Забавянето на китайската икономика за третото тримесечие е рекорд от 2009 г. насам

Забавянето на китайската икономика за третото тримесечие е рекорд от 2009 г. насам

© Associated PressИкономическият растеж на Китай се е охладил до най-бавния темп от 2009 година през третото тримесечие под натиска на търговската война със САЩ и усилията на китайските власти да намалят рисковете, свързани със задлъжнялостта, предадоха информационните агенции.


Втората икономика в света е нараснала с 6.5 процента на годишна основа през третото тримесечие, сочат оповестените днес правителствени данни. През второто тримесечие на годината китайският икономически растеж бе 6.7 процента, а през първото - 6.8 процента.


Анализаторите, анкетирани от "Ройтерс", очакваха показателят за третото тримесечие да бъде на равнище 6.6 процента. Това е най-слабият тримесечен растеж на годишна основа от първото тримесечие на 2009 година, когато бе разгарът на световната финансова криза.


По-рязко от очакваното
Анализаторите очакваха китайската икономика да се поохлади, след като Пекин затегна контрола върху кредитирането миналата година, за да ограничи бума на кредитите. Забавянето на растежа обаче е по-рязко от очакваното, което накара китайските лидери да променят курса и да насърчават банките да отпускат заеми, отбелязва "Асошиейтед прес".


Китайската икономика е запазила като цяло стабилна, устойчива и прогресивна тенденция на развитие през първите девет месеца на годината, посочи говорителят на националната статистика Мао Шънюн, цитиран от ДПА.
Същевременно трябва да отчетем, че външните променливи, представляващи предизвикателство, значително са се увеличили, допълни той.


Китай и САЩ водят търговска война през последните месеци. Вашингтон въведе мита върху китайски вносни стоки за 250 милиарда долара, което е приблизително половината от китайския износ за САЩ. Пекин отговори с мита върху американски вносни стоки за 110 млрд. долара, включително соя, коли и самолети.


Китайският износ остана неочаквано силен през третото тримесечие на годината, тъй като компаниите направиха поръчките си предварително, за да избегнат американските мита. Експертите предупреждават, че последиците от търговската война ще станат по-осезаеми през четвъртото тримесечие.


Още по-голямо забавяне догодина


На тримесечна основа растежът се е забавил до 1.6 процента спрямо преразгледани 1.7 процента за второто тримесечие, както се очакваше, отбелязва "Ройтерс".


Преди да бъдат оповестени данните, икономистите очакваха растежът на Китай за цялата година да бъде 6.6 процента в съответствие с целите на правителството, заложило растеж от 6.5 на сто тази година и 6.3 на сто догодина. Някои анализатори обаче сега посочват, че растежът през 2019 може да се забави повече.


Растежът на заводското производство в Китай се е забавил през септември до 5.8 процента, а инвестициите в основен капитал са нараснали малко повече от очакваното - с 5.4 процента през първите девет месеца на годината, сочат публикувани днес данни.


Инвестициите в инфраструктура са се увеличили с 3.3 процента на годишна основа за периода януари - септември, докато за първите осем месеца на годината увеличението е било 4.2 процента. Продажбите на дребно са нараснали с 9.2 процента през септември спрямо година по-рано, възстановявайки се след няколко месеца на вял растеж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK