"Фейсбук" вече има "военна стая" за борба с дезинформацията

"Фейсбук" вече има "военна стая" за борба с дезинформацията

© Associated PressВ иначе безинтересната част на обширния комплекс на "Фейсбук" в Силициевата долина има заключена врата, на която е залепена табела с надпис "Военна стая". Зад вратата се намира ръководен център, създаден от социалната мрежа за борба с фалшиви профили и неверни новинарски публикации преди наближаващите избори.


В стаята десетки служители напрегнато са се вторачили в своите монитори, а потоци от данни преминават по огромни контролни табла. На стените са поставени плакати, подобни на тези, които "Фейсбук" често използва, за да предупреждава или увещава своите служители. На един от тях пише: "Във "Фейсбук" нищо не е проблем на някой друг."


Този девиз може да се стори ироничен на някои, като се има предвид, че военната стая беше създадена за противодействие на заплахи, които почти никой в компанията, най-малкото главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, не приемаше сериозно само преди две години и които сега според критиците на компанията представляват заплаха за демокрацията.
Дни след изненадващата победа на президента Доналд Тръмп, Зукърбърг отхвърли твърденията, че резултатът е бил повлиян от измислени новинарски публикации във "Фейсбук", и нарече тази представа "доста смахната".


Безразличното отношение обаче се промени след засилването на критиките срещу компанията в Конгреса и на други места. По-късно тази година тя призна, че е пуснала хиляди реклами, популяризиращи фалшиви информации, поставени от руски агенти. Зукърбърг в крайна сметка превърна подобряването на "Фейсбук" в свое лично предизвикателство за 2018 г.


Военната стая е важна част от извършващите се подобрения. Нейната технология използва системата за изкуствен интелект, която открива "недостоверни" публикации и потребителско поведение. "Фейсбук" допусна под строг контрол "Асошиейтед прес" и други медии до своята военна стая преди втория тур на президентските избори в Бразилия на 28 октомври и изборите в средата на мандата в САЩ на 6 ноември.


"Няма заместител на физическото взаимодействие в реалния свят", каза директорът на "Фейсбук "за изборите и гражданското ангажиране Самид Чакрабарти. "Главното нещо, което научаваме, е колко ефективно е хора да работят, събрани заедно в една стая."


Повече от 20 различни екипа сега съгласуват усилията на над 20 000 човека, повечето подизпълнители, посветили се да блокират фалшиви профили и измислени новини и да спират други злоупотреби във "Фейсбук" и останалите й услуги. Като част от тези усилия "Фейсбук" също така е наела проверяващи факти, включително "Асошиейтед прес", които да преглеждат новинарските материали, публикувани в социалната й мрежа.


"Фейсбук" признава заслугата на своята военна стая и на други засилени проверки за изтриването на 1.3 млрд. фалшиви профила през последната година и премахването на стотици страници, създадени от чужди правителства и други субекти, опитващи се да причиняват неприятности.


"Фейсбук" вече има "военна стая" за борба с дезинформацията

© Associated Press


Остава обаче неясно дали "Фейсбук" прави достатъчно, каза президентът на наблюдаващата дезинформацията либерална организация "Медиите имат значение за Америка" Анджело Карузоне. Той отбеляза, че сензационните теми, разпространявани в измислени новинарски материали, могат доста ефективно да държат хората "ангажирани", а това на свой ред прави възможна продажбата на по-голям брой от рекламите, от които идват повечето приходи на компанията.


"Това, което правят досега, изглежда по-скоро като опит за предотвратяване на ново бедствие за връзките с обществеността, отколкото като намиране на смислени решения на проблема", каза Карузоне. "Като цяло бих казал, че все още са на погрешен път."


Военната стая за изборите и вътрешните й механизми продължават да са твърде непроницаеми, за да се определи дали това помага на "Фейсбук" да се справя по-добре със задачата да предпазва услугите си от боклуци или е просто "временна конферентна стая с куп компютърни монитори в нея", каза Моли Маккю. Тя описва себе си като изследовател на "информационната война" в организацията "Нова медийна граница", изучаваща потока от съдържание в социалните медии.


Маккю смята, че във "Фейсбук" има противоречия дали да блокира някое съдържание, за което вече знае, че е подозрително, "защото държи хората в своята платформа, като предизвиква емоционална реакция, следователно й харесва те да харесват противоречивите материали. Винаги ще съществува въпросът за придържането към правилата, когато става дума за премахване на радикално, смахнато съдържание, защото именно това занимава хората и именно това искат те."


"Фейсбук" защитава своята военна стая като ефективно оръжие срещу дезинформацията, въпреки че усилията й все още са в процес на развитие. Чакрабарти например призна, че някои "дефекти" са попречили на компанията да предприеме неуточнени действия за предотвратяване на опити за манипулация на първия тур на президентските избори в Бразилия по-рано този месец. Той отказа да навлезе в подробности.


Военната стая сега е съсредоточена върху следващия тур на изборите в Бразилия и наближаващите избори в средата на мандата в САЩ. Големи американски и бразилски знамена висят на срещуположни стени, а часовници показват времето в двете страни.


"Фейсбук" отказа да позволи на медиите да разгледат внимателно компютърните екрани пред служителите и настоя репортерите да не споменават част от техниката във военната стая, определяйки това като "частна информация". Докато са на работа, служителите във военната стая могат да излизат от нея само за кратки посещения до тоалетната или за да си вземат набързо храна, която да ядат на своите бюра.


Макар че не са взети окончателни решения, военната стая вероятно ще се превърне в нещо постоянно за "Фейсбук", каза директорът за глобалната политика и правителствения обхват Кейти Харбат. "Това е постоянна оръжейна надпревара", каза тя. "То е новото ни нормално състояние." /БТА

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Много са креативни тези хора бе,на цензурата вече и викат "военна стая"!

 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Най-гоемите дезинформатори - Фейсбук щели да се борят с "дезинформацията" :)

  Фейсбук трябва да се постави под обществен контрол, даже международен защото оперира по цял свят.
  Фейсбук е този които държи всички козове и може да лъже яко, когато реши.
  Него трябва да контролират.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Има едно нещо което е по-страшно от "фалшивите новини", "недостоверните" публикации и "дезинформацията". Това е цензурата.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Потребителите трябва да имат достъп, само до ПРАВИЛНАТА дезинформация.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#2] от "WWW":


  Най-гоемите дезинформатори - Фейсбук щели да се борят с "дезинформацията" :)Фейсбук трябва да се постави под обществен контрол, даже международен защото оперира по цял свят.Фейсбук е този които държи всички козове и може да лъже яко, когато реши.Него трябва да контролират.
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Правилно! Да се създаде Народен комисариат за контрол на Феисбук! Интересно КГБ къде спи?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  "...за изтриването на 1.3 млрд. фалшиви профила."


  Мега триене, интересно, колко време им е отнело?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Военните трябва да помагат ...

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2303 Весело

  Досега не се ли сетиха да изпринтят това заклинание.,

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Никой няма да се втурне да опровергава фалшивите новини за глобалното затопляне, посещенията на извънземни или кемтрейлс, обаче щом се отнася до американските избори, вече е необходимо и дори се нарича "военно". Направо да го кръстят "Министерство на истината", да го узаконят и да започват да затварят на топло за споделяне на "различни" новини.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  "Макар че не са взети окончателни решения, военната стая вероятно ще се превърне в нещо постоянно за "Фейсбук", каза директорът за глобалната политика и правителствения обхват Кейти Харбат. "

  Разбира се, че ще бъде за постоянно, защото ФБ се напълни с платени тролове от цял свят... от САЩ и Израел, до Русия и Бразилия. И всички те тролят по команда и предварителен план.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Ами който е глупав да чете новини във фейса сам си е виновен. Всички знаят, че новините трябва да се четат в туитър.

 12. 12 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  Ц, не е Фейсбук, а руските тролове. Започвам енергично да докладвам проруските групи пред тази стая.

 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Какво доживяхте. Някой да се хвали, че е създал екип за цензура. Гнусно е!!

 14. 14 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Това ще да е нещо като Министерство на Истината по 1984.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  "Макар че не са взети окончателни решения, военната стая вероятно ще се превърне в нещо постоянно за "Фейсбук", каза директорът за глобалната политика и правителствения обхват Кейти Харбат. "Разбира се, че ще бъде за постоянно, защото ФБ се напълни с платени тролове от цял свят... от САЩ и Израел, до Русия и Бразилия. И всички те тролят по команда и предварителен план.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Нормално е да го правят.
  Въпросът е, дали някой може да си присвоява правото да определя кое е истина и кое дезинформация.
  Как смяташ? Имат ли право "Фейсбук", да правят такава пресявка?

 16. 16 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Оруел ако беше жив, щеше да се обърне в гроба

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Съвсем скоро ще се създаде блокчейн социална мрежа, която ще се самоконтролира от потребителите и няма да има нужда от команден център и цензура.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Оруел ако беше жив, щеше да се обърне в гроба
  —цитат от коментар 16 на Darcas  До коментар [#16] от "Darcas":

  Той, ако беше жив, нямаше да е в гроба...

 19. 19 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само не разбирам от къде се навъдиха един куп наблюдаващи организации за медиите и дезинформацията?
  И това е ако е професия - да следиш и коментираш Фейсбук и другите социални мрежи, как работят и най-вече справят ли се с фалшивите новини...
  Фалшименто работа... а може и пари да перат през тези измислени НПО-та за наблюдение на социалните мрежи.

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#19] от "Radosveta Koleva":

  Случайно решение на Фейсбук?
  Не мисля.
  Но да, до голяма степен тефтер-суратя си изпълни предназначението. Само че нещо се обърка.
  И това им е страшната болка.

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darcas":

  Ти ли ще я създадеш :) или чакаме някой да ни свърши работата?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#1] от "pilis":

  "War room" е стандартно понятие в корпорациите в Долината. Обикновено се събира екип от компетентни хора по даден крайно важен проблем с предстоящ наблизо краен срок, които да работят само по него и ако трябва извънредно. Няма нищо общо с война или политика.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  До коментар [#15] от "atmanpg":

  Според мен те имат право на това. Най-малкото защото тази социална медия е тяхна и те носят някаква отговорност за това какво се публикува (или може би по точното определение е фабрикува) там. Втората причина е, че Конгреса в САЩ и ЕП в ЕС натиснаха ръководството на ФБ да вземат контрамерки за тази фалшива пропаганда разпространявана по ФБ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1101 Неутрално
 25. 25 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#1] от "pilis":

  Това да не ти позволяват да ме лъжеш от висока трибуна не е цензура. За руските тролове сигурно и да осъдиш телефонен измамник е цензура. Реално човека нищо не е направил просто е излъгал една пенсионерка да му пусне пари от балкона.

 26. 26 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Крайно време беше Цуки да се събуди и да си ремонтира фейсбука. Многократно съм докладвал групи и постове с руска пропаганда. Не взимаха мерки дори и за такива които призовават към насилие, бунтове, гражданска война, кръв.......... Сега дано се вземат в ръце

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "rdb41527334":

  Ъхъ... никой не задължава телефонните компании да контролират АЛО измамниците.
  Дал си пример - ум да му зайде на човек...

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "rdb41527334":

  Постове с пропаганда няма как да спреш.

 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#15] от "atmanpg":Според мен те имат право на това. Най-малкото защото тази социална медия е тяхна и те носят някаква отговорност за това какво се публикува (или може би по точното определение е фабрикува) там. Втората причина е, че Конгреса в САЩ и ЕП в ЕС натиснаха ръководството на ФБ да вземат контрамерки за тази фалшива пропаганда разпространявана по ФБ.
  —цитат от коментар 23 на Иво


  Имат право да определят кое е истина и кое дезинформация???
  И как го правят според теб? Кой е критерият, който еднозначно определя разликата между истината и дезинформацията?

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5111 Неутрално

  Хибридни войни, хибридни средства за отразяването им :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#29] от "atmanpg":

  Просто проверяват дали дадената новина наистина се е случила? Проверяват дали уж някакви факти и истини не са някакви измшльотини. Не е толкова трудно. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Тоест, дали е истина или измишльотини, ще решават хората от "военната стая".
  Я да пробваме с нещо конкретно:
  Как биха могли да проверят, дали Бойко Борисов си е купил гръцки остров?

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Дай боже да се пребори, защото руснаците много напреднаха в хибридните новини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK