Как онлайн измами за милиони долари се оказаха свързани с адрес в... Бургас

Как онлайн измами за милиони долари се оказаха свързани с адрес в... Бургас

© Associated PressИзмами за вероятно стотици милиони долари в областта на онлайн рекламите са били отчасти проведени от адрес в... Бургас. Това показа разследване на сайта "Бъзфийд", което разкрива как е възможно чрез отделни приложения за "Андроид" собствениците им да печелят огромни суми от рекламодателите.


Историята на "Бъзфийд" започва с приложението Emoji Switcher и компанията We Purchase Apps, която изявила желание да го купи от създателя му. Със седалище в Ню Йорк, телефонен номер във Великобритания и почти никаква информация онлайн за нея, тя изглеждала подозрителна, но предложила добра цена.


Така приложението отишло в ръцете на организация, извършила измами за вероятно стотици милиони долари и прекарвала парите си през компании и хора из България, Израел, Сърбия, Германия, Малта и други държави. Създателите на пет други приложения са разказали пред "Бъзфийд" подобни истории.
Скоро след покупката, страниците им в "Гугъл плей" са били редактирани така, че да показват четири различни компании по развойната им дейност – в България, Кипър и Русия, като така създали впечатлението, че собствениците им са различни.


Те обаче са част от мащабна и сложна схема, в която участват 125 приложения в "Андроид" и сайтове, свързани с компании в Кипър, Малта, Вирджинските острови, Хърватия, България и други държави. Според данни на аналитичната компания AppBrain те са били инсталирани над 115 млн. пъти. Според източник, замесен в измамата, стотици милиони долари са били откраднати от марки, чиито реклами, показващи се в приложенията, са били "видени" от ботове, вместо от истински хора.


Как работи схемата


Измамниците купуват реални приложения чрез компанията We Purchase Apps и ги прехвърлят на фирмите-фантоми. Продължават обаче да ги поддържат, за да запазят реалните потребители.


Анализират поведението на потребителите и програмират мрежа от ботове, които да ги имитират, показват анализ на компанията за киберсигурност Protected Media. Това позволява да се генерира фалшив трафик, който системите за улавяне на такива измами не са могли да уловят. Значителна част от милионите потребители, свалили някое от приложенията, са били следени тайно.


Според друга компания за улавяне на измами - Pixalate, размерът на измамата, извършена само от едно приложение, може да достигне 75 млн. долара годишно. След публикуването на доклада, с нея се е свързал анонимен източник, който твърдял, че сумите са по-скоро 10 пъти по-големи. По думите му схемата се е развивала със сътрудничеството на големи играчи в дигиталната реклама, за да осигури непрекъснат поток на рекламодатели и пари.


"Гугъл" е премахнала над 30 приложения от платформата си след сигнала на "Бъзфийд", а преди него – други 10. Оценката на компанията е за откраднати близо 10 млн. долара.


Кой стои зад всичко


Зад мрежата стои малтийска компания на име Fly Apps, показва анализът, направен от "Бъзфийд" на регистрациите на фирми, собствениците на домейни и друга публично достъпна информация. Корпоративни документи, цитирани от медията, показват, че собствениците ѝ са израелците Омер Анатот и Майкъл Ари Айрън и германците Томас Порцелт и Феликс Райнел.


Според профила в "Линкдин" на Анатот, той е изпълнителен директор на EverythingMe – популярно приложение, собственост на Fly Apps. Пред медията Анатот е заявил, че само менажира приложението и е хвърлил вината за измамите върху компания на име AdNet Express. По думите му те са платили на AdNet Express да генерира повече инсталирания на приложенията, за да увеличат потребителската си база, и измамата е нейно дело.


Въпросната фирма не е известна онлайн, освен в сайта си, на който няма записан адрес или телефонен номер; собственикът на домейна е записал фалшив адрес в Щатите, както и фалшив имейл адрес.


След като Анатот е започнал да комуникира с "Бъзфийд", голяма част от сайтовете в схемата са били свалени, както и някои от сайтовете на фирмите фантоми. Той отрича да има нещо общо с измамата. По-късно чрез адвоката си той хвърля вината на неназована трета фирма.


Връзката с България


Историята започва да се разплита това лято, когато изследователите на Pixalate откриват подозрителна активност в приложение, наречено MegaCast.


Тук идва и връзката с България – развойчикът на приложението е фирма, наречена Messamta Project, регистрирана на адрес в Бургас, използван от още десетина други приложения. На същия адрес са регистрирани и други три компании, обявени като собственици на приложения - Osipo/Osypo, Ventus Trading и Rasolant.


Сайтът на Fly Apps показва и друга връзка - дизайнът и текстът му са почти напълно копирани от сайта Loocrum.com, регистрирана от човек на име Петар Попович с имейла [email protected]; със същия имейл са регистрирани домейните на две от компаниите - Quaret и Visont. На въпроси на "Бъзфийд", изпратени на имейла, не е получен отговор.


(Бел. ред. Проверка на "Дневник" в Търговския регистър показа, че човек на име Петар Попович е управител на фирмите "Вентус трейдинг" и "Осипо", а жена на име Душанка Попович – на "Мессамта проджект" и "Расолант". Всички те са регистрирали като адрес ул. "Апостол Карамитев" 10 в Бургас.)


Същият адрес се появява в страниците в "Плей стор" на 21 приложения, разпределени между 4 компании.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Android - операционната система, която вирусите и измамниците обичат.

 2. 2 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#1] от "kochoparabellum":

  Вирусите са създадени от измамници, а те обичат всичко, включително и бабички хвърлящи пари от балкон.

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално  Онлайн рекламата откакто се появи преди 25 год, е черна магия. Ако има файда от нея - рекламодателите продължават да плащат, ако нема - спират.


 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Онлайн рекламата откакто се появи преди 25 год, е черна магия. Ако има файда от нея - рекламодателите продължават да плащат, ако нема - спират.
  —цитат от коментар 3 на Нинов


  Това не е така.

  И от собствен опит в предишен живот и от наблюдения зная, че много, ама много бизнеси изобщо си нямат понятие дали работи рекламата.

  Просто ги е страх да я спрат.

  Щом другите се рекламират трябва и ти, иначе изоставаш - това е, което според мен поддържа порочния кръг щом веднъж се завърти.

  Има и спечелили от реклама, разбира се.

  Има и загубили.

  Но пазарът за тези хакери е според мен у хората, които продължават да наливат пари от страх да не прекъснат съществуващия поток.

  и както се вижда - макар, че не приемам нищо написано на доверие - та както се вижда става дума за МНОГО пари, които очевидно са били плащани без всякакво основание, защото рекламите са били гледани от ботове.

  Ако теорията Ви беше коректна парите щяха просто да спрат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  и ко...влезли малко инвестиции в България.. :)

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  ами преди време не бяха ботове, а хора от кръв и плът (китайци), висящи по цял ден пред монитора и цъкащи рекламни банери.

  Сега ботовете не сакат хляб и затуй взеха, че взеха хляба на хората,

 7. 7 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 545 Неутрално

  От статията не се разбира дали българите са правили измами или просто са разработвали приложението.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Няма гаранция че статията има вярна информация, а не е няккави измислици.
  Кои гарантира че се казва истината?

  Видяхме как преди 10 дена в случая с убитата управителка на кабелна телевизия в РУсе - Виктория, медиите - най вече водещи западни медии и месните в България измислиха цяла история за това как е убита разследваща журналиста.
  Целта беше ясна - очерняне на България и българите.

  Явно има поставена задача да се хули България.
  Това може да е поредната таква акция , с имислени истории и лъжи.

 9. 9 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 993 Неутрално

  И от собствен опит в предишен живот...
  —цитат от коментар 4 на Боби Колев


  ?????

  Разкажи повече за предишния си живот- моля те.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 10. 10 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  Може.

  Ма може и да не е.

  Просто не се хващайте като удавник за сламка- за всяка информация, щото- така пишело.

  Иво Прокопиев- след изтеклите Еmail-и си го каза- опорни точки- редакционна политика.

  Излъга- не е редакционна. Негова е, а той не е редактор, а собственик.

  Нищо по- различно в така наречените медии, на така набедения успешен млад мъж.

  Накратко- изчакайте разследването. Ма не забравяйте, че и там може да се опират. На точки...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 11. 11 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 425 Неутрално

  По принцип рекламния бизнес е една измама!

 12. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#5] от "За да останат ХОРА в България.":
  От такива мастери изобщо не очаквай и стотинка. Парите онлайн отиват в някоя сметка на някой остров, някой бездомен я знае, я не знае за финансовия тайфун, бушуващ в сметките му. После криптовалута, първа, втора - и почтен чичко бизнесмен, на който правителствата правят данъчни облекчения. Инвеститор, чуждестранен.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  Да бе, няма как да не е поставена задача "да се хули България". Дай да защитаваме всеки хитрец само защото е българин, и да отричаме всичко, което не ни харесва. Ако си направиш труда да отвориш търговския регистър, ще видиш дали статията е вярна.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Запълниха още една жълта страница.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 15. 15 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Браво на предприемчивите българи! И ний сме дали нещо на света :)

 16. 16 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":
  Пишеш като бот, реагиращ първосигнално на съчетание на думи.
  Измами+Бургас = хулене на България.
  Петар и Душанка Попович са сръбски имена, ама нейсе, таваришчи, наши бют!

  Най гадното, обаче е, че ако поискаш повече деньги/пост, ще те отрежат - виж оня келеш, направил ми е такъв бот, че пише по-добре от теб. И грамотността му ще е по-добра.

  Дали пък не се вързвам на бот, а профилът нарочно е направен леко неграмотен, да не се отличава от истинските?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Това не може да се случи с Айфон!!! 😁

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Нито ще е за първи път, нито ще е за последен път. :)

  Само не разбрах коя рекламна мрежа са ползвали? Щото Гугъл сравнително лесно идентифицира хората от ботовете.

  В мрежата има една камара начини за генериране на трафик - било реален, било от ботове. Но мащабът тука е много голям. :)

 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":

  Всъщност и това не е вярно, но то е друга тема в която няма да се разпростирам.

  Дори да беше вярно, обаче, това пак по никой начин не защитава първата Ви теория, че като спре ефекта от рекламите спират и парите.

  Дали роботи или китайци са цъкали е без значение - важното е, че не са довели до реална конверсия в плащания и според Вашия първи постинг парите би следвало да спрат.

  А не са.

  Заради което и казах, че не е вярно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  [quote#9:"Дедов'та Колюуа Унукя!"][/quote]

  Ако ме хванеш на маса в добро настроение може и да ти разкажа.

  Във форума на Дневник - едва ли.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1142 Весело

  Технологиите и глобализацията само променят мащаба, иначе нищо ново. Примерно преди вестниците публикуваха едни огромни числа за тиражите, а реалните бройки до колко хора ти достига рекламата бяха доста различни. Никога не съм видял публикации за брой върнати вестници.. Телевизиите по същия начин, две пипъл метрични системи при които разликите са доста сериозни за определени предавания. Но сега мащабът е в милиарди при Интернет, отделно почти никакъв реален измерител брой гледания/ефективност и вратата е отворена. Реално погледнато, измамата е смешна отнесена към мащаба на бюджета за онлайн реклама, но натискът ще се увеличава. Всички тарикати обичат липсата на обективни измервания и резултати.

 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  И тук българска следа, предполагам само като регистрация Петар Попович не
  е типично българско име, звучи повече като сръбско !!!

 24. 24 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":

  ей тези ботове някой ги пише и гледа :), ясно че не обичаш програмистите, но и те са хора :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Ако се разчистят всички, колко ли ще останат чистите играчи?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Не звучат , като български имената .

 27. 27 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Измамниците са избрали перфектната локация. В Бургас всичко е измамно генериране на дейности и виртуално развитие.
  Това ще се окажат единствените реални големи капитали в Бургас, макар измамни и напълно виртуални.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Същото се случва и с айфон, просто потребителската база там е 10 пъти по-малка и заради това платформата не е особено атрактивна.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 30. 30 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 442 Неутрално

  инб4, Попович е @tourbg, бадумтц

 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7076 Неутрално

  На реклами не вярвам, за каквото и да са, особено за лечение или отслабване.

 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  Явно има поставена задача да се хули България.
  —цитат от коментар 8 на WWW

  Нерде Ямбол, нерде Стамбол цецКо!
  България НЕ Е правителството на българия!!!
  Когато има Недоверие към правителството всяка хипотеза е Възможна!
  От Лъжливо и Нагло правителство ВИНАГИ се очаква най-лошото!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 442 Весело
 34. 34 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Марш,всички сърби и руснаци,които работят в ИТ сектора у нас,вън от България!
  За съжаление,Борисов се стяга да продава ИТ продукти на Русия,въпреки санкциите на САЩ.След това с тях,руските орки ще хакват нашата система по време на избори,както вече имаше случай.Леля Теменужка и руският ѝ колега,вече подисаха договори за "сътрудничество в търговията,образованието ,комуникациите..."между България и Русия.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#13] от "stein":

  Всяка манипулация е най-ефективна само ако се базира на истина. Басирам се че фактите за адреса в Бъргас са верни, вероятно и всички други факти. Но също се басирам че числата са силно преувеличени за да създават шок и ужас. Точно така беше и историята с журналистката - верно е убита, верно е журналистка ама нито е разследваща журналистка, нито е убита заради работата си.

 36. 36 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 495 Весело

  Дребни риби от локалния гьол. Целия гоогъл и си е такава измама , че тези са капка в морето .

 37. 37 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Няма гаранция че статията има вярна информация, а не е няккави измислици.Кои гарантира че се казва истината?Видяхме как преди 10 дена в случая с убитата управителка на кабелна телевизия в РУсе - Виктория, медиите - най вече водещи западни медии и месните в България измислиха цяла история за това как е убита разследваща журналиста.Целта беше ясна - очерняне на България и българите.Явно има поставена задача да се хули България.Това може да е поредната таква акция , с имислени истории и лъжи.
  —цитат от коментар 8 на WWW


  Никой не хули България повече от руснаците дето ти плащат!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ха! Я вижте колко обяви в интернет има за печелене на пари с кликове! Наемат се хора, които да кликват по реклами точно със същата цел - фалшив трафик срещу някой и друг цент на клик. Те правят същото, което и ботът. А колко такива бота има, може само да се предполага. Тях просто не ги афишират. Колко бота кликват реклами, заливат със спам, пускат съобщения по форуми и какво ли не - това изобщо не е ново, всеизвестно е и съществува от край време. Виж, ако адресът води в бургас, става новина, така ли? Крива е схемата - когато се плаша на клик, а не на реализирана продажба, така ще е!

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#38] от "султана глаушева":

  Като човек бил участник в този бизнес в неговия зародиш в първите години на 21-ви век искам да Ви кажа, че никой никога не го е правил сериозно с хора, които да цъкат.
  Има ред чисто практически причини това да не може да работи.
  Винаги се е правило от ботове или - както в случая - през хакнати акаунти, пак от ботове, но от различни крайни устройства.
  Мога да бъда съвсем конкретен технически, но едва ли ще помогне, пък и не е необходимо.
  Единственото ново в тази система - поне за мен - е че са купували популярни апликации за да маскират дейността си.
  Което е много логично, но оставя следи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 812 Весело

  Въй, тия меденруднишки схеми край нямат начи... :D

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Доколкото за мен наглите реклами, които използват фирмите по всякакъв начин да си гонят интереса е безкрайно досаден, не мога да се скъсам от съчувствие към нанесените им загуби, чрез имитиране на фалшиви потоци. Малко не разбирам как толкова скрити, кажи го нелегални компании, създатели на тези измами си прибират парите от 'честните" рекламодатели и нуждаещи и позващи маркетинг проучванията, но явно намират начин.
  И последно за "българската" връзка, освен бургаския адрес, хората с фамилия Душанко, не ми звучат много български, ама знае ли човек, може да са от новите българи, които идват от Македония, Сърбия, Бесарабия, за да получат паспорт и достъп до иначе много лошата Европа:).

 42. 42 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не съм против технологичните новости, естествено, но това е само един от многото примери за престъпната нагласа на човешката мисъл, как тя може да се възползва (и реално го прави!) от технологичните новости. Като например, въвеждането на "Интернет на нещата", като мобилните приложения за смартфоните и т.н. Например, онзи ден показаха по някоя от българските ефирни телевезии, как във Франция например се краде бензин (а съответните бензиноколонки там били свързани към Интернет!), как се улеснява и технологично подобрява в България краденето на нови (както и на луксозни) коли и лимозини (разстоянието за прихващане чрез преносим компютър на специализирания "защитен код" излъван от автомобилните ключове се увеличава до десенина метра, например) и т.н. С други думи, принципът на баланса идисква на престъпните "схеми и проекти" да се противодейства ефективно (а не на ужким) и от съотвнетните специализирани органи, дори и в качеството си на догонващи, както обикновено и реално се случва.

 43. 43 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":Пишеш като бот, реагиращ първосигнално на съчетание на думи.Измами+Бургас = хулене на България.Петар и Душанка Попович са сръбски имена, ама нейсе, таваришчи, наши бют!Най гадното, обаче е, че ако поискаш повече деньги/пост, ще те отрежат - виж оня келеш, направил ми е такъв бот, че пише по-добре от теб. И грамотността му ще е по-добра.Дали пък не се вързвам на бот, а профилът нарочно е направен леко неграмотен, да не се отличава от истинските?
  —цитат от коментар 16 на UJC4040


  Става все по параноично.А всъщност защо пък Гугъл да не са поискали такова 'разследване' за не да плащат ???
  Данните са само при тях иди докажи ,че са ботове отстрани.
  Но измама-мамата пей пер клик нямаше как да не доведе дотук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK