Русия започва "голяма игра" в Африка

Руският президент Владимир Путин със замбийския си колега Едгар Чангва Лугу през юли.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин със замбийския си колега Едгар Чангва Лугу през юли.Западните медии, разполагащи с влияние в много африкански страни, отдавна и не без успех формираха в общественото мнение на тези страни специфична представа за стратегията на Русия на континента. Ако трябва да им се вярва, то Русия се интересува в Африка само от търговия с оръжие, добив на скъпоценни метали и на петрол.


Възможно е така да е било дълги години. Но днес може да се говори за нова африканска стратегия на Кремъл, амбициозна и многовекторна. Тя открива допълнителни възможности не само за нови проекти в областта на военното и военнотехническото сътрудничество, добива на петрол и газ, но и в банковата сфера, ядрената енергетика, борбата с тероризма.


Нараства ролята на руските компании в реализирането на тази стратегия. Така "Росатом", занимаващ се с ядрената енергетика на Русия, днес се е превърнал в сериозен играч на африканския континент. След подписване на споразумения за строителство на атомни електроцентрали (АЕЦ) с Египет и Замбия започна нова епоха на руското влияние в Африка. Понастоящем се водят активни преговори от "Росатом" за строителство на АЕЦ в Южна Африка, Ангола, Судан, Етиопия, Алжир, Уганда и Намибия. В страните от Африка, където нуждата от енергия нараства бързо, руската корпорация има всички шансове да си създаде достоен пазар. Друга руска компания - "РусГидро", успешно осъществява в Африка сериозна изследователска дейност в сферата на инвестициите. Малцина се съмняват, че всички тези проекти ще имат много продължителен политически и икономически ефект в африканските страни.
В такива африкански страни като Мозамбик, Ангола, Уганда и Либия руските компании "Роснефт" и "Газпром" сега успешно работят по газови и петролни споразумения, като създават алтернатива на западните корпорации, които се стремят да контролират пазара на доставки на втечнен природен газ в Европа.


При това Москва продължава да увеличава обхвата на военнотехническото сътрудничество с държавите от Африка. Напомняме, че отбранителните разходи на африканските страни, възлизащи на 17 млрд. долара през 2000 г., достигнаха вече 41.3 млрд. долара през 2014 г. Понастоящем за африканските страни


Москва е основен доставчик на оръжие:


35 процента от оръжието в африканските страни е произведено в Русия. Очаква се, че през следващото десетилетие разходите за отбрана на африканския континент ще нараснат с 40 процента и може да не се съмняваме, че Русия ще направи всичко възможно да не изгуби този пазар.


В продължение на последните две години споразумения за военно сътрудничество с Русия подписаха Нигер, Централноафриканската република (ЦАР), Мозамбик, Ангола, Египет, Уганда, Алжир и Либия. В някои от тези страни е твърде вероятно да бъдат създадени руски военни бази.


Руската експанзия на африканския континент не може да не дразни страните, които традиционно смятат Африка за свой запазен терен. Преди всичко става дума за Франция, която е най-влиятелната във военно и политическо отношение сила в Африка. Най-голямо френско военно присъствие понастоящем се запазва в района на Сахел (Буркина Фасо, Чад, Мавритания, Мали, Нигер) в рамките на операция "Бархан", чиято официална цел е борбата с терористите. Всъщност въпреки провеждането на операцията в последно време влиянието на терористичните организации "Боко Харам" и "Аш Шабаб" (забранени в Русия) в региона само нараства.


Най-важно звено в новата африканска стратегия на Русия очевидно е ЦАР. По руски официални данни понастоящем в ЦАР работят 170 цивилни инструктори и 5 военни съветници от Русия. По информации на западните медии обаче в ЦАР се намират 1600 въоръжени бойци, свързани с руските частни военни компании (ЧВК). Ще добавим, че


в тази страна вече се намират близо 600 френски военнослужещи,


дислоцирани в рамките на операция "Сангарис". Някои експерти смятат, че едновременното присъствие в ЦАР на въоръжени бойци от Русия и Франция не може да не предизвика съперничество между Москва и Париж и че неотдавнашната гибел на руски журналисти в ЦАР е отражение на подобно съперничество.


Съперничеството между Русия и Франция сега де факто продължава в Сирия, около войната в Донбас, а също и в Армения, където влиянието на арменската диаспора във Франция допринася за засилването на антируските настроения. Очевидно е, че сблъсъкът между руските и френските интереси е неизбежен в Либия, където под контрола на Париж преди няколко години беше организирана война, завършила с падането на режима на Муамар Кадафи. Днес подписването на газови споразумения на компаниите ВР и ENI с новото либийско правителство обективно създава пречки за проектите на "Газпром" за доставки на газ за Европа. Френското военно присъствие в Либия предизвиква също сериозно напрежение в Москва.


Експертите обръщат внимание също на бързото нарастване на френските инвестиции в енергийния сектор на Иран - страна, която е важен партньор на Москва в Сирия и в региона на Близкия изток като цяло. Възможно е да не грешат толкова онези, които смятат, че


Париж сега се стреми да възпре прокарването на руските интереси


в Африка, но и да отслаби позициите на Москва в региона на нейната традиционна активност (Кавказ, Украйна). Нали африканските франкофонски страни имат за Париж същото стратегическо значение като Кавказ и постсъветското пространство за Москва: чуждото присъствие тук не е просто нежелателно, то ще среща твърд отпор на стремящата се към доминиране държава.


Напомняме, че за последните 50 години в 26 африкански страни, 16 от които - бивши френски колонии, бяха извършени 67 военни преврата, а 61 процента от превратите в тези страни бяха основно насочени срещу местните правителства, които искаха да излязат от финансовата система на CFA франка, ориентирана към Париж.


Не трябва да се забравя и за британското измерение на новата африканска стратегия на Кремъл. След атаката срещу Москва чрез "случая Скрипал" Лондон рискува да получи отговор на антируските си санкции точно на африканския континент.


Напълно вероятно е, че както и в случая с Франция, руската стратегия за действия срещу интересите на Великобритания ще включва засилване на влиянието на Москва в страни като Южна Африка, Нигерия, Танзания, Кения, Ботсвана, където присъства в значителни обеми британски капитал. Може да се предположи, че в тези африкански държави капиталите на Лондон скоро ще почувстват мощен натиск от страна на руските енергийни и миннодобивни компании, а също така на руските банки.


По този начин новата африканска политика на Русия ще преследва едновременно няколко стратегически цели. Първо, активизиране на военно-политическото сътрудничество със страните от африканския континент. Второ, нанасяне на удар върху интересите на Франция и Великобритания в този регион както с икономически, така и с дипломатически средства, включително с разнообразни преговорни интриги. И накрая, на трето място, запазване на съществуващите и създаване на нови възможни маршрути за доставка на природен газ и на необходимата за това инфраструктура, които могат да бъдат открити в Европа в максимално възможна степен под контрола на Русия. /БТА

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Руснакът е супер манджа за всеки човекоядец. Ем се наяждаш ем си къркан след консумация. Та да им е сладко на "асфалтите".

 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  И правилно. Защо някой очаква нещо различно? И с какво право фрунцузи и англичани ще продължават да доминират Африка? Няма нищо лошо в многополюсен свят.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Имаше таква игра и на СССР...завърши в Кемп Дейвид.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4320 Весело

  Русия търси дружки из Африка, скоро и из джунглите на Амазонка и всред ледовете на Гренландия ?!

  klimentm
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Една от основните причини по прочини защо по време на студената война САЩ избраха да играят с Китай срещу Русия, е че китайците не си пъхаха гагата в Африка и нямаха типично руските мегаломански бланове да наложат руския начин на живот навсякъде с износ на рвволюции.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4320 Весело

  Скоро Пригожин цар на ЦАР!

  klimentm
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1540 Разстроено

  ЕС го няма никакъв, затова Китай и Русия си разиграват коня...

 9. 9 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Русия влиза доста грубо и нахално - с вагнеровците напред. За разлика от нея, Китай влиза тихо, меко, но много решително - с парите си. Китай обаче влиза и в самата Русия. Така че в бъдеще може да очакваме интересно противопоставяне на което резултата изглежда предрешен.

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4320 Весело

  Като си помисли човек, наистина с кво се различават бандитските формирования в Африка и тези на Путин в Русия, Украйна или Сирия, само по цвета!

  klimentm
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4320 Весело

  До коментар [#8] от "PisnaMi":

  Ами ЕС са напарени вече, те бяха гадните колонизатори, що рев беше за свобода и независимост, европейците си тръгнаха и Африка потъна в блатото на враждите и корупцията, що и трябва на Европа таралеж в гащите пак?!

  klimentm
 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1050 Весело

  некой верно ли сериозно си мисли, че гламавите пияндурници имат нещо за инвестиране и са там за нещо друго освен за гепене... африканците нещат да плащат кинти за допотопните им пушкала и онея са наумили, че мое директно ресурси да гепат... ма таа нее като онаа, да точиш нафта у заднио двор сибир и да шиткаш у европа... тука малце и с конкуренцията требе се бориш ;)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  "многовекторна"
  -----------------
  Това, като безаналогова ли е?

 14. 14 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Браво. Африка бързо усвоява руски език, след английския.

 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  ЕС го няма никакъв, затова Китай и Русия си разиграват коня...
  —цитат от коментар 8 на PisnaMi


  От доста години Африка е приоритет за европейските компании. В България това не се вижда.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Те загубиха руски територии тръгнали Африка да превземат.
  Направо виждам как Мозамбик, централноафриканската република или дори Египет ще изкарат по 25 млрд.$ за атомни чайници.
  Ще има отписвания на едни дългове, едни чудесии

 17. 17 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хубаво нещо е конкуренцията. Англичани и французи се поразглезиха та сега ще им се види нанагорно.

 18. 18 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#12] от "tucker case":
  Прав си, че нямат нищо за инвестиране. Това което предлагат е оръжие и помощ на управляващите режими да държат властта. В замяна на това искат да правят това, което правят и в Русия - да копаят земята и да продават изкопаното. Самата Русия обаче от това няма да спечели - печалбите ще влизат в джобовете на путините приятели, а не в руската държава и за Русия това ще се окаже бреме. Колко ще издържи остава да видим.

 19. 19 Профил на february
  february
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Всъщност,една пропагандна статийка за вътрешна употреба,убеждаваща раята,че се предприемат контрамерки по различни "вектори",един от най-забавните от които е колонизацията на Луната.

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Е нали денги нет бе? Как стават тези работи?
  Сега много народ ще получи многовекторно киселини....ха-хаааааа

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  На колкото повече стана тъче , с толкова ще отслабва.Този филм вече сме го гледали с кофти край е за росиюшка.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#20] от "Велков":

  Старши, споко.

  За тб ще има и без да ходиш в Африка, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 23. 23 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#20] от "Велков":

  Ми не знам. Той Медведев така рече в Крим. Или искаш да кажеш че лъже? Още малко ще кажеш че и шефът му също лъже. Ставаш негоден за зелените си чорапи с такива инсинуации.

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#20] от "Велков":

  Напротив! Аз се радвам . Колкото повече агресира росиюшка , толкова и ще отслабва. Не говорим за създаване на нови врагове .

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ако Дневник бяха малко по-професионални щяха да напишат и за новия луксозен самолет на този замбийски президент. Поръчан от Сухой за около 40 мил евро, докато страната му получава помощи за да си върже бюджета.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 26. 26 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1027 Весело

  Лошо няма, нека изхарчат и последните остатъци от фонда за мужишките пенсионери.

 27. 27 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#22] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Докторе, споко бе, африканци ще има за цяла европа! Така правим сечено на руснаците. Аз се чудих на тази европейска политика за вноса на материал, ама тя била далновидна. Към 500 милиона планират да внесат до средата на века!

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#20] от "Велков":Старши, споко. За тб ще има и без да ходиш в Африка, нали?
  —цитат от коментар 22 на д р Чарли Мишкин от ГРУ  До коментар [#22] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Аааа, има ли АЕЦ - там съм...

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5002 Весело

  Този филм вече сме го гледали при СССР
  СССР се скъсваха да хрантутят и дундуркат корупционните си
  храненици в Африка.
  Ангола, Мозамбик,Етиопия,Сомалия,Либия,Судан......
  Сега всички тези държави са на бунището, благодарение
  на заиграването си с СССР
  Сега гледаме същия филм
  Краят го знаем
  Гледали сме го вече

 30. 30 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Цитат "Очевидно е, че сблъсъкът между руските и френските интереси е неизбежен в Либия, където под контрола на Париж преди няколко години беше организирана война, завършила с падането на режима на Муамар Кадафи."

  - Хмм, нали те сами либийците си направиха "арабска пролет" и си го разстреляха Кадафи като куче на пътя?!
  Белият европеец, предимно французин и англичанин, никога няма да престане да се държи като колониалист, както Русия никога няма да престане да претендира за влияние там, където някога е имал такова СССР.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  +
  Аз съм малко краен и може да прозвуча цинично но когато русиюшка предизвиква замразени конфликти и нашия БВП се вдига от продажби на специална продукция.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  хеххе, щяла да инвестира Расия, ще инвестира както инвестира в Беляне - ще отпочне едни корупционни проекти за да точи пари продължително, реално без да построи нищо...

  с такива инвеститори не ти трябват врагове

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5002 Весело

  Русия никога няма да престане да претендира за влияние там, където някога е имал такова СССР.
  —цитат от коментар 30 на Коце Слаев


  Ха-хааааааа
  СССР осра Мозамбик, Ангола, Зимбабве, Етиопия, Сомалия, Судан и Йемен
  до такава степен и ги превърна на бунище, че сега, самите руснаци
  ги е гнус да вървят там и си търсят нови, ненасрани и несъсипани
  от тях територии ха-хааааааа

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  "Росатом", занимаващ се с ядрената енергетика на Русия, днес се е превърнал в сериозен играч на африканския континент. "

  Може ли да си вземат реактора от Белене и да го използват в Африка? Или той вече за нищо не става?

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5002 Весело

  хеххе, щяла да инвестира Расия, ще инвестира както инвестира в Беляне - ще отпочне едни корупционни проекти за да точи пари продължително, реално без да построи нищо...с такива инвеститори не ти трябват врагове
  —цитат от коментар 32 на carmello


  Само дето от Южна Африка, Ангола, Судан, Етиопия, Алжир, Уганда и Намибия
  няна да могат да източат НИЩО !!!!
  Южна Африка НЕ Е онази богата държава, каквато беше преди
  МАНГАСУТУ и НАМАНГЕЛА да вземат властта и да съсипят всичко

  Алжир също НЕ Е богатата държава от Френско време.

  Във всички тези страни, Путин и Компания ЩЕ ИЗТОЧАТ РУСКИТЕ
  ПАРИЧНИ РЕЗЕРВИ уж за "строеж"на АЕЦ

  Това не им е България от където има какво да се точи и източва

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Всъщност,една пропагандна статийка за вътрешна употреба,убеждаваща раята,че се предприемат контрамерки по различни "вектори",един от най-забавните от които е колонизацията на Луната.
  —цитат от коментар 19 на february


  Най-адекватния коментар.
  Бих прибавил въпрос, защо Дневник се излага да препечатва пропагандни материали на Путин , предназначени за вътрешна употреба? Дневник подценява българските си читатели с подобни рекламни публикации, предназначени за руснаците.

 37. 37 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Голяма игра , ей...

  Е, денег нет, но вие там се дръжте, братя кримчани, африканци и марсианци.
  Ние сме духом с вас...

  31.10.2018, Office of the Director of National Intelligence,
  Вашингтон, окръг Колумбия
  Съвсем открита информация:
  За текущата финансова година сумата за външни разузнавателни операции достига 81,5 млрд. долара, с 11,6% повече от миналата. В тази рамка се обезпечават ЦРУ, ФБР, АНС...
  Защо им трябваше на кремълци да дърпат орела за опашката ?
  Ума ми не го побира...


 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  Ами те са си лика прилика. И там диктатори, и там слабо развити, и там най-обичат да се бият.

 39. 39 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Имаше таква игра и на СССР...завърши в Кемп Дейвид.
  —цитат от коментар 4 на lz73


  Не точно, капитулацията беше подписана от Горбачов на един кораб до Кипър.

 40. 40 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Ако парафразираме една мисъл, ще си позволим да напомним, че когато Кремъл ти дойде на гости, домакините може да станат излишни. Често пъти при тях това се разбира под "Голямата игра".

 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Само дето от Южна Африка, Ангола, Судан, Етиопия, Алжир, Уганда и Намибия няна да могат да източат НИЩО !!!!
  —цитат от коментар 35 на Hawaii


  Винаги могат да източват нещо от държави с полезни изкопаеми. Това са и индустриите в които руските олигарси са отработили схемите за източване. А ако руските олигарси не източват от Африка, африканските олигарси винаги могат да станат руски... Например, в началото на 2013 г. най-богатата жена в Африка Изабел душ Сантуш (Isabel José dos Santos, род. през април 1973 г. в Баку, Азербайджанска ССР, СССР) получава руско гражданство. Тя е дъщеря на дългогодишния президент на Ангола Жузе Едуарду душ Сантуш и първата му жена -- съветската гражданка Татяна Сергеевна душ Сантуш (Куканова), родена в г. Пенза, оженени през 1966 г., разведени през 1979 г. Разбира се, Изабел душ Сантуш не става толкова богата само благодарение на професионалните си качества. Баща и я прави ръководител на Sonangol, държавната петролна компания на Ангола, а също и прехвърля негови акции в няколко компании в Ангола, включително банки и телекомуникационна компания.

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Диктаторчето май само с примати може да контактува...

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8299 Разстроено

  Народът му пиянства и гладува а путя ще се вихри из Африка.

 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2869 Любопитно

  "... днес може да се говори за нова африканска стратегия на Кремъл, амбициозна и многовекторна... "
  ==========================================================================
  Нова,нова,колко пък да е нова?!?Да не би,"африканската стратегия" на СССР да е била по-малко амбициозна и едновекторна:))) ? Защо в "Новая газета"( доста свободен вестник) са решили,че СССР не е искал да има проекти "и в банковата сфера, ядрената енергетика, борбата с тероризма."? Е,тогава борбата с тероризма не е била на дневен ред за съветските вождове,а и те са от другата страна на барикадата:))),и то в доста по-голям мащаб,и размах,но в края на краищата всичко приключи катастрофално за тях,което не е необяснимо...Та,...нищо ново.:)))

 45. 45 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1995 Весело

  До коментар [#7] от "klimentm":

  По-вероярно е да го завъртят с ориз (или картофи)😀

 46. 46 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1995 Весело

  До коментар [#19] от "february":

  В Сирия обосрались, (а и в началото на февруари ги разкатаха), сега ще се правят на мъже в Африка. Започва лятото в южното полукълбо. Как ще им се отрази пиенето при този климат, не ми се мисли.
  Сигурно е едно - и там ще изхарчат едни милиарди и ще приключат безславно както в Украйна и Сирия...

 47. 47 Профил на february
  february
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#46] от "vhv":

  Ние просто не можем да си представим,в какъв мрачен,вселенски интелектуален хлад е принуден да управлява Путин.На фона на повечето около него Лавров,че и ...Захарова са като топлата вода.Рогозин,Медведев,Песков,...Медвинский....Но те са като лилии в блатото, в което из водата стърчат зъбатите челюсти на всякакви Сечини,Пригожини,Золотови и прочее людоеди.И те,вероятно даже самостоятелно,по мое предположение,по собствена инициатива,опитвайки се да се харесат на Сфинкса,организират ,със собствените си интелектуално свръхскромни лейтенанти,всички тези дилетантски акции:убийствата на Политковская,Литвиненко,Немцов,Скрипал,на Орхан Джемал в Централноафриканската република.....и т.н. Тези людоеди просто се домогват до неговото благоволение,изпращат му доказателство за лоялност.А там, където "усвояваните" средства се управляват малко по-далновидно,се спонсорира и подобна "журналистика".Правят се някакви еднократни акции в бананови държави като Бг,които после се осветяват в руските медии за началото на ново,поредно възраждане не международната арена.
  На който му смее до припадък, да потърси в Ютюб видео с Чемезов(шеф на Ростех и бивш доносник на КГБ от ГДР),демонстриращ пред Путин нов российски таблет и Йотафон.
  пп
  Ростех е съкратено от "руски технологии",бе,да му се не види и шутка-та....Шъ умръ!!!

 48. 48 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2325 Весело

  Северно Конго с Ракети ще инвестира в Конго!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#48] от "С Стоянов":

  Интересното на всичките путинови вектори е, че на всички ъглите им са около 270 градуса

 50. 50 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  нещо си е объркал половината бяха на страната на САЩ и парадокса е че в Йемен с дружките си от КСА подкрепяте комунистическата част - а тази която беше с САЩ по време на студената война сега е враг

 51. 51 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 8 Весело

  Ми Русия цъфти, прецъфтява и скоро ще върже, та затова хората отиват да помагат на братските си народи в Африка и да ги освободят от империалистическия гнет.

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK