Тим Кук: Социалните мрежи ползват личната информация като оръжие срещу хората

Тим Кук: Социалните мрежи ползват личната информация като оръжие срещу хората

© Yves Herman, REUTERSДанните на потребителите се използват в техен ущърб с военна ефективност, каза изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук в емоционална и рязка реч в Брюксел днес. Той не спомена директно "Гугъл", "Фейсбук" и други свои конкуренти, но критиката му бе ясно насочена. Освен това Кук заяви, че САЩ трябва да побързат да приемат федерален закон за защита на личните данни по пример на новите европейски правила.


"Нашата собствена информация – от ежедневната до дълбоко личната – се използва срещу нас като оръжие, насочено с военна ефективност", предупреди той. "Всеки ден милиарди долари се разменят, безбройни решения се взимат въз основата на предпочитанията ни, на приятелите и семействата ни, на връзките и разговорите ни, желанията и страховете ни, надеждите и мечтите ни. Тези късчета информация, всяко от тях безобидно, са внимателно събирани, синтезирани, купувани и продавани.


Стигнал до крайност, този процес създава цялостен дигитален профил и позволява на компаниите да ви познават по-добре, отколкото се познавате вие самите. Профилът ви се прекарва през куп алгоритми, които могат да ви показват все по-екстремно съдържание, превръщайки безобидни предпочитания в твърди убеждения. Ако любимият ви цвят е зеленият, може да попаднете на много статии – или видеа – за това колко ужасяващо опасни са хората, които харесват оранжево", продължи Кук, цитиран от "ТехКрънч". "Всеки ден в новините виждаме вредния, дори смъртоносен ефект на тези стеснени възприятия."
"Не бива да замазваме последствията. Това е масово следене. И от тези купчини данни печелят само компаниите, които ги събират", каза той.


Кук е основен участник в 40-ата Международна конференция на органите по защита на личните данни и неприкосновеността, част от която се провежда и в София.


"Мисля много за изкуственият интелект. В същността си тази технология обещава да се учи от отделните хора в полза на всички ни. Но да развиваш изкуствен интелект, събирайки многобройни лични профили, не е ефективност, а е мързел. За да може изкуственият интелект наистина да бъде умен, той трябва да уважава човешките ценности – включително неприкосновеността. Огромни са опасностите да сгрешим тук. Можем да постигнем и добър изкуствен интелект, и добри стандарти за неприкосновеност. Това не е само възможност, а и отговорност", каза Кук и напомни, че "Епъл" фокусира инженерните си разработки върху защитата на личността.


Той похвали новия Общ регламент за защита на личните данни (GDPR) и заяви, че подкрепя създаването на федерален закон за неприкосновеността в САЩ. Кук очерта четири приоритета за него:


- минимизиране на данните – компаниите да не събират или да анонимизират данните на потребителите;


- прозрачност – потребителите да знаят какви данни се събират от тях, защо и как се използват;


- право на достъп – компаниите да приемат, че данните принадлежат на потребителите и да ги улеснят да получат, променят или изтрият данните си;


- правото на сигурност – която е в основата на доверието.


"Виждаме пределно, болезнено ясно как технологията може да увреди, вместо да помогне", каза той, припомняйки как актьори, злоупотребяващи с доверието на хората в социалните мрежи, задълбочават разделенията, разпалват насилие и дори подкопават общественото разбиране за истина и лъжа. "Това е истинска криза. Хората, които вярват в потенциала за добро на технологиите, не бива да си затварят очите."


"Може да чуете, че компаниите ни не могат да достигнат пълния си потенциал, ако регулациите за неприкосновеността се затегнат. Този аргумент не просто не е верен, той е унищожителен. Потенциалът на технологиите винаги се корени във вярата на хората. В оптимизма и творчеството, в сърцето на отделния човек. Във възможността и капацитета да направят света по-добро място."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много точно.
  Поправете си "дата" на "данни" и "актьори" на каквото ви хрумне, само да не е "актьори", и новината си е супер.
  И си струва да се обсъжда.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Браво!
  Откога говоря и пиша за това!
  IT корпорациите са антиутопичното зло, превърнато в реалност!

  http://deinstall.blogspot.com/2017/10/do-it-corporations-program-our-minds.html

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Около скандала с "Кеймбридж аналитика" един умен човек каза на потребителите на т.-н "социални мрежи" :"Продукта сте ВИЕ"!!!

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1524 Весело

  А добър ден!
  Това от много време се знае,
  обаче хората които го казваха ги обвиняваха,
  че са "конспиратори" и че ни занимават
  с лъжливи "конспиративни теории"!

 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1524 Весело

  А добър ден!
  Това от много време се знае,
  обаче хората които го казваха ги обвиняваха,
  че са "конспиратори" и че ни занимават
  с лъжливи "конспиративни теории"!

 7. 7 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Около скандала с "Кеймбридж аналитика" един умен човек каза на потребителите на т.-н "социални мрежи" :"Продукта сте ВИЕ"!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  То това беше всеизвестно на тези , които се интересуват, много преди този скандал.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  "...тигнал до крайност, този процес създава цялостен дигитален профил и позволява на компаниите да ви познават по-добре, отколкото се познавате вие самите..."
  Това правят всички, но се чу само за Кеймбридж Аналитика и то поради нещастно стечение на обстоятелствата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  епа следващия път кога плюете по епал и продуктите им си помислете за сичките "фри" услуги дето ви ги "дават" гугела, фезбукът, тоитаро, скайпо, аднроидо и прочее... помислете си колко "нищо" не струва един 5 минутен видеоконферентен разговор между 5 човека в реално време с поне 720p резолюция от секо кьоше на планетата де има уайарлес покритие...
  е, при епал сичко се плаща и в цената е включена и известна доза дискретност и конфиденциалност... не че и те не търгуват с данни, ма поне го прават малко по-почтено... не е зле да си спомните как защитаваха от фби данните на един терорист само щото си е платил... и па си тургайте за без кинти андроидите и фезбуците и се фукайте, че "ябълките" били за зомбирани хомункулуси, де немой и с малкото ви кутре да се мерат по хитрост и тарикатлък :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Определено г-н Кук е много интелигентен човек.
  И смел.
  Адмирации

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Не бива да замазваме последствията. Това е масово следене. И от тези купчини данни печелят само компаниите, които ги събират", каза той.

  ---
  Това не го очаквах точно от него и Апъл...Голямо браво за което...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 12. 12 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако наистина смятате, че компанийките, разполагайки с "някакъв набор от данни" "знаят ВСИЧКО" за вас или си разширете реалностните измерения отвъд това някакъв набор от данни да ви дефинират напълно, или престанете да квичите, ако сте се случили от страната на жертвите. И двете водят до по-голяма СВОБОДА, да !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#9] от "tucker case":

  Ако вярваш на маркетингово шпионския пиниз с ФБР и тероеиста и айфона,си потенциален клиент на структорирана вода и алкализиращи лимони.
  Много добре знам какви данни има за мен и гугъла ,и фейса ,и скайпа ,и вайбъра и майкрософт ,и ибей и амазон,и за какво ци ползват Единствения потенциално проблемен за мен е Олх.бг,но пък съм се погрижил там точно да ги изкривя достатъчно,Тая малоумна истерия с личните данни само доведе само до затруднения да се стигне до определена важна за преценка на степента на доверие,която може да се има на контрагент,Дори затруднява защитата срещу престъпни посегателства върху права,

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  "Нашата собствена информация – от ежедневната до дълбоко личната – се използва срещу нас като оръжие, насочено с военна ефективност", предупреди той. "Всеки ден милиарди долари се разменят, безбройни решения се взимат въз основата на предпочитанията ни, на приятелите и семействата ни, на връзките и разговорите ни, желанията и страховете ни, надеждите и мечтите ни. Тези късчета информация, всяко от тях безобидно, са внимателно събирани, синтезирани, купувани и продавани."

  Когато живееш в свят, в който всичко се купува и продава, рано или късно човешката душа се превръща в търговска стока, от която някой иска да печели и печели. Уж всичко в името на човека, а всъщност всичко се обръща СРЕЩУ човека, дори когато изглежда, че го улеснява и работи за него ! И това е признание от най - високо ниво, от човек, познаващ механизмите на задкулисната манипулация, която използват най - успените фирми в момента, а не поредната " теория на конспирациите" !

 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Колкото повече обаче се говори за методите, целите и мотивите на тези, които се опитват да сведат човешката душа до стока, толкова повече тези методи се обезсилват, а нагласите на хората се обръщат срещу използващите ги.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2357 Весело

  Очевидно Епъл не прави нищо от изброеното!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  Радвам се повече съфорумници да споделят подобно виждане и, според желанието и силите си, да участват в него ! Поздрави !

 18. 18 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Това не е първото изказване на Кук по темата, евала за което.

  I had a dream, Joe
 19. 19 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прекрастно и чудестно. Айде сега се откажете от програмираното остаряване на продуктите си - както хардуерно (да имат точно определен живот) така и софтуерно (ъпдейтчета, с които предишните модели стават бавни и зле работещи), че иначе малко се получава "крадецът вика 'дръжте крадеца' "...

 20. 20 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Г-н Кук сигурно е прав, но простата истина е, че развитието на технологиите изпревари развитието на интелекта и всеки трябва да си намери мястото в този пъзел балансирайки между ползи и вреди от ползването на технологиите.

  FILII MARIS SUMUS
 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":Колкото повече обаче се говори за методите, целите и мотивите на тези, които се опитват да сведат човешката душа до стока, толкова повече тези методи се обезсилват, а нагласите на хората се обръщат срещу използващите ги.
  —цитат от коментар 15 на Боян Таксиров


  Целта са да бъде насочен избора ви.Най-често към покупка на стока или услуга,но може да е и гласуване,подкрепа на кауза или решение,активизъм,отказ от активизъм,дори тероризъм.Другата цел,която е напълно легитимна ,допустима и желана и в някои случаи задължителна е да бъде подобрена дадена услуга и да се оптимизира дадена система.Не мисля ,че някой разумен човек се притеснява,че РВД знае позицията.курса,височината и скоростта и полетния план на всеки самолет.И трябва да се мисли за всеки конкретен тип информация отделно.Например аналогична на използваната в авиацията сисистема може сериозно да оптимизира и подобри безопасността и на автомобилния транспорт,при това с незначителни инвестиции но в случая трябва да се постигне джентълменско споразумение с властта и операторите,а вече няма джентълмени, от вида,когато те са били най-полезната част от обществото.

 22. 22 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Нашата собствена информация – от ежедневната до дълбоко личната – се използва срещу нас като оръжие, насочено с военна ефективност", предупреди той. "Всеки ден милиарди долари се разменят, безбройни решения се взимат въз основата на предпочитанията ни, на приятелите и семействата ни, на връзките и разговорите ни, желанията и страховете ни, надеждите и мечтите ни. Тези късчета информация, всяко от тях безобидно, са внимателно събирани, синтезирани, купувани и продавани."Когато живееш в свят, в който всичко се купува и продава, рано или късно човешката душа се превръща в търговска стока, от която някой иска да печели и печели. Уж всичко в името на човека, а всъщност всичко се обръща СРЕЩУ човека, дори когато изглежда, че го улеснява и работи за него ! И това е признание от най - високо ниво, от човек, познаващ механизмите на задкулисната манипулация, която използват най - успените фирми в момента, а не поредната " теория на конспирациите" !
  —цитат от коментар 14 на samoedin


  Човешката душа ,като под това имам предвид емоционален и психически комфорт ,като и подържащите го механизми,няма как да е стока,а и не може да се нито да се продаде,нито да се купи.Може да се повреди и то в повечето случаи с участието на човека.Използват се това ,което хриянството нарича страсти и смъртни грехове,психологията когнитивни и искривявания и травмиращи.ситуации,,психиатрията личностни разстройства.
  В този смисъл просто трябва да се счупи механизма за влияние върху емоциите и за вкарване на емоционален момент в напълно рационални решения,като и на изискване за рационализация или илюзия за рационализация на изцяло емоционални,И понеже процеса е сходен с разпостранението на зарази,то най ефективно,дори единствено възможно е технология,подобна на ваксинацията,т,е чрез наподобяване на стимулите в безопасни и безвредни условия да се развие възможност за разпознаване и отговор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK