В битката за църквите Путин губи шанс за "руски свят", Украйна печели идентичност

Киевско-Печерската лавра.

© Associated Press

Киевско-Печерската лавра.Украинската църква търси независимост от Москва. Разделянето ще подрине визията на президента Владимир Путин за "руски свят" и ще ускори културното отделяне на Украйна от Русия, пише изследователят Андрю Уилсън от ЕВСП.


Оригиналният текст, очертаващ последиците и за Русия, и за Украйна, се появи дни преди решението на Московската патриаршия да прекъсне евхаристийно общение с Вселенската именно заради Киев. Какво означават действията ѝ, четете тук.


Независимостта на Украинската православна църква се задава от толкова време, че изглеждаше сякаш всъщност никога няма да се случи. Имало е много опити да се установи църква - през 1921 г., 1942 г., 1991 г. и 1992 г. - но нито един не е получил признание като "каноничен" (признат според православното църковно право). В Истанбул през август обаче руският патриарх излезе от среща с Вселенския патриарх Вартоломей (който оглавява всички православни църкви /като "пръв между равни" - бел. ред./) бесен и неспособен да спре новините, че "Томос" (официален указ за отделяне (ще бъде даден). През септември Вартоломей назначи двама екзарси, за да пътуват до Киев и да направят подготовката за автокефалия, която те описаха на президента Петро Порошенко като "свършен факт".
Окончателното решение беше изключително близо след събрание на епископите в Истанбул на 9-11 октомври, което осъди процеса, при който украинската църква губи независимостта си през 1686 г.


Събитието е от потенциално историческа важност. То ще добави религията към езика, войната и патриотизма като фактори, които утвърждават украинската национална идентичност от 2014 г. насетне. Порошенко мисли, че ще му помогне за преизбиране през 2019 г. Над 12 хил. от 35 хил. енории на руската църква са в Украйна и загубата дори на малка част от тях ще е изключителен удар по Русия и концепцията за "руски свят". Толкова катастрофален всъщност, че уската църква едва ли просто ще приме загубата.


Разделенията преди 2014 г.


В Украйна има не по-малко от три православни църкви. Защо са толкова? Една от тях, Украинската автокефална православна църква (УАПЦ), е създадена през 1921 г., но забранена по време на Сталин през 1930 г. Оцелява чрез диаспората и се върна в Украйна през 1990 г. Сегашното трио се получи при неуспешен опит за сливане между УАПЦ и съществуващата ортодоксална йерархия в Украйна през 1992 г., след като Украйна стана независима през 1991-ва.


Сливането създаде нова църква, наречена Украинска православна църква - Киевска патриаршия (УПЦ-КП). Съпротива обаче имаше и от двете страни: мнозина в УАПЦ отказаха да се присъединят, защото гледаха на сегашната православна йерархия като на опетнена от КГБ. А по-голямата част от тази йерархия отказа да се присъедини към Киевската патриаршия и заради причини, свързани с "каноничност", традиционализъм и руски национализъм. Останаха в лоното на Руската църква, но я преопаковаха като Украинска православна църква - Московска патриаршия (УПЦ-МП). За протокола има и четвърта църква - Гръцката католическа църква, която е полуправославна, полукатолическа, забранена през 1946 г. и възкресена през 1989 г., основно в Западна Украйна.


Московската патриаршия традиционно е била най-силна в Източна и Южна Украйна. Според Религиозната информационна служба на Украйна УПЦ-МП все още има най-много енории - 12 251 - докато УПЦ-КП има едва 4508. УАПЦ има 1227, а Гръцката католическа църква - 3825. Бързо разрастващи се протестантски църкви имат няколко хиляди, има традиционни римокатолически общности, а сунитският ислям е вярата на кримските татари. Преимуществото на УПЦ-МК обаче е илюзорно: много енории в Източна и Южна Украйна имат по-малко вярващи, а религиозните на запад и в централната част са много повече.


По време на Евромайдана всички църкви подкрепиха протестите без УПЦ-МП, с изключение едва на няколко свещеници. Много духовници от Московската патриаршия подкрепиха анексията на Крим и сепаратистката война на изток. Няколко енории напуснаха УПЦ-МП след 2014 г. Нещо повече - през август 2014 г. руският патриарх замени възрастният ръководител на църквата, Володимир, с по-твърдолинейния Онуфрий. УПЦ-МП продължи да организира проруски демонстрации и "походи на единството" в Украйна и много укранци искаха тя да бъде забранена.


През 2014 г. обаче започна с нови сили и кампания за автокефалия и за обединение на всички православни общности около тази идея, водена от духовници, националистически групи, ветерани. Последният сериозен опит преди това бе през 2008 г., докато президент бе Виктор Юшченко, докато Виктор Янукович предпочиташе УПЦ-МП.


Патриарх Володимир, глава на УПЦ-МП.

© Associated Press

Патриарх Володимир, глава на УПЦ-МП.


"Томос"


Русия упорито води кампания за единството на "руския свят". Тя отказа да посети Всеправославния събор в Крит през 2016 г., на който бе планирано да се обсъжда независимостта на Украинската църква, но това може да е отчуждило Вартоломей. Оттогава той спря да бездейства и свърза този въпрос с подобни в Македония.


Като подкрепя автокефалия за Украйна и Македония, Вартоломей намери начин да съживи собствения си авторитет в православния свят. Нещо повече, предполаемият текст на официалния му декрет ("Томос"), който дава независимост на (Украинската църква), повдига отново исторически въпроси от огромно значение, свързани с каноничния авторитет на Московската църква, (възникнал) след като Вселенският патриарх ѝ отстъпва власт през 1686 г., и може би дори когато Московската църква провъзгласи патриаршеския си статут през 1589 г.


През 17 в. Киев е част от полунезависимо "хетманство". През 16 в. е част от водената от Полша Жечпосполита (името на последното превъплъщение на полско-литовския съюз, владял голяма част от Източна Европа - бел.ред.), чиито източни граници са около Смоленск, днес в Западна Русия.


Мненията в Украйна


Общественото мнение в Украйна е разделено. Едва 30% подкрепят новия автокефален статут, 20% се противопоставят, а половината са безразлични. Порошенко обаче смята, че (автокефалията) ще укрепи политическата му база (58% са "за" на запад, докато на изток това е мнението едва на 10%).


УПЦ-КП има повече симпатизанти, отколкото енории. В друга анкета от август 2016 г. 68.8% от украинците казват, че са православни. Но голям и нарастващ дял, 45.2%, от православните християни, сега се идентифицират с УПЦ-КП, а едва 16.9% - с УПЦ-МП. Едва 2.1% от интервюираните са част от УАПЦ. Интересно е обаче, че 33.9% се наричат "православни в общия смисъл".


Украинците са по-религиозни от руснаците. До 76% твърдят, че вярват в Бог, а 37% редовно ходят на църква. В Русия съответните числа са 56% и 7%. Украйна може би е уникална с това, че има и нов християнски празник, "Покрова", на 14 октомври. Денят на Светата закрилница или Теотокос стана празник на 2015 г. и е и Денят на защитниците на Украйна. Продължава да битува митът, че военновременната Украинска въстаническа армия е създадена на този ден през 1942 г.


В битката за църквите Путин губи шанс за "руски свят", Украйна печели идентичност

© Associated Press


Нов църковен синод


Новата църква ще е "поместна" в пълния смисъл на думата - с местно представителство и легитимна. Поддръжниците на независимостта се надяват, че тя ще привлече достатъчно вярващи от други православни църкви, а и "православните в общ смисъл", за да станат най-голямата църква в Украйна, както институционално, така и от гледна точка на обществените симпатии.


Ще трябва обаче тя да се пресътвори с нов синод, нови правила и нов лидер. Патриарх Филарет, дългогодишен глава на УПЦ-КП, е роден през 1929 г. Той намекна, че може да се кандидатира, но всъщност може да е от полза за диалога между църквите, ако не го направи, като се има предвид дългата му кариера с макиавелистки оттенък, свързана с КГБ. УПЦ-КП и УАПЦ традиционно използват украинския език в църквите, но за да привлекат вярващи от Московската, може да трябва да направят компромис и да разрешат употребата на църковнославянски или дори руски. Новата църква ще е по-европейска и по-открита за диалог от Руската православна църква, но ще остане доста консервативна по въпроси на социалните ценности.


Символичната власт на украинската църква, базирана в Киев, ще е огромна. Символичната власт на киевското християнство, което може да проследи корените си до 988 г. от н.е., ще подхрани мощно украинската идентичност, особено ако новата църква може да получи контрола над Киевско-печерската лавра в Киев, обект в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Горната част от комплекса принадлежи на държавата, която може да го даде на когото иска. Много поддръжници на автокефалията обаче искат и долната част, където има пещерен комплекс (свързван с първите векове на християнството на територията на днешна Украйна - бел. ред.), да бъде прехвърлена от УПЦ-МП.


Трудно е да се прецени ефектът върху гръцките католици, другата "национална" църква в Украйна. Събитията може да ги подтикнат към това да станат по-скоро регионална църква, базирана в Западна Украйна. Или Ватиканът може най-накрая да им даде патриаршески статут в името на състезанието с новата украинска църква.


Руският патриарх Кирил.

© Associated Press

Руският патриарх Кирил.


Последиците за Русия


Всички сценарии за Русия изглеждат лоши. Идеята за "руския свят" ще претърпи сериозно поражение. Русия може да скъса с Константинопол, за да опита и да създаде втори център на православието в света, в Москва. По време на среща със Светия синод на 14 септември Руската църква заплашваше да "прекъсне евхаристийно общение" с Вартоломей (тя го направи дни след публикуването на материала - бел. ред.), с което няма да се споменава името му в литургии.


Руската църква изпрати писмо до всички 14 признати православни църкви с искане за "всеправославна дискусия" по украинския въпрос. Той може да подтикне някои православни църкви да се противопоставят на украинската автокефалия, но Русия също би загубила в по-голям разлом в православието по света. За момента Кремъл набляга на църковното единство.


Рукската църква обаче ще остане най-голямата православна църква в света, ако запази повечето от енориите си в Украйна. Трудно е да си представи човек, че Русия ще се откаже лесно или ще се оттегли към състояние на гледащо навътре, "чисто руско" правослание, каквото иска Тихон, митрополитът на Псков, макар и Путин да удостояваше с внимание подобни позиции в миналото.


Русия ще се придържа към мита за произхода си в Киев. И в Крим, където засега оставя местните православни енории под юрисдикцията на УПЦ-МП. Може да ги погълне и като част от самата Руска църква. Подобна е ситуацията в Абхазия, където Москва остави местни енории като част от Грузинската православна църква. Православната църква в Беларус е много по-малко независима и много по-лоялна, но дори тя може да бъде засегната от решение за промяна на границите между 1589 и 1686 г., когато сегашен Беларус бе част от литовските територии на Жечпосполита, не от Московското царство.


В битката за църквите Путин губи шанс за "руски свят", Украйна печели идентичност

© Associated Press


Задава ли се конфликт


Въпросът ще стане още по-сериозен по време на задаващата се предизборна кампания в Украйна. Последните плакати като част от църковната кампания гласят: "Армия! Език! Вяра! Тръгваме по соствен път! НИЕ - СМЕ УКРАЙНА!"


Киев обеща да уважава религиозния плурализъм, като каза, че няма да има никакви принудителни мерки; конституцията от 1996 г. отделя църквата от държавата. Граждански проблеми обаче изглеждат като вероятен сценарий. Украинските националисти дълбоко негодуват срещу ролята, играла руската църква във войната на изток. В най-спорните от тях УПЦ-МП изглеждаше като проводник за руски агенти като "Ромашка", който ръководеше сепаратистко поделение в Слалянска през 2014 г. В "Донецката народна република" и "Луганската народна република" войнстваща версия на руското православие, предимно внесена от Русия е в основата на преследване на всички други изповедания. В Крим УПЦ-МП изтласка по-малките си православни съперници.


Дали Украинската църква ще помогне или не на Порошенко в предизборната кампания, преди вота на март 2019 г., потенциалните последици са изключително сериозни. Украйна стана политически, но не и културно независима през 1991 г. Войната, започнала през 2014 г., вече заби клин между Русия и Украйна; истинска автокефалия за Украйна сега ще задълбочи пропастта. Повтарящите се твърдения на Путин, че Русия и Украйна са "практически една нация", ще загуби още от достоверността си. По-плуралистичен православен свят, който не е доминиран от Русия, е от огромно значение.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Разделянето ще подрине визията на президента Владимир Путин за "руски свят" "
  ------------
  "Руски свят"никога не е приеман, като символ на християнството.
  "Руски свят" винаги е приеман като крепостничество, насилие и безпамето напиване.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Заглавието казва всичко!Без Украина няма империя.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Украинската Европейска църква се отделя от Азиатските КГБейски шамани и изповядваните от тях култове към препарирани човеци положени в мавзолей.

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 999 Неутрално

  На фона на това Путин вчера твърдеше, че е постигнат баланс в света и Кремъл е центъра на половината свят срещу Вашингтон.
  Разбира се, той все още се надява, че демократичните избори (нещо забранено в РФ) в Украйна ще му помогнат да си я върне. Той знае най-добре колко Мишкини и чепигини е изпратил в Украйна, но едва ли и това ще му помогне. Външната политика на Путин е пълно фиаско.

 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално


  Онова, което зная и от което се опасявам е, нашите попове-ченгета да не ни " завлекат " под шапката на РПЦ-разбирай Кремъл и КГБ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Пътя ни към червеите не се нуждае от посредници, а от безвъзмезни добрини с любов за непознати.

 7. 7 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Руснаците загубиха Украйна за винаги. А самите украинци в по-голямата си част (особенно младите) ги мразят.

  И да попитам: за къв чеп му трябваше на Пу да "присъединява" Крим и Донбабе?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Като деца учихме за борбите в България да придобием църковна независимост. Против нас, както учихме е заставала гръцката църква. Тогава не можех да схвана защо за българите е толкова важно след като това на е била борба срещу султата а борба срещу гърците.

  подпис
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Спомням си какво пишеха български автори срещу "гърчеещите се българи". В онези събития в българската история и днешните събития в Украйна има някаква прилика.

  подпис
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Русия на Путин направи всичко, дори невъзможното за да унищожи империята. Точно обратното на това, към което се стреми самият Путин. Много "кадърен" държавник наистина :)
  Украйна има дълъг път за утвърждаване на независимостта си. Доколко ще е успешен или лъкатушещ зависи вече от тях самите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#11] от "citoplast":

  Кочината я чака отново " ножки Буша"

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "при който украинската църква губи независимостта си през 1686 г."

  "Една от тях, Украинската автокефална православна църква (УАПЦ), е създадена през 1921 г"

  Как може да загуби независимостта си през 1686г църква създадена през 1921г?

  Украинците да благодарят на татарите които са им създали независимата църква и на болшевиките разрушили Руската империя! Сега сега могат да празнуват поредното бесовство отдалечаващо ги от Русия и да се наслаждават като негрите в Африка на освобождението от колониализма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  След поредицата колосални провали в практическси всичко, с което се беше захванал последните десетина години (славянски дъги, православни единства, евразийски съюзи, ИБРИци), вчера най-после Путин се сети да обещае на поданиците си нещо, за което няма как да го разобличат, че ги е излъгал: РАЙ НА ОНЯ СВЯТ.

  На щастливите руснаци - ЧЕСТИТО!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Доста фактологични гришки.
  "Нещо повече - през август 2014 г. руският патриарх замени възрастният ръководител на църквата, Володимир, с по-твърдолинейния Онуфрий"
  Митрополит Владимир почина и не е бил патриарх.
  Както се казва - ще поживеем и ще видим какво ще стане

 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Путин се опита да замени "интернационализма" предвождан от Москва с православното християнство, също предвождано от Москва. Пълен провал. Остава да видим нашите свещенници и синод къде ще отидат. Към християнството или към ФСБ (съкращението е "Формация Студио Балкантон").

 17. 17 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#7] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ": "А самите украинци в по-голямата си част (особенно младите) ги мразят."

  Не само младите ги мразят. Старите украинци и особено тези по селата ги ненавиждат. Още помнят какво са яли по време на Сталиновия "Гладомор".

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  РПЦ (в сегашния си вид) е създадена от Сталин през 1943г. И?

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  "На фона на това Путин вчера твърдеше, че е постигнат баланс в света и Кремъл е центъра на половината свят срещу Вашингтон."

  Русия е център на света, колкото анусът е център на тялото.

  Какщъв "център" може да бъде нещо, което произвежда по-малко от град Ню Йорк и два - взети поотделно! - американски щата; чийто БВП е равен (малко по-голям) от пазарната капиталицазия - поотделно! - на две американски корпорации?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#17] от "evtimvz":

  И от преди голодомор ги мразят. Украинците винаги са смятали руснаците (руснаците са много малък етнос в РФ) за диваци, носещи от Азия корупция, диващина, еретизъм и разруха.
  И то си е така

 21. 21 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Нормане, Путин живее в собствен свят, заобграден от хора които му казват онова което той иска да чуе. И когато му се наложи да отговаря на въпроси на Би Би Си, АП или Ройтерс той избухва и започва да говори истината в яда си. Последният път чуждите журналисти му изтръгнаха признанието за Скрипал

 22. 22 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  В Украйна има три православни структурирани вероизповедания. Една е възвишена от Константинопол. Става независима - автокефална. А защо не става самостоятелна македонската църква? Защото става дума за едни 32 милиона ... НАТО се развихри с маневри в Украйна по всички светски и духовни фронтове.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#21] от "stanislavdi":

  "И когато му се наложи да отговаря на въпроси на Би Би Си, АП или Ройтерс той избухва и започва да говори истината в яда си..."

  Много вярно наблюдение.

  Заобиколен от ръкопляскащи придворни, Путин е мазен, хлъзгав и сладкодумен. Конфронтиран с истински журналист, той оголва зъби като приклещен плъх.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  Всичко, което е свързано с Русия (Путин) трябва да бъде негативно, ретроградно и унизително. Такива са инструкциите от ЗАПАД!!!!!!!

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Самото понятие руска църква като организация е нонсенс. Та това прилича на подразделение на КГБ и присъдружна на Лавровото министерство организация, а не на нормална църква.
  Първо руската църква започва от Киев, а не обратното исторически погледнато, но след т.н. ВОСР каквото и да е имало като църковно устройство е унищожено и сега разни крадливи "спомоществователи" си играят на меценати и по-скоро на чорбаджии на това, което е останало и разбира се злоупотребяват и използват вярванията на тази част от руснаците, които са съхранили християнското си самсъзнание.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Претенцията за месианство ще изяде главата на джуджето!!!
  С този си безумен акт ушанките си "спечелиха""харесването" от още няколко милиона души!!!
  Това може да се очаква от наследниците на Златната орда!!!

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":

  Да те попитам, ако пропуснеш запада , харесвали ти това което прави късия блатен червей?

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Е, Киевска Русь е мнооого по-стара държава от Русия.Московия чак при Петър Първи решава да ползва руската история и се прекръщава на Русия.После и си присвоява и църковната история на Русь.Е,Путин и това съсъипа.Никой още не е разбрал защо започна войната в Крим,но резултатът е видим.Приключи идеята за нов СССР,за "руски свят".Които без Украйна са невъзможни.Днес в Украйна младите украинци мразят и в червата русия и Путин си създаде още една "Полша" ,само,че по-голяма.Голям "стратег"

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#17] от "evtimvz":

  Особено в западна Украйна.

 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  На кой му пука за съветската православна църква....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":

  Всичко,което идва от Русия е негативно.И за това не е виновен Запада,а Русия.Просто толкова си може.Путин направаи много за утвърждаване на украинската национална идентичност като контрапункт на Русия.Никой не го накара.Сам си г направи.

 33. 33 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#27] от "КА2":

  Лично на мен късия блатен червей нищо (нито хубаво, нито лошо) не ми е направил, но успя да върне самоуважението на руснаците и да изправи на крака съборената от Горби и Елцин на колене Русия, въпреки че някои не я/го харесват?

  И аз искам един подобен български червей да ни върне Западните покрайнини и Македония и самочувствието като българин, а НЕ отвсякъде да ми натрапват, че сме най-последните в ЕС и че в световните класации сме някъде между Ботсвана и Уганда!!!!

 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дедо Либен":

  Няма значение. Просто попитах от чисто любопитство . Интересувам се от ценностната система на русофила като цяло. Ти си единствения който отговаря.Не забравяй обаче , че Ти си запада. Даже чисто географски.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Помисли малко, бе ! Без Крим Украйна не представлява интерес за НАТО. А с конфликта в Донбас още по-малко. Оттук натам САЩ и НАТО ще подхвърлят на Украйна по някое остаряло пушкало, ще им продават скъпичко оръжие, ще им пращат инструктори, но никога няма да ги приемат в НАТО. Никога !!! А Крим е, заедно с Калининградска област са изнесени плацдарми до границите на НАТО така, както балтийските републики са за НАТО, но с малката разлика, че в първите има "Искандери, а във вторите - лаещи булонки.

 36. 36 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ..И аз искам един подобен български червей да ни върне Западните покрайнини и Македония и самочувствието като българин, а НЕ отвсякъде да ми натрапват, че сме най-последните в ЕС и че в световните класации сме някъде между Ботсвана и Уганда!!!!
  —цитат от коментар 33 на Дедо Либен

  Да ни върнели Западните покрайнини и Македония?
  А един такъв въпрос: А населението там иска ли това?
  Нещата са много по-сложни от искането! И е изпуснато едно ценно време от 50 и кусур години вече! Безвъзвратно загубени години!

  Натрапвали ни били, че сме последни? А нима не сме? По кое сме напред във Европа и света? Само по възпроизводството на пънове сме на първо място във смета.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 37. 37 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "yanne":

  Да де! Ама токът ти е в голяма част произведен с руски уран, бензинът ти в по-голяма част е от руски нефт, произведен в руска фирма, топлото ти е изцяло от руска газ. За моя бюджет това са средно около 400 + лв. на месец. За нищо американско не харча толкова на месец.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дедо Либен":

  "... успя да върне самоуважението на руснаците и да изправи на крака съборената от Горби и Елцин на колене Русия, въпреки че някои не я/го харесват?"

  Ако смяташ, че с въоръжени нахлувания в съседни държави, сваляне на пътнически самолети, диверсии, ръсене на бойни отровни вещества градски паркове, кибертероризъм и пр. се печели уважение - виж в речника какво значи думата.

  "И аз искам един подобен български червей да ни върне Западните покрайнини и Македония ..."

  Т.е. ти искаш нова Балканска война? Съзнаваш ли изобщо какво пишеш?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 236 Любопитно

  До коментар [#27] от "КА2": Лично на мен късия блатен червей нищо (нито хубаво, нито лошо) не ми е направил, но успя да върне самоуважението на руснаците и да изправи на крака съборената от Горби и Елцин на колене Русия, въпреки че някои не я/го харесват?И аз искам един подобен български червей да ни върне Западните покрайнини и Македония и самочувствието като българин, а НЕ отвсякъде да ми натрапват, че сме най-последните в ЕС и че в световните класации сме някъде между Ботсвана и Уганда!!!!
  —цитат от коментар 33 на Дедо Либен


  Какво самоуважение бе dead-ко, виж че станахте най-мразените в целия Свят.
  Убийства, тетористични актове, необявена война водите и всички ви пикаят по лицето, а вие твърдите, че дъжд вали.

  А не е ли истина, че България е най-бедната и изостанала в Европа заради дългогодишното руско робство и продължаващото и към момента силно вмешателство от страна на северо-азиатските фашисти??

  Виж си доходите в момента и ги сравни със 'златната и благодатна' жан виденова зима.

 40. 40 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 236 Весело

  До коментар [#32] от "yanne":Да де! Ама токът ти е в голяма част произведен с руски уран, бензинът ти в по-голяма част е от руски нефт, произведен в руска фирма, топлото ти е изцяло от руска газ. За моя бюджет това са средно около 400 + лв. на месец. За нищо американско не харча толкова на месец.
  —цитат от коментар 37 на birnic


  За всичкото това си плащаме драги, както добре си го описал и то в Евро, а не в тапетни рубли. Осъзнаваш ли разликата?? Не сме длъжни на никой, колкото и да се опитвате да ни го втълпявате. Като ти се чувстваш длъжен заминавай на фронта в домбабве или сирия да убиваш Украински и Сирийски деца!!!

  Процеса на откъсване от тези зависимости обаче отдавна е стартирал и както добре го разбираш и ти е необратим.

 41. 41 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Руски свят - в Русия.
  И то само в руските територии, а не във завзетите чужди земи (републики, краища и др.).
  Какъв го дири в Украйна и другаде?!?!?
  Пфу!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 42. 42 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":
  Кремълското джудже може би е имал предвид онзи "Рай", в който руснаците ще срещнат духа на Ленин , Маркс или Сталин??....

 43. 43 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#37] от "birnic":

  Лоша работа за вашият бюджет.
  Но за България не е така. Вноса от Русия е по—малко от 10% от общият внос. Всеки едно перо (без урана) можем лесно и бързо да го заменим с подобна цена. Не съм забелязвам например бензина на Ромпетрол да е много по—скъп от Лукойл, когато съм си бил в България.
  А газ два пъти ни спираха от Русия, без някакви големи последици за нас.

  От друга страна, Путин и газпромовци си правят устата и искат да им прекарваме газта у нас. Нямат друг път вече или през България или през Украйна. Да подсетя находищата за Юг и Север в Русия са различни и газопроводната им система не е свързана. Ако построят свръзки, цената ще литне. А САЩ и Катар това и чакат. Време е Борисов да постави условията, както Ердоган го направи. Ако не приеме Газпром — да строй през Гърция и Македония или да си ползва Украйна.

 44. 44 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "minuva4a":

  То под дългогодишно руско робство са били, дори много по-дълго и тежко, Полша, балтийските държави, държавите от бившия СССР и т.н. Други по-кратко - ГДР, Чехия, Румъния, ... Някои са в ЕС и НАТО, но едни сега са по-добре /Полша, Чехия, Естония например/, а други са по-зле /Литва, Латвия, Румъния, България и всички останали бивши републики.

 45. 45 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Разделянето ще подрине визията на президента Владимир Путин за "руски свят" "------------"Руски свят"никога не е приеман, като символ на християнството."Руски свят" винаги е приеман като крепостничество, насилие и безпамето напиване.
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Такъв виждат света само приматите. Така им оттърва понеже са комплексирани. За мен "руски свят" е друго. Това е Чайковски, Лермонтов, Гагарин, Булгаков, Менделеев...
  Но за да видиш този свят трябва да си духовно извисен. Нещо което русофобската банда не е...

 46. 46 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "minuva4a":

  Плащаме си разбира се! А токът от американските централи да не е безплатен, щото е партнерски ? А айфона да не ти е подарък от Държавния департамент ? Виндовсът ти плати ли го, или го гепи ?

 47. 47 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Жалко за великата сила Русия, дето България и е враг, който спреш експанзията в Южна Европа. Не спря Путин да обижда България и правителството ни. Без значение дал8 ни харесва или не Борисов, няма право никой от вън да ни обижда. Аз помня дори и Станишев как чака 6часа государя. И тогава ми беше неприятно.
  Все пак в България хората си взеха поука и в момента Русия зависи от нас, а не обратното. Затова е и тази неистова медийна помия с която заливат България по Руските медии.

  А обикновените руснаци идват у нас да живеят и даже учат български. Нещо, което по комунизъма беше немислимо. Вижте ютуб с болгарски език в търсенето и се забавлявайте.

 48. 48 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  И да попитам: за къв чеп му трябваше на Пу да "присъединява" Крим и Донбабе?
  —цитат от коментар 7 на д р Чарли Мишкин от ГРУ


  Причините са изцяло вътрешнополитически. Нямаше начин да запази властта си без подобна политика. Путлер е абсолютно наясно с буламача в съзнанието на пост-съветския крепостен. И без да влизам в подробности, той им предложи това което искаха - измамното пропагандно усещане, че са каймака на света. Мехлем за комплексираната им душевност.

 49. 49 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#41] от "Athanatos":

  А Турция какъв го дири в Тракия??? Всичко до Константинопол е наше. Ако не вярваш питай Цар Симеон I. От Константинопол нататък е гръцко, а най-на изток-арменско. Или не те кефи моята схема:)))))

 50. 50 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#48] от "ali_ibn_isa":

  Имаше и по не конфронтационен път за Крим. Трябваше да го остави както Абхазия и Южна Осетия. Тогава нямаше и санкции да има.
  А Донбас така и така няма да го вземе. В момента там е черна дупка.
  Но след гордите зелени човечета, а и признанието от Путин какви ги е надробил, едва ли ще се успокоят нещата в следващите години. А и руската пропаганда е направо убиствена. За собственото си население.

 51. 51 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай С":
  За бюджетът ми не бери грижа. Достатъчно голям е за такъв разход. Ми хайде да ги заменим нещата. Да почнем от газта. С какъв ? Азерски ? Американски ? По-евтини са нали ? Поразрови се да видиш чия е "Ромпетрол" ? Да не мислиш, че е холандска ? Газът беше спиран заради кражбите на Украйна. Никой търговец не си спира от пазара печелившата стока.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#42] от "Николай_1":

  "Кремълското джудже може би е имал предвид онзи "Рай", в който руснаците ще срещнат духа на Ленин , Маркс или Сталин??...."

  Едва ли точно този.

  По-скоро е имал предвид някакъв вид рай, подобен на онзи, който неговият стратегически съюзник шейх НАСРАЛа обещава на арабските терористи: шербет (замени с водка/боярищник), пилаф (гречка) и 12 девици (ако могат да съберат толкова в цяла Русия).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#45] от "Трансмач":

  "За мен "руски свят" е друго. Това е Чайковски, Лермонтов, Гагарин, Булгаков, Менделеев..."

  Тавариш,

  В днешния "православен" руски свят Чайковски щеше да бъде линчуван като гей, а Булгаков - отровен като проводник на либерастка пропаганда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Весело

  До коментар [#13] от "Julian Mall":Е, Киевска Русь е мнооого по-стара държава от Русия.Московия чак при Петър Първи решава да ползва руската история и се прекръщава на Русия.После и си присвоява и църковната история на Русь.Е,Путин и това съсъипа.Никой още не е разбрал защо започна войната в Крим,но резултатът е видим.Приключи идеята за нов СССР,за "руски свят".Които без Украйна са невъзможни.Днес в Украйна младите украинци мразят и в червата русия и Путин си създаде още една "Полша" ,само,че по-голяма.Голям "стратег"
  —цитат от коментар 28 на yanne


  То и България си е менила столиците след чужди нашествия - Плиска, Преслав, Охрид, Велико Търново и накрая София, което не значи че в Плиска и Преслав живеят истинските бугари а останалите са бугари-татари!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Чудя се ако утре Украйна реши да си върне името Киевска Рус и да забрани на Москва да използва името Русия, което исторически ѝ принадлежи, как ли ще протекат преговорите за ново име на сатрапията?
  Още се чудя кога в Москва ще разбият мавзолея, ще разчленят мумията на Ленин и ще започнат да търгуват със "светите" му мощи... А може би ще разкопаят гробовете на Сталин, на Будьони, на Берия и ще изложат кости от пръстите им, с които са убивали, за поклонение в църквите?
  Ей такива въпроси ми се въртят из главата...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 56. 56 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Весело

  Такъв виждат света само приматите. Така им оттърва понеже са комплексирани. За мен "руски свят" е друго. Това е Чайковски, Лермонтов, Гагарин, Булгаков, Менделеев...
  Но за да видиш този свят трябва да си духовно извисен. Нещо което русофобската банда не е...
  —цитат от коментар 45 на Трансмач


  Майко мила! Гагарин между Лермонтов и Булгаков! Това ми напомня стария виц за нашенеца, който отива на екскурзия в Германия и застава пред паметника примерно на Шилер и казва: "О, Гьоте, познах те, Малка нощна музика, Та-та-та-там (изтананиква началото на 5-тата симфония на Бетовен).
  Мъка!


 57. 57 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мондиана":

  Разбира се! Когато една журналистка попитала Гагарин нужно ли е да се харчат толкова пари за космически изследвания, след като има толкова гладуващи по света, той отговорил: "Ако мислехме само за насъщния, още щяхме да живеем в пещерите!". Като мисъл и дух, той е на нивото на тези другите, че и по-голям! Не се опитвайте да коментирате първия космонавт. Не сте на нивото му.

 58. 58 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#27] от "КА2": Лично на мен късия блатен червей нищо (нито хубаво, нито лошо) не ми е направил, но успя да върне самоуважението на руснаците и да изправи на крака съборената от Горби и Елцин на колене Русия, въпреки че някои не я/го харесват?И аз искам един подобен български червей да ни върне Западните покрайнини и Македония и самочувствието като българин, а НЕ отвсякъде да ми натрапват, че сме най-последните в ЕС и че в световните класации сме някъде между Ботсвана и Уганда!!!!
  —цитат от коментар 33 на Дедо Либен


  Повечето коментиращи тук няма да се съгласят , но според мен донякъде имате основание. Обаче само донякъде. Изнамирането на Путин и превръщането му в лидер беше в голяма степен закономерност. Това беше единият от вариантите за близко бъдеще на Руската федерация. Всеки, който малко от малко познаваше ситуацията в нея, протичащите вътре процеси, както и народопсихологията, го предвиждаше. Включително част от западните анализатори. Под народопсихология имам предвид най-вече, но не само, онова характерно за Руската империя и после СССР съчетание между комплекс за непълноценност и мания за величие, подхранвана едновременно от чувството за обида и дълбоко вкоренените полулегенди за военно превъзходство и не полу ами пълни легенди и лъжливи митологеми от типа "нас винаги ни нападат, ние винаги се защитаваме и винаги моралното право е на наша страна".
  Другият вариант беше нарастващо напрежение вътре във федерацията по всякакви линии на разлома - етнически, социални, икономически, олигархични и дори мафиотски ако щете. Напрежение, което в крайна сметка щеше да доведе или до кървав военен преврат, или до още по-кървав и много опасен за целия свят разпад и гражданска война.
  В този смисъл в началото Путин и подкрепящите го сили имаха положителна роля, впрочем и останалият свят - особено Западът - възприе нещата така. Дори си позатвори очите за втората Чеченска война и подозренията, че атентатите са провокирани от руските тайни служби (говоря за едни взривени жилищни блокове, които станаха непосредствен повод, ако сте забравили). По същият начин бе посрещнат и разгромът на всесилните дотогава олигарси, при който "непослушните" бяха смазани, послушните - оставени край яслата, а на мястото на първите се създаде мощен олигархо-мафиотски кръг, директно свързан с Путин и обкръжението му. Не е най-добрият подход, въобще не е правов и демократичен, но може би в Русия днес няма друг начин - горе-долу така разсъждаваха водещите политически кръгове на Запад. А и в началото това не им затваряше вратите за икономическо проникване, дори напротив.
  Само че силовото изграждане (по-скоро възстановяване) на все по-авторитарна "вертикала на властта" доведе до най-възможния резултат. Властта постепенно се концентрира навсякъде в т.нар. "силовики", които - трябва да им се признае - до голяма степен смазах а или преподчиниха бандитските групировки. Което, заедно с излелия се "златен дъжд" заради растящите цени и износ на суровини, доведе до растяща подкрепа за Путин в Русия. Престъпността намалява, доходите растат, страната ни отново е "на една маса" със световните лидери - абе накратко "светлото бъдеще" наближава.
  Проблемът е, че силите, които издигнаха Путин и го създадоха като лидер (без да отричам ролята на конкретните личности в историята) сами по себе си не са способни да извършат дълбока модернизация нито на страната, нито на обществото. И - пак закономерно - от обкръжението бяха отстранени по-реформаторски настроените, а "вставание с колен" все по-често се отъждествяваше с "вокруг все враги" - което изцяло съвпада с манталитета на т.нар. "силовики", та те цял живот в това са възпитавани, с това са се занимавали. Което с пълна сила важи и за самия Путин. И понеже "наоколо са все врагове", значи за да "станем от колене" трябва да покажем сила и да накажем когото можем - разбирай слабите съседи, особено от "ближайшая заграница" (близката чужбина - т.е. основно бившите републики от СССР). Природните ресурси не могат вечно да подхранват забележим ръст на доходите, а икономиката като цяло остава неефективна, немодернизирана, с огромни разхищения и прекомерно силно зависима от политическата върхушка. Това неминуемо води до социални диспропорции и напрежение. Някой трябва да е виновен. В никакъв случай това не може да е властта и особено Путин и обкръжението му. Тогава кой? Ами враговете! Народонаселението трябва да бъде убедено в това, то трябва да се почувства обкръжено и заплашено от страховити хищници, които само точат зъби да разкъсат девствената плът на "Матушка Русь"!
  Така се образува самоподхранваща се спирала. И движението по нея надолу (или нагоре - както предпочитате) се ускорява.
  Някои може да възразят: "Да, ама Русия отново е световен фактор, в съюз с Китай отново е свръхсила..." Е, да. Само дето в този съюз Русия все повече заема ролята на "малкото братче със забавено развитие" и на умните руснаци това все по-малко им харесва. Те с основание не искаха страната им да бъде изцяло подчинена на мераци и интереси от Запад, но си дават сметка, че срещу това "меко проникване" има възможни и приемливи противодействия. Докато прекомерното "обвъзрване с" и "проникване на" Китай е заплаха от съвсем друг порядък.
  Много може да се напише за грешките на Запада в целия този процес, за двойни стандарти, лицемерие, понякога откровена наивност - съчетана с алчност - които на практика подпомогнаха путинизацията. Но това е друга тема. И дълга тема.

  ПП А украинската църква накрая ще стане самостоятелна, въпреки яростната съпротива на Русия. Което ме кара да се запитам има ли БПЦ сила да се опита да отиграе в наша полза подобното положение с Македонската църква. Разбира се - при положение, че тя реално, а не само на думи, потвърди, че нейна "Църква-майка" е БПЦ.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 59. 59 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дедо Либен":

  "И аз искам един подобен български червей да ни върне Западните покрайнини и Македония "

  А бе дедо Либене, за какво ти е Македония - да я досъсипеме, като северозапада ли ? И без това не ни искат. Не е ли по-добре да си оправим държавицата, пък другите сами ще дойдат. Ама това става с много труд и ум. И задължително! без Русия.

 60. 60 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Независима Украйна получава своя, независима църква, кое не разбират руснаците? Положението, в което църковният висшестоящ е от страна, която те напада, е дотолкова абсурдно, че дори руснаците биха го разбрали, ако за момент спрат да пиянстват с любимия си коктейл от великорусизъм + носталгия по комунизма + миш-маша от нацизъм и православие.

 61. 61 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#57] от "Трансмач":

  ....................една журналистка попитала.............

  Абе защо лъжеш,Гагагрин никога не е казвал такива неща.

 62. 62 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Православните талибани, управляващи поданиците и самите суеверни руси компенсират колективно изтласкания импулс за покаяние с пресилена ,,утилитарна сакралност”. Руската църква представлява съставна част от държавния апарат и целенасочено използва инструментариума на религията за психолингвистично програмиране. Църковните служители приучават многомилионното паство към безпрекословно подчинение пред властимащите и способстват не само за правилната етническа самоидентификация, но и стимулират самоутвърждаването на всеки енориаш като държавен патриот. Как да преодолеят абстинентната криза слабокултурните зомби-ватници и да се откажат от илюзорното си превъзходство и въображаемо господаруване, щом Пушкин, Некрасов, Достоевски и Солженицин не са могли да си самопроизведат антидот ?

 63. 63 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#51] от "birnic":

  Слава за вашия бюджет.
  Явно трябва да пояснявам за вас, какво имам в предвид — основни признаци на отворената икономика
  1. В България има платежоспособно търсене на бензин и газ. Значи продавач ще се намери (било Ромпетрол или Еко или коя да е фирма вносител).
  2. В България бензина не е по—евтин от Гърция или ЕС, преди таксите — Т.е. не е дотиран.
  От 1 и 2 следва, че Русия има интерес да ни задържа като клиент. Затова и никога не е имало липса на бензин от 91 насам.

  При газта, доскоро нямаше алтернативни доставчици.
  За щастие сега има. Ако обаче ни е много скъпа газта (защото споменавате цена) ние можем да минем на други източници — електричество например. В момента има излишък от мощности. Показателно е, че в България намалява потреблението на газ, в момента е около 2.2 млрд м3. Та отново — ние сме предпочитан партньор, не обратното.
  В подкрепа на горното, дадох примера със спирането на газта, при далеч по сложно за нас обстоятелства (Т.е. без алтернатива или без да имаме фин възможност) и тогава оцеляхме, даже не се забеляза.
  Ерго, Русия ни е суровинен придатък. В момента ни е изгодно да купуваме от там. Но вече сме независими от тях, просто като рефлекс у нас е останал страха.


 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#57] от "Трансмач":

  "Гагарин ...(цитиран от Ванга, цитирана от Нешка Робева) отговорил: "Ако мислехме само за насъщния, още щяхме да живеем в пещерите!"."

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#61] от "Огнян Тодоров":

  Точно западна журналистка му задава въпроса при едно от безбройните му посещения в различни страни.

 66. 66 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#39] от "minuva4a":То под дългогодишно руско робство са били, дори много по-дълго и тежко, Полша, балтийските държави, държавите от бившия СССР и т.н. Други по-кратко - ГДР, Чехия, Румъния, ... Някои са в ЕС и НАТО, но едни сега са по-добре /Полша, Чехия, Естония например/, а други са по-зле /Литва, Латвия, Румъния, България и всички останали бивши републики.
  —цитат от коментар 44 на birnic


  Ти обаче не можеш да видиш кое е общото между всички държави които си изброил. Нарича се критично мислене- започва да учи се в седми клас. А общото между всички тези държави е че са в пъти по-добре отколкото Русия. В България средната заплата е малко по-висока от руската, а минималната два пъти по-висока от руската. В следващата, според теб - по-зле" държава е Румъния - със средна заплата почти два пъти по-висока от руската!

  Всякавопо-нататъшно писане е безпредметно!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 67. 67 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#32] от "yanne":Да де! Ама токът ти е в голяма част произведен с руски уран, бензинът ти в по-голяма част е от руски нефт, произведен в руска фирма, топлото ти е изцяло от руска газ. За моя бюджет това са средно около 400 + лв. на месец. За нищо американско не харча толкова на месец.
  —цитат от коментар 37 на birnic


  Важно е това, какъв % е от твоя бюджет? Българина дава под средно 5 % от бюджета си за газ и защото, заради вас руските тролове ни държат в абсолютна зависимост. Бензин и уран можем да си купим от всеки! Ние сме тези които дават парите - евро не деревянние. Амбулантния търговец Русия да внимава как се държи, за да не го сменим с някой друг?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "краинската автокефална православна църква (УАПЦ), е създадена през 1921 г., но забранена по време на Сталин през 1930 г."
  От времето на Сталин, нищо не се е променило. уснаците , каквото чуждо вземат, не връщат. Това вече ще се промени.

 69. 69 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#14] от "Norman Granz":Кремълското джудже може би е имал предвид онзи "Рай", в който руснаците ще срещнат духа на Ленин , Маркс или Сталин??....
  —цитат от коментар 42 на Николай_1


  Путин, ако обяви официално, как си представя "рая", към който води русия - половината руснаци ще избягат в Китай, а останалата половина на Запад :):):):)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 70. 70 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ми хайде да ги заменим нещата. Да почнем от газта. С какъв ? Азерски ? Американски ? По-евтини са нали ?
  —цитат от коментар 51 на birnic


  Преди два дни Полша сключи сделка за американски сгъстен газ. Цената франко Гданск (т.е. с включена доставка) е с 30% по-ниска от руската.
  Понимаеш???

 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Украинската църква ще си е самостоятелна без КГБейската такава да ги направлява.

 72. 72 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#41] от "Athanatos":А Турция какъв го дири в Тракия??? Всичко до Константинопол е наше. Ако не вярваш питай Цар Симеон I. От Константинопол нататък е гръцко, а най-на изток-арменско. Или не те кефи моята схема:)))))
  —цитат от коментар 49 на Трансмач


  Иди и си го вземи бе, като е твое. Смешник.
  А Константинопол НИКОГА не е бил български. Мидия - Енос е признатата едно време граница. За съжаление - и това изпуснахме, пак заради любимите ти "братя".
  Цяла Беломорска Тракия и Македония бяха наши, но блядовете нищо не направиха, за да ги задържим, нищо, че българските войски във ВСВ са участвали в боеве единствено СРЕЩУ Германия (нищо, че им бяхме съюзници 3 години). Третираха ни като победена страна и ни отнеха всичко, а нас поробиха.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 73. 73 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Където е минал комунизъм и руски войник, винаги остават проблеми, конфликти и опорочени ценности - така че, и православието не може да бъде подминато.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 74. 74 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#72] от "Athanatos":

  Ооо ще си го вземем бе, сериозник! И това време ще дойде. Любимата ти Турция няма вечно да е военна сила. Между другото любимите ти янки я направиха такава! До влизането си в НАТО тя е една развалина! Циганската махала на балканите. После се намесва запада, и резултатът е изкуствено надута икономическа и военна мощ. Но това ще се промени...

 75. 75 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#72] от "Athanatos":
  Ами братя са ми. Най-вече по вяра. А на теб кои са ти братя? Ако съдя по поста ти-османлиите.

 76. 76 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#72] от "Athanatos":Ами братя са ми. Най-вече по вяра. А на теб кои са ти братя? Ако съдя по поста ти-османлиите.
  —цитат от коментар 75 на Трансмач


  Ти определено НЕ си българин, та на теб може и да са ти некви роднини. Вярата на днешните руснаци е болшевизма, СССР, Ленин, Сталин, Путлер, КГБ-православието. Това НЕ е бългащината. Това са вашите болни вярвания.

 77. 77 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#76] от "ali_ibn_isa":

  Някакъв с ник "али ибн иса" ми казва че не съм българин. И това доживях!:)

 78. 78 Профил на Десислав Георгиев
  Десислав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Украинска църква няма- защо ли?!
  Защото самата руска православна църква е създадена в Киев , като обединителя на Московската митрополия, Киевската и Литовската митрополия в една архипископия- на цяла Русия е Киприян българина.

  Расате
 79. 79 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Айде пак поредната руско-украинска драма...То изобщо в Украйна няма единна църква и на самите украинци не им пука от това особено. Дедо Вова, колкото повече го нарочват, толко повече му развързват ръцете да си агресира на воля. Утре като руската армия влезе в Одеса интересно е дал на америте ше им стигне куража да палнат ЕФките или пак ще започнат да метат санкции..?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK