Как руски телеком следи жителите на Москва с безплатен интернет

Как руски телеком следи жителите на Москва с безплатен интернет

© Associated PressАко човек мине край кафене и после види във "Фейсбук" банер, който го рекламира, може да е случайност. Не и ако множество жители на големи градове разказват за същото преживяване. Изглежда, това се случва в Москва, където телекомуникационна компания на практика следи потребителите чрез безплатна интернет връзка, разказва електронното издание "Медуза".


От пролетта на 2018 г. "Максима телеком", най-големият оператор на публични безжични мрежи в Русия, предлага рутерите MT_BOX, сканиращи обкръжението в радиус от десетки метри. Те успяват да засекат т. нар. МАС адреси (Media Access Control) на мобилните устройства, преминаващи наоколо и включили безжичните си идентификатори.


Компанията започва да продава устройствата на малкия и средния бизнес - например кафенета, магазини и фитнес центрове. За половин година клиентите на "Максима телеком" са се увеличили от няколко кафенета и магазина до хиляди търговски обекти само в Москва.


"Нараснал апетит"
Всеки потребител, който иска да ползва безжичната мрежа, трябва да се регистрира. Така информацията му попада в базата данни на "Максима телеком", която в момента според "Медуза" наброява 30 млн. устройства. Веднъж попаднали в базата данни, потребителите започват да се разделят на целеви аудитории, а информация се събира за пола, възрастта (на базата на регистрацията), интересите (на базата на посещаваните сайтове) и др.


Според директора на интернет бизнеса на "Максима телеком" Артьом Пуликов решението да се използва мрежата за таргетирани реклами е взето "заради нарасналия апетит, нашия и на нашите акционери". Имената на последните не са напълно известни, макар според РБК от май един от съсобстениците да е към въпросния момент бившият генерален директор на концерна "Калашников" Алексей Криворучко, чрез когото би могла да съществува връзка със зам.-кмета по транспорта Максим Ликсутов. По-късно тази година Криворъчко напусна компаниите и длъжностите си, за да стане зам.-министър на отбраната.


"Виждаме как устройствата се придвижват в метрото, къде отиват, къде влизат в метрото," разказва още Пуликов. По думите му това означава, че ако метростанция "Динамо" се използва като ориентир, съответните потребители може да виждат реклами на кафенета в района. Според бизнес клиенти обаче новата безжична връзка не им е донесла ползи, продължава Пулиов. "Например от метростанция "Пушкинская" излизат около 300 хил. души, половината от тях влизат не в "нужното" (рекламирано - бел. ред.) кафене, а в другото, откъм Червения площад." Директорът обаче смята, че ако рутерът в съответното кафе може да проследи ежедневния маршрут на конкретни хора, на тях може "да се изпрати таргетирана реклама с отстъпки на кафе или закуска" и устройството помага за филтрирането.


Как руски телеком следи жителите на Москва с безплатен интернет

© Associated Press


Ефикасност


В една от презентациите на "Максима телеком" се казва, че сензорите разпознават около 60% от преминаващите в района, което означава, че три пети от ползващите мобилни устройства могат да се свържат с тези рутери. Освен това те могат да се сложат и в супермаркети и при влизане в магазина да се изпраща на съответния абонат съобщение за продажба на шампоан с 20% отстъпка, разказва още "Медуза".


Неотдавна при свързването с тази мрежа в московското метро потребителите трябвало да отговарят на прости въпроси, за да кажат дали обичат кетчуп или майонеза, дали имат куче или котка или кой е любимият им футболен отбор. Според Пуликов въпросите, използвани за обогатяване на профила на всеки потребител, "ако човек ни каже: "Да, имам котка", ние, разбирайки това, следващия път ще му покажем такава реклама. Ако човек посещава (чрез мрежата) спортни сайтове, можем да му изпратим например, "Найк"." Припомня карикатура с надничащ в дома на семейство мъж, на която жена обяснява на съпруга си: "Не се тревожете, това са просто маркетинг специалисти, които събират личните ни данни, за да създадат по-подходящи за нас реклами."


Клиентите разполагат с уеб интерфейс, с който могат да зареждат рекламни съобщения в системата, да изберат между банери или известяване с текстови съобщения. Освен това са възможни опити за "връщане" на потребители, които често минават край конкретно кафе, но отдавна не го посещават, с реклами в основните социални мрежи. С помощта на MT_BOX може да се измери и броят на хората, видели рекламните съобщения и реагирали чрез посещение на търговските обекти, твърди компанията в една от презентаците си.


Под въпрос е ефикасността на метода, защото в един от отчетите на компанията се говори за 1% влезли в конкретен магазин за кафе след показване на 8415 рекламни банера за потребители; във фитнес клуб - 665 души след 98 хил. рекламни съобщения; в магазини на "Бенетон" - 18 хил. при 2.5 млн. реклами.


Как руски телеком следи жителите на Москва с безплатен интернет

© Associated Press


Уязвимости


През март 2018 г. в московското метро е открита уязвимост в мрежата на "Максима телеком", позволяваща да се определят телефонният номер и други характеристики на потребителите чрез MAC адреса на устройствата им. Тя даваше достъп до същия профил, който сега продава "Максима телеком" на рекламодатели, пише "Медуза".


Според изданието именно проблеми с безопасността са причина при подмяна на мрежата преди 3 години пътуващи в метрото да видят порнографски материали. За следене на клиенти от "Максима телеком" съобщила и "Лаборатория Касперски", която в изчезнала от сайта ѝ публикация предупредила и за възможност силовите структури да се възползват от ситуацията.


В метрото действа и отделна система за лицево разпознаване, с чиято помощ вече са били задържани хора, включително политически активист. От своя страна "Максима телеком" уверява, че не събира персонални данни, позволяващи еднозначно да бъде разпознат даден човек, но събират информация от проучвания, от браузъри, маршрут на придвижване, информация за устройството и др. Според Пуликов "хората много се притесняват, че ги следят" и това се отразява и на "Максима телеком". Той иронично обобщава алтернативата на сегашната ситуация с думите: "Дайте да се върнем в каменната ера."

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1179 Весело

  Па те нека си се следят в москва и други градове, то там това е традиция. Много по интересно е как американците се гаврят с ушанките (изпаднали в невидение как...) с проследяването, съобщаването и показването на точното местонахождение на подводните им корита!

  http://by24.org/2018/10/28/all_russian_nuclear_submarines_absolutelly_visible_for_us_army/

  Имало едно време ссср...
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4808 Неутрално

  Това е обикновен targered advertising. Прави се на много места по света. Има и десетки патенти за този бизнес метод.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Безплатен обяд НЯМА.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Руснаците са все още във времето на дивия запад отпреди 120 години :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Стигнаха американците - след повече от двадесет години. Всяка Wi-Fi точка се знае къде е, всяко устройство има физически адрес и се знае кой го е купил. Това е толкова следене, колкото да си купиш билет за театър, да го дадеш на касиера и да влезеш в залата - касиерът знае че си вътре. Хакерите отдавна се крият зад реални АйПи адреси и ги подбират така, че да са близки до мрежовия източник - примерно седи в близост до библиотеката и се крие зад АйПи на неин компютър.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  тази година Криворъчко напусна компаниите и длъжностите си, за да стане зам.-министър на отбраната.

  Той не беше ли братовчед на Куроедов, генерал, който е подчинен на Путин?

  Да им имам фамилиите на рашките!!!

 7. 7 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Русия не е сред демократичните държави, така че не виждам къде е проблемът. Кофти, че контролът на гражданите в най-демократичните срани е тотален.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Безплатно е само сиренцето в капана.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  "По думите му това означава, че ако метростанция "Динамо" се използва като ориентир, съответните потребители може да виждат реклами на кафенета в района. "


  Това изобщо не е ефективно, защото


  1/ човек обикновено знае кои са кафенетата и магазините по обичайния му маршрут;

  2/ избрал е да посещава някое от тях и то вероятно редовно по субективни причини - приятели, атмосфера, работно място;

  3/ на последно място би си променил избора заради промоция;


  4/ следователно единственият ефект от това таргетиране е всъщност следене на хората.

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3968 Любопитно

  Аха ущанковците откриха топлата вода!Ами така ще е тавариши...ще дойде момента когато ще ви използват даните за други цели!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Едно време толкова средства хвърляхме да ги йакарапе да донасят какво си приказват колегите и приятелте им, а сега за няколко лайка сами всичко си пишат във фейсбук.

 12. 12 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Бял кахър им е на московчаните тази метро-уязвимост.
  Истински страшни са други две явления:

  Сталин от портрета вечно ги следи.
  Смъртоносна радиация струи от непогребаните останки на Ленин.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3208 Неутрално


  Това е обикновен targered advertising. Прави се на много места по света. Има и десетки патенти за този бизнес метод.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град

  Аз пък си помислиш ,че либералните корпорации от комуникациите,търсачките, социалните мрежи - партньори на цереуто изобщо не правят такива неща в евро-атлантическата дестинация а само който ходи в Масква е застрашен!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1449 Весело

  Много благодаря за статията. Надявам се, че редакцията ще проведе журналистическо разследване и ще покаже за какво тези хубави хора
  https://net365.bg/
  използват личните ни данни, когато ни следят в софийското метро

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3761 Любопитно

  секи 4ти км

  Ако е тъй, защо "гювеч" има преносен смисъл?

  До коментар [#3] от "sandman":

  Безплатен обяд НЯМА.

 16. 16 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#15] от "dnevnikar":

  Те не ги използват, а ги продават. Други ги използват!!!

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  секи 4ти км

  Или е претекст за нещо друго...

  В Demand driven economy двигател е Търсенето.
  Ако в Соларен град произвеждаш фотоволтаици,
  Клиентът сам ще те намери.

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това е обикновен targered advertising.
  Прави се на много места по света.
  Има и десетки патенти за този бизнес метод.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Джуджето знае дори кога се усмихват ушанките....

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  При нас е същото. Потърсете определена информация в даден сайт през смартфона, после ви засипват с реклами с подобно съдържание.Номера е от години. Всички пишещи по сайтовете го знаят.

 20. 20 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Аха ущанковците откриха топлата вода!Ами така ще е тавариши...ще дойде момента когато ще ви използват даните за други цели!

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Нека позная - ще им изберат президент през Фейсбук, нали?

  Щото Епъл или Гугъл не те следят тотално, дори когато си в нужника, нали?

  Или то, демократичното следене, не е като руското следене. Демократичното следене ползва лубрикант, нали?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1037 Весело

  На снимката от метрото им само 2-3 от пътниците гледат във фоновете си (може все пак да преглеждат някой pdf...), а "истинска" книга не чете никой. Дори преди десетина години не бе така, през една командировка в Москва съм виждал мнозина да четат книга (освен в М) дори ходейки по улицата-
  сигур' вече са ги сгазили колите, а нови явно нема, "опутинили" са се ...

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Това е обикновен targered advertising. Прави се на много места по света. Има и десетки патенти за този бизнес метод.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Наистина ли?
  Особено лицевото разпознаване е от огромно значение за.....как беше.... "targeRed advertising"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Стигахте дъното, Дневник. Да представяте една бизнес практика съществуваща по цял свят за някакво руско изобретение, само и само 50тина човека тука да ви цъкат коментари. Ако не бехте жалки щехте да сте противни.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Както казват англичаните, единственото безплатно нещо е сиренцето в капана за мишки...

 25. 25 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Аха ущанковците откриха топлата вода!Ами така ще е тавариши...ще дойде момента когато ще ви използват даните за други цели!До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":Нека позная - ще им изберат президент през Фейсбук, нали?Щото Епъл или Гугъл не те следят тотално, дори когато си в нужника, нали?Или то, демократичното следене, не е като руското следене. Демократичното следене ползва лубрикант, нали?
  —цитат от коментар 20 на г-н Саранди Говедаров


  Говедаров, съветвам те да сложиш юлари с безплатен Интернет на кравите, така ще ги следиш по-лесно. Само внимавай да не те погне селският бик...

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Русия не е сред демократичните държави, така че не виждам къде е проблемът. Кофти, че контролът на гражданите в най-демократичните срани е тотален.
  —цитат от коментар 7 на faraon


  ВЕрно ли бе, комрад? Викаш, в Матушката ти се диша най-свободно?

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Истината е, че всички сме наблюдавани. И от това няма измъкване. Скоро всичките ни данни ще бъдат на дигитална платформа. Сами ще си предоставяме данните, като условие да живеем по конфортно.

  Засега в демократичните страни това почти не се чувства. В страни като Русия и Турция на хората вече дори им харесва, защото така се чувстват по-защитени от терор и бандитизъм.

 28. 28 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 631 Весело

  То па кат че ли 4G услугите не осъществяват същата идентификация на Mac-адреса на мрежовата карта на устройството, което ги ползва...

 29. 29 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Все едно в други т.нар. "демократични държави" службите не следят гражданите си чрез всякакъв вид мрежи!!!

 30. 30 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Пълно е с такива сериали по тв-каналите. Технологиите настойчиво тласкат света в тази посока.

 31. 31 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 444 Весело

  Винаги, когато реша да ползвам интернет с обществен, свободен достъп съм се настроил на хардуерна вълна: нося си една отверчица, друга безжична карта за лаптопа и преди да се включа в тази мрежа сменям картата. Така никой не може да разбере МАС на реалната ми карта, защото ползвам тази за безплатната мрежа. С някой друга линукс дистрибуция оаквам каквото си поискам, с акулката дърпам някой друга парола за фейса на някой кака/батко и бегом. Чудя се как може с безплатната в мола да закача някой банкомат и да зарадвам населението ама нещо не ги разбирам тези неща. Поздрави и не се притеснявайте даже и в Санта Моника(Лос Анджелис) искат регистрация в безплатната градска вифи мрежа....

 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Не ви ли омръзна? Че това го прави кой ли не! Следят и нюхат всичко, що диша и се движи! Защо ли си хабя приказките?

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Не ви ли омръзна? Че това го прави кой ли не! Следят и нюхат всичко, що диша и се движи! Защо ли си хабя приказките?
  —цитат от коментар 32 на султана глаушева


  Су;танке, според мен го правите само в ДС... Нормалните хора не го правят.

 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1424 Весело

  Ами мен Гуглето редовно ме приканва да пиша отзиви за посетени магазини и заведения.
  То отде знае че съм там?
  Значи когато го правят руснаците е следене, а когато са нашите - таргетинг реклама?
  Добре дошли в Биг Брадър.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 547 Весело

  Що за нелепа "новина". Всички мобилни телекоми имат съвсем ясна представа за настоящото ви положение. Нарича се "GPS". Така работят на гугъл картите. После, "определят телефонният номер и други характеристики на потребителите чрез MAC адреса на устройствата им". Да, това е условие да се свържеш към Интернет на първо място. Това е така от поне десетилетие.

  Но нека да пишем за лоооошите руски оператори. Това, че същото се случва ив Брюксел - там са добрииииите европейски оператори, там няма проблем. Но щом са руски - нека пишем статия, колко са лоши.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 36. 36 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това са всеизвестни неща. Куриозна случка имах обаче, след като пихме кафе с приятели в кафене в чужбина, тук след два месеца банката ми блокира картата, заради неоторизиран опит за плащане с нея в същото кафене. Плашещо...

 37. 37 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 808 Весело

  ...Той не беше ли братовчед на Куроедов, генерал, който е подчинен на Путин?Да им имам фамилиите на рашките!!!
  —цитат от коментар 6 на Alexander97

  Александре, тези фамилии са „такива“ само в съзнанието ти.
  Куроедов произлиза от курица, т.е. кокошка.
  За Путин не знам, но женският полов орган с който вероятно асоциираш думата на руски се казва другояче.
  Както казваше едно време старшината в казармата: „Новобранци, учете материалната част !"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK