Защо Западът още вярва в "младите реформатори" в Близкия изток

Френският президент Еманюел Макрон посреща саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, 10 април 2018 г.

© Associated Press

Френският президент Еманюел Макрон посреща саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, 10 април 2018 г.Западът се самоубеждава през последното десетилетие, че младият син с поглед към бъдещето ще надгради постигнатото от стария автократ в арабския свят. Това обаче е мит, на който западната политика в Близкия изток разчита вече десетилетие и случилото се със саудитския журналист Джамал Хашокжи е само пример в тази насока, пишат британският вестник "Файненшъл таймс" и списание "Ню Стейтсмън" в статии, публикувани малко преди Рияд официално да потвърди, че той е мъртъв.


Убийството в саудитското консулство в Истанбул идва след няколко години на надежда за промяна в лицето на 33-годишния престолонаследник Мохамед бин Салман. Последният всъщност се отказа от по-фините способи за репресии, свързвани с предишните поколения (включително баща му), и ги замести с война с всеки несъгласен.


Подробностите за смъртта на Хашокжи са едновременно ужасно важни и без никакво значение - най-важното е, че институция, която трябва да предлага безопасност и убежище на гражданите си, сега ще напомня, че човек никога не може напълно да избяга от дома си и че за саудитските дисиденти рутинно бюрократично изискване може да е смъртоносно, пише британското списание "Ню Стейтсмън".


"Само глупак не би подкрепил това"
Западните наблюдатели сбъркаха, като смятаха принц Мохамед за "великия реформатор", за какъвто той самият се представяше пред света. Всъщност основната му грижа бе запази статуквото, или - по-точно, да утвърди властта си на всяка цена, а ако младостта му е допринесла за нещо, то е за безразсъдното убийство на турска територия. Колкото и доказателства да има за обратното, за новите династии в Близкия изток все още се оказва лесно с добре организирани пиар операции да убеждават света, че са единствена надежда за региона, продължава списанието.


Само преди половин година медиите в САЩ приветстваха обиколката на Мохамед бин Салман в страната, посетил "Старбъкс" заедно с Майкъм Блумбърг и обиколил "Гугъл" със Сергей Брин, а на вечеря, на която присъстваше и най-богатият човек Джеф Безос, обсъди популярността на "Снапчат" в родината си с основателя на компанията Еван Спигъл, пише "Ню Йорк таймс". Тогава малцина поставяха този имидж под въпрос.


Фотогалерия: Жени зад волана в Саудитска Арабия >


В същото време, пише "Ню стейтсмън", и коментатор от "Ню Йорк таймс" нарече реформите в икономическия и социалния живот на страната "Арабска пролет в саудитски стил" и добави: "Само глупак не би подкрепил това!" Във въпросния текст Томас Фридман е впечатлен от "антикорупционната кампания", събрала 100 млрд. долара за държавата, но омаловажава отвличането на ливанския премиер Саад Харири (подал оставка от Рияд, след това оттеглена) и последиците от саудитската интервенция в Йемен.


Различни имена


Мохамед бин Салман обаче далеч не е единствен. "Реформаторът арабин" се появява с различни имена: президентът на Сирия Башар ал Асад (син на Хафез), Сейф ал Ислам (син на Муамар Кадафи в Либия), Гамал Мубарак (син на бившия президент Хосни). Западни столици ги спрягаха за наследици с различни степени на ентусиазъм, но те се оказаха готови на репресии като предшествениците си, а понякога - дори по-брутални.


"Романсът с Гамал Мубарак" например предшества този с принц Мохамед, продължава в материала на "Файненшъл таймс" авторът Рула Халаф. Спомня си, че западни дипломати в Кайро са разглеждали Гамал, бивш инвестиционен банкер, като най-подходящия наследник на баща си, макар Египет да не е монархия. Заради обкръжението на Гамал обаче армията в Египет се отчужди от него, то подхрани и недоволството срещу баща му и така народът и въоръжените сили се оказаха с обща кауза - да свалят Хосни Мубарак.


Добре облеченият, говорещ английски Сейф ал Ислам също привличаше дипломати и бизнесмени, а в началото на революцията не бе по-различен от баща си и в началото на събитията от 2011 г. заяви, че режимът "ще се бори до последния мъж, последната жена, последния куршум".


Башар и Асма ал Асад във Франция, юли 2008 г. Сп. "Вог" изтри от сайта си публикацията, в която Асма е наречена "роза в пустинята".

© Associated Press

Башар и Асма ал Асад във Франция, юли 2008 г. Сп. "Вог" изтри от сайта си публикацията, в която Асма е наречена "роза в пустинята".


В ранните си дни президентът Башар ал Асад, офталмолог с впечатляваща съпруга, също подхрани надеждите, че е готов да "нормализира" Сирия, а десетилетие по-късно в хода на войната бащата изглежда кротък заради решенията на сина, пише още Халаф. За Асад някои смятаха, че е просто слаб президент, поел властта заради смъртта на по-харизматичния си брат. През февруари 2011 г., малко преди началото на протестите, сп. "Вог" пък нарече Асма ал Асад "розата на пустинята" и "най-магнетичната първа дама". Сирия бе определяна като силно демократична и "най-безопасната страна в Близкия изток", припомня "Ню стейтсмън".


Същото важи и за други, на пръв поглед по-цивилизовани места в Близкия изток: младото поколение на Обединените арабски емирства, синовете на покойния шейх Зайед бин Султан ал Нахян, далеч не показват толерантността, с която самият той бе известен.


Младост и желание за промяна


Митът за "младите реформатори" вероятно отчасти се подхранва от значението на приемствеността и липсата на промяната - идея, подхранвана и от Арабската пролет. Привлекателни изглеждат и новите управляващи, които говорят за икономически реформи, дори когато само затвърждават системи, лишени от прозрачност и отчетност.


За подобно пожелателно мислене обаче обикновено няма никакво основание, пише "Файненшъл таймс". Близкият изток показва, че съвременните маниери не са несъвместими с жестокостта, а Западът системно бърка младост с желание за промяна, защото предполага, че млади управници, които пътуват, интересуват се от изкуство и от дигиталния свят, ще действат отговорно.


Сейф ал Ислам се среща с крайнодесния Йорг Хайдер, тогава губернатор на Каринтия, по време на посещение в Австрия през 2008 г.

© Associated Press

Сейф ал Ислам се среща с крайнодесния Йорг Хайдер, тогава губернатор на Каринтия, по време на посещение в Австрия през 2008 г.


Вярно е, че младостта носи енергия, но неопитността може да я насочи в грешната посока. Особено когато наследниците се опитват да утвърдят властта си, имат по-малка подкрепа и поле за маневри, лесно могат да се поддадат на параноя, а положението им изисква старите съветници да бъдат заобикаляни, продължава изданието.


Мнозина, особено в Близкия изток, същевременно виждат истинския смисъл на "реформите" отвъд пиара. С публикациите си за "Вашингтон пост" Хашокжи правеше същото, след като се премести в САЩ - опитваше да предупреди, че "Саудитска Арабия невинаги е била каквато е сега" и "хората заслужават повече". Макар принц Мохамед да говореше за напредък някога, сега "виждам единствено вълна от арести", пише още Хашокжи.
След смъртта му, отбелязва "Ню стейтсмън", западни лидери започват да осъзнават това, което и Хашокжи разбираше, но нито той, нито който и да било трябваше да плаща такава цена.


"Теория за модернизацията"


"Цялата тази симпатия към диктаторите се оправдава с вариации на това, което някога се наричаше "теория за модернизацията"," пише "Вашингтон пост" и добавя, че тя не е нова: през 20-те и 30-те г. на миналия век на мнозина американци Бенито Мусолини, Йосиф Сталин и дори Адолф Хитлер "изглеждаха на мнозина американци точно такива, от каквито се нуждаеха техните страни, за да влязат във форма", същото важи за управляващи във Филипините, Иран, Южна Корея или Чили, а и (след Студената война) за Китай заради икономическите успехи.


"Развиващите се общества, гласеше този аргумент, трябва да преминат през авторитарен етап, преди да могат да станат демокрации, по икономически и политически причини. Само на авторитарни правителства може да се разчита да вземат правилните икономически решения, без да бъдат възпирани от обществения натиск за инфлационни и повишаващи дефицита разходи."


Освен това се смяташе, че незападните общества не разполагат с някои от основните елементи, необходими за поддържане на демокрацията - върховенство на закона, стабилни политически институции, средна класа, жизнено гражданско общество. Да им се наложи демокрация прекалено рано би довело до радикализъм и "нелиберална демокрация". Ролята на автократа реформатор беше да подготви тези общества за евентуалния преход към демокрация, създавайки основите за либерализъм.


"Забележително е колко много влияние запазват този вид аргументи, въпреки че се оказаха в по-голямата част абсурдни," обобщава "Вашингтон пост". "От чисто фактологична гледна точка се оказа, че диктатурите не вършат по-добра работа за постигане на икономически растеж."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Не четете стаията.

  Давам ви отговора: Западът още вярва в "младите реформатори" в Близкия изток защото мисли че може да направи келепир от това.

  От 500 години главния двигател на ЗАпада е келешира, печалбата на всяка цена.
  Колониализма е от алчността на Западната аристокрация за печалба и богатство.
  Световните войни са тръгнали от битката м/у основните западни държави за кокала.

  Щом нещо се подкрепя от Западната лоигархия , значи има някакъв план за кепелир от това.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Реформи в западна страна и реформи в арабския свят са две коренно различни неща и вижданя.
  Да не забравяме, че демокрацията е превилегия на първия свят и основата е гръко-римската цивилизация !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  Да бе да,западните лидери и политици са наивници и идеалисти даже! Само че има проблем да го повярваме - прекалено са умни тези "наивници" и "идеалисти" за да са такива!

 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Глупости. Вярва им, колкото да им продаде няколко милиарда долара въоръжение.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Изминалите почти 30 години след разпада на СССР показаха отново пълната несъстоятелност налевичарското мислене.
  Левичарчета от Европа направиха ЕС на мармалад и опорочиха прекрасната за ЕСЩ! Сега са се заели да "обогатят" генофонда на Европа и да натикат белия мъж във ъгъла. Според левичарчета белия мъж е достоен само да носи вода на "обогатителите".
  Да не говорим за другата страна на океана - там Обамата нанесе такива непоправими щети във комплект със семейство Хилари, че не ми е ясно дали ще успеят да ги превъзмогнат и отново да има едно здраво общество.
  Във международен план левичарчетата тотално изпуснаха нещата и във днешния ден всеки самозван диктатор или наследник на власт прави каквото му скимне и открито се подиграват на Цивилизацията.
  Във момента тече едно отрезвяване на народите и опит за връщане на нещата във нормалното им състояние.
  Двубоят няма да е лесен, но си заслужава!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  е как защо наши кучи синове са

 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#6] от "1001":

  точно - това и за Садам го говореха навремето, и за Кадафи. Тия приказки за свобода и демокрация, въобще, някой вЕрва ли им въобще?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1190 Гневно

  Нещо встрани от темата, но показва отново лицемерието и фалша на левичарчетата:
  Повече от 2 седмици продължава пеши поход на 4-5 хиляди мигранти, които по примера от 2014г. не признават държавни граници, и са се запътили към САЩ.
  Но понеже левичарчетата се оляха със мигрантската вълна във Европа сега думичка не смеят да обелят по въпроса! Гледат точно като малко дете, напълнило гащите.
  Мълчат и чакат. Като хиени, че после да вземат да разправят кое и как трябвало да бъде направено, какво трябвало да бъде решението.
  И още един огромен минус за тези мигранти: те не са мюсли и не могат да разчитат на покровителството на левичарството! Никакъв шанс последните да обърнат внимание на ставащото - за тях единствено и само мюслите са достойни за внимание.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "skara":

  Не те знам защо плюеш по г-н Барак Обама и по „семейство Хилари“ ( то е Клинтън), но за мен най-хубавото което се е случило в българската история е, че Демократическата партия създаде Фондация „Америка за България“.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#5] от "skara":Не те знам защо плюеш по г-н Барак Обама и по „семейство Хилари“ ( то е Клинтън), но за мен най-хубавото което се е случило в българската история е, че Демократическата партия създаде Фондация „Америка за България“.
  —цитат от коментар 9 на mck15574536  До коментар [#9] от "mck15574536":

  Ама нещо излезе ялова тази "Америка за България". Нито един неин човек не влезе във властта. А то това е единствено важното за такива "фондации".

 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "От чисто фактологична гледна точка се оказа, че диктатурите не вършат по-добра работа за постигане на икономически растеж.’’
  -———————-

  Важното че, поданиците им вярват ,че вършат. Уж им вярват пък искат да избягат от там.

 12. 12 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  И все пак, има разлика между диктаторите. Като погледна, има разлйка между Бен Али и Моамър Кадафи. Или пък, между Мохамед Бин Салман и Башар Ал Асад.

  Сякаш "приятелите" на форумните задунайци за завършени диктатури:, нагли, противни, човеконенавистни, жестоки, корумпирани докрай. Кучи синове, ама тяхни кучи синове. Путин, руският сатрап никога не би се обърнал срещу Башар Ал Асад, независимо, че последният трови със забранени вещества собственото си население. Всъщност, башар Асад трови дисидентите си както мАмашата на форумните тролове, ватниците и ушанките трови противниците на режима.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Всякакъв вид диктатори продължават да въртят на малкият си пръст Запада. Защото той е вирнал високо нос и си мисли, че щом е голям и богат значи автоматично е и умен. Напротив, на по-малкият много повече се налага да хитрува, мами и извърта за да оцелее в сравнение с "роденият със сребърна лъжица в устата". Особено пък това се отнася за арабският свят където измамата и неспазването на обещанията дадени на "неверник" са буквално национален спорт, одобрявано и възхвалявано от Корана.

  Но не е по-добро положението и с Путин, водеше ги за носа както си иска. Изгледайте тези клипчета от началото на кариерата му и вижте колко лесно ги води за носа. Миличък и добричък, като домашно пуделче. Само че обърнете внимание на очите, през цялото време присвити и студени. Добре планиран театър за лов на глупаци.

  https://www.youtube.com/watch?v=Jk7ou8Wc654

  https://www.youtube.com/watch?v=ngwH6Zy5vb8


  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Случилото се за кой ли път показва, че парите получени от продажба на петрол са кървави. И държави, богати на петрол (с много редки изключения) са репресивни режими нямащи място в 21-ви век.

  Тези държави, трябва да научат, че свободното предприемачество е ключа към богатството и успеха, не рентиерството на гърба на суровинното богатство!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Отговорността за вечните войни в Близкия изток, за терористичните режими е изцяло на страните подкрепящи един или друг режим, въоръжаващи диктатори, изнасящи революции и “демокрации”. И главните виновници са Америка и Русия!

 16. 16 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 247 Весело

  До коментар [#12] от "Realist":

  Няма доказателства за вината на законното правителство и армията на Сирия за нито един от "химическите инциденти", скалъпени от изпратените в Сирия именно за да ги организират убийци от "White Helmets" ! Дай ми пример за екзекутиран, отвлечен или задържан от военни, силови структури, тайни служби на Сирия дисидент, лидер или деец от невъоржената опозиция през последните 8 години някъде по света, но извън територията на Сирия ?!?? Да сравняваш д-р Башар Ал Асад и целият изстрадал народ на Сирия, който той и рицарите от Сирийската Арабска Армия защитиха от 280 000 чуждестранни такфири и "умерени" башибозука, които коалицията от над 80 държави изпрати в Сирия за да ни изтребят и поробят си е твърде идиотска идея ! Сирия е парламентарна република с Конституция, която почти по нищо не се различава от класическите европейски конституции и ще си остане такава !

 17. 17 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 247 Весело

  До коментар [#14] от "Realist":

  Но също така всички видяхте как държавите, богати на петрол и природен газ, които занемариха състоянието на армиите и силовите си структури, както и военната подготовка на поданиците си си изпатиха сериозно и неоколониалистичните режими, управляващи високотехнологичните държави дойдоха и попиляха инфраструктурата им, разпокъсаха (балканизираха) ги и убиха съответно 400 000 граждани на Афганистан, 2.2 милиона - на Ирак, 180 000 - на Либия и 518 000 - на Сирия... Ако не можеш да се защитиш - неоколниалистите идват, заедно с терористичният си интернационал, съсипват ти държавата, узурпират и суспендират напълно държавността и овладяват петролните и газовите ти находища, като грабят почти всичко, оставяйки някакви трохи на местните временно назначени терористични диктатури - колкото да могат да си плащат "хуманитарната помощ"... Либия, Ирак, Афганистан, Йемен, а защо не и Сирия, 39% от чиято територия сега все още е окупирана от армии, представящи се на местното поле като нагли пладнешки крадци, са един приличен пример за това, което те очаква, ако не можеш да се защитиш...

 18. 18 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#16] от "dr_al_hussaini":

  Да бе, за вас винаги "няма доказателства", каквото и да извършат бащиците ви. Английски разбираш ли?

  https://www.nytimes.com/2018/07/26/world/middleeast/syria-detainees-dead.html

  Мислиш ли, че някой ти вярва на написаните глупости в поста ти?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 19. 19 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#17] от "dr_al_hussaini":

  И още:

  Syrian dissident and her American daughter killed in their Istanbul home

  https://www.washingtonpost.com/world/syrian-dissident-and-her-american-daughter-killed-in-their-istanbul-home/2017/09/22/c26d091e-9fa2-11e7-b2a7-bc70b6f98089_story.html

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Весело

  Ами то и в Дневник допреди месец Мохамед бин Салман бе представян като политик за пример, как жените в кралството МУ вече ще могат ... да карат автомобили, как инвестира в Tesla, колко са позитивни саудитите заради противопоставянето си с Иран и т.н. и т.н.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3513 Любопитно

  До коментар [#11] от "half truth":

  Тази статия да е обеца на ухото за ония които периодично повтарят мантрата "преди 700 години и християните са били в това състезание....".....
  Жалко че автора не е написал два реда и за Турция.....
  Анадола бе подлаган на половин век осветяване и демократизация, но не се получи.....
  То бяха преврати, то бяха масови убийства и анти национален рекет.
  Но не успяха.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#17] от "dr_al_hussaini":

  По принцип, Саудитското извинение все пак показва някакъв срам. Дълговратестият ти бащица дори няма и капка срам. Нямате срам и защитниците на най- отвратителните режими пръкнали се някога на земята.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Весело

  До коментар [#17] от "dr_al_hussaini":

  Ушански, лично аз съм ЗА, да ви сецнат приходите на петрола, за да се научите най- накрая как човек трябва да работи за да си изкарва прехраната. Това ще е добре и за вас самите в личен план, не само за мАмашите ви- сирийската и руска мАмашки!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Западните наблюдатели сбъркаха, като смятаха принц Мохамед за "великия реформатор", за какъвто той самият се представяше пред света.
  =======
  Никой нищо не е сбъркал.....
  Всичко е по план и целенасочено.
  Запада прекрасно знае, че износа на западно англосансонска демокрация в БИ има убийствено деградивна роля сред арабските държави.
  Демокрацията е западно европейски патент и е с позитивна роля единствено на местото където е и създадена.
  Да се надяваме че Папуа няма да бъде демократизирана никога.
  Там канибалите да си останат прости и изостанали....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 561 Весело

  Значи, Западът вярва на младите реформатори и бъдещи либерални демократи в Изтока, само ако са против Путин. Ако се сдушат с него, тогава вече не им вярват. :)

  Бог да благослови Америка за България!
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3513 Весело


  Само преди половин година медиите в САЩ приветстваха обиколката на Мохамед бин Салман в страната, посетил "Старбъкс" заедно с Майкъм Блумбърг и обиколил "Гугъл" със Сергей Брин, а на вечеря, на която присъстваше и най-богатият човек Джеф Безос, обсъди популярността на....
  ======
  😖..... Отворили му очите на "сляпото" и младо принцче,.....
  Пуснали го като нажежено стъкло в студена вода..... дали му власт, оръжие, привилегии и демокрация...... и сега му гледат сеира.......
  Но вината не е толкова тяхна, колкото на предците му.....
  Но това е вече друга тема.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 247 Весело

  До коментар [#23] от "Realist":

  Ако имаш предвид приходите от петрол в полза на държавният бюджет на Сирия...не си познал :))))) Днес премиерът на Сирия внесе за обсъждане в парлаента новият държавен бюджет за 2019г... него са предвидени още 960 милиона $ за инвестиции в нови, все още неразработени нефтени и газови находища в пустинята на западният бряг на Ефрат - основно в селските провинции Ар Ракка и Хомс...

 28. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Весело

  Днес премиерът на Сирия внесе за обсъждане в парлаента новият държавен бюджет за 2019г... него са предвидени още 960 милиона $ за инвестиции в нови, все още неразработени нефтени и газови находища в пустинята на западният бряг на Ефрат - основно в селските провинции Ар Ракка и Хомс...
  —цитат от коментар 27 на dr_al_hussaini


  Ти какво ще видиш от това, ушанка? Само за сравнение, всеки гражданин на Аляска в края на годината получава чек от собственото си правителство, неговият пай от продажбата на петрол. Норвежеца пък се пенсионира на 55 години и обикаля света с парите събрани от петрол във фонда на държавата му.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4320 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Вероятно мислите, че войната на СССР в Афганистан и войната, коята Русия води в източна Украйна са "освободителни"!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4320 Неутрално

  До коментар [#19] от "Realist":

  Сирия уби в атентат дори бащата на сегашния премиер на Ливан!

 31. 31 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 247 Весело

  До коментар [#18] от "Realist":

  А ти прочети ли изобщо към каква помия ми даваш линк ?!??

  Само ето това изречение/твърдение от въпросната "статия" като видиш...

  "...A missing head of household leaves a Syrian family in bureaucratic limbo. Without his death certificate, for example, his widow cannot remarry and his offspring cannot sell property or handle inheritance issues..."

  и ти става ясно за поредната "анти-Асад" кретения...:)))) Според Конституцията на Сирия и по-точно гражданският процесуален кодекс тези твърдения изобщо не са верни ! А пък и това, което сполетя Сирия е ВОЙНА ! И то изключително кървава война, в която чуждестранният такфири башибозук изтребваше всички сирийски граждани от религиозните малцинства в територията и населените места, които окупираше - всички видове християни, алевити, шиити, кюрди и т.н...,както и мюсюлманите-сунити - членове на BAATH + семействата им...Във всяка война освен KIA, имаш и MIA...Как да му идадеш смъртен акт на MIA ?!?? Това е проблем на всеки народ, преживял/преживяващ война...


  Чек да ти видя и другата глупост... :))))

 32. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Весело

  и ти става ясно за поредната "анти-Асад" кретения...:
  —цитат от коментар 31 на dr_al_hussaini


  Лъскай пАртретчето на бащицата ти, ушанка. Явно не можеш да се видиш отстрани, колко смешен изглеждаш, сирийска (селска) радиоточка!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 33 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 247 Весело

  До коментар [#19] от "Realist":

  Това пък защо ми го пращаш ? Два месеца след това убийство...мисля, че беше някъде къ Коледните празници миналата зима местната полиция в Ускудар съобщи, че бабата и кореспондентката на Orient News са убити от местна клетка на Даеш...Тогава...още през април 2017г. Даеш бяха обявили смъртна присъда за Хала Ал Баракат заради видеорепортажите и в този канал...То си го и пише в статията...Ти четеш ли ги изобщо тия неща или си на принципа "Щом е в NYTimes или WP - сигурно ще е "анти-Асад"...? Което в общият случай "си е стандарт"...:)))))

 34. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":Вероятно мислите, че войната на СССР в Афганистан и войната, коята Русия води в източна Украйна са "освободителни"!
  —цитат от коментар 29 на vassilun


  ми Украйна да се откаже от териториите които са и предадени от ненавидстните Ленин и Сталин Полша Украйна, Румъния и Русия чакат лошото е че ние не чакаме а бихме могли да имаме претенции подбоно на унгарците

 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Любопитно

  До коментар [#33] от "dr_al_hussaini":

  И още:

  https://www.nytimes.com/2011/10/08/world/middleeast/leading-syrian-opposition-figure-killed-another-publicly-beaten.html

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  от 40 до 56 г в Украйна има т.н. Измаилска област за която спокойно може да предевим претенции подобно на унгарците

 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Любопитно

  До коментар [#33] от "dr_al_hussaini":

  Това, четеш ли, полиран:

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/27/assad-syria-atrocities-regime-photographed-murdered

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Явно защото другите още по не стават.

 39. 39 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 247 Любопитно

  До коментар [#30] от "vassilun":

  Това е нещо съвсем ново за мен ?!?? Тогава цялата "демократична" преса обяви, че Хесбала са извършили бомбеният атентат...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Весело

  И все пак, има разлика между диктаторите. Като погледна, има разлйка между Бен Али и Моамър Кадафи. Или пък, между Мохамед Бин Салман и Башар Ал Асад.Сякаш "приятелите" на форумните задунайци за завършени диктатури:, нагли, противни, човеконенавистни, жестоки, корумпирани докрай. Кучи синове, ама тяхни кучи синове. Путин, руският сатрап никога не би се обърнал срещу Башар Ал Асад, независимо, че последният трови със забранени вещества собственото си население. Всъщност, башар Асад трови дисидентите си както мАмашата на форумните тролове, ватниците и ушанките трови противниците на режима.
  —цитат от коментар 12 на Realist


  моля, доразвий темата за МБС и Асад, ако обичаш, много шЪ ми И интиериесно, разииш ли, как единя е по-малко зъл от другия.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 42. 42 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2943 Весело

  моля, доразвий темата за МБС и Асад, ако обичаш, много шЪ ми И интиериесно, разииш ли, как единя е по-малко зъл от другия.
  —цитат от коментар 41 на Пешката


  Резултата е много прост, БВП на калпак на Саудитска Арабия е $22 000, БВП на калпак, Сирия (2012) е 10 (десет) пъти по- малко.

  Oh, wait! Какво да кажем за БВП на калпак на российката? Нека троловете напишат къде предпочитат да са. В Саудитска Арабия със среден годишен доход от $22000, или в Сирия, среден годишен доход от $2000.

  Докато, в Саудитска Арабия, управляващите задържат властта подкупвайки населението, в Сирия, дълговратестото ви А-садистче задържа властта благодарение на репресииите с помоща на интернационалните разбойници- Русия ии Иран.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK