Изтеглянето на Тръмп от договора за ядрените оръжия може да го скара и с Китай

Изтеглянето на Тръмп от договора за ядрените оръжия може да го скара и с Китай

© Jonathan Ernst, "10 минути само за теб"Евентуално изтегляне на САЩ от договор за ядрени оръжия с Русия от епохата на студената война може да даде на Пентагона нови възможности да противодейства на китайския напредък в ракетната област, но експерти предупреждават, че надпреварата във въоръжаването, която би последвала, може значително да изостри напрежението в азиатско-тихоокеанския регион.


Американски служители от години предупреждават, че Съединените щати са поставени в неизгодна позиция от разработването на все по-усъвършенствани наземни ракетни сили от Китай, на които Пентагонът не може да отговори по равностоен начин заради договора на САЩ с Русия.


Президентът Доналд Тръмп показва, че може скоро да даде по-голяма свобода на Пентагона за противодействие на този напредък, ако изпълни заплахите си за изтегляне от Договора за ядрените сили с междинен обсег, изискващ премахването на ядрените и конвенционалните ракети с малък и среден обсег.
Бившият служител на Пентагона Дан Блументал, който сега работи в института "Американ ентърпрайс", каза, че евентуално изтегляне от договора може да подготви почвата за това Съединените щати да разположат по-лесни за скриване, придвижвани по шосе конвенционални ракети на места като Гуам и Япония.


Това би направило по-трудно за Китай да разглежда възможността за конвенционален първи удар срещу американски кораби и бази в региона. То също така може да накара Пекин да влезе в скъпа надпревара във въоръженията, което да го принуди да харчи повече за противоракетна отбрана. "Това ще промени картината изоснови", каза Блументал.


Тръмп хвърля вината за своето решение върху руски нарушения, но сочи с пръст и Китай. Пекин не е страна по Договора за ядрените сили с междинен обсег и разполага нови и по-смъртоносни ракетни сили.


Те включват китайската балистична ракета със среден обсег ДФ-26, която има максимален обсег 4000 км и която според Пентагона може да заплаши американските сили по суша и море чак до тихоокеанския остров Гуам. Тя за пръв път беше въведена на въоръжение през 2016 г.


"Ако Русия го прави (разработването на тези ракети) и Китай го прави, а ние се придържаме към споразумението, това е неприемливо", каза Тръмп в неделя.


Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън отбеляза, че изявленията на Китай напоследък навеждат на мисълта, че той иска Вашингтон да остане в договора. "А това е напълно разбираемо. Ако бях китаец, щях да кажа същото нещо", заяви той пред радио "Ехото на Москва". "Защо американците да са ограничени, а китайците да не са?"


Нарастваща заплаха


Американските служители досега разчитат на други възможности за противотежест по отношение на Китай като ракети, изстрелвани от американски кораби или авиация. Но защитниците на идеята САЩ да отговорят с ракети с наземно базиране казват, че това е най-добрият начин да бъде спрян Китай да използва своите мощни ракетни сили, установени на сушата.


Кели Магсамън, помагала за изработване на азиатската политика на Пентагона при президентството на Обама, каза, че способността на Китай да действа извън договора за ядрените сили със среден обсег тревожи хората, които правят политиката във Вашингтон, много преди Тръмп да дойде на власт.


Тя обаче предупреди, че всякаква нова американска политика, даваща насоки за разполагане на ракети в Азия, би трябвало да бъде внимателно съгласувана със съюзниците - нещо, което, изглежда, не се е случило досега.
Лошото справяне с очакванията във връзка с евентуално изтегляне на САЩ може също така да наруши сигурността в азиатско-тихоокеанския регион, предупреди тя. "Това може да има дестабилизиращо въздействие", каза тя.


Експерти предупреждават, че Китай може да окаже натиск върху страните в региона да отхвърлят евентуални американски искания за разполагане на ракети там.


Ейбрахам Денмарк, заемал висша длъжност в Пентагона при президентството на Обама, каза, че Гуам, Япония и дори Австралия са възможни места за разполагане на американски ракети.


"Има обаче много въпроси, свързани със съюзническите отношения, които на пръв поглед изглеждат доста сложни", предупреди той.


Все пак настоящи и бивши американски служители казват, че Вашингтон е прав да се съсредоточава върху китайската ракетна заплаха. Хари Харис, командвал американските военни сили в Тихоокеанския регион, преди да стане посланик на САЩ в Сеул, каза по-рано тази година, че Съединените щати са в неизгодно положение.


"Ние нямаме наземен (ракетен) потенциал, който може да заплаши Китай, защото наред с други неща стриктно се придържаме към договора", заяви Харис на изслушване пред Сената през март, без да призове за разваляне на договора.


Китайското външно министерство, попитано за изявлението на Тръмп, каза, че евентуално едностранно изтегляне на САЩ би имало отрицателно въздействие, и призова Съединените щати да "помислят три пъти, преди да действат". "Да се говори за Китай по въпроса за едностранно изтегляне от договора е напълно погрешно", каза говорителката Хуа Чунин. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Значи Тръмп е прав....че Китай всячески се опитва да вземе превес!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Логично. Няколко десетки пършинги в Тайван ще поставят целия континентален Китай в 5-10-минутен обсег.

 3. 3 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Автора във кое време живее? Щял дя го скара и със Китай? То китайците да си правят тези ракети и никой да не им казва и дума напреки!

  Окончателно подивяха левичарчетата.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  Болтън се е опитал да обсъди въпроса за Китай в Москва, но отговорът е бил "За това говорете с Пекин".
  А относно какво може да "скара Тръмп с Китай" - поводи много и в действие. За съжаление в комбинация те удариха по световната икономика - погледнете котировките.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Заглавието отново е манипулативно!

 6. 6 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 405 Неутрално

  За съжаление сигурността в света все повече зависи от няколко шизофренични държави с много пари и оръжия - Русия, Щатите, Китай, Арабските страни... Международните организации и конвенции значат все по-малко.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Тръмп обърка изцяло китайската програма за световна хегемония. Всеки Божи ден четем за някакви нови пречки,поставени пред Китай. На китайците започна нечовешки да не им върви.

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Наивността на Запада е безгранична. Продължават да вярват на Русия, на Китай, на всеки. Опитват се да “ресетват” отношенията с кои ли не лъжливи овчарчета.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Значи Тръмп е прав....че Китай всячески се опитва да вземе превес!
  —цитат от коментар 1 на Willy Messerschmitt


  Мозък, ти откри топлата вода!

 10. 10 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Оказва се, САЩ вече имат детайлно разработен план за разполагане на оръжия, каквито твърди, че съгласно договора не притежава.
  Айде без такива парчета.

 11. 11 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Оказва се, САЩ вече имат детайлно разработен план за разполагане на оръжия, каквито твърди, че съгласно договора не притежава.
  Айде без такива парчета.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3019 Весело

  „Докато хората не дойдат на себе си, ние ще увеличаваме ядрения си потенциал. Ние имаме толкова пари, колкото няма никой друг и ще го увеличаваме, докато останалите не се вразумят. Това е заплаха, отправена към когото си поискате. И тя включва Китай, и тя включва Русия, и тя включва всеки друг, който иска да играе тази игра. Не можете да правите такова нещо! Не можете да ме разигравате!“

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Весело

  Значи Тръмп е прав....че Китай всячески се опитва да вземе превес!
  —цитат от коментар 1 на Willy Messerschmitt

  Исторически погледнато....империите идват и си отиват а китайците си седят!
  Тръмп явно решил да се самоубива и да заличи САЩ като се бъзика с Китай и РФ като се хваща за "куфарче за края на света!

  "Агресорът трябва да разбере, че наказанието ще бъде неизбежно и че ще бъде унищожен. А ние, като жертви на агресия, като мъченици, ще отидем в рая. А те, те просто ще умрат, дори няма да имат време да се покаят", заяви Путин на форума на клуб "Валдай" в град Сочи./Франс прес.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Крайно време. Освен западните страни, който не го мързи е седнал да разработва и инсталира ракети със среден и малък до хиляда километра радиус. След като всякакви китайци, руснаци, пакистанци, индийци и иранци се въоръжават, време е Европа да се събуди. Това което може да спре тия орди е само военната сила, както спирането на достъпа до технологии и финанси.

 15. 15 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#10] от "ProTMG":

  А бе ти да не мислиш, че матушката ти тъпче Крим с оръжие за да върне ТКЗС-то на баща ти или пенсията на активен борец на дядо ти. Както през 80-те години ракетите Пършинг и Круз накараха СССР-то да разкара ядреното оръжие с което плашеше Европа, така ще го сторят и сега.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  САЩ изостанаха в ядренната технология и трябва да наваксат бързо и решително.Добре, че президент е Тръмп !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Класически Тръмпич.
  Сегашните договори за ракети и т.н. ограничават само САЩ и Русия, без Китай, Индия, Пакистан, и други.
  Затова сега първо разтурване на това което вършеше работа през 1980-те, а сега--все по-малко, и после предлагане в замяна на нов вид договор, в който вече да са страни и "новодошлите сили".

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 512 Неутрално

  САЩ изостанаха в ядренната технология и трябва да наваксат бързо и решително.Добре, че президент е Тръмп !
  —цитат от коментар 16 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Как точно изостанаха?

 19. 19 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какви договори ,какви пет лева ? Няма договори...., каквото такова :)) Доказателства за нещо., оставете тези стари неща .Всичко което кажат САЩ е или правилно или законно !

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#17] от "patilanskomeze":

  Нов договор ще има само ако някой междувременно не спретне нова Кубинска криза!

 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  Я си гледай РТ и ни давай непоискано мнение!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#18] от "von_seeckt":

  Технологично !
  Но това ще се промени !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#18] от "von_seeckt":Технологично !Но това ще се промени !!
  —цитат от коментар 22 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Няма такова нещо!

 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#17] от "patilanskomeze":Нов договор ще има само ако някой междувременно не спретне нова Кубинска криза!
  —цитат от коментар 20 на deaf


  1. Покрай южния бряг на Китай, евентуално...
  2. Или в източна Украйна, ако се сбият руски "почиващи" и американски "съветници".
  3. Или Сирия, ако се сбият руски "наемници" и американски "наблюдатели".
  Но не би трябвало, все пак не сме на по 10 годинки вече...

 25. 25 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Обама защо е бездействал пред Русия и Китай? Тръмп сега оправя бакиите му!

  shlshlshlshl
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  До коментар [#22] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Технологично едва ли! По-скоро количествено , основно за сметка на Китай. Не се заблуждавайте, че САЩ са догонващи в технологично отношение. Особено в оръжейни технологии .

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Крайно време. Освен западните страни, който не го мързи е седнал да разработва и инсталира ракети със среден и малък до хиляда километра радиус. След като всякакви китайци, руснаци, пакистанци, индийци и иранци се въоръжават, време е Европа да се събуди. Това което може да спре тия орди е само военната сила, както спирането на достъпа до технологии и финанси.
  —цитат от коментар 14 на gianni


  Хаха какви "западни страни" бе тикво, само американците имат такива ракети и искат да ги разположат удобно в Европа за да си играят на война по-отдалеч, превръщайки Европа в боен полигон за тактически ядрени оръжия. Айде нема нужда, Европа трева пасе, да си прибират ракетите и да се пробват в Япония или Корея да видиш и там как ще им се зарадват.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  На Тръмп мисленето не му е силната страна. Хубаво е да искаш държавата ти да е велика и над всички. Но трябва ли за това да се скараш и да вредиш на всички останали.

 30. 30 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  "стига глупости" както се казва в една реклама
  САЩ разчитаха на предателя Горбачов, но нищо не се получи
  Подписват договор който се отнася само за наземно базиране - каквито бяха ракетите на СССР но не засяга ракетите с водно базиране.
  Гадни са Руснаците много бързо се учат прочетоха договори, видяха какво прави САЩ и си въоражиха речния флот с ядрени ракети което не противоречи на договора защото са с водно базиране и на САЩ им паднаха ченетата

 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Русназите са отвратителни, не следват правилата
  Следват каквото прави САЩ и най отвратителното е че много бързо се учат и копират САЩ

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  приели кофти закон ами не напрактика преведоха т.н. Патриотичен акт на руски и го приеха

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 931 Весело

  На Тръмп мисленето не му е силната страна. Хубаво е да искаш държавата ти да е велика и над всички. Но трябва ли за това да се скараш и да вредиш на всички останали.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Това е правил цял живот и му е помогнало да натрупа пари (най-вече, от баща му), популярност и политически успехи. Няма на толкова години да си сменя нравите :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK