Централноевропейският университет може да се премести във Виена след месец заради Орбан (допълнена)

Централноевропейският университет може да се премести във Виена след месец заради Орбан (допълнена)

© ReutersЦентралноевропейският университет (ЦЕУ) обяви, че централата му може да се премести от Будапеща във Виена, ако правителството на премиера Виктор Орбан не подпише споразумение, вече постигнато между негови представители и щата Ню Йорк, до 1 декември, предадоха унгарски медии.


На пресконференция институцията каза, че представители на Орбан са уведомили американското посолство в Будапеща, че не смятат да одобряват документа. Ако те действително изпълнят намерението си, от 2019 г. ЦЕУ няма да може да записва нови студенти. Приемането им ще може да става само във Виена.


ЦЕУ няма да спре незабавно всички дейности в Будапеща, а сегашните студенти могат да завършат обучението си в унгарската столица (но не и да получават там американски дипломи). От 2019 г. обаче на практика ще стане австрийски университет - магистърските и докторските му програми ще се пренесат във Виена.
"Не можем да действаме в Унгария като акредитирана от САЩ институция. Гонят ни от страната... От 1 септември 2019 г. ЦЕУ ще предлага цялата си американска програма във Виена," каза ректорът Майкъл Игнатиеф на пресконференция. Решението обаче влиза в сила от 1 декември, а институцията още търси начин, "за да остане в Будапеща като свободно академично заведение. Ако дотогава не се намери решение, ще преместим програмите си във Виена," продължи той.


Същевременно ЦЕУ ще остане като изследователска и образователна организация, но няма да предлага американски дипломи и ще работи по начин да продължи дейността си в Унгария, защото "това е нашият дом", каза Ингатиеф.


Между Орбан и Сорос


Напрежението около ЦЕУ, едно от най-авторитетните висши училища в Централна Европа, започна със спорен закон миналата пролет, който изисква всички чуждестранни висши учебни заведения да имат кампус и в страната, където са регистрирани (в случая с ЦЕУ това са САЩ). Законът се свързваше с милиардера Джордж Сорос, който съфинансира университета и когото Орбан обяви за враг на страната си.


Впоследствие Будапеща сключи сделка с щата Ню Йорк, която би позволила на ЦЕУ да остане в Унгария, като се съобрази с унгарското законодателство и извършва образователни дейности и в кампус в САЩ. Тя обаче очаква от месеци официалния подпис на кабинета. Междувременно ЦЕУ обяви, че отваря кампус във Виена и започна програма на американска територия.


Попитан от "Дневник" миналия месец дали последното решение означава, че университетът ще напусне Унгария, Игнатиеф го определи не като бягство, а като възможност. Той определи ЦЕУ като "заложник в политически спор между правителството и г-н Сорос".


Фондацията на Сорос "Отворено общество" обяви тази година, че напуска Будапеща.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Сорос обърка картите най-накрая.
  Това с кампуса в САЩ е формално изпълнение на закона, но явно унгарците няма да го приемат. Но пък Меркел няма да го изгони. Ако е Меркел де.

 2. 2 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ауууу каква драма скъпи зрители.... Може би в началото на 90те беше важен и нужен на страните от ЦИЕ ,в момента е все тая .

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Не е възможно университет да тласка хората към нещо лошо.
  Така е, защото универитетите влияят на най-прогесивната и мислеща част от населението. Няма как най-мислещата част от населението да бъде подмамена.
  От гледна точка на пияна компания обеча може. Може да попречи на студентите да се присъединат към пияата компания.
  Това е пепростимо.

  подпис
 4. 4 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Орбан съвсем явно работи против принципите на демокрацията и ЕС ! При такъв "съюзник" на ЕС не му трябва враг! Не разбирам защо не го разкарат по- експедитивно , колкото повече чакат , толкова повече бели ще докара !

 5. 5 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  Не можело , всъщност е обратно , точно от там тръгват всички учения , които са донесли най големите беди . Нацизма , комунизма и фашизма , не се зараждат сред простолюдието , а в университетите . Не казвам, че трябва да се забранят университети , не съм талибанин просто трябва да сме по внимателни с тях и да не допускаме екстремизъм в тях без значение какъв ляв десен .

  Между другото талибанин означава и не просто означава , а е това , студент на пущунски за онзи регион , това са студентите и прогресивният елит .

 6. 6 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Интересен факт: Майкъл Игнатиеф е правнук на "нашия" граф Игнатиев.
  За щастие, освен името, нищо друго не е наследил от злокобния си дядо.

 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К": Не можело , всъщност е обратно , точно от там тръгват всички учения , които са донесли най големите беди . Нацизма , комунизма и фашизма , не се зараждат сред простолюдието , а в университетите .
  —цитат от коментар 5 на Иван К.


  Като си почнал да ръсиш акъл, кажи сега в кой видни унивеситети са работили и увличали студетите си Адолф Хитлер, Владимир Улянов и Бенито Мусолини.

 8. 8 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Шорката ще получи инфаркт😈😈

 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  И понеже няма да можеш да отговориш а и да не се намери някой заблуден да ти повярва ( имаш един плюс с който естествено сам си се оценил ) мога да ти кажа че основната маса която захранва изброените от теб идеологии, е от средата на наемните работници.

 10. 10 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К.":

  Хитлер, ако беше успял да влезе в Художествената академия във Виена, световната история сигурно щеше да е съвсем друга :)

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 528 Неутрално

  по принципно вишето образувание е вредно а студенциата е мръсна паплач. преди да ми напраскате минусчета неко ви кажиме щото знаиме че не знаите че туй е рицитация на видин призидент на едно мнооо водишта димократическа даржава. отделин вапрос е че сме сагласни с негу. оважавайте простите готини ора а не разни онивирситетски тиквиници.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#7] от "dorn":

  кулегата не ръси ништо а изразява мнение. на което - поне според завършилите ониверситети и изпувядващи димокрациаята ора- той има не само чоешко но и усновно право. а за вапрасо дето питаш ми е леееко смешно- пусочените от теб ора можи да не са раотили в ониверситети, но всеки един от тех е успел да овлече с и в простотиите си мноо поече послудователи отколкот сичкото ониверситетски препудавател взето заедно. тъй че мнооо слабоо оважаеми брадчед.

 13. 13 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Като се изнесат още фирми от Унгария ще има "а кой ще ни даде париии?". И може би раята ще се усети, че на Орбан глупостите не са в техен интерес, естествено след като са настъпили мотиката вече..

 14. 14 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1254 Весело

  Просълзих се.

  Ама от кеф!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  "Напрежението около ЦЕУ, едно от най-авторитетните висши училища в Централна Европа"

  Водещ в какво? В днеждър стъди - което не е никаква наука, ми чиста пропаганда. :)

  И после се чудят що не си намират работа завършилите там.

 16. 16 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "dorn":

  Хитлер не е създател на нацизма като идеолгия , да той ги доразвива като конепция , но не е създател , той е един гладен фронтовак, който е млад и мотивиран и превзема партията , но не е създател. За Мусолини да не говорим, фашизма е много преди него, същото се отнася и за Ленин.

 17. 17 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "dorn":

  Идеологията е една и тръгва от Маркс , това в последствие са разклонения и всеки от тримата си я е напаснал както му е угодно за неговите цели и според неговите виждания. И никви работници няма в цялата работа , работниците са в ролята на полезни идиоти , когато вече доктрината е утвърдена в университетите и разпространена , по онова време студентите са били минимален дял от обществото и те няма как да помогнат на дадена идеология да се възкачи на власт без да се увлече простолюдието , но това винаги става на по късен етап.

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#9] от "dorn":Идеологията е една и тръгва от Маркс , това в последствие са разклонения и всеки от тримата си я е напаснал както му е угодно за неговите цели и според неговите виждания. И никви работници няма в цялата работа , работниците са в ролята на полезни идиоти , когато вече доктрината е утвърдена в университетите и разпространена , по онова време студентите са били минимален дял от обществото и те няма как да помогнат на дадена идеология да се възкачи на власт без да се увлече простолюдието , но това винаги става на по късен етап.
  —цитат от коментар 17 на Иван К.


  Вземете отваряйте по някоя книга ,че се излагате. От Маркс тръгва марксизмът, социализмът е далееееч по-стара идея.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "schwimmwagen":

  Като идеи естествено , че не е Маркс първиярт , но преди него няма изградена доктрина , това са просто идеи и филсофски размишления , които датират от времето на Платон до Маркс , а някои дори и намират генезиса на социлизма като идеи и по рано в Библията.

 20. 20 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално


  До коментар [#18] от "schwimmwagen":

  Дискусията се изроди в мерене на .... знания . И тъй като защитниците на тезата, че в университетите е невъзможно да се подлъжат студентите по крайни идеологии , дайте да направим ксенофобско/расиситки /хомофобски унивеситети , няма да призоваваме към насилие просто ще се защитават анти либерални тези. И като не са толкова важни университетите за формирането на мнение на студентите по дадени въпроси , защо Сорос се е вкопчил като вдовица за ...в този университет , и тук не става въпрос само за този университет, защото като гледам в СУ една не малка част от преподавателите са грантаджии на Отворено общество или са преминали квалификация в Будапеща. Фондацията на Сорос харчи най много пари за разпространение на идеите му точно в университети, явно се объркал човека.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Що не го поканим тука. Само полза ще имаме.

 22. 22 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#21] от "Роси":

  Ползата ще е единствено за интернационал-комунистите ка'о тебе, мила! 😜
  Не се крий, покажи си рогцата!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#7] от "dorn":

  по нанагоре неоместно сме кументирал кументара ти. за което потнасяме сажаления и извинениа. ето дукъде води пиинето на много и неособенно качесвено пиине.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK