Как Тръмп променя мястото на Америка в света

Как Тръмп променя мястото на Америка в света

© Philippe Wojazer, ReutersПървата световна война позволи на САЩ да се издигнат до ранга на велика сила, след като се намесиха, за да сложат край на кръвопролитния конфликт, затънал в окопите на Европа. Един век след примирието от 11 ноември 1918 г. набира скорост дебатът около мястото на САЩ на международната сцена, в момент, когато страната е ръководена от президент, чието мото "Америка на първо място" донякъде напомня на изолационистите от следвоенния период.


"След края на Първата световна война въпросът беше "дали ще е по-добре за интересите на САЩ да се интегрират в международни организации като Обществото на народите", обяснява Майкъл Нейбърг, преподавател по история във Военния колеж на армията на САЩ. "Или "дали САЩ ще имат повече полза да стоят настрани от тези организации и да защитават сами интересите си?"


След конфликта президентът Удроу Уилсън подкрепя първия вариант и поддържа Обществото на народите, целящо да опазва мира.
Хенри Кабът Лодж, който тогава е председател на сенатската комисия по външни работи, обаче смята това за заплаха за суверенитета на САЩ и работи със Сената, за да го убеди да откаже присъединяването на САЩ.


Според Джефри Уоуро, преподавател по военна история в университета на Северен Тексас, първият световен конфликт "поставя САЩ начело на текущите международни дела". "Въпреки, че сме намерили убежище в изолационизма, трайният ефект от намесата на САЩ никога не е изчезнал, толкова могъща сила сме", твърди той.


Ехо от 20-те години на миналия век


Конфликтът между Уилсън и Лодж все още отеква днес, когато президентът на САЩ Доналд Тръмпизразява своето презрение към международните институции и многостранните споразумения за свободна търговия, скъсвайки с линията на предишните обитатели на Овалния кабинет.


Доналд Тръмп изтегли САЩ - или обяви намерението си да го направи от Парижкото климатично споразумение, сделката за иранската програма, Съвета на ООН по правата на човека и ЮНЕСКО.


"Никога няма да предадем суверенитета на Америка на една световна бюрокрация, която не е избирана и не дължи" сметка на никого, заяви той през септември пред Общото събрание на ООН. "Америка се управлява от американци. Отхвърляме идеологията на глобализацията. Придържаме се към доктрината на патриотизма".


Как Тръмп променя мястото на Америка в света

© Alexander Drago, Reuters


Дешифровка на Нейбърг: Тръмп смята, че тъй като САЩ са "голяма сила, с голяма икономика, голяма нация, те не би трябвало да участват в тези институции, освен ако това е от полза за тях".


"Това е аргумент от 20-те години на миналия век", подчертава той, припомняйки, че Лодж и други са смятали, че принципът "една държава, един глас", прилаган в международните организации, "е лоша идея" за "голяма сила като Съединените щати".


Позицията на човека, който влезе в Белия дом през януари 2017 г., се отдалечава и от американския ангажимент в полза на един международен ред, регулиран от правилата, за чието разработване САЩ помогнаха след Втората световна война.


Обръщане на гръб


"Урокът, който Първата световна война и периодът между двете войни преподадоха на американските лидери, е, че ако Америка смята, че може да стане по-сигурна и по-просперираща, като се дистанцира от Европа и останалата част от света, това е напълно невярно", обяснява Джеймс Линдзи от Съвета по международни отношения.


Според него през последните 70 години външната политика на Вашингтон се основава на необходимостта да насочва съюзниците си "към съвместни решения на общи проблеми".


Президентите на САЩ имаха различни приоритети или тактики, "но всички говореха за насочване на другите", добавя Линдзи. "Те говореха позитивно за съюзите, за отварянето на пазарите, за подкрепата за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона".


Доналд Тръмп обаче "обърна гръб на света, който Америка проектира", подчертава Линдзи. "През първите 20 месеца на своя президентски мандат той постави под въпрос ангажиментите на САЩ към нашите съюзници, води протекционистка икономическа политика и подкрепи лидери, които изрично се противопоставят на нашите ценности".


Според университетските преподаватели обаче определянето на президента на САЩ като изолационист е неточно.


"(Тръмп) отхвърля всички структури, създадени, за да ни осигурят лидерско място в света", смята Уоуро. Той обаче иска да създаде други, "по-скоро отговарящи на нашите условия, отколкото на онези, базираните на историята", което е "различно от изолационизъм".


Тази "вулгаризация на международните отношения" рискува "да унищожи архитектурата, създадена поначало, за да обединява демокрациите срещу заплахите" и да доведе до "загуба на влияние", предупреждава той.


Според Линдзи има и риск да се допусне "политически вакуум на международно равнище". Тогава "може да се случат две неща: едното е, че някой ще се опита да го запълни. На този етап Китай се опитва да направи това".
Другата възможност: "не се появява никакъв лидер" и "се връщаме към епохата на геополитическа надпревара между големите сили". /БТА

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buff
  buff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Абе предупреждават умните хора, ама кой да ги слуша. В днешно време умните са ненужни.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  Тръмп е безскрупулна личност с примитивно-егоцентричен мироглед, свикнал покрай гангстерските мошеничества на баща си и собствените си имотни далавери, безброй измамени клиенти и контрагенти, завлечени кредитори, прегазени човешки съдби и прочие "подвизи", обикновено завършващи с извънсъдебни споразумения или пореден фалит, да гледа на света като на zero sum game - моята печалба е твоята загуба.

  Затова след неговото управление Америка ще остане дълбоко наранена нация на взаимно подозиращи и мразещи се групи хора, а нейното влияние в света, основаващо се на мека сила като пример за прогресивна, солидарна, социално отговорна нация, ще бъде стъпкано в калта.

  Затова толкова го обичат всички диктатори - от Фат Ким през Дутерте до гнома в Кремъл.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#1] от "buff":

  "Абе предупреждават умните хора, ама кой да ги слуша. В днешно време умните са ненужни."

  Така е. Дръмб го избраха не особно умните срещу общания да им върне кюмюра или фабриката за райбери и велосипедни вериги, междувременно изнесена от Китай във Виетнам, но и те започнаха да се опарват от лъжите му...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Ха ха ха!!! Другарите от редакцията и от другите редакции вече десет години помагат на другаря Тръмп и такива другари като него, сега турили снимчица на Меркел как страда, пък Тръмп се радва!!!
  Ми тия статии през ден, дето колко е хубаво да си еднополов, триполов, осмополов, пък всеки да си има собствено местоимение, пък дето мигрантите бяха "бежанци", пък бяха добри, пък трябваше да ги прегръщаме и цаливаме, за да сме изобщо хора - те къде отидоха бе, другари??? От политкоректност зеха да се връщат вицовете като по бай тошово време, да си ги приказват хората под сурдинка, да не вземат другарите от редакцията да чуят и да нададат либералномултикултурен вой!!!
  Сега другарят Тръмп бил виновен!!
  Ха!!!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  На американците им писна да защитават Европа за собствена сметка и за "благодарност" да получават ругатни и омраза. Тръмп ни каза - сигурността е с пари. Дори и сега САЩ прави повече от нас за сигурността ни с противопоставянето на кремълските ракети със среден обсег, които заплашват Брюксел, но не и Ващингтон. Как отговаряме европейците?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на buff
  buff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ха ха ха!!! Другарите от редакцията и от другите редакции вече десет години помагат на другаря Тръмп и такива другари като него, сега турили снимчица на Меркел как страда, пък Тръмп се радва!!!Ми тия статии през ден, дето колко е хубаво да си еднополов, триполов, осмополов, пък всеки да си има собствено местоимение, пък дето мигрантите бяха "бежанци", пък бяха добри, пък трябваше да ги прегръщаме и цаливаме, за да сме изобщо хора - те къде отидоха бе, другари??? От политкоректност зеха да се връщат вицовете като по бай тошово време, да си ги приказват хората под сурдинка, да не вземат другарите от редакцията да чуят и да нададат либералномултикултурен вой!!! Сега другарят Тръмп бил виновен!! Ха!!!
  —цитат от коментар 4 на АзКлавдия


  Е, поне си признавате без бой истинската ви мотивация при формирането на политически мироглед. Формирате го на база проблематика, която няма нищо общо с реалните проблеми ни на обществото, ни на света. А политкоректността е висша форма на съобразяване с другия. Не знам на кой нормален човек би му пречила.

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Така е. Дръмб го избраха не особно умните срещу общания да им върне кюмюра или фабриката за райбери и велосипедни вериги, междувременно изнесена от Китай във Виетнам, но и те започнаха да се опарват от лъжите му...
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  А бе вчера като гледах данни за състоянието на икономиката на САЩ, май се оказва, че "не особенно умните" май имат по-добра преценка.
  Освен това се оказва че сред гласоподавателите на Демократите има доста повече безработни или затрудняващи се да си намерят работа, както и хора, на които не им достигат средствата, щото твърдят, че живота в САЩ бил скъп, тъй че... :)))

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Оранжевият клоун е БЕДСТВИЕ за САЩ и за Света!!!!

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4922 Разстроено

  "Позицията на човека, който влезе в Белия дом през януари 2017 г., се отдалечава и от американския ангажимент в полза на един международен ред, регулиран от правилата, за чието разработване САЩ помогнаха след Втората световна война."

  Това за съжаление е точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#6] от "buff":политкоректността е висша форма на съобразяване с другия

  не, цензура и комунизъм в човешко лице е . полит и въобще коректност особено в журналистиката е да отразяваш безпристрастно всички новини

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1356 Весело

  Американците са толкова глупави, че ще преизберат Тръмп за втори мандат по инерция. Имено заради това в Конституцията им е записано, че Президентът има право най-много на ДВА мандата!!!!

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#6] от "buff":

  Ха ха ха!!! Другарю, вие не сте идеологически подготвен!!! То по принцип и победата на социализЪма е висша форма на съобразяване с другия, ама като почнеш да трепеш хората с мотики и да ги стреляш право във врата, задето не са съгласни, се получава един малко кофти момент!!! И ние това в партията си го знаем!!! Когато малцинствата имат същите права като мнозинствата, светът е в покой и се радва на себе си!!! Когато малцинствата имат хиляда и триста пъти повече права от мнозинствата, светът вече не е в покой!!!

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#6] от "buff":

  "А политкоректността е висша форма на съобразяване с другия. Не знам на кой нормален човек би му пречила."

  Жената е от ГЕРБ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Последното изречение от статията е важно и казва всичко... Големите сили, ако не сте разбрали... Няколко са, не е една...
  Айде скимтете сега...

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Американците са толкова глупави, че ще преизберат Тръмп за втори мандат по инерция. Имено заради това в Конституцията им е записано, че Президентът има право най-много на ДВА мандата!!!!
  —цитат от коментар 11 на Дедо Либен


  Ха ха ха!!! Другарю Дедо Либен, ми той нали умният президент Клинтън каза "Икономиката, глупако!". И те щото са глупави американците, го приеха буквално!!!
  Какво сега да правим ние в партията???

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":


  До коментар [#6] от "buff":политкоректността е висша форма на съобразяване с другияне, цензура и комунизъм в човешко лице е . полит и въобще коректност особено в журналистиката е да отразяваш безпристрастно всички новини
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Дерибеев, днес не ми харесвате. Твърде логично разсъждавате и пречите на прогреса!!!

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Коя жена?

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  и понеже не става категорично ясно , да натъртим . Тръмп е лошия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Оранжевият клоун е БЕДСТВИЕ за САЩ и за Света!!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

  Вярно е! Преди него неграмотникът, завършил Харвард и Йейл, Буш беше бедствие, преди него некадърният артист Рейгън беше, преди него футболиста Форд... Абе изобщо Републиканската партия е бедствие. Чудя се защо в Европа направо не я забраним?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#1] от "buff":"Абе предупреждават умните хора, ама кой да ги слуша. В днешно време умните са ненужни."Така е. Дръмб го избраха не особно умните срещу общания да им върне кюмюра или фабриката за райбери и велосипедни вериги, междувременно изнесена от Китай във Виетнам, но и те започнаха да се опарват от лъжите му...
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  И какво лошо има да върне работните места в Щатите. Или е по-добре както досега - печатат се долари, които се дават на безработни да си купуват боклуци от Китай или Виетам ...

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#14] от "Велков":


  Айде скимтете сега...
  —цитат от коментар 14 на Велков


  Аз съм привърженик на изолацинизма на САЩ, така, че няма да скимтя🤣👿😁!
  ............
  Ама ето ти повод, ти малко да поскимтиш!

  В Мурманске затонул плавучий док «Адмирала Кузнецова»

  Подробнее на РБК:
  https://www.rbc.ru/society/30/10/2018/5bd79ef19a7947807ae0f2c1?from=main

  🤣🤣🤣

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Тръмп има исторически принос. Той върна многополюсния модел.

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#21] от "lone wolf":

  С откраднато обикновено се случват такива неща.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Социалистическият интернационал надава вой, че му разбиха комбината, да екплоатира азиатците и да цоца европейците и американците. :-)

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  Ха ха ха!!! Именно, именно!! Особено оня артист Рейгън, оня некадърник пълен, дето с оная Маргарет Тачър така взеха та попречиха на партията, много ги мразим!!! Големи империалисти и врагове на трудовия народ беха!!! И още не можем да възстановим доверието на обикновения гражданин в партията!!!!

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4922 Любопитно

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Абсолютно си прав! Хубавото е, че няма да е вечно на власт. След като свърши първия мандат отива на кино (и на бунището на историята). ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Ако светат не може да се обедини в една обща организация, то групи от държави могат да образуват съюзии по интереси. НАТО е такъв съюз.

  подпис
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#25] от "АзКлавдия":

  А помните ли как "Работническо дело" громеше "реъгиномиката", която ще закопее САЩ... Сегашните ругатели на Републиканската партия са направо епигони в сравнение с тагавашните величия.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nil satis nisi optimum":

  Ха ха ха!!! Помня, как да не помня!!! Именно затова го мразим ния тоя артист!!! Ние петилетката не можахме да завършим заради него!!!

  До коментар [#25] от "АзКлавдия":А помните ли как "Работническо дело" громеше "реъгиномиката", която ще закопее САЩ... Сегашните ругатели на Републиканската партия са направо епигони в сравнение с тагавашните величия.
  —цитат от коментар 29 на Nil satis nisi optimum


  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nil satis nisi optimum":

  Тука има една съществена разлика.Много хора симпатизират на Републиканците по обясними причини но са разколебани в избора им за президент.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#6] от "buff":Ха ха ха!!! Другарю, вие не сте идеологически подготвен...
  —цитат от коментар 12 на АзКлавдия


  Знаем ви вас идеологически облъчените и политкоректните, силно желаещи премахването на неравенството и часната собственост, които пък са израз на всяко зло обхващащо обществото! Мъка!

  Имало едно време ссср...
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4467 Любопитно

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  На американците им писна да защитават Европа за собствена сметка и за "благодарност" да получават ругатни и омраза
  ======
  Пак да попитам....
  Защо точно сега им писна?
  Можеше преди или след десет години да им писне.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#14] от "Велков":

  Перков, русия не е велика сила. Знам, че ти е мъчно. Свиквай.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Тръмп си е един търговец и такава му е и политиката.
  Хубавото е, че е по-ясен,о тколкото Обама, а САЩ определено ще дръпнат икономически при него.
  Европа трябва да преосмисли отношенията си със САЩ и да и партнира по същия начин.
  В т.ч. и за НАТО.

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":Коя жена?
  —цитат от коментар 17 на КА2


  Другарю КА2, другарят Норман не може да осъзнае още, че ние с него сме дефакто, деюре и деспасито от една партия!!! И ме свързва с тея либерални ренегати, с тея чорбаджии и изедници, с тея същевременно диктатори, милиционери и селяндури от ГЕРБ!!!
  Не го съдете остро, той ще се ориентира в крайна сметка!!!!
  Та аз успях като партия и като народ да подкрепя оня Орбан от ЕНП-то от зор, та другарят Норман ли ще ми се опре!!!
  Аз съм също като Маргарет Тачър, ама наобратно!!! Тя викаше This lady's not for turning, демек, не обичала да прави обратни завои!!!
  Еми да, ама вече не е на власт и тя, нали????

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#22] от "Велков":

  Няма многополюсен модел, Перков. А какво стана с БРИКСа ви хихихихихиххихихи?

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#36] от "АзКлавдия":

  Госпожа Кучкова аз съм Господин. Когато е имало другари просто не съм бил тук.

  SHADOWS of SOFIA
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#21] от "lone wolf":

  "В Мурманске затонул плавучий док «Адмирала Кузнецова»"

  Това всъщност е добра новина.

  Както може да ти обясни всеки военен експерт от Коста Перчовския безмозъчен тръст, в една съвременна война самолетоносачът е напълно излишен и дори вреден, понеже всеки рускак с една ракета за 500 рубли може да потопи който си иска самолетоносач със завързани очи.

  :))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#31] от "КА2":

  Точно за това припомням как бяха наричани президентите републиканци във времената, които помня. Пропуснах само Никсън, защото ако бях цитирал и писанията срещу него гарантирано щяха да ме "модерират".
  Често казвам - от половин век не се намери републикански президент, кайто да изпълни високите изисквания на демакратическата общност...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4922 Любопитно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Абсолютно, едва ли друг път в своята история САЩ са имали толкова поляризиращ президент както Тръмп. Този човек от както е на власт работи точно за това - да разделя американската нация. И прави това чудесно. Има огромен политиèски разлив в американското общество. Огромен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 299 Неутрално

  21ви век е на китайците. Другите големи сили не могат да спрат този процес, ала е хубаво да се погрижат да останат балансьори. Сашови ще са важен такъв налансьор.

  Бог обръща всичко за добро!

 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#39] от "КА2":

  Ха ха ха!! Вий може да сте всякакъв, но за мен сте другар!!! Да бъдеш другар е хубаво добро!!!
  Иначе ще се разправяме с други средства!!!
  Ясно???

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1572 Весело

  Май е време да почнем да поставяме портрети на Доналд Тръмп в училищните стаи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#44] от "АзКлавдия":

  Тревожа се!

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Глобалистите продължават да реват, мястото на щатите е на върха, не да са обслужващ персонал на сульо и пульо в какъвто се бяха превърнали по времето на Обонго.

  -voxy
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#44] от "АзКлавдия":Тревожа се!
  —цитат от коментар 46 на КА2


  Ха ха ха!!! Ми то и аз се тревожа, другарю!!! Знаете ли какъв зор е в партията напоследък!!! И на всичката тая патаклама само Тръмп ми беше иксик, да го мисля и него!!!
  Вий прочетохте ли визия за България??!
  Ако не сте, срам!!!

  До коментар [#46] от "КА2":

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  "Другата възможност: "не се появява никакъв лидер" и "се връщаме към епохата на геополитическа надпревара между големите сили".
  Нали се борим всички уж за демокрация и пазарна икономика? Аз не съм избирал да има един световен лидер и вероятно едно световно допитване би показало същия резултат. Така че всеки да си гледа работата и да не се занимава да доказва кой е по-по-най.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11959 Неутрално

  "..През първите 20 месеца на своя президентски мандат той постави под въпрос ангажиментите на САЩ към нашите съюзници, води протекционистка икономическа политика и подкрепи лидери, които изрично се противопоставят на нашите ценности..."
  В това е синтезирана 100% от целите и постиженията на Тръмп в политиката.
  Той обаче е като двуликия Янус. В икономиката постиженията му са безспорно отлични, без значение дали са следствие на предходните усилия на Обама или вече и на неговите собствени. Няма срив, а всички показатели показват растеж...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2812 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  а кога ще го инпиичват ,прокурора какво ти каза или инпиича го отложиха за следващия му мандат

  гошо
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  "Загуба на влияние"! Точно това се получава заради политиката на САЩ. Глобализацията бе наложена на света благодарение неистовите усилия на неолибералите в САЩ, които всъщност олицетворяват и международната олигархия. Това отслаби икономиката на САЩ и принуди Тръмп да започне търговска война с целия свят. От друга страна САЩ напуснаха много международни организации. На път са да напуснат и ООН. Тогава как ще защитават интересите си и интересите на протежетата си като Израел например - с войни ли?

 54. 54 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Тръмп е безскрупулна личност с примитивно-егоцентричен мироглед, свикнал покрай гангстерските мошеничества на баща си и собствените си имотни далавери, безброй измамени клиенти и контрагенти, завлечени кредитори, прегазени човешки съдби и прочие "подвизи", обикновено завършващи с извънсъдебни споразумения или пореден фалит, да гледа на света като на zero sum game - моята печалба е твоята загуба.Затова след неговото управление Америка ще остане дълбоко наранена нация на взаимно подозиращи и мразещи се групи хора, а нейното влияние в света, основаващо се на мека сила като пример за прогресивна, солидарна, социално отговорна нация, ще бъде стъпкано в калта.Затова толкова го обичат всички диктатори - от Фат Ким през Дутерте до гнома в Кремъл.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  По същата причина той има приятелски чувства към сатрапи като Ким Чен ир и саудитския владетел .

 55. 55 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Американците трябва да решават дали искат да си оправят къщичката или да се опитват да оправят света. Двете едновременно не става. 30 години от края на студената война и светът нито е по-сигурен, нито американците живеят по-добре. Провал и на двата фронта. а това тръмп е прав да насочи усилията си към вътрешната политика и ребалансиране на икономиката. Времената на Америка като световен полицай и долара като резервна валута са към края си.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin": Оранжевият клоун е БЕДСТВИЕ за САЩ и за Света!!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
  Вярно е! Преди него неграмотникът, завършил Харвард и Йейл, Буш беше бедствие, преди него некадърният артист Рейгън беше, преди него футболиста Форд... Абе изобщо Републиканската партия е бедствие. Чудя се защо в Европа направо не я забраним?
  Често казвам - от половин век не се намери републикански президент, кайто да изпълни високите изисквания на демакратическата общност...
  —цитат от коментар 19 на Nil satis nisi optimum


  "Франс прес"... И сега, след като танте Меркел, дето германците я били наричали "мути" (нашите политкоректни медии упорито повтарят, че това означавало "мамче", обаче забравят да добавят, че в един много разпространен сленг означава "маман" - т.е. съдържателка на бардак), се опитва да спазари оставането си като канцлер за още три години срещу напускането на лидерския пост на ХДС, франсетата явно пак зачервиха гребен. Мержее им се отново "първостепенна световна роля", воглаве с новоизлюпеното Наполеонче и неговата grand-mère Жозефи... пардон, Бриджит. Някой беше писал, че историята се повтаря - но като трагедия или като фарс. Второто Наполеонче с индекс "Трети" доста се дуеше, но изяде голям бой и приключи с позор и катастрофа за Франция във френско-пруската война. Трагедия! В още две войни след това САЩ (и тъй омразната Британия, плюс Русия, макар че в ПСВ тя капитулира) спасяваха "La grande France". И след всяко такова спасение франсетата решаваха, че пак са "La grande", скалъпваха чудовища като миниимперията Югославия, дървеха се на НАТО след ВСВ...
  Та... чини ми се, че Наполеончо Quatrie ще приключи като фарс и "La grande France" пак ще подсмърча покрай атлантическите си съюзници, към които е толкова неблагодарна...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Последното изречение от статията е важно и казва всичко... Големите сили, ако не сте разбрали... Няколко са, не е една...Айде скимтете сега...
  —цитат от коментар 14 на Велков


  Дръжки, няколко големи сили!Силата е само една и тя е САЩ!Никой не може да се мери военно и икономически със САЩ!Скимти сега!!!!!!!!!!!!!!

  AGAINST CHINA
 60. 60 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":а кога ще го инпиичват ,прокурора какво ти каза или инпиича го отложиха за следващия му мандат
  —цитат от коментар 51 на гошо


  Никога няма да го импийчмънд,защото това е политическа поръчка на Демократическата партия,която още не може да осъзнае,че Тръмп спечели президентските избори,и заби звучен шамар на демократите-либерали!

  AGAINST CHINA
 61. 61 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Приятели бавно се изграждат , но лесно се губят..... Ще видим какво ще стане. Тръмп изцежда всичко за себе си, той не се интересува какво ще стане след него. Според мен руснаците го държат. Ще си изкара мандата. После ще остави държавата с нисък авторитет, но повечето американци не ги интересува света. Не случайно след атентата на кулите близнаци от саудитци, после са нападна по тоя повод съвсем друга държава- Ирак. Обществото не реагира. Даже се радваше. Ръмсвелт, Чийни и Блеър дори не са подсъдими. Така, че американците си гледат бита и това е, а ръководството си прави също свои неща. В момента само ЕС има международен авторитет по света. Може би , с идващите лидери и ние ще го позагубим.

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4922 Любопитно

  До коментар [#54] от "the_axel":

  Точно така Аксел. Към списъка на близките приятели на това американско президентско недоразумение Тръмпи Мошеника трябва да се добави още и филипинския автократ Дутерте (той даже пя лично на ушенце на Тръмпи) в Манила. Това са приятелите на този срамен президент - само диктатори и престъпници, като самия него впрочем.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на buff
  buff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "buff":Ха ха ха!!! Другарю, вие не сте идеологически подготвен!!! То по принцип и победата на социализЪма е висша форма на съобразяване с другия, ама като почнеш да трепеш хората с мотики и да ги стреляш право във врата, задето не са съгласни, се получава един малко кофти момент
  —цитат от коментар 12 на АзКлавдия


  Много глупости в един пост.

  Първо, социализмът е политическа система, докато политическата коректност е обществена норма.

  Второ, социализмът не е висша форма на съобразяване с другия, поне не и този, който ние сме видели и вие давате за пример.

  Трето, виждам, че отстоявате правото си да сте политически некоректна: това явно е много важно за вас, по някаква странна причина. Но никой не е тръгнал да ви трепе с мотика или стреля във врата, защото сте политически некоректна. Нещо повече: такъв случай няма и в развитите демокрации, които така ви страхуват.

  Така че, сравнението ви е крайно неуместно.

 64. 64 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Тръмп има исторически принос. Той върна многополюсния модел.
  —цитат от коментар 22 на Велков


  Точно обратното-еднополюсният модел!Свиквай!

  AGAINST CHINA
 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Чак да скимтиме, другарю, не, ама си е за пукане от яд ;)

  Те са добре сред плурализъм.
  Плуралистите, демократите, капиталистите...

  До коментар [#14] от "Велков":

  Последното изречение от статията е важно и казва всичко... Големите сили, ако не сте разбрали... Няколко са, не е една...

  Айде скимтете сега...

 66. 66 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#54] от "the_axel":Точно така Аксел. Към списъка на близките приятели на това американско президентско недоразумение Тръмпи Мошеника трябва да се добави още и филипинския автократ Дутерте (той даже пя лично на ушенце на Тръмпи) в Манила. Това са приятелите на този срамен президент - само диктатори и престъпници, като самия него впрочем.
  —цитат от коментар 62 на Иво


  А на товоят любим китайски,комунистически диктатор мошенника и лъжеца Си Дзинпин -(Мечо Пухму) заби звучен шамар с митата,заради кражбите на интелктуална собственост и технологии от САЩ!!!!!!!!!!!!

  AGAINST CHINA
 67. 67 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 10 Весело

  САЩ в самоизолация, а Русия бърза да се настани на освободеното място.
  Китай пък бърза да се настани в Русия ...
  На всекиго по нещо.
  😀😀😀


  Гледам, че някои неправилно са разбрали нещата от последното изречение "Другата възможност: "не се появява никакъв лидер" и "се връщаме към епохата на геополитическа надпревара между големите сили".
  Надпреварата между големите сили ще бъде за заемане на позици в освободеното от суперсилата САЩ място (ако САЩ решат да се отдръпнат), а не между САЩ, Русия, Китай и други големи сили. Още никой не е порастнал достатъчно, та да заеме мястото на САЩ в конкуренция с тях. Тоест, Русия, Китай и други ще се боричкат помежду си, а не срещу САЩ.

  😀😀😀

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 68. 68 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Относно усилията на Китай има една интересна статия ...
  https://www.webcafe.bg/webcafe/parite/id_369846443_Mitat_za_evtinite_kitayski_miliardi

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 69. 69 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Вулгарен човек ще стане вулгарен президент, и ще има вулгарна политика включително и външна. Кой е изненадан?

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9205 Неутрално

  "Тази "вулгаризация на международните отношения" рискува "да унищожи архитектурата, създадена поначало, за да обединява демокрациите срещу заплахите" и да доведе до "загуба на влияние"
  Тръмп не е никакъв политик и не се държи, като такъв. Той е бизнесмен и иска да управлява страната като корпорация.

 71. 71 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Тръмп се оттегля от тези международни организации, защото те са се превърнали в глобалистки структури, които не осигуряват лидерското място на Америка в света, а отнемат суверенитета на Америка и използват ресурсите й за целите на някакви конспиративни сили, на някакъв международен престъпен синдикат, който се стреми да наложи световна власт и управление на света от един център. Плюс това тези международни организации по бюрократичен път са се разрастнали неимоверно и са страшно корумпирани. Америка дава милиарди, които се разпределят по корупционен път в незнайно чии джобове.
  Щял да стане лидер Китай, ами да става! Нека китайските комунисти и и милиард и кусур гладни дупета да поемат управлението на света!

 72. 72 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  В статията правилно се отбелязва, че ООН е създадена за опазване на мира. Но в момента ООН се меси във всичко и се опитва да командва вътрешната политика на САЩ. ООН хвана и екологията, и гей правата и на травеститите и какво ли не, изпълнявайки целия дневен ред на глобалистите и либералите, евоюлирали в неомарксисти и радикални левичари.

 73. 73 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Тръмп разруши световни позиции, които САЩ бяха постигнали бавно, с много акъл, труд и пари. Предстои те тепърва да видят цената на икономическия си подем и да дишат пушилката след Китай. Все по-малко уважавам нация, която 2 пъти избираше Буш младши и Тръмп.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK