България слезе с още 9 позиции в класацията Doing Business

България слезе с още 9 позиции в класацията Doing Business

© Doing BusinessБългария продължава да губи позиции в авторитетната класация Doing Business на Световната банка. Това сочи 16-ият доклад на институцията, разпространен днес.


В публикуваната днес класация страната е 59-а - третият най-слаб резултат в ЕС. За сравнение - България бе на 37-о място през 2015 г.


Тази година е поредната, в която България отчита влошени позиции в средата за правене на бизнес спрямо други държави (общо 190 се оценяват в класацията).
Резултатът на България означава, че в региона си (Европа и Централна Азия според класификацията на Световната банка) тя е след Румъния (52-а), Кипър (57-а) и Хърватия (58-а). Страната обаче е преди Албания (63-а), Киргизстан (70-а) и Украйна (71-а).


Отвъд тази класификация България не е последна в Европейския съюз - по-ниско се намират Люксембург (66-и) и Гърция (72-а). Белгия, Хърватия и Кипър, които обаче също бяха под нея в класацията, са подобрили резултатите си тази година.


Какво се измерва в доклада


Акцентът на 16-ото издание на доклада тази година е "Обучение за реформа". От 11 области от развиването на бизнес десет са включени в оценката тази година: започване на бизнес, работа с разрешителни за строеж, свързване с електричество, регистрация на собствеността, вземането на кредит, защита на миноритарните инвеститори, плащане на данъци, търговия през границите, време за разрешаване на търговски спорове и справяне с процедурата за несъстоятелност.


Тази година в индекса не са включени регулациите на трудовия пазар. Данните са от 1 май 2018 г.


Позицията на България по всяка от десетте категории за изминалите 12 месеца до средата на 2018 г.

© Doing Business

Позицията на България по всяка от десетте категории за изминалите 12 месеца до средата на 2018 г.


България - слаби и силни места


Точките, които България получава по тези показатели, са 71.24, което е малко под средното в групата "Европа и Централна Азия" (72.34; по-големият брой точки дава по-високо място в класацията). Оценката е направена на базата на анализ единствено в София (разглежда се по един град във всяка страна).


Най-слаба е оценката по показателите свързване с електричество (където България е едва 147-а), започването на бизнес (99-а) и плащането на данъци (92-а). В случая с "плащане на данъци" се имат предвид няколко фактора, които освен ставките включват времето и документацията, които отнема процесът.


В започването на бизнес резултатът на България е доста под гръцкия (страната е на 44-о място въпреки по-ниския си общ резултат) или унгарския (по този показател Будапеща е 82-а). Чехия и Полша обаче са далеч под България, съответно 115-а и 121-а. Получаването на кредит в България (60-а) пък се оказва много по-трудно, отколкото в страни като Унгария и Полша (и двете с резултат, който ги поставя на 32-о място) или Чехия (44-а), но отново по-успешно, отколкото в Гърция, която е на 99-о място.


България слезе с още 9 позиции в класацията Doing Business

© Doing Business


Малко над средното за Европа и Централна Азия (5.5) е резултатът на България (6) и за свързването на обекти с електрическата мрежа. При сравнение с останалите държави от Източна Европа обаче проблемът на България по този показател изпъква: Чехия е на 10-о място, Полша и Гърция - на 58-о, а България на 147-о.


Основната разлика е по два показателя: времето, което отнема свързването на складово помещение с мрежата на CEZ в София (262 дни, колкото и миналата година) при средни 110.3 дни за Европа и Централна Азия, и цената като дял от дохода на глава от населението - 428.8% (около 60 хил. лева) при средни 325.1 за региона. Само една от описаните процедури, изчакване на свързването с мрежата, инспекция и издаване на нужните документи, може да отнеме 64 календарни дни. Предварителният договор отнема месец, одобряването на предлагания дизайн на мрежата - 67 календарни дни, чакането на договора - 30 дни.


За сравнение - в Чехия това отнема едва 60 дни и 24% от брутния вътрешен продукт - по-добре от средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (77.2 дни и 64.2% от БВП).


България слезе с още 9 позиции в класацията Doing Business

© Doing Business


Обратно, България е с много добри показатели за времето и цената, които отнемат разрешителните за строеж. Страната е на 37-о място в класацията (малко пред Гърция и Полша), а регионалният лидер в предходната категория, Чехия, е едва 156-а. Необходимото време е едва 97 дни (под средните за региона 170 или 153 за ОИСР), а процедурите (общо 18) са малко над средното за региона.Сходни са резултатите в защитата на миноритарните инвеститори, където България, на 33-о място, е през Гърция, Полша, Чехия и Унгария. По показателя "трансгранична търговия", свързан с времето, документацията и разходите за износ и внос, България е 21-а, пред Гърция (31-а). По този показател обаче повечето от държавите в Европа заемат челни позиции - 15 държави в ЕС, сред тях Полша, Чехия и Унгария, имат максимална оценка 100, а българската е 97.41.


Водещите в класацията


1. Нова Зеландия
2. Сингапур
3. Дания
4. Хонконг
5. Южна Корея
6. Грузия
7. Норвегия
8. САЩ
9. Великобритания
10. Македония


Промените спрямо миналата година не са много. Грузия се е изкачила 3 места (миналата година бе на 9-о място), а САЩ и Великобритания са загубили позиции, тъй като миналата година бяха съответно на шесто и седмо място.
Миналата година Македония бе на 11-о място, но година по-рано също се намираше в челната десетка. От големите икономики в еврозоната Германия е на най-висока позиция, но е загубила 4 места спрямо миналата година. Следват Испания (30-а), Франция (32-а) и Полша (33-а).Класацията отчита рекорден брой реформи между 2 юни 2017 и първи май тази година - общо 314. В световен план по-голямата част (128) от изследваните 190 икономики са извършили значителни регулаторни подобрения. В резултат за тях е станало по-лесно правенето на бизнес във всички изследвани области.


В Азия и Африка са държавите, отбелязали най-големи подобрения спрямо миналата година. Това са Афганистан, Джибути, Китай, Азербайджан, Индия, Того, Кения, Кот д'Ивоар, Турция и Руанда. От всички регулаторни реформи една трета (107) са в страните от Субсахарска Африка. Едва общо 21 се падат на икономиките от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 995 Весело

  И в крайна сметка на кое място е България?
  От текста става единствено ясно, че "Резултатът на България означава, че в региона си (Европа и Централна Азия според класификацията на Световната банка) тя е след Румъния (52-ра), Кипър (57-а) и Хърватия (58-а). Страната обаче е преди Албания (63-та), Киргизстан (70-а) и Украйна (71-а)."

  Евала, Дневник.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1559 Весело

  Тия пък от "Doing Business",
  не гледат ли колко много заводи за "автомобилни кабели"
  се отвориха по нашите земи, та лъжат,
  че не ставаме за "бизнес"!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Що така бе Бойко ??? Станишев е виновен, нали !!!

 4. 4 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Това е класация, която не отразява правилно лекотата (или трудностите) за водене на бизнес. Тя не отразява реалното състояние на инвестиционния климат, а част от показателите са просто неправилни. Например "време за разрешаване на търговски спорове и справяне с процедурата за несъстоятелност". Какво като това време е много малко, ако решенията по споровете са несправедливи, а процедурите по несъстоятелност нагласени.

 5. 5 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Комунягите продължават да копаят ГРОБ-а на България /ГЕРБ+Патриоти+Воля/

 6. 6 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И какво, Македонците са 5 пъти по-добре от нас. Срам и позор - 147 място да ти прекарат ток. Нали уж имаме европейски Енергийни компании тук. И там кражба, а работа нулева.

 7. 7 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 993 Весело

  Тия пък от "Doing Business",не гледат ли колко много заводи за "автомобилни кабели" се отвориха по нашите земи, та лъжат,че не ставаме за "бизнес"!
  —цитат от коментар 2 на vagabond66


  E ся кво- пак дойдохме до Бай Тошовото- "цели проводници", разбираш ли... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 8. 8 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  По тази класация (в статията не видях да е споменато) Русия е на 31-во място след Испания и е изпреварила Франция. Много леко се прави бизнес в Русия, но само за приятелите на Путин. Смята ли някой, че резултатите от класацията са реални?

 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Тия явно не гледат продажните ни телевизии и не четат червено-жълто-кафявите ни вестници.
  И изобщо не са чували за световния баш миротворец, известен още и като Рапона.

 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  еми елементарно... 21 век сме... отварям бузинесса у македония и го коландря от българия или дето си искам... македонците че изкарват кинти доде българите мрънкат по форумите, че ги управляват рушняшки подлоги де те сами са си избрали...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 891 Весело

  Тази класация е покъртителна. Според нея по това, колко леко се прави бизнес Азърбайджан е точно пред Австрия, Русия пред Франция, а Беларус пред Швейцария. Ще се опитам да я разшифровам, интересно е как може да се получи такъв резултат...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 457 Неутрално


  ШШШШШ тихооо, остави го ти бизнеса, нали сме на първо място по стабилност!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1908 Весело

  Не я гледайте тази класация. Симеон Дянков направи методологията и сега си отмъщава :)

 14. 14 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 759 Весело

  В тази класация на шесто място Грузия, на десето Македония. Натам ми стана смешна.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#8] от "blagoj":

  Има два варианта:
  1/ Путин е купил "Doing Business" и манипулира резултатите, за да изложи и подведе гордите българи или
  2/ класацията е автентична, просто ти живееш в някакъв русофобски балон и е необходимо от време на време да четеш други медии освен Дневник, Фактор и подобните им.

  И това го казвам без желание да изкарам северноазиатската бензиноколнока рай на земята. Просто Мутроландия на Боко Тиквата е зле и тази класация го доказва.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  слезе с 9 класации, в същия момент , когато БВП се качи с 4% на годишна база, за следващата година се очаква още толкова, а износа е на рекордно ниво.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  UNITED UNION

  Грабаджии за евразийско разграбване на европейски и български фондове...
  Колкото е все същото, толкова е все скучно.

  Скука е и "точно в десятката",
  първите 10:

  1. Нова Зеландия
  2. Сингапур
  3. Дания
  4. Хонконг
  5. Южна Корея
  6. Грузия
  7. Норвегия
  8. САЩ
  9. Великобритания
  10. Македония

  25 века веке, Македония не се дава да пада по-долу.
  Северната, Долноморската и (по подразбиране) Пиринската.

  "България продължава да губи позиции в авторитетната класация Doing Business на Световната банка. Това сочи 16-ият доклад на институцията, разпространен днес.

  В публикуваната днес класация страната е 59-а - третият най-слаб резултат в ЕС. За сравнение - България бе на 37-о място през 2015 г.

  Тази година е поредната, в която България отчита влошени позиции в средата за правене на бизнес спрямо други държави (общо 190 се оценяват в класацията)."

 18. 18 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 750 Неутрално

  НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГИ КОНКУРИРА ТИКВАТА И ШОПАРА ТУКА

 19. 19 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darulio":
  Класацията е анпълно автентична и аз живея в реалния свят. Само че критериите, които използва класацията не отразяват правилно лекотата (или трудностите) за водене на бизнес. Ти как намираш шестото място на Грузия? Не е ли обидно за българската русофилия? :-)

 20. 20 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#7] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":


  E ся кво- пак дойдохме до Бай Тошовото- "цели проводници", разбираш ли... 😂😂😂😂
  —цитат от коментар 7 на Дедов'та Колюуа Унукя!  Разбирам...

 21. 21 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ПО тази логика,дайте за пример че,Македония е пред всички страни от ЕС,без Великобритания и Дания.

  sdg
 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Дуинг фриендс енд Фемили корупция.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГИ КОНКУРИРА ТИКВАТА И ШОПАРА ТУКА
  —цитат от коментар 18 на reply


  Защо бе, умнокрасавец?

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  UNITED EU UNION

  БКП на КПСС построи Комунизъм за БКП.
  Но другото...

  "Цели проводници" тъй и си остана дрийм, блян, утопия.
  Целта реално, развито и зряло цоциалистическо общество:
  недоношче.

  Не беше т.нар. Т общество на диктатора.
  Героичният Български Народ построи 5 Българии
  Под Иго савецко тоталитарно.

  "Нелегално!" - беснели биха били савецки остатъци.
  Не! Лоялно към Европейска България.
  Лоялно към ЕС.
  Лоялно към НАТОвския Договор.

  пп
  Савецки ибрикчии препятстваха строителството.
  Въпреки това: 5 Българии (само) в периода 1944-1989!

  До коментар [#7] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Тия пък от "Doing Business",не гледат ли колко много заводи за "автомобилни кабели" се отвориха по нашите земи, та лъжат,че не ставаме за "бизнес"!

  —цитат от коментар 2 на vagabond66

  E ся кво- пак дойдохме до Бай Тошовото- "цели проводници", разбираш ли... 😂😂😂😂

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Може и така да е. Може и да не е. Работила съм и там, и тук, никога като назначена. Тук никакви трудности не съм имала, а като погледна това, дето остава под чертата, не може и да се сравнява. Е, аз съм дребен човек, не съм меродавна, но и такива сме не малко, нали? Има ли ни в статистиката?

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1120 Весело

  Аз съм оптимист - мисля, че може да слезе още ... :-)

 28. 28 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Аз съм оптимист - мисля, че може да слезе още ... :-)
  —цитат от коментар 27 на Иполит Матвеевич


  Не се съмнявам че работиш в тази насока.

 29. 29 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Doing Business тази класация са я правили явно преди да чуят вчерашното изказване на г-н Борисов:

  "България никога не е била в по-добра кондиция от сега".

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Зъл другар.

  Унизителното "пляскане на на руснаци" пред Арбитражен съд
  бе намерение достойно за презрение.

  Мероприятието "уреди мери" на всеки изход и всеки вход на Лукойл:
  достойно за возмущение.

  "Постна пица" отреди за Ойл блажни олигарси!
  Свикнали да бъдат важни

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  Не я гледайте тази класация. Симеон Дянков направи методологията и сега си отмъщава :)

 31. 31 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darulio":

  Още във втория абзац пише - 59-то място.

 32. 32 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 842 Весело

  НЯМА ПО-ГОЛЕМИ ТЪПАЦИ ОТ ЧЕЗ И ХИЛЯДИТЕ ИМ БЕЗУМНИ СТЪПКИ И ПРАХОСВАНЕ НА ВРЕМЕ!

  КЪМ ЧЕЗ - ДА МУ НАСОЧВАТЕ СИЛНА СТРУЯ С КИСЛОРОД!!!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 33. 33 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боби Бобев":

  все пак,другаря Прокопи много мрази ГЕРБ,стана 4 години го разследват за далаверата която спретнаха с ЕВН.

  sdg
 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лилиту Павлова просто прие, поддържаше и предаде нататък щафетата на
  корупция "саниране" на множество многофамилни сгради,
  с Евро, дръжавни и незнайни фондове.

  Кой още фриенд?

  До коментар [#22] от "Таралеж":

  Дуинг фриендс енд Фемили корупция.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Айде сега Борисов да излиза и да избира виновник. Най-подходящ ще е Иван Костов.

 36. 36 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darulio":

  Ми...... второ изречение в статията пише:

  В публикуваната днес класация страната е 59-а - третият най-слаб резултат в ЕС. За сравнение - България бе на 37-о място през 2015 г.

  И други десет човека са ти писали плюсове...

  Умерен толераст
 37. 37 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#8] от "blagoj":

  +++++++++++++++++

  Македония на 9-то място, да бе, да.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 38. 38 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Ние пък си имаме КЗК(Комисия за защита от конкуренцията).

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  С тази корумпирана администрация няма как да е иначе!

 40. 40 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Ами като управляват синдикатите и под стотното място ще изпаднем. Последната им деструктивна идея е отново да минем на прогресивно подоходен данък.

 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7076 Весело

  Тази класация е една смешка ... фалшива новина.

 42. 42 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Хм, ако погледнете реалния доклад изглежда става дума за рекалибриране на ранкинга на България. Докладът казва, че българският резултат се е подобрил в сравнение с миналата година все пак стойността му е ревизирана доста надолу, т.е миналогодишният резултат е бил по-лош отколкото сме си мислили.

 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Повечето неща са така - прекалено много измерения имат. Няма как да поставиш еднозначна диагноза на каквото и да е, стига то да е поне малко по-сложно от мозъка на Таско Ерменков или Жельо Бойчев, например. Каквото и да кажеш, в някакъв аспект все ще се окаже истина. Точно обратното - също.

 44. 44 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Весело

  малката индия на европа бавно и смешно отива в боклука на историята хахахах.КЕНЕФ.Жив ще съм да видя тази кочина да изчезне от картата на света до 20 години

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 45. 45 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Нула/0/инвестиции от началото на годината !
  Ама така де кой ще дойде да инвестира при такава АЧИК-корупция в милата ни територия!?
  Увеличение заплатите на 600-те хиляди бюджетни бюрократи за да прикриват корупцията заедно със съдебните лумпени , а 1.5 млн. нещастни пенсионери с до 200лв . Еми те не са ни необходими , нали ? ?

 46. 46 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Малък положителен знак.
  България се смъква в псевдокласацията на СБ, сътворена с участието на недоучения специалист от Ловеч.
  Класация, която изглежда така:
  1. Нова Зеландия
  2. Сингапур
  3. Дания
  4. Хонконг
  5. Южна Корея
  6. Грузия
  7. Норвегия
  8. САЩ
  9. Великобритания
  10. Македония
  показва само, че е правена от недоправеняци и нищо не показва.
  Ако розджуркаме едни топки в една сфера, с имената на държавите по тях, ще получим същите последователни резултати, а фактът, че Русия в тази смешна класация е пред Франция, Чехия, Финландия, Швейцерия- Боже мили, Япония и Унгария...
  Дебилщина извинете, но не се учудвам, че количеството му е такова при фикта на приноса към интелектуалното упражнение на ловешкия Дянков.. :)

  Ecrasez l’infâme
 47. 47 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  В държавата на мутрите и ченгетата, където се крадат цели бизнеси, е така.

 48. 48 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Малък положителен знак.България се смъква в псевдокласацията на СБ, сътворена с участието на недоучения специалист от Ловеч.Класация, която изглежда така:1. Нова Зеландия2. Сингапур3. Дания4. Хонконг5. Южна Корея6. Грузия7. Норвегия8. САЩ9. Великобритания10. Македонияпоказва само, че е правена от недоправеняци и нищо не показва. Ако розджуркаме едни топки в една сфера, с имената на държавите по тях, ще получим същите последователни резултати, а фактът, че Русия в тази смешна класация е пред Франция, Чехия, Финландия, Швейцерия- Боже мили, Япония и Унгария...Дебилщина извинете, но не се учудвам, че количеството му е такова при фикта на приноса към интелектуалното упражнение на ловешкия Дянков.. :)
  —цитат от коментар 46 на Graf


  коментарът ти с нищо обективно не оборва представените резултати... просто плямпане .

 49. 49 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Бизнес се прави лесно в нестабилни страни. Айде да ги видим сега в стабилна България,хаха

  Обичам да грухтя и плюскам.
 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#48] от "vaskoangelov":

  Как и защо да оборваш неща без всякакъв смисъл и всякаква стойност? Обори ми твърдението: "Ахъм дръм зунзурла плексиглас дръп". И какво те навежда на абсурдната мисъл, че подредените в колонки държави по-горе са "резултати"? Включи си тази машинка, дето е между ушите ти. Не вярвам, че си чак толкова кух, че да не търсиш СМИСЪЛ в това, което четеш. Не какво казва, а какъв му е смисълът?

 51. 51 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "Svetlio":

  И Грузия и те, хахахахах, много жалка класация.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#35] от "Роси":

  Виновник за какво?!За класирсне в безъмно глупава класация,в която Азърбайджан,Грузия,Македония Русия,са пред Люксембург по лекота на правене на бизнес?!То не е и комично.Безсмислено е?

 54. 54 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 555 Весело

  А само в дуинга се изкачваме нагоре...

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Имам нещо сбъркано в класацията. Може би е добре ДС се сложи и брой открити/закрити фирми техния относителен процент спрямо фирмите от същия тип, както и процента на неактивните фирми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Не виждам нищо изненадващо - в крайна сметка копаенето и запълването на дупки явно много не се котира като "бизнес"...

 57. 57 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Много странно... а доклада на УниКредит за нашият регион е съвсем различен. Публикуваха го преди около месец.
  И беше за ползване от западноевропейските банки и бизнесмени.

 58. 58 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Що така бе Бойко ??? Станишев е виновен, нали !!!
  —цитат от коментар 3 на 442  Бойко кво ти е виновен?
  Знаеш ли колко некадърен персонал има у нас и това се знае.
  Хората не желаят и преквалификация. Много пари за такива социални проекти останаха неизползвани.
  Целия народ е проблемен.
  Да се махне Бойко- ок.
  Кой да бъде на негово място ?
  Никой дори не прави предложение за друг човек.
  Така че недей рева. Целувай портрета на Путин и лягай.

 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Защо да присъединяваме МАКЕДОНИЯ ? Те се спаряват без СОФИЙСКИТЕ хиени. По добрата идея е ние да се присъединим към МАКЕДОНИЯ !

 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  лекотата за правене на бизнес не винаги значи успешен бизнес.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Тези Соросоиди клатят стабилността на Бойко! А той е слънце! Стадиони иска да строи, приятели. Ние сме на минус с външни инвестиции и спадат, ама той чешмички и стадиончета ще строи. С какви пари - с нашите, разбира се.

 62. 62 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Весело

  Добре че западноевропейските инвеститори не четат подобни "класации" :)

 63. 63 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 593 Неутрално

  България не е последна в Европейския съюз - по-ниско се намират Люксембург


  м даа наистина точна класация..

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 64. 64 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Що така бе Бойко ??? Станишев е виновен, нали !!!
  —цитат от коментар 3 на 442


  Също като Тръмп, за Обама. Май ще изляза прав, че не Бойко се тръмпее, а е точно обратното, дори и да е съвпадение.

  reductio ad absurdum...
 65. 65 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Тази класация е покъртителна. Според нея по това, колко леко се прави бизнес Азърбайджан е точно пред Австрия, Русия пред Франция, а Беларус пред Швейцария. Ще се опитам да я разшифровам, интересно е как може да се получи такъв резултат...
  —цитат от коментар 11 на stein


  Това е за започване/правене на бизнес, а за стандарт на живот. За какво мислиш свалиха данъците на 10% у нас?

  reductio ad absurdum...
 66. 66 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  това е само една класация на световната банка, не е измерител на всичко и няма претенции да е такава, но със сигурност инвеститорите я четат.
  какво примерно пречи на държавата ни да натисне чез да дава по-бързо ток - в чехия могат, у нас - не могат. с две-три елементарни стъпки от правителството можем да се качим поне 20-30 места нагоре, само че липсва желание.
  истината е, че на никой от властта не му пука за подобни класации - в бюджета има пари, има ръст на икономиката, бойко го потупват европейските лидери - пей сърце.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK