"Австрия не е Унгария", или колко лесно (и рисковано) е да работиш с крайната десница

Австрийският канцлер Себастиан Курц (вдясно) с вицеканцлера Кристиан Щрахе.

© Associated Press

Австрийският канцлер Себастиан Курц (вдясно) с вицеканцлера Кристиан Щрахе.Австрия е на 11-о място в света по свобода на медиите според "Репортери без граници". Може би затова и гражданите ѝ, и чужди наблюдатели се изненадаха, когато в края на миналия месец вътрешният министър опита с писмо да ограничи достъпа до информация на критични медии. Малко по-рано се забърка в друг скандал и бе обвинен в опит за чистка в контраразузнаването.


Подобни изненади идват от кабинета във Виена, откакто преди почти точно година с 26% от вота и 51 депутатски места (11 повече, отколкото имаше до момента) крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) получи най-добрия си резултат от 1999 г. Тогава тя взе също 26% от гласовете и влезе в кабинета отново с консервативната Австрийска народна партия, както и сега.


Преди 19 г. обаче европейски правителства спряха контакти с Виена заради съюза с партия, основана от бивши нацисти. Днес климатът в Европа е друг: антимиграционната реторика и подобна политика са подразбиращи се в европейската публична сфера. От пика на кризата през 2015 г. насам лидерът на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе, ръководил партията от 2005-а, не просто я възстанови от разцеплението заради предшественика Йорг Хайдер, което въпросът за миграцията можеше да задълбочи; той я изведе от кризата и я превърна във втора политическа сила.
Въпреки акцента върху миграцията сравненията на канцлера Себастиан Курц с унгарския премиер Виктор Орбан се считат в Европа за пресилени, а за сътресение в политическия живот на Австрия този път не се говори. Къде е разликата и постига ли Курц мечтата на консерваторите в цяла Европа: да попречи на популистите да го изтласкат от властта?


Ако да, каква цена плаща австрийската демокрация? "Дневник" попита експерти как се отразяват на Австрия позициите на крайната десница по спорни теми като миграцията, Русия и Балканите.


"Това се подготвя от 30 години"


Миграцията бе спойката, събрала Курц и Щрахе заедно. Канцлерът върна партията си в политическата игра на Австрия за броени месеци, след като с антимиграционна реторика иззе подкрепа от крайната десница, успя да издейства предсрочни избори и си навлече обвиненията на Щрахе, че е "откраднал" програмата му. Някои изследователи смятат, че Курц засега успява там, където други лидери се провалиха: традиционната десница ограничава възхода на крайни партии, като "усвоява" част от посланията им.


Миграцията влияе на всички останали процеси, но и "влияе на част от дебата като "единствена тема, която непрекъснато се върти около други, но и ги скрива," каза за "Дневник" Гералд Шуберт, редактор от в. "Дер Щандард", който пише за Централна и Източна Европа. Неговото издание, заедно с в. "Куриер" и сп. "Фалтер", бе изрично споменато в писмото в австрийското вътрешно министерство за ограничените контакти на полицията и медиите. Опозицията пък смята, че всеки път, когато се говори за миграцията, например забулването, целта е да не се споменават други въпроси като икономиката и данъчната политика.


Това създава спорна представа за Австрия из Европа, смята Шуберт, посетил Чехия преди местните избори на 5-6 октомври. В пражкото метро му прави впечатление не един билборд с лидера на крайнодясната Партия за пряка демокрация Томио Окамура с Щрахе и италианския вътрешен министър Матео Салвини. Заглавието: "За австрийците, унгарците и италианците чакането свърши. Имат хубави правителства, нека Прага е следваща." "А дори не ставаше дума за парламентарни избори! Изглежда, от крайнодесните партии в Чехия вече ще сочат към Австрия - "това е добър пример за нас". А левите политици и граждани ще кажат, че Австрия е лош пример".


Говоренето за "дясно общество на антимигрантски политици" в цяла Европа може да е твърде голямо изкушение. Темата "миграция" в Австрия обаче е специална. В съседна Германия възходът на крайнодясната AfD е нещо сравнително ново; в Австрия Хайдер, син на бивши нацисти, взима властта в партията със същия произход през 1986 г. По "негово" време е и коалиционното споразумение на FPÖ и Народната партия. "Още през 1986 г. Партията на свободата радикализира мислите си по темата (за миграцията). Още от началото бяха успешни. Имаше и известен отпор, но са успешни и до днес. Темата не е нова. Но през 2015 г. имаше нова радикализация и не се изненадах, че в Австрия дебатът ще намери нова почва. Това се подготвя от трийсет години."


Протест срещу влизането на Партията на свободата във властта в Австрия преди изборите миналата година.

© Associated Press

Протест срещу влизането на Партията на свободата във властта в Австрия преди изборите миналата година.


Думи за двойна употреба


На пръв поглед Курц и Щрахе работят добре заедно основно по тази тема. Курц реагира с предупреждения, но сдържано, на скандалите с контраразузнаването и медиите - вътрешното министерство е в ръцете на крайната десница, от която е част и министърът Херберт Кикл. Друг ресор, номинацията за който бе дадена на FPÖ, обаче се оказа на пръв поглед по-проблематичен - външната политика. Веднага след като Курц прояви солидарност с европейската позиция за Унгария и т. нар. "Член 7", Щрахе покани "Фидес" в редиците на националистическата си европейска група, ако партията бъде изключена от ЕНП.


Разминаването за Орбан е "кратък момент на лека дисхармония" и всъщност изненадата за някои е дошла не от крайната десница, а от партията на Курц, избрал позицията на ЕНП, каза за "Дневник" проф. Зиглинде Розенбергер от Виенския университет. За нея обаче обяснението е просто: "Това позициониране е част от предстоящата кампания за евроизборите."


Означава ли това, че Курц е възложил за себе си ролята на австрийското лице "за пред Европа" и е оставил Щрахе да действа предимно за вътрешнополитическа употреба, както правят и други правителства на Стария континент? Според проф. Розенбергер "несъмнено има разделение на труда между коалиционните партньори. Народната партия има по-голям интерес от функционирането на ЕС, отколкото FPÖ. Заради икономическата си ориентация обаче проевропейската позиция на ОВХ е и за европейска, и за национална употреба."


"Бях много изненадан и се чудех дали канцлерът Курц няма да реагира по-остро. Партията на свободата трябва да осъзнава колко смущаващо е това за коалиционния ѝ партньор," смята Шуберт. Според него няма много смисъл да се гледа на всяка австрийска тема "през очила, оцветени през призмата на Орбан". "Той дори не е толкова интересен. Не всяко миграционно решение е "орбанизация на Австрия" - политическият контекст е много различен. Австрия не е Унгария. Разбира се, виждам и проблема - "Фидес" още е в ЕНП, докато партията на (Ярослав Качински, управляващата в Полша "Право и справедливост" - бел. ред.) не е. Затова и г-н Курц разбира, че въпросът за Орбан ще продължи да му се задава."


Австрия и Русия - без промяна


Не може да не става дума за Орбан и то не само заради мястото на "Фидес" в ЕНП. Унгарският премиер подари два полицейски коня на министър Херберт Кикл това лято. Не може да не се говори и за Владимир Путин пак заради Партията на свободата: австрийският външен министър Карин Кнайсл посрещна руския президент на сватбата си и танцува с него (Курц също се възползва от възможността да разговаря с Путин).


Официално Русия не влияе по-силно на това правителство, отколкото на предишни. "Дори когато FPÖ не беше на власт, Австрия продължаваше да играе тази роля от Студената война, да е неутрален партньор на всички сили по света, с канали не само със Запада, но и с Русия" и традицията на неутралитет никога не се е поставяла под въпрос, продължава Гералд Шуберт. "FPÖ има партньорство с "Единна Русия", но, честно казано, Путин дори няма нужда от него." Отвъд официалната политика кремълската партия и FPÖ може да продължават да поддържат връзки. "Ние обаче си оставаме член на ЕС, не се променя официалната позиция на Австрия за санкциите и FPÖ няма да направи нищо.


Сегашните отношения между ЕС и Русия все пак правят ситуацията днес по-различна и по-деликатна от обичайното, казва проф. Розенбергер. Действително връзките на Виена и Москва така или иначе са силни в някои сектори, земеделието например. В този смисъл и двете партии имат интерес от добри отношения с Москва, за консерваторите въпросът е в икономиката, а за крайнодесните - в идеологията. "В миналото австрийски правителства са сключвали много договори с Русия, това не е ново. Новото е, че ЕС е наложил санкции на Русия."


Изненади на Балканите


Коалицията на Курц и Щрахе дойде на власт месеци преди началото на австрийското европредседателство, което също разглеждаше Западните Балкани като приоритет. Тогава някои експерти предупредиха, че политическите и икономически цели на Виена може само да подпомогнат "стабилокрациите" на полуострова, вместо да решат проблемите им.


Внезапно обаче в курорта Алпбах Виена заприлича на обединител, когато канцлерът се оказа участник в срещи между президентите на Сърбия и Косово, на които се обсъди възможна (макар и силно оспорвана) размяна на територии. Нямаше значение, че неговият коалиционен партньор е на силно сърбофилски позиции и многократно е предизвиквал гняв в Косово със защитата на Белград и в Босна и Херцеговина - с подкрепата за Република Сръбска.


За "Дневник" изследователят Марко Кмезич от университета в Грац обяснява, че за крайната десница в Австрия "подкрепата за интеграцията може да донесе и ползи - заради множеството мигранти от Сърбия и Босна," някои вече и австрийски избиратели. Кмезич признава, че тъкмо спорните позиции на Партията на свободата пречат на Австрия да е "обединяващият фактор на Западните Балкани". Поне що се отнася до Косово обаче, според бивш представител на австрийско правителство, с когото "Дневник" разговаря, Щрахе би бил готов заради близостта си до Белград да подкрепи всяко решение, дори ако то е конструктивно, ако зад него застават и сръбските власти.


Отляво надясно: президентът на Косово Хашим Тачи, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, австрийският канцлер Себастиан Курц и сръбският президент Александър Вучич на ежегодния политически форум в Алпбах, Австрия. Виена също така в момента председателства Съвета на министрите на ЕС.

© Associated Press

Отляво надясно: президентът на Косово Хашим Тачи, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, австрийският канцлер Себастиан Курц и сръбският президент Александър Вучич на ежегодния политически форум в Алпбах, Австрия. Виена също така в момента председателства Съвета на министрите на ЕС.


Въпросителни


В политологията съществува теза, че крайни партии на власт неизбежно "нормализират" позиците си. Тя разделя изследователите, но поне засега, и поне в австрийската коалиция изглежда отчасти вярна. "Мисля, че двете партии намериха начин да стабилизират съвместното си съществуване и да се разбират много добре" и то без да си вредят, смята редакторът Гералд Шуберт. "Засега. Минала е само година. Но не си вредят, защото Курц е в доста приятна ситуация. Винаги може да е добрият. Да се опитва да държи Народната партия в демократичния консенсус. А FPÖ могат да се занимават с политиката си - реториката им е за журналисти като нас... Мисля, че намериха начин да играят играта си и няма да се промени това в близките година-две."


"Двете партии съществуват съвместно, служат на сходни сегменти гласоподаватели вдясно, заедно стъпват на националистически и антимиграционен дневен ред. За европейския и международен дневен ред обаче може да има напрежение", казва проф. Розенбергер. Според изследователката FPÖ в момента печели повече от Народната партия - например "и двете не се свенят да запълват всички политически постове с партийци", но ситуацията е "особено удобна за FPÖ", която бе в опозиция.


Същевременно партията на Щрахе може да усложни задачите на кабинета във Виена - и във вътрешната политика, и в отношенията с Европа и Света. От една страна, "заради връзките си с националисти в няколко държави и заради изявеното евроскептично позициониране FPÖ добавя още едно предизвикателство към задачата да има цялостна австрийска външна политика," продължава Розенбергер. От друга повечето от идеите на партията "предизвикват институциите и процедурите на либералната демокрация, повечето допринасят за "нелибералната демокрация"," макар някои от предлаганите политики да са сериозни. Проблемът за нея е, че "всички идеи служат на краткосрочните интереси на крайнодесния сегмент гласоподаватели", а с други думи на политическите борби.


За сп. "Атлантик" Емили Шултайс отбелязва, че стратегията на Курц изглежда е вдъхновена от Волфганг Шюсел - канцлер по време на първото правителство с Партията на свободата. Шюсел избираше да не коментира скандалите, свързани с FPÖ и дори си заслужи прозвището "Тихия канцлер", отбелязва авторът. Експерти, цитирани от тази и други публикации, отбелязват, че дори случаите на дисхармония (позицията срещу ограничаването на медиите например) в голяма степен нямат значение, тъй като властта в момента няма истинска алтернатива, а в парламента няма силна опозиция.


Шултайс продължава да нарича Курц "политически вундеркинд" - дума, която много наблюдатели на Австрия вече не употребяват. И тя обаче споменава магическите за политиците думи, които могат да нарушат привидната хармония: идват избори.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Австрия от край време води силно лъкатушеща политика, донякъде разбираемо превид това, че тя в същност е малка държава и е била на ръба да бъде разделена, подобно на Германия или дори цялата да падне в ръцете на Сталин.
  И в годините тя е играеше ролята на пералня за парите на слубите на соцстраните, което оказва влиниет и до ден днешен.
  Иначе техните крайно десни винаги а имали някакво влияние там, въпреки доста оперетното им представяне. В полето на външната политика на тях не може да се разчита и винаги са възможни някакви изненади, за което спомага и тяхното географско положение - все пак никой не очаква в центъра на Европа да възникне фашистка или напротив соц страна ей така от нищото. Това им позволява да се заиграват във всички посоки.

 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Спирачките на колата на К*рц как са? 🤕
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Ми те либерал - комунетата - интернационалисти са достойни наследници на болшевиките.
  Сещам се за един терористичен акт, тук в България в един християнски храм, навръх Великден.
  Та най-вече по делата им ще ги познаете.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2495 Гневно

  Общо взето: всякакви клоуни, решили да яхат вълната на властта, без значение колко точно са нелепи. Напомня на нащо комунистче, Бойко, който ни държи заложници между ЕС и Русия.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Нали бехте против болшевиките, това е техния подход.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Курц нагледно показва, както и Макрон как всеки млад и енергичен десен лидер с лекота остранява клетите идиоти. Винаги съм писал, че за възхода на некадърните ултрасупер супер националисти и евроскепци стои неглижирането на здравия разум по въпросите за миграцията, свойствено за Меркел. ЕС има ни да точно от такива лидери, ако и в Германия се появи такъв, СЕЩ става реализуема и близка цел

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#8] от "danvan":

  Никаго няма да има европейски щати, националното чувство няма да го позволи.
  Но иначе си вервай, и Ленин е вервал и Гошо трезвеникът и Тито.

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Задайте си въпросът, защо Путин подкрепя неизменно всички клети идиоти в ЕС ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 785 Весело

  Тукашнитетролчета са ясни :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  Крайнодясната австрийска "партия на свободата" влезна във властта и почна да прави поразии и скандали. В статията са отбелязани два от тези скандални случаи, ето повече подробности за тях:

  https://www.dw.com/bg/австрия-авторитарните-похвати-на-един-министър/a-45673309

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всъщност позицията на Курц не се различава от тази на Орбан. Обаче Меркел не смее да го критикува. Понеже има само една крачка Австрия, Вишеградската четворка и Полша да възстановят Австроунгария под името на някакъв си съюз или уния. И край на ЕС, а заедно с него и на френско-германския келепир.

  Мигрантите в крайна сметка ще изядат главата на фрау Меркел.

 14. 14 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#12] от "Иво":

  'Всичко това, разбира се, не е просто някакъв гаф. Стъпка по стъпка Австрия тръгва по пътя на орбанизацията. Към авторитарно преустройство и отравяне на атмосферата.'

  Уевоуиберастки плач? Безценно!

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Задайте си въпросът, защо Путин подкрепя неизменно всички клети идиоти в ЕС ;)
  —цитат от коментар 10 на danvan


  Ми щото трябва да продава природни ресурси на някой бе - нефт, газ, етц. :)

  Ако Европа замяза на Африка, мислиш че ще и трябва нефт и газ и други полезни изкопаеми. Тогаз на руснаците ще им се наложи да работят и ще свалят Путин от власт. :)

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1575 Весело

  Задайте си въпросът, защо Путин подкрепя неизменно всички клети идиоти в ЕС ;)
  —цитат от коментар 10 на danvan


  Курц нагледно показва, както и Макрон как всеки млад и енергичен десен лидер с лекота остранява клетите идиоти. ..., ако и в Германия се появи такъв, СЕЩ става реализуема и близка цел
  —цитат от коментар 8 на danvan


  До коментар [#8] от "danvan":

  Същи Путин&Сорос. :) Щото Путин "подкарва стадото", а Сорос го "дои".:)

  У нас - договорът между Луканов и Сорос:
  "ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ...
  Чл. 1. (1) Фондация "Отворено общество" се освобождава от данъци, мита, такси и отчисления в полза на бюджета. ..."
  https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1088914432/issue/3071/postanovlenie- №-76-na-ministerskiya-savet-ot-20-yuli-1990-g-za-osiguryavane-na-usloviya-za-razvitieto-i-funktsioniraneto-na-fondatsiya-

  Правителството на Мултигруп се оглавява от активист на "Отворено общество" - Любен Беров. Това в спомените на Воденичаров - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/


 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Весело

  До коментар [#14] от "TPOTOAP":

  Хахаха... споко, плач няма само смях. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#17] от "Иво":

  Щом е тъй, сърдечно ви пожелавам само такъв смях :)

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  След това, което се случи с Виденов, никой премиер няма да му ие озъби.
  Орбан е изключение.
  И му скочи целият европарламент... :)

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  Крайно десните в Австрия винаги са били рубладжии. Нещо като Сталин и Хитлер. Още перат комунистически пари там.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Неутрално

  Курц и Орбан са много различни като похват. Освен това Курц има след себе си по-дълга демократична история. Партията на Хайдер реагира коректно на антидемократични изблици.
  Видимостта (сватби и подаръци) не трябва да обърква наблюдателите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Антиимигрантската риторика е само популистки лозунг. Основната идеология на политиците от АПС е от 1918 година и цели обединение с Германия. Политиците от т.нар. Трети лагер твърдят, че със загубата на влиянието на Австрия сред немските територии, тя няма право да бъде самостоятелна държава и трябва да се включи в Голямата Германия. Това е забранено от Парижките договори от 1918 година и целта е ревизия на тези договори.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1575 Весело

  До коментар [#16] от "plebs":След това, което се случи с Виденов, никой премиер няма да му ие озъби.Орбан е изключение.И му скочи целият европарламент... :)
  —цитат от коментар 19 на НеКой  До коментар [#19] от "НеКой":

  Ще, ще. Въпрос на просвещение на онези, с които се спекулира. Сравнявайте

  "Старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов"
  "Първо – спекулациите дойдоха именно от редиците на БСП и дясното им извънпарламентарно крило…"

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 993 Неутрално

  “Преди 19 г. обаче европейски правителства спряха контакти с Виена заради съюза с партия, основана от бивши нацисти. “
  ———
  Малко пушилка, като чудесата за три дни беше. Съпроводена с детинска акция в европарламента, където функционерите си бяха залепили на реверите картинка със задраскана папионка (тогавашният австрийски канцлер носеше папионка). Мен друго ми се чете, но няма кой да го напише. Участието в управлението на FPÖ доведе до една дългогодишна тежка криза на партията на Хайдер. Някъде в началото на мандата трима от най-приближените му хора едновременно и като гръм от ясно небе (поне за мен) хвърлиха оставки. Сузане Рис-Пасер (вицеканцлерка), Карлхайнц Грасер(финансов министър) и Петер Вестенталер(клубобман). Особено Рис-Пасер минаваше за най-близкия му човек, даже й бяха лепнали прозвище “кралска кобра” именно поради тази близост. След време Хайдер напусна партията, която беше създал той, създаде нова, дето не просъществува дълго, най-накрая той загина при една много странна катастрофа. Карал мъртвопиян. А се знаеше, че той почти не пие. Е, за това ми се чете, ама това, дето е под повърхността!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#23] от "plebs":

  Сложили са му бомба на Сорос, в пощенската кутия пред къщата му.
  Току що го написаха.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#20] от "джендър дебне в храсталака":

  В това няма никакво съмнение. Частното посещение на Путин на сватбата на една от австрийските министърките излъчена от "партията на свободата" беше прекрасен пример за отношенията между тази крайно дясна партия и кремълския автократ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Определено, Курц е много по-нормален и умерен политик от Орбан. Млад и енергичен, направи истинска трансформация в своята партия, чак името й смени. Има и добри идеи. Лошото е, че се съюзи с крайно десните и това рано или късно ще му изиграе лоша шега.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Тук не става въпрос за философската категория "форма", а за философската категория "съдържание".
  Нека го формулираме така: Курц би я свършил същата като Орбан, ако беше в подобна на него позиция и ако нормативната уредба на Австрия му позволяваше.

  Но както е познато от историята, нормативните уредби се променят, стига да има съответни количествени натрупвания в нагласите на масите.
  :–))

 29. 29 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Мда, залогът е твърде голям, за да бъде разрешено някому да си разиграва коня. Докато не им съвпаднат интересите. Както е бил случая с Шикългрубер.

  Понеже "Те", подобно на британците, нямат вечни приятели, а вечни интереси.

 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1186 Неутрално
 31. 31 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#29] от "Поручик Балканец":

  Само за протокола: Адолф Хитлер никога не е носил официално фамилията Шикългрубер. Това тръгва като антиьитлер пропаганда от края на 20те години. И как не си давате труда да проèтете нещо по сериозно като източник...

 32. 32 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  "Крайно десните" фактически са леви и много сродни идеологически с комунистите и социалистите. На практика те са национал "социалисти", нито крайни, нито десни. Но това е просто въпрос на терминология, използвана по времето на болшевиките с цел видите ли да скрият близостта си с нацистите, техни съюзници и след това "врагове." По-важно е да се разбере, че основната причина за възраждането на всички тези "крайни" е една дама на средна възраст (шерше ла фам, макар и в друг контекст.), която отвори широко портите на Европа за една напаст, по опасна от нашествието на варварите и затриването на Римската империя. Европа трябва да разбере, че е включена, без да го желае, във война на цивилизациите и трябва да се отърси от глобалистичните си и мултикултурални залитания, да си върне чувството за самосъхранение и да спре инвазията на исляма и мързела под всичките му форми. И това трябва да се каже на висок глас, ясно и категорично.

 33. 33 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#31] от "ckn29372393":

  Знаем, знаем, правилно си прочел. Никаква гара не е!:–))))

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Я какъв загорял австриец на фотото.
  И тоя канибал, вместо да си наляга сърмите и да е благодарен на съдбата и местните - решил, че трябва наклон да им дава.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Я какъв загорял австриец на фотото.
  И тоя канибал, вместо да си наляга сърмите и да е благодарен на съдбата и местните - решил, че трябва наклон да им дава.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#29] от "Поручик Балканец":Само за протокола: Адолф Хитлер никога не е носил официално фамилията Шикългрубер. Това тръгва като антиьитлер пропаганда от края на 20те години. И как не си давате труда да проèтете нещо по сериозно като източник...
  —цитат от коментар 31 на ckn29372393


  Баща му Алоис Хитлер е роден извънбрачно и носи фамилията на майка си - Шикългрубер някъде до 40тата си годишнина, после я сменя с тази на доведения си баща - Хитлер/Хидлер.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Обаче никоя международна медия, включително и български не пишат че в Латинска Америка една групичка е тръгнала от Хондурас към САЩ. Минала е през Гватемала. Щурмувала е границата между Гватемала и Мексико (която има ограда) и в момента е в Мексико и марширува към САЩ. Бройката им непрекъснато расте и е стигнала до 7000 човека в момента. Докато стигнат до САЩ сигурно ще станат къде 20 000.

  Разбира се веят техните си знамена и горят американските, но искат да отидат да живеят в САЩ. Странна логика имат съвременните хора.

  И медиите тотално мълчат. И после що хората избирали десни. :)

  https://www.breitbart.com/immigration/2018/10/22/photo-caravan-protesters-paint-swastika-on-american-flag-burn-it-in-the-street/

 39. 39 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  'Mного повече неща ни свързват с болшевизма, отколкото ни отделят от него. Има преди всичко революционно чувство... Винаги съм се радвал на това обстоятелство и съм дал заповед, бившите комунисти да бъдат допускани до партията веднага. Дребнобуржоазн социалдемократи и шефове на профсъюзите никога няма да бъдат националсоциалисти, но комунистите винаги ще бъдат приети.'

  Адолф Хитлер

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Весело

  До коментар [#27] от "Иво":

  Зависи. И "десните" не са това, което бяха при Хайдер :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Весело

  До коментар [#28] от "Поручик Балканец":

  Може би сте прав. Защо "може би"?
  В историята няма възможност за формата "ако".
  Всеки действа днес и сега...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  о коментар [#9] от "НеКой":Но иначе си вервай, и Ленин е вервал и Гошо трезвеникът и Тито.

  Някои хора биха продълфили списъка ти и с други имена . Но не с ирония - за тях иронията е недопустима . Все пак става въпрос за личности като Каравелов , Раковски , , Левски , ботев ... През различни периоди от живата си те , а и не само те , са изповядвали идеи не само за Балканска , но и световна федарилизация . И както се вижда , идеята е отново на дневен ред . . Въпреки категоричното ти отричане .

 43. 43 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Крайни партии и програми няма да имат дълго успех в Австрия. Австриецът не обича ( в своето болшиснство крайностите, там теволюции няма да се случат.) Лидери като Орбан също няма как да имат дълго успех в Австрия. Курц е балансьор. Вярно е че използва темата за миграцията ( но използвайки я дозирано !) за да обере обвации в по-широк спектър на общественото мнение.Партия като FPÖ ще има винаги в Австрия но тя не може да предложи нищо съществено и конструктивно за трайно развитие на обществото. При слабости на другите партии ще имат своите "звездни " периоди и толкова. Австриецът в болшиснтвото си е консервативен демократ ако мога да формуилрам народопсхилогията на страната. Оттам трябва да се изходи за да се знае как една партия трябва да подходи за да има дълготрайно успех. Оттам и на пръв поглед лъкатушештата политика на Австрия , която всъщност си е абсолютно предсказуема ако човек е запознат с държавата и хората. Да се дават фомулировки само на базата на това което достига навън като факти е малко. Между Австрия и Унгария има ОГРОМНА разика и никава база за сравнения.!Казвам го като човек който отлично е запознат с 2 те дъжави и хората.Колкото Щрахе - той играе ролята ( естествено в един много по-цивилизован вариант, тъй като в това отношение разликата е огромна) на един Жириновски в Русия- казва това което Курц няма как да си позволи да каже а му се иска. Просто се пробва общественото мнение. Интересното е че ауиторията на Щрахе е сред населението чужденци 2 ро и 3 то поколление , визирам турци и юго...с по- да го кажа внимателно ниско образование .. Просто като инфо за размисли кой на какви лозунги реагира и кой не. Зрелият австриец се " наигра " с Щрахе, просто пикът му мина , той го усети и се опитва да се позиционира на ново за да остане в политиката. Темата с миграцията все повече ще отшумава и тогава .... ? Трябва да се предложи нещо градивно... Не случлайно Виена , която е не само огромна за размерите на такава държава столица и има определящо значение в живота на Австрия от не знам колко години се управява от ....? Оставам на колегите да се заинтересуват от кого :-)))) И не е сред лошите места за живеене според мнението на институциите по света които се занивамват с това. Това е атестат и за правилна политика. Това интерсува австрийците а някакви кресливи партийни лидери.

 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Точно така. Австрия НЕ е Унгария.
  Ако популистките плъхове са намерили пробойна някъде, това не означава, че ще я намерят навсякъде.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 45. 45 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 988 Неутрално

  'Mного повече неща ни свързват с болшевизма, отколкото ни отделят от него. Има преди всичко революционно чувство... Винаги съм се радвал на това обстоятелство и съм дал заповед, бившите комунисти да бъдат допускани до партията веднага. Дребнобуржоазн социалдемократи и шефове на профсъюзите никога няма да бъдат националсоциалисти, но комунистите винаги ще бъдат приети.'Адолф Хитлер
  —цитат от коментар 39 на TPOTOAP


  Съвсем извън контекста. Става въпрос за германските работници подведени според него от марксистите. Не за някакви имагинерни комунисти. Няма как с триредови цитатчета да придобиеш представа за миналото.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 46. 46 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Курц е много умно момче.

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#39] от "TPOTOAP":

  Интересно кога го е казал това Хитлер!? Защото точно по негова заповед нацистките банди са нападали германските комунисти по улици, клубове и кина и са ги биели до смърт. Това преди 1933 г. а, след като нацистките изроди взимат властта директно вкарват германските комунисти по лагерите, като много от тях намират смъртта си точно там.

  А, относно болшевизма,

  Хитлер и нацистите НИКОГА не са криели своята омраза към болшевизма, ето нещо по темата:

  http://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/anti-bolshevism.htm
  http://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/paradise.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#40] от "penetrating":

  Десните еволюират или деградидат, въпрос на гледна точка. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Alex
  Alex
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Австрия досега успяваше да запази имиджа си на държава със свободно медии. Това се дължи на добрия политически мениджмънт и традиционно добре работеща бюрокрация. Блясъка обаче се протърка и отдолу блесна истината, за цензуриране и манипулативна преса.

  Alex
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":

  Не, просто и тогава и сега ен са десни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  И главния в САЩ ги чака с отворени обятия,може да ги пусне и да се порадват на Канада....

 52. 52 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иво":

  Хитлер е националСОЦИАЛИСТ. Идеологията му е лява, а не дясна. Пришиването на националсоциализма, или за по-кратко нацизма, към крайно десния политически спектър е по-късно явление. Партията на Хитлер се казва Националсоциалистическа германска работническа партия.

 53. 53 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#41] от "penetrating":

  Така е, затова е история. Някои се опитват да тълкуват историята, прилагайки "класово-партиен подход" и по този начин по македонски създават антитеза на историческите факти.
  Но от друга страна историята е базата, върху която, на база индукция се градят вероятностните хипотези за развитие на явленията, това, което вие правилно наричате "може би".
  На тази база е написан и моят пост по-горе. На същата база е процедирала онази бабка, която питала в магазина дали имат луканка от 150 лева. А когато продавачът отговорил "Такава луканка, бабо няма!", тя му отговорила "Ще има, баби, ще има."
  :–))

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Весело

  До коментар [#53] от "Поручик Балканец":

  Съгласен :)
  Хубав виц :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Весело

  До коментар [#47] от "Иво":Хитлер е националСОЦИАЛИСТ. Идеологията му е лява, а не дясна. Пришиването на националсоциализма, или за по-кратко нацизма, към крайно десния политически спектър е по-късно явление. Партията на Хитлер се казва Националсоциалистическа германска работническа партия.
  —цитат от коментар 52 на TPOTOAP


  В голяма заблуда си Тротоаре, Хитер е НАЦИОНАЛ псведо социалист! Хитлер всъщност е мразил истинските автентични социалисти в Германия в лицето на гермаските социалдемократи, затова същите стават първите жертви на неговия престъпен и кървав режим, следват германските комунисти. Десетки хиляди членове на тези две партии биват пратени в концлагерите и много от тях умират там. Това са ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ, а не твоите заблудени фантазии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Весело

  До коментар [#47] от "Иво":Хитлер е националСОЦИАЛИСТ. Идеологията му е лява, а не дясна. Пришиването на националсоциализма, или за по-кратко нацизма, към крайно десния политически спектър е по-късно явление. Партията на Хитлер се казва Националсоциалистическа германска работническа партия.
  —цитат от коментар 52 на TPOTOAP


  Освен това идеологията му е КРАЙНО ДЯСНА! Точно заради това той прави коалиция с една дясно консервативна партия с помощта на която той взима властта в Германия през 1933 г.! Ето ти подробности:

  https://en.wikipedia.org/wiki/German_National_People 's_Party#Bringing_Hitler_to_power,_January_1933

  Точно заради лъжи и заблуди като твоите в нашите училища освен за престъпния комунизъм и неговата история трябва да се учи и историята на нацизма в Германия и фашизма в Италия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Весело

  Партията на Хитлер се казва Националсоциалистическа германска работническа партия.
  —цитат от коментар 52 на TPOTOAP


  То и Северна Корея се казва Корейско народно ДЕМОКРАТИЧНА република, но всички знаем колко демократична всъщност е тя! ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Хахах навил съм манивелата на трола.

  Ами учи историята, ето ги прословутите 25 точки - обърни внимание на 7. 10, 11, 13, 14...
  И се потапяй :)

  https://voinaimir.info/2017/10/25-те-точки-на-национал-социалистите/
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Весело

  До коментар [#58] от "TPOTOAP":

  Хахаха... проблемът е, че точно ти не знаеш историята на тази престъпна нацистка партия. И вместо да ми благодариш, че те ограмотявам по темата, ти даваш някакви точки, които никога не са били изпълнявани от нацистите. Това е все едно да ми дадеш конституцията на КНДР където пише, че страната е демократична, че хората там имат гарантирана от конституцията религиозна свобода и т.н. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 162 Неутрално

  "Naziс Raus!", казали са си го хората съвсем ясно.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#58] от "TPOTOAP":

  Впрочем, забелязох нещо много интересно към коментара на линка ти, цитирам:

  "За Адолф Хитлер тези точки са фундаментални и не подлежат на промяна. Те са потвърдени и утвърдени наново след вътрешнопартийната конфронтация с привържениците на Грегор Щрасер през 1926 г. в Бамберг и остават неизменна партийна програма до края на Третия Райх."

  Давам ти домашно Тротоари, провери кой е Грегор Щрасер и какво е неговата съдба! Много интересна история, ще ти бъде интересно да я научиш... ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK