Как медиите в саудитска хватка пишат за Хашокжи

Как медиите в саудитска хватка пишат за Хашокжи

© Associated PressФинансовата хватка на Саудитска Арабия върху арабски медии даде на страната влиятелно оръжие, докато се бори с международните протести заради смъртта на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашокжи.


От времето, когато на 2 октомври Хашокжи изчезна в кралското консулство в Истанбул, вестници и телевизионни канали в целия регион, свързани с Рияд, преповтаряха отричането от Саудитска Арабия да знае каквото и да било за неговата съдба. Или измисляха алтернативни сценарии за предполагаем заговор на главните съперници на Саудитска Арабия, Катар и Турция, да дестабилизират кралството.


След повече от две седмици на международен натиск през последните почивни дни Саудитска Арабия призна, че Хашокжи е умрял вътре в консулството, като твърдеше, че е бил убит при инцидент, когато разпитът му излязъл от контрол, и обеща да накаже тези, които носят отговорност.
Лоялните медии веднага превключиха на хвалби за чувството за справедливост на кралството и на решителността на неговия монарх крал Салман. Някои дори поздравиха кралството за неговата прозрачност.
"Казано просто, нашите (арабски) медии са финансирани от режими, които всекидневно извършват престъпление, което е не по-малко отвратително от това, извършено срещу Джамал Хашокжи", пишеше в неделна редакционна статия в "Дарадж", независим информационен сайт. "Случилото се трябва да ни даде възможност да си дадем сметка колко много се нуждаем от независими медии".


Начинът, по който медиите се отнасяха към случая, беше отражение на десетилетна дипломация "на чековите книжки", възприета от богатите на петрол саудитци, за да си осигурят съюзници и да заглушат критиките срещу тяхната политика.


През годините кралството е похарчило милиони долари, за да оказва влияние върху вестници и телевизионни канали от Мароко до Ирак. Понякога Саудитска Арабия инвестира в медии, но по-често е осигурявала средства, за да им помогне да се задържат на пазара. Кралството също така дава бонуси и пари в брой на конкретни журналисти и телевизионери.


През 2015 г., когато "Уикилийкс" публикува хиляди телеграми от дипломатическа поща между саудитски дипломатически мисии и външното министерство в Рияд, излезе наяве как изглежда отвътре начинът на действие на тази политика. Дипломатическите телеграми разкриха степента на саудитските разходи за медии и журналисти в целия арабски свят и


колко ревностно някои от тях са искали да си осигурят саудитско финансиране


често под предлог, че се противопоставят на клеветнически кампании, насочени срещу кралството.


Самата Саудитска Арабия има мощни медийни инструменти, които да изразяват нейното мнение. Вестник "Аш Шарк ал Аусат" и 24-часовият информационен телевизионен канал "Ал Арабия" имат широк обхват в арабския свят. И двете медии са собственост на саудитци, близки до кралското семейство.


Абдул-Рахман ар Рашед, които е бил главен редактор на "Аш Шарк ал Аусат" и ръководител на "Ал Арабия", призна тази седмица в необичайно откровен авторски материал, че саудитските пари са един от най-ефективните външнополитически активи на Рияд в арабския свят. Той нарече критиката срещу кралството във връзка със случая "Хашокжи" медийна агресия и посочи, че кралството субсидира много от "държавите и институциите в региона". "Накратко, отслабването на Саудитска Арабия ще разшири регионалните концентрични кръгове на смутове и провали", написа той в неделя в "Аш Шарк ал Аусат".


Възприемането на саудитския дневен ред е видимо в йорданските държавни медии, в някои от ливанските телевизионни канали и по-малки вестници и на практика навсякъде в близките арабски съюзници от Персийския залив като Бахрейн и Обединените арабски емирства. Вероятно


най-убедителният пример за влиянието на многото пари,


изразходвани от Рияд, личи в медиите в Египет, един от най-близките съюзници на кралството. При управлението на президента Абдел Фатах ас Сиси египетското правителство и негови подчинени държавни агенции са наложили почти пълен контрол върху местните медии, както държавни, така и частни, като са превърнали това, което в най-добрия случай бяха изразители на разнообразни възгледи, в лоялни държавни органи. В същото време правителството на Ас Сиси получава от 2013 г. милиони долари от саудитците, за да подкрепи съсипаната египетска икономика.


Влиятелни просаудитски настроени водещи на токшоу предавания често напомнят на зрителите, че в Саудитска Арабия работят цели 3 милиона египтяни, които годишно изпращат у дома парични преводи за милиарди долари.
Така че, когато избухна аферата "Хашокжи", египетските медии твърдо подкрепяха първоначалните отричания на кралството да е извършено нещо нередно. Коментаторите също силно прокарваха идеята, че Катар и Турция някак са заговорничели да подкопаят Саудитска Арабия.


Египетското правителство също като Саудитска Арабия смята тези две държави за съперници заради подкрепата им за "Мюсюлмански братя" - ислямистка групировка, която постави извън закона. "Множество страни желаят силно да изнудват Саудитска Арабия", написа Макрам Мохамед Ахмед, египетският главен медиен регулатор с дългогодишен стаж като журналист във вестници.


Ахмед Муса, може би най-близкият до правителството телевизионен водещ на токшоу, първоначално настояваше, че Катар е отвлякъл Хашокжи от консулството. После, след като Рияд призна, че смъртта му е настъпила в консулството, той се впусна в излияния колко добре се справя Саудитска Арабия със случая. "И за момент не сме си помисляли, че кралството би могло да подготви прикриване на когото и било с участие в престъплението", каза той. Муса нарече смъртта на Хашокжи "ужасно престъпление, което никой по света не може да приеме".


Признаци на критика


В една от малкото останали донякъде независими египетските медии - вестник "Ал Масри Ал Юм" - имаше някакви признаци на критика, макар и предпазлива. "Достойно за голямо съжаление е, че медиите изоставиха основните си принципи, след като отново са под държавен контрол", написа в неделя Уахид Хамед, един от водещите сценаристи в Египет, в материал на първа страница. Той обаче не спомена случая "Хашокжи".


В понеделник карикатурист отиде по-далеч. Карикатура на последна страница на вестника изобразяваше учител по рисуване, който хвали ученик пред майка му. "Да чукнем на дърво, синът ви изглежда в час с актуалните събития. Нарисува месарски магазин, когато му казах да нарисува консулство".


Дори в самата Саудитска Арабия има гласове, които не са в пълен синхрон с държавата, но те стъпват внимателно. Файсал Дж. Абас, главен редактор на англоезичния "Араб нюз", определи в неделя отразяването на историята за Хашокжи в някои от саудитските медии като "позор за професията" и дори хвърли част от вината върху правителството. "Някои мои колеги ще осъдят липсата на официална информация, което безспорно е проблем; не можем да говорим за реформи и нова култура на отговорност в страната, ако официалните източници замлъкват, когато гръмне голяма новина", написа той.


"Да, властите се нуждаеха от време, за да завършат разследването си, но в света на бързо разпространяващите се новини две седмици са вечност. Служебните лица трябва да разберат, че ако те не разкажат историята, ще го направи някой друг, по-често враговете на кралството". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Няма как да критикуваш в арабския свят една арабска диктатура, че убивали невинни. Всички арабски диктатури го правят и всички арабски диктатори са любимци на своите граждани.
  Тези критики действат само косвено като въздействат на западния свят и на неговото отношение към определен диктатор.

  подпис
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  В морето от петрол и пари не е възможно да има журналистика има просто писачи на текстове които някой си е поръчал

 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Не е важно доколко си диктатор! Дали ще те демократизират зависи от това дали купуваш оръжие от САЩ или не.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Почти сме догонили арабите по отношение на медиите и свободата на словото!

  Прост народ - слаба държава!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  Коментаторите също силно прокарваха идеята, че Катар и Турция някак са заговорничели да подкопаят Саудитска Арабия.
  =======
  Имаше такъв риск.
  В продължение на цели пет дена, Турция също мълча по случая.....
  Ако през този период арабските СМИ бяха повдигнали първи въпроса, тогава турската държава щеше да остане в доста неудобна ситуация.......

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Tifoso 1897
  Tifoso 1897
  Рейтинг: 232 Неутрално

  А защо Дневник продължава да го пише Хашокжи? То бива простотия, ама тоя трагичен опит за хипстърство в журналистиката ми идва повече

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  Между другото, рано тази сутрин, плътно пред входа на арабското консулство паркира черен микробус и трима души с куфари в ръце влязоха в него.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  А либералните медии как го отразиха? Като леко пропуснаха да ни уведомят, че въросният журналист., служител на НЮТаймс е подръжник на крайния ислям и на терористичната групировка "Мисюлманско братство". Нямам какво повече да добавя за обективността на либералната преса.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#8] от "xox55541929":
  подръжник на крайния ислям и на терористичната групировка "Мисюлманско братство".
  =======
  Няма краен или начален Ислям. Има само Ислям.
  Екстри като "краен, умерен" са медийно творение.....
  А относно "мюсулманското братство"..... щом го смяташ за терористична организация..... защо подминаваш двете християн(ски) партии в Бунвестага?
  Като религиозно политически формирования, те са много по вредни.
  От десетилетия насам, те гласуват в германския парламент..... и така дават пътя за прадажбата на германски оръжия в БИ......

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4500 Любопитно

  "Лоялните медии веднага превключиха на хвалби за чувството за справедливост на кралството и на решителността на неговия монарх крал Салман. Някои дори поздравиха кралството за неговата прозрачност."

  Какъв цинизъм само! Но така е, когато медиите са контролирани от местните диктаторски режими контролирани от Рияд!

  "Казано просто, нашите (арабски) медии са финансирани от режими, които всекидневно извършват престъпление, което е не по-малко отвратително от това, извършено срещу Джамал Хашокжи", пишеше в неделна редакционна статия в "Дарадж", независим информационен сайт. "Случилото се трябва да ни даде възможност да си дадем сметка колко много се нуждаем от независими медии".

  Абсолютно вярно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 681 Неутрално

  А откъде идват тези пари? Какво прави СА, че да ги получи? Вади нефт. От тъпо по-тъпо. Спрете да им купувате нефта за един месец, пък да видим дали ще имат толкова пари.

 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#8] от "xox55541929":

  Никакво значение няма какъв е бил. Аз дори не се интересувам от това. Има значение, ще го убиха, лъгаха, после пак лъгаха и сега пак лъжат.

 13. 13 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Звучи като схемата на Пеевски

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4500 Любопитно

  "Вероятно най-убедителният пример за влиянието на многото пари,
  изразходвани от Рияд, личи в медиите в Египет, един от най-близките съюзници на кралството. При управлението на президента Абдел Фатах ас Сиси египетското правителство и негови подчинени държавни агенции са наложили почти пълен контрол върху местните медии, както държавни, така и частни, като са превърнали това, което в най-добрия случай бяха изразители на разнообразни възгледи, в лоялни държавни органи. В същото време правителството на Ас Сиси получава от 2013 г. милиони долари от саудитците, за да подкрепи съсипаната египетска икономика."

  Абсолютно, всичко това е вярно. Сиси-то е абсолютна марионетка на МбС-то и престъпния саудитски режим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Коментаторите също силно прокарваха идеята, че Катар и Турция някак са заговорничели да подкопаят Саудитска Арабия.=======Имаше такъв риск. В продължение на цели пет дена, Турция също мълча по случая..... Ако през този период арабските СМИ бяха повдигнали първи въпроса, тогава турската държава щеше да остане в доста неудобна ситуация.......
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Какъв риск бе , ефенди ? Ердоганя ви им го набута здраво. Изчака ги да се олеят колкото се може повече и ги хвана за топките. Сега може да си прави каквото си поиска. Слуховете са че ги изнудва да правят огромни инвестиции в сриващата се турска икономика. Саудитците тва много не ги бърка. Дали ще си хвърлят парите за скъпо оръжие, което вероятно не знаят как да използват или ще ги дават на Ердоган за тях е все тая.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#15] от "Rex":
  Какъв риск бе , ефенди ?
  =======
  Ей такъв, шарен......

  Ако.... докато Турция мълчеше, Ройтерс бе пуснал новината, че близо от седмица е изчезнал саудитски журналист....... щеше да си един от първите тук..... с клишета от типа.. :
  "така е в диктаторските режими".....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Навремето на такива страни и медии викаха марионетки.

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  ‘’Дипломатическите телеграми разкриха степента на саудитските разходи за медии и журналисти в целия арабски свят и

  колко ревностно някои от тях са искали да си осигурят саудитско финансиране‘’
  ————————-

  Салман ги финансирал директно. Хе-хе. Имал пари бол, плащал.

  В Турция това се прави по-фино. Ердоган раздава държавни парцели и поръчки на приближените си бизнесмени. В замяна , те се задължават да правят дарение в общ басейн ,от който се издържат медиите му. След касетите, които изтекоха в интернет и разкриха корупционния скандал, ги кръстиха ‘‘медиите от басейна’’. Ама на кого му пука.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  ТЕЗ ША ДА СА САУДСОРОСОИДИ!

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Абсолютно, всичко това е вярно. Сиси-то е абсолютна марионетка на МбС-то и престъпния саудитски режим.
  До коментар [#14] от "Иво":

  Сиси’то е марионетка на САЩ и Израел, каквато е и СА.

 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Общо взето нещата с медиите са еднакви и в Саудитска Арабия, и в Иран, и в Турция, и в Расия и до голяма степен в България.. :)
  Тоталният контрол, разбира се, че включва и журналистите и медиите. Примерно, проследете как реагираха повечето руски медии при убийствата поръчани от руския режим и сегашният случай със Саудитска Арабия! Поразителни прилики: отричане в стил 'няма доказателства' и пробутване на всевъзможни безумни версии с цел да се размие фокуса. :)

 22. 22 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Ето тук оцветени в червено и розово са държавите купени от Саудитска Арабия:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Qatar –Saudi_Arabia_diplomatic_conflict#/media/File:Qatar_diplomatic_crisis.svg
  Египет е най-голямата пионка но има и много други, вкл. половин Либия (която е поделена между два конкурентни режима)
  Трудно е обществеността да се възмущава от "абстрактни" неща като бомбардировките на саудитите върху йеменски жени и деца, и е по-лесно възмущението да се фокусира върху конкретен човек, конкретна случка. Така действа човешката психика.
  Ами щом така--така. Токущо мина момента на "тефлонност" на саудитския режим.

 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Общо "коалицията" на Саудитите, купена с петро-долари и/или постигната чрез побратимяване по линия фундаменталисткия уахабизъм, е съставена от:
  ОАЕ
  Бахрейн
  Египет,
  Малдивските острови
  Коморските острови
  Джибути
  Судан
  Сенегал
  половин Либия
  половин Йемен
  Йордания
  Тези държави ше гласуват в ООН както каже Риад, техните медии ще отразяват гледната точка на Риад, те ще късат и установяват дипломатически отношения според както каже Риад, и те ще дават войници ако потрябват за общи "миротворчески мисии".
  Ще видим тази коалиция как ще преживее сегашното скандалче.

 24. 24 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Който плаща той поръчва музиката!!!

 25. 25 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Общо взето нещата с медиите са еднакви и в Саудитска Арабия, и в Иран, и в Турция, и в Расия и до голяма степен в България.. :)Тоталният контрол, разбира се, че включва и журналистите и медиите. Примерно, проследете как реагираха повечето руски медии при убийствата поръчани от руския режим и сегашният случай със Саудитска Арабия! Поразителни прилики: отричане в стил 'няма доказателства' и пробутване на всевъзможни безумни версии с цел да се размие фокуса. :)
  —цитат от коментар 21 на ali_ibn_isa


  А нещо да кажеш за "демократичните" медии и да сравниш реакцията им при Скрипалите и Кашоги.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4500 Любопитно

  До коментар [#23] от "patilanskomeze":

  Точно така! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10480 Неутрално

  Пеевски :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Кървавите петродолари на саудитите на миришат, това е ясно. Проблемът е, че и редица западни страни само тръбят колко е важна демокрацията и човешките права, но продължават да си въртят бизнеса със саудитските сатрапи. И Педро Санчес в Испания и Джастин Трюдо в Канада говорят уж все за човешки права, за равноправие на жените, а сега и двамата отказват да спрат оръжейните си сделки със саудитите. С такива демократи, не ни трябват комунисти и фашисти.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK