точно ембрионът става човек. Ще се радвам да прочета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":

  Какво значи "става човек"? Преди това да не е мармот? Или просто "купчина клетки"?

  Всъщност това няма никакво значение. От утробата на майката в крайна сметка излиза човек. Всичко, което го лишава от правото му да излезе от утробата (тоест право на живот), е убийство.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#9] от "pamela":Желанието и личните чувства на човек относно това дали да направи или да не направи аборт не прави същия морално приемлив или неприемлив.В основата си проблемът е морален. Ако приемем човешкия живот за нещо скъпоценно и имащо абсолютна стойност, ние не бихме го пожертвали пред олтара на личния комфорт, независимо какво би ни коствало това. Факт е, че 98% от абортите не са поради изнасилвания, инцест и подобни причини, които хората обичат да изтъкват, а поради чиста безотговорност и нежелание на хората да платят цената на това да имат дете (а именно да изгубят част от комфорта си). Тоест това е правилото, а другото изключението.Освен това, дори и да не иска да отгледа детето (отново най-вероятно поради лична или на нейния партньор безотговорност), майката е свободна да го даде за осиновяване.Единственото изключение от правилото за морална неприемливост на аборта е ако животът на майката е застрашен. Обратното, ако поставим личния си комфорт пред стойността на човешкия живот, ние бихме търсили всякакви оправдания пред собствената си съвест и пред обществото, за да убием нероден човек, стига само да не "носим последствията", както Вие услужливо споменахте. Това е зло.Вопиющ егоизъм и "Всеки да прави каквото си иска" не е морално адекватен императив и никога не е бил. Свободата идва с цена и тази цена е отговорността към другите и към себе си.П.П. В никакъв случай не умаловажавам ролята на безотговорните мъже, които не са готови да поемат ролята на баща. Смея да твърдя в много случай те играят дори по-голяма роля от жените.
  —цитат от коментар 11 на conventi0nal


  Добре написано. Дава теми за размисъл.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#11] от "conventi0nal":

  Факт е, че жената има право да решава какво се случва с тялото й, и това нейно право стои над потенциалните права на фетуса в по-голямата част от развитите държави. Менталните еквилибирстики дали е морално или не не бива да служат за база да се налагат ограничения върху другите хора. Ако приемем тезата, че 98% от абортите са от безотговорност, готови ли сте за последствията в случай, че тези деца са родени и са отгледани от същите тези безотговорни родители?

 17. 17 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Менталните еквилибирстики дали е морално или не не бива да служат за база да се налагат ограничения върху другите хора.
  —цитат от коментар 16 на fantomas


  * За абортите, не за всяка тема.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#11] от "conventi0nal":

  Проблемът е, че както има жени/мъже отговорни, които не допускат нежелана бременност, така има и хора безотговорни и това, че някой смята, че абортите са морално неприемливи в никакъв случай няма да им повлияе. Ако абортите не са разрешени, както казах вече, ще има криминални аборти, т.е. жена, решила да се отърве от нежелана бременност ще намери начин дори с риск за здравето и живота си.
  Пък и не всяко забременяване е поради безотговорност, а е възможно въпреки контрацептивите да се забременее (калпав презерватив или хапчето по някакви причини не е подействало). Има и такива случаи и то не малко. Освен това при плод с увреждания дори и бременността да е желана, болшинството жени правят аборт и аз не мога в никакъв случай да ги упреквам.
  Така, че забраната на абортите не влияе положително на раждаемостта, а те стават криминални. Това са реалностите, колкото и на някои да не им харесва. Затова решението е полова просвета сред младежите за да се намалят до минимум нежеланите бременности. Подходът на забраните е нереалистичен и не води до желания резултат.

 19. 19 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хъ, консервите пак утекъхъ в каналя.

 20. 20 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Разковничето е в следните няколко думи - "...която премахна вековен закон за морала". Нека не се изненадваме, че в днешно време зверските престъпления са все по-чести. След като целта на "напредничавите" е да премахнат морала...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK