Умерен изборен успех на управляващите в Полша, Варшава остава за опозицията

Ярослав Качински, лидер на управляващата партия и практически най-влиятелният политик в страната.

© Reuters

Ярослав Качински, лидер на управляващата партия и практически най-влиятелният политик в страната.Управляващата в Полша евроскептична и консервативна партия "Право и справедливост" (PiS) спечели най-добър резултат на местните избори в неделя, но не успя да превземе столицата, а и представянето ѝ не е толкова убедително, колкото на последните парламентарни избори.


Данни от екзит пол показват, че в провинциалните съвети PiS получава 32.3%, а центристките опозиционни партии - 24.7%. Резултатът на управляващите е определено по-добър от 26.9%, получени преди 4 години на предишния местен вот. Но очакванията бяха за значително по-убедително представяне след като с 37.6%, събрани на парламентарни вот през 2015 г., партията за пръв път в модерната история на Полша овладя мнозинството депутати и започна да политизира институциите, да подчинява държавни медии, големи компании и съдебна власт и започна остър конфликт за върховенството на закона с Европейската комисия и Европейския парламент.


По предварителни данни 9 от 16-те полски региона ще попаднат под управлението на PiS, която досега контролираше само един. По данни от 2016 г. четири от тях са с БВП като покупателна способност на глава от населението на нивото на България, а два - на Румъния. Партията печели и воеводство Мазовия, където стандартът е като във Финландия, но значителна част от икономиката в него идва от разположената в него столица Варшава.
Воеводствата, в които побеждават управляващите са предимно около консрервативно-католическите миньорски и селски райони, където се роди партията в Югоизточна и Източна Полша.

Воеводствата, в които побеждават управляващите са предимно около консрервативно-католическите миньорски и селски райони, където се роди партията в Югоизточна и Източна Полша.


На коя страна от ЕС отговарят отделните райони (воеводства) на Полша като БВП измерено като покупателна способност на населението за 2016 г.

На коя страна от ЕС отговарят отделните райони (воеводства) на Полша като БВП измерено като покупателна способност на населението за 2016 г.


Това е важно не само защото местната власт играе важна роля в разпределяне на евросредства, но и защото Полша влиза в поредица от избори - за европарламент през май догодина, за парламент през октомври 2019 г. и за президент през май 2020 г.


Опасенията, че днес ще се повтори унгарският модел, в който Виктор Орбан овладя почти изцяло и местната власт, засега не се оправдават. PiS претърпя категорично поражение във Варшава, където кандидатът на опозицията Рафал Тшасковски печели за кмет още на първия тур с 54.1% от гласовете. Така столицата остава зона предимно на опозицията. Но същото важи и за 20 от големите градове на страната, което затвърждава позициите на "Право и справедливост" като партия с подкрепа предимно в консервативните малки градове и села.


"Варшава е нещо като лаборатория, в която PiS опитва да повтори досегашните си изборни успехи. Резултатът ще е важен индикатор за посоката на обществените настроения", коментира преди вота пред "Атлантик" Яцек Кучарчик, президент на столичния Институт за обществени дела.


"Право и справедливост" със сигурност ще изтъкне, че е водещата политическа сила и на този вот, но тепърва ще се види дали това ще ѝ донесе достатъчно енергия за трите важни предстоящи вота. Ако още на първите от тях се повторят умерените резултати, това ще е сигнал, че най-голямата източноевропейска страна и икономика няма да поеме по пътя към "нелибералната демокрация" на Виктор Орбан и управляващите популисти са само временно явление. Засега симпатизантите на PiS като 68-годишният Станислав Лавничак, казват: "Не вярвам в либералната демокрация, защото тя води до анархия".


За неуспелия кандидат-кмет на партията Патрик Яки - зам.-министър на правосъдието, победителят Тшасковски бе казал: "Той е най-идеологическият министър в правителството, той е отговорен за политизирането на съдилищата, за закона за националната памет, предизвикалтолкова напрежение по света, той използва откачен идеологически език."


Това е политика, която предизвиква дълбоко разделение в полското общество. "В момента Полша има две лица. Има 40%, на които наистина им харесва случващото се, на други 40% това изобщо не им харесва, а на останалите 20% изобщо не им пука", коментира и Милош Ходун, съветник в една от опозиционните партии.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  "Тепърва ще се разбере колко от 16-те полски региона ще попаднат под управлението на PiS, която досета контролираше само един."

  9 за PiS.
  7 за опозицията в повечето големи градове.
  Отличен баланс на интересите.

 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Били на 26%, сега на 32% - но не било победа.
  На това отгоре това е демокрацията: един път печелиш - друг път губиш
  Но явно на левичарството му липсва силната ръка. Копнеж - какво да правиш.
  Убедително представяне на управляващите.
  Ако поляците слушаха какво им говорят от Брюксел - щеше да има "разгромна" победа за Туск.
  Но не би!
  Поляците гледат кой е при тях, а не един евробюрократ-навита латерна.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  За фашистите гласуват необразованите жители на селата. Какъв шок.

 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "По предварителни данни 9 от 16-те полски региона ще попаднат под управлението на PiS, която досета контролираше само един. По данни от 2016 г. четири от тях са с БВП като покупателна способност на глава от населението на нивото на България, а два - на Румъния. Партията печели и воеводство Мазовия, където стандартът е като във Финландия, но значителна част от икономиката в него идва от разположената в него столица Варшава."
  Мдааа.
  Заравяйте отново главата във: селяните и простите!!! Гражданята и останалите!
  Следващите избори - погром за днешната опозиция.
  Всъщност откъде преписахте статията? Щото няма дори: Дневник

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  "Най влиятелният политик в страната" изглежда доста НЕреспектиращо с това изражение на напълнил гащите...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "Най влиятелният политик в страната" изглежда доста НЕреспектиращо с това изражение на напълнил гащите...
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  Кадърът е старателно подбран! Много старателно.
  Гьобелс му е майката на този прийом.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 7 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Да бе. Ама ако тоя смотаняк си беше направил накрая нормално чене нямаше да има такива кадри. Нищо де. Той ще се гътне след две-три години и ПиС отива най-сетне в канала на историята.

 8. 8 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#2] от "skara":
  “...а не един евробюрократ-навита латерна.”
  Donald T.- President of the Europen C. (President)...(president)...

 9. 9 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Били на 26%, сега на 32% - но не било победа.На това отгоре това е демокрацията: един път печелиш - друг път губишНо явно на левичарството му липсва силната ръка. Копнеж - какво да правиш.Убедително представяне на управляващите.Ако поляците слушаха какво им говорят от Брюксел - щеше да има "разгромна" победа за Туск.Но не би!Поляците гледат кой е при тях, а не един евробюрократ-навита латерна.
  —цитат от коментар 2 на skara


  Байно, от 37% на предните избори (парламентарни през 2015) - на 32% 26% са имали преди 4 години. Четеш като дявола Евангелието. И като цяло такова разделение, което се наблюдава в Изт. Европа, не е хубаво - консервативите села срещу по-либерално настроените градове, по-старото поколение срещу новите.

 10. 10 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#4] от "skara":

  Вярвай си. Всъщност ПиС загуби изборите защото няма с кого да е коалира освен с Кукиз, а и това не е сигурно. Та реално макар и да имат най-много гласове в девет войеводзтва, реално ще имат властта в две, максимум три. А ти продължавай да пишеш глупости.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  И като цяло такова разделение, което се наблюдава в Изт. Европа, не е хубаво - консервативите села срещу по-либерално настроените градове, по-старото поколение срещу новите.
  —цитат от коментар 9 на Пешу


  Споко, следващото поколение Z дето му викат (най-младите) дето не са отрасли с ТВ и медиите, ами са отрасли с Интернет са си чисти фашистчета според лявата преса. Така че скоро леви няма да печелят изборите. Едни милениали ще останат само леваци. Ама младите и старите ще са консерватори и това разделение няма да го има, за което говориш. :)

 12. 12 Профил на КраСивият Кардинал
  КраСивият Кардинал
  Рейтинг: 213 Весело

  От 100 кладенци се носи вода, за да се оформи опорката, че управляващата партия в Полша била загубила. :) "По предварителни данни 9 от 16-те полски региона ще попаднат под управлението на PiS, която досета контролираше само един. " От 1 на 9, е като с БСП при нас, но с обратна посока - от 10 на 0. Що се отнася до кметът във Варшава - къде е геройството, кандидат на широка коалиция да победи с малко над 50%, кандидат само на една партия?
  Дневник усилено работи за 111 място.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":

  Глупости.
  Фашистчета са само тези, които имат полза от това. А по дифолт фашизмът прецаква и експлоатира мнозинството за сметка на малцинството.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#12] от "КраСивият Кардинал":

  ПиС също е коалиция. А и виж как държавната телевизия разпределяше времето и каква кошмарна пропаганда се вихреше. Туй го нямаше и по времето на соца.

 15. 15 Профил на КраСивият Кардинал
  КраСивият Кардинал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пешу":

  Защо сравняваш местни и парламентарни избори? Два вида избори, провеждани по различен начин. В България на последните местни БСП има 10%. Но от това не следва, че е 10% техният електорат, което се доказва от парламентарни избори, на които са около 30%.
  След кратка справка от последните местни избори в Полша, тогавашният кандидат на днешната опозиция е спечелил с малко повече отколкото днес. Това е отбелязано в някои световни медии, но от Дневник, които копират информацията са пропуснали този факт, защото изводите са, че резултатите на управляващата партия нарастват, а тези на опозионната намаляват. :) 111 място.

 16. 16 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пешу":Защо сравняваш местни и парламентарни избори? Два вида избори, провеждани по различен начин. В България на последните местни БСП има 10%. Но от това не следва, че е 10% техният електорат, което се доказва от парламентарни избори, на които са около 30%. След кратка справка от последните местни избори в Полша, тогавашният кандидат на днешната опозиция е спечелил с малко повече отколкото днес. Това е отбелязано в някои световни медии, но от Дневник, които копират информацията са пропуснали този факт, защото изводите са, че резултатите на управляващата партия нарастват, а тези на опозионната намаляват. :) 111 място.
  —цитат от коментар 15 на КраСивият Кардинал


  Ами защото са избори.
  И световните медии също отбелязват че ПИШ има спечелени региони, но загубени проценти.
  П.С. ако не ти харесва Дневник - не го чети. На мен Блиц не ми харесва, не му вярвам и не го чета. Не ви разбирам мазохизма да четете нещо, което не ви харесва.

 17. 17 Профил на КраСивият Кардинал
  КраСивият Кардинал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#14] от "gedk":

  Така е, грешката е моя. Тъй като не исках да говоря наизуст. След проверка в интернет, коалицията ѝ е съставена от няколко малки партии, които са по-малко от 8%. Докато при другата, няма доминираща. Което не променя поантата ми.

 18. 18 Профил на КраСивият Кардинал
  КраСивият Кардинал
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#16] от "Пешу":

  Мнението на световните медии не е меродавно, смятам за което не са нужни примери. На последните МЕСТНИ избори ПИС са имали 26, а днес над 30%. Внушението за тежка катастрофа е журналистическа манипулация с очевиден политически привкус. Следя и други медии, но Дневник е с най-високи претенции за обективност и се опитвам да я търся в нея, но почти не я намирам. :)

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1688 Весело

  Тази карта на Полша, покрита с български, румънски, литовски и едно финландско знаме ме хвърли в шок!
  Не спират да ни облъчват, как "рИформите" в Полша довели до невиждан икономически бум, въз основа на който Полша не можем да я стигнем и изведнъж,
  поляците живеели като във България, Румъния, Литва и само някои, като във Финландия!
  Е@ати и пропагандата!
  Не мога да спра да се смея!

 21. 21 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#18] от "КраСивият Кардинал":

  Внушението за тежката катастрофа е резултат от очакванията които политиците на ПиС огласяваха в медиите както и от социологическите изследвания според които ПиС трябваше да спечели с внушителните 38%...

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#20] от "vagabond66":

  Картата вярно е малко нелепа, но данните им за икономически растеж не са такива и - да, не можем да ги стигнем поляците. А пък кой ги управлява и дали е взел 32 %, 38 % или 24 % - това си е тяхна работа, ние да си гледаме нашата.

 23. 23 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  Накъдето се объреш, само Полски стоки

  А ние какво произвеждаме, освен лумпени и чалгари?

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сумашечая обезяна":

  Не като последните 2-3 години българската икономика да не расте - расте, но бавно, а това продължава да ни бетонира на последно място в ЕС. Ако искаме да се приближим към центъра на Европа, трябва да гоним икономически растеж поне 6-7 % в продължение на повече от десетилетие, иначе нямаме никакви, ама никакви шансове. Поляците имат над 5 % растеж последните 3 години, емиграцията там значимо намаля, и ако продължават така и не правят глупости до 10 г. ще са европейска икономическа сила.

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Кое й е евроскептичното на"Право и справедливост"?Няма намерение да вади Полша от ЕС,нито от Шенген.

 26. 26 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 429 Неутрално

  "Не вярвам в либералната демокрация, защото тя води до анархия".
  След гоето се говори за нелиберална демокрация.
  Или, речено иначе, тенорът там вече е: свобода-да, слободия-не!
  Не щем ислямизация, мулти-култи, разсипване на семейството (в смисъла на дедите ни), олевяване на образованието и обезлюдяване на земите ни.
  И сме за умерен икономически (!) европеизъм, вместо тотален глобализъм.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7633 Неутрално

  "Право и справедливост" спечели !

  [email protected]
 28. 28 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Важно е , че полските умни и красиви взеха столицата ...

 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Весело

  Народът отсъжда, а после си носи последствията от това! А и поляците не са единствения пример, за "консерватизмът" на Пурковците!😂

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5500 Неутрално

  ПиС определено разширяват влиянието си. Дали е достатъчно е друга тема. Дали е в икономически силни и "престижни" региони е трета тема

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "Адекватно мислещ":

  За фашистите гласуват необразованите жители на селата. Какъв шок.
  —цитат от коментар 3 на Адекватно мислещ


  Един адекватно мислещ човек не лепи етикети на хора, които не познава. Нямам какво повече да добавя.

 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "9 от 16-те полски региона ще попаднат под управлението на PiS, която досета контролираше само един. "

  Според либералболшевишките щрауси да спечелиш в 9 от 16 региона, при положение, че си имал един, не било убедителна победа, хохохо.

 33. 33 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Аре поредния... Те в предишните спечелиха в шест. После имаха един защото нямаше с кого да се коалират. Сега печелят в девет и ще имат два, по същата причина. Дали това е победа след три години популизъм и раздаване на чужди пари наляво и надясно е отделен въпрос.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2729 Любопитно

  До коментар [#20] от "vagabond66":

  А мене ме хвърли в шок първата карта - всички райони в които губи ПиС са били някога част от Германия /без Долни Шльонск, където след ВСВ населението е изцяло заменено с поляци, дошли от Западна Украйна/.

 35. 35 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1688 Весело

  До коментар [#22] от "boevbisser":


  До коментар [#20] от "vagabond66":Картата вярно е малко нелепа, но данните им за икономически растеж не са такива и - да, не можем да ги стигнем поляците. А пък кой ги управлява и дали е взел 32 %, 38 % или 24 % - това си е тяхна работа, ние да си гледаме нашата.
  —цитат от коментар 22 на boevbisser


  Съгласен съм с вас, че трябва да си гледаме нашата къщичка!
  Наистина, кой и с какви проценти управлява Полша си е тяхна работа!
  Но не съм съгласен с това, че картата е "малко нелепа"!
  Картата е убийствено нелепа!
  Не зная , кой , как и защо я е нагласил така,
  но аз съм в тотален шок!
  Това е ужасяваща пропаганда и целта и' за мен е неясна!

 36. 36 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#34] от "patsis":


  До коментар [#20] от "vagabond66":А мене ме хвърли в шок първата карта - всички райони в които губи ПиС са били някога част от Германия /без Долни Шльонск, където след ВСВ населението е изцяло заменено с поляци, дошли от Западна Украйна/.
  —цитат от коментар 34 на patsis


  Нямам представа, защо резултатите са такива?
  Преди година гледах един филм, къде истина, къде лъжа нямам представа?
  Името му е "Волин-WOLYN".
  В него се разказва за времето през "Втората световна война",
  в която населението на Полша и Украйна влиза в зверска гражданска война!
  Брутален филм, за истински събития.
  Не зная дали е истина?
  Но от много време съм чувал че тия нещо не се обичат.
  А може би причината за разликите в резултатите е,
  че воеводствата близо до германската граница, са привлекли много повече граждани в Германия отколкото от източните области и останалите "доволни граждани" живущи в тях, си обичат червените управляващи!
  За себе си нямам обяснение, защо "западна Полша" се кефи на старите кадри!
  Може живеещите там да са имали някакви привилегии в сравнение с останалите?
  Такава практика си имаше и у нас!

 37. 37 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#34] от "patsis":


  До коментар [#20] от "vagabond66":А мене ме хвърли в шок първата карта - всички райони в които губи ПиС са били някога част от Германия /без Долни Шльонск, където след ВСВ населението е изцяло заменено с поляци, дошли от Западна Украйна/.
  —цитат от коментар 34 на patsis


  Нямам представа, защо резултатите са такива?
  Преди година гледах един филм, къде истина, къде лъжа нямам представа?
  Името му е "Волин-WOLYN".
  В него се разказва за времето през "Втората световна война",
  в която населението на Полша и Украйна влиза в зверска гражданска война!
  Брутален филм, за истински събития.
  Не зная дали е истина?
  Но от много време съм чувал че тия нещо не се обичат.
  А може би причината за разликите в резултатите е,
  че воеводствата близо до германската граница, са привлекли много повече граждани в Германия отколкото от източните области и останалите "доволни граждани" живущи в тях, си обичат червените управляващи!
  За себе си нямам обяснение, защо "западна Полша" се кефи на старите кадри!
  Може живеещите там да са имали някакви привилегии в сравнение с останалите?
  Такава практика си имаше и у нас!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK